ZÖLD RÖVIDHÍR

Mutáns penészgomba vethet véget a pisztáciának Ausztráliában

2011. május 6., péntek 10:58

Fele annyi pisztácia termett az idén Ausztráliában, mint várták, és a nagy része annak is ehetetlen.

Eddig csak a mangót támadta, az idén viszont az ausztrál pisztáciaültetvényekre mért megsemmisítő csapást az Anthracnose nevű penészgomba - írja a Wired. A betegség nemcsak azért döbbentette meg az ausztrál farmereket, mert az idén különösen jó és bőséges termést vártak, hanem azért is, mert a pisztácia esetében eddig teljesen ismeretlen volt az ilyen mértékű Antrachnose járvány.

A pusztítást sokan a biodiverzitás hiányára vezetik vissza, tehát hogy a sokfajta növény helyett mindenütt ugyanazt az egyet termesztették, a genetikai uniformitás pedig az ilyen kártevők drámaian gyors fejlődését idézi elő. Hogy az Anthracnose megtámadhatja a pisztáciát, nem volt eddig sem ismeretlen, 2000-ben már feljegyeztek ilyen esetet, sőt, az elmúlt évtizedben szórványosan előfordultak ilyenek, de a mostanihoz hasonló járvány példa nélküli. Egyesek szerint ennek oka az idei nyáron szintén példátlan esőzések voltak, ami különösen kedvező klímát teremtett a gombáknak.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta