Életet mentesz, ha nem hordasz kőmosott farmert

A Tiszta Ruhák kampány arra hívja fel a figyelmet, hogy a farmerek gyártása során a kőmosás szilikózist okoz a munkásoknak, ezért kérik, senki ne vásároljon ilyet.

A Clean Clothes Campaign azt szeretné elérni, hogy világszerte szüntessék be a farmerek gyártása során a kőmosást - írja a Hessnatur. A szervezet igyekszik felhívni a figyelmet a folyamat munkásokra gyakorolt óriási veszélyeire.

A farmeráruknál kőmosással érik el a használt hatást, amely során horzsakővel koptatják, roncsolják a szövet felületét. A folyamat alatt viszont a munkások ki vannak téve annak, hogy belélegzik az extra finom port, és nagy számban alakul ki köztük szilikózis. A betegség gyors halálhoz vezet, amikor valaki rövid idő alatt lélegez be nagy mennyiségű szilikaport. A betegségtől ezrek szenvednek az olyan gyártó országokban, mint Pakisztán, Törökország, Kína, Banglades és Egyiptom.

A Clean Clothes felhívására több nagy cég, például a Levi's és a H&M is leállította a kőmosás használatát, jelenleg alternatív megoldásokat keresnek a hasonló hatás elérésére.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek