ZÖLD RÖVIDHÍR

A rovarirtószerek csökkentik az IQ-t

2011. április 25., hétfő 12:08

A vegyszereknek kitett magzatok alacsonyabb értelmi képességgel kezdik az iskolát, mint azok, akiknek az anyja nem érintkezett a mérgekkel. Három független kutatás az anyák vérében visszamaradt szerves foszfát mennyisége, és a gyerekek értelmi hanyatlása között mutatott ki összefüggést.

A három új tanulmány alapja egy 1990-es években indult kutatássorozat, amely hét éves korukig vizsgálta a résztvevő gyerekeket. A Berkeley Egyetem kutatói 300 családot követtek figyelemmel ez idő alatt, és megállapították, hogy azok a szülők, akiknek vérében magas a szerves foszfát koncentráció, gyerekeinél hét pontos intelligencia kvóciens csökkenést regisztráltak - írja a Sciencenews. A Kolumbia Egyetem vizsgálata kimutatta, hogy minden 4,6 pikogrammnyi szerves foszfát az anya vérében, 1,4 százalékkal csökkenti az újszülött IQ-ját és 2,8 százalékkal a rontja a memória teljesítményét.

Az anyaméhen keresztül jutnak el a magzathoz

A szerves foszfát alapú rovarölők belterületi használatát több mint tíz éve leállították, de a nagyipari gazdaságok külterületen máig legálisan permetezik. A rovarölő szerek az anyaméhen keresztül jutnak el a magzathoz és gátolják az ingerületátvivő anyagok működését az agyban. A kutatásokban részt vevő, legnagyobb kognitív deficitet mutató gyerekek szülei nagyüzemi növénytermesztésben dolgoztak, illetve sok onnan származó terméket fogyasztottak.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta