A fű millióktól veszi el az áramot

Kutatási eredmények szerint az otthoni marihuánatermesztés elektromos energiafelhasználása csak az Egyesült Államokban évente öt milliárd dollárt tesz ki, ennyi energiával kétmillió háztartásban lehetne éjjel-nappal üzemeltetni az igen népszerű lávalámpákat.

A "Füstbe ment Energia: a beltéri kannabisztermelés környezeti terhelése" című kutatást a kaliforniai egyetem Lawrence Berkeley laboratóriumának munkatársa dr. Evan Mills vezette. Az eredményekből kiderül, hogy egy joint előállításához szükséges energia egyenértékű egy 100W-os égő 17 órás folyamatos használatával. A füves cigi elszívása pedig még szén-dioxid-kibocsátással is jár – írja a Consumer Reports.

A házi fűtermesztésben élen járó Kalifornia az egyike annak a 17 államnak, ahol a marihuána egészségügyi felhasználását legalizálták. Ennek következtében az állam éves elektomos energiafogyasztásának 3%-át fordítják a vadkender otthoni termesztésére.

Mielőtt a drogellenes szervezetek a kutatási eredményt a zászlójukra tűznék, Dr. Mills leszögezi, hogy céljuk sokkal inkább az energiafelhasználás optimalizálása. „Ha az otthoni termesztők átvennék a mezőgazdasági termelésben használatos zöld fóliasátras technológiákat, a beltéri kannabisztermesztés energiafelhasználása drámaian csökkenthető lenne“ – írja tanulmányában. Szóval mielőtt betépnél, feltétlen cseréld le az izzót energiatakarékosra!

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek