ZÖLD RÖVIDHÍR

Kő-papír-olló alapú a természetes kiválasztódás

2011. április 9., szombat 10:21

Ha három vagy több élőlény versenyzik ugyanazokért a megélhetési forrásokért, akkor nem kell az egyiküknek felülkerekednie a többieken, akármeddig is együtt élhetnek. Ha csak kettő, akkor az egyik elpusztul.

Általában az a jellemző, hogy ugyanolyan ökológiai feltételeken akár többezer élő szervezet is osztozik. Példa rá az amazóniai őserdő, ahol ezernyi fafajta él egymás mellett, és ugyanazokon a megélhetési forrásokon osztozik. Vajon hogyan csinálják? - teszi fel a kérdést az io9 tudományos portál.

Kölcsönös sakkbantartás a hosszú élet titka

Erre a talányra a válasz a kő-papír-olló játékban van. Amikor két rivális verseng, az egyik győzni fog, akár az olló a papírral szemben, a kő az ollóval szemben vagy a papír a kővel szemben. Ha a természetben például csak kő és papír lenne, akkor a papír hamar kipusztulna. Ha viszont az olló is megjelenik a rendszerben, ezzel egy kiegyensúlyozott állapot jön létre. Ez a patthelyzet teszi lehetővé, hogy a versenyben lévő élőlények akár a végtelenségig is együtt  éljenek.

Amerikai egyetemi kutatók matematikai modellekkel bizonyították, hogy ami működik három résztvevővel, az életképes több ezerrel is. Ilyen rendkívül összetett rendszerekben a biológiai sokféleség növeli a különböző fajok különböző erőforrásokért folytatott versengését. Bizonyos fajok bizonyos erőforrásokra hajtanak. Ez némi versenyelőnyt ad nekik, de ez kompenzálja a más területeken előforduló gyengeségeiket. Így nem tudnak felülkerekedni a többieken. A leggyengébb néhány faj kihal ugyan, de a többiekre nézve kialakul az a patthelyzet, ami az örök versenyt eredményezi.

Borulékony rendszer

Van egy tényező, amit a kutatók fontosnak tartanak megemlíteni, miszerint hiába működőképes ez a hatalmas összetett rendszer, akár egy faj kiválása is a kényes egyensúly felborulását okozhatja.

"Az a tény, hogy sok faj egymás mellett él" - magyarázta az egyikük - "akár egyetlen ritka fajon is múlhat, olyanon, ami magától is esélyes a kihalásra, Tehát az egész rendszer fennmaradásáért ők felelnek - adott esetekben. Ha kő-papír-ollósat játszunk, és a kő kiesik, végén csak az olló marad majd. Egy bonyolultabb rendszerben egy hasonló eset egy sor élőlény kihalásához vezetne."

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta