ZÖLD RÖVIDHÍR

Orrszarvúszámlálás tartanak Nepálban

2011. április 8., péntek 11:53

Nepálban megkezdték a déli síkságok átfésülését, hogy megszámolják az országban élő orrszarvúkat és meghatározzák területi elhelyezkedésüket. Az orrszarvúk az orvvadászok állandó célpontjai, mert az a hiedelem járja róluk, hogy szarvukból a szerelmi vágyat fokozó őrlemény készíthető.

Elefántháton, GPS-készülékekkel és kamerákkal felszerelve kutatnak orrszarvúk után a következő három hétben a nepáli nemzeti park emberei - írja a Reuters.

Így akár a körmünkből is készíthenénk búgatóport

A rinocérosz szarváról sokan azt feltételezik, hogy afrodiziákumként hasznosítható, emiatt nagy iránta a kereslet. Orvvadászok lövik ki őket, és főleg kínai feketepiacokon értékesítik. Egy agyarért többezer dollárt is fizetnek, pedig semmilyen vágyfokozó szernek sem bizonyított a hatása, így az orrszarvúk agyaráé sem, amely egyébként ugyanolyan anyagból van mint a körmünk: a keratinnak is nevezett szaruból.

India után Nepálban él a legtöbb rinocérosz, legutoljára 2008-ban 435-öt számoltak meg. Állítólag azóta körülbelül 60 pusztult el, 28 közülük az orvvadászoknak köszönhetően. A számlálástól azt remélik, hogy segítséget ad az orvvadászok elleni stratégia kidolgozásához és az állatállomány hatékony megőrzését célzó tervekhez. A nemzeti park egyik szakembere azt is megjegyezte, hogy az elmúlt három év orvvadászatai ellenére az 1996 és 2006 közötti polgárháború alatt az orrszarvúk száma emelkedhetett.

Indiában már egyre több a vadon élő tigris

Egy, a szomszédos Indiában nemrégiben készült tanulmány megállapította, hogy a természetvédelmi erőfeszítések a vadon élő tigrisek számának határozott emelkedését okozta, pedig rájuk is vadásznak, hogy főleg szintén Kínában adják el testrészeiket.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta