Orrszarvúszámlálás tartanak Nepálban

Nepálban megkezdték a déli síkságok átfésülését, hogy megszámolják az országban élő orrszarvúkat és meghatározzák területi elhelyezkedésüket. Az orrszarvúk az orvvadászok állandó célpontjai, mert az a hiedelem járja róluk, hogy szarvukból a szerelmi vágyat fokozó őrlemény készíthető.

Elefántháton, GPS-készülékekkel és kamerákkal felszerelve kutatnak orrszarvúk után a következő három hétben a nepáli nemzeti park emberei - írja a Reuters.

Így akár a körmünkből is készíthenénk búgatóport

A rinocérosz szarváról sokan azt feltételezik, hogy afrodiziákumként hasznosítható, emiatt nagy iránta a kereslet. Orvvadászok lövik ki őket, és főleg kínai feketepiacokon értékesítik. Egy agyarért többezer dollárt is fizetnek, pedig semmilyen vágyfokozó szernek sem bizonyított a hatása, így az orrszarvúk agyaráé sem, amely egyébként ugyanolyan anyagból van mint a körmünk: a keratinnak is nevezett szaruból.

India után Nepálban él a legtöbb rinocérosz, legutoljára 2008-ban 435-öt számoltak meg. Állítólag azóta körülbelül 60 pusztult el, 28 közülük az orvvadászoknak köszönhetően. A számlálástól azt remélik, hogy segítséget ad az orvvadászok elleni stratégia kidolgozásához és az állatállomány hatékony megőrzését célzó tervekhez. A nemzeti park egyik szakembere azt is megjegyezte, hogy az elmúlt három év orvvadászatai ellenére az 1996 és 2006 közötti polgárháború alatt az orrszarvúk száma emelkedhetett.

Indiában már egyre több a vadon élő tigris

Egy, a szomszédos Indiában nemrégiben készült tanulmány megállapította, hogy a természetvédelmi erőfeszítések a vadon élő tigrisek számának határozott emelkedését okozta, pedig rájuk is vadásznak, hogy főleg szintén Kínában adják el testrészeiket.

Oszd meg másokkal is!
Mustra