ZÖLD RÖVIDHÍR

Csíkszentléleki hársfa lett Európában az Év Fája

2011. március 17., csütörtök 14:02

Az online közönségszavazáson a húsz méter magas védett hársfa nyert, amely Csíkszentléleken (Leliceni) egy templom mellett áll.

Az 500 éves fa az első európai Év Fája verseny győztese. A második helyezett a bolgár platán, a harmadik pedig a magyar, letenyei platán lett. A versenyben induló öt fára összesen több mint 56 ezer szavazat érkezett.

Az online közönségszavazáson a húsz méter magas védett hársfa nyert, amely Csíkszentléleken (Leliceni) egy templom mellett áll. Bár a községet számos katasztrófa sújtotta, a fa túlélte mindet, így hosszú aszályokat, jégverést, tüzet és árvizet is. A helyiek ezért úgy tartják, hogy a szentléleki hárs szerencsés helyen nőtt.

Az Európai Év Fája versenyt első ízben rendezte meg az Ökotárs Alapítvány cseh testvérszervezete, a Nadace Partnerstvi. A győztes fának szóló ünnepséget a Nadace Partnerstvi a Természetvédelmi Világszövetséggel közösen szervezi a Brüsszeli Zöld Héten (május 24-27).

A verseny célja az volt, hogy nemzetközi szintre emelje a fák kérdését és felhívja a figyelmet a biológiai sokféleség csökkenésére.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

JÓ FÉNYEKET Szelfi tippek kezdőknek és függőknek

Fejlődni mindig lehet, és garantálom, hogy az itt felsorolt tippek közül még a Kardashian lányok sem ismerik mindegyiket! Sosem értetted, másnak hogy lesznek mindig tökéletesek a képei? Hát így

ÚTIKALAUZ ANATÓMIÁBA Miért olyan makacs az ekcéma?

A világ egyik legelterjedtebb bőrbetegsége, gyakran hosszú hónapokig vagy évekig is eltarthat, ameddig javulni kezd az állapot. Sőt, gyakran a terápia ellenére hullámzó ritmusban, újra és újra visszatérnek a tünetek. Min múlik a tartós gyógyulás?

LELKI ZÓNA A szépség mellékhatásai

Ami szép, az jó is! Ez az összefüggés automatikus működésbe lép, ha más emberekről mondunk ítéltet – akkor is, ha racionális énünk nem ért egyet vele. A kedvező fizikai megjelenés átterjed az egyén megítélésének más dimenzióira is.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta