Csíkszentléleki hársfa lett Európában az Év Fája

Az online közönségszavazáson a húsz méter magas védett hársfa nyert, amely Csíkszentléleken (Leliceni) egy templom mellett áll.

Az 500 éves fa az első európai Év Fája verseny győztese. A második helyezett a bolgár platán, a harmadik pedig a magyar, letenyei platán lett. A versenyben induló öt fára összesen több mint 56 ezer szavazat érkezett.

Az online közönségszavazáson a húsz méter magas védett hársfa nyert, amely Csíkszentléleken (Leliceni) egy templom mellett áll. Bár a községet számos katasztrófa sújtotta, a fa túlélte mindet, így hosszú aszályokat, jégverést, tüzet és árvizet is. A helyiek ezért úgy tartják, hogy a szentléleki hárs szerencsés helyen nőtt.

Az Európai Év Fája versenyt első ízben rendezte meg az Ökotárs Alapítvány cseh testvérszervezete, a Nadace Partnerstvi. A győztes fának szóló ünnepséget a Nadace Partnerstvi a Természetvédelmi Világszövetséggel közösen szervezi a Brüsszeli Zöld Héten (május 24-27).

A verseny célja az volt, hogy nemzetközi szintre emelje a fák kérdését és felhívja a figyelmet a biológiai sokféleség csökkenésére.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek