ZÖLD RÖVIDHÍR

A pókokat nem zavarja a globális felmelegedés

2011. március 17., csütörtök 11:36

A kísérletek során hirtelen növelték meg a pókok testhőmérsékletét, ám mindez nem viselte meg túlságosan őket. Annak ellenére, hogy ragadozók, változatos életmódot folytatnak.

Egy tanulmány szerint a pókok képesek alkalmazkodni a globális felmelegedéshez - adta hírül az Enviromental News Network. A Yale-en végzett kutatás kiderítette, hogy a pókok könnyedén elviselik a hőmérséklet-változásokat. A Földön kb. 40 ezer pókfaj él, nagyobb és veszedelmesebb társaik a trópusokon. Viszonylag magas hőmérséklet szükséges ahhoz, hogy jól érezzék magukat. A 20-25 °C közötti hőmérséklet tekinthető ideálisnak, azonban inkább a  25 °C körüli hőmérsékletet részesítik előnyben.

 Habronattus coecatus (ugrópók), Fotó: Thomas Shahan
Habronattus coecatus (ugrópók), Fotó: Thomas Shahan

Néhány madárpók faj - a klimatikus viszonyok miatt - természetes körülmények között pár hónapos pihenőt tart, de van olyan faj is, amely téli álmot alszik. Menüje legyekből, szöcskékből áll, de képes ráfanyalodni a növényekre is, így ha a rovar populáció csökkenne a globális felmelegedés miatt, ő fütyül rá, amíg növényvilág veszi körül.

Az ökológus dr. Brandon Barton - a tanulmány szerzője -, meggyőződött róla, hogy a pókok eddig is sikerrel alkalmazkodtak a tapasztalt éghajlatváltozásokhoz. A kísérletek során hirtelen növelték meg a pókok testhőmérsékletét, ami nem viselte meg túlságosan őket. Annak ellenére, hogy ragadozók, változatos életmódot folytatnak. Az esetek többségében a zsákmányszerzési módjuk meghatározza, hogy mit ejthetnek el. Így a hálókészítő pókok ritkán kapnak el hernyót, és a karoló pókok (akik lecsapnak az áldozatukra) gyakrabban fognak maguknak méhet és pillangót, mint más rovart. Egyes fajok kizárólag egyetlen élőlényre vadásznak, mint például a kalóz pókok, amelyek más pókokat fogyasztanak. A Bolas (labdás) pókok szex feromonokat termelnek, hogy hím molylepkéket foghassanak maguknak.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

SZUBKULT 3 világhírű márka, amit migránsok virágoztattak fel

Három olyan világhírű márka pálfordulását mutatom be, amelyeket a közelmúltban bevándorló tervezők keltettek újra életre.

PSZICHOLIGHT Így állj neki a befejezetlen dolgaidnak

Sok befejezetlen és abbamaradt dolgunk van az életben. Nekem is van vagy féltucat. Egy személyes példán keresztül mutatom be, hogyan gyűrhetjük le ezeket, ha ismerjük az útközben felmerülő buktatókat.

LINGOHOLIC Két szuper trükk német (vagy más) névelőkhöz

Ha sosem értetted, hogyan lehetséges megtanulni minden egyes főnévről, hogy milyen nemű, most mutatok két olyan módszert, ami sokszorosára növeli az esélyeidet!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta