ZÖLD RÖVIDHÍR

El fog süllyedni New Orleans és Miami

2011. február 24., csütörtök 12:04

A klímaváltozás miatt az emelkedő tengerszint 180 amerikai parti várost fog veszélyeztetni 2100-ban. Miami, New Orleans és Virginia Beach a legsúlyosabban érintett.

Korábban a tanulmányok azzal foglalkoztak, hogy az emelkedő vízszint milyen területeket érhet majd el. Ekkor különböző vízszintekkel számoltak. A mostani kutatás azokat az összefüggő lakott területeket vizsgálat 48 államban, ahol a lakosság legalább ötvenezer fő - írja a Reuters.

A globális tengerszintemelkedésnek köszönhetően a legveszélyeztetettebb városok a keleti parton és a Mexikói öböl mellett vannak. Várhatóan egy méterrel növekszik majd a tengerfelszín a partvidékükön. A tengerek szintje feltehetően amiatt fog emelkedni, mert a Föld szárazföldi jégtakarói fokozatosan az óceánokba olvadnak - ez a globális felmelegedés egyik következménye.

Az Egyesült Államok 180 városának átlagosan kilenc százalékát fenyegeti az áradat. Miami, New Orleans, Tampa, Florida és Virginia Beach - ezek a leginkább veszélyeztetettek. Virginia állam területének akár tíz százaléka is a tenger martalékává válhat a század végére - állítja a tanulmány.

Az emelkedő tengerek hatása az eróziótól az állandó elöntésig tarthat, a várható kár pedig nagyban függ attól, hol fekszik a város. Miami környéke például nagyrészt viszonylag sík, ezért nemcsak a város partvidéke van veszélyben, hanem a környéket is érzékenyen érintené a betolakodó tenger.

Ezzel szemben New York belső területein a víz elleni küzdelemben elég a partvonalra koncentrálni, mert aztán gyorsan emelkedik a talajszint. A tengerszint emelkedése a folyamatos éghajlatváltozás következménye, ami olyan emberi tevékenységekből fakad, mint például a fosszilis tüzelőanyagok használata.

Korábbi kutatások úgy számoltak, hogy két fokkal fog emelkedni a Föld átlaghőmérséklete. Most már 4,4 fokot jósolnak. Ez a megállapítás azon a feltételezésen alapszik, hogy az üvegházhatást okozó gázok kibocsátása a jelenlegi szinten folytatódik a század végéig. A 2100 utáni századokban a tengerszint akár hat métert is emelkedhet a Grönland és az Antarktisz jégtábláinak elolvadása miatt.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta