El fog süllyedni New Orleans és Miami

A klímaváltozás miatt az emelkedő tengerszint 180 amerikai parti várost fog veszélyeztetni 2100-ban. Miami, New Orleans és Virginia Beach a legsúlyosabban érintett.

Korábban a tanulmányok azzal foglalkoztak, hogy az emelkedő vízszint milyen területeket érhet majd el. Ekkor különböző vízszintekkel számoltak. A mostani kutatás azokat az összefüggő lakott területeket vizsgálat 48 államban, ahol a lakosság legalább ötvenezer fő - írja a Reuters.

A globális tengerszintemelkedésnek köszönhetően a legveszélyeztetettebb városok a keleti parton és a Mexikói öböl mellett vannak. Várhatóan egy méterrel növekszik majd a tengerfelszín a partvidékükön. A tengerek szintje feltehetően amiatt fog emelkedni, mert a Föld szárazföldi jégtakarói fokozatosan az óceánokba olvadnak - ez a globális felmelegedés egyik következménye.

Az Egyesült Államok 180 városának átlagosan kilenc százalékát fenyegeti az áradat. Miami, New Orleans, Tampa, Florida és Virginia Beach - ezek a leginkább veszélyeztetettek. Virginia állam területének akár tíz százaléka is a tenger martalékává válhat a század végére - állítja a tanulmány.

Az emelkedő tengerek hatása az eróziótól az állandó elöntésig tarthat, a várható kár pedig nagyban függ attól, hol fekszik a város. Miami környéke például nagyrészt viszonylag sík, ezért nemcsak a város partvidéke van veszélyben, hanem a környéket is érzékenyen érintené a betolakodó tenger.

Ezzel szemben New York belső területein a víz elleni küzdelemben elég a partvonalra koncentrálni, mert aztán gyorsan emelkedik a talajszint. A tengerszint emelkedése a folyamatos éghajlatváltozás következménye, ami olyan emberi tevékenységekből fakad, mint például a fosszilis tüzelőanyagok használata.

Korábbi kutatások úgy számoltak, hogy két fokkal fog emelkedni a Föld átlaghőmérséklete. Most már 4,4 fokot jósolnak. Ez a megállapítás azon a feltételezésen alapszik, hogy az üvegházhatást okozó gázok kibocsátása a jelenlegi szinten folytatódik a század végéig. A 2100 utáni századokban a tengerszint akár hat métert is emelkedhet a Grönland és az Antarktisz jégtábláinak elolvadása miatt.

Oszd meg másokkal is!
Mustra