A nejlonszatyor kevésbé környezetszennyező, mint a szövettáska

Azért zöldebb, mert könnyebb - erre a következtetésre jutott az angol környezetvédelmi ügynökség.

Egy meg nem jelentetett kutatási anyagban a hatóság munkatársai azt állítják, hogy a nejlozszatyrok nem annyira környezetrombolók, mint amilyen a hírük - írja az Independent.

Ócsárolják a környezetvédők, ma már a vásárlók is kerülik, mégis eldobható nejlonzacskók sorakoznak a kiskereskedelem történetének szégyenpadján. Mindezek ellenére egy kiszivárogatatott tanulmány azt mondja, hogy az átlagos nagy sűrűségű polietilén táskák (high density polythene [HDPE] bags: ezek szerint ez a nejlonzacskó hivatalos neve) - amelyet megannyi áruház használ - környezetbarátabbak több más, kevéssé környezetterhelőnek tartott megoldásnál.

Még ha egyszer is használjuk, a nejlonzsákok kétszázszor kisebb káros hatást gyakorolnak az éghajlatra mint a környezetvédők ajánlotta gyapjú alapú szövettáskák. Ráadásul a széndioxid-kibocsátásuk is csak alig egyharmada a papírtasakokhoz képest. Akkor lenne károsanyag-kibocsátásuk ugyanazon a szinten, ha a egy-egy papírtáskát legalább háromszor használnánk, ugyanazzal a pamutszatyorral pedig egy évig sétálnánk minden munkanapon, mielőtt kidobnánk. A papírzacskókat jellemzően egyszer használjuk, a pamutból készülteket pedig - a feltételezések szerint - 51-szer, tehát ezzel még mindig a nejlon jön ki jobban - szerintük.

A furcsaság az, hogy a kutatási megbízás 2005-ös keltezésű és 2007-es megjelenésre szánták, mégsem került nyilvánosságra hivatalosan. Az intézet munkatársai azt mondják, hogy az eredmény pubklikálása jóváhagyásra vár. Ez az állapot viszont már több mint egy éve tart. Nem is szándékoznak elárulni, mikor szeretnék megjelentetni a tanulmányt, csak annyit mondanak: hamar.

Oszd meg másokkal is!
Mustra