Kidobott gyógyszereikkel szennyezik az amerikaiak az ivóvizüket

Amerika-szerte drog csordogál a vízcsapokból. Ez azt jelenti, hogy az el nem használt és kidobott gyógyszerek hatóanyagának nagy részét nem tudják kiszűrni, így azokat az ivóvízben láthatjuk viszont. Most San Franciscóban megpróbálnak erre megoldást találni.

Amerikában az egész országra kiterjedő ivóvíz-vizsgálatok során kiderült, hogy nagyon megnövekedett a gyógyszerekből származó szennyeződések aránya az utóbbi időben - írja a Force Change nevű környezetvédelmi portál. A gyógyszerek kétféleképpen kerülnek a vízbe: vagy úgy, hogy a szeméttelepekre került szerek a földbe szivárognak vagy egyszerűen lehúzzák őket a lefolyókon, és úgy vándorolnak a csatornákba. Mivel a szennyvíztisztító telepek nem tudják kiszűrni ezeket a káros anyagokat, a gyógyszerszármazékok az ivóvízben landolnak.


A vészhelyzetre válaszképpen San Francisco városa a közelmúltban egy gyógyszer-ártalmatlanítási akciót indított. A kampány arra irányul, hogy a gyártók pénzéből gyógyszerhulladék-gyűjtőket alakítsanak ki a patikákban és a rendőrőrsökön, ahol a vásárlók biztonsággal megszabadulhatnak fel nem használt orvosságaiktól. Ez nem egy teljesen új ötlet: a kaliforniai olajvállalatoknak is fizetniük kell a motorolaj biztonságos ártalmatlanításáért.

Mégis, annak ellenére, hogy logikus rendeletnek tűnik, a gyógyszeripar képviselői nagyon szeretnék megfúrni az új szabályt. Attól tartanak, ha San Franciscóban nekik kell fizetni az ártalmatlanításért, akkor hamarosan a többi városban is hasonló szabályokat léptetnek életbe.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek