ZÖLD RÖVIDHÍR

Kidobott gyógyszereikkel szennyezik az amerikaiak az ivóvizüket

2011. február 17., csütörtök 14:30

Amerika-szerte drog csordogál a vízcsapokból. Ez azt jelenti, hogy az el nem használt és kidobott gyógyszerek hatóanyagának nagy részét nem tudják kiszűrni, így azokat az ivóvízben láthatjuk viszont. Most San Franciscóban megpróbálnak erre megoldást találni.

Amerikában az egész országra kiterjedő ivóvíz-vizsgálatok során kiderült, hogy nagyon megnövekedett a gyógyszerekből származó szennyeződések aránya az utóbbi időben - írja a Force Change nevű környezetvédelmi portál. A gyógyszerek kétféleképpen kerülnek a vízbe: vagy úgy, hogy a szeméttelepekre került szerek a földbe szivárognak vagy egyszerűen lehúzzák őket a lefolyókon, és úgy vándorolnak a csatornákba. Mivel a szennyvíztisztító telepek nem tudják kiszűrni ezeket a káros anyagokat, a gyógyszerszármazékok az ivóvízben landolnak.


A vészhelyzetre válaszképpen San Francisco városa a közelmúltban egy gyógyszer-ártalmatlanítási akciót indított. A kampány arra irányul, hogy a gyártók pénzéből gyógyszerhulladék-gyűjtőket alakítsanak ki a patikákban és a rendőrőrsökön, ahol a vásárlók biztonsággal megszabadulhatnak fel nem használt orvosságaiktól. Ez nem egy teljesen új ötlet: a kaliforniai olajvállalatoknak is fizetniük kell a motorolaj biztonságos ártalmatlanításáért.

Mégis, annak ellenére, hogy logikus rendeletnek tűnik, a gyógyszeripar képviselői nagyon szeretnék megfúrni az új szabályt. Attól tartanak, ha San Franciscóban nekik kell fizetni az ártalmatlanításért, akkor hamarosan a többi városban is hasonló szabályokat léptetnek életbe.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta