Szavazz az Év Fájára!

Elindult az Év Fája verseny. 13 döntős lombkoronás közül, a nyertes fa környezetében élők gondozási utalványt kapnak, amelyet településükön új csemeték ültetésére is felhasználhatnak.

Az Ökotárs Alapítvány zsűrije 13 fát juttatott tovább az Év Fája verseny nyilvános döntőjébe. Az egész országból összesen 125 fát neveztek magánszemélyek, civil szervezetek és önkormányzatok.

A nevezettek közt a legfiatalabb fa 1, a legidősebb 800 éves volt. A 13 fa évszázados történetei az ember és a természet különleges kapcsolatáról mesélnek. A döntőbe négy tölgyfa, két hársfa, egy vadgesztenyefa, egy meggyfa és egy eperfa, egy platán, egy akác, és két különlegesség: egy vasfa és egy mocsárciprus került.

Minden fának megvan a maga története. Az egyetlen döntős akácfa abban az erdőben áll, amely Lázár Ervin Négyszögletű kerek erdejét ihlette, az egyéves kis valkói meggyfa egy régi zsidó temetőben nő egyre nagyobbra, míg a maga 350 évével matuzsálemnek számító ősi tölgy egy régi tölgyerdő emlékeként, villámtól sújtva áll az oszkói szőlőshegy bejáratánál. A budapesti vasfát Paál István szobrász egy apró magról kicsíráztatta ki és ültette el, 15 éven át gondozva azt.

A nyertes fa egy speciális ápolásra, gondozásra feljogosító utalványt kap. Az összeget a fa egészségét biztosító kezelésre, közvetlen környezetének rendbetételére vagy ha ilyen intézkedésekre nincs szükség, ugyanazon településen őshonos csemeték ültetésére használhatják fel a fa környezetében élők.

A fákra az evfaja.okotars.hu oldalon mától lehet szavazni, október 30-ig.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek