ZÖLD RÖVIDHÍR

12 nappal hamarabb érkezik a tavasz!

2010. február 10., szerda 07:51

A hetek óta tartó hóban és mínuszban ezt elég nehéz elhinni, de 12 nappal korábban kezdődik a tavasz, mint 1976-ban.  Örvendezzünk, mert már ma is eggyel kevesebb téli nap van hátra...

tavasz_1

Angol kutatócsoportok 726 állat és növényfajt vizsgáltak, hogy kiderítsék milyen hatással van rájuk a korábban érkező jó idő. Nem meglepő, de a klímaváltozás jelei könnyen felismerhetőek voltak az állatok viselkedésén. Átlagosan 12 nappal hamarabb kezdődik a szaporodási és populációnövekedési időszakuk. A leggyorsabb változás a szárazföldi növények vegetációs időszakában, a hajtás, a virágzás és a termésérés idejében volt, ez évente átlagosan 0,5 nappal kezdődött korábban, mint előtte.
Nagy veszélyt jelent, hogy a hirtelen jött felmelegedés könnyen becsaphatja az élővilágot. A meleg előcsalogatja a telelő állatokat, ám ha hirtelen mégis visszahűl a hőmérséklet a „normális" szintre, ezek az állatok elhullanak. Persze a hosszú, meleg ősz is ugyanilyen veszélyeket tartogat: a vándormadarak nem költöznek el időben, de a hirtelen beköszöntő fagyok miatt nem találnak maguknak táplálékot.
(forrás: http://www.ceh.ac.uk/index.html)

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta