#VILÁGOM

Rájátszás: zenészek a költők ellen, döntetlennel

Lavati Anett 2011. december 11., vasárnap 18:08

A Rájátszás névre hallgató rendezvény első alkalommal a Petőfi Irodalmi Múzeum dísztermében  mutatkozott be, augusztusban a Millenáris Park szabadtéri színpadán kapott helyet, november 12-én pedig a Litera magazin 9. születésnapján folytatódott. A legutóbbin mi is ott voltunk, december 6-án a Millenáris Fogadóban.

De mi is ez a Rájátszás?

Három kortárs költő és zenész írja és játssza újra egymás műveit. A párbajban az írók új szövegeket szereznek ismert dalokhoz, a zenészek pedig megzenésítik a költők egyes költeményeit. A költők csapatát Erdős Virág, Háy János, Karafiáth Orsolya képviseli, a zenészekét Beck Zoltán (30Y), Bérczesi Róbert (Hiperkarma, Biorobot), és Kollár-Klemencz László (Kistehén).

A feladat a következő: állítsunk párba egy költőt és egy dalszerzőt. Válasszon ki a költő egy ismert dalt, a zenész-dalszerző egy szeretett verset. Írjon az egyik dallamot, a másik új szöveget. Ne tudjanak egymásról. Eresszük őket össze egy színpadon.

Az összeeresztésekből olyan művek születtek, amik aztán önmagukban is megállnák a helyüket, Beck Zoltánban például kénytelenek voltunk nagyon pozitívan csalódni, tökéletesen teljesítette a feladatokat, hiába volt a nadrágján egy fényfüzér. Karafiáth hozta a formáját, táncolt, ördögszarvaival és flitteres ezüstruhájában olyan magabiztosan mozgott a színpadon, mintha amúgy énekesnő is volna, ja, tényleg, hát olyasmi. Erdős a maga kislányos szerénységével is elérte, hogy leessen az állunk. Háy János pedig tarolt és vitt mindent, pontosabban a lányok vitték őt, a zenészek és a mikrofon pedig szavait.

A szervezők azt ígérik, hogy a rendezvény sorozattá alakulása már folyamatban van, ezért is merik bátran kijelenteni, hogy aki még nem vett részt a Rájátszáson, az részt vehet a következőn. Az időpont egyelőre nem tisztázott, de már mi is várjuk, mikor láthatjuk újra a párbajozó hatost.

A december 6-án megrendezett Rájátszáson készült rövid videót ide kattintva tekinthetik meg. Higgyék el, érdemes!

Nagy Kriszta Tereskova nem erősebb senkinél, csak hangosabban jajgat

Lavati Anett 2011. december 10., szombat 10:03

Nagy Kriszta Tereskováról szinte már mindenki hallott valamit. A legtöbben csak botránykirálynőként ismerik, aki cicit villant a színpadon (miközben az illatos pinájáról énekel), a Heti Hetesben, a Fábri Show-ban, a Mokkában pukkasztja a polgárt, átkölti Geszti Péter és Oláh Ibolya Magyarország című számát, vagy – politikai véleménynyilvánításként – oldalbaszarja az Országházat.  Azt már talán kevesebben tudják, hogy az 1972-ben született, szolnoki származású jelenség amúgy festőművészként is működik, 1998-ban végzett a Magyar Képzőművészeti Főiskolán. Emellett énekesnő is, a rendszerváltozás környékén alapított zenekarának nevét – és egyben saját művésznevét – az első női űrhajósról, Tyereskováról mintázta, direkt hagyva ki a névből az ipszilont. Egy Tereskova-rajongó kollégám szerint a legjobb számuk is az űrhajózásról szól, a Száll az űrhajó.

01-tereskova-IMG 2907

Bökkenő

A meghívóban a következő érdekességek szerepeltek: „a kiállítást megnyitja: Jancsó Miklós portréjának hideg helye”, és Tereskova kesergőjét is beharangozták azzal, hogy a „balladából megtudhatják, hogyan mennek a dolgok ma Magyarországon, hogyan kérnek fel egy festőt Jancsó Miklós portréjának elkészítésére, s hogyan tulajdonítják el azt fizetség nélkül. Hogyan bánnak el „nagy” emberek gyenge lányokkal, és hogyan hánynak fittyet a törvény felszólítására. Pedig a festő csak szeretne dolgozni békében, de van egy kis bökkenő.”

December 7-én tehát a Moha Kávézó és Kultúrtérbe költözött Godot Galériába igyekeztünk, és vártuk, mivel rukkol elő a művésznő, hiszen 2007-es életmű-kiállításán sem kímélte az érzékeket és az ingereket. A 39 éves Nagy ez alkalommal nagyon visszafogott volt, egyetlen fedetlen nemiszervet sem láttunk a falon, egy képre sem volt ráírva, hogy „Baszni akarok a vastag havon”, nem úgy, mint a már említett 2007-es életmű-kiállításán.

Még puszit is kapott tőle

A igen kellemes kialakítású galéria kávézó részében a falon csendéletek függtek, női cipőkkel és almákkal az asztalon; egy olyan asztalon, ami népi motívumoktól hemzsegő kendővel/terítővel volt letakarva. Mivel nem volt teljesen világos, mi lehet a kiállítás koncepciója, rákérdeztem Nagy Krisztánál, mégis mire gondolhatott a művész. Legnagyobb meglepetésemre kiderült: leginkább arra, hogy a női cipő az asztalon van egy almával.

Pontosabban: „Nekem majdnem minden évben van a Godot Galériában kiállításom. Most valami furcsa dolog van, amit magam sem tudok megfogalmazni teljesen, hogy mi. Az a gondolatom, hogy a női cipő az asztalon van egy almával. Ekörül vannak a dolgok, ilyen kendőkön. Valami nyomást érzek, amiről nem tudom pontosan, hogy mi. Kell foglalkozni a népművészettel, kell foglalkozni a női kérdésekkel, és azt látom, hogy helló mit keres egy női cipő az asztalon, úgy mintha egy csendélet lenne, de szóval nem ott van a helye, hanem a földön. És miért van egyszer egy almával?" - burjánzottak el a művésznő gondolatai egy ártatlan kérdéstől.

Arra a kérésre, hogy mi is a helyzet tulajdonképpen a Jancsó képpel, már egyértelműbb választ kaptam: „A barátai felkértek arra, hogy fessek egy portrét a Jancsóról a 90. születésnapja alkalmából. Ő modellt is állt nekem,  a születésnapján én adtam át neki a képet, kaptam is tőle puszit. Szerintem a művészet szól arról is, hogy megbízásokat teljesítsünk, volt olyan régen is, hogy megbízásokat teljesítettek. Ha Velázqueznek és a Leonardónak nem volt ciki, akkor nekem sem. Ha azt mondták volna, hogy nincsen rá pénzük, akkor is elválltam volna, ehelyett egy jelképes összeget kértem (300 ezer forintot), de csak 80 ezer forintot fizettek előlegben. Azóta nem láttam semmi pénzt. Utána üzengettek nekem, hogy ne forszírozzam az ügyet. Van egy barátnőm, aki megvette ezt a képet, szóval jogilag már ő a tulajdonos. Két hónapja nem állnak velünk szóba, elment már az ügyvédi felszólítás, de nem akarják visszaadni a képet. Most már fizetnének, de most már ne fizessenek. Ez ilyen precedens értékű eset.”

A rendszer instabil

A fenti galériarészben 2 db A/4-es lapon látható maga a mű, a Jancsó festményből maradt Ügyvédi felszólítás, ami Nagy Kriszta manifesztuma, hogy ne vegyék már semmibe a művészeket. Meg akkor már a nőket se: szerinte a nők sokkal jobban látják a lényeget, és hiába sokkal sebezhetőbbek, mint a férfiak, a férfiak mindig ki fogják használni őket, ha nem állnak a sarkukra, és nem mondják meg, mi a bajuk. Nagy szerint a nők egyre erősebbek, de a férfiak még mindig uralkodni akarnak rajtuk. Neki pedig megvan a módszere a tiltakozásra: „Én senkinél sem vagyok erősebb, csak hangosabban jajgatok.”

Aki a jajgatásra volna kíváncsi, annak csalódnia kell, mostanában nem fogja Tereskovát színpadon látni, mert a zenekara körül sincs minden rendben. „Most nem játszunk együtt, mert most valami nem működik, nem úgy állnak a csillagok. Nem akarnak koncertek lenni. Instabil lett az egész rendszer.”

Stresszmentes karácsonyi bevásárlást ígér a Toldi Mozi

Dívány 2011. december 9., péntek 17:02

Karácsonyi vásárral éli újabb metamorfózisát a Toldi Mozi, egy ideje már Toldi Klub néven: azt ígérik, december 10-én és 17-én 14 órától mindenki megtapasztalhatja, hogyan lehet a karácsonyi ajándékvásárlás csodásan pihentető, stresszmentes és garantáltan örömteli. A vásár este 9 óráig tart, és rögtön utána indul a buli.

A vásár

December 10-én a divat jegyében válogatott csapattal várják az érdeklődőket a szervezők. Itt lesz többek között a LoveBug Vintage, kincsekkel, ékszerekkel, az 1MinD1 újrahasznosított kiegészítőkkel, a város legmenőbb öveivel, a MÁS feat. L U X Y, és a Pleasure is pretty. De lesznek itt ruhák egyedi, limitált példányszámban, a Szputnyik Shop elhozza a divatot a múltból, a stílust a jövőből, a Gelarto Rosa pedig házi készítésű, egyedi formájú csokoládéival teríti meg asztalát.

Mezei Ildi

Kiállít még a Kukuri Crew, a Dotty, a Pólóbár, az UrbanLegend by ZsofiGereby, a Feelinkita, a MIMM-textildesign, a Pataky Klári Társulat jelmezeit pedig a helyszínen méretre szabathatjuk és tüstént meg is rendelhetjük. A vásár után kezdődik az Electronic Parts #5 buli.

December 17-én folytatódik a rendezvénysorozat, ezen a téli szombaton megtelik a klub képző- és iparművészekkel, design holmikkal, festményekkel, grafikákkal, lámpákkal, fotókkal, fényképezőgépekkel. A cél, hogy mindenki találjon a karácsonyfa alá valami különlegességet. Ebben segítségére lesz a látogatóknak a Dotty, a Csajbringa, a Möbelkunst, a Lili's Factory, a Tilka, a Gömbélet, a Mylo Pillow, Ungár FanniSzabó Edit, Mezei Ildi, GG, Horror Pista, Vágó Szabolcs, a Typikal, az Ív & Candie Wonderland, a Gelarto Rosa, az Artmagazin, a Roham, és Babos Zsili Bertalan. Ez a vásár is partyba fullad a nap végén, ezúttal Szabolával.

Kínai cirkusz nem csak gyerekeknek

Lavati Anett 2011. december 7., szerda 20:00

A Fővárosi Nagycirkuszban utoljára 4 éves koromban jártam, annak is sírás lett a vége a hülye bohócok miatt. Érthető tehát, hogy fenntartásokkal indultam el a Fővárosi Nagycirkuszban vendégszereplő kínai FENMO társulat előadására is, ezt a fohászt motyogva: "Ne legyenek ijesztő bohócok, ne legyenek ijesztő bohócok!" Nem voltak. Az idén 40 éves Fővárosi Nagycirkusz egy olyan mesebirodalom, amiről a fene sem gondolná, hogy ilyen flottul működnek ott a dolgok, eleve azt is nehezen, hogy vannak emberek, akiket még érdekel a cirkusz. Hát bizony vannak, nem is kevesen.

Szerencsére nem volt bohóc

Nagyon sok általános iskolás gyerekcsoport volt jelen a majdnem teltházas előadáson, ami már csak azért is meglepő, mert október 1. óta van műsoron a FENMO előadása. Egészen jó helyen helyen ültünk, ráláttunk mindenre. Mögöttünk és előttünk gyerekek ültek, akik úgy szurkoltak, úgy izgultak, és úgy tapsoltak, hogy néhány perc után ránk is átragadt a gyermeki rácsodálkozásnak ez a tiszta és örömteli megnyilvánulása. Tapsoltunk, úristeneztünk, és néha nem mertünk odanézni.

Jinan Akrobata Csoport nagyon kitett magáért. A 2 órás előadás alatt nem győztünk ámulni és bámulni, hiszen amit ők csináltak, az nem egyszerű akrobatika volt, nem egyszerű egyensúlyozgatás mindenféle poharakkal, székekkel, ennél sokkal több volt. A fények, a kosztümök, és a Fővárosi Nagycirkusz Zenekara olyan transzba ejtették az embert nagyon rövid idő után, hogy alig tértünk magunkhoz.

Érdekességek a társulatról

A FEN és a MO szavak a színészek által használt sminkfestékre és az álarcokra utalnak, amelynek használatával tökéletesen azonosulhatnak szerepeikkel. Az “egyensúlyozott padok” produkciójukkal világbajnokságot nyertek Londonban, egyszer ezüst, kétszer aranyéremmel jutalmazták őket a Monte Carlo-i és a párizsi cirkuszfesztiválon. A társulat több mint 50 országban képviselte a kínai cirkuszművészetet. 2002-ben és 2006-ban már a budapesti Fővárosi Nagycirkuszban is hatalmas sikerrel szerepeltek. Az elmúlt években a FENMO produkciója Jinan városának kulturális névjegye lett, különleges, nem mindennapi produkciójukat Európában először Budapesten mutatják be. Népszerűségüket az is bizonyítja, hogy a 2008-as Olimpiai játékok ceremóniáin a Pekingi Opera hagyományaira alapozva, egy modern plasztikus mozgásszínházi előadást mutattak be. Azóta a műsor több mint 600 alkalommal került színpadra és mintegy 400.000 néző tapsolhatott nekik Shandong tartományban.

Nem csak családoknak, és nem csak gyerekeknek, de mindenképpen ajánjuk ezt a programot, hiszen a műsor varázslatos. Január 1-ig bárki betekintést nyerhet a legprofibb kínai cirkuszművészetbe.

Kínai ciruszművészet, FENMO előadás

A Távol-Keleti országban a cirkuszi akrobatika szorosan kapcsolódik a népmesékhez és az évezredes legendákhoz. Napjainkban leginkább a Pekingi Opera előadásai őrzik az ősi hagyományokat, és ezért is döntött a budapesti Fővárosi Nagycirkusz a FENMO előadásának meghívása mellett. Az 1958-ban alapított “Jinan Akrobata Csoport” a kínai cirkuszművészet több ezer éves hagyományainak megőrzését és megújulását tűzte ki célul. Az elmúlt 50 évben műsoraik technikailag magas színvonalú és különleges tehetségű artistákkal arattak sikereket szerte a nagyvilágban és a szakmai versenyeken. A társulat egy sajátos arculatot alakított ki, amely az ősi népi legendák elemeit hasznosítva, egyszerre autentikus, de mégis modern szórakozást kínál. Bravúros akrobatika, ördögi ügyesség, hihetetlen egyensúly jellemzi a kecses gumitestű lányokat és dinamikus erő és bátorság a fiúkat – írja a Fővárosi Nagycirkusz ismertetője

 

IndieLisboa Budapesten - portugál filmnapok a Kinóban

Dívány 2011. december 7., szerda 19:59

Ugyanilyen vetítéssorozatra 2003. óta már több alkalommal került sor itthon, korábban az Örökmozgó adott helyet az eseménynek.

A mediterrán térség filmjei mindig is nagy népszerűségnek örvendtek a magyar közönség körében, de kevés alkalom nyílik a portugál, azon belül is a friss alkotások megtekintésére. Pedig az olyan rendezők alkotásai, mint Joao Cesar Monteiro vagy Manoel de Oliveira, bebizonyították, hogy van igény ezekre a filmekre Magyarországon. 
A vetítésekre a Kino moziban, minden este nyolc órától kerül sor, portugál nyelven, angol felirattal.
Négy játékfilmet és egy rövidfilmet kínálnak a programban. 
Jegyár: 800 Ft

Kapcsolódó filmek:

José & Pilar
Portugál életrajzi film (2010) 117 perc

Polgárháború
Portugál film (2010) 90 perc

Balaou
Portugál film (2007) 77 perc

A báró
Portugál film (2011) 105 perc

Aki nem akar lemaradni José Saramagoról és a mindigcuki Gael García Bernalról, az menjen a Kinoba!

Miért ír minden második zarándok az El Caminóról könyvet?

Lavati Anett 2011. december 7., szerda 16:20

Amennyiben van is ilyen, egy caminós sem vallotta be nekünk. A másik lehetőség pedig csak az lehet, hogy baromira divatos lett intuitívnak lenni, magunkba mélyedni, megtalálni a belső békénket. Meg lehet ezt szerezni elég könnyen, ott van erre az egész New Age nevű baromság, meg a Coelho-könyvek ordas közhelybölcsességei, beléphetünk a leghülyébb szektákba, jógázhatunk, lehetünk kamubuddhisták, drogosok vagy alkeszok, de mindezekről még annál is több könyv szól már, úgyhogy aki mostanság vágyik megvilágásodásra, annak marad az, hogy végigsétálja a Szent Jakab utat.

Azt még nagyon könnyen el tudjuk képzelni, hogy a zarándok papírt, ceruzát, klaviatúrát ragad, hogy lejegyezze tapasztalatait az úttal kapcsolatban, de arra tényleg nem tudjuk a választ, hogy miért kell ezzel bekopogtatni egy-egy könyvkiadóhoz. Mert ha valaki tényleg átél különleges spirituális csodákat, megváltozik az élete, megtér, megtalálja a belső békéjét, akkor az igencsak intim dolog – ugyanannyira, amennyire az összes többi spirituális élmény, szertartás, ahol a vallásos ember találkozik az ő istenével. Intim, és senki másra nem tartozik, csak rájuk, kettejükre.

Zsolt, aki szintén végigjárta a caminót (és nem írt róla könyvet), ezt mondta az útról: „A csoda nagyon törékeny dolog, már attól, hogy kimondja az ember, már attól kisebb lesz.”

Persze, ha valaki áttolja az elcaminózást az erotika/horror/bulizás irányába, az megintcsak más élmény. Az lehet akár még érdekes is. Egyik munkatársam szintén megjárta az utat. Röviden így összegezte: „Jah, voltam, 30 napos osztálykirándulásnak tűnt, sok ivással, dugással meg gyaloglással. Aki akart, imádkozhatott meg önmegismerhetett is persze”, hosszabban pedig a  blogjában olvashatunk élményeiről.

Tegyük hozzá, azért az azóta történtek fényében annak is lehet érdekességfaktora, hogy Hagyó Miklós is végigment az El Caminón.

tk3s 20110503 klc g90 068
Fotó: Northfoto

Camino-könyvekből Dunát lehet rekeszteni

Az egy dolog, hogy mindenki könyvet akar írni a zarándokútjáról, de a kiadókat tényleg nem kényszeríti senki, hogy ki is adjanak mindent, amivel a sokadik camino-zarándok állít be hozzájuk. A könyvesboltok kínálatában mégis egymással versenyeznek az ilyen könyvek.

Shirley MacLaine Camino- könyvének ismertetőjében ezt olvashatjuk róla: „Shirley MacLaine csaknem három évtizede kezdett merész vállalkozásába, hogy megossza olvasóival a világ spirituális értelmezése terén szerzett tapasztalatait. Mondanivalójának elevenségét és érdekességét bizonyítja, hogy sikerkönyvei – Találd meg önmagad, Játék az élet, Benső útjaimon – a mai napig számtalan olvasót vonzanak.”

Tolvaly Ferenc sem adja alább 40 nap lélekúton című könyvében: "A Caminót, Szent Jakab útját a böjt alatt jártam meg. Ott jöttem rá, hogy van bennem egy belső tér, ahol minden megtalálható, amire szükségem van. A teljes összhang, a csend és a teremtő erő.” Tolvaly ezen kívül még két könyvnyi Caminot termelt az évek során. El Camino- Az út (ebből egy másfél órás film is készült), valamint még egyet, Emberségünk mértéke – Zarándokút Fatimátol Santiagóig címmel.

Tovább böngészve a Camino könyveket, még találunk egy Bidnay Csaba és Simon Brigitta munkáját dicsérő írást Együtt külön utakon – A mi Caminónk címmel, valamint egy másikat is, amit Polner Tamás és Varga Lóránt jegyez, a könyvük címe: El Camino de Santiago- Zarándoklat képekben és gondolatokban.

Sándor Anikó is bemutatta a maga Caminóját

Vágó István volt a sztárvendég Sándor Anikó El Camino – Az út, ami hazavisz című könyvének bemutatóján az Allee Librijének kávézójában. Vágó egyfajta provokátorként igyekezett érdekesebbé tenni az általában dögunalmas könyvbemutatókat. Sikerült is neki.

Sándor Anikó nem tartja magát "ezoterikus embernek", mint mondta, a zarándokutat azért járta végig, mert saját kérdéseire szeretett volna válaszokat kapni. Elmondta, mielőtt az utazás mellett döntött volna, felmondott munkahelyén, így elsősorban arra a kérdésre szeretett volna választ kapni a gyaloglás során, hogy miként élje tovább az életét. Számos "apró csodával" találkozott az útja során, ezek közül kiemelte, hogy előfordult vele: gondolataihoz a szembejövő zarándokok hozzászóltak. Arra a kérdésre, hogy mitől más az ő El Camino-könyve, mint Shirley MacLaine-é vagy Tolvaly Ferencé, Sándor Anikó azt felelte, hogy az amerikai színésznő kötete számára túlságosan "fantasy", míg Tolvaly Ferenc inkább az utazás kulturális aspektusait dolgozta fel. Őt viszont, elmondása szerint a kulturális díszletek leginkább csak kizökkentették, nem érdekelte egyik nagyváros sem, semmi turista-látványosság, csakis a belső békéjét kereste.

Vágó Provokátor István ezután új fejezetet nyitott a beszélgetésben a következő felütéssel: "Az egész könyvet átlengi valami nagyon finom erotika. Akarattal csináltad így vagy nem? Te magad is leírtad, hogy amikor elmentél, tisztába akartál kerülni két fontos dologgal az életedben, az egyik már nem tudom, mi volt, a másik pedig a férfiak voltak. Itt van két férfi is ebben a történetben. Az egyikük egy japán, akit Kaito álnéven szerepeltetsz. Ez egy létező pali, vagy nem létező pali?" – vette bulvárosra a figurát az exműsorvezető.

"Éppen a napokban törölt a Facebookon az ismerősei közül, mert szerintem észrevette, hogy sokan keresték. Nagyon könnyű rátalálni, mert hasonló a valódi neve, és a fotók alapján is beazonosítható. Sírva is fakadtam, amikor észrevettem, hogy törölt" – vallotta be elfúló hangon a szerző, mennyire létező a japán szereplője, bőszen kötve az ebet a karóhoz, nem, ez attól még nem szerelmi történet.

" De hát komolyan kérdezem, olvastad a könyvet? Mert ha igen, akkor te is tudnád  jól, hogy ez nem szerelmi történet" - próbálkozott kitérni Vágó további firtatása elől, de a műsorvezető ügyesen a saját dugájába döntötte: " Pont ezért kérdezem. Nem akarsz visszamenni a Caminora, hogy megbeszéld magaddal, hogy ez egy szerelmi történet-e vagy sem?".

Zarándoklatra indult, fájdalmas vezeklés lett belőle

Vágó és az írónő ekkor egy darabig még elpingpongozgattak azon, hogy de igen, ez szerelmi történet, vagy de nem, nem az, végül a hosszas huzavonába belefáradva Sándor Anikó így próbálta definiálni a 25 éves japán fiúhoz fúződő nemszerelmét. „Találkoztam valakivel az úton, akivel a józan ész szerint ember nem találkozhat. Vannak akik azt mondják, hogy ez a lelkek útja, azt mondják, hogy az emberek ott ismerős lelkekkel találkoznak. És olyan módon találkozik az ember ismerős lelkekkel, hogy jön pl. egy 25 éves japán fiú, aki olyan dolgokat mond, és úgy viselkedik, ahogy neki nem kellene. Mintha ő valaki más lenne. Tehát ez a fiú, aki ott volt, engem rádöbbentett, rávezetett arra, hogy volt az életemben valami, ami mellett úgy mentem el, hogy nem vettem észre, hogy az életem egyik legfontosabb története volt, amit utólag bűnként éltem meg. Zarándoklatra indultam, és fájdalmas vezeklés lett belőle; egy olyan bűn miatt, amiről azt sem tudtam, hogy elkövettem. Erre pedig ez a fiú vezetett rá. Amikor én rádöbbentem arra, amire nekem rá kellett döbbennem, akkor ő fokozatosan elkezdett visszaalakulni azzá a 25 éves japán fiúvá, aki valójában volt. Az én caminómban ő egy statiszta volt, és amikor én rádöbbentem arra, amire kellett, akkor ő visszatért a saját caminójába. Az ő caminójának pedig valaki más volt a főszereplője, valószínűleg nem én.”

Vágó István ezek után próbált volna még a Miki néven megírt másik fickóról is faggatózni, de Sándor ehhez már tényleg fáradt volt, kategorikus nemmel tért ki minden próbálkozás elől. Mint mondta, minden benne van a könyvben, olvassák el. A könyvben amúgy azért a zarándokútról is esik szó, nemcsak a pasikról. De a címben feltett kérdésre Sándor Anikó könyvétől sem kaptunk választ.

Szent Jakab út

A Szent Jakab út –  melyet gyakran spanyol neve (Camino de Santiago) után El Camino-nak is neveznek – középkori zarándokút, Spanyolország Galicia tartományának fővárosába, Santiago de Compostelába vezet. A hagyomány szerint az itteni székesegyházban vannak Idősebb Szent Jakab apostol földi maradványai. Compostelába nemcsak egy kiindulópontból lehet eljutni, viszont az út fő része azonos. A zarándokút jelvénye a fésűkagyló, melyet az út mentén felfestve mindenütt megtalálhatunk. Az út mentén a bencések kórházakat és rendházakat építettek.(Forrás: Wikipédia)

 

Azoknak, akik a szépirodalmat és a színészeket szeretik

Dívány 2011. december 6., kedd 15:10

Decemberben az ország számos Libri könyvesboltjában több alkalommal Omnia Felolvasósarok üzemel majd, ahol színművészek buzdítanak arra, hogy engedjük magunkhoz közelebb a szépirodalmat felnőtt fejjel is, olvassunk többet, mélyüljünk el a versek birodalmában. A tartalmas pillanatokról a budapesti eseményeken Gubás Gabi, Csányi Sándor és Pindroch Csaba gondoskodik majd, akik maguk is áhítattal beszélnek kedvenc verseikről.

„Nagyon szubjektív, hogy nekem mi tetszik, neked mi tetszik. Decemberben több helyen lehet minket arra kérni, hogy olvassunk fel egy-egy verset, ezért mindenki gondolkozzon el, számára mi lenne a legkedvesebb!” – mondja a programról Gubás Gabi.

DSC 7642
Fotó: Libri

„Annyira sok embernek kell ajándékot venni, és annyira nehéz kitalálni, hogy kinek, mit veszel. Ez viszont nem kerül egyetlen fillérbe sem, és mégis maradandó, és jobb, mintha valaki megint zoknit kap” – biztat a verses ajándékozásra mindenkit Csányi Sándor.

Pindroch Csaba régi szenvedélye a versmondás, és nagyon boldog, hogy most élhet ezzel a lehetőséggel. „Lehet, hogy az én kedvenc versemet is felolvashatom majd, ha kéri tőlem valaki. Babits Mihály Esti Kérdése az.”

A felolvasósarkok a budapesti helyszínek mellett Kecskemét, Kaposvár, Szolnok és Eger könyvesboltjaiban invitálnak egy kis kikapcsolódásra. A részletes időpontok és helyszínek a omniapillanatok.hu oldalon találhatók. Az oldal emellett ajándékozásra is csábít, verses videó formájában küldhetjük el karácsonyi üdvözletünket.

Időpontok és helyszínek:

december 8. csütörtök: Kaposvár, Libri Könyvesbolt: 15.00- 18.00 – Csapó Virág

december 9. péntek: Kecskemét, Libri Könyvesbolt: 15.00 – 18.00 – Danyi Judit

december 10. szombat: Budapest, Campona, Libri Könyvesbolt: 11.00 – 17.00

Gubás Gabi, Csányi Sándor, Pindroch Csaba

december 11. vasárnap: Budapest, KÖKI Terminál, Libri Könyvesbolt, 11.00 – 17.00

Gubás Gabi, Csányi Sándor, Pindroch Csaba

december 15. csütörtök: Budapest, Mammut, Libri Könyvesbolt, 14.00 – 20.00

Gubás Gabi, Csányi Sándor, Pindroch Csaba

Monodráma és mikrózott forralt bor a Kinóban

Lavati Anett 2011. december 5., hétfő 09:32

November 29-én kedden este elindultam színházba, hogy a Kino moziban megnézzem a Magyar Belmondót. A Rába Roland rendezte, egy szexfüggő fiatalember hányattatásait feldolgozó monodrámára akkora volt az érdeklődés, hogy mozi előterében már jókora tömeg várakozott, alig fértem oda a pulthoz, hogy kérjek valami meleget inni még az előadás előtt. A teázást már meguntam, ezért forralt bort rendeltem, idén először. Hiba volt: a Kinóban ugyanis 490 forintért műanyag flakonból adagolják a bort, amit kristálycukorral és a szokásos fűszerekkel ízesítenek, majd berakják a mikróba.

Az izgalom fokozódik

Mire egy cigivel magamhoz tértem a megrázkódtatásból, épp nyíltak az ajtók, és betereltek minket a terembe. Engedelmesen vonultunk, mint akiknek halvány fogalmuk sincs, mi vár rájuk odabent. Monodráma, monodráma - mantrázgattam magamban bizakodva, ebből még jó is kisülhet. Elhelyezkedtünk a székeken, mindenki nyugodtnak tűnt, a mellettem ülő pár egy karácsonyi kardigánkatalógust nézegetett, pedig én úgy izgultam, mintha nekem kellett volna kiállnom a színpadra, ami a hely adottságai okán egész kicsi, szűkös, és az első sorokban ülőknek szinte a szájában helyezkedik el. Pár perc múlva megjelent Baksa Imre, a darab főszereplője, majd elkezdődött a műsor. Kivetítővel, zenével, és az együgyű főszereplő(k) együgyű történetével.

Fotó: Neptun Brigád

Eleinte olyan érzésem volt, mintha a parlamentben ülnék, és egy Gaudi-Nagy interpellációt hallgatnék, de ez hamar elmúlt, hiszen Gaudi-Nagy valószínűleg nem beszélne arról, hogy amikor balesetet szenvedett és kórházba került, meglepetten vette észre, hogy áll a farka. A kórházban. Interpellációkban ilyenekről nem szoktak beszámolni a politikusaink (pedig mennyivel jobbat tennének vele az országnak, mint amikor dolgoznak), nem úgy a Baksa alakította főhős, akivel nagy meglepetésére ez történt. Amikor a baleset körülményeit osztotta meg a közönséggel, és elérkeztünk arra a pontra, hogy bumm, megtörtént a dolog, Baksa akkorát ordított a színpadon, hogy ijedtemben ki is esett a kezemből az összegyűrt zsebkendő. Pedig azért szorongattam, mert egész egyszerűen azon izgultam, hogy ne rontsa el – ahogy ezt anyám válaszolta még '92-ben, arra a szemrehányó kérdésemre, hogy miért nem sír az anyák napi versem hallatán. Ez is ilyen volt: pedig Baksa még csak nem is a fiam. Az meg régen rossz, ha az ember azért izgul, hogy ne süljön bele a produkcióba az, akit néz. Volt benne ugyan lendület és akarás, de valahogy mégis annyira erőltetettnek, valóságnak látszani akaró színháznak tűnt az egész, hogy a mikrós bor íze mellett némi keserűséget és csalódottságot is éreztem.

De miről is szólt a darab?

"A szexfüggő Misi balesetet szenvedett, furcsa és titokzatos alak, aki nem kedveli az ikertestvérét, Imit. Imi színházban dolgozik, és ugyancsak nem szereti testvérét. A konfliktus a két ikertestvér között feloldhatatlan. A történet tragikomikus eseményekbe torkollik. Az ikerpár „kapcsolatát" videóbejátszások teszik élővé a színpadon, ami jelen esetben a Kino mozi nagytermének vászna előtti teret jelenti. A monodrámát több klasszikus mű is inspirálta, amiknek tartalma vagy a szerkezete visszaköszön az előadásban (Csehov: A dohányzás ártalmasságáról; C. Palahniuk: Cigányút; W. Shakespeare: Tévedések vígjátéka)"- olvashattuk az ismertetőben.

Személyes történeteket is belerejtettek

„A monodrámához személyes történeteket használtuk fel, de a nézők nem tudják, mi valóság és mi a fikció. A magyar Belmondó olyan, mint egy halmozottan problémás ember terápiája. Szó esik a testvérek közötti konfliktusról, szexről, nőkről, alkoholról. A kőkemény történetek ugyanakkor önironikusak, tanulságosak és mulatságosak. A nézők helyenként magukra ismerhetnek, de mivel mindez nem velük történik, nevetni tudnak a tragikomikus eseményeken. Ez a monodráma talán a közönségnek is terápia. A magyar Belmondót a közelmúltban bemutattuk a Magyar Pszichiátriai Társaság 120 fős szakmai konferenciáján is. A kerekasztal-beszélgetésen nagyon pozitív visszajelzéseket kaptunk az orvosoktól, akik naponta találkoznak hasonló betegekkel a terápiákon. Izgalmas vita alakult ki arról, vajon hol van a színház és a pszichiátria közötti határmezsgye. A szegedi Thealter Fesztivál közönsége is jól reagált erre a rendhagyó előadásra. Ezek az élmények megerősítettek minket abban, hogy jó úton járunk” – fejtegeti az előadás sajtóanyagában a maga is színész-rendező Baksa, akit ezúttal Rába Roland, a Nemzeti Színház művésze rendezett.

Baksa Imre a Magyar Belmondóban
Baksa Imre a Magyar Belmondóban
Fotó: Neptun Brigád

„Valahogy úgy vagyunk, hogy ha az embertársunkat rosszabb állapotban látjuk, mint saját magunkat, egyből visszatér az életkedvünk.”

(idézet a darabból)

Monodráma

„A monodráma olyan színjáték, melynek egyetlen előadója egy, két vagy több szerepet személyesít meg. Eredete a középkori színjátszásba nyúlik vissza, amikor vándormuzsikusok, vándorló előadók állandó épület és valódi színházi élet híján, sűrű maszkváltással több szerepet is eljátszottak. Később a 18. század francia és német színjátékkultúrájában tűnik fel újra ez a típus. A modern színjátszásban az abszurd irányzatok kedvelik, mint olyan műfajváltozatot, amely a valóságos konfliktusok, az emberek közötti kommunikáció hiányáról, lehetetlenségéről tanúskodik. Ismertebbek Rousseau Pygmalionja,1762); Csehov A dohányzás ártalmasságáról című műve és Gogol Egy őrült naplója, 1835című elbeszéléséből készült monodráma.”- írja a Fazekas Enciklopédia

Semmi kétségem afelől, hogy jó úton járnak, talán nem kellett volna mikrózott bort innom előtte, talán nem egyedül kellett volna elmennem, mindenesetre az előadás üzenete hozzám nem jutott el.

Sötétség, csikkek, hajléktalanok a parlamenti adventi kiállításon

Lavati Anett 2011. december 4., vasárnap 09:49

„A kiállítás célja, hogy bemutassa a Kárpát-medencében élő magyar és nemzetiségi közösségek adventi és karácsonyi néphagyományait, népszokásait és a téli falu életét a 19. század legvégétől egészen az 1960-as évekig.” – írja a Néprajzi Múzeum honlapja.

Délután fél 4 körül érkeztünk meg. Rajtunk kívül csak egy hajléktalan volt kíváncsi a mintegy 80 tablóra, bár hamar kiderült, hogy csak fekhelyet keres a Cigány betlehemesek című fénykép alatt.

De legalább lehet cigizni

A 80 tabló közül nagyjából fele volt kivilágítva, pontosabban nem működtek a kis spotlámpák. De az is lehet, hogy ez direkt így volt megkoreografálva: esti képek és nappali képek. Ott ácsorogtunk majdnem egy óráig, lefagyott a bal kezem és a lábujjaim, de a Parlament fenyegető fényei és a cigarettacsikkek között valahogy nem találtunk rá a karácsonyi hangulatra. Egy pillantra sem csendült fel bennem egy karácsonyi nóta sem. Abból a pénzből, amiből ezt a kiállítást összehozták, egy igen pazar forralt bor árusító bódét is rittyenthettek volna a Kossuth térre, ha már a lélekmelegítés lenne a cél.

A fotók persze szépek és érdekesek, kérdés, ki a bánat fogja elolvasni mind a 80 tablóhoz tartozó egy-két A/4-es oldalnyi pluszinfót a téli sötétben és hidegben? Ha gyorsan olvasunk, akkor is legalább másfél-két órára lenne szükségünk ahhoz, hogy végignézzük a tárlatot. Addig pedig annyira átfagyunk, hogy mehetünk is egyenesen a gyógyszertárba.

Aki még ezek után is kíváncsi a kiállításra, az vegye fel a legmelegebb ruháit, tegyen szendvicset, termoszban teát a táskájába,  és ha délután 3 után indul, vigyen zseblámpát is, úgy induljon el. Az egyetlen előnye a dolognak, hogy lehet cigizni.

"Mennyországban csengetének..."

A Néprajzi Múzeum Etnológiai Archívum Fotótárából származó, a nagyközönség által többségében még soha nem látott 124 db archív fotót mutatja be, amelyek felidézik a téli falu hétköznapi életét és a karácsonyi ünnepkör hagyományait 1899-től a 60-as évekig. A nagyszabású szabadtéri tárlat tablóin a képek mellett olvashatók az egyes archív fotókra vonatkozó információk, valamint a népszokások, néphagyományok ismertetői. A képek egyik része a hétköznapi téli falu életét mutatja be, elsősorban a téli munkákról és a téli szórakozásokról készített életképek formájában. A képek másik része a Kárpát-medence egész területéről, nemzetiségi sokszínűségében tárja a látogatók elé a téli ünnepkör népszokásait András naptól Vízkeresztig.

Mit kínálnak a magyar mozik decemberben?

Dívány 2011. december 3., szombat 16:27

Csizmás, a kandúr (amerikai animációs - kalandfilm – vígjáték)

Bemutató: 2011. december 1.

Az animációs kalandfilm ismertetője így hangzik: „Jóval azelőtt, hogy találkozott volna Shrekkel, a legendás Csizmás Kandúr hősies utazásra vállalkozik: összefog az észkombájn Tojás Tóbiással és a dörzsölt Puha Praclival, hogy ellopják a híres aranytojást tojó ludat. Ez aztán a kilenc életre szóló kaland!”

Barney és a nők (kanadai – olasz dráma)

Bemutató: 2011. december 1.

A dráma főszereplője nem más, mint Barney Panofsky, a mufurc filmproducer, aki csapongó élete során talán több nőt fogyasztott el, mint szivart (nem mintha botrányos apjától különb nevelést kapott volna), és mire két balul elsült házassága után végre megtalálja a tökéletes nőt, már nem biztos, hogy képes mellette kitartani. Vagy meg tud változni egy káros szenvedélyekkel teli, lobbanékony és konok fickó, ha megérinti az igaz szerelem?

Rumnapló (amerikai kalandfilm – dráma)

Bemutató: 2011. december 1.

A Hunter S. Thompson azonos című regénye alapján készült film főszereplője a Johnny Depp által alakított Paul Kemp, egy meghasonlott, alkoholista újságíró. A főhős egy kocsmában iszogatva rádöbben, hogy problémái nagy részét a túlontúl zajos és ideges New York városa okozza, ezért úgy dönt elutazik Puerto Ricoba és egy helyi lapnak fog írni. A szigeten a rum olcsóbb a víznél, így Paul hamarosan teljesen beilleszkedik a rum-áztatta őslakosok közé, valamint belehabarodik a bombázóba, Chenault-ba, aki pechjére már jegyben jár egy kétes üzelmeket folytató üzletemberrel, Sandersonnal. Amikor Sanderson megbízza őt, hogy írjon róla, Kemp döntés elé kerül: vagy meghajlik előtte, és tisztára mossa a korrupt üzletember nevét, vagy kiteregeti a szennyest.

Szent György lelövi a sárkányt (szerb-boszniai-bolgár történelmi dráma)

Bemutató: 2011. december 1.

A történet 1912-ben kezdődik az első balkáni háborúval, a szerb-török csatával, majd két évre rá az I. világháborúval folytatódik, amikor is a szerbek megütköznek az Osztrák-Magyar Monarchia seregével, amelyben horvátok és csehek is harcolnak.

A két háború közt a három főszereplő szerelme reménytelenül összekuszálódik, nyugvópontra sohasem ér. Mind Gavrilo, mind Djordje szereti Katarinát, a nő pedig mindkettőt szereti: egyiket heves szerelemmel, a másikat pedig tisztelettel és szeretettel.

Ölésre ítélve (ír - lengyel - magyar – norvég thriller)

Bemutató: 2011. december 1.

A történet röviden: miután Mohammed (Vincent Gallo) az amerikai hadsereg fogságába esik, Afganisztánból egy titkos európai fogolytáborba szállítják. Egy közlekedési baleset folytán váratlanul kiszabadul, és menekülni kezd egy behavazott rengetegben, mely számára idegen környezet a megszokott sivatagi táj után. Nyomában pedig egy hadsereg, amely hivatalosan nem is létezik. Mohammednek szembe kell néznie azzal, hogy az életben maradásért ölnie is kell.

Álcák csapdája (amerikai krimi)

Bemutató: december 1.

A történet röviden: Washingtonban meggyilkolnak egy szenátort, a nyomok pedig egy volt szovjet kémhez vezetnek, aki a Cassius kódnévre hallgat, és akiről úgy tudta mindenki, jó ideje halott már. A gyilkos mielőbbi kézre kerítése érdekében az FBI Ben Geary ügynököt (Topher Grace), a lelkes, fiatal titánt állítja rá az ügyre. Geary partnert is kap, az ügynökség egyik legdörzsöltebb veterán rókáját, Paul Shepherdsont (Richard Gere), aki szinte egész pályáját hírhedt szovjet ellenfelének üldözésével töltötte. Geary úgy hiszi, hogy Cassius reaktiválta magát, míg Shepherdson másokat sejt az ügy hátterében.

Szilveszter éjjel (amerikai romantikus vígjáték)

Bemutató: 2011. december 8.

A romantikus vígjátékot így harangozzák nekünk be: „Tagadhatatlanul a romantika december 31. utolsó óráinak főszereplője. Rengeteg szerelmes várja izgatottan az éjféli csókot, mások életre szóló fogadalmakat tesznek a varázslatos estén - megint mások pedig úgy döntenek, esélyt adnak valakinek. A szeretet persze több formában is megnyilvánul ilyenkor: a megbocsátásban, a megértésben.

A szív legfontosabb ügyei több, egymással párhuzamosan futó, egymást átszövő történetben bomlanak ki. A helyszín New York, a lélegzetelállító város a maga pezsgésével, ragyogásával. Van, aki új életet akar kezdeni, és van, aki a régihez ragaszkodik - csupa nagy kezdet, bátortalan újrakezdés, happy end, átverés és vallomás, remény és csalódás a film, de bármi történjék és hangozzék is el benne, a lényeg mindig ugyanaz: a szerelem.”

Pénzcsináló (amerikai filmdráma)

Bemutató: 2011. december 8.

Van, aki képtelen lemondani a győzelemről. A Péncsinálóban Billy Beane (Brad Pitt) fiatal korában azt hitte, a baseball szupersztárja lesz, ám a pályán nem tudott felnőni az elvárásokhoz. Nem fordult el a sporttól, most az oaklandi csapatot vezeti - ám kevés pénzből gazdálkodik, és a tehetséges játékosait mind elszipkázzák a többet ajánló, nagyobb egyesületek.

Még szerencse, hogy nem a pályán dől el minden. Billy összeismerkedik egy fiatal matematikussal (Jonah Hill), akinek van egy vad elmélete: hatalmas adatbázisa és néhány statisztikai program segítségével meg tudja jósolni, kik azok a játékosok, akik nem kellenek senkinek, olcsók, mégis sikert hozhatnak. A páros belevág a kockázatos kalandba. Olyanokat szerződtetnek, akikről mindenki lemondott, akik már maguk sem hisznek a győzelemben. A közönség nevet, a csapat vezetői lázadnak, a játékosok nem hiszik el, hogy mi történik velük.

Az ember tragédiája (magyar animációs film)

Bemutató: 2011. december 8.

Az ember tragédiája forgatókönyve 1983-ban született. A gyártás 1988-ban kezdődött, és hosszú hányattatások után csupán nemrégiben ért véget. A film érdekessége, hogy Jankovics Marcell mind a 15 színt más-más stílusban készítette el. Az egyes színekből már kaphattunk ízelítőt az elmúlt évek során a különböző fesztiválokon és a Duna Televízióban, azonban a teljes, közel 160 perces mű most először kerül a közönség elé.

Anyák (macedón filmdráma)

Bemutató: 2011. december 8.

Milčo Mančevski filmje három különböző történetet mesél el, melyeket Macedónia különböző területein lokalizál. Az első történetben két kisiskolás lány, hogy bátorságát fitogtassa, elmegy a rendőrségre és egy kitalált történettel feljelentést tesznek. Az első gyanúsítottra, akit behoznak, rá is fogják a kitalált történetet. A második részben három fiatal filmes, egy teljesen elöregedett faluról és annak két lakójáról készít filmet. A falu két életben maradt tagja, egy testvérpár, akik 16 éve nem beszélnek egymással. A harmadik rész egy tömeggyilkosság dokumentuma: egy anyakomplexusban szenvedő férfi idősödő anyákat öl meg. A hármas tagolású film narratív folytonosságot nem képez, de látszólagos különállásuk a film végére mégis kerek egészet teremt, amelyet az igazság kérdéskörére fűzhetünk fel.

Diótörő 3D (angol-magyar fantasy)

Bemutató: 2011. december 8.

A Diótörő legújabb adaptációja 1920 karácsonyán, Bécsben játszódik. A kis Mary egy különleges diótörő játékfigurát kap ajándékba keresztapjától. A kislány boldogan fekszik le aludni, de álmában megelevenedik a Diótörő és más játékai is és kezdetét veszi egy varázslatos utazás a fantázia világába. A fabáburól kiderül, hogy elvarázsolt herceg, s a kis Mary vele összefogva veszi fel a küzdelmet a gonosz Patkánykirállyal és alattvalóival. Amikor a Diótörőt túszul ejtik a gonosz patkányok, Mary kis játékaival mentőakciót indít kiszabadításáért.

Ön melyik filmre váltana jegyet?

 • 94
  Csizmás, a kandúr
 • 22
  Barney és a nők
 • 97
  Rumnapló
 • 7
  Szent György lelövi a sárkányt
 • 13
  Ölésre ítélve
 • 20
  Álcák csapdája
 • 82
  Szilveszter éjjel
 • 42
  Pénzcsináló
 • 80
  Az ember tragédiája
 • 15
  Anyák
 • 32
  Diótörő 3D
 • 88
  Egyiket sem

Tóth Angelika ecsettel barangolja be a világot

Budafoki Mira 2011. december 2., péntek 09:13

tóth angelika

Mikor kezdtél el festeni? Emlékszel az első festményedre, esetleg megvan még?


Mindig is elemi erővel vonzott a festészet. Komolytalanul valamikor talán 8 évesen festettem egy északi, téli tájat egy törpével, aki búslakodott. Ez valahol a szüleimnél van. Szétvágtam egy lepedőt, felragasztottam a szekrényre és fehér temperával „alapoztam”, mert valahonnan volt sejtésem róla, hogy a „nagy festők” hogyan is csinálhatják, majd temperával festettem rá. Tulajdonképpen mindig festettem és rajzoltam, természetesen voltak kisebb-nagyobb kihagyások is. Az olyan képeimet, amelyeket most akár ki is állíthatok, vagyis ily módon vállalhatok, 2003-tól festettem. Már előtte is voltak kisebb kiállításaim, hiszen a pályám alakulása – mint mindenkié - valahol egy folyamat volt. A 2003-as év már a városi létről, a városi emberről szólt.


Mit jelent számodra a festészet? Önkifejezésként, hivatásként vagy megélhetésként tekintesz rá?

Hivatás és még több, természetesen. Ami a megélhetést illeti, nem lehet az a fő célja. Nem szólhat kizárólagosan a megélhetésről - hacsak épp nem az a témája! Az rombolna valamit, ha érted, mire gondolok… Az alkotás belépés számomra egy másik világ kapuján, a festészet pedig nyelv.  Számomra a képi kifejezés több a szavaknál. Tömörebb, sűrített, sokkal komplexebb.


Mi a dominánsabb az ösztönszerűség vagy a tudatosság, amikor alkotsz?


A művészethez, az alkotáshoz szükséges az intuíció (és ösztön) adománya – nem feltétlenül történik minden hűvös és logikus észjárás mentén. Az intuíció azonban érzelem és értelem együttese. Az érzelmeknek hangsúlyozott szerepe van festészetemben. Megfigyeltem, ha egy mű nagyon absztrakt, az emberek érteni szeretnék, értelmet akarnak adni nekik, amit ki tudnak esetleg szavakkal is fejezni – ha ez nem megy, akkor jön a csalódottság vagy az elutasítás. A képek szimplán olyanok, amilyennek a néző látja őket. És mégis minden alkalom, amikor valaki megnéz egy képet, az más. A néző nézi, gondolkodik rajta, az érzelmeivel követi és saját értelmezésen töri a fejét. Sosem tudom, hogy milyen hatást fogok elérni. Az ötleteimet, gondolataimat festem, amelyekben valami miatt beleszerettem, amelyek valami miatt olyan izgalomba hoztak és hoznak, hogy meg akarjam valósítani őket.


Hogyan választasz témát? Mik a kedvenc témáid?


A különböző korok, művészeti és stílusirányzatok, világfelfogások és világábrázolások eltérő jelentőséget tulajdonítottak az utazó ember által érzékelt és értelmezett valóságnak. Vagy a világ statikusságának, vagy változékony és sokszínű felfogásának bizonyítékául állították. Számomra az utazás bír nagy jelentőséggel, ekkor számtalan tusrajzot készítek, ha módomban áll, nagyobb képet is. Nem kényszeredetten keresek – csak figyelek, ha megtalálom, próbálom rögzíteni memóriámban, vagy rajzban. Nyitott vagyok, nincsen csak egy kizárólagos témám, több minden érdekel.

Tales from The Little Girl I.aquarelle, ink on ricepaper 70x137c


Mi a kedvenc technikád és miért pont az áll a legközelebb hozzád?


A tradicionális európai olaj-vászon technika és a papír alapon tus, akvarell technika. Kínában tett utazásom óta rizspapíron is dolgozom.  Más médiumokat is alkalmazok, azonban az előbb említett kettő a domináns esetemben. Az olaj macerás vagy majdhogynem lehetetlen az utazások alkalmával, ennek következtében olyankor, ha módomban áll az akvarell/tus mellett az akrilt vagy a pasztellt használom.


Nagyon sok pontján ragadtál tust, ecsetet, vagy éppen ceruzát a világnak. Hogyan jutottál el művészként ezekre a helyekre?


Az esetek túlnyomó többségében kiállításaim okán,  ösztöndíjakkal, azonkívül külföldi barátaimnál tett látogatások során jártam be a világot. Nem tudok „turista” lenni, folyton „dolgozom”.


Mekkora procedúra egy művészeti ösztöndíjat megszerezni?


Rákészülés, sok munka és szerencse, vagy mondjam azt inkább: sors?! Az Erasmus ösztöndíj esetemben két év volt. Természetesen nem kell ennyinek lenni, azt gondolom, ez egyén függő.

Soothing Wanderlust I. 150x200cm oil on canvas 2011 (2)


Honnan ered a vonzalmad a Távol-keleti kultúrához?


Mindig is vonzott Távol-Kelet kifinomult, titokzatos világa, a kalligráfiákba sűrített világ, a letisztult rizspapír-tus alkotások lehelet vékony és annál erőteljesebb tiszta képi megfogalmazása, a teljesen más kultúra és gondolkodás, mint a mienk.  Az utóbbi időben a távol-keleti életstílus és filozófia azért is érdekel, mert ez a régió egyre nagyobb szerepet játszik Európa jövőjében.


Mennyi időt töltöttél Kínában? Mi az, ami leginkább nyomott hagyott az életedben a művészetedben az ott töltött idő alatt?


Két hetet töltöttem még ott, a kiállításomat követően.  A buddhista szerzetesek és kolostorok világa, a régi kultúrájukból átszövődő már-már csak töredékekben fellelhető építészeti  és egyéb művészeti emlékek – és természetesen ennek az egésznek az atmoszférája fogott meg a legjobban.


Van példaképed? Ki az a művész, akinek szívesen követnéd a sorsát?


Ha csak festőket érintve válaszolok a kérésedre: Picasso. Kifogyhatatlan energiája, a festészetbe és a művészetbe vetett hite példaértékű számomra.  Természetesen több példaképem van. Úgy érzem sokat kaptam a tradicionális európai festőktől – napjainkig. Szeretem például Goyat, Caravaggiot, Turnert, de Manet, az francia impresszionistákat és posztimpresszionistákat szintén. Munchot, Kokoschkat, Noldet, a német expresszionistákat és az angol iskolát ugyanúgy említhetném. Magyarok közül Farkas István áll hozzám talán a legközelebb, de Mednyászky is és még sokan. Hosszú lenne a felsorolás.

Metropolis Eternal Garden II. 120x120cm oil on canvas 2011


Hova jutnál el még szívesen és ott mit örökítenél meg?


Japánba, Dél-Amerikába,  Izlandra és Norvégiába.  Mit örökítenék meg? Hagynám hatni a dolgokat.


Mikor és hol lesz legközelebb kiállításod?


Tavasz elején a Derkovits-díjasok beszámoló kiállítása az Ernst Múzeumban, és szintén tavasszal Vácott a Görög Templomban (ez egy kortárs kiállító hely) lesz egy egyéni kiállításom.

EuShorts - így készül a filmfesztivál

Lavati Anett 2011. november 29., kedd 09:38

Azt azért elég könnyen mondja az ember, hogy szereti a filmeket. Majdnem olyan laza könnyedséggel, ahogy az óvónőképző elsőévesei a kötelező bemutatkozások során, rögtön a nevük után, hogy ők szeretik a gyerekeket. De hát ugye van szar film és rettenetesen idegesítő, rossz gyerek is. Ez eddig rendben is van. Azt azért már sokkal kevesebben mondhatják el magukról, hogy a szemledíjas alkotásokkal is képben vannak.

Van rossz film, ahogyan rossz gyerek is

Nagyjából azért tudjuk, hogy vannak ilyen mindenféle szemlék, de hogy ott mi történik, arról a leghalványabb fogalma sincs annak, aki nem szakmabeli. Néznek ott dolgokat emberek. Azt pedig még ennél is kevesebben mondhatjuk el magunkról, hogy szeretjük a filmeket, képben vagyunk a szemlékkel, tudjuk, hogy ott mit csinálnak és kik, és a szemledíjas filmeket meg is nézzük, mert őszintén kíváncsiak vagyunk rájuk. A kört még néhány soron keresztül tudnám szűkíteni, de már így is túlzásba estem, a történet az EuShorts megálmodóiról és szervezőiről szól. Ők azon kevesek közé tartoznak, akik naprakészek a filmművészetben és a seregszemlékben is természetesen, és mindezt örömmel csinálják. A mesébe illő történet valahogy így kezdődött.

Egy maroknyi csapat 2007-ben gondolt egyet, és elvetette az EuShorts rövidfilmfesztivál magjait, amiből mára egy olyan termékeny rendezvény nőtt ki a földből, hogy majdnem lehidaltunk, amikor megtudtuk a részleteket.

eushorts 2011
Fotó: Facebook

Ebben persze nem is az a pláne, hogy ez a valami működik, nem is az, hogy egy filmbuzi baráti társaság a hobbijából – a filmnézésből – csinált egy működő tömegrendezvényt, hanem ez a kettő, sőt három így, egyben. Ahol a három pedig az, hogy egyre több ember kíváncsi arra, mit is válogat nekik össze, és kínálja tálcán a mára már 7 főt számláló filmfanatikus szupercsapat, vagyis Alföldi Nóra, Katona Szilvi, Klág Dávid, Lévay Bogi, Lukács Péter Benjámin, Péli Sári, Tarkovács András, és természetesen nem kevés önkéntes.

Hol is kezdődött?

Tarkovács András 2006-ban egy évet dolgozott az Európai Önkéntes Szolgálat (EVS) keretében az Aya Aye fesztiválon Nancyban. Itt ismerkedett meg az európai rövidfilmekkel, és itt jött rá, hogy ezekkel Magyarországon szinte egyáltalán nem találkozhat a közönség. Miután visszajött Budapestre, lehetősége nyílt pályázni egy olyan projekt megvalósítására, mely felhasználja az elmúlt év tapasztalatait.”- mondta el Péli Sári. Tarkovács ekkor találta ki az EUShorts-ot, melyet először 2007 novemberében a Szindbád moziban (azóta Kino – a szerk.) rendeztek meg. A Szindbádban, aminek a befogadóképessége ugyan nem akkora, mint a Toldi mozié, ami 2009 óta az EuShorts nagyfesztivál székhelye, ám itt is és ott is teltházas vetítéseket sikerült összehozniuk a szervezőknek.

Fontos megemlíteni, hogy 2011-ben a csapat már tavaszra is szervezett egy minifesztivált, ami Eushorts likes néven futott a Kino moziban. Péli Sári elárulta, hogy ennek az ötlete tulajdonkképp a bőség zavarának köszönhető: „Azokat a filmeket is be tudtuk így mutatni, amik nem fértek be az éves válogatásba novemberben. A második EUShorts likes szeptemberben volt ugyancsak a Kinoban. Eddig főleg műfaji filmeket mutattunk be (EUShorts likes: Pornó és Horror; EUShorts likes: Sci-fi és Musical). A következő likes kiadás márciusban várható és témája ezúttal a divat lesz (EUShorts likes: Fashion).”

Kétezren kapták meg a rövidfilmkoktélt

A novemberi nagyfesztivál minden várakozást felülmúlt, hiszen a 6 nap alatt nem egyszer várta teltház a rövidfilmeket. Sári megmondta, mennyi az annyi: közel 2000 ember váltott jegyet vagy bérletet az előadásokra, ami nagyjából annyi, amennyi munkatársat tervezett felvenni az Audi a győri üzemébe idén júliusban.

A novemberi Eushorts-on is jelen voltak rendezők, filmes szakemberek, akiket a vetítések után a közönség bátran faggathatott. Péli Sári örömmel mesélte, hogy idén az emberek a vártnál sokkal interaktívabbak voltak, tényleg beszélgettek a filmesekkel. A norvég Maria Bockkal, aki a Kopasz Krapekot (Skallaman) rendezte, de itt volt még Vincent Vizioz is, aki a Tremblay-En-France francia rendezője. A magyar filmes mezőnyt Simonyi Balázs és Révész Balázs a Fináléból, valamint a Sajnálom című filmet jegyző Hermán Árpád erősítette.

eushorts vége

Péli Sári a tervekről is mesélt: Az EuShorts rövidfilmfesztivál keretén belül szeretnének eljutni mindenkihez, aki nem riad vissza attól, hogy belekóstoljon a filmművészet különlegességeibe, és távlati céljuk az Európán túli rövidfilmek hazai bemutatása is a fesztivál keretein belül. Közben csillogó szemekkel árulta el, hogy idén ugyan nem volt ideje beülni a vetítésekre, de amikor kiszűrődött egy-egy nevetéscunami, vagy éppen tapsvihar, na abba aztán ő is beleborzongott.

Mi is beleborzongtunk a félresikerült bankrablásba, a román menekültek történetébe, a magyar Finálé utolsó traktusába, és együtt szurkolt az egész mozi az izlandi meleg srácoknak, hogy végre történjen már meg. Megtörtént minden, és még annál is több, függők lettünk mi is. Köszönjük.

Színház a moziban - programajánló haladóknak

Dívány 2011. november 28., hétfő 14:43

A monodrámát az ismert színész-rendező, Baksa Imre játssza és Rába Roland, a Nemzeti Színház művésze rendezte. A színház és a pszichiátria határmezsgyéjén mozgó, szokatlan darab a Magyar Pszichiátriai Társaság tetszését is elnyerte.

A magyar Belmondó
A magyar Belmondó

A terápiás kezelésnél kevés intimebb, bizalmasabb helyzet van, hiszen ami ott elhangzik, az csak az orvosra és a betegre tartozik. A magyar Belmondó című színházi előadás nézői mégis szemtanúi lehetnek egy furcsa fiatalember szokatlanul nyers önvallomásának. A budapesti Kino Moziban november  29-én bűntudat nélkül lehet kukkolni egy ember legbelsőbb titkait.

A történet szerint a főhős, a szexfüggő Misi nem kedveli a színházban dolgozó ikertestvérét, Imit, és ez kölcsönös. Misi egy autóbaleset után kénytelen szembenézni a démonaival.

A magyar Belmondó című darabhoz Rába Roland rendező szándékosan választotta helyszínnek a budapesti Kino Mozit. Az előadáshoz felhasználják az adott technikát és a filmes eszközöket is. Misi abszurd és misztikus élethelyzeteit videóbejátszások, manga pornófilm részletek, fényképek, valamint Borovi Dániel látványtervező kartonpapírból kivágott díszletei teszik színházivá a „talált térben”.

A magyar Belmondó című előadást november 29-én este fél 9-től lehet látni a budapesti Kino Moziban. A Neptun Brigád és a Manna Egyesület közös produkciójában sok az erős szexuális utalás, ezért az előadás csak 18 éven felülieknek ajánlott.

SP-t is díjazták a Fashion Video Fesztiválon

Dívány 2011. november 28., hétfő 13:04

Szombaton ért véget az egyhetes, szakmai kerekasztal beszélgetésekkel és konferencia előadásokkal színesített rövidfilmes verseny, a Fashion Video Festival, melynek díjátadóján taroltak az ismert és elismert divatfotósok. A rengeteg külföldi szaktekintélyt idecsalogató rendezvényt idén a Design Terminál fogadta be, nem véletlenül: a szervezők célja "a nagyvárosi csillogás" bemutatása volt, és ehhez vártak mindenkit, akinek nemcsak a külcsín és a belbecs hozzájuk hasonlóan lényegi kérdés, de komolyan érdeklődnek a kortárs vizuális reprezentációs eszközök, a divat és a design iránt is. A divat rövidfilmes verseny programban 50 csapat nevezett alkotása került levetítésre, köztük 7 nemzetközi koprodukció.

A legjobbak: mintha követelmény lenne a nyomasztás

A díjazott videóknak nem sok köze van fent említett nagyvárosi csillogáshoz,  (a nemzetközi zsűri elvileg az újszerű látásmódot, a kreatív koncepciót és a médium autentikus használatát díjazta) a rendezők kedvenc színe a jelek szerint a fekete, imádják a lassú zenét, a lassított mozgást és a durcás modelleket. Ez mondjuk érthető, egy őrülten boldog, rózsaszín klipbe valóban nehéz lenne bármi olyat csempészni, ami művészinek tűnik. A legjobb divatvideót a FVF ítészei szerint Tombor Zoltán és Vigh Dávid készítették, Poor Céline címmel, mely afféle "elmélkedés a gravitáció, a kristályosodás és a szétesés fölött" - az alkotók szerint. A 3 perces, éterien lassú, mesterien fényképezett kisfilmben a hősnő (gondoljuk, Céline) gyönyörű, tollas ruhában zuhan, majd földet éréskor porcelánként hullik darabokra. Melankólikus mű, de szép, az biztos:

A második díjat a formabontó divatbemutatóiról ismert Király Tamás és csapata kapta meg, Eme Molas című munkájáért. A 2 perces klip rendezője Szabó Áron és Zsuzsanna Alexandrovna Marink, a ruhák Király Tamástól valók, a szereplők pedig a Baltazár Színházból. A 20-as éveket idéző fekete-fehér videóban Király Tamás a nagy fekete semmiből mesevilágba bolyongja magát:

A harmadik helyezett Krasznai Zoltán, aki Mrs. Herskin 6 halálos bűnét filmesítette meg. A hátborzongató klip álarcait a táskáiról híres Mrs. Herskin készítette. Meztelenség, kiszolgáltatottság, vergődés, vér (vagy vörös festék), mindez két percbe sűrítve:

A Maybelline különdíjat SP, azaz Éder Krisztián kapta, mégpedig azért a fashion videóért (The water) melyet az Elite Model Look táborában forgatott egyik hajnalban, kezdő modellekkel. A szomorúan összebújó csajokon bizony látszik, hogy álmosak és fáznak, de a hajnali napfény kellett a hangulathoz:

A FVF 2011 Blogger awardot Baráti Vince, fotós és modellügynök kapta, aki egyik sikeres modelljével, Srej Zsófival forgatta a Take me into your skin című klipet. Baráti egy füstgéppel és némi porral megoldotta a dolgot (a videó vége kicsit a Carbonfools Sunsetjére hajaz), Srej pedig profi modellhez méltón tekereg a fotós kamerája előtt:

Minden tehetség kapott lehetőséget

A szervezők idén többet akartak, mint bemutatni néhány pár perces filmet a sikk jegyében. Küldetésüknek érezték, hogy összegyűjtsenek "minden tehetséges fiatalt, aki alkotásaival megcsillogtatja a divat sokoldalúságát, stílust teremt avagy értelmez újra" - mondta még a nyitónapon Oltai Kata, kurátor, a FVF egyik főszervezője. Nagy merítést álmodtak meg, a lehető legtöbb és legkülönbözőbb munkaterületből és művészeti irányzatból.

Önnek melyik videó tetszik legjobban?

 • 15
  Poor Celine
 • 8
  Eme Molas
 • 3
  Six deadly sins of Mrs Herskin
 • 17
  The water
 • 14
  Take me into your skin

Szlogene szerint a fesztivál "átütő erőt és elsöprő energiát" ígért, és ezt a küldetését általában teljesítettnek is éreztük, bár néhol kifejezetten túlteljesítettnek tűnt. A vetítések melletti gyűjteményes kiállításon például nagyító alá kerültek olyan ismert divatlapok fotói, mint  a magyar The Room Magazine. A nagyítás és a fotótémák többnyire valóban sugározzák az őserőt, bár a női modellek képein inkább a passzív-agresszív tekintet dominál, míg a férfi modellek test a testnek feszülős beállításai inkább tűnnek kényeskedő cicaharcnak.

Az emeleten – tematikus Power Power Power! című ruhainstalláció keretében – magyar designerek mutatták be ruhákba szabott kreativitásukat. Abodi Dóra (szintén FVF szervező), Benus Dániel vagy Mrs. Herskin jelszava itt mindenképp a formabontó lenne, igaz akad köztük kicsit elvetemült darab is. A bábukra húzott alkotások egy része a csuklyás halálfalókat juttatta eszünkbe a Harry Potterből, vagy a rettegett éjkirálynőt a Varázsfuvolából, bár persze némi pezsgő után az embernek mind a fantáziája, mind a szabad asszociációs készsége felélénkül. A tervezők mindenesetre büszkén vállalhatják, hogy legalább ennyire valóban gondolatébresztő darabokat alkottak.

A versenyprogramon kívül, a fesztivál nemzetközi szekciójában, információs vetítéseken 30 külföldi divatfilm került levetítésre, a bevételeit jótékonysági célokra felajánló Japán napon közel 20 japán márka bemutatkozása történt meg. A pénteki divatkonferencia napján pedig a modell-kerekasztal beszélgetés alkalmával először kapcsolódtak egy beszélgetésbe a különböző modellgenerációk képviselői, Pataki Ági, Liebhaber Judit, Görög Zita, Varga Ágota és Barabás Heni.

Halál a konyhában

Lavati Anett 2011. november 27., vasárnap 19:28

A kiállítás „azokról az élelmiszerekről szól, amelyeket mi magunk állítunk elő, hogy aztán magunkat mérgezzük velük. De arról is, hogy az élelmiszerekkel együtt a környezetünket is mérgezzük.” - olvashattuk az ismertetőben.

A Portfolio Points 2011 keretén belül rendezték meg Marjai Judit kiállítását a Werk Akadémián. Egy nagyon borús csütörtöki napon látogattam el az Arany János u. 10-be. A portán nagyon kedvesen útba igazítottak, felhívták a figyelmemet az ajtóra is, amit nem tolni kell, hanem húzni. Nem tudtam, mire gondolnak, mivel még sosem jártam a Werk Akadémián, de úgy gondoltam, csak nem lesz már gond, elvégre nem egy ajtóval birkóztam már meg életem során. Persze nem sikerült, hiába húztam, végül meg már toltam is, hátha, de nem. Le is izzadtam a nagy küzedelemben, amikor egy vámpír és a deszantos előugrott és kinyitotta az ajtót, ami egy sínben volt, így tényleg húzni kellett, csak nem magam felé, hanem oldalirányban. A vámpír és a deszantos meg nem valami dimenziókapun került ide, hanem épp forgatás volt az akadémián, ezért bújtak jelmezbe. Megnyugodtam.

Épphogy észhez tértem az ajtó és a jelmezes srácok okozta sokkból, amikor az előtérben megpillantottam a fotókat. Halál a konyhában, aha. A sorozat szereplői a levágott disznófejeken és a kopasztott csirkéken kívül: Bódis Kriszta, Dénes Dóra, Erdei Katalin, Fábry Péter, Karafiáth Orsolya, Orgon Albert, Sára Kata, Ugron Zsolna és Wahorn András.

„Gondoljuk csak meg, a legdemokratikusabb dolog az élelmiszer. Mindenki eszik, a koldus és a gazdag is. Ha nem bízhatsz meg abban a falatban, amit lenyelsz, akkor megbízhatsz-e a politikusaidban vagy az orvosodban például? Honnan van egy falat kenyér? Hány ember dolgozott rajta, és mi vezérelte őket? A jóság, a gazdagodás, esetleg a szükség? Ha leülsz, és ezt átgondolod, kiráz a hideg. Minden mélyebbre és mélyebbre mutat. ”– mondja Marjai Judit a kiállításról.

Marjai elárulta, hogy a kiállítás anyaga 2007 óta gyarapodik egy-egy darabbal. 2007 óta, mivel akkor hallott egy rádióműsort, amiben a Halál a konyhában c. német könyvről beszéltek. Arról, hogy a húsban, halban, tojásban, tejben és tejtermékekben, a felvágottakban, kolbászokban és egyéb húsipari termékekben előforduló szennyeződések mennyire káros hatással vannak az emberi szervezetre. Marjai innen kapott ihletet, képein is ezt igyekszik megjeleníteni. Az ikonszerű beállításokkal egyfajta ártatlan angyalként ábrázolja az embert (legyen az akár Karafiáth Orsolya vagy Ugron Zsolna), míg az étel a gonosz, a mérgező: a jó és a rossz ellentéte.

Marjai Judit még hozzátette, amennyi szörnyűség derül ki mostanábanmostanában, szinte minden héten készíthetne egy újabb képet. A Fukushimai katasztrófa ihlette fotó kapcsán például elárulta, hogy az Izotóp Intézet Kft. csillebérci laborjának írt is egy levelet néhány hete, melyben egy egyszerű Geiger-Müller számlálót szeretett volna kölcsönkérni egy fotózáshoz. Persze nem adtak, sőt még rá is csapták a telefont, amit először nem igazán értett, ám miután kiderült, hogy épp a labor kéményéből került radioaktív jód-131 izotóp a környezetbe, és ez okozhatta a néhány héttel ezelőtt észlelt megnövekedett jódizotóp-sugárzást Budapest felett, akkor persze már összeállt a kép. „Biztosan azt hitték, valami greenpeace-es vagyok, aki így próbál nyomozgatni a cégük körül.” Az eset után Marjai csak Fukishima-Csillebércre keresztelte át a képet.

„Azt szeretném, ha egyszer végre elkészülne az utolsó darabja is a sorozatnak, mert akkor az azt jelentené, hogy az élelmiszerekkel minden rendben van.” – mondta Marjai.

Mivel erre a közeljövőben kevés az esély, így a Halál a konyhában című anyag várhatóan még további fotókkal gyarapszik majd a következő években is, arra biztatva a nézőt, hogy otthon kicsit gondolkodjon el azon, mit is vesz meg a boltban. Mivel senkinek sincs varázsceruzája, és varázsfényképezőgépe sem, amivel jobbá tehetné a világot, ezért kilátástalan harcnak tűnhet mindez. A cél persze nemes, a fotók pedig látványosak, úgyhogy kerüljük az atomerőműveket, együnk normális kaját, és nézzük meg a kiállítást, mert érdemes.

A hazai divat inkubátorháza: Mono Fashion

Budafoki Mira 2011. november 26., szombat 18:49

Mikor és hogyan került az érdeklődésed középpontjába a divat?

Garam Judit: A divat iránti szerelmem természetesen már kisgyerekkorom óta tart. Komolyabban, szakmaként 20 évesen kezdtem el foglalkozni vele. Először angol, francia, és olasz cégeknél dolgoztam. Itt rengeteg pozitív élmény ért, hiszen nagyon nyitottak voltak a munkámra. Külön szerencsének tartom, hogy nagy volt az összhang a saját stílusom és az ott képviselt stílus között. Hagyták, hogy megmutassam a kreativitásom az üzletdesign és a fazonok megálmodása terén is.

Mi a Mono Fashion története?

G. J. :Annak idején egy olasz házaspár cégénél, a Patrizia Pepénél is tevékenykedtem. A törzshelyük Firenze mellett van, de mai napig jelen vannak a magyar divatpiacon is. Ezzel a munkával párhuzamosan kezdtem el egy saját márka kiépítésén ügyködni Magyarországon. A Patrizia Pepe pedig nagyon fogékony volt az ötleteimre, így egyaránt volt partner és remek tanácsadó is az új utak kijárásához. Az első saját márkám a Miju volt, amelynek a helyén nyílt meg később a Mono, de a Mammutban is működtettünk egy üzletet. Akkoriban ez egy jól menő vállalkozásnak számított. Egy idő után mégis úgy éreztem, hogy túl sok kompromisszumot kell kötnöm a márka keretei között az anyagi érdekek mentén. A hajdani vásárlók igényeinek kielégítése ellenkezett az eredeti elképzeléseimmel. Négy éve határoztuk el - a szintén divatszakmában járatos - gyerekkori barátainkkal, hogy összefogjuk egy helyen a fiatal magyar tehetségeket. Egy gyűjtőhelyet hoztunk létre, ami befogad a kezdőktől a profikig mindenkit, aki kompetens.

Fotó: Vigh Attila /

Hogyan karoljátok fel a fiatal magyar tehetségeket? Milyen szempontok alapján álltok szóba egy kezdő tervezővel?

Bodnár Barbara: Az arculatunk egyik fő jellemvonása, hogy nagyon nyitottak vagyunk mindenre és mindenkire. Bárki behozhatja a kollekcióját, és bárkivel szívesen dolgozunk, ha minőség és egyediség szintjén is illeszkedik a képbe. Alapkövetelmény, hogy több méretben hozzon a jelentkező egy kollekciót, és csatoljon hozzá egy fotósorozatot is. Egy saját programunkon belül minden hónapban választunk egy vendégtervezőt, akinek a darabjai a harmadik kirakatunkban kapnak egy megtisztelő helyet az adott időszakra. Legtöbbjüknek igen nagy sikere van a vásárlóink körében. Az aktuális vendégtervezőnk Galla Zoltán Péter tervezéseire is hatalmas a kereslet. Ha kicsit kisebbe gondolkozunk, akkor pedig az ékszereinkről és készítőikről érdemes beszélni. Itt többeket fogadtunk, miután egyénileg megkerestek minket, és ők hosszú távon maradtak is. Ilyen például Balázs Lilla, aki londoni divatiskolában tanul, és elhozta hozzánk egyedi bőrékszereit. A vevők pedig keresik, és folyamatosan szükség van utánpótlásra, annak ellenére, hogy nem egy komoly infrastruktúrával rendelkező márkáról van szó.

A képzettség vagy a kreativitás a fontosabb? Lelkes laikusokban is láttok lehetőséget?

G. J. :Nálunk mindegyikre volt példa, hiszen komoly tervezők is megfordultak nálunk, és olyanok is, akik egyelőre hobbi szinten nyomnak pólókat. A hangsúly nem feltétlen a képzettségen van, sokkal inkább a minőség és a kreativitás összejátszása a szempont. Ez alapfeltétele annak, hogy kereskedelembe hozhassunk egy terméket.

Hogyan jellemeznéd a Mono által képviselt stílust?

G. J.: Kezdetben az egyszerűbb, casual vonalat céloztuk meg. Farmerokat és pólókat dobtunk főképp piacra. Később kiderült, hogy az alacsony árszabás, amit ez az irány megkövetel, nekünk gondokat okoz. A kis darabszám és a szűk hazai piac ugyanis nem tesz lehetővé alacsony árakkal egy olyan bevételt, amellyel nyereségesek maradhatunk. Még így is sokkal kisebb profittal tudunk dolgozni, mint a konkurens cégek. Természetesen arra is figyelnünk kell, hogy versenyképes árakkal álljunk elő. Ha elvonatkoztatunk az anyagiaktól, akkor az üzenetünk pár hívószóval jellemezhető: a letisztultság, a minőség és a finom elegancia.

Hogyan változott az üzlet arculata a fennállásotok óta?

B. B. : Sokat változott az arculat, hiszen folyamatosan csatlakoztak új tervezők hozzánk. Az elejétől fogva együtt dolgozunk az Artistával és Ahn Tuannal. Igaz, ő már csak a táskáit árusítja nálunk, de ők ketten a törzstervezőink. Hozzájuk képest az újak munkáin leginkább a technológia változása és a képzések minőségnövekedése hagy nyomot. Az új generáció nem fél újítani.

Mennyire tartjátok fontosnak a brandépítést?

B. B. : Létfontosságúnak tartjuk a márka megfelelő kommunikálását. Erről napjainkban semmiképp nem szabad megfeledkezni. Azt szeretnénk, hogy az emberek arról ismerjék a Monot, hogy itt bontakozhatnak ki a jelen és a jövő magyar alkotói a divat szakmában.

G. J. :Ezt a szemléletet pedig nívós divatmagazinok lapjain is próbáljuk hirdetni. A Room magazinban például minden hónapban megjelenünk.

Szerintetek a vevőkhöz idomul a kollekciótok vagy a vevők veszik át a „Mono stílust”?

B. B. :Egy kölcsönhatással írható le ez az egyébként kényes kérdéskör. Folyamatosan értekezünk mind a vevőinkkel, érdeklődőkkel, mind a tervezőkkel, és így próbáljuk megteremteni az egyensúlyt.

Mit gondoltok a magyarok ízléséről? Befogadják az újdonságot, avagy követik azt az irányt, amerre a Mono halad?

G. J. :A célközönségünket főleg a nők képezik. A magyar nők többsége pedig szeretne hivalkodóbban öltözködni. Mi viszont a kifinomultabb és visszafogottabb eleganciát pártoljuk, valami apró rafinériával. Ennek ellenére van egy réteg, aki nagyon könnyen azonosul a stílusunkkal. Ezt a réteget persze az árfekvés is meghatározza. Van, aki ezt már nem engedheti meg magának. A nagyon jómódú réteg közben státuszszimbólumot keres, viszont mi még nem számítunk annak.

Milyen a magyar designerek megítélése külföldön?

G. J. : A külföldi piac nyitott a magyarokra is. Nem vagyunk megkülönböztetettek sem negatív, sem pozitív irányban. Igaz, nem dolgozik sok magyar designer más országokban, de akik igen, azoknak tárva vannak a kapuk.

Együttműködtök külföldi tervezőkkel is, vagy egyeduralkodó nálatok a hazai termék?

G. J. :Alapvetően a hazai tehetségekre koncentrálunk, de ha megkeresnek minket külföldről, és érdemesnek találjuk a hozott munkákat, akkor nem zárkózunk el. A külföldi vendégtervezőkkel néha csalhatunk egy kis különlegességet is a megszokott kínálatunkba. Most például osztrák ruhadarabok is megtalálhatóak a polcainkon.

Mik a terveitek a közeljövőre? Előrukkoltok mostanában valami újabb formabontó ötlettel?

G. J. :Ami a közeljövőt és a realitást illeti, december 2-án lesz a Váci 1-ben egy remek divatbemutatónk a téli és a tavaszi kollekciónkból. Ha nagyobb álmokról beszélünk, szeretnénk külföldön is terjeszkedni. Nyitott szemmel járunk és keressük a lehetőségeket. Nem is tűnik nagyon elrugaszkodott ötletnek, hiszen a kereslet sokkal nagyobb lenne, mint itthon, és a visszajelzések is nagyon pozitívak. A bécsi divathéten képviseltettük magunkat, és vevők voltak ránk, sőt többen meg is kerestek minket utána.

Torrentezzen szutyok téli estékre művészfilmet!

Budafoki Mira 2011. november 26., szombat 15:47

Nem egyszerű megválasztani, mit töltsünk le, ha nem az aktuális hollywooodi sikerfilmekre vágyunk. Ha nyomon követjük az IMDB legnagyobb pontszámot elért művészfilmjeit vagy újdonságait, könnyen belefuthatunk egy-egy olyan címbe, amit akkor látunk először. Szerte a világon hype-olt filmek néha teljesen elkerülik a hazai mozikat. Ha azonban eléggé naprakészek vagyunk, és a sávszélességünk is vetekszik az az amerikai autópályákéval, akkor nincs nagy gond: torrentről megszerezhető az is, ami a moziműsorból kimaradt. Ha pedig a seederek is úgy akarják, negyedórán belül indulhat is a házimozi. Íme, egy szubjektív ajánló a torrent-felhozatalból: a legjobb három a mi olvasatunkban.

3. Les bien-aimés (Beloved)

Cristophe Honoré romantikus drámája egy anya és lánya szempontjából mutat be szerelmeket, és egyelőre rejtély, hogy a hazai forgalmazók részéről csak kései eszmélésről vagy a teljes feledésről van szó, mivel bronzérmesünk a legfrissebb a felsoroltak közül. A Beloved egyébként kitüntetett posztot töltött be a 2011-es Cannes-i Filmfesztiválon, ugyanis ezzel zárták az eseményt.

Érdemes egy pillantást vetni a trailerre is, mert feltűnik benne Louis Garrel is, akinek látványa a tél közeledtével különösen melengető lehet a női nézők számára. Persze azért a külső ne vonja el a figyelmet az alakításról, mert az sem huszadrangú, ahogy az se mellékes, hogy az anya szerepében Catherine Deneuve-t láthatjuk. Az pedig szintén jelzésértékű, ha egy fiatal rendező filmjében egy nagynevű, ismert rendező vállal epizódszerepet: itt Milos Forman jelzi, hogy Honoré munkásságára érdemes odafigyelni.

2. Castillos de cartón ( 3some)

Salvador García Ruiz filmje még két év leforgása alatt sem jutott el a magyar mozikig, hírverésről meg kár is beszélni, csak szájról szájra járt a híre, mint a népmesék. Ha ön sem érti, miért, az nem csoda, spanyol rendezések még nem sűrűn okoztak csalódást. Példaként – Pedro Almodóvar nagy visszhangú filmjei mellett – elég felhozni az általában nagy sikerű spanyol filmhetek szinte mindig teltházas vetítéseit.

A Kartonvárat nem csak származásáért érdemes tesztelni. A némileg elvontra sikerült dráma egy művész közegben kibontakozó bizarr szerelmi háromszög történetét dolgozza fel, ami egyenesen vonzza megosztó kommenteket. Ami pedig megosztó, az olyan rossz nem lehet.

1. Enter the Void

A 2009-es Enter the Void múltja szintén Cannes-ig vezethető vissza. Gaspar Noé furcsa fantasy és dráma kombója az év büszke Arany Pálma jelöltje volt. Híre ennél sokkal tovább nem jutott hazánkban, pedig ez az alkotás is megér egy misét. Ez azért nem maradt teljesen láthatatlan itthon, szerencsére a magyarhangya közösségi filmforgalmazó mozgalom jóvoltából párszor vászonra is vetítették, de túlzásba cseppet sem vitték.

Aki jókor járt, jó helyen – például az Odeon Lloyd mozi környékén –, az lecsaphatott a ritka alkalmak egyikére. Akik lemaradtak, azok sem jártak nagyon pórul, mert vagy megvárja, hogy a hangyások valamikor még elő-előveszik majd, vagy letöltött formában nézi meg, ami szintén nem kispályás élmény. Egy testvérpár különös, mi több, földöntúli kapcsolatába láthatunk bele, ahol egy meggyilkolt drogos fiú szelleme őrzi a nővérét. A film érdekessége a szubjektív kamerahasználat, ahol mindent a szellemként jelen lévő fiú szemén keresztül láthatunk. Az érdekességfaktor mellett azonban előre szólunk, a 161 perces film igénybe vesz bárkit, főleg hogy a kis piros karikás 18-as jelzés sem véletlen tévedés vagy enyhe túlzás. De persze Gaspar Noé ismeretében ezen senki nem lepődik meg, utoljára a 2002-es Visszafordíthatatlan című filmje volt akkora gyomros, hogy a fal adta a másikat.

Letölteni nem okvetlenül illegális

Az internetről szerzett filmeknek vannak hátulütői is. Az nagy információáradatban bőven akad kritikán aluli minőségű – jellemzően ilyenek a moziban titokban, remegő kézzel felvett, kamerás kalózverziók –, nem is beszélve a megannyi hibás, helyesírási hibáktól hemzsegő, félrefordított, vagy elcsúszó feliratról, amelyek miatt az ilyen filmek élvezeti értéke sokszor a nullához konvergál. Akit nem vonz a beszerzés tisztességtelen útja, az persze korrekt összegért korrekt szolgáltatásokhoz is juthat: a választás mindenkinek a saját lelkiismeretére és büntetőjogi felelősségére van bízva.

LSD trip Jimi Hendrix lila zakója körül

Budafoki Mira 2011. november 25., péntek 11:39

masters-of-rock-issue-7-psychedelic-60s

Aki december 31-ig betér a Kogartba, egyben belépőt vált egy olyan világba, ahol az LSD még nem volt tiltott szer, és a Love & Peace is igazi életérzés volt, nem ciki. A San Franciscotól Woodstockig nem csak egy szó szerint és átvitt értelemben egyaránt sokszínű rockplakát kirakat. A szervezők minden hatásvadász eszközt bevetve igyekeztek újraéleszteni a korszellemet.

Két emelet termeit tömték meg zsúfolásig a legváltozatosabb relikviákkal, fotókkal, poszterekkel és plakátokkal a ’60-as és ’70-es évekből. Olyan nevek alkotásai figyelnek a falon, mint Wes Wilson vagy Victor Moscoso. A gyűjtemény elismerésre méltó precizitással segít felidézni  az idősebb korosztály emlékeit, a fiatalok pedig végre nem csak röptében csíphetnek el néhány mendemondát a legendás hármasról, Jimi Hendrixről, Janis Joplinról  és Jim Morrisonról. A kiállítás előnye, hogy átfogó ismereteket csomagol lehengerlő illusztrációkba úgy, hogy ezt az emlékezetes rocktörténelem órát ne csak a rajongók érezzék magukénak. A zenei stílusok és a biográfiák útvesztőiben a Kogart önkénteseinek jóvoltából senki se fog eltévedni, ráadásul ez pénzbe sem kerül neki: szerdán 15 órakor, vasárnap pedig 11 órakor ugyanis ingyenes a tárlatvezetés.

Andy Warhol és követőinek impulzív és lendületes plakátjai közt könnyen átélhető a korszak lendülete, a pop art provokatív színei magukért beszélnek. Valahol érthetővé válik, hogyan álltak ki teljes mellszélességgel a bugyidobálós Beatles időszak közepette a Make Love Not War életfilozófia mellett.

acidtest001

A woodstocki hangulatot nem csak a szellemes fesztivál line-upok széles tárháza teremti meg. Nem nehéz a Filmore West parkettjére, a monterey-i fesztivál tömegébe képzelni magunkat, a hangszórókból szóló Cry Baby és Yellow Submarine önmagában megadja az alaphangulatot. Az mondjuk kicsit vicces, ahogy szent relikviaként, centikről csodálhatjuk meg a nyugati part akkoriban legdögösebb bulijának otthont adó klub táncterének egy parkettadarabját, de a rajongók nyilván kellően meg fognak illetődni a Jefferson Airplane énekesének fellépő kaftánjától, Keith Moon trapéznadrágjától, Jimi Hendrix botrányosan lila zakójától, vagy a The Who hangszereit elnézve. Kell ennél több? Mert van: üvegvitrinekben olyan ereklyék is láthatóak itt, mint Hendrix kézzel írott dalszövege, Buddy Holly megsárgult levele, vagy a gombafejű srácok elborult rajza. Egy porosodó woodstocki sajtóigazolvánnyal szemezve még én is elkalandozom gondolatban, hogy milyen jó is lett volna odaszületni.

Wes Wilson és Victor Moscoso munkássága

Wes Wilson 1937. július 15-én született az Amerikai Egyesült Államokban. Az amerikai művész a pszichedelikus rockplakátok tervezői között az egyik legismertebb. Ő fejlesztette ki és népszerűsítette a "pszichedelikus" betűtípus 1966 körül. A mozgó hatást keltő elfolyó betűk a 70-es évekre nagyon divatossá váltak.A béke mozgalmak és a pszichedelikus éra képezte alkotásainak témáját. Bill Grahamnak készítette a leghíresebb plakátját San Francisco-ban. Egyik legközismertebb alkotása még a The Greatful Dead-nek rajzolt koponya.

Victor Moscoso 1936-ban Spanyolországban, Oleirosban született. 1960 és 1970 között pszichedelikus poszterjeiről és underground képregényeiről híresült el. Miután befejezte tanulmányait Cooper Union-on és a Yale-n San Francisco-ba költözött. Itt instruktora lett a San Francisco Art Institute-nak. Inspirálta Josef Albers festő, aki a Yale-n tanította. A rockplakátok közül az övéin jelent meg először fotó kollázs. Moscoso olyan előadóknak is tervezett albumborítókat,  mint Jerry Garcia, Bob Weir, Herbie Hancock vagy David Grisman. Emellett pólókat, hirdetőtáblákat tervezett és animációs reklámot készített rádiócsatornáknak, amiért kétszer Clio díjat is nyert.

Forrás: Wikipedia - Wes Wilson és Victor Moscoso

Melyik női magazint gyújtanák fel mérgükben?

la 2011. november 24., csütörtök 09:12

Több szempontot igyekeztünk figyelembe venni a teszt során. A legkevésbé szubjektív szempont maga a magazin és a hozzá bónuszba kapott reklámanyag súlyaránya, ezután következett a főszerkesztő levele, majd a tartalom röviden. Igyekeztünk megtalálni mindegyik újságban azokat a cikkeket, amik nem pusztán a celebekre, a szexre, a pénzköltésre, a tökéletes külsőre koncentrálnak, hanem értéket is közvetítenek. A végeredmény siralmas. Természetesen nem állhattuk meg azt sem, hogy a nők körében oly népszerű horoszkópokat is összevessük. Az egész tesztnek talán ez volt a legmulattatóbb része.

1. Cosmopolitan (895 Ft)

630g-ot nyom, reklámanyag nélkül csak 340-et!

cosmopolitan december

A főszerkesztő leveléből egy kis ízelítő:

„Helló, Cosmo-lány!

Szuper hírem van: itt az új trend! És ennek most semmi köze a szoknyahosszhoz vagy a legmenőbb frizurákhoz. Inkább olyasmihez, ami kizárólag rólad szól! Amilyen akkor vagy, amikor csak a legközelebbi barátaid látnak, vagy ha mondjuk, vasárnap délelőtt azt csinálod, amihez éppen kedved támad, és ez ki is ül az arcodra.”

Ezek után a mi arcunkra a mély megrendülés ült ki, tovább lapozva sem változott a helyzet.

A csontról már ezerszer lerágott cafatokat visszaöklendezve született meg a következő írás: "Milyen női szokásoktól kapnak frászt a férfiak?" Egy álriport keretében Ákos, Bálint és Viktor beszélgetnek, "a Cosmo kihallgatta őket".

A Cosmo pasibarométerén Ryan Gosling az első, ki más lenne?

A nagy szex teszt cím alatt statisztikát olvashatunk a cosmo-lányok szexuális szokásairól. Megtudhatjuk többek között azt is, hogy a cosmo-lányok 21 százaléka füllentett már, amikor az expartnereiről kérdezték, azt is, hogy 45 százalékuk jobban szeret a sötétben szexelni, és hogy 11 százalékuk egyenesen gyűlöli az orális szexet.

Tovább lapozva szembe jön egy tudományos értekezés arról, milyen illatokra gerjednek a pasik, következő címmel: „Illatozz a szerelmedért”. Így csábít olvasásra: „Azt hiszed, kipróbáltál mindent, hogy elcsábítsd örökre? Hát tévedsz! A világ egyik legzseniálisabb illatkritikusát kértük meg, árulja el, hogyan vezetheted a pasit az orránál fogva. És hidd el, neki sem lesz ellenére!”

Szexuális ajzóillatként Chandler Burr illatkritikus a sárgadinnyét ajánlja. Ha pedig először visszük fel a fiúnkat a lakásunkba, akkor süssünk kenyeret, mert a kenyérillattól majd rögtön otthon érzi magát – javasolja az illatguru.

Olvashatunk még a megalázó kapcsolatokól is, és arról is, hogyan érhetjük el egyetlen mozdulattal a pasinál, amit csak akarunk. Távol álljon tőlünk a spoilerezés, de ezt azért muszáj megosztanunk: Ha azt „szeretnéd, hogy olyasmit tegyen, amit nem akar, akkor tedd a tenyerét imapozícióba, majd kulcsold rá mindkét kezed!” Őrület! Férfit tartani ezek szerint egyszerűbb, mint egy hobbiállatot.

Cosmoszkóp: A magazin szerint decemberben ki fognak rúgni (és rajtam kívül minden szűz jegyűt), a főnököm sem kedvel, és a barátommal is mosolyszünet várható, aki minden nőt meg fog bámulni az utcán.  Ígéretes hónapnak néznék elébe, ha trú cosmo-girl lennék.

Összegzés: Egyetlen értékelhető, szórakoztató írást sem találtunk a magazinban, egy olyat sem, ami nem arról szól, hogy mit vegyünk, hogy kenjük be a narancsbőrös seggünket a 80 ezer forintos krémmel, hogyan vezessük pórázon a pasinkat stb.

Ajánljuk azoknak a 17 éves milliomoscsemetéknek, akik tudják, hol van apuci hitelkártyája, továbbá azoknak a cosmo-lányoknak, akik nem vetik meg a "popsiszexet", és a milliomos pasijukkal háziállat módjára szeretnének bánni (tekintve, hogy lassan nagykorúvá érnek, és akkor már nem árt apuci helyett egy másik szerencsétlent találni, aki megvesz minden szart). Hajrá cosmo-lányok!

2. Marie Claire (995 Ft)

Össztömeg: 900g, reklámanyag nélkül:  420g!

marieclaire december

A főszerkesztő leveléből egy kis ízelítő:

„Mindig is izgattak azok az emberek, akik másként élnek, mint a nagy átlag. Akik önszántukból, saját elhatározásukból vagy éppen hogy választási lehetőségeik híján felrúgják az általánosan elfogadott társadalmi szabályokat. Az átlag unalmas tömegéből nézve számomra ők sokáig romantikus hősöknek tűntek, akiknek az élete tele van izgalommal, kihívásokkal, kalandokkal.”

Olvashatunk George Clooney celebdiplomata történetéről, aki Dél-Szudánban járt. Remek képek, közepesen érdekes sztori a terjengős cikkben. 6 oldalon keresztül.

Ha a smink-, hajformázó- és parfümtrendeken átvergődtük magunkat, akkor Audrey Tautouról olvashatunk 3 oldalon keresztül. A langyosvíz cikk olvasása közben épp megfő 2 avokádó.

A Grecsó fivérek és Madonna vezeti fel a kultúra rovatot, ahol először programokat és CD-ket ajánlanak nekünk. A maga nemében nem is olyan rossz ez az összeállítás. Találunk itt „fogyasztható popzenét", Rihannát, Senát, Snétbergert is, bár persze be kellett csúsznia Michael Bublé karácsonyi lemezének is.

A mozi-, könyv- és a kiállításajánlón túl színházajánlóval is találkozhat az olvasó, ami egy igen üde színfolt a női magazinok hasábjain. A vélemény rovatban Winkler Nórától és Till Attilától olvashatunk egy-egy oldalt, meglepő módon nem bugyuta stílusban.

A Fórumból megtudhatjuk, milyen melegnek lenni, majd kimerítő összeállítást találunk arról, hogy „az ajtónállók New York luxusházaiban minden titkok tudói”.  Nincs ebben a cikkben semmi erőltettség, semmi  sallang, egyben van. Érdekes, magazinos, egyáltalán nem cosmo-lányos. Az örökbefogadás és a fiatal élményvadász pár története után életmódtanácsok következnek.

A Marie Claire Fashion Daysről 5 véget nem érő oldalon keresztül olvashatunk, ha tényleg és igazán érdekel minket ez a téma, vagy ha már mindent elolvastunk az újságból, nincs nálunk se telefon, se egy toll, se egy mp3 lejátszó, és lerobbant a vonatunk Kiskunlacháza és Dömsöd között, a semmi közepén. Na, akkor ezt is biztosan érdekesnek találjuk majd. A divat- és szépségrovatok sem olyan didaktikusak, mint a Cosmoban, bár ezeket a rovatokat is csak milliomosoknak ajánljuk. Utazás és borajánló karácsonyra, ajándéktippek pasiknak, majd a várva várt horoszkóp.

A Marie Claire horoszkópja decemberre a következőket jósolta nekem és a többi Szűznek: Ideális hónap lesz, kevés stresszel, és sok munkával, és a karácsony közeledtével egyre többet fogok gondolni a gyerekkoromra az összes Szűzzel egyetemben. Meglátjuk.

Összegzés: A kultúra rovatban találtunk néhány érdekes cikket, akit érdekelnek a jótékony celebek, az jól fog szórakozni a George Clooney-ról szóló íráson is. Az államokbeli ajtónállókról szóló cikk is egészen jól sikerült. Ezt a magazint nem csak gyengeelméjűeknek ajánljuk, hanem olyanoknak is, akiknek ugyan tele van a zsebük pénzzel, de nem határolódnak el annyira élesen a gondolkodástól sem.

3. Glamour (495 Ft)

Össztömeg: 870g, reklámanyagok nélkül 250g!

glamour december

A főszerkesztő leveléből egy részlet:

„Legyen glamúros a Karácsony! Az ember teszi a dolgát, és sokszor a nagy rohanásban már arra sem emlékszik, miért is csinálja azt, amit csinál. Miért is választotta azt a hivatást, munkát, ami kiteszi a mindennapjait. Nem mondanék igazat, ha elhallgatnám, hogy időnként nekem is vannak olyan pillanataim, amikor csak úgy cikáznak a fejemben a „ha akkor”, „úgy kellett volna”, „ha másképp döntök” gondolatok.”

Ennyi idézőjel után már bele is szédültünk ebbe a glamúros világba, de azért folytatjuk a felfedezést. Sztárpletykák után egy kis libidótorna szexológusajánlóval, majd megtudhatjuk, mi az a négy munkahelyi szokás, ami beteggé tehet. Csodálatos módon az első pont nem más, mint a „Betegen jársz be” a munkahelyedre. A logikai csavart ugyan nem értjük, de hát nem vagyunk mi atomfizikusok.

Ezután egy laza 7 oldalas Alkonyat-exkluzívval vágnak minket tarkón, amiből kiderül többek között az is, hogy a román vendégmunkás kisfiú klón, Taylor Lautner az Isten. Megtudhatjuk továbbá azt is, hogy teljesen normális és helyénvaló, ha a pasink mellettünk maszturbál, hiszen a férfiak szerint a a szex olyan, mint egy focimeccs.

Olvashatunk „az okos nők kedvenc tervezőjéről”, Prabal Gurungról, kicsit megkésve az októberi Glamour divattünetetésről, ahol  a magyar divatbloggerek legismertebbje, Marosvölgyi Lídia csodaszettje nyerte a 250 ezres vásárlási utalványt. A divatrovatban: fodrok, gallérok, zsabók, csizmák, kabátok, Glamour-trend nem minimálbérből élőknek. Később riport Lakatos Márkkal legújabb könyve, a Stílus terápia megjelenésének apropójából. Ezt követően ruhák, kiegészítők, sminktippek kifulladásig.

A glamourszkóp szerint nem tehetek semmit sem szexepilem palástolására decemberben, ahogyan a többi Szűz sem. Varázserőm „az év végére mágikus hatalommá csúcsosodik”, továbbá romlanak a karrierkilátásaim, és persze belebonyolódok egy szenvedélyes viszonyba is. Kiderül.

Összegzés: A ruhák és a sminkcuccok között ugyanúgy elveszünk, mint a Cosmoban, bár a Glamour szerencsére nem ad annyi életvezetési tanácsot, ám sokkal jobban koncentrál a celebekre. Igaz kevesebb benne a nyávogás és a picsáskodás, de szedett-vetett, zavaros és tartalmatlan. A magazin 2,5 dekájában egy gramm értéket sem találtunk.

Hogy kinek ajánljuk? Leginkább vidéki fodrászoknak, hogy a búra alatt megismerkedhessen a kedves vendég azzal, mit is jósol neki a glamourszkóp.

4. JOY (395 Ft)

Össztömeg: 650g, reklám nélkül:  290g!

joy

Részlet a főszerkesztő Dog Story című leveléből:

„Te szereted az állatokat? Mert mi itt a szerkesztőségben nagyon. Azon kívül, hogy többen is főállású gazdik vagyunk, a gazdátlan állatok sorsát is a szívünkön viseljük. Idén úgy határoztunk, hogy karácsony közeledtével a Rex Kutyaotthon lakóit igyekszünk segíteni abban, hátha az ünnepeket már ők is egy szerető gazdi meleg otthonában tölthetik. Elhívtuk hát őket és gondozóikat egy fotózásra, ahol az X-faktor versenyzői is szívesen pózoltak az újdonsült négylábú sztárokkal.”

A levél végén boldog karácsonyt kíván nekünk a főszerkesztőasszony, aki 5 kutyával dominaként pózol rögtön az első oldalon.

A sztárpletykák után egy kis divat, egy kis smink, és a millió reklám után egy összeállítás következik: 20 dolog, amit egy igazi barátnő sohasem mondhat. Igazi barátnők, figyelem! Sohasem mondhatjátok a barátnőtöknek a JOY szerint, hogy „Reménytelen eset a párod, sohasem fog megváltozni.” Azt sem lehet mondani, hogy „Óh! szegénykém, látom alig jut időd magadra. Úgy festesz, mint Lindsay Lohan egy átmulatott éjszaka után.” Sajnálattal veszem tudomásul, hogy nem vagyok igazi barátnő, mivel nem hazudok a barátnőm arcába, és megmondom neki, ha szarul fest. Mellesleg biztos vagyok abban is, hogy elég sok csaj örülne, ha úgy nézne ki, mint Lindsay Lohan egy átmulatott éjszaka után.

A hajmeresztő butaságok után egy copy paste-tel beszúrtak egy kis Pesti Est ajánlót, majd ők is az Alkonyatot reklámozzák. Brad Pittről olvashatunk a Pasiportréban egy cikket, amiről nem derül ki, hogy ki írta, gyakorlatilag a Wikipédiáról és néhány bulvárlapból is össze lehetett volna ollózni. Nem úgy, mint a 38 éves címlaplánnyal, Cameron Diazzal készült riportot, bár ebben az esetben sem derül ki, ki készítette az anyagot és a fotót. De nyugodt szívvel lapozunk tovább, hiszen Diazt nem zavarja a gondolat, hogy hamarosan 40 éves lesz, nem fél az öregedéstől.

A vakmerően bátor amazon után következnek a már beharangozott X-faktoros versenyzők a szerencsétlen kutyákkal. A főként keverék kutyákból álló élődíszlet nagyon jól viselte a pózoló félcelebeket, és a fotózást is.

Ezután egy kis internezetési kisokost találunk, amit mintegy 4 oldalon keresztül olvashatunk. Kiderül, honnan szerezhetjük be a legfrissebb sztárpletykákat, de a gyakorikérdések.hu-t is ajánlja a szerkesztő, mint komolyan vehető problémamegoldó oldalt! Az újabb celebek, a divat, a smink, és a reklámok után ismét egy fantasztikus megmondó csemege következik „Soha többé rossz szex” címmel. Egyfajta heuréka-érzést vált ki belőlünk minden egyes mondat: „Nincs szükséged önigazolásra.” Mármint a jó szexben. Erre eddig soha a büdös életben nem gondoltunk. Köszönjük JOY, hogy felnyitottad a szemünket, hogy utat mutatsz!

Reklám, reklám, frizuratrend, reklám, reklám, sminktippek, karácsonyi ruhatrend, ajándéktippek, méregdrága ruhák, órák, ékszerek, majd egy rovat, a „Jó munkát”, ami egy kicsit meglepett minket. Ebben az összeállításban egy bábszínész, egy színházcirkuszi előadó, és egy hárfás történetével ismerkedhetünk meg, kétségtelenül ez az egyetlen, némi jóindulattal értékesnek nevezhető cikk ebben a magazinban. A JOY ezután utazni küld minket méregdrága síparadicsomokba, amit át is ugrunk, mivel ezután következik a horoszkóp.

Szűzek, figyelem! A JOY jósnője szerint decemberben a jelszavunk a következő lesz: „Enyém lesz, ha úgy akarom!” A szerelemben minden szuper lesz, a kollégáink viszont utálni fognak, JOY-tipp: rendezzünk forraltbor-partit, aminek a pontos forgatókönyvét a szerkesztőségi jósnő így határozza meg: „Mindenki hozza kedvenc receptjét, közben pedig megtervezhetitek a szilveszteri buli helyszínét, és kidumálhatjátok, ki mit talált a fa alatt.” Szuper! Ennél már csak az csodálatosabb, hogy a JOYszkópban található egy kis táblázat, amiből minden jegy szülöttje megtudhatja, mikor fog az adott 30 napon belül szexelni (érdekes, hogy decemberi szám lévén mégis november 15-től december 15-ig tart a táblázat), szerelmesnek lenni, bulizni, továbbá azt is megtaláljuk a kis táblázatban, mennyire vagyunk fittek egy-egy napon, és melyek lesznek a kritikus napjaink. JOY-ék szerint november 15. és december 15. között mindössze 6 alkalommal fognak szexelni a Szűzek (már elbukott a jóslat), és december 2. lesz a szerencsenapunk. Izgatottan várom a napot!

Összegzés: Különös módon a JOY annyira nem gyalázatos, mint a Glamour. Nagyjából egy szinten vannak pedig, de a JOY-ban legalább egy értékesnek mondható cikket találtunk a magazin 90%-át kitöltő reklámok között.

Ajánljuk ezt is a vidéki fodrászatoknak, és kozmetikusoknak. Várakozás közben igen jól tud jönni az, ha rájön az ügyfél, sosem lesz neki elég pénze arra, hogy trendi nőként tudjon élni, trendi cuccokban, majd szépen arra is rájön, hogy még csak szexelni sem trendin szexel.

5. ÉVA (895 FT)

Össztömeg: 480g, reklám nélkül: 300g!

éva
Fotó: -

A főszerkesztő leveléből egy részlet:

„Mi, nők meglehetősen szeretjük, ha körülöttünk forog a világ. Azaz ha úgy érezzük, szeretnek minket, fontosak vagyunk, számít a véleményünk, figyelnek ránk, törődnek velünk, lesik a kívánságainkat, otthon, munkahelyen és úgy általában mindenütt. Mindezt nem pusztán alanyi jogon akarjuk, hanem azért várjuk el, mert mint igazi nők mi is szeretjük, fontos nekünk sok ember, számít a véleményük, törődünk másokkal, többeknek lessük a kívánságait, otthon, munkahelyen és mindenütt.” A levél végén még egy kis váccpáörözés: „Mi nők egész évben forgattuk a világot. Most jár nekünk, hogy az forogjon körülöttünk.”

A főszerkesztő asszony feminista-domina levele után el kell szívnunk egy cigit.

Ezután hatalmas meglepetésként nem sztárpletykák következnek, hanem bejglisütési tippek, olvasói levelek aggódó anyukáktól és szarkalábasodó nőktől, és a címlaplányról egy kis infó. Az Éva decemberi címlapjára Kata került, aki blogger és „bútordoktor”. Találunk egy oldalnyi zöld-tippet karácsonyra. Egy óvónő például annyira zöld, hogy már nem küld képeslapot a szeretteinek, ezzel sem szennyezi a környezetet. Ezután megtudhatjuk, hogyan vehetünk fel karácsonyra hitelt, amire szükségünk is lenne, ha a fenti magazinokban található ajándéktippek  5%-át szeretnék megvásárolni, de köszönjük, nem szeretnénk. Itt is találhatunk azért ajándéktippeket, de ügyes húzásként ár nélkül szerepelnek a termékek fotói. Olvashatunk az aftáról, a válságban lévő nőkről, a gyógyító masszázsról, majd egy cikket arról, hogy mégiscsak megéri házinyúlra lőni, hiszen Palinak és Barbinak is összejött a munkahelyi kapcsolat. Smukkok, receptek, programajánlók, reklámok után egy interjúra bukkanunk a 66. oldalon Simon Kornél színésszel, ami közepesen izgalmas, de a kenyai „Fák asszonyáról” szóló cikk egészen érdekes. A Nobel-békedíjas környezetvédő és politikus, a Faültető Zöld Öv Mozgalom alapítója 71 éves korában, idén hunyt el méhrákban. Érdekes, bár fél óra netezés alatt össze lehetett dobni azt a cikket is, de az ötletet mindenképpen értékelnünk kell. Igaz, főhősnőnk szeptember 25-én hunyt el, így azért bekerülhetett volna a novemberi számba is, de nem kukacoskodunk tovább.

A televíziós nézettségi adatokról szóló írás után, majd egy kis divat után természetsen az elmaradhatatlan párkapcsolati tanácsadás következik. Reklám, reklám, reklám, majd a JOY-jal ellentétben az Éva Ausztria pályáit ajánlja a síelőknek. A Lelki nassban: Karády Katalin, a magyar kártya napja, humorterápia, és egy könyvajánló, majd egy kis anekdotázgatás egy nőről, akinek a húga 15 éves korában Star Wars figurának öltözött (nem Darth Vader nagyúrnak sajnos, hanem az unalmas hercegnőnek). Találunk egy tesztet is, amiből kiderül, „mennyire vagyunk jelen a pillanatban”.

Az ADHS-s gyerekek után porszívózási tippek, majd egy cikk a legendás Figaróról. Az Éva magazinban recepteket is találunk, és egy bájos ismeretterjesztő összeállítást a sötétség urairól, a baglyokról.

Végül elérkeztünk a horoszkóphoz: Éva szerint a Szűzek nem fogják tudni titkolni a bennük lévő feszültséget, azt tanácsolják, menjünk el a partnerünkkel egy romantikus hétvégére még az ünnepek előtt. Elég a maximalizmusból, és a „decemberi tutiság: szombati szauna a barátnőkkel”.

Köszönjük ÉVA!

Összegzés: A magazinban minden van a hiteltanácsadástól kezdve egészen a bejglisütésig. Igyekeznek némi hangsúlyt fektetni a környezettudatosságra is, ami a maga sánta módján természetesen megteszi, de sokkal inkább felesleges. A mindenből egy kicsit-elv mindig megbukik valahol, az Éva magazin esetében is ez látszik. Nincs benne koncepció, a koherencia teljes hiányában azonban találunk a lapban értékes írásokat az idegesítő celebek nélkül is. Éva-lányokról szerencsére egy szó sem esik, ami miatt nagyon hálásak vagyunk, de ennyi pénzből legközelebb inkább beülünk egy moziba, az talán nem lesz ennyire felejthető.

Akinek ajánljuk: háziasszonyoknak és kisgyerekes anyukáknak.

6. ELLE (895 Ft)

Össztömeg: 1010g, reklám nélkül: 510g!

elle
Fotó: -

Részlet a főszerkesztő leveléből A ravasz, az agy és a két füstölgő bomba nő címmel:

„Hollywood becsapott minket. A dolog odáig fajult, hogy a szokásos kedd reggeli értekezleten - ahol figyelmen kívül hagyjuk azt a tényt, hogy a széles vászon keskeny csípőt kíván, és marokszám tömjük magunkba az édességet - tervezőszerkesztőnk egy óvatlan pillanatban bedobta a kérdést: szerintetek azok a napok, amikre később nem emlékszünk, számíthatnak egyáltalán valamit az életünkben? Az üres csokipapírok kifosztott kis univerzumokként, tanácstalanul bámultak vissza ránk az asztal közepéről. Bármilyen kérdőn is meredtünk rájuk, nem volt semmi mondanivalójuk. Nem úgy nekünk: mindenki előadta a saját kis Hollywood vs. Hétköznapok verzióját.”

A főszerkesztő szerencsére nem írja le az összes munkatársa agymenését ezzel kapcsolatban, viszont az újság tematikája egy csapásra ki is derül: Hollywood. A magazinban végig minden ekörül forog, persze a szokásos témák: divat, sminktippek, lelkifröccs, pasitippek mind könnyedén beöltöztethetők Hollywood köntösébe. A többtízezres kozmetikai szerek után a 23 éves Adele kereked formájában gyönyörködhetünk, és olvashatunk is róluk, majd hollywoodi színésznők életpályáját ismerhetjük meg, a már említett wikipédiás stílusban. Martin Scorsese állandó vágójáról, Themla Schoonmakerről is találunk egy cikket, ami valóban érdekes, és ezt bátran merjük ajánlani mindenkinek. A Magyarok Hollywoodban után egy bizarr cikk következik, ami arról a riporterről szól, aki beleszeretett riportalanyába. A Vass Virágot is megszégyenítő írás után újból rá kell gyújtanunk. Aztán jön Schell Judit, majd Jóbarátok, és egy kis Szex és New Yorkkal, majd végre egy cikk magától Vass Virágtól „Orosz leányálom és morcos szponzoraik” címmel! A lektűrkirálynő ismét nagyot durrantott! Reklám, reklám, párkapcsolati tanácsok, majd az ELLE Young Talent Díjak nyerteseinek listája következik. Ezután az ELLE „Trendi bűnei"-ről, egy bugyuta beszámolót olvashatunk a gyónásról, majd egy még bugyutább írást a szilveszteri fogadalmakról. A Fashion, és a Szépség rovat után már csak reklámokat találunk, és persze az ELLE Decorationt beapplikálva a magazinba, de köszönjük, nem veszünk széket 109 ezer forintért, és asztalkát sem 431.700 forintért. A vége felé közeledve néhány trendi receptet találunk, majd természetesen sítippeket, menjünk Svájcba.

Ön melyik magazint gyújtaná fel?

 • 1002
  A Cosmopolitant
 • 39
  A Marie Claire-t
 • 212
  A Glamourt
 • 212
  A Joyt
 • 91
  Az Évát
 • 55
  Az ELLE-t
 • 1421
  Mindegyiket
 • 341
  Egyiket sem

A több 10 oldalnyi hirdetés és reklám után végre elérkeztünk a horoszkóphoz: A Szüzekre a karrier és a társas kapcsolatok szempontjából is  szerencsés hónap vár. „De tágítanunk kell a határainkat!” Ne féljünk új emberekkel megismerkedni, és a céges bulikon barátkozzunk bátran. Rendben, úgy lesz.

Összegzés: Amilyen jól indult, olyan siralmas vége lett. Az ELLE mint minőségi női magazin szintén elbukott, bár a Hollywood-tematika egészen jó ötletnek bizonyult, néhány cikket nem fanyalogva olvastunk.

Akinek ajánljuk: Celeb írónőknek és celeb szakácsnőknek.

Stephen King mellett Nádas Pétert is jelölték idén a "Rossz szex az irodalomban" díjra

Dívány 2011. november 23., szerda 16:06

A Bad Sex in Literature díjat 1993-ban alapították azzal a céllal, hogy „felhívják a figyelmet a kortárs regényekben előforduló durva, ízléstelen, sekélyes és felesleges szexjelenetekre”. Idén Nádas Péter is felkerült a jelöltek listájára Párhuzamos történetek című könyvével, mely idén jelent meg az Egyesült Királyságban.

A díjat tehát olyan irodalmi alkotás kapja meg, amelyben az adott évben a legbizarrabb módon jelenítették meg a szexuális aktust. A szervezők ezzel akarják felhívni az írók figyelmét arra, hogy ne írjanak ízléstelen szexjeleneteket műveikbe.

04
Fotó: Barakonyi Szabolcs

Erotikus és pornográf művek szerzőit sosem jelölik rá, sőt kifejezetten illusztris névsort állít össze a zsűri: nyert már posztumusz díjat Norman Mailer, díjazták John Updike-ot, Gabriel García Márquezt, és Salman Rushdie-t is. A Literary Review magazin nyílvánosságra hozta a díj idei jelöltjeit, amelyen Nádas Péter Párhuzamos történetek című könyve is szerepel. A győztes kihirdetésére december 6-án kerül sor a Haditengerészeti és Katonai Clubban Londonban, írja a The Huffington Post.

A legrosszabbnak ítélt szexjeleneteket jegyző szerzők tizenkettes listájának jelöltjei:

Haruki Murakami: 1Q84

Sebastian Barry: On Canaan's Side

James Frey: The Final Testament of the Holy Bible

Nádas Péter: Párhuzamos történetek

Stephen King: 11.22.63

David Guterson: Ed King

Jean M Auel: The Land of Painted Caves

Lee Child: The Affair

Christos Tsiolkas: Dead Europe

Dori Ostermiller: Outside the Ordinary World

Simon Van Booy: Everything Beautiful Began After

Chris Adrian: The Great Night

Mit hallgat a magyar a MAHASZ szerint?

Dívány 2011. november 23., szerda 16:01

1. helyezett lett a Quimby-től az Instant szeánsz című album a Tom-Tom Records gondozásában.

quimby

A 20. születésnapjuk alkalmából rendezett koncertjükön mi is jelen voltunk.

"Az Instant szeánsz nem csak abból a szempontból rendhagyó, hogy a zenekar első koncertfelvételét tarthatják a rajongók a kezükben, hanem azért is, mert nem a turné egy állomását rögzítették, hanem 2011 tavaszán külön, erre az alkalomra, kisszámú néző előtt tartottak egy klubkoncertet, mely este bensőséges hangulatának immár bárki részese lehet, aki meghallgatja az Instant szeánsz című albumot!"- csábít az ismertető.

 

2. helyen végzett Michael Bublé karácsonyi albuma, a legkedveltebb plázaalbum, a Christmas.

michael bublé

A hobbitkülsejű kanadai származású énekes összetéveszthetetlen hangzású stílusát idén mi más, mint a Karácsony szelleme inspirálta. Bublé bevallása szerint a Szeretet ünnepe mindig is megbabonázta. „Mostantól ezt mi is átérezhetjük zenéjén keresztül. Az albumon más híresség hangja is felcsendül, többek között Shania Twainé, aki a „White Christmas” című dalban hozza hozzánk közelebb a Karácsonyt" - tukmálja a lemezt az ismertető. Bublé mindent beleadott, a rajongók meg persze zabálják, hisz jön a karácsony.

 

3. helyet Janicsák Veca Veca világa című albumával érdemelte ki.

janicsák veca

"A 17 számot tartalmazó kiadvány minden dala egy-egy Veca számára fontos szó köré épült, 17 szó, 17 érzés, 17 kapocs az élethez Veca világából, amelyek végigkísérik azóta, hogy 17 éves korában az énekesi pályára lépett."

A lemezről az énekesnő így nyilatkozik: „Ez számomra AZ album, az album, amiről 9 éves korom óta álmodom, az album, ami a gondolataimat, az érzéseimet és mindazt tükrözi, amit én 22 évesen tudhatok a világról”– ilyen fantáziadús és kreatív lemezajánlót már régen olvastunk, édesapja, Janicsák "Z'Zi Labor" István képviselő úr is bizonyára büszke lányára.

 

4. helyezett Ákos Arénakoncert 2011 című albuma lett

ákos

"Ákos tavalyi stúdióalbuma, A katona imája platinalemez lett és elnyerte az év hazai rock lemezéért járó Fonogram-díjat. Az albumot óriási sikerű, telt házas koncerten mutatta be a Papp László Sportarénában 2011. május 14-én."– olvashatjuk a brossúrában.

Mit ér a magyar élete egy Ákos lemez nélkül?

 

5. helyezett Zorántól a  Körtánc – Kóló.

zorán

„Közel 5 év és 14 stúdióalbum után idén a Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas énekes-gitáros új albummal jelentkezik, Körtánc címmel. A lemez alcíme a Kóló elnevezést kapja, amely egy balkáni néptánc, ezzel is jelezvén Zorán szerb származását. A művész zenei munkássága alatt először nyúlik vissza gyökereihez ezzel az albummal. Az albumon közreműködik Presser Gábor, Lantos Zoltán hegedűvirtuóz, Jávor Ferenc Fegya, a Budapest Klezmer Band alapítója, valamint Kovács Ferenc Öcsi trombitás és Szabó Tamás is”– csábít nosztalgiára bennünket Zorán kiadója.

 

6. lett Bródy Jánostól Az Illés szekerén.

bródy jános

„A 60-as évek új zenei formáiban megjelenő társadalmi mozgalmak máig ható következménye, hogy Bródy János a magyar kultúra emblematikus alakja lett, és művészetében követhetően tükröződik az elmúlt félévszázad történelmének minden jelentős fordulata. Tíz év után elkészült legújabb, hetedik szólóalbuma, melynek sokat mondó címe: Az Illés szekerén.”– írja a kiadó. Bródy a jelek szerint egyszerűen nem tud kimenni a divatból, elképesztő, hogy még mindig vásárolják a lemezeit.

 

7. Halász Judittól az Apa figyelj rám című album.

halász judit

"A művésznő lemezein generációk nevelkedtek, dalai ma is örök érvényűek. Pályafutása alatt szinte mindenrõl énekelt, ami egy család, egy gyermek mindennapjaiban és ünnepeiben fontos, egy kivétellel: apa-lemezt még nem készített. Eddig. Az Apa figyelj rám úgy szól az apáknak, papáknak, nagypapáknak, hogy az egész család számára közös élmény, szórakozás, feltöltõdés, kikapcsolódás, egyben elgondolkodtató és szívmelengetõ, helyenként szívszorító. Az új lemezt hallgatva mindenkiben megerõsödik az az élmény, hogy apával is lehet játszani, akár vasárnap kora reggel is felkel és elkészíti a kakaót és bizony sokat dolgozik és késõn ér haza, de ha otthon van, indulhat a közös móka: ilyenkor igazi család a család."– A habos-babos beharangozó olvasása utána azért meg kell jegyeznünk, hogy Halász Judit valóban bájos gyerekdalai miatt joggal érte el a 7. helyezést.

 

8. helyezést ért el az a gyereklemez, melyen „Magyarország legkedveltebb karácsonyi gyerekdalait” találjuk.

magyarország kedvenc gyerekdalai

2010 egyik legsikeresebb gyermeklemeze a “Magyarország kedvenc gyerekdalai” című album nagy népszerűségnek örvend. „A magyar népzene, mondókák és a népszerű gyermekdalocskák szinte kiapadhatatlan forrásából olyan közkedvelt dalok kerültek a ráadásra, mint az Aki nem lép egyszerre, a Kis kece lányom, az Én elmentem a vásárba fél pénzzel, az A part alatt, de az Állatkerti útmutató, a Az árgyélus kismadár vagy a Sárga csikó is mind-mind olyan meghatározó korai zenei élmények, amelyeken generációk nőttek fel. A “Magyarország kedvenc gyerekdalai – ráadás” albumon 29 közönségkedvenc dal hallható modern hangszerelésben, többnyire gyermekek előadásában, három dalt pedig a lemezen közreműködő Napocska együttes felnőtt énekesei adnak elő.”- alig várjuk modern hangszerelésben az Én elmentem a vásárba fél pénzzelt, és az Állatkerti útmutatót is. Illetve dehogy, a Hupikék Törpikékből is lett techno változat, inkább mégsem.

 

9. lett a Gringo Sztártól a Pálinka Sunrise.

gringó sztár

Egyrészt természetesen felidézi az általam tisztelt világhírű Beatles dobos (Ringo Starr) nevét, másrészt ami talán ennél is fontosabb, azt is jelzi, hogy visszavándoroltam a zene világába, tudniillik a gringo szó spanyol-portugál nyelvterületen fehér bőrű bevándorlót jelent" - magyarázkodik a sajtóközleményben Geszti, aki új együttesével kozmopuritán popzenét - ami, reggae, jazz, rap, pop, elektronikus zene, ska és balkáni népzene egyvelegéből áll össze - szeretne játszani. "A dalok így sokszínűek, egyvalami mégis közös bennük: a vidám, nyári hangulatú dallamok és a fülbemászó „gesztisen” komoly mondanivalót rejtő szövegek" - idézte a Szívlapát Díjra jelölhető sajtóközleményt idén tavasszal a Velvet.

 

10. helyezett pedig a Kiscsillagtól a Néniket a bácsiknak című album.

kiscsillag

A „Néniket a bácsiknak!” címet viselő, tizenhárom dalt tartalmazó lemez november elején került a boltokba. A 2005 tavaszán alakult zenekar – mely hobbizenekarnak indult, de ma már alig nevezhető annak – az album előfutáraként már a tavalyi évben megjelentetett egy kislemezdalt Sirály címmel. A szerzemény nagy sikert aratott, és nagyon rövid idő alatt az országos rádiókból és még a csapból is Kicsillag folyt.

A lista láttán nem győztünk levegőért kapkodni, semmiféle racionális magyarázatot nem találtunk arra, hogyan is épülhetett fel így a MAHASZ toplistája. Gondoltunk arra is, hogy időutazók érkeztek a 70-es, 80-as évekből, vagy csak szimplán néhány ezer UFO lecsapott a magyar zeneboltokra, így próbálva megismerkedni hazánk kultúrájával és történelmével, ami már csak azért is lenne borzasztóan siralmas, mert ez alapján a lista alapján egy épeszű földönkívüli sem feltételezne hazánkról semmi jót. És persze mindezt joggal tenné.

Fekete tó a parketten

Lavati Anett 2011. november 23., szerda 11:52

A Nemzeti Táncszínház 2001. december 1-jén nyitotta meg kapuit a Budai Várban, az egykori Várszínház épületében. A színházban a néptánctól kezdve, a baletten és a társastáncokon át egészen a modern táncművészetig mindent megtalálnak a táncművészet iránt érdeklődök.

A harmadik sorból még a táncosok izzadságcseppjeit is jól látni

A közelgő jubileum alkalmából meghívást kaptunk a Fekete tó című darabra, amire el is mentünk. Exnéptáncos létemre – szégyen, vagy nem szégyen, de – a leghalványabb fogalmam sem volt, miről fog szólni a darab, "lesz, ami lesz" alapon indultam el.

fekete tó1
Fotó: Dusa Gábor

A harmadik sorba szólt a jegyem, ami eleinte megijesztett, hiszen túl közel voltam így a tűzhöz, de alig néhány perc kellett csak, hogy ne kezdjem el irigyelni az első sorban ülőket. Hogy miért? Egész egyszerűen azért, mert a látszólag semmiről sem szóló darab lendülete úgy vonzotta magával a nézőt, mint az ablakmosófiú fiú az ismert reklámban az irodista nők tekintetét.

Az előadást lépésről lépésre úgy építették fel, hogy annak olyan íve legyen, hogy a néző egy pillanatig se érezze magát kényelmetlenül. Hogy meg se forduljon a fejében egy cigiszünetnek még az ötlete sem. A 70 perces darab közben valóban nem volt szünet,  de emiatt nem is volt rá szükség: olyan gyorsan repült az idő, ahogyan azon darabok alatt szokott, amiket élvez az ember. Mint említettem, néptáncoltam néhány évig, ezért azt gondoltam, hogy számomra talán többet jelentett ez a darab, mint annak, aki soha nem néptáncolt, de később rájöttem, hogy a fenéket!

fekto311fekete tó2
Fotó: Dusa Gábor

Ez nem arról szólt – és fontos, hogy nem csak azoknak! – akiknek van némi fogalmuk a hagyományőrző népi táncokról. Ez az előadás azoknak szólt, akik le tudnak ülni, és át tudják adni magukat valaminek, ami kizökkenti őket a dögunalmas napi rutinból. Azoknak, akik nem vetik meg a hagyományokat, és azoknak is, akik megvetik.

Utcai viseletben a színpadon

A Fekete tó táncosai először utcai viseletben léptek színpadra, egyszerű, sötét ruhákban és természetesen táncos cipőben. A néptáncosként annyira gyűlölt parkettafonatok is hiányoztak a lányok hajából, minden természetesnek hatott. Persze azért akadt néhány egészen bizarr megoldás a darabban: a váratlanul feltűnő huszár, vagy egy éteri szépségű, hófehér tütübe csomagolt balerina. Egészen addig tűnt hétköznapinak minden, amíg el nem kezdtek táncolni. Az első lépésekkel a táncosok úgy változtak át hétköznapi emberekből egy szürreális mesevilág táncos színészeivé, ahogyan egyik pillantról a másikra lett őszből tél az idén.

fekete tó3
Fotó: Dusa Gábor

A darab vége felé közeledve a táncosok szürke-fekete ruháikat ledobva egyre színesebb jelmezekben és napszemüvegben ropták egészen a vastapsig. 70 percen keresztül táncolt a társulat, 70 percig táncoltak nekünk. A harmadik sorból azonban nagyon jól látszott, hogy ők is nagyon élvezik az előadást. Igaz, már eltávolodtam a népi hagyományoktól, a tánctól is, és tapsolni sem szeretek annyira, de ők igazán megérdemelték, így vastapsoltam én is. A vastapsnak persze meglett a böjtje, egész este zsibbadt a tenyerem. Nincs mese, bele kell jönnöm a tapsolásba.

Fekete tó

„Előadásunk kiindulópontja az Erdély történelmi határán fekvő Feketetó, ahol évszázadok óta Közép-Európa egyik legnagyobb vásárát rendezik meg. Az eredetileg hagyományos vásár képe az idők folyamán jelentősen megváltozott: a paraszti világ mindennapi szükségleteit kielégítő kínálat szinte teljesen kicserélődött, Feketetó mára idegenforgalmi látványosság lett, afféle zsibvásár, ahol olcsó bóvliként kínálják nekünk a múltat, féláron a jövőt…

Vajon a Feketetó tiszta forrás-e még, tükrében önmagunkra, saját lényegünkbe pillanthatunk, vagy egy olajfoltokkal szennyezett, vízfelület csupán? A létalapjától megfosztott, áruvá – divatcikké – váló kultúra fogyasztása vajon nem rohasztja-e el gyökereinket, életerőnk, önismeretünk eleven forrásait? Táncelőadásunk a fogyasztói társadalom hatására kialakult kulturális káoszt kívánja groteszk módon megmutatni.

Ahogy a vásár forgatagában egyaránt jelen vannak a román, magyar és cigány árusok és vásárlók, úgy a fanyar iróniában és sok humorban bővelkedő előadás táncanyaga is Erdély és a Partium táncaira (román, magyar és cigány táncokra) épül.”

Duna Művészegyüttes

A Nemzeti Táncszínház egy évtizedes évfordulója alkalmából december elsején az intézményben tíz napon át tartó ingyenes programsorozatot indítanak, amelyek – egy kivételével – mindenki számára nyilvánosak. A programban szerepel pódiumbeszélgetés Marozsán Erikával és Bozsik Yvette-tel, tánctanítás 10 tánctanárral 10 különböző stílusban, olyan művészek vezetésével, mint Zsuráfszky Zoltán, a Honvéd Táncszínház művészeti vezetője, Román Sándor, az ExperiDance vezetője, Somi Panni, valamint Finta Gábor, a Szegedi Kortárs Balett tagja.

Pina 3D - "A szavak után jön a tánc"

Budafoki Mira 2011. november 21., hétfő 18:12

Wim Wenders filmjének osztatlan a sikere, itthon széles vásznon, andalító mozigép recsegése mellett mégis csak a legrámenősebbek nézhették meg az EDIT filmfesztivál keretein belül. A jegyek ugyanis szélsebesen elfogytak, a jelek szerint a három alkalommal és egy teremmel elszámolták magukat a szervezők. A nagy érdeklődésre való tekintettel később mégis lesz még egy pótvetítés november 29-én. A 2009-ben elhunyt Pina Bausch táncosnő-koreográfus életét bemutató táncfilmre talán a csalóka cím és a 3D élmény vonzotta a tömeget, mert az már az ajánlókból is kiderül, hogy nem egy laza, szombat esti vígjátékról lesz szó. A rendezők a koreográfus tiszteletére amatőr társulatának próbáit és produkcióját dolgozták fel, és hozták szó szerint lehető legközelebb a közönséghez. Az eredmény nem egy tipikus populáris sikerfilm, sokkal inkább a finom szépségre fogékony réteg csemegéje.

Az akciógazdagság távol áll az alkotástól, legnagyobb értéke a nevelésről közvetített üzenetében rejlik. A művésznő elhivatottságát pedig mi sem tükrözhetné jobban, mint egy precíz dokumentumfilm, amit műfaja sem képes vontatottá tenni. A tartalom kiszínezi az egészet. Ennek fényében a 3D verzió csak felesleges pluszköltségnek és a sorba beállásnak tűnik, mondván. „ha Tim Burton kaszált vele, próbáljuk meg mi is” alapon. Pedig az ötlet alapjában nem rossz, egy táncfilmnél lett volna rá esély, hogy jól süljön el, de sajnos itt mégsem sikerült: egyetlen funkciója a legnagyobb jóindulattal is csak annyi, hogy életszerűbbé tette a különben színpadon sokkal érdekesebb sztorit.


A történet három szálon fut: a darab próbáiba, a táncosok visszaemlékezéseibe pillanthatunk bele. Extraképp szolgál pár táncjelenet a természet érintetlen pontjain. Ezek nagyjából csak az elragadó háttérkép szerepét töltik be, igaz, meg is akad rajtuk a szem. Kedves gesztus lehet a mögöttes gondolat is: a film azzal foglalkozik, amire a táncosnő az életét tette fel. Bemutatja, hogy lehet egyszerű emberekből transzcendens energiákat kihozni a mozgás eszközével. A kamasz társaság gondolatait a mesterükről tisztán adja vissza a film: megható a munkakapcsolaton túlmutató   szoros érzelmi kötődés.

Bausch munkamódszerét korábban is megfilmesítették már, a Kontakthof próbáit egy 65 év feletti csapattal vették fel. Az elmesélt emlékek itt is közelebb hozhatták volna hozzánk a társulatot, de a hozzá párosult rezzenéstelen arcok, oda nem illő mimikák inkább elidegenítik azt. A katarzis, amit a Bausch által levezényelt próbák teremtettek meg, csak ebben a 2.0 verzióban vált valóságossá. Visszatérő motívum, hogy a táncosok testükkel életre keltik az üres, steril tereket. Ezeknek tökéletes díszlete a függővasutakkal behálózott német város, minimalista stílusú házaival, csupasz falaival, és rendezett parkjaival.


A darabról alkotott összkép azonban a film végére sem áll össze. A táncparketten a művészeket néha teljesen indokolatlanul elragadja a hév, néha pedig zombiként szédelegnek a színpadon. Néhányan pedig, úgy tűnik, csak passzív elszenvedői a koreográfiának, ami egészen groteszk hangulatot kölcsönöz. Láthatunk testépítő küllemmel megáldott hölgyet, aki mögül egyszerre előbújik a férfi táncos, megszabadítva őt így a groteszk külsőtől. Kettejük tánca meg egyenesen a jint és jangot sugallja – az ilyen apró megoldások és mondanivalójuk teszik mégis csodálatossá a filmet.   A ráadás élmény pedig hangulatot tökéletesen megragadó aláfestő zene: minden elismerés a soundtracké, önmagában megér egy misét.

Az eltáncolt történetekben egyetlen összefüggést találhatunk, az összeférhetetlenséget. Az üzenet rejtély, és a honnan hova jutottunk is nyitott kérdés marad. De legalább a filmre vitt közeg nem idegen többé, és megértjük a táncosok megszállott életmódját, ahogy azt is, miért lesz nekik a tánc maga az univerzum. Ahogy Pina Bausch mondta: számukra ez az, ami a szavak után jön.

Iszony és idill a szombati EuShortson

Budafoki Mira 2011. november 20., vasárnap 20:12

A szombat délutáni blokk előtt a Toldi moziban még a szervezés is csak ébredezett a 2011-es EuShorts pénteki nyitóbulija után. Kis technikai malőrt követően azonban kezdetét vette rodeó a tizenöt percekbe szuszakolt abszurd életek között.

Az idei koncepció szerint minden blokk egy-egy hangulatot hivatott megjeleníteni. A „Családban marad” címen futó két órás válogatás próbára tette a rugalmasságot és a tűrőképességet is. Szokatlan szerelmi háromszöggel, még furcsább gyermekáldással és tragikomikus féltékenységi jelenetekkel mutatott be egy ismeretlen világot az első, svéd rövidfilm. Selma Lagerlöf csecsemőkre cserélt trollbabáiról szóló bájos meséje sem volt sokkal könnyebb falat, az elvetemült humor megértéséhez szükséges némi ráhangolódás. Az agymenés profi animációja viszont garantáltan megedzi a rekeszizmokat. A féltékenység valamiért visszatérő motívum a válogatott remekművekben, és mindenhol hasonlóan suta következményekkel párosul.

Az átlagosnak cseppet sem mondható minidrámák mégis csak bemelegítői voltak a soron következő sokkterápiának, ahol a családi idill komplementere, béke és szeretet helyett erőszak és a megnyomorított lélek került célkeresztbe. Egy apa, két család, embertelen életkörülmények és bánásmód a pincében, keleti kényelem és korlátlan lehetőségek az emeleten. A nyomasztó és gyomorforgató utolsó vacsora után már szinte semmiség a blokk utolsó története az unokatestvérek plátói szerelméről.


A beígért sötét életérzés nem maradt el. A szünetben ingyen osztogatott energiaital ügyes húzás volt, hamar eloszlatta a nyomott hangulatot. Az üres moziteremben kicsit a kulisszák mögé is pillanthattam, amikor a sürgölődő mozisfiú megosztotta velem, hogy a középső, 'Gyerek a szobában" címre hallgató középső blokkban már oldódik majd a feszültség. A késő esti, záró eresztés, "A helyzet fintora" címmel pedig személyes kedvence az egész műsorból.

Jól jött a lelkesítés, és még igazat is szólt: ha kicsit felemás is lett az idill, de legalább jelen volt és szívet melengetett. Hétköznapi karakterek bosszúságaival és érzelmi válságaival is azonosulhatunk. Az igazi lelki felüdülést egy szeplős kisfiú hősies szerelmi vallomása és a  tanárnő szerelméért vívott párbaja okozza a The Crush című alkotásban. Jó tudni, hogy a jövő generációjából még nem veszett ki a lovagiasság.


A rövidfilmek egytől-egyig teljesítették küldetésüket: gondolatot ébresztettek, fejek fölé rajzolták a kérdőjelet, nyitva hagyták nekünk a kérdéseket, hogy legyen az útravalóhoz egy kis töprengeni való is. Aki nem látta, igazi kulturális adrenalinbombából maradt ki. A lemaradás pótlására viszont a lehetőség még adott: a szombati műsor még a szerdai finálén is lemegy.

Csokiiluska és Csokijancsi a múzeumban lettek egymáséi

Lavati Anett 2011. november 20., vasárnap 18:24

A Csokoládé Múzeum által hirdetett Praliné túra már eleve meseszerűen kezdődik: „a főbejáratnál [...] minden vendég felszúr saslikpálcikára egy marcipán, vagy csokoládégolyót, amit aztán a csokoládé-szökőkútból bugyogó csokoládéba tart, és azt el is fogyasztja”. Ennek fényében rettenetes érzés volt, hogy a nagy dugó miatt elkésve csak a második állomáson kapcsolódhattunk be a túrába, de szerencsére még semmi se volt veszve.

Stühmer, Kugler, Gerbeaud

A programsorozat második állomásán századfordulós kirakatok, csokoládékészítéshez szükséges korabeli eszközök vártak minket egy olyan teremben, aminek elég kevés köze volt a valósághoz. A falakra század eleji budapesti látképet festettek, minden tele volt régi kakaóbabdarálókkal, mérlegekkel, pralinésdobozkákkal, és természetesen olyan vitrinekkel, amelyekben igazi ritkaságokat és különlegességeket láthat az ember. Ebben a néhány négyzetméteres meseországban tárlatvezetőnk, Vass Mónika a csokoládégyártás magyar történetét mesélte el, röviden és érthetően. Szó esett Stühmer Frigyesről, valamint Kugler Henrik és Gerbeaud Emil történetéről is.

Stühmer alapította Magyarország legnagyobb csokoládégyárát Budapesten 1868-ban. 1920 és 1941 között Magyarországon 63 Stühmer fióküzlet nyílt, továbbá egy Párizsban és egy Abbáziában. A 30-as évek nagy forgalmú termékei voltak a Frutty, a gyümölcskaramellák, a Zizi, a Ropp szelet, és a holland eljárással készített "E" kakaópor. Különleges, a világon egyedülálló termékük volt az 1934-től gyártott "porcelánozott" csokoládéfigura. Mi is láthattunk két igazán egyedi ilyen darabot, amiknek a története is mesébe illő. A díszletek eleve adottak voltak, tárlatvezetőnk pedig igen jól mesélt.

Jancsi és Iluska

A szívszorító történet szerint a második világháború idején egy magyar legény beleszeretett egy magyar leányba. Akkora volt a szerelem, mint az államadósságunk, mikor is a legényt behívták katonának. A legény elkeseredésében elszaladt, és vett egy Jancsi és egy Iluska porcelánozott csokifigurát, majd elbúcsúzott szerelmesétől. A lány gondjaira bízta a Jancsi figurát, ő pedig kivitte a frontra a maga Iluskáját. Megígérte, hogy visszajön, és akkor elveszi a lányt feleségül. Teltek múltak az esztendők, és a lányt férjhez adták a szülei, nem tudtak már tovább várni a katonára. Nyolc évvel a csokoládéfigurák vásárlása után a katona kiszabadult a hadifogságból, és hazatért. A történetnek azonban itt nincs vége. Mivel a Csokoládé Múzeum a 90-es években akciót hirdetett: „hozza be régi csokoládés dobozát, régi csokipapírjait, cserébe kap friss csokit”, egy napon egy idős úr kopogtatott be az ajtón, kezében egy Jancsi csokoládéfigurával. Az az úr volt, aki elvette a katona kedvesét feleségül. Annyit mondott csak, miután átadta a Jancsi figurát: „Évtizedekig én törölgettem róla a port, most már törölgessék maguk”. Az egykori katona viszont valahogyan tudomást szerzett arról, hogy az általa ajándékozott Jancsi figura a Csokoládé Múzeumba került, így fiával beküldette a maga Iluskáját is, azzal az üzenettel: „Ha ilyen hosszú ideig nem lehettek egymáséi, akkor legalább a múzeum vitrinjében találják meg a boldogságot.”

Forró csoki a turistának

Ezzel a történettel indultunk el csokoládét készíteni: ostyatálba csokoládét csorgattunk, azt különböző fűszerekkel, csilivel, gyömbérrel és rózsaszirommal díszítettük. A kemény munka után kaptunk is egy csésze forró csokoládét, aminek egyetlen hibája volt csak, mégpedig az, hogy nem volt elég. Ezután a pralinéturista még beülhet a moziterembe filmet nézni, ami a csokoládégyártás történetéről szól, és közben különleges drazsék, pralinék kóstolására is van lehetősége. A túra végén természetesen minden vendég feltankolhat csokikülönlegességekből a múzeum boltjában.

A praliné túra 1990 forintba kerül, és bátran állíthatjuk, hogy megéri részt venni rajta, főleg ha az ember nem keveredik bele a délutáni dugóba.

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés