#VILÁGOM

Itt nem vetkőznek a csajok, gyerekek is játsszák az amerikai focit

Dívány 2012. február 26., vasárnap 21:28

A Budapest Wolves-t Árpa Attila és Dámosi Zsolt alapította még 2004-ben, ma már nagyjából 200 tagot számlál az egyesület. 2009 óta Hubay Mátyás az egyesület elnöke. Gulyás Veronika, a Wolves Ladies, Magyarország egyetlen női amerikai foci csapatának egyik alapító tagja beszélt arról, nőként hogy is lehet jól játszani ezt a cseppet sem nőies sportot. Meglepetésünkre azt is elmondta, hogy nem több a sérülés egy amerikai foci meccsen, mint más sportágak meccsein, a rengeteg védőfelszerelést nem véletlenül hordják. Verát megkérdeztük, mi a csapat véleménye az LFL-ről, a Lingerie Football League-ről. Az LFL lényege, hogy a nők fehérneműben amerikai fociznak, egyfajta pankráció, tehát annyi a lényeg, hogy borzasztóan látványos, de Vera szerint az, amit ezek a csajok csinálnak, az nem amerikai foci.

A Wolves Ladies esetleg csak egy fotózás erejéig kóstolna bele az LFL-be, de a pályán továbbra is ruhában láthatjuk őket. Vera azt is elmondta, hogy a Wolves Ladies tuti, hogy lesöpörné az összes bugyis-melltartós amerikai focistát a pályáról. Aki kíváncsi arra, hogyan is játszanak amerikai focit a magyar csajok, az menjen el április 21-én a Rozsnyai úti Láng-Vasas Sporttelepre, hiszen ott mérik össze tudásukat az osztrák Vienna Viking Ladies csapatával. A toborzón idén sokkal több 14 éven aluli gyerek vett részt, ezért a Wolves idén először indít edzéseket gyerekeknek is. A legfiatalabb érdeklődő egy 7 éves kislány volt, aki ugyan csalódott egy kicsit, amikor megtudta, hogy nem gömb alakú labdával játsszák ezt a sportot, de ennek ellenére el fog járni az edzésekre.

Travolta és az Európa Kiadó szépen megfér a falvédőn

aa 2012. február 26., vasárnap 13:33

A provokatív falvédők műfajában utazó Pittmann  Zsófi legújabb, 25 munkából álló "Úgy érezte szabadon él" című falvédő kollekcióját testvérével, Pittmann Marcival, valamint a Kalocsai Börtön fogvatartottjaival közösen készítette. A projekt a Szolidaritás Egyesület közreműködésével jött létre. Missziójuk,hogy felhívják a társadalom figyelmét a felelősségvállalás szükségességére és arra, hogy a hátrányos helyzetű emberek számára a segítségnyújtás nem csupán állami feladat.

A közös munkában résztvevő börtönben élő nők közül csak heten vállalták, hogy nevüket és arcukat adják a munkájukhoz. A róluk készült fotókat is meg lehet majd nézni a pénteken nyíló kiállításon.

A fiatal művészt a szöveges konyhai falvédők újraértelmezésével, a mindennapi életbe való visszahelyezésével kísérletezik mind képi, mind szöveges értelemben. Nincs ezzel egyedül, kolléganője, Szabó Eszter Ágnes kortárs falvédőkészítő szintén már több, mint egy évtizede foglalkozik falvédők és asztalterítők átértelmezésével. Kortárs művészhez képest szép sikerrel: a Nagymamám, Zalai Imréné találkozása David Bowie-val című munkája évek óta kering (és általában nagy tetszésnek örvend) az interneten .

A Pittmann tervezőpáros szintén a kontrasztra épít, például előszeretettel helyezi a hagyományos falvédők előképébe a populáris kultúránkból vett, vitatottabb előadóktól származó idézeteket. Műveiken használnak szövegeket az Európa Kiadótól, de Zorántól, Zámbó Jimmytől vagy Deák Bill Gyulától is, a kiállítás címe is egy Beatrice-számé. Munkáik másik része provokatívan ötvözi a hagyományos képi világot a reklámszövegekkel, a „magyar valóság” jelenségeivel.

Legújabb munkájukkal a "börtönmunkák" új típusát teremtették meg, amikor a Kalocsai Fegyház és Börtön fogjaival hímeztették ki 2011-ben tervezett falvédőiket, párnáikat, szekrénycsíkjaikat, valamint halotti tükörletakaró kendőt, függönyt, bevásárlási jegyzéket. A tárgyakon a szabadsághoz és a bűnhöz kapcsolódó idézeteket, szimbólumokat alkalmaznak, például a John Travolta - Samuel L. Jackson bérgyilkospárost Quentin Tarantino kultikussá vált Ponyvaregényéből, vagy valóságos bűnözőket, mint Bonnie és Clyde, esetleg Matuska Szilveszter. De belefér az is nekik, hogy IKEA konyharuhákra hímezzék a 7 főbűnt a cigány jóskártyák alapján. Az egyik legszokatlanabb párosításuk az, hogy a  „Börtön ablakába soha nem süt be a nap” dalszövegét a Csillagok háborúja szereplőjével, Leia hercegnővel társítják (aki az epizódban szintén börtönben van).

Pittmann Zsófi és Pittmann Marci „Úgy érezte szabadon él” című kiállítását a Pintér Sonja Kortárs Galériában nyitják meg 2012. február 24-én, délután 6 órakor. A művekhez Dr. Takács Eszter, a Kalocsai Fegyház és Börtön Intézetparancsnoka mond bevezetőt.

Az átértelmezett, börtönben készült falvédőket március 3-ig lehet megtekinteni.

Cím: Pintér Sonja Kortárs Galéria:1055 Budapest, Falk Miksa u. 10.

Nyitva: hétfőtől péntekig:10.00-18.00 óráig, szombaton:10.00-14.00 óráig

A kanadai Futótűz olyan, mint egy görög dráma

Lavati Anett 2012. február 25., szombat 18:25

Képzeljünk el egy színpadot, ahol minden sötétszürke, fehér és piros, és borzasztóan minimalista. Ha hozzászokott  a szemünk a látványhoz, akkor kezdődhet a menet. A Terhes Sándor által megformált közjegyző áll a színpad közepén, a színpad két végén álló fiatalnak olvassa fel halott anyjuk végrendeletét. A fiú és a lány, akik anyjuk végakaratát hallgatják, ikrek. A fiú bokszol, ég benne az elementáris düh, igazi ösztönlény. A lány egyetemi tanár, aki elfojtásaival küzd, szeret is, meg nem is, kötődik is, meg nem is, de mindent csak közepes lángon, nehogy megégesse magát. A közjegyző tehát tudatja velük anyjuk akaratát: a fiú keresse meg a bátyját, a lány az apját. Utazunk időben, térben, látjuk az anyát alakító Udvaros Dorottyát hófehérben, terhesen, láncra verve, haldokolva. A gyerekei közben nyomoznak, és olyan titkokra derítenek fényt, amit a legborzasztóbb rémálmukban sem gondoltak volna. Az az apakép, amely gyerekkoruk óta élt bennünk, hirtelen köddé vált, hiszen a nyomozás során kiderült, ők korántsem szerelemből születtek, anyjuk erőszak áldozata lett, méghozzá nem is akárki. Vergődés a múlt és a jelen között, őrület és józanság között.

Erdeős Anna igazán bátran használta a teret, takarékosan bánt az idővel, és a szereplőket is jól válogatta össze. Terhes Sándor mellett fontos megemlíteni Gergye Krisztián, Rada Bálint és Kerkay Rita kiváló alakítását. Azt gondoltuk, Udvaros Dorottya fogja elvinni a darabot, de nem így lett.

A darab befejeztével elcsíptük a rendezőt, fel is tettünk neki néhány kérdést. Például arról, hogyan zajlik egy vizsgadarab kiválasztása, és neki miért éppen ez tetszett meg. „Annyi volt a feladat,  hogy egy egyfelvonásos darabot válasszunk. Már rengeteg egyfelvonásos darabot elolvastam, olyat, ami nekem egyáltalán nem a zsánerem. Nekem valamiért az egy helyen és egy időben lezajló történetek túlságosan realisták és konkrétak. Ennél sokkal absztraktabb világhoz vonzódom. Tehát kismillió egyfelvonásost elolvastam, és nem volt egy darab sem, ami különösebben meghatott vagy megfogott volna, és akkor kaptam valahonnan egy tippet: válasszak a Mai kanadai drámák című kötetből. A javaslatnak nagyon-nagyon örültem, mert az, hogy egy ősbemutatót csináljak, vagy egy magyarországi bemutatót, az nagyon vonzott. Akkor olvastam el Wajdi Mouawadtól a Futótűz című művét, és tudtam, hogy végre rátaláltam a darabra, ami minden értelemben olyan, amilyen darabbal én akarok foglalkozni.”

Erdeős elmondta, hogy nagyon kevés ideje volt a bemutatóig, hiszen szeptemberben még egy másik darabot rendezett, aminek októberben volt a bemutatója, tehát szűk 3 hónap alatt varázsolt egy drámából színdarabot. Ebben a szűk három hónapban benne van minden: a díszlet, a jelmez, a színészek felkérése.

.

„Készült ebből egy film is (Felperzselt föld címmel), de Wajdi Mouawad ezt alapvetően színdarabnak írta. A film forgatókönyvét is a szerző írta, de magát a színdarabot – amit játszottak is Kanadában –  is Mouawad írta és rendezte. Miután megtaláltam a darabot,  kerestem színészeket, kitaláltam, hogyan legyenek a szerepösszevonások – mert nagyon sok ilyen van benne –, erre kerestem színészeket, ami egy nagyon hosszú folyamat volt” – emlékezett vissza a rendező, hozzátéve, nem a lelkesedéssel volt baj, csak épp színészeket találni, és az időbeosztásaikkal zsonglőrködni valódi kötélidegeket kíván.

Erdeős teljes mértékben elégedett a szereplőgárdával, kiemelte a díszlettervező Taksás Mihály (aki a férje), a világítástervező Baumgartner Sándor lelkiismeretes munkáját is, de hozzátette, Mátrai Péter, aki a zenéért felelős, szintén remek munkát végzett.

A lehető legsablonosabb kérdést is fel kellett tennünk, nem volt mese: kíváncsiak voltunk, mi fogta meg Erdeőst ebben a darabban. „Borzasztó gazdag az érzelmi világa a történetnek. A Futótűz gyakorlatilag egy görög tragédia újragondolása, ami borzasztóan intenzív. Iszonyúan erősen van kidolgozva a nyomozás folyamata is. Nagyon jól meg vannak rajzolva benne a karakterek, a figurák, a lélektani ábrázolás is bámulatos. Baromi erős még az a technika is, amivel Mouawad a jelent és a múltat összekapcsolja. Az volt a célom, hogy legyen minden egy kollektív térben. A szövegből pedig minden kiderül, minden szereplő beexponálja magát, hogy ő éppen akkor ki.”

Erdeős arra a kérdésünkre, hogy mennyire sokat kell dolgozni a nézőnek ahhoz, hogy ne vesszen el azon a néhány négyzetméteres színpadon megrajzolt időkapuban, mosolyogva azt felelte, ma már a színházakban összpontosítani kell, és nem csak szórakozni. A Futótűz című színdarabot február 24-én és 29-én este 7 órától tekinthetik meg az Ódry Színpadon.

A Házibuli Fesztiválon interneten jön házhoz a dj

Lavati Anett 2012. február 24., péntek 17:00

A szórakozóhelyekről fokozatosan kitiltott dohányzók kénytelenek többé-kevésbé alkalmazkodni az új szabályokhoz, és bár vannak, akik hőzöngenek továbbra is, egyre többen akadnak, akik alternatív megoldásokat keresnek. Például házibulikat szerveznek, ahol nem csak a dohányzást tudják okosan megoldani, hanem sokkal olcsóbban is jönnek ki, mintha egy szórakozóhelyen innának hajnalig.

Pécsen 2011. utolsó előtti napján rendezték meg az első Házibuli Fesztivált, aminek lényege, hogy a Facebook segítségével összekötött különálló házibulik élőben, egy live streamen kapták a zenét, számot kérhettek a dj-től, és - hogy anyagilag is megérje - az egészet szervező cégtől megrendelhették az ital- és cigiutánpótlást. Lakatos Ábel, az egész szervezője (aki Arsene Lupin néven a buli egyik dj-je, valamint az egészet szervező italfutár cég egyik tulajdonosa is) mesélt róla, hogyan is kell elképzelni ezt az egészet: „Az Első Pécsi Házibuli Fesztivál arról szólt, hogy random házibulikat kötöttünk össze egy live stream és a Facebook segítségével. Az előbbin Pécs legjobb dj-i játszottak élő képben és hangban, a pécsi egyetmi rádió stúdiójából, az utóbbin pedig a különböző házibulik résztvevői adhattak hangulatjelentéseket, tölthettek fel képeket, kérhettek zenét stb. Mindezek mellett rendelhettek is, a rendeléseket pedig egy hostess csapat vitte ki, akik rengeteg piát locsoltak szét, és a jógyerekek még ajándékot is kaptak”.

sospopdots

A szervezők szerint kedvezőek voltak a visszajelzések, ezért úgy tervezik, hogy negyedévente szerveznek egyet. Azért nem szeretnék gyakrabban, mert nem akarják, hogy elfáradjon a dolog. Így a következőre márciusig várni kell majd, de Lakatos beígérte, hogy az elsőhöz képest valami újjal is előrukkolnak majd, ami vagy dj-verseny vagy élőzene lesz.

Vera, aki a Pécsi Tudományegyetem végzős hallgatója, ott volt az egyik házibuliban: „Szerintem ez azért jó, mert levesz egy csomó terhet a válladról. Nem youtube-diszkó van, meg szar shuffleing, hanem otthon vagy, és streamen megy a buli, élőben, ingyen.” A fogtechnikus Edit is online hallgatta a dj-ket a barátja által rendezett házibuliban: „Tulajdonképpen ez egy diszkóélmény otthon, és még akkor is olcsóbban jössz ki, mintha kimérve vennéd a Cuba Librédet, plusz rendelhetsz a dj-csapattól cigit, gumit, cigipapírt, szóval full service. Ráadásul kurvajó zenét tolnak a srácok, és az az élőzés, amit decemberben nyomtak, az tényleg elég rendhagyó volt.”

Tüzeskerék-gurítás, Hó Márton és Oscar Nap a hétvégére

Dívány 2012. február 24., péntek 14:28

Fonyódi kolbászfesztivál

Február 24-én 15 órától Fonyódon

2010-ben rendezték meg első alkalommal a Kolbász Fesztivált Fonyódon, akkor mindjárt több mint 50 csapat jelentkezett. Hogy egy kis ízelítőt kínáljunk a programokból: I. Balatoni rekord kolbásztöltés, kolbászevő verseny, pálinkaivó verseny,
hagyományos kolbásztöltő verseny, kolbászkvíz, és ha valakinek ez nem volna elég, Apostol koncerttel csapathatja szét magát nap végén.

kolbász lány

Rosenscrantz és Guildenstern halott- Szputnyik Hajózási Társaság

Február 24-én pénteken 19 órától a MU Színházban
Tom Stoppard darabját előadja a Szputnyik Hajózási Társaság Gigor Attila rendezésében. Rosencrantz szerepében Fábián Gábor, Guildensternt Jankovics Péter alakítja.


Az író által megrendezett, azonos című film után nehéz újat mutatni, épp ezért  érdemes a Nyomozó rendezőjeként elhíresült Gigor Attila-féle verziónak is adni egy esélyt. A Hamlet két mellékszereplőjéből lett két főszereplő úgy bukdácsol végig az ismert drámán, hogy mindvégig fogalmuk sincsen, miféle történetben szerepelnek.  A fontos döntések a fejük fölött és a tudatuk alatt zajlanak, csupa olyan hatalomnak vannak kiszolgáltatva, amelyek igazi motivációit maximum találgathatják.

Norvég minta - Válogatás kortárs norvég filmekből a Tabánban

Február 24-én pénteken 20 órától a Tabánban vetítik a Hajszál híján úriember című filmet. A filmet Hans Potter Moland rendezte 2010-ben. A történet a börtönből frissen szabadult Ulrokról szól, aki virágot nevel, kémkedik az után, aki börtönbe juttatta, és megtudja, hogy fiának hamarosan gyereke lesz. A bájos vígjáték főszereplője, Stellan Skarsgard a Melankóliában és a Tetovált lányban is szerepelt.

The Moog, Amber Smith, Zombie Girlfriend, Hó Márton és a Jégkorszak, Norbert Kristóf, Tesco Disco koncert

Február 25-én szombaton 20:30-tól az Akvárium Klubban

Télbúcsúztató buli a „független zenei színtértől”. Először a Zombie Girlfriend produkcióját láthatjuk, akik az egyszemélyes hálószoba-pop zenekarukból 2011-re négytagúvá fejlődtek. Ezt követően az Amber Smith lép színpadra, akik a magyar indie szcéna legmeghatározóbb zenekarává nőtték ki magukat az évek során. Utánuk a The Moogot láthatjuk, hallhatjuk, akik szintén oszlopos tagjai a magyar indie szubkultúrának. Őket Hó Márton és a Jégkorszak követi, majd Norbert Kristóf is a pult mögé áll. Az estét Kecske, azaz a Tesco Disco zárja, aki nagyrészt elektro-indie zenékkel operál.

moog

Freeski Day Mátraszentistván Sípark

Február 25-én szombaton és 26-án vasárnap Mátraszentistván a Síparkban

A freestyle síben hatalmas nagy segítség, ha az ember láthatja élőben, hogyan is kell egy új trükköt megugrani, aminél már csak az jobb, ha egy profi azt el is tudja magyarázni. A Freeski Day pontosan ezt a segítséget kívánja nyújtani a rendezvényre látogatóknak. A rendezvény nem csak a lelkes kezdőknek kínál egyedülálló lehetőséget, az ezen belül megrendezett oktatás, oktató képzés, vetélkedők és buli minden résztvevő számára ingyenes.

Tüzeskerék gurítás Óbányán

Február 26-án vasárnap 10 órától Óbányán

A Tüzeskerék-gurítás termésjósló szokás. Óbányán 12. alkalommal gurul a kerék.
Lesz bábszínház, játszóház, egészséges élelmiszerek vására, kézműves kirakodóvásár.

A sötétedés beálltával 18 óra után gördül le a hegyről a Tüzeskerék.

Oscar Nap az Odeon Lloydban

Február 26-án vasárnap, Odeon Lloyd Mozi,14 órától.

A 84. Oscar Díjkiosztó Gála alkalmából idén is megrendezi az Odeon az Oscar Napot. Az aranyszobrok négy várományosával várja a mozi az érdeklődőket, lesz welcome drink és sorsolás is.

Mély depresszió: a MAHASZ összesítette 2011-es listáit

Dívány 2012. február 23., csütörtök 20:02

A Magyar Hangfelvétel-kiadók Szövetsége eladási darabszám alapján összeállított összesített album- és válogatáslemez tízes listája következik. Kapaszkodjon mindenki!

1. helyen Janicsák Veca végzett Az első X - 10 dal az élő showból című albumával.

janicsák veca

Janicsák „Z'Zi Labor” István képviselő úr lánya a világot jelentő deszkákra szögelte magát, ugyanis nem először szerepel a MAHASZ top 10-es listáján, és valószínűleg nem is utoljára. Veca, aki a nyáron Seal előtt lépett színpadra, több lemezt adott el, mint a Quimby, pedig ők már 20 éve léteznek mint zenekar, Janicsák pedig csak 22 éve mint ember.

 

2. helyen a Magyarország kedvenc gyermekmeséi című album végzett.

magyarország kedvenc gyermekmeséi

A népmesék még mindig kapósak, ami számunkra igen pozitív csalódást okozott. A klasszikus mesék, amiket még anyáink, apáink olvastak fel nekünk elalvás előtt, most CD formájában helyettesítik a szülőket. Itt mesehallgatás közben visszakérdezni nem ér.

 

3. helyen szintén az X-Faktor család gyermeke, Takács Nikolas végzett, Az első X- 10 dal az élő showból című albumával.

takács nikolasz

A szlovák énekes legfőbb ismertetőjegye, hogy mindig van rajta valamilyen kalap vagy sapka, tehát ugyanolyan eredeti, mint Vujity Tvrtko. „Két kezem, két lábam van. Vesztettem barátokat, de azok az emberek, akik az igaziak, azok megmaradtak mert azt látják, aki valóban vagyok.”– Takács nem csak jól énekel, hanem bölcs is.

 

4. helyezett lett az összesítés alapján a szintén X-faktoros Vastag Csaba Az első X- 10 dal az élő showból című albumával.

vastag csaba

Kevesen tudják, hogy Vastag Csaba szerepelt a Barátok közt című sorozatban, tehát színészként is megmutathatta tehetségét. Énekesként pedig a konkurens kereskedelmi csatorna, a TV2 Popdaráló című műsorában is bepróbálkozott.

 

5. helyen ismét Janicsák Veca végzett, ezúttal A második X- 10 új felvétel című albumával.

janicsák 10 új felvétel

A képviselő lányát imádja a nép. A lány nem csak remek énekesnő, hanem remek testvér is, hiszen, ahogyan honlapján is olvashatjuk, „Veca és nővére egyszerre akarnak szülni. Hiába van öt év korkülönbség köztük, olyanok, mintha ikrek lennének. Veronika nem csak testvérként, hanem barátnőként tekint nővérére, aki minden titkát tudja.” Ennek igazán örülünk.

 

6. lett Michael Bublé Christmas című albumával.

michael bublé

A hobbitkülsejű, kanadai származású énekes összetéveszthetetlen hangzású stílusát természetesen a Karácsony szelleme inspirálta. Bublé bevallása szerint a Szeretet ünnepe mindig is megbabonázta.

 

7. helyen ismét Takács Nikolast találjuk, ezúttal A második X- 10 új felvétel című albumával.

takács 10 új

Egészen megdöbbentő, de Takács Nikolas Facebook-os Fan Clubjának több mint 110 ezer tagja van. Csak néhány ezerrel kevesebb rajongója van tehát, mint Orbán Viktornak, tehát Nicolasból bátran lehet még miniszterelnök is, ha egy kicsit jobban belehúz.

 

8. helyezett a Budapest Bár Hoppá című albuma lett.

budapest bár

Szerencsére ez nem X-faktoros produkció, hanem a listán talán legelviselhetőbb album. Az együttes története 2007-ben kezdődött, és bár eleinte zenészek és énekesek laza szövetségének indult - mára azonban igazi csapattá, produkcióvá nőtte ki magát. A Budapest Bár zenekart Farkas Róbert alapította.

 

9. Zorán Körtánc – Kóló című albuma lett.

zorán

A lemez alcíme a Kóló elnevezést kapja, amely egy balkáni néptánc, ezzel is jelezvén Zorán szerb származását. Az idén 70 éves Zoránért a mai napig tízezrek rajonganak.

 

10. az ország régi-új ikonja, Ákos lett A katona imája című albumával.

ákos

Azon egyáltalán nem csodálkoztunk, hogy Ákos helyet kapott a MAHASZ tízes listáján, azon már sokkal inkább, hogyhogy nem előkelőbb helyezést ért el. Elvégre, mit is ér a magyar élete egy eredeti Ákos lemez nélkül?

A magyarok nem veszik a krimiket

Dívány 2012. február 23., csütörtök 17:52

Daniel Silva: A Moszad ügynöke és az európai terrorhullám

a moszad ügynöke

Szerencsére a Dan Brown–vonal kifulladóban van, az első helyre most Silva krimije került, amiben terroristákról, robbantásokról, volt CIA-s kémekről olvashatunk. Nem túl eredeti témakör, de úgy fest, a kémek és a terror még ma is aranybánya.

 

2. Frei Tamás: A Bankár - Milliárdos lesz, ha Magyarország csődbe megy

bankár

A  bankár Frei Tamás második könyve, ami „torokszorító” izgalmakat ígér. A könyv sikerének titka:a kávéguru Frei nem kockáztat, csak a már jól bevált kliséket használja: emberrablók, tőzsdecápák, a politika és bűnözés, a bosszú és leszámolás, a hatalmi és szerelmi játszmák, aminek Frei – a könyvismertető szerint – "értő és érző ismerője, és amelynek a világa, egy államcsőd árnyékában, sokkal közelebb van a mai Magyarországhoz, mint gondolnánk..."

 

3. Stieg Larsson: A tetovált lány - Millennium trilógia 1.

tetovált lány

A tetovált lány-őrület a film, és az abból készült remake magyar bemutatója (2012. január 19.) óta még intenzívebb. A történet viszonylag egyszerű: eltűnt egy családtag, meg kellene keresni. A gazdag nagybácsi felbérel egy bukott újságírót, akinek egy különös csaj segít a nyomozásban. A tetovált hekkerlány és az újságíróból magánnyomozóvá vált férfi közös munkája során egyre mélyebbre ás a titkokban, fény derül néhány gyilkosságra is.

 

4. Janet Evanovich: Négy lövés

négy lövés

A főhősnő Stephanie Plum nyomozó. Az ügy, amin épp dolgozik, mégsem olyan sima ügy, mint azt korábban gondolta. A nyomozás során egy levágott ujjba, egy betépett és megskalpolt nőbe, rejtélyes üzenetbe és saját felgyújtott kocsijába is belebotlik.

 

5. John le Carré: Suszter, szabó, baka, kém

suszter, szabó, baka, kém

A regény korábban Árulás címmel jelent meg itthon, az 1974-ben született könyvből készült filmet január 26-án mutatták be a magyar mozikban. A történet középpontjában az angol hírszerzés áll, ahol kémet sejtenek a csapatban. Az egyik nyugalmazott ügynöknek, George Smiley-nak kell kiderítenie, ki jelent az oroszoknak is. 
A népszerű Karla-trilógia első részét most az olvasó új fordításban veheti kézbe. A kötetben helyet kapott John le Carré magyarul eddig meg nem jelent írása Kim Philbyről, a legendás szovjet kémről.

 

6. Stieg Larsson: A lány, aki a tűzzel játszik

lány, aki a tűzzel játszik

A listára felkerült egy újabb Stieg Larsson könyv, a Tetovált lány folytatása. A Millennium trilógia második részében így aztán szintén szerepel a tetovált lány és a bukott újságíró is. A történet röviden: tényfeltáró riport megjelentetésére készül a Millennium folyóirat, provokatív és vélhetően igen kényes anyagra prostikról, stricikről, rabszolgasorba taszított nőkről. A cikk megjelenésének nem mindenki örül maradéktalanul, és ez a kisebb csoport mindent megtesz, hogy ne kerülhessen nyilvánosságra.

 

7. Anthony E. Zuiker: 26 – Sötét kezdetek

sötét kezdetek

A 26 – Sötét kezdetek a CSI-sorozatok rajongóinak ismerős stílusban egy sorozatgyilkos-vadászatot mutatja be. „Az FBI szakértői veszélyességi fokuk szerint 25 szintbe sorolták be a gyilkosokat. A 26. szint: Sqweegel. 30 év, 7 ország, 50 áldozat. Célpont: bárki. Nyom: semmi. Aki a legközelebb jutott hozzá: Steve Dark – akin a 26-os kegyetlen bosszút állt. Ezért Dark és csapata előtt egyetlen cél lebeg: hogy levadásszák a világ legveszélyesebb sorozatgyilkosát. Eljött a leszámolás ideje. De a 26-os is készen áll”– olvasható a hatásvadász ajánlóban.

 

8. Arthur Bernéde: Belphegor – A Louvre fantomja

a louvre fantomja

Arthur Bernède Belphégor című regénye, mely a mai napig népszerű Franciaországban, magyar fordításban először kerül az olvasók elé. A népszerűségét mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy tévésorozat is készült a könyvből és egy egészestés film is 2001-ben. A Louvre-ban állítólag szellem járkál éjszakánként, de nem csak járkál, hanem meg is öli a teremőrök főnökét. Nyomozás indul.

 

9. Anne Holt: 1222

1222

A vonat 269 utasával 1222 méteres tengerszint feletti magasságon elakad. Az utasok kénytelenek elhagyni a szerelvényt, menedéket egy régi hegyi szállóban találnak. Az egyik utast valaki megöli, kezdődik a találgatás, a nyomozás. A nyugalmazott rendőrfelügyelőre akarják bízni, derítse ki, ki a gyilkos, de ő hezitál. Az egyre növekvő feszültségben és hidegben szóbeszéd kap szárnyra a vonat titkos szállítmányáól, a szálloda lezárt felső szintjéről, és persze a gyilkos kilétéről.

 

10. Coleen McCullogh: Hiányzó holttestek

hiányzó holttestek

A Tövismadarak, A gránitember, és még sok  más sikerkönyv szerzője ezúttal a krimiírásban is kipróbálta magát. Egy sorozatgyilkos portréját rajzolja meg, aki az áldozatok testrészeit egy kisváros orvosi egyetemén rejti el. A nyomozás során számos titokra derül fény a labor munkatársainak beszámolóiból, miközben a sorozatgyilkos sem pihen, rendesen megizzasztja (és megtizedeli) a kisváros lakót.

 

Amennyiben kedvet kapott a krimikhez, vagy már régóta rajongó, akkor a figyelmébe ajánljuk a következő programot. A krimik rajongói már második alkalommal találkozhatnak február 25-én szombaton egymással, a helyszín az Odeon Lloyd mozi. A krimiestén lehetősége adódik minden érdeklődőnek, hogy kérdezzen, válaszoljon, beszélgessen, szórakozzon, játsszon és nyerjen. Egy helyen lesznek a szakemberek, az olvasók, és természetesen a könyvek. Egy kis ízlető a programból: Helyszínelés, ujj- és tenyérlenyomat vétel, rabosító fénykép, hazugságvizsgáló, kriminálpszichológus, krimi kvíz, börtönmúzeumi kiállítás, bűnügyi múzeum kiállítása, könyvkiadók, nyomozójáték, golyóálló mellény és rohamsisakpróba, kaloda. Belépő: 500 forint. A részletekről az alábbi honalpon tájékozódhatnak.

 
 

Mikor vett utoljára krimit?

 • 39
  Idén, egyet
 • 80
  Idén, többet
 • 20
  Tavaly, egyet
 • 58
  Tavaly,.többet
 • 48
  Nem tudom
 • 111
  Soha nem veszek krimit

A szexmániás, a sorozatgyilkos és a szürkebálna a heti mozifelhozatalban

Dívány 2012. február 23., csütörtök 11:43

Kémes hármas

A Charlie angyalai rendezője, Joseph McGinty Nichol új filmje talán még a Charlie angyalainál is sablonosabb történettel próbál bevételt termelni a forgalmazóknak. Adott két titkosügynök, akik amellett, hogy együtt melóznak, jó barátok is. Van egy kényes ügy, amit együtt kell megoldaniuk. És van egy szőke, akit Reese Witherspoon alakít, és akibe természetesen mindketten beleszeretnek. A filmben tehát szemtanúi lehetünk annak, hogyan harcolnak ügynökeink az ellenséggel a jó ügy érdekében, és hogyan harcolnak egymással a jó nő kegyeiért. Aki még nem unja a romantikus vígjátékokat és a bárgyú kliséket, azoknak ajánljuk ezt a filmet. Ha unják, mégis jegyet váltanának rá, akkor vigyenek magukkal tetrist, vagy egy Rubik-kockát, nehogy belealudjanak Reese Witherspoon pillaremegtetésébe.

Mindenki szereti a bálnákat

Ha egy filmet úgy harangoznak be, hogy igaz történet alapján készült, akkor azért a legtöbbünknek megdobban a szíve egy kicsit. Nos, a Mindenki szereti a bálnákat című film is igaz történet alapján készült. Adott egy bálnacsalád, egy lökött Greenpeace-es csaj, akit Drew Barrymore alakít, és az Office-ból már jól ismert John Krasinski, aki egy riportert játszik. Meg akarják mentetni a bálnacsaládot, hiszen szerencsétlen víziemlősöket a jég elzárta a nyílt óceántól. Jönnek a jégtörők, a szenátor, az elnök, az oroszok, végül pedig - nem fogják kitalálni -, megmenekül a szürkebálna család. Szerelem, Greenpeace, szabadság: ezt a filmet gyerekeknek és hippiknek ajánljuk melegen.

Utazás a rejtélyes szigetre

Vegyünk egy tinifiút, egy eltűnt nagybácsit, egy kedves, ám morcos mostohaapát, egy eldugott varázsszigetet, egy helikopterbalesetet, és máris összeállt a film. Az Utazás a rejtélyes szigetre afféle Lost-utánérzés tinédzserkorú Atlantisz- és dinoszauruszrajnongóknak. A történetben azért helyet kap a szerelem is, a látvány meg eleve biztosított, ugyanis 3D-ben vetítik ezt a filmet a mozik. Ha a közel két és fél perces előzetest végig tudták nézni, akkor talán nem okozhat gondot a film sem, bár azért inkább kizárólag általános iskolásoknak ajánljuk.

Shame - A szégyentelen

Az eddig felsorolt premierfilmek közül ez az első, amit csak 18 éven felülieknek ajánlanak, és ez az első abból a szempontból is, hogy neves filmfesztiválokon számos díjat zsebelt be. Különleges abból a szempontból is, hogy a premierfilmek közül ennek a plakátja váltotta ki mostanában a legnagyobb vitát. Nem véletlenül, hiszen a spermával (?) meztelen testre (?) írt Shame felirat sokak fantáziáját és jóérzését megtornáztatta. Steve McQueent - aki az Éhség című filmet 2008-ban rendezte - a 2011-es Velencei Filmfesztiválon Fipresci-díjjal tüntették ki ezért a munkájáért. Ugyanezen a fesztiválon a film főszereplője, Michael Fassbender - aki szerepelt a McQueen által rendezett Éhség című filmben is - elnyerte a Legjobb férfi alakításért járó díjat.

A történet röviden: a szexfüggő férfi (Fassbender) egyszerűen nem tud ellenállni egyetlen nőnek sem. Ezzel még nem is lenne semmi baj, de a férfi húga váratlanul betoppan, és oda is költözik szexmániás bátyjához. Hogyan tudja ezután a férfi kielégíteni napi szükségleteit? Hogy viszi fel így a nőket? Ezek csak a kezdeti problémák, a történetben természetesen akad még néhány csavar, ami miatt érdemes jegyet váltani a kissé ugyan nyomasztó, de mindenképpen formabontó filmre.

The Artist - A némafilmes

A Képtelen kémregény rendezőjének új filmje már 12 díjat zsebelt be rangos filmfesztiválokon, így az Oscar előszobájának lábtörlőjén várja már a díjátadót. Nem véletlenül, hiszen mind a forgatókönyv, mind a szereplőgárda és az operatőr is bámulatos munkát végzett (és akkor még a rendezőt, a jelmeztervezőt és a zeneszerzőt nem is említettük, de ott majd nyilván őket is fogják). A történet 1927-ben, a némafilmek aranykorában játszódik, főhőse egy sikeres filmsztár, aki beleszeret egy gyönyörű színésznőbe egy közös munkájuk során. Eleinte minden tökéletesnek tűnik a férfi életében. Csakhogy a mozi jövője a hangosfilm lesz, főszereplőnket viszont - nagy tévedésére - ez teljesen hidegen hagyja. Ám nem sokkal később valóban elterjed a hallható párbeszédekkel operáló film műfaja, ráadásul főhősünk szerelmét emeli a legnagyobb sztárok közé, a férfinek pedig valahogy lépést kell tartania ezekkel a hatalmas változásokkal. Sikerül-e megtartania valamit a régi csillogásából, vagy a leáldozóban lévő némafilm műfaja őt is magával rántja? A filmet mindenkinek ajánjuk, aki valami nem hétköznapira vágyik. Azoknak is, akik kételkednek abban, miért kapott a film 6 BAFTA-díjat, mert miután megnézték, nem már nem fognak.

Családban marad

Ha Björk munkásságát ismerjük, akkor ennek a filmnek a hangulata sem fog minket meglepni. A történet Izlandon játszódik, középpontjában egy menyasszony és egy vőlegény áll, akik épp most szeretnének örök esküt tenni egymás, az isten színe és a nagyvilág előtt. Mivel a babona szerint szerencsétlenséget okoz, ha esküvő előtt a vőlegény meglátja jövendőbelijét a menyasszonyruhában, így a két család két külön busszal indul a házasság megkötésének helyszínére. Ahogyan Murphy élt, él és élni fog, úgy ebben filmben sem pihen: minden megtörténik ebben a filmben, ami megtörténhet egy extrém esküvőn. A klausztrofóbiás vőlegény és a hisztis menyasszony esete a külön buszokon megér egy estét.

Aurora

A gyilkosság és az erőszak anatómiája, röviden erről szól ez a film. Hogyan tudja a hétköznapi ember összeegyeztetni a zsigerből eredő erőszakot a mindennapi problémákkal. Befizeti a gázszámlát, aztán gyilkol egy jót? Függőség ez? Vajon honnan ered, és hová tart? A rendező, főszereplő Cristi Puiu meséli el nekünk, hogyan változhat az ember állattá, hogyan lehetnek úrrá rajtunk az ösztönök, hogyan ölhetünk embert úgy, ahogyan egy legyet csapunk agyon.

Világfájdalomra nem jó a szex?

Lavati Anett 2012. február 22., szerda 17:21

A Magyarhangya filmklubja a Bevetetlen ágyak című filmmel kezdődött. Alexis Dos Santos 2009-es filmjében londoni underground fiatalok keresik a kiutat a kilátástalanságból, és ebben fajsúlyos szerepet kapnak a testi örömök.

Világfájdalomra szex és Polaroid

A film főszereplője a kölyökkutyaképű spanyol fiú, Axl, aki apját igyekszik felkutatni, miközben kocsmáról kocsmára jár. Axl mellett megismerhetjük a francia Verát, aki szerelmi bánatában - és abban a könyvesboltban, ahol dolgozik - vagy szörnyen szenved, vagy vigasztalódni igyekszik. Teszi ezt hol alkalmi szexszel, hol a vásárlók megtréfálásával, miközben naplót vezet és Polaroid fényképezőgépével bohóckodik. Persze rettenetesen fáj neki a világ, létezése egy merő bipolaritás, gyötrelem és katarzis mérgező elegye. Vera és Axl története párhuzamosan fut, csak a film végén botlanak egymásba. Az indie-nemzedék Dos Santos értelmezésében plüss tehenekkel, Super 8-as felvételekkel, vergődő, szabadságra vágyó fiatalok történetéről szól, szerencsére remek zenei aláfestéssel.

A film utáni beszélgetés moderátora Rebák Tamás volt, szakértői pedig Hevesi Kriszta, az ELTE PPK szexuálpszichiológa tanára, Sepsi László filmkritikus, a Prizma folyóirat Erotika és pornográfia számának szerkesztője, valamint Szilágyi Gyula szociológus, író, a Tiszántúli és Nagyvárosi Emanuelle könyvek szerzője. Ahogyan a filmklubokban szokás, az esemény moderátora meglengette a startzászlót, arra várva, záporozzanak csak a kérdések a közönségtől, és persze, nemhogy zápor, de még csak szemerkélés sem volt. Rebák így kénytelen volt a szakértőgárdát egymásnak ereszteni, ők jól elbeszélgettek, és ebből születtek emlékezetes pillanatok is.

Ellötyögtetnek egy aktust, mint a 20 éves házasok

Szilágyi Gyula azért az elején rákérdezett a közönségnél, kinek tetszett a film. A jelenlévők közül szinte mindenkinek.
Rebáknak is, aki elmondta, hogy azért ő nem erre számított, mert az IMDB-n vígjátékként volt feltüntetve a Bevetetlen ágyak, szerinte viszont inkább a dráma kategóriába illik bele.  
„Ha azt mondod egy forgalmazónak, hogy a filmedben huszonévesek fognak szexelni, és állatmódra drámázni, és ez mennyire vicces, akkor azt sokkal könnyebben el tudod adni” – magyarázta meg a félrekategorizálást Sepsi László filmkritikus Rebáknak.
Szilágyi kifejezetten szomorúnak és szürkének érezte a filmet, a szexjeleneteket pedig lélekölően sivárnak: „Az egész intim találkozás úgy zajlott, mintha ennénk valamit.  Annyira nem volt ünnepélyes, annyira nem volt benne fantázia. Ha azokat a finom érzéki érintéseket, amik azért erre a korosztályra azért jellemzőek – még ha nem is különösebben tanult érintések, mozdulatok ezek, hiszen ilyenkor még nincsen annyi tapasztalat - de ösztönösen megtalálja az ember, akkor érti is ezeket a mozdulatokat. És akkor is érvényes ez az alapelv, hogy a legnagyobb öröm a partner öröme, és a visszajelzés öröme. Ezek pedig itt teljesen hiányoztak, szomorú szexek voltak ezek, mint amikor 20 év házasság után a férj megkívánja a szexet, és gyorsan ellötyögtetnek egy aktust. Nem is értettem, a rendezőnek vajon ilyen rossz véleménye van erről a korosztályról? Vagy nincsenek tapasztalatai? Vagy nem emlékszik saját fiatalságára?"

Sepsi próbálta menteni a menthetőt: „Mivel az egész film a fiatalokról és az elidegenedés témájáról szólt, fura lett volna belerakni, hogy igazából tök jókat szexelnek. Azzal volt a gond, hogy ugye nekik rettentő világfájdalmuk van, és ebbe nem fér bele, hogy közben jó a szex. Ha világfájdalmam van, nem jó a szex.”

Oxitocin és a stresszoldás

Ekkor szólalt meg először Hevesi Krisztina, a téma szakértője. „Igen, én is ezen gondolkodtam, hogy így most gyorsan elteszem a szociálpszichológiai énemet a fiókba, és talán most jobb lenne, ha a személyiségpszichológus ugorna elő. Ezen kívül még az jutott eszembe, hogy itt rögtön a bemutatkozásnál már előrébb tartunk, mint a film egy óra után. Milyen érdekes, hogy mennyire fontos a név, a névnek az ismerete: ha tudom valakinek a nevét, akkor már valahol szinte ismerem. A saját nevünket is azonnal meghalljuk egy bármilyen zajos koktélpartiban, és akár álmunkból is felébredünk rá. A szex pedig egy hasonló szó: ha a túlzsúfolt villamoson, buszon, kórházban , folyosón, bárhol elhangzik, ugyanúgy felkapjuk rá a fejünket.”

Mi sajnos nem vagyunk szakértők, így nem teljesen értettük Hevesi eszmefuttatását, de szakértőként nyilván tudja, mit beszél, biztosan többet utazik villamoson, ahol mindig felkapja a fejét arra a szóra is, hogy Krisztina, és arra is, hogy szex. Önök is így vannak ezzel? Felfigyelnek arra, ha a metrón valaki a szexről beszél? Na, ugye.

A világfájdalomra nem gyógyír a szex

Szilágyi és Hevesi még egy ideig elrugózott a névtudomány kérdésén, de Szilágyi végül csak belevágott egy olyan témába, ami a filmhez is kapcsolódott: „Olyan erős a világfájdalmam, hogy tulajdonképpen a másikat sem akarom annyira birtokolni, csak éppen egy kicsit. Ha pedig semmit nem akarok, csak azt a néhány percet, amit ott együtt töltünk az ágyban, attól nem fog megoldódni a világfájdalmam, csak erősödni fog. Egy ilyen hibás ez az egész tulajdonképpen azzal, hogy a szexust nem rangján, és nem abban a kitüntetett szerepben kezelik, amire a szexus nekünk megadatott és hivatott” - fejtette meg a tutit végül.

Hevesi ezután olyan általános és sablonos alapvetéseket vonultatott fel, hogy inkább azt próbáltuk megsaccolni közben, vajon milyen sűrűn járhat szoláriumba. Ennyi azért átütött: „Én is fel szoktam tenni, hogy mi a funkciója a szexnek, hiszen rengeteg funkciója van, sokkal több, mint gondolnánk. itt konkrétan például van egyfajta vigasztaló jellege. Ahogyan a gyerekkori ölbevétel, az ölelés iránti szükséglet is az. De a szexualitás lehet agresszió-levezető, lehet dominanciakifejező eszköz is, stresszcsillapítás, szorongásoldás, a bosszú eszköze is lehet. Annyiféle funkciója van, tehát ilyen értelemben jó a fájdalomcsillapításra, segít az elalvásban is, és mellékesen akár az utódgondozásban is segít.” Nyilván itt a párok közti kötődés erősítésére gondolt, de ezt már nem árnyalta, mert rátért a neurotranszmitterekre és az oxitocintermelődésre, és ezek élettani hatására. Ez kicsit kezdett furcsává válni, mert míg mondandójának első felét úgy adta elő, mint a közönség síkhülye lenne, a hormonos monológját már úgy, mintha pszichológusok, orvosok, vagy legalábbis olyan emberek ülnének a teremben, akik ez érdekel. Én például nem azért megyek el egy moziba, hogy megtudjam, a kis Vukban milyen hormonok termelődtek, miután elvesztette az anyját. Talán Hevesi is észrevette, hogy untatja a közönséget, talán nem akart belemenni az endokrin rendszer teljes ismertetésébe, így hát összegzésül olyat szakértett, mint egy szebb napokat megélt cosmo-újságíró: „Nem véletlenül mondják, hogy a szerelem az, amikor a hormonok bugi-vugit járnak. Ezért van az, hogy ember által átélhető legnagyobb öröm, legnagyobb boldogság a szerelem érzése, legalábbis már biokémiailag kimutatható. Második az étkezés”.

Az este tanulsága tehát az a korántsem új felfedezés, hogy egy filmet lehet ezerféleképpen értelmezni, valamint ha szexológusok szeretnénk lenni, akkor mindenképpen váltsunk szoláriumbérletet. A Magyarhangyának azért köszönjük ezt az estét, a film jó volt, a kerekasztalbeszélgetés pedig igencsak mulatságos, de tanulságos is.

Sírjon egy jót a tévé előtt!

Dívány 2012. február 20., hétfő 17:29

Szerelmünk lapjai

Számunkra az abszolút győztes a pókerarcú Ryan Gosling és hibátlan fogsorú Rachel McAdams által jegyzett film, amin 8-ból 7-en zokogtunk, de rendesen. Zsófi a következőket mondta a filmről: „Amikor először láttam, azt hittem, sosem hagyom abba a bőgést. A libás jelenet a mai napig kicsapja a biztosítékot nálam, egyszer sem tudtam úgy végig nézni azt a részt, hogy ne bőgtem volna.” Anna kicsit szűkszavúbban, de annál meggyőzőbben ajánlja a filmet: „Két órán keresztül felváltva akarsz dugni és bőgni, persze csak bőgni fogsz, mert egyedül nézed. Aki ezen a filmen nem sír, annak nincs lelke!”

Casablanca

Humphrey Bogart és Ingrid Bergman játssza a főszerepet a Kertész Mihály által rendezett klasszikusban. A filmet Judit ajánlotta, a következőkkel: "Arra emlékszem, hogy anyukám könnyei potyogtak, miközben én ott ültem az ölében, és néztük a  filmet. nem értettem, miért. Kellett tíz év, aztán én is beláttam, anyám joggal bőgött. Amikor rádöbben Rick, hogy el kell engednie szerelmét, mert a csaj a férjét szereti, és odaadja nekik az útleveket.”

Büszkeség és balítélet

„A Büszkeség és balítélet sorozat sokkal jobban tetszett. Nem volt túl hosszú, 6 rész csak. Ahhoz épp elég, hogy a kezdeti feszültség meglegyen, majd a katarzis is, és hát Colin Firth inges, tóbaugrós jelenete, na az az aztán a filmtörténelem legerotikusabb jelenete! Persze az egészestés verziót is nagyon szeretem. Ebben Darcy szintén elég vonzó, bár Keira Knightley-t azért pofán rúgnám az idegesítő pincsiképe miatt, de ebben a feldolgozásban legalább a nővére, Jane jó csaj. Bőgtem ezen a filmen, ez alatt a másfél óra alatt legalább elhiszi az ember, hogy létezik olyan, hogy igaz szerelem, pedig valójában a nagy lófaszt” – Timi egypercesében mindent megtudhatunk Jane Austen regényének 2005-ös filmváltozatáról.

Timi az 1995-ben készült sorozatról is megemlékezett, amelyben Mr. Darcy (Colin Firth) olyan kívánatosan dobja le magáról az inget és ugorja azt a fejest a tóba, hogy az még a Bridget Jones könyvekben is rajongás tárgya.

Beszélj hozzá!

A két BAFTA-díjjal is kitüntetett film a szerelem alternatív formáját ismerteti meg velünk. A rendező, Pedro Almondovar által igen kedvelt bizarrfaktor itt is igen magas: a középpontban egy ápoló és ápoltjának szerelme áll, ami elég egyoldalú szerelem, lévén a lány kómában van. Nem gondoltuk volna, hogy ez picsogós film, de  Annának beütött: „Almodovar annyira sosem volt a szívem csücske, de ettől a filmtől még nekem is leesett az állam. Pedig már azt hittem, nem működik bennem a filmeken sírás funkciója, mivel a rohadt Titanicon sem sírtam 13 évesen, miközben az osztálytársnők teletaknyozták-könnyezték a már előre bekészített zsepiket. Bennem nem mozdult meg semmi. Bezzeg most! Észre sem veszi az ember, de hirtelen ő is a kattant ámokfutó lesz, aki az ápolót alakítja, és még azt is megbocsátod neki, hogy teherbe ejtette a kómába zuhant betegét. Ez ilyen. Egyszerre szeretnéd megdugni te is az öntudatlan szerelmedet, egyszerre vagy szerelmes, miközben csak ülsz a tévé előtt, és bőgsz, hogy ez mégis mennyire életszerű, és mennyire gyönyörű is egyben. Az óriás vaginába belemászó törpe férfiról már nem is beszélve: orgazmust okoz neki, de bele is hal, mert megfullad. Csodálatos!” Hát, izé.

Ghost

1990-et írtunk, amikor Jerry Zucker rendező Demi Moore-ral, Patrick Swayze-vel és Whoopi Goldberggel megcsinálta a Tuti Zokogós Filmet. Kriszta így vall róla: „Elég rossz tesztalany vagyok, mert szinte az összes romantikus filmen bőgök, de talán ezen sírtam a legjobban. Már a zenéje is csodálatos. Szerettem volna erre elveszteni a szüzességemet, de sajnos valami szar Tankcsapdára sikerült, de ez mindegy. Amikor először láttam a filmet, arra gondoltam, hogy soha nem akarok szerelmes lenni, vagy csakis akkor, ha a férfi, akit szeretek, megígéri, hogy előbb hal meg, mint én. Talán valami apámkorú faszit kellene felszednem, akkor összejöhet. Már csak az hiányozna, hogy bekopogtasson hozzám Whoopi Goldberg!”

Több mint testőr

Igaz, a napokban halt meg Whitney Houston, mégsem ezért került fel a 10 legmeghatóbb romantikus film tízes listájára a Több mint testőr című, 1992-es filmjével. „17 éves voltam, amikor először láttam. Akkor lettem szerelmes Kevin Costnerbe, talán még ma sem rúgnám ki az ágyamból. A filmben a legcsodálatosabb jelenet, amikor egy lepukkadt bárban a zenegépből szól Whitney dala, és arra táncolnak. De érted, szinte minden jelentben ott az izzás: a fapofa Costner és Whitney, aki érfelvágóan jól adta a szerelmes játszmázós fruskát és a beképzelt narkós dívát. Persze azért egyiket sem lehetett olyan nehéz eljátszania. A búcsújeleneten a mai napig bőgök, bár mondjuk a Bambin is bőgtem, remélem, azt is belerakjátok a tízbe, ha nem, akkor nincs szívetek!” – mondja Kati, akitől ezúton szeretnénk elnézést kérni, amiért a Bambi mégis kimaradt. Mentségünkre szóljon, hogy jelen esetben pusztán filmekről és nem rajz- vagy animációsfilmekről van szó.

Ilyenek voltunk

Egy 1973-as filmről van szó, amit Sydney Pollack rendezett, a főszerepekben Robert Redforddal és Barbra Streisanddal. Juli ajánlotta a filmet, a következő felütéssel: „Először a Szex és New Yorkban hallottam a filmről, amikor a hülye Carrie Big utáni vágyakozásában azt haluzta, ők Katie és Hubbell. Akkor nem nagyon értettem, de gyorsan letöltöttem a filmet, és rájöttem, mire gondolt a lófejű. Arra, hogy nem illenek össze, mármint Katie és Hubbell. Mindketten vonzóak – nem úgy, mint S.J.P. és Chris Noth – és őszinték, de valami nem stimmel. Olyan viharosan és olyan szenvedéllyel szeretik egymást, hogy abba még az is beleszédül, aki nem is szívott el a film előtt vagy közben egy spanglit sem. Bámulatos, ahogy a kicsit kancsal Streisand Redford szemébe néz. Izzik a levegő, és tűkön ülsz, hogy na, most végre megtörténik. Hát meg is. Nem is egyszer. Aztán persze vége lesz, mert nem stimmel valami, épp ezért életszerű, és ezért is bőgetett meg már nem egyszer.”

Egymásra nézve

A mezőny első magyar filmje, 1959-ben játszódik, és azért is különleges, mert ennek két nő a főszereplője, mindkettejüknek meggyűlt a baja a rendszerrel. A filmet szintén Timi ajánlotta: „Minden idők legszebb és legromantikusabb magyar filmje. Makk Károly rendezte, és nem csak a szereplőket válogatta össze zseniálisan, hanem a történet kibontására is mérnöki precizitással ügyelt. Kényes témákat feszeget: leszbikus szerelem, rendszerellenesség. Nem is ezért ajánlottam, hanem azért, mert ezen a filmen, akárhányszor látom, mindig sírok. Pedig már legalább 10 éve minden évben egyszer megnézem. Ez egy ilyen film. Valaki a Jurassic Parkot nézi újra mindig, én ezt a filmet. Csodálatos, és szívszaggató, ha bőgni akarsz, vegyél egy üveg bort, valami jófajta belga kekszet, egy csomag zsepit, és nézd meg ezt a filmet, nem fogsz csalódni.”

A fiúk nem sírnak

Hillary Swank 2000-ben Oscar-díjat kapott a filmben nyújtott alakításáért, joggal: nő létére megrázó hitelességgel hozta a transzszexuális kamaszlányt, aki fiú akar lenni. A fiús külsejű kamaszlány, Teena Brandon nemét és valódi nevét eltitkolva egy eldugott kisvárosban, Fall City-ben kezd új életet, és nem vágyik másra, mint hogy férfiként elfogadást és szerelmet találjon. Fiatalkorát nevelőintézetben töltötte, és egy bírósági idézéssel a zsebében lépett le szülővárosából. Anna hívta fel a figyelmet rá, nehogy kihagyjuk a tízes listánkból: „Az a világ, amit Brendon és szerelme, Lana felépít magának, hazugságokon és önámításokon alapul, és persze végig a levegőben van, hogy előbb vagy utóbb össze fog dőlni. Ez a film talán nem is a szokványos férfi-nő, fiú-lány szerelemről, hanem a szabad akaratról szól, arról, hogy ha önmagunk lehetünk, akkor az mámorítóbb tud lenni, mint a szerelem. Sokat sírtam rajta, persze. Swank nem a kedvenc színésznőm, de ebben a filmben parádésan játszott.”

Maléna

Giuseppe Tornatore 2000-ben rendezte, Ennio Morriconét Golden Globe-ra is jelölték a legjobb eredeti filmzene kategóriában. A főszereplő a gyönyörű Maléna, akit Monica Bellucci alakít, és a fiatal Renato, aki a film elején még rövidnadrágban jár, hiszen olyan fiatal még. Ám olyan végtelenül szerelmes lesz Malénába, ahogyan csak egy kamaszfiú képes szeretni. Vera a következők miatt ajánlotta a filmet: „Akkor kezdtem el sírni, amikor Malénának visszatért a halottnak hitt férje a kis szicíliai városba, ő pedig felhagyott a kurválkodással, és már nem köpködtek rá a rusnya dél-olasz öregasszonyok, hanem kedvesek lettek vele. Azzal a nővel, akit meggyaláztak és megrugdostak a főtéren, azzal a nővel, aki aztán annyi szart élt át, csak hogy életben maradjon. Aztán visszajött a férje a frontról kéz nélkül. Újra együtt lettek. A kis Renátó pedig, aki éjjelente mindig Malénára gondolva maszturbált az ágyában, hirtelen megértette, mi a szerelem, mit is jelent elengedni valakit. Na, ez a szerelem, basszus. Nem is folytatom, mert mindjárt bőgök.”

A kimerítő beszámolók és ajánlók után nem maradt más hátra, mint az, hogy kellemes filmezést kívánunk mindenkinek és sok zsebkendőt!

Ön szerint melyik a legmegindítóbb romantikus film?

 • 1056
  Szerelmünk lapjai
 • 148
  Casablanca
 • 171
  Büszkeség és balítélet
 • 41
  Beszélj hozzá!
 • 238
  Ghost
 • 96
  Több mint testőr
 • 185
  Ilyenek voltunk
 • 9
  Egymásra nézve
 • 47
  Fiúk nem sírnak
 • 111
  Maléna
 • 257
  Egyik sem
 • 82
  Mindegyiken sírtam

Ma lenne 45 éves Kurt Cobain

aa 2012. február 20., hétfő 10:13

Ma lenne mindössze 45 éves a grunge és az alternatív rock egyik legjelentősebb megújítója, a fiatalon elhunyt Kurt Cobain, a Seattle-ből induló Nirvana frontembere. Az 1991-es Smells Like Teen Spirit című, máig népszerű slágerükkel új vonalat indítottak el a zenei életben.

Curt Cobain
Curt Cobain
Fotó: John Popplewell

A hiperaktív Cobain már kamasz éveiben punk koncertekre járt és gitározni tanult. Első zenekara, a Nirvana elődjének is mondható 'Ted, Ed, Fred (Fecal Matter) nevű együttes volt, a banda rövid pályafutása csúnyán ért véget, amikor a basszusgitárusuk egy láncfűrésszel megszabadult saját kezétől.

A Nirvanát 1987-ben alapították Chad Channingel, akivel első albumukat, a Bleach-t 3 nap alatt vették fel, majd Channing távozott is az együttesből. Ezt követte rögtön a legnagyobb sikert elért Nevermind, amiről a kilencvenes évek egyik himnusza, a Smells Like Teen Spirit került ki. Nem sokkal később adták ki az Incesticide című albumot, majd 1993-ban az utolsó, In Utero lemezt.

Cobain 1991-ben kezdett el járniCourtney Love énekesnővel, akit megismerkedésük után nem sokkal feleségül is vett, rá egy évre már megszületett lányuk is, Frances Bean Cobain.

A zenész nehezen élte meg a Nirvana felívelésével járó nemzetközi híresség és szexszimbólum szerepét, és különösen rosszul viselte a médiahisztériát, ami mindezek miatt övezte, ez pedig csak ráerősített mániás depressziójára és a drogfüggőségére. Nem tudni, direkt tette-e, de 1994-es európai turnéjuk római állomásán már túladagolta magát két üveg pezsgővel és 50 darab Rohypnollal, de pár kómában töltött nappal megúszta az esetet.

Az elvonókúrával többször is sikertelenül próbálkozó Cobain végül 1994. április 5-én fejbelőtte magát seattle-i házának padlásán, bár halálának körülményei azóta is tisztázatlanok. Utolsó pillanataiban állítólag az R.E.M. Automatic for the People című albumát hallgatta, holttestét három nappal később találta meg egy villanyszerelő. Hamvait április 10-én a Wishkah folyóba szórták. Kurt Cobain búcsúlevelét a Wikipédián olvashatják.

Korea, csili és pornó hétvégére

Dívány 2012. február 17., péntek 22:25

Pszichológusok és filmek, pornó, szex, erotika, nemiség

Odeon Lloyd mozi , február 17. 20 órától

A Magyarhangya olyan témákat válogatott össze 2012 tavaszi félévére, amelyek mindannyiunkat érdekelnek, mint például a szex és a szexuálpszichológia.

20 órától Alexis Dos Santos filmjét, a Bevetetlen ágyakat vetítik, ezt követően 21:45-tól beszélgetés következik, majd meghallgathatjuk Hevesi Kriszta (ELTE PPK szexuálpszichiológa tanár),  Sepsi László (Prizma folyóirat Erotika és pornográfia számának szerkesztője) valamint Szilágyi Gyula (szociológus, író, a Tiszántúli és Nagyvárosi Emanuelle könyvek szerzője) előadását. A moderátori feladatokat Rebák Tamás látja el.
Jegyár: diák, nyugdíjas 1000/ felnőtt 1300

stockfresh 47529 passionate-couple-in-love-indulging-in-sexual-i

Koreai filmklub az Örökmozgóban 20:30-tól

Örökmozgó mozi 20:30-tól

Utolsó mozielőadásához érkezett az Örökmozgó dél-koreai filmklubja.  Ez azonban nem jelenti az eseménysorozat megszűnését: a helyszín márciustól a Koreai Kulturális Központ lesz, ahol várhatóan egy helyett havonta két alkalommal fog jelentkezni a megújult filmklub. Pénteken este fél 9-től a Szinglik című 2003-as romantikus komédiát vetítik. A dél-koreai film válasza a Bridget Jones naplójára.
A filmet eredeti koreai hanggal és magyar felirattal vetítik, a belépés pedig felnőtteknek 600, diákoknak 450, míg nyugdíjasoknak 300 forint.

Magyar népmesék maraton

Kecskemét Otthon Mozi péntek, szombat, vasárnap

A Kecskeméti Ifjúsági Otthon három egész napon át tartó, minden korosztály számára izgalmas programmal ünnepli a 100. magyar népmese, a Rest legényről megjelenését február 17-19-én. A szervezők nem voltak restek, így aztán a Magyar Örökség-díjas Kecskemétfilm Kft. (Kecskeméti Rajzfilmstúdió) száz népmeséje mellé számos vidám kísérőprogram társul: Csörömpölők koncert, mesél és zenél Szilágyi Áron, szájdobol Mc Döme, Szabó Balázs és Hegedűs Zoltán zenél,  de lesz néptánc és népzene is.

Erőspaprika-evő verseny

Mezcal étterem, szombat 19 órától

Az erőspaprika-evő verseny résztvevőinek a következő paprikákkal kell megküzdenie: magyar hegyes erős, kalocsai csípős paprika szósz, chipotle szósz, jalapeno paprika, friss chili paprika, habanero paprika. A házigazda Ganxsta Zolee. A nyeremények : 50.000 Ft értékű utalvány amely lefogyasztható a Mezcalban, 1 hónapos fitness és wellness bérlet a Life 1 felajánlásával,1 karton dobozos rozébor a DROP felajánlásával, egy 2 személyes VIP belépő a Budnight jóvoltából és végül a Coronita felajánlásával egy rekesz Coronita sör. A versenyre nevezni az étteremben lehet. Nevezési díj: 1500 forint, a belépő: 2000 forint, ami lefogyasztható.

Barbie élt, Barbie él, Barbie élni fog, és most divatot tervez

Lavati Anett 2012. február 16., csütörtök 18:25

Barbie 3 évesen, vagyis 1961-ben találkozott Kennel, és 43 évig voltak álompár, míg 2004 februárjában nem szakítottak. A szőke plasztiknő Barbie Milicent Roberts néven született, és 5 éves volt, amikor egy Skipper nevű húggal gyarapodott a család. 1988-tól kezdve ismeri Barbie Teresa barátnőjét (a barátok köre ennél sokkal tágabb, ez a belső kör). 1995-ben született meg Kelly húga, és 1999-ben Krissy, Barbie csecsemő húga. De azóta sok víz lefolyt már a Mississippin, ezernyi celeb arca került fel gumifejére, 1980-tól pedig a világ babái (Doll of the World) sorozatban népviseletekben is megmutatta magát.

A 2012-es New York-i Divathéten azonban nem kis meglepetést okozott Barbie Álom Gardróbja, ahol a tőle megszokott pinkségben általa tervezett ruhák közül válogathattak az arra járók. - számolt be róla a Fashionista.com divatbloggere. A kiállítás a New York-i divathéten sajnos csak két napig tartott, de bízzunk benne, hogy Barbie tovább folytatja divattervezői pályafutását. Az 52 éves plasztikasszonynak ugyanis minden évben újabb és újabb szakmát találnak ki a Mattel marketingesei (van, hogy egy évben több mindenben is kipróbálja magát), eddig közel 100 munkakörben dolgozott már. Többek között űrhajósként, vízimentőként, pincérlányként, bejárónőként, de volt már ápolónő, stewardess és gésa is, és mindezek mellett közel 70 divattervező öltöztette. Elképzelhető, hogy Barbie épp abba unt bele, hogy mások ruháiban pózoljon, ezért hát belevágott a divattervezésbe. A New York-i divathéten nem kisebb hírességek csodálták meg kollekcióját, mint Brooke Shields, Nigel Barker, vagy az amerikai Topmodell leszek zsűritagja.
 

20 év szünet után új albumot ad ki Johnny Rotten

aa 2012. február 16., csütörtök 16:50

This is PiL címmel újra nagylemezt ad ki a Sex Pistols egykori énekese, John Lyndon, aka Johnny Rotten, ezúttal post-punk zenekarával, a Public Image Limiteddel – írja a musicradar.com.

PublicImageLTDlive

"Ever get the feeling you've been cheated? Good night!" – zárta le 1978-ban, legendássá vált utolsó mondatával a Sex Pistols történetét Johnny Lydon San Franciscóban, majd megalapította Public Image Ltd. nevű új zenekarát. Ezzel vette kezdetét a post-punk, melynek olyan követői voltak, mint a Cure, a Jesus and Mary Chain, vagy a Pixies és az R.E.M. A PiL a Second Edition és az Album című lemezeivel írta be magát a poptörténelembe.

Az önmagát a paradoxon bohócának tituláló Lydonon kívül az új albumon Bruce Smith dobos, Lu Edwards gitáros és Scott Firth basszusgitáros is közreműködött. Mint a BBC-nek elmondták, a lemez megjelenése májusra vagy júniusra várható, és tükrözni fogja a tavalyi londoni zavargásokkal kapcsolatos véleményüket, gondolataikat is. A 12 számos lemez anyagából a nagylemez megjelenése előtt a Record Store Dayre One Drop címmel egy 4 számos kislemezt is kiadnak, ennek egyik dalát már le is adta Steve Lamacq a BBC 6-on.

Szent Bálint az epilepsziásokat is védi

Dívány 2012. február 14., kedd 09:10

Mint ahogyan arról már a farsang kapcsán beszámoltunk, a keresztények nem igazán szerették, ha híveik a pogány ünnepeket is tartották, ezért a legnépszerűbb pogány ünnepeket szépen felöltöztették keresztény köntösbe. Ám, mint ahogyan az összes ókori világba visszanyúló ünneppel kapcsolatban, úgy a Valentin-nappal, pontosabban a Bálint-nappal kapcsolatban is homályosak az eredettörténetek.

Honnan is ered a Bálint-napi őrület?

A History.com szerint az ókori Rómából indult minden. Két pásztorünnepet is ekkor tartottak, Pán ünnepét és Lupercaliát.  Az utóbbi ünnep különböző tisztító szertartások és termékenységi rítusok gyakorlásából állt, a rómaiak ezekkel a szertartásokkal szerették volna kiegengesztelni Lupercus farkasistent. A papok ekkor a februa nevű kecskebőr szíjakkal verték véresre a nőket, hogy megtisztuljanak és termékenyek legyenek. Logikus, nem?

stockfresh 735863 romantic-couple-in-a-hotel-room sizeM

Egy másik magyarázat szerint az sem lehet véletlen, hogy Szent Bálint épp Junó istennő ünnepével esik egy napra. Juno Jupiter felesége, és a  termékenység és az erkölcsi tisztaság istennője volt. Federmayer István A jelen lévő ókor című könyvében azt írja, hogy Juno ünnepén a hajadon lányok az istennő templomába mentek, szerelmi jóslatot várva tőle jövendőbelijük kiválasztásához. Legalábbis az arisztokrácia így ünnepelt. A plebsz viszont ezen a napon kicsit másképp múlatta az időt: a férfiak tombolát húztak, amelyre előzőleg hajadon lányok neveit írták fel. Az így létrejövő párok a szóbeszéd szerint egymásba is szerettek.

Szent Bálint, a mártír

Szent Bálint a szerelmesek, a lelki betegek és az epilepsziások védőszentje volt. A Nemzetközi Epilepsziaellenes Iroda (IBE) 1997-ben hirdette meg Szent Bálint napjára az epilepsziások világnapját, így február 14-én különböző programokkal ünneplik az epilepszianapot.

Szent Bálint, vagy Valentinus története kicsit zavaros, hiszen a 3. században három Valentinus nevű mártír neve is ismert, „egy papé Rómában, egy püspöké Interamnában (a mai Terni Róma közelében) és egy harmadik vértanúé Africa provinciában. A Valentinus név, amely az "erősnek lenni" jelentésű latin valens szóra utal, nagyon népszerű volt a késő antik korban. Így a szent személye, illetve születési helye és ideje sem pontosan ismert. A név nem szerepelt a 354-ben készült két mártírlistán. Annyi azonban biztos, hogy 496-ban I. Gelasius pápa elrendelte ünnepét”– írja a Wikipédia. Annyi viszont bizonyos, hogy mi annak a Szent Bálintnak az ünnepét tartjuk (már aki tartja) február 14-én, aki Interamna (Terni) püspöke volt. Ő a 14. században vált a jegyesek és a fiatal házasok védőszentjévé, a következő legenda alapján. Püspökként fiatal jegyeseket esketett meg, ami még nem is lett volna akkora baj, ám az akkor érvényben lévő császári parancs alapján katonák nem házasodhattak. Ennek ellenére a keresztény Bálint előszeretettel adta össze a katonákat választottjaikkal. Ez II. Claudius császár fülébe jutott, és mivel akkoriban a római császárok nem különösebben kedvelték a keresztényeket, főleg azokat nem, akik még a császári parancsokra is fittyet hánynak, így elfogatta és halálra ítélte Bálintot. A püspök kivégzése előtt börtönőre vak lányának visszaadta szeme világát, és a következő üzenetet hagyta neki: „A te Bálintod.” A hagyomány szerint azok a házasságok, amelyek február 14. környékén köttettek, azok mind szerencsés házasságok lesznek.

stockfresh 434396 couple-kissing-in-flower-nursery sizeM

A világ minden táján ünneplik ezt a napot

Hazánkban a svábok körében igen népszerű szent volt Bálint, de természetesen a magyarok is ismerték a történetét. Az Érdy-kódexben például azt is olvashatjuk, hogy nyavalyatörésre (ami többnyire az epilepszia népi elnevezése) hajlamosak gyakran viseltek a nyakukban úgynevezett bálintkeresztet, vagy más néven frászkeresztet.
A népi hagyomány szerint ha Bálint-napon hideg, száraz idő van, akkor jó lesz a termés. Azt tartották, hogy ezen a napon választanak párt a verebek, vagy hogy ekkor jönnek vissza a vándorló vadgalambok. Voltak olyan területek, ahol ilyenkor szokás volt a madarakat etetni.

Madarak és a ledér Ophelia Angilában

1383-ban II. Richárd udvarában tartott ünnepére Geoffrey Chaucer megírta a Madarak parlamentje című versét, hiszen ahogyan hazánkban, úgy Angilában is úgy tartották, a madarak február 14-én kezdik párzási időszakukat. Chaucer művében a madarakat emberi tulajdonságokkal ruházza fel, akik nem egyszerűen létfenntartási ösztöneiket akarják kiélni, sokkal inkább társat keresnek.

Ahogyan Ophelia is énekelte Shakespeare Hamlet című művében:

„Holnap szent Bálint napja lesz, mindjárt reggel korán:
és ablakodnál, párodul, ott leszek, én leány.
Kelt a legény, felöltözött, ajtót nyitott neki:
bement a lány, de mint leány többé nem jöve ki.

Az Egyesület Államokban a képeslapgyártóknak áll a világ

Az amerikaiak már a 18. század elejétől küldenek szerelmüknek valentin-napi üdvözletet, az ún. valentine cardot–- írja a History.com. Az első előre nyomott valentin-napi üdvölző kártyák viszont csak 1840-ben jutottak el a nagyközönséghez Esther A. Howland jóvoltából.

Japánban csokiipar kaszálja a legtöbbet február 14-én

Ezen a napon a nők csokit ajándékoznak férjeiknek, barátaiknak, kollégáiknak. A japán férfiak a nők ezen gesztusát március 14-én a White Day-en viszonozzák, a nőknek fehér csokoládét adnak.

A finnek csak barátkoznak

A finnek ezen napon nem a szerelmet, hanem a barátságot ünneplik. Azoknak, akiket kedvelnek képeslapot, csokit küldenek.

Az Abigél lesz az új Sorstalanság?

Lavati Anett 2012. február 11., szombat 18:57

Nagyjából ötvenen álldogáltak kedden a Csanádi Árpád általános iskola első emeleti folyosóján. A válogatást a jövendőbeli rendező, Bánfalvy Ágnes vezeti, aki eredetileg színésznőként vált ismertté, többek közt épp az Abigél című regényből 1978-ban készült, Zsurzs Éva rendezte tévésorozatban Torma Piroskát alakítva. Mint mondja, már az első napon több mint százan vettek részt a szereplőválogatáson, és nagyon sok ígéretes jelentkező volt köztük. Hozzátette azért azt is, hogy amint a Sorstalanság című film előtt is hetekig keresték a Köves Gyuri szerepére legalkalmasabb jelentkezőt, így ők sem sprórolnak az idővel, és addig folytatják a szereplőválogatást, amíg össze nem áll a tökéletes szereplőgárda.

Szabó Magda ifjúsági regénye, az Abigél 1970-ben jelent meg először a Móra Könyvkiadónál. Számos kiadást ért már meg a könyv, készítettek belőle tévésorozatot is 1978-ban, majd hangoskönyvet és musicalt is. A történet középpontjában Vitay Georgina áll, akinek elkényeztetett kislányból hirtelen megfontolt, felelősségteljes felnőtté kell válnia, hogy a saját és apja életét mentse a II. világháború idején. A Szikora János rendezte színházi előadást 2012. június 8-án mutatják be a Városmajori Szabadtéri Színpadon, a film forgatását ősszel kezdik el.

Kocsonya szépségverseny, VJ fesztivál, Recorder party és Böllértalálkozó hétvégére

Dívány 2012. február 10., péntek 14:20

Civilek és Celebek pop farsang az Ankerben

Február 10. péntek 20 óra, a belépés ingyenes

A beöltözés kötelező, a szervezők viszont azt az engedményt azért biztosítják az érdeklődőknek, hogy nem kötelező celebnek kinézni, öltözhetünk civilnek is. Ezt a lazaságot nem nagyon értjük, de az Oltai Kata rajongók figyelmébe nagyon melegen ajánjuk ezt a rendezvényt.

A DJ pultban ugyanis többen váltják egymást: Szerecsenkirály, Oltai Kata & Szűcs Péter, Mojzes Dóra & Igor, Ív & Candie, valamint a szervezők, a mashKULTURE Juicy bloggerek

Pénteki Gumipop Klub

Február 10. péntek 22 óra, a belépés ingyenes

Ezúttal az Ó utcai Bar O-ból jelentkezik a Gumipop csapata, ami a környék legújabb romkocsmája. A szervezők szerint itt ideje, hogy bevegye a szűkgatyás közönség a helyet.

Kiállítás és Audiovizuális Művészeti Fesztivál

A Vj Centrum Budapest első alkalommal rendezi meg az újmédiás trendekkel kíséretező magyar művészek találkozóját február 10. és 12. között a Toldi Moziban. Az előadóműfajokkal egybekötött kiállítás a kitörölt fájlok világába kalauzol, vagyis oda, ahol képtöredékekből, "újrahasznosított adathalmazokból" állnak össze új hangulatok, hatások. A rohamosan fejlődő technológiai lehetőségek művészi kifejezésformákkal párosulnak, az így létrejövő interaktív alkotásokat mutatja be a kiállítás és az audiovizuális performansz-sorozat, a Live Cinema. A meghívott előadók pedig a jövő művészetének útjait, megjelenési formáit, lehetőségeit képviselik. Az esemény az LPM (Life Performance Meeting) vizuális művészettel és installációkkal foglalkozó, évente kétszer megrendezésre kerülő olaszországi találkozóval és a Cinetrip Vj Tormával együttműködve jön létre. A résztvevők hazai alkotók, akik bemutatják projektjeiket és mesélnek a nemzetközi tapasztalataikról is. A program keretében néhány kísérleti filmet is levetítenek, amik szorosan kapcsolódnak a fesztivál tematikájához.

Recorder 004 Party a Dürer Kertben

Február 11. szombat 20 óra, belépő: 1000 forint

Filmesek, bloggerek, zenészek ritkán hallható DJ-szettjeivel és különleges koncertekkel ünnepli 4. lapszámának megjelenését szombaton a Recorder zenemagazin. Fellép aMarionette ID, valamint a Neo dobosa, Tomek és DJ Pozsi duója, valamint a Heaven Street Seven két tagjának, Szűcs Krisztiánnak és Németh Róbertnek az erre az alkalomra összeállított, speciális DJ-szettje, amit a Kodály Method zenei filmes projekt alapítói, Rév Marcell operatőr és Szimler Bálint rendező hiphopdús szettje követ. A hangulat továbbhevítéséért a re-edit műfaj nevében Grabowsky, a Gumipop és a Past Perfect dj-i felelnek. Minden 25. jegyhez ajándékba adják a magazin címlapsztárja, Lana Del Reyfrissen megjelent CD-jét, a Born To Die albumot.

kocsonya szépségverseny

VI. Badacsonytördemici Kocsonya szépségverseny

Február 11. szombat 13 órától, a belépés ingyenes

Gasztronómiai program ínyenceknek. Jellegzetes frasangi ételünket ezúttal a külseje alapján bírálja a szakértő zsűri, a versenyzőket a zsűrizés után meg is lehet ízlelni kóstoló tányér megváltásával. A programot "vidám kulturális műsor" kíséri, akit mindez felvillanyoz, a részletekről az alábbi linkre kattintva tájékozódhat.

VI. Kevi Nemzetközi Böllértalálkozó Túrkevén

Február 11. szombaton egész nap, belépő: 400 forint

A rendezvényt a hagyományos népi disznóvágások hangulatának felélesztése céljából indították útjára a szervezők. Azért senki ne a már kora hajnalban ordítóan részeg atyafiakra számítson, akik együttesen se képesek lefogni egy disznót, és jobb esetben felrobbantják a pörzsöléskor, rosszabb esetben egymást szúrják meg végül. Itt a látogatók a szakszerű verziót látják, és végigkísérhetik a húsfeldolgozás teljes folyamatát a szúrástól a kolbásztöltésig. A legjobb rész persze, hogy a résztvevő böllérek által készített ételeket folyamatosan lehet kóstolni, így hagymás sült vért, hurkát, kolbászt, orjalevest, toros káposztát kínálnak a vendégeknek.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Aggyal vagy zsigerből? - Mérő László színházat mér

Dívány 2012. február 10., péntek 12:33

Mérő László matematikus-pszichológus szerint színészből van olyan is, aki zsigerileg éli át a szerepéből következő érzelmeket, és van olyan is, aki mindvégig tudatosan kontrollálja. „Elég a bulvárlapokban olvasni a színésznőkkel készült interjúkat. Az egyik minden este beleszeret a férfipartnerébe, a másik azt mondja, hogy ugyan dehogy, csak eljátssza” – nyilatkozta Mérő László. Szerinte azonban a nézőknek teljesen mindegy, hogyan hívja elő érzelmeit a színész, nekik a végeredmény a fontos. Az UtcaSzak társulatának ma esti kísérleti előadásán ennek akár az ellenkezője is igazolódhat: még az is lehet, hogy számít a színészek érzelmi technikája. Ha szívesen részt venne a kísérletben, kattintson ide!

Csehov: Három nővér
Csehov: Három nővér

Mérő László nemrég megjelent, Az érzelmek logikája című könyvében az érzelmekkel kapcsolatos pszichológiai elméleteket áttekintve két csoportba sorolja őket. Az egyik szerint (James–Lange, Ekman) az érzelmek az idegrendszer zsigeri reakciói nyomán jönnek létre, azaz a különféle zsigeri reakciókhoz különféle érzelmek tartoznak. Az elméletek másik csoportja szerint (Schachter és Singer, Seligman) a tudat „vetíti rá” a különféle érzelmeket az idegrendszer izgatott állapotára aszerint, hogy – az egyén személyiségéből fakadóan, társadalmilag, kulturálisan – mi az elvárható. Mérő szerint a két elméletfajta közül egyik sem helyes vagy helytelen, hanem az érvényességi körük más. James– Lange technikával működnek az evolúciósan alacsonyabb rendű fajoknál is meglévő érzelmek (düh, öröm, szomorúság, undor), míg a kognitív műveletek végrehajtására is képes fajok tanult érzelmei – de még az alapérzelmeik is – képesek Schachter és Singer elmélete szerint működni.  A kérdés az, hogy a színész a darabbeli szerepében melyik technikát alkalmazza. Zsigerből érzi, vagy tudattal rávetíti a meglévő érzéseire? „Színésze válogatja, hogyan hívja elő az érzelmeit” - magyarázza Mérő. "Van amelyik „zsigerből dolgozik, van, amelyik agyból.” A lényeg úgyis az, mit lát ebből a néző: „A közönség illúziót vár és illúziót kap”– foglalja össze Mérő.

A február 10-én pénteken este fél 8-kor az ELTE Pszichológiai és Pedagógiai Kar aulájában (Budapest VII., Kazinczy utca 23-27) megszervezett színházi kísérlet lényege: az UtcaSzak társulata egy olyan színházi előadást mutat be, amelynek színészein és részben nézőin is folyamatosan szívritmusmérést végeznek az ELTE Egészségfejlesztési és Sporttudományi Intézetének munkatársai. A kísérlet során pszichofiziológiai eszközök segítségével arra keresik a választ, hogy mikor, illetve mitől élvezi a közönség az előadást.

Bárka Színház
Bárka Színház
Fotó: Kováts Dániel

A kísérletet vezető Bárdos György neurobiológus hipotézise szerint az élmény erőssége azon múlik, érzelmileg bevonódik-e néző. Akkor teljes a siker, ha a közönség zsigerileg átérzi a szereplők érzéseit. „Vagyis akkor, ha színészek szívfrekvencia-variabilitásának mintázata megegyezik a nézőével.”– mondta Bárdos. A kísérlet mellékesen arra is választ adhat, hogyan függ mindez a színészi átéléstől. Nagyobb hatást tesz-e a közönségre az a színész, akinek a szívének a periódusideje a szerepének megfelelően állandóan változik, vagyis zsigerileg átéli az érzelmeit? Ami a nagy érzelemelméleteket illeti – mint amilyen a James–Lange, a Cannon–Bard vagy a Schachter– Singer elméletek –, Bárdos szerint ezeknek a színházi relevanciáját akkor lehetne ellenőrizni, ha sokcsatornás poligráffal mérnék a színészeket, nem csupán szívfrekvencia-mérővel. „Ami ebben a mérésben különleges, hogy ekkora embertömegen (80 főn) egyszerre szívfrekvenciát még nem mértek. Itt az igazán érdekes eredmény a periódusidők változásának hasonlósága lehet. Kiderülhet, mely pillanatokban (jelenetekben) reagáltak legerőteljesebben a nézők és a színészek”– hangsúlyozta a neurobiológus.

Farsang=romrészeg asszonyok a fonóban+riói karnevál

Lavati Anett 2012. február 9., csütörtök 18:59

A magyarok hiedelemvilágának tanulmányozásánál kevés mulatságosabb időtöltés létezik. Vannak babonák, amik aztán tényleg akkora marhaságok, hogy ma már elképedve olvassuk azokat a történeteket, amik azt taglalják, régen mennyi ember tartotta ezeket szentírásnak. A kedvenc babonámat hoznám fel példának: a terhes nőt szájon kell vágni egy hallal, nehogy pállott szájú legyen a gyereke. Nem szívesen lettem volna terhes nő a régi Magyarországon. Ezt ráadásul az év bármelyik napján megtehettük volna, nem úgy a farsangi népszokásokat, melyek gyakorlására évente csak szűk 2 hónapunk van.

Riói karnevál
Riói karnevál
Fotó: Vanderlei Almeida

A farsang eredete, időtartama

Az ünnep kezdetét illetőleg még mindig nem született meg a konszenzus, míg hazánkban csak vízkereszt napján (január 6-án), addig Velencében már december 26-án, Spanyolországban pedig csak január 20-án indul a farsangi időszak. Rómában csak és kizárólag a hamvazószerdát megelőző 11 napot tartják farsangi időszaknak, ahogyan ők mondják, karneválnak. Hazánkban tehát január 6-tól, vízkereszttől hamvazó szerdáig (idén február 22-re esik ez a mozgó ünnep) lehet farsangi bulit rendezni.

A farsang eredetére vonatkozóan is számos verziót találunk. Egyes források szerint a római Saturnália ünnepekből eredeztethető, és ez a párhuzam nem kizárt, ugyanis mindkét ünnep alatt főszerepet kap az ivászat, a lakoma, és a duhajkodás. Egy másik variáció szerint a farsang a Dionüszosz ünnepből ered. A római istenség a bor, a mámor és a termékenység istene, az ókori Rómában decemberben és januárban táncos, álarcos mulatságokat tartottak a tiszteletére. Az évszázadok során persze megkopott ez az össznépi duhajkodás, jöttek a keresztények, akik minden addig jól bevált hagyományt és babonát az összes görög és római istennel együtt pogányságnak tituláltak. A probléma persze itt is az volt, hogy az emberek igencsak szerették a nagy lakomákat, a maszkabálakat, a hedonizmusba torkolló ünnepségeket, és Jézus ide, Szent Péter oda, nem kívántak lemondani ezekről a már hagyománnyá vált bulikról. A keresztény megmondóknak így, ahogy például a húsvét, úgy a farsang esetén is két választása maradt: vagy máglyára vetik az összes embert, aki gyakorolja még a pogány népszokásokat, vagy kerekítenek valami jó kis keresztény mesét, és abba bugyolálják be a pogány ünnepeket. Amennyiben az első megoldást választják, úgy kénytelenek lettek volna felgyújtani hívőik 90 százalékát, ami nem hozott volna eleget a konyhára, tehát a második megoldást választották. Így a farsangi időszakra a keresztény egyház előállt a kánai mennyegző ünnepével, talán ezért is köttetett olyan sok esküvő farsang idején.

A farsangi időszakban számos városban rendeznek felvonulásokat, bulikat. A leghíresebb a riói karnevál (idén február 17. és 22. között rendezik) és a velencei karnevál (február 11-től 21-ig), valamint hazánkban a mohácsi busójárás, melyet idén február 16. és 21. között tartanak. Bár volt idő, amikor ebben az időszakban állatviadalokkal, lóversenyekkel is ünnepeltek, mint ahogyan ezt a Római Birodalomban is tették.

Velencei karnevál
Velencei karnevál
Fotó: Andrea Pattaro

Párválasztás, a farsang farka és az asszonyfarsang

„A farsang a párválasztás időszaka volt, és egyben fontos „esküvői szezon”, mivel a húsvéti böjt időszakában már tilos volt lagzit tartani. Erre utal az ünnepnapok elnevezése is (pl.: első menyegzős vasárnap = vízkereszt utáni első vasárnap, vővasárnap = farsangvasárnap, amikor az ifjú férj az após kontójára fogyaszthat, stb.). A falvakban a legények szervezték a bálokat. A lányok rokonaik közvetítésével bokrétát adtak a kiszemelt legényeknek, akik a farsang végén nyilvános színvallásként a kalapjukra tűzték a bokrétát. A báli szezon és táncmulatság lényege az eljegyzés volt.”– olvashatjuk a Wikipédián.

A farsangvasárnap

A farsangvasárnap a farsangi időszak végén levő farsang farkának első napja. Számos helyen ezen a napon tűzték a legények kalapjukra a kiválasztott lányok bokrétáját. További elnevezései: csonthagyóvasárnap, ötvenedvasárnap, sonkahagyóvasárnap, hathagyóvasárnap, kilencben hagyó harmad vasárnap, piroskavasárnap (piroska nevű kalács után), vővasárnap (ifjú férj a lány családjának kontójára mulatott), sardóvasárnap (sodrózás jelentése szerencsekívánás), vajhagyóvasárnap (görög katolikusoknál). (Forrás: Wikipédia)

Nagyon fontos megemlítenünk a farsanghétfőt is, hiszen ezen a napon tartották az ún. asszonyfarsangot, ami idén február 20-ra esik. Az asszonyfarsangot rendkívül egyszerűen elképzelhetjük: adott egy falunyi asszony és lány, akik összegyűlnek egy tágas, zárt és fűthető helyen, ahol rommá isszák magukat. Ez az a nap ugyanis, amikor a nők is úgy mulathattak, ahogyan a férfiak: nótázhattak, köpködhettek, vigadhattak hajnalig. Persze ma már szinte minden nap asszonyfarsang van, legalábbis hétvégenként, úgyhogy régen mégse volt jobb minden.

Az asszonyfarsang után egészen húsvétig tilos volt a vigadalom, lakodalom és a tánc is. A hétfőre eső asszonyfarsang után következik a húshagyókedd, ami a farsang farkának az utolsó napja. Ezen a napon koporsót, szalmabábut égettek, ezzel is temetve a telet, lezárva a farsangi időszakot. A gyújtogatás utáni napon, hamvazószerdán veszi kezdetét a Húsvét előtti 40 napos böjt időszaka, ami, kitűnő alkalom a szervezet méregtelenítésére, fogyókúrára.

Mohácsi busójárás
Mohácsi busójárás

Szex, szerelem és bárgyú klisék a vásznon

Lavati Anett 2012. február 9., csütörtök 17:21

A vészesen közelegő Valentin-nap épp kapóra jött A szerelem művészete című film magyar bemutatójához. A díszbemutatót a Puskin moziban rendezték, teltház előtt vetítették Emmanuel Mouret új filmjét. Bár a közhelyes címet olvasva elbizonytalanodtunk kicsit, de azért adtunk egy esélyt neki.

Ha A szerelem művészetét Woody Allan rendezi meg Jean-Pierre Jeunet-vel karöltve, akkor sem sikerülhetett volna másképp. Mouret bizonyára nagyon szereti az Amélie csodálatos élete című filmet, hiszen a film alaphangulata egyértelműen a bogárszemű, félautista Amélie-féle világra hajaz. Mouret viszont még arra sem vette a fáradságot, hogy egy épkézláb forgatókönyvet dobjon össze. Az apró, egymásba nyögvenyelősen kapcsolódó, sutácska fejezetekben a rendező - a nyitójelenettel együtt 6 különálló történeten keresztül - azt próbálja megválaszolni, mi is a szerelem. A  mondanivaló kibontása viszont annyira nehézkes, annyira szaggatott, hogy mire elérkeznénk az egyik történetben a katarzishoz, addigra belecsap a rendező a másik történetbe, de arra persze már nem is emlékszünk, azt hol is hagytuk abba.

A film első jelenete egy szerelemre éhes zeneszerzőről szól. A Jeunet-t megszégyenítő klisével operáló Mouret a szerelmet a tökéletes darabbal állítja párhuzamba: minden nő egy dallam, és persze mindegyik más. Ezt persze meg is kell mutatni, a nők arcát premier plánban, alatta a dallammal, amit az adott nő ihletett. Ekkor még bizakodtunk, hátha kisül ebből a filmből valami, hátha megtalálja a zeneszerző a film végére a szerelmet, és végre elzongorázza nekünk a tökéletes darabot, de erre sajnos nem kerül sor.

A harmincas szingli Zoé és szexpartnere
A harmincas szingli Zoé és szexpartnere

Megismerhetjük a harmincas szingli Zoét, aki már egy éve nem szexelt, barátnői pedig azon fáradoznak, hogy összehozzák neki a megváltó szexet. A Lakótársat keresünk című filmből ismert Judith Godréche is feltűnik a filmben, itt Amelié-nek hívják, akibe régi barátja, az antikváriumos pasi halálosan beleszeret, de a csaj nem adja be a derekát, hanem beszervezi a légyottokra maga helyett barátnőjét, Zoét. Feltűnik egy hatvanas házaspár is, a feleség el akarja hagyni a férjét, de aztán mégsem teszi meg. A házaspár után egy fiatal párt is bemutat nekünk Mouret, akik azzal próbálják erősíteni a kapcsolatukat, hogy kipróbálják a nyitott házasságot. Mindkettő elindul randizni vadidegenekkel, ám egyikük sem jut el a találkára, hanem bárgyú módon ugyanabban a bárban iszogatnak a randik helyett, és közben nem veszik észre egymást.

A közhelygenerátor nem áll meg, a szexen, megcsaláson, monogámián 86 percen át rugózó rendező a film végére még azon kevesek kedvét is elveszi a romantikus vígjátékoktól, akik közel érzik magukhoz a műfajt. A film után ajánlott legalább három Twin Peaks epizód újranézése, hogy a kellő bizarrságfaktorral valamennyire helyreálljon az egyensúly. Mouret langyosvíz filmjét legfeljebb magas vérnyomással küzdőknek,  pánikbetegeknek és inszomniásoknak tudjuk ajánlani, mivel A szerelem művészete nem készteti a szervezetet adrenalintermelésre vagy szorongásra, az andalgós filmzenére pedig olyan hatalmasat és igen jóízűt lehet aludni, ahogyan a mellettem ülő kopasz férfi is tette, nagyjából a film felétől a a legvégéig.

Az OK Go megmutatja, hogyan zenél egy ralipálya

aa 2012. február 9., csütörtök 09:09

A klipjeikben idomított kutyákkal, pirítósra égetett rajzfilmmel, futópadokon előadott tánckoreográfiával, barkács-akadálypályával és minden egyéb ötletes dologgal  kísérletező kaliforniai zenekar, az OK Go új videójában a tőlük megszokott módon, tehát merőben szokatlan megoldásokkal vezeti elő a számot: ezúttal egy zenélő rallipályával.

A "Getting/Needing” című szám a 2010-ben megjelent harmadik albumukról, az „Of The Blue Colour Of The Sky“-ról származik, a hozzá készült klipet a hétvégi amerikai Super Bowl döntőn mutatták be először.

Az OK Go a zavarbaejtően vicces videóklipek zenekara

Nem történt ez másként ezúttal sem, a klipben látható pályát (meg a ralipályákon korántsem megszokott pályaelemeket) két mérföldnyire Los Angelestől, a ralizásra legalkalmasabb helyen, a sivatagban építették fel. A forgatáshoz 4 hónapos előkészületre, több mint 1000 saját készítésű hangszerre, 288 gitárra és 55 zongorára volt szükség, igaz, ezek nem mindegyike élte túl a szereplést. Ehhez képest a forgatás mindössze 4 napot vett igénybe. A kisfilm szolid Chevrolet reklámfilmnek is elmegy, de a végeredmény ismeretében ez megbocsátható. A klipet Brian L.Perkins, valamint a zenekar énekese, Damian Kulash rendezte.

A szellemes és látványos, nem egyszer elképesztő precizitással készült klipjeiről ismert 4 tagú zenekar saját Youtube-csatornájának már több mint 50 millió látogatója van, 2006-ban Grammy-díjat is kaptak a „Best Short Form Video” kategóriában a „Here It Goes Again” című videójukért. Az MTV Video Music Awardon ugyanebben az évben Kanye Westet is maguk mögé utasították, mondjuk őt szellemességben nem nehéz.

Dieter Bohlen ma megérte az 58-at

Lavati Anett 2012. február 7., kedd 20:10

A Modern Talking pályafutása több szempontból is hatalmas hatást gyakorolt az életemre. Az első ilyen pont természetesen az, hogy a szőke Dieter születésem évében, 1984-ben állt össze a fekete hajú Thomas Andersszel, és alakította meg a legendás Modern Talking együttest.

A másik ilyen pont, hogy apám sosem volt az a Bizottságot vagy LGT-t hallgató típus, ő a diszkót szerette, éppen ezért a családi lemezjátszós hifi alatt a C.C. Catch és a Smokie kazetták mellett számtalan Modern Talking kazetta hever. Miután kinőttem Halász Juditból és az Angyalbőrbenből, akkor nekiláttam és elkezdtem hallgatni apám kazijait, többek között a Modern Talkingot is. Első slágerük, a You're My Heart, You're My Soul már 6 évesen beleégett az agyamba, és nincs az a gettó hip-hop, ami ki tudná azt onnan radírozni. Személyiségfejlődésemre további nagy hatást gyakorolt Dieter és Thomas fizimiskája.

modern talking

A szőke Bohlen a barna Anders oldalán, mint a jó és a rossz, a jin és a jang, a tökéletes egység, amit Németország akkoriban nem mondhatott el magáról, hiszen a Modern Talkingot az NSZK adta nekünk.

Bohlenről még illik tudni, hogy nem csak énekesként, hanem producerként, zeneszerzőként és színészként is maradandót alkotott, sőt még film is készült az életéről. A Modern Talking zenéje úgy terjedt el Európa szerte, mint a pestis, sőt még Mihail Gorbacsov is kitüntette. Az „orosz ifjúság hőse” címmel jutalmazta 1989-ben, ebben az évben koncerteztek első alkalommal Magyarországon, méghozzá a Kisstadionban. Kétségtelen, hogy a két popikon gyökeresen megváltoztatta a 80-as évek diszkóinak hangulatát, a Cheri Cheri Lady, a Brother Louie, a Geronimo’s Cadillac és a Jet Airliner dallamai sokaknak jelentenek egyet a gondtalan fiatalsággal, a rumoskólás, puhadobozos szofis diszkózással.

Bence szerint a Modern Talking-jelenség csak első pillantásra tűnhet cikinek, kicsit alaposabban mögé kell nézni: „Annak idején kamaszként én is marha cikinek tartottam. Aztán amikor rájöttem, hogy a legnagyobb ciki valamit cikinek tartani, akkor felismertem, hogy a Modern Talking gyönyörűen csillogó példája a primitíven zseniális direktpopnak, amiből ilyen halhatatlan darabokat hatalmas teljesítmény legyártani, mert totál sablonos és ezerszer elnyűtt dolgokból, évszázadok óta rögzült szabályok betartásával kell megjegyezhetőt alkotni. A saját szívfájdalmáról, problémáiról, szerelmeiről, nőiről, kábszeres élményeiről, politikai nézetéről, felháborodásáról mindenki tud énekelni, de egy igazi zseni nem esik az önkifejezés csapdájába, hanem abból a sokkal nehezebb kiindulópontból ér el hatást, hogy a végtermék fő célja az, hogy a tömegeknek tetsszen.”

A Modern Talking zenekar működése az óriási siker mellett is elég kalandos volt. 1984-ben alakult meg a zenekar, majd Bohlen 1987-ben bejelentette, feloszlik a csapat. Tíz év év szünet után, 1998-ban újra összeálltak, és az évek során 13 albumot adtak ki. Végül 2003-ban, egy koncerten jelentette be Bohlen, hogy most már végleg feloszlik a zenekar.

„Albumaik átlagban 5-6 millió példányban fogytak a Föld 50 országában. A már örökzöldé vált slágerek újra és újra felbukkannak a rádiókban, rendezvényeken. Habár már kevésbé keresett e hangzás, mégis több követője akad Németországban, Oroszországban. Thomas Anders továbbra is énekel Modern Talking dalokat szólókoncertjein, melyekkel járja a világ keleti országait (Kelet-Európa, Ázsia), ahol még mindig hihetetlenül népszerű az együttes, még ennyi idő elteltével is.„– olvashatjuk a Wikipédián.

Bohlen több mint 400 arany-, és 50 platinalemezt kapott, és jó érzékkel, a zeneipar krízisének kezdetével egy időben tért át a tévés karrierre. 2002 ősze óta a "Deutschland sucht den Superstar" (Németország keresi a Szupersztár-t) és "Das Supertalent" (A szupertehetség) állandó zsűritagja. Emellett könyveket ír, többek mellett a Nur die Harten kommen in den Garten!, a Der Bohlenweg, a Nichts als die Wahrheit, valamint a Hinter den Kulissen című könyveket. A ma 58 éves Bohlen számtalan vitát, pereskedést és torzsalkodást tudhat maga mögött, és persze még ma is számtalan rajongót, akik természetesen egy honlapot is szenteltek neki a Modern Talking előtti tisztelgésből.

Hiába tartják olyan sokan cikinek a Modern Talkingot Dieter Bohlenestül és Thomas Andersestül, mégis többen vannak azok, akik elfogadják, hogy a csapat igazán maradandót alkotott. Azoknak, akik azt hiszik, a duó nem tartott lépést a zenével, küldjük ezt a dalt.

Fesztiválozz februárban!

Dívány 2012. február 7., kedd 10:33

Komolyzene-rajongóknak

A New York-i Metropolitan Opera 2011/2012-es évadának mind a 11 előadása látható az Uránia Nemzeti FilmszínházbanA progam különlegességét az előadások szüneteiben bemutatott, a közreműködő művészekkel készített, eredeti nyelvű interjúk fokozzák. Jegyek 4000 Ft-ért kaphatók az Uránia jegypénztárban és a Jegymester hálózatában. Továbbra is van lehetőség 3500 Ft-ért kedvezményes jegy vásárlásra azoknak, akik legalább öt előadásra szeretnék a legjobb helyekre előre megváltani a belépőjüket.

Február 11. 18:00 Richard Wagner: Az istenek alkonya

Február 25. 19:00 Giuseppe Verdi: Ernani

54703 476362966228 63079656228 5909979 7887179 o

Kiállítás és Audiovizuális Művészeti Fesztivál

A Vj Centrum Budapest első alkalommal rendezi meg az újmédiás trendekkel kíséretező magyar művészek találkozóját február 10. és 12. között a Toldi Moziban. Az előadóműfajokkal egybekötött kiállítás a kitörölt fájlok világába kalauzol, vagyis oda, ahol képtöredékekből, "újrahasznosított adathalmazokból" állnak össze új hangulatok, hatások. A rohamosan fejlődő technológiai lehetőségek művészi kifejezésformákkal párosulnak, az így létrejövő interaktív alkotásokat mutatja be a kiállítás és az audiovizuális performansz-sorozat, a Live Cinema. A meghívott előadók pedig a jövő művészetének útjait, megjelenési formáit, lehetőségeit képviselik. Az esemény az LPM (Life Performance Meeting) vizuális művészettel és installációkkal foglalkozó, évente kétszer megrendezésre kerülő olaszországi találkozóval és a Cinetrip Vj Tormával együttműködve jön létre. A résztvevők hazai alkotók, akik bemutatják projektjeiket és mesélnek a nemzetközi tapasztalataikról is. A program keretében néhány kísérleti film vetítésére is sor kerül, amik szorosan kapcsolódnak a fesztivál tematikájához.

II. FRISSEK Minifesztivál

Különböző művészeti ágakból hívtak fellépőket, hogy a közönség egyszerre többfajta előadóművészettel és annak fiatal képviselőjével ismerkedhessen meg. Minden meghívott előadónak maximum 10 perc áll rendelkezésére, amiben bemutathatja legújabb ötletét, munkáját február 11-én 21 órától a Sanyi És Aranka Színházban, a Mátyás u. 9-ben. Az egyéni előadások közti szünetekben dj játszik, és a színház otthonos kis büféjében lehet enni, inni és az alkotókkal beszélgetni, ismerkedni. Fellépők: Ajtai Péter zenész, Arany Virág kortárs táncművész, Dombi Kati kortárs táncművész, Faul Péter dj, Újvári Milán kortárs táncművész, Zoletnik Sophie újcirkusz előadó.

Fesztivál Plussz

A Fesztivál Plussz látványos nemzetközi műsorral február 11. és március 31. között. Mindez azoknak nagy öröm, akik lemaradtak a Nemzetközi Cirkuszfesztiválról a Fővárosi Nagycirkuszban.

Mesebeli világot teremt Nataly és Andrey Shirokaloff előadása, amely a 4. Moszkvai Cirkuszfesztivál arany díját nyerte el 2009-ben. A régi kastély romjai című produkció egy végtelen szerelem történetét meséli el látványos elemekkel, párducokkal és tigrisekkel.

A Fesztivál Plussz című előadás nézői nevethetnek bohóctréfákon, izgulhatnak az akrobaták mutatványain, ámulhatnak a zsonglőrök gyorsaságán.

Budapesti Farsang és Karnevál

A magyar és az olasz farsangi hagyományok birodalmán át kalauzoló, különleges utazáson vehetnek részt azok, akik a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban farsangoznak. Itt különböző eladások, bemutatók várják a kicsiket és a nagyokat, de kézművesfoglalkozásokon, népi játékokon is részt vehetnek az érdeklődők. A részletes programról a Magyar Mezőgazdasági Múzeum honlapján tájékozódhatnak. 
Belépőjegy árak: felnőtt 1500 Ft, gyermek és nyugdíjas 750 Ft.

Farsang

A farsangi időszak vízkereszttől hamvazószerdáig, a nagyböjt kezdetéig tart, amelyet már a 15. század óta a vidám lakomák, bálok, mulatságok kísértek. Néphagyományaink szerint a táncos mulatságok mellett különböző ügyességi játékokat, felvonulásokat rendeztek, de ilyenkor volt a legtöbb lakodalom is a magyar falvakban. Aki pedig pártában maradt, azt ebben az időszakban vénlánycsúfolókkal gúnyolták. Világszerte a farsang adott és ad a mai napig alkalmat a különféle jelmezek, maszkok felöltésére. A magyar falvakban az alakoskodók leginkább ördögnek, cigányasszonynak, katonának, koldusnak, menyasszonynak, kéményseprőnek, boszorkánynak és állatoknak (kecske, ló, gólya, medve) öltöztek be.

IV. Országos Fánkfesztivál Nagykanizsán

A VOKE Kodály Zoltán Művelődési Ház szervezésében február 18-án kerül megrendezésre A IV. Országos Farsangi Fánkfesztivál a Kanizsa Centrumban. A rendezvény 11:00 órakor farsangi felvonulással veszi kezdetét. A rendezvény helyszínén 12:30-kor az ünnepi köszöntőket követően elkezdődik a fánksütő csapatok versengése, közben a nagyszínpadon egész estig kulturális programok szórakoztatják a fesztiválra látogatókat. A fesztivál egy télbúcsúztató jelmezes farsangi felvonulással indul a nagykanizsai Bíbor Business Centertől a Kanizsa Centrumig, délelőtt 11 órától.

reneszánsz farsang

Fonyódi Kolbász Fesztivál

2010-ben első alkalommal hagyományteremtő céllal rendezték meg a Fonyódi Kolbász Fesztivált. A rendezvény a téli Balaton egyedülálló gasztronómiai, és társadalmi rendezvénye. Sikerét bizonyítja, hogy az első fesztiválra több mint 50 csapat jelentkezett, hogy megméresse kolbászait.

VI. Nyírtábori Reneszánsz Farsangi Felvonulás

Idén 5. alkalommal lesz karneváli mulatozástól hangos Nyírbátor, hiszen február 25-én ismét megrendezésre kerül a Nyírbátori Reneszánsz Farsangi Felvonulás.

A karneváli menet a Kulturális Központ épülete előtt gyülekezik majd. A népes forgatag, élükön a Garagulya Gólyalábas komédiás kompániával, a Szentvér utcán keresztül vonul át a Báthori Várkastély kertjébe, ahol megkezdődhet a reneszánsz farsangi mulatság. A várkastély szabadtéri színpadán mindenki megmutathatja díszes jelmezét a tél temetésére összegyűlt közönségnek. Az egyéni és csoportos maskarások bemutatkozása után kezdetét veszi a meghirdetett jelmezverseny. Végül idén is máglyára kerül a Kiszebábu, amelynek elégetése a babona szerint megszabadítja az embereket minden bajtól és a tél elűzését szimbolizálja.

Tüzeskerék gurítás

Február 28-án, helyi hagyomány szerint nagyböjt első vasárnapján rendezik Pécsváradon a Tüzeskerék-gurítást, mely látványos, sokakat vonzó termésjósló szokás. A Pécsváradról délelőtt induló Tüzeskerék-túra nyolcadik éve kapcsolódik a rendezvényhez. A túrakiírás dr. Novotny Iván nevéhez fűződik, az ő vezetésével érkezik koradélutánra Óbányára az évről-évre több túrázót vonzó csapat. Óbányán, a falu elején várja a látogatókat, érdeklődőket a "Hutzel-sátor": gyerekeknek bábszínház, játszóház, felnőtteknek fúvós zenekarok, egészséges élelmiszerek vására, kézműves kirakodó kötheti le figyelmét, bővítheti ismeretét. Végül a sötétedés beálltával, az esti harangszót követően (18 óra után) gördül le a hegyről az egész rendezvény nevét adó Tüzeskerék, különleges élményt adva valamennyi jelenlévőnek.

Fonó, farsang, disznótor - téli hétvégék a Skanzenben

A farsang és fonó témájú hétvégéken különböző fánkok (csörögefánk, túrófánk) elkészítését mutatják be a szervezők látogatóinknak, a foglalkozások középpontjában pedig természetesen a maszkkészítés áll. Farsang farkát az eszeveszett mulatozás, alakoskodók felvonulása és a téltemetés jellemzi. Február 25-26-án éppen ezért a Skanzen is mulatsággal várják a farsangozókat. Disznóvágással, töpörtyű- és hájastészta kóstolással, hurkatöltés bemutatóval, a Fogadóban disznótoros ételekkel, forralt borral tömhetjük tele magunkat, ha részt veszünk a Skanzen által szervezett eseményen február 18-án és 19-én.

Nagy-Magyarországot, kávét, jézusos hűtőmágnest is vehet az antikváriumban

Lavati Anett 2012. február 6., hétfő 07:33

Sokan úgy tekintenek az antikváriumokra, mint a turkálókra. Vannak, akik erre a párhuzamra egyenesen undorral bólintanak rá, és kategorikusan kijelentik, hogy nincs az az isten, amiért ők antikváriumban vagy turkálóban vásároljanak. Vannak, akik azt mondják, élvezettel időznek el mind a turkálókban, mind az antikváriumokban, kincsek után kutatva, hiszen mindkét helyen olyan különlegességekre bukkanhat az ember, amikre egy mezei könyvesboltban, ruhaboltban biztosan nem. Persze az antikváriumokban van nyilvántartás, és a legtöbb üzletben nem ömlesztve, hanem gondosan rendszerezve találjuk meg a könyveket. Budapesten igen sok antikvárium van, a Bookline.hu csupán 36 üzlettel áll szerződésben. Megkérdeztük munkatársainkat, melyek a számukra legkedvesebb antikváriumok, természetesen azt is, miért.

Massolit Books & Café

1072 Budapest, Nagy Diófa utca 30.

Massolit könyvesbolt és kávézó
Massolit könyvesbolt és kávézó

Sokan vélik úgy, hogy az új könyvek illatánál nincsen jobb illat. Azért talán őket is meghatja a Massolit könyvesboltban kínált, prágai pörkölésű kávékülönlegességek illata. A bolt 2009 óta működik a krakkói Massolit Book & Café kistestvéreként. Angol és lengyel nyelvű könyveket találhatunk a polcokon, régieket és újakat egyaránt. Anna a következők miatt szereti ezt az üzletet: „Tavaly kezdtem el ide járni, egy egyetemi csoporttársam ajánlotta a boltot. Az tetszik benne, hogy nagyon családias itt a hangulat, a sütemények borzasztóan finomak, a hátsókertben pedig igen jót lehet ejtőzni nyáron. Még azt is megengedik az eladók, hogy a kertben üldögélve, kávét iszogatva olvasgass egy könyvből, anélkül, hogy meg kellene venned.”

Antiquarium Hungaricum

A Múzeum körúton található antikvárium 2002 óta működik. Ahogy beléptünk, nem tudta elkerülni a figyelmünket az a hatalmas térkép a bejárat felett, ami egy irgalmatlan Nagy-Magyarország domborzatát ábrázolta. Kárpáthy Frigyes tulajdonos elmondta, hogy azért költöztek ide 2002-ben a Múzeum körútra a Pilvax közből, mert ez a hely vonzza a vásárlókat és a kereskedőket. A Múzeum körút ilyen szempontból (is) központi helynek számít.

Az üzlet különleges profilja, hogy régi metszeteket és térképeket (mint pl. a bejárat felett virító Nagy-Magyarország) is árulnak, sőt, a legnagyobb választék itt található egész Budapesten. Természetesen a metszetek mellett a szépirodalom és a könyvek teljes skálája megtalálható az üzlet polcain. Évente kétszer szerveznek aukciót, tavasszal és ősszel. Ahogyan a többi antikváriumban, úgy a forgalom az utóbbi években itt is jelentősen csökkent. Kárpáthy így magyarázta a hervasztó statisztikát: „A könyvnek és az olvasásnak két nagy ellensége van: az egyik az internet, a másik a kábeltévé. Ezek passzív befogadóvá teszik az embert. A válság is jelentősen érzékelhető, a gyűjtők egy része eltűnt, értelemszerűen a kispénzű gyűjtőket emésztette fel a válság.” Az antikváriumot Ádám ajánlotta, a következő felütéssel: „Az ötödik antikvárium volt, ahol végre megtaláltam Pelevintől a Generation P-t. Azóta persze nem voltam antikváriumban, neten rendelek, mint minden rendes ember, de abban a szent pillanatban egycsapásra a kedvenc antikváriumommá léptettem elő ezt a boltot, amint kiléptem az ajtaján, felszerelkezve a hőn áhított Pelevinnel.”

Központi Antikvárium

Központi Antikvárium
Központi Antikvárium

A Központi Antikvárium 1885 óra működik antikváriumként. Közép-Európa legnagyobb antikváriumában igazán értékes régiségeket, térképeket, metszeteket, modern és régi könyveket egyaránt találunk. A szépirodalom, a történelem és a művészeti könyvek igen nagy választékát halmozták fel a patinás üzlet polcain. Az eladóhölgy elmondta, a Múzeum körút felújítása óta jelentősen visszaesett a vevőik száma, mivel a felújítás előtt még lehetett a bolt előtt parkolni, ma már nem. Persze, a csökkenő forgalomra a válság is hatással van. Aukciókat is szoktak tartani évente négyszer, kettőt tavasszal, kettőt karácsony előtt. Ilyenkor biblioszalonná alakul a Központi Antikvárium. A több tízezer könyvet kínáló üzletet Péter ajánlotta, mert itt elmondása szerint mindig mindent megtalált, amit keresett (ő nyilván nem a Generation P-t kereste), és mert szerinte a budapesti antikváriumok legszebb polcait is itt láthatjuk. Szóval, ha másért nem, akkor legalább a polcok miatt már érdemes ellátogatnunk ide.

Városfal antikvárium

Az üzlet 2009 szeptembere óta működik. A tulajdonos szerint a verseny élénkíti a piacot, szóval nem probléma, hogy ennyi antikvárium van a Múzeum körúton. „Virágozzék sok virág, működjön az, aki jobban csinálja”– mondta vidáman. Ildikó a következők miatt szavazott rájuk: „Nem drágább a többinél, a könyvek itt nem olyan katonás rendben állnak, mint pl. a Központi Antikváriumban, itt nyugodtan elvadászgathat az ember órákig. Különben a bolt illata fogott meg a legjobban. Nincs az az áporodott, dohos pinceszag, mint a többiben, hanem olyan illat van itt, mint a nagyapám lakásában volt annak idején.”  A nagypapaszag mellett a másik vonzereje talán még az lehet ennek az antikváriumnak, hogy itt bakelitek, CD-k, DVD-k közül is válogathat a gyűjtő, vagy az egyszeri vásárló.

 Aranycsillag Ezoterikus Antikvárium
Aranycsillag Ezoterikus Antikvárium

Aranycsillag Ezoterikus Antikvárium

A Bartók Béla úton található ezoterikus antikváriumot egyik munkatársunk pusztán érdekességként említette meg. Felkerekedtünk, és megnéztük magunknak. Mielőtt bementünk volna a boltba, leszólítottuk azt a két srácot, akik épp akkor jöttek ki a bizarrnak tűnő üzlet üvegajtaján, míg mi erőt gyűjtöttünk a spirituális könyvrégiségek feltérképezéséhez. Gergő szerint érdemesebb inkább internetről rendelni, ha ezoterikus könyvet akarunk venni, mert itt a kiszolgálás nem túl barátságos. Amikor rákérdeztünk, hogy akkor mégis miért épp itt vásárolt, elárulta, neten rendelt egy könyvet a barátnőjének, és mivel ő épp a szomszédban lakik, így ide kérte a szállítást. A mondottak alapján nem számítottunk túl sok jóra, de belépve azonnal megéreztük, milyen varázslatos egy hely ez az Aranycsillag. Az asztalon a cukorkák mellett egy halom 1993-as fénymásolt horoszkópújságot találtunk, a vitrinekben a könyvek mellett a Szűz Mária szobortól kezdve a kristálytalizmánokon keresztül szinte mindent láthattunk, épp csak döglött hódot nem. Szappanok, illóolajok, fülbevalók, nyakláncok, mágneses ezorezonátorok, buddhás, jézusos hűtőmágnesek, mindez persze a több száz ezokönyv mellett egy egészen kicsi, de rettenetesen zsúfolt üzletben. A két eladóhölgy viszont valóban nem volt túl készséges, amikor az antikváriumról kérdeztük őket, bár a bolt előtt elcsípett srác beszámolója alapján nem is számítottunk másra.

Amennyiben kíváncsiak kutyájuk, cicájuk, papagájuk horoszkópjára, vagy a Nyugalom hangjai című meditációs zenei válogatássorozatot szeretnék beszerezni, esetleg csak egy jézusos hűtőmágnesre vágynak, akkor mindenképpen el kell látogatniuk az Aranycsillagba, ahol kisebb árukapcsolással még az 1993-as horoszkópjukat is megvásárolhatják, ha netán elfelejtették volna, mi is történt Önökkel 19 évvel ezelőtt.

Elismerjük, hogy az internet talán nagyobb találmány volt, mint a híres Szputnyik, de néhanapján azért ellátogatni egy különleges antikváriumba, lenyomni azt a kilincset, megérinteni a polcról leemelt könyv lapjait, meginni azt a prágai pörkölésű kávét, közben érezni a könyvek illatát, sokkal nagyobb élmény tud lenni, mint néhány kattintás.

Sorozatfüggőségben sem ismer tréfát a magyar

Lavati Anett 2012. február 4., szombat 19:24

Tavaly nyáron az AXN által készített reprezentatív felmérésből kiderült, 5-ből 4 magyar ember rendszeresen néz sorozatokat, bár a megkérdezetteknek csupán a 10 százaléka tekinthető függőnek. Az igazi keményvonalas sorozatfüggők azok, akik bármiről lemondanának, csak hogy hozzájussanak kedvenc sorozatuk legújabb epizódjához. Tari Annamária pszichológus ezt úgy definiálta, hogy az ember életében a függőség akkor kezdődik, amikor „a szokás elkezdi uralni az életét, befolyásolja azt, a baráti kapcsolatrendszerre is hatással van. Mondjuk, inkább választja a tévésorozatot az illető, mint a találkozást a barátokkal.”

Első körben munkatársainkat faggattuk, milyen sorozatokért rajongtak és rajonganak, majd megkérdeztük a sorozatokban leginkább jártas kollégánkat, Sixxet is, aki a Comment:comot és a Hogyvolt blogot írja.

A 90-es évek eleje, közepe

Gyerekként persze azt néztük, ami volt, de a maihoz képest szűkös kínálatból szinte mindenki mindent. Timi elképesztően alapos és mindenre kiterjedő összefoglalója akár egy Sorozatbiblia alapjait is képezhetné: „Szerettem és vártam a Szupernagyit a pernahajder Campellel együtt, szerelmes voltam Udóba A klinikából. Felnéztem Lindára, aki a metrón csúnyán összeverte a gonosz férfiakat, szurkoltam Isaurának a Rabszolgasorsban. Az Angyalbőrben összes katonájába szerelmes voltam, kivéve Usztics Mátyást, és persze sosem hagytam ki a Szívtipró gimit sem. A Szomszédok és a Dallas természetesen alap volt. A Twin Peaks-et is néztem, de azt csak titokban. Kiosontam a szobámból anyáméké elé, és az ajtófélfa mögül néztem, állva.” Persze nem felejthetjük el a Váratlan utazást sem, amiért sokunk rajongott, és a Walt Disney bemutatja című összeállításból A suli című sorozatot is fontos megemlíteni, bár Kati a Ausztrál Expresszre esküszik a mai napig. Rajongását azzal indokolja, hogy a főszereplő úgy nézett ki, mint az apja. Természetesen a Knight Rider is osztatlan sikernek örvendett akkoriban, a lányok többnyire szerelmesek voltak Michael Knight-ba, a fiúk pedig azokba a csajokba, akiket felszedett, és persze mindegyikük akart egy saját K.I.T.T.-et.

Dél-Amerika

„Volt az eredeti Betty, a csúnya lány, amire főiskolai pályafutásom után úgy rákattantam, hogy a pasim nem jött haza inkább hatig, amíg vége nem lett. Kritikai érzékemet bizonyítja, hogy azóta szinte minden idióta ország feldolgozta, tehát bár se a Vad angyal, se hasonmásai nem ragadtak magukkal, a béna Bettyt imádtam!”- vallott színt Eszter. Judit a Tengerparti nyár című sorozatot imádta, Kati pedig szívesen emlékszik vissza a Homok titkaira, amiben a kedvenc karaktere Tonho volt.

Sorozatok ma

Ahogyan Tari Annamária, úgy munkatársaink is nézték a Helyszínelőket és a Doktor House című sorozatot a kezdetektől a mai napig, de persze Sixx-szel nem lehet versenyezni ezen a téren. Ő közel 30 sorozatot követ, a felhozatalból a következőket szereti igazán: Trónok harca, Luck, Alcatraz, Revenge, Louie, Justified, The Big Bang Theory, Breaking Bad, True Blood, The Walking Dead, Southland, The Good Wife, Shameless, Survivor, The Amazing Race.

Dallas újratöltve
Dallas újratöltve

„Mindegyikben más fog meg, van, amiben a történetek nagyon jók, máshol a karakterek, a színészek, maga a hangulat, de én elsősorban azokat a sorozatokat szeretem, amiknek jó a forgatókönyve, ahol az írót engedik dolgozni. Az is előfordult már hogy valamit csak azért néztem végig, mert olyan tévés készítette, akit szeretek (John from Cinncinnati - David Milch), nem azért, mert érdekelt” - árulta el Sixx, aki azt is elmondta, hogyan lesz mindebből sorozatfüggés. Szerinte kell valami, ami "berántja" az embert, amitől ragaszkodni kezd - és ez lehet akár egy főcímzene is. Van, akinek azért fontos a történet (ahogyan Sixxnek is), de van, aki ennyit se vár el, mint pl. Ádám, aki őszintén vállalja, hogy évek óta Barátok közt-függő.

A Barátok közt és a Gasztroangyal hamisítatlan dadaista műalkotás

„A Barátok köztet mint dadaista műalkotást nézem napról-napra boldogsággal telt szívvel, és nem tudok benne csalódni. A drámák, a szereplők és a figurák úgy általában annyira tökéletesen bemutatják, milyennek képzelhetik a vidéki 50 pluszos emberek a fiatalokat, hogy ennél tényleg nem lehet csodásabbat alkotni. Ráadásul már az ötezer-hatszázvalahanyadik rész óta sikerült egyre betegebb történeteket kitalálni, ami előtt igazán le a kalappal.” A szarkasztikus Gábor Borbás Marcsi Gasztroangyalát tekinti dadaista műalkotásnak, így összegezve rajongását: „röhögni elmegy, de nettó időpazarlás persze ez is.”

Arra a kérdésünkre, hogy hol szokták elrontani a rendezők a sorozatokat, Sixxtől a következő választ kaptuk: „Az nem feltétlenül a rendező bűne, hogy egy sorozat kifullad, mert a tévé alapvetően az írók műfaja, nem a rendezőké (egy-egy sorozatban általában több rendező van, állandóan cserélődnek, az írók viszont nem). Az elbaszás meg többféle lehet: sokat akarnak markolni, vagy túlbonyolítják az alaprejtélyt (mint például a Lost esetében) és nem tudnak kijönni belőle, vagy túl hülyének nézik a nézőket, esetleg egy karakterre helyezik a hangsúlyt és felborul az egyensúly és így tovább. Ha nem konzekvens, jól átgondolt és felépített a történet, akkor egy idő után a néző is rájön, hogy szopatják. A Lostnál például egy évadra készültek, a végére úgy kaparták össze a szálakat, amik közül a felét már rég elfelejtették.”

Az új sorozatból megtudhatjuk, miért lett nimfomán Samatha és cipőmán Carry
Az új sorozatból megtudhatjuk, miért lett nimfomán Samatha és cipőmán Carry

A sorozattrendekkel kapcsolatban megtudtuk, hogy most a mesesorozatok lesznek a befutók (Once Upon a Time, Grimm, stb.), valamint a sitcomok, amik mostanában egyre jobbak és viccesebbek. „Rendőrös sorozatban nincs semmi groundbreaking, a Southland fasza, de nem egy Kemény zsaruk, a kórházas vonal kifullad. Már idén is volt egy nagyon fasza szappanopera (Revenge), most jön a GCB és a Dallas 2, jövőre meg a Szex és New York előzménye, szóval a szappanopera örök és elpusztíthatatlan. A trendeket pedig nem a network, hanem a kábeltévék diktálják”– jelzett előre Sixx.

A sorozatfüggőség nem halálos, persze elszaladhat a ló mindenkivel, de ahogyan Tari Annamária mondta, felnőtt fejjel is szükségünk van egy(-két, vagy sok) alternatív valóságra, ezt az igényünket pedig készséggel ki tudják elégíteni a filmsorozatok is. „A sorozatok nem túl bonyolultak, világképükben egyszerűen megkülönböztethető a jó és a rossz. Felnőtt korunkban is szükség van egy olyan, tisztán szétválasztható erkölcsi rendre, amilyennek gyerekkorunkban megismertük a világot.”

Ön szerint káros a sorozatfüggőség?

 • 127
  Igen, nagyon káros
 • 768
  Egy bizonyos szinten túl, nagyon káros
 • 44
  Csak a gyerekeknek káros
 • 167
  Nem káros
 • 622
  Én is függő vagyok, és semmi bajom sincs
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés