#VILÁGOM

Íme a kis hernyó, aki miatt Hayao Miyazaki visszatér a nyugdíjból

Miklya Anna 2016. november 19., szombat 18:17

2013-ban, a Szél támadt premierjével egy időben az animációs filmek ősz japán istene, Hayao Miyazaki bejelentette, hogy ez volt az utolsó filmje: nem tud és nem akar ennél többet mondani az őt körülvevő világról, és már amúgy is benne van annyira nyugdíjaskorban, szóval ő most visszavonul és nem rajzol többet. Aha. Mi, a közönség persze el is sirattuk, hogy nem lesz több Mijazaki-film, bár az idős mester alapította Ghibli Stúdió továbbra is működik, alkotásai pedig azóta is elég magas minőséget képviselnek. A When Marnie Was There furcsa, didergősen szép szellemhistóriája, és a Kaguya hercegnő története című, újfajta esztétikával kísérletező, cseresznyevirág finomságú meséjét is nagyon szerettük, de azért Miyazaki mégiscsak Miyazaki, mi lesz velünk a furcsa, de szerethető lényei, a gépit és organikust ötvöző egyedi látomásai, vagy a sztoriba különböző ürügyekkel becsempészett repülő szerkezetei nélkül?

Hayao Miyazaki
Hayao Miyazaki
Fotó: Frazer Harrison / Getty Images Hungary

A kis hernyó nagy története

Szerencsére az idős mester ugyanolyan aktív és nyughatatlan, mint korábban. Ahogy az a múlt vasárnap az NHK nevű japán televízióban leadott dokumentumfilmből kiderül (mely a beszédes A férfi, aki még nem fejezte be: Hayao Miyazaki címet viseli), Miyazaki a Ghibli múzeumnak dolgozott egy kisfilmen, ami a Kemushi no Boro (Boro, a hernyócska) címet viseli. Azonban úgy érezte, a kis hernyó történetében egy kisfilmnyinél több van, ezért augusztusban benyújtotta a stúdiónak a javaslatát egy egész estés animációs film kidolgozására a történetből.

Miyazaki 20 éve dolgozik a történeten, aminek hőse „egy aprócska, szőrös hernyócska, olyan aprócska, hogy könnyedén szétmorzsolhatnád két ujjad között”. A tervezett 12 perces kisfilmet, ami egy, a Ghibli múzeumnak gyártott rövidfilm-sorozat része, a teljes változattól függetlenül 2017-ben be fogják mutatni. A nagyfilmre valamivel többet kell várni, Miyazaki nagyjából öt éves alkotási folyamatra számít, vagyis mire a film a mozikba kerülhet, ő már nyolcvan éves lesz. Mindenesetre 2020-ban rendezik Tokióban a nyári olimpiai játékokat, ehhez az időzítés különösen jól jön ki.

Bár a dokumentumfilmben nem szerepel, ahogy a Ghibli fejesei rábólintanak a filmtervre, de csoda lett volna, ha nem mondanak rá igent. (Az AnimeNewsNetwork cikke szerint a dokufilmben a Ghibli egyik producere, Toshio Suzuki meg is jegyzi, hogy Miyazaki valószínűleg a haláláig storyboardokat fog rajzolni, mire a stúdió másik dolgozója hozzáfűzi: ettől lenne aztán igazán nagy kasszasiker a film.)

Érthető, ha kiakadsz, ha kiderül, hogy a nagynénid náci tömeggyilkos

Farkas Edina Lina 2016. november 18., péntek 15:18

Sacha Batthyány regénye egy olyan családi titokról fejti le a hallgatás generációs rétegeit, amellyel felmenői nem akartak, vagy egyszerűen csak nem tudtak szembenézni. Amikor tudomást szerez a tényekről, a fiatal újságíró Batthyány-sarjra hárul a cseppet sem hálás feladat, hogy mindezt megtegye, és – halott nagyanyja utolsó kívánságával is szembe szegülve – napvilágra hozza családjának bűnrészességét a történelemben csak rohonci mészárlásként fennmaradt náci tömeggyilkosságban. És nekem mi közöm ehhez? - teszi fel magának (és könyve címében is) a kérdést az unoka, és nyomozása végére, ha a rejtélyt nem is képes teljes körűen feloldani, legalább erre a kérdésre választ kap. Miszerint nagyon is sok – még ha nem is úgy, ahogy azt gondolná.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Az exférjed krimijében megerőszakolnak a sivatagban, ő meg otthagy. Elolvasnád?

Miklya Anna 2016. november 17., csütörtök 19:29

Tom Ford tehetséges divattervező, elképesztő érzéke van színekhez, fényekhez, anyagokhoz, képekhez, és ahhoz, hogy mindezzel atmoszférát teremtsen. És Tom Ford emellett filmrendező is: 2009-ben jelentkezett a Single Man című első filmjével, és 6 évébe telt, mire újra kamera mögé állt. Nem tudom, mi lehet a hosszú hallgatás oka. Lehet az, hogy azért mégsem ez az igazi hivatása. Lehet, hogy ennyi időbe telt megtalálni a tökéletes alapanyagot. De az is lehet, hogy ennyi időbe telt, mire képről képre, beállításról beállításra megálmodta ezt a filmet. Mert az Éjszakai ragadozóknak minden egyes beállítása, képkockája elképesztően gyönyörű: ezt a filmet kockánként be lehetne válogatni egy fotóalbumba, egy divatanyag illusztrációjaként, vagy fellógatni egy kortárs fotóművészeti galéria falára.

896278 33
Fotó: port.hu
Távolról sincs vége, olvasson még »

Tudta? A Zsidó Filmfesztiválon nem csak a Holokausztról láthat filmeket!

Böszörményi Edina , suze 2016. november 17., csütörtök 15:58

Idén ötödik alkalommal rendezik meg a Budapesti Zsidó Filmfesztivált november 17-20. között a Művész Art Moziban és a Kino Cafe Moziban. A 15 filmből álló program célja, hogy minél sokrétűbb képet adjon az érdeklődők számára a zsidóság színes és a többség számára ismeretlen világáról, és bemutassa mai állapotát. És igen, a zsidók életére a mai napig rányomja a bélyegét a Holokauszt. De képzelje, nem csak erről szól az életük: emellett - sőt, ennek ellenére is - szeretnek, küzdenek, önmegvalósítanak, sőt még nevetni és nevettetni is tudnak. Összesen 15 film szerepel a programban, mi pedig segítünk egy kicsit a szelektálásban.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Az év magyar menősége: képregényesített versekkel a halál ellen

Dívány 2016. november 17., csütörtök 10:45

Nem gondoltuk volna, hogy az év egyik legmenőbb és legfiatalosabb kulturális-egészségügyi figyelemfelhívó kampányát épp a Magyar Nyugdíjasok Országos Szövetsége fogja szállítani, de ez még talán külön menőségi faktort is ad az Életbenmaradnának című projektnek. A MNyOSz ugyanis a november 12-i Tüdőgyulladás Világnapjára szerette volna felhívni a figyelmet, és ezt egy rendkívül izgalmas és látványos végeredményű gondolatkísérlettel tették színesebbé, mindenki által „fogyaszthatóvá” és elgondolkodtatóvá.

Kiválasztottak a magyar irodalomtörténetből öt költőóriást és öt verset, majd öt fiatal képregényrajzolót, akik saját stílusukban „képregényesítették” a kiválasztott verseket. És hogy mi az összefüggés a költők, a tüdőgyulladás és a képregények között?

Kölcsey Ferenc: Huszt - Lakatos István tolmácsolásában
Kölcsey Ferenc: Huszt - Lakatos István tolmácsolásában
Távolról sincs vége, olvasson még »

Untermensch Über Alles

Miklya Anna 2016. november 16., szerda 17:00

Nagyon sajnálom, ha ez az ajánló személyesebb lesz a megszokottnál vagy az elvártnál, de az a helyzet, hogy amikor nekikezdtem, felírtam a címet, fáradtan lefeküdtem aludni, és másnap, hogy belekezdtem volna a cikkbe, szembesülnöm kellett azzal, hogy Donald Trump megnyerte az amerikai elnökválasztásokat. Nekem pedig arról kellett volna írnom, hogyan lehet megvezetni az egyszerű embereket; hogyan lapul ott valamennyiünkben ugrásra készen a zsigeri náci; hogy mit tesz az emberekkel, ha cserbenhagyva érzik magukat; hogy mit tesz egy egész társadalommal az elburjánzani hagyott ostobaság. Az Örkény Színház Mesél a bécsi erdő című darabját márciusban mutatták be, de most még fájdalmasabb és aktuálisabb, mint valaha. Ami azóta történt, nem egyszerűbbé teszi, hanem nehezebbé, hogy megírjam ezt az ajánlót. És főleg, hogy keserűség nélkül tegyem meg.

856028 33
Fotó: port.hu
Távolról sincs vége, olvasson még »

Kokóznál együtt apukáddal a parkolóban?

Miklya Anna 2016. november 15., kedd 18:53

Biztos voltam benne, hogy a Toni Erdmann remek film lesz: annyit olvastam róla, és annyira csak jókat, hogy vagy a világ őrült meg, vagy van a filmben valami. Azonban féltem tőle és jó darabig halogattam a megnézését. Ez a film arról szól, hogy van egy meglehetősen sikeres, fiatal egyedülálló nő, aki nehezen tud kommunikálni az apjával. Én egy – mondjuk inkább közepesen – sikeres fiatal, egyedülálló nő vagyok, aki nehezen tudok kommunikálni az apámmal. De igazából mindegy, hogy én ki vagyok. Ön, aki olvas, valószínűleg szintén nehezen kommunikál az apjával, akárcsak a gyermekek nagy része, mióta világ a világ, és ha fél ettől a filmtől, minden oka megvan rá. Ez ugyanis egy igaz és jó film. Őszinte és egyszerű. Nem csak a híre teszi. Már az első képkockánál érezni, hogy nagyon fog fájni a végén. Meg még napokig. És aztán nem is hagy csalatkozni ebben az érzésben.

Távolról sincs vége, olvasson még »

"De szuper lett, tényleg kaptam egy medvét! Titokban pont erre vágytam!"

S-W. Zsó 2016. november 14., hétfő 08:30

Képzelje el, hogy a tetoválóművészt egy ponyva választja el a vendégtől, aki a karját vagy a lábát egy lyukba dugva várja, hogy mit varrnak rá. A minta teljes mértékben az alkotó fantáziájára van bízva, a vendég pedig csak a végeredményt láthatja. A Pop-Up Tattoo csapatának hétvégi jótékonysági workshopján jó pár bátor jelentkező átélte a meglepetés varrással járó izgalmakat.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Jákob három évszázadon átívelő lajtorjája

Miklya Anna 2016. november 12., szombat 19:31

Ljudmila Ulickaja saját bevallása és kritikusai szerint is a novella, elbeszélés műfajának orosz nagyasszonya: legújabb, magyarul is megjelent kötete viszont regény, nem is akármilyen, egy masszív, hétszáz oldalas családregény. Nagyregény, mindenféle értelemben – olyan, amilyen ritkán születik. Mikor elkezdtem olvasni az egyik este, cseteltem egy barátommal a telefonomon, és arról beszélgettünk, hogy milyen nehéz mostanában úgy igazán olvasni. Mert oké van az e-konyv, de igazából… olvasni egy könyvet, az mégis más. Főleg egy ilyen masszívat, ami, ha végigdőlök a kanapén, nyomja a mellkasomat, főleg a szív felőli részen. Hogy ehhez kell egy kis rászánás. Meg egy olyan könyv, ami elteteti velem a telefonomat. De miután ezt így megbeszéltük, és én végre kezembe vehettem az új kötetet, a Jákob lajorjáját, eltettem a telefont.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Meghalt Victor Bailey basszusgitáros

maze 2016. november 12., szombat 11:35

Egy éve derült ki, hogy halálos beteg Victor Bailey, a világ egyik legjobb post-funk-jazz basszusgitárosa, akinek halálhírét pénteken délután közölték. A zenész a CMT(Charcot–Marie–Tooth) nevű genetikai betegség áldozata lett, ami ugyan már 25 éve jelen volt az életében, de csak idén őszre hatalmasodott el rajta annyira, hogy már 24 órás felügyeletre volt szüksége. Pár napja létre is hozták egy egészségügyi alapot a CMT betegei számára, 60 napon át kell százezer dollárnak kell összegyűlnie, sajnálatos, hogy Bailey-n már ez sem segíthet.

A művész többször játszott Budapesten, mindig nagyon jó hangulatú bulikat csinált, közvetlen vidám ember hírében állt: 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Leonard Cohen elment a múzsája után

Farkas Edina Lina 2016. november 11., péntek 17:24

2016. november 7-én, 82 éves korában, mindössze három héttel legújabb lemeze, a You Want It Darker megjelenése után elhunyt a világhírű kanadai költő, dalszerző és énekes, Leonard Cohen. Halálhíre talán nem is érte igazán váratlanul azokat, akik olvasták az októberben, a The New Yorkernek adott interjúját: ebben már elmondta, hogy készen áll a halálra. És legyengült egészségi állapota mellett talán az is közrejátszott ebben az érzésben, hogy júliusban elhunyt legnagyobb egykori szerelme és múzsája, Marianne Ihlen. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Csillámpor, jazz és veszedelmes viszonyok Woody Allen új filmjében

Böszörményi Edina 2016. november 11., péntek 13:25

Woody Allen új filmje, a Café Society egy kétségkívül jól becsomagolt nosztalgiafilm, ami visszarepíti a nézőt a 30-as évekbeli Los Angelesbe, majd tovább az akkori New Yorkba.  A film a Cannes-i Filmfesztiválon nyitott, ami azért is különleges a rendező számára, hiszen ő az egyetlen a fesztivál történetében, akinek három filmjével is megtörtént már ez. De miről is szól ez a 96 perces vígjáték, mit tudott az európai városimázs-filmek után ismét hazafelé és a múltba forduló Woody Allen 45. alkotásaként? Azt már előre leszögezhetjük, hogy egy látványban és nosztalgiában töltött másfél órát!  

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ecsetleg élni kellett volna tovább

maze 2016. november 10., csütörtök 15:22

Már csak ezen a héten tekintheti meg a nagyérdemű a tavaly, mindössze 48 évesen elhunyt Braun András műveiből összeállítottEcsetleg című kiállítást a Fest;Tisztít Galériában. A kiállítást már csak azért is érdemes megnézni, mert a képanyag mellett látható Szecsanov Martin portréfilmje is a festőről, amiből egy életigenlő, megalkuvást nem ismerő művész képe és izgalmas élete rajzolódik ki. Braun váratlanul, utolsó kiállítása után alig két hónappal halt meg; igen aktív művész volt. Óriási, más festők műveivel össze nem téveszthető képeit a portréfilmben is bemutatta; élénk színekkel dolgozott, aki a geometriát és a repetitivitást legfontosabb kellékeinek tudta be. 

Művei általában nem ábrázolnak azonosítható elemeket, ha mégis felbukkan rajtuk egy-egy (például sminkecsetek, fúrógépek), azoknak inkább struktúraépítési funkciója van. A képek koncentrikus körökből, spirálokból, ellipszisekből, gyémánt formákból, függőleges-vízszintes rácsvonalakból állnak, igen pszichedelikus látványt nyújtva a szemlélőnek.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Egymással sem tudunk szót érteni, mégis mit várunk akkor az idegenektől?

Miklya Anna 2016. november 10., csütörtök 10:08

Amy Adams  Jake Gyllenhaalhoz hasonlóan szinte fű alatt ért be a kikezdhetetlenül, megbízhatóan legnagyobb színészek sorába, mégsem olyan harsogóan és ragyogóan híres, mint más pályatársai. Senki sem sajnálja például úgy, mint Leonardo DiCapriót azért, mert az öt Oscar-jelöléséből egyet sem váltott valóra: pedig hasonlóan magabiztos, kiszámíthatóan jó, sőt remek színészi alakításokat hoz minden egyes filmben, amiben csak feltűnik. És Amy Adams aztán mindenfélét elvállal, a szuperhősmoziktól (Acélember) a Sofia Coppola rendezte furcsa, indie Her (A nő) mellékszerepén át a Disney-figurázó, habos-babos Bűbájig, vagy Az Amerikai botrány mellékszerepétől (ahol a sokkal fiatalabb Jennifer Lawrence aratta le a babérokat és az Oscart) Tom Ford legújabb Éjszakai ragadozókjának femme fatale-jáig. Annak ellenére, hogy nem egy klasszikus szépség, van benne valami furcsa vonzerő, és valami elemien, érzékenyen, gyötrően nőies, a neve pedig, ha a film minőségére nem is, de legalább egy kitűnő színészi alakításra garancia.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Vegyen tányért, hogy a rászorulókéra is jusson étel!

Divany.hu 2016. november 9., szerda 15:30

Hitka Viktória képzőművész étkészletekre írt vicces vagy épp személyes üzeneteiről ismert. Most az Élelmiszerbankkal fogott össze, hogy felhívja a figyelmet az élelmiszer-pazarlásra és az éhezés problémájára.

A „Szerencsés vagyok” elnevezésű tányérkollekció megvásárlásával a vevők az Élelmiszerbank munkáját támogatják. A non-profit szervezet célja, hogy az országban felhalmozódó élelmiszer-felesleget eljuttassa az arra rászorulóknak, és így tegyen a szegénység, az éhezés és az alultápláltság visszaszorítása érdekében. Ami különösen szimpatikussá teszi a kezdeményezést, hogy Hitka nem garasoskodik százalékokkal: a tányérok eladásából származó teljes bevétel az Élelmiszerbankhoz megy, ahol az élelmiszer-feleslegek felkutatására és a rászorulókhoz eljuttatására költik.

Az Élelmiszerbanknak juttatott összegek ráadásul többszörösen megtérülnek: 1 000 Ft-ból a szervezet közel 20- 30 000 Ft értékű mentett élelmiszert tud eljuttatni a nélkülözőkhöz, mivel az élelmiszert minden esetben ingyen veszi át a felajánló cégektől.

A „Szerencsés vagyok” kollekció darabjai 2 500 és 5 000 Ft közötti árakon vásárolhatók meg a Baross tér 3. szám alatt a Flatlabben

Ami ellen Sonita harcol, az maga Donald Trump

Farkas Edina Lina 2016. november 9., szerda 14:05

"Amikor nőket látok szenvedni, férfiak sziluettjeit látom a háttérben" – mondta beszédében Schilling Árpád Jászai Mari-díjas rendező a 13. Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm fesztivál teltházas megnyitóján tegnap a Toldiban. A rendező nemcsak keményen bírálta a férfiakat, a magyar kormányt, a világ vezető politikusainak döntéseit, de arról is beszélt, hogy milyen rossz irányba tart az a világ, ahol a tolerancia és a lelkiismeret nem nagy értékek, és ahol olyan nyíltan hímsovén, rasszista figurákból lehetnek állami vezetők, mint például Donald Trump.

Aki, ahogy a reggeli hírekből aztán kiderült, megnyerte az elnökválasztást, ez pedig ijesztő távlatokat vetít előre nemcsak Amerika, de az egész világ számára. És különösen ijesztőeket a fesztivál nyitófilmjének tükrében, amelynek címszereplője, a 18 éves afgán Sonita (róla már itt is írtunk korábban), aki mindaz elől menekült Amerikáig, és mindaz ellen harcol azóta is, amit maga Donald Trump is képvisel.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Gyerekmenyasszonyok, robot-gondviselő és iráni csajzenekar a 13. Verzió filmjeiben

Farkas Edina Lina 2016. november 8., kedd 16:29

Ma indul a tizenharmadik Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál. Harminc ország 62 filmjét nézhetjük meg a Toldi, a Művész, a Kino, az Art+mozikban az OSA Archívumban. A vidékiek sem maradnak ki: Pécsen az Apolló moziban, Szegeden a Grand Caféban, Székesfehérváron pedig a Barátság moziban lesznek láthatóak a Verzió filmjei. Erős hat nap lesz.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A kisfiú, akit még a Mikulás is elhagyott

Miklya Anna 2016. november 7., hétfő 17:48

Mi az a slam? A kérdés, amire már tíz éve keressük a választ. Előadott költészet: a slammer felmegy a színpadra, és elmondja, felolvassa, előadja, amit szeretne. Van aki vicces, van aki komoly. Van aki magán-, van aki közéleti. Van aki közepes, van aki jobb, és van, aki a legjobb. Mert a slam egyszerre verseny is: azt pedig, hogy hogyan lehet egymástól teljesen különböző szövegeket versenyeztetni egymáshoz képest, a következő nagy kérdés. Tetszés alapján, ami elég megismételhetetlen, ahogy egyébként az egyes előadások is. A slam igazi varázsa a megismételhetetlensége. Hiába van a szöveg a papíron, a szerző úgy és olyan hatással csak egyszer tudja elmondani, hiszen a közönsége reakciója, befogadóképessége is alakítja az élményt.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Mutatjuk, milyen a The Walking Dead új főgonosza, amikor nem gonosz

aa 2016. november 6., vasárnap 19:48

A sorozatrajongók legnagyobb örömére beindult a The Walking Dead hetedik évada, melynek rettegett főgonosza a hatodik évad zárórészében megismert Negan. Akik nemcsak a sorozatot, de a képregényt is figyelemmel kísérik, azoknak nem újdonság, hogy a Megváltók nevű csoport vezetőjeként trollkodó karizmatikus pszichopata célja, hogy bevegye Alexandriát és ellenszolgáltatás fejében védje meg az ott élőket a zombiktól.

Az új széria első részében kegyetlen vérengzést rendező Negan karakterét a kritikusok (és az eddigi nézői reakciók) alapján úgy tűnik, sokkal jobban fogják gyűlölni a rajongók, mint az eddigi rosszfiúk bármelyikét: a Kormányzót, a zombiidomár Wolves brigádot, vagy a Terminus kannibáljait. Szerepére pedig kiváló választásnak bizonyult Jeffrey Dean Morgan, aki tökéletesen passzol a The Walking Dead poszt-apokaliptikus világába, és olyan kollégák orra elől nyúlta le a melót, mint Matt DillonGarrett Dillahunt vagy Timothy Olyphant

A karakter – és Morgan – zsenialitása abban rejlik, hogy Negan egyszerre képes kiváltani a nézőkből undorodó gyűlöletet és valamiféle ellenállhatatlan vonzalmat. Hogy ez utóbbi is milyen jól megy az 50 éves Morgannek, arra összeszedtünk pár példát, hisz a színész – aki amúgy Javier Bardemnek is méltó ikertornya – jópár drámaibb szerepben is feltűnt már az elmúlt években. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Így nézne ki a világ, ha Mijazaki animefigurái köztünk járnának

Szűcs Gyula 2016. november 5., szombat 16:24

Ügyes kezek látványos videóban ötvözték a Ghibli stúdió teremtményeit, azaz a japán Walt Disney-nek is nevezett Mijazaki Hajao mesehőseit a modern nagyvárosi környezettel. Azaz így nézne ki a világ, ha Totoro, Chihiro, Mononoke hercegnő és a többi animehős például velünk utaznának a metrón:

Studio Ghibli in Real Life from KOJER on Vimeo.

Kifelé a vaginákból

hv 2016. november 4., péntek 17:43

Múlt héten két új dallal jelentkezett az orosz punkbanda, a Pussy Riot., és már megint sokkal több mindenről szólnak, mint azt gondolnánk.

Straight Outta Vagina, vagyis "Egyenesen a vaginából" címmel jelent meg pár napja a politikailag is igen aktív orosz punkegyüttes, a Pussy Riot új dala. A címével is sokat sejtető alkotás egyrészt a nők testéről olyan könnyedén ítélkező patriarchális társadalomnak, másrészt pedig konkrétan a rasszista, homofób, nőgyűlölő, szexuális predátor Donald Trumpnak szól be. Ő mindemellett ráadásul – a magyar miniszterelnökhöz hasonlóan – Vlagyimir Putyin közismert rajongója, akinek rendszerét az orosz lányok a börtönt is vállalva kritizálták.

Az új dal refrénje arról szól, hogy senki nem lehet olyan ostoba, hogy lealacsonyítja a női testet, hiszen mindenki abból jön. A dal és a klip is egyfajta önfelszabadító himnusz, amely vegyíti a punk és a hip-hop elemeit, egyébként bőven az utóbbi felé dőlve. A szokásos maszkot viselő lányok különféle, általában a patriarchális társadalmi kódokhoz köthető helyet forgatnak fel a filmben, például férfivécét, öltözőt és templomot. A klip végén egy Patriarchy is boring feliratos transzparenst látunk, ez azonban egyelőre csak vágy, hiszen még mindig versenyben van a világ legfontosabb politikai hivataláért egy olyan ember, aki nyilvánosan zaklat nőket és lányokat, és minderre még büszke is.

Grab them by the Pussy Riot

A republikánus elnökjelölt egyik legnagyobb botránya az a néhány hete kiszivárgott felvétel volt, amelyben Billy Bushsal értekezik arról, hogyan „markolna picsán” házas nőket. A szexuális zaklatás fogalmát bőven kimerítő, ordenáré párbeszéd 2005-ben zajlott, amikor Trump – ahogyan a Saturday Night Live című szatirikus politikai kabaréban elég frappánsan megfogalmazzák – fiatal és bohó 59 éves volt. Bármilyen hajmeresztő ugyanis, Trump gyakorlatilag azzal érvelt, hogy „éretlen” volt, illetve ez csak a szokásos öltözői férfibeszéd (locker room talk) volt, amivel nemcsak saját magát ássa még mélyebbre, de egy svunggal alázza meg a nők mellett az összes normálisan gondolkodó férfit is, akik számára nem ez az átlagos öltözői macsóság.

Képernyőfotó 2016-11-01 - 20.00.15.png
Távolról sincs vége, olvasson még »

Mutatjuk, milyen lesz a Trainspotting 2!

Dívány 2016. november 3., csütörtök 12:32

Kijött a Trainspotting 2 első valódi trailere, ami igencsak szép reményekkel kecsegteti az egyszeri mozinézőt. Reméljük, igazunk lesz, mert az alábbi előzetes alapján elég ütős mozinak ígérkezik. Az újabb videó alatt megint az első résszel egybeforrt Born Slippyre bólogathatunk, és a szöveg is gyakorlatilag megegyezik az első rész nyitójelenetével, persze itt már a Facebookra meg a Twitterre is gondoltak. 

A Trainspotting második részének forgatókönyve Irvine Welsh Pornó című könyvéből készült, a rendező ismét Danny Boyle, és maradtak az első rész jól bejáratott főszereplői is. Szerencsénkre. (Itt írtunk a most húszéves első részről.) A filmhez júliusban már készült egy kedvcsináló előzetes, de abból még nem derült ki ennyi minden (legfeljebb az, hogy a húsz év elteltével kik és honnan folytatják).

Távolról sincs vége, olvasson még »

"Festőknél különösen érdekes, milyen történeteket lehet találni"

Miklya Anna 2016. november 2., szerda 16:32

Nyáry Krisztián kommunikációs szakember, irodalomtörténész 2012-ben posztolt Facebook-oldalára egy talált fotót. A mosolygós, síelős képen a fiatal Radnóti Miklós és szerelme, Gyarmati Fanni volt látható, Nyáryt pedig megkapta a kép egyszerűsége, hogy bármelyik mai fiatal párról készülhetett volna. Csak egy rövid leírást mellékelt hozzá, de  képet meglepően sokan megosztották – Nyáry új hobbijává pedig az írószerelmek felkutatása lett, eredménye pedig elképesztő siker.

A feltáruló történeteket egyre hosszabb, de mindig olvasmányos stílusban, amolyan dokunovella formában tálalta a közösségi médiában, amelyek hamar sokezres megosztások révén futótűzszerűen terjedtek. Követőinek száma néhány hónap alatt tizenhétezerre emelkedett, majd mire az első könyv megjelent a Corvina Kiadó gondozásában, már húszezer körül járhattunk.

Azóta két könyve jelent meg irodalmi témában, az Így szerettek ők – Magyar irodalmi szerelmeskönyv és az Így szerettek ők 2. – Újabb irodalmi szerelmeskönyv, mely költők és írók szerelmeit fedezi fel és járja körbe. Ezt követte az Igazi hősök – 33 magyar, valamint a Merész magyarok – 30 emberi történet, utóbbiak persze nem a szerelemre, hanem az elfeledett, bátorító történetekre koncentrálnak Nobel díjasoktól sportolókig, zsidómentő hőstől az elsőként diplomát szerzett magyar nőig. Nyáry sikere töretlen, követőinek száma különböző privát illetve könyves oldalain már 45+14 ezer fölött jár. 

Új kötete Festői szerelmek címmel a mai napon jelenik meg, először a Kieselbach galériában, a kötethez kapcsolódó festményekből nyíló ingyenes kísérőkiállításon lesz kapható. A civilben éppen a Líra könyvkiadó hálózat kreatív igazgatójaként tevékenykedő Nyáryval elfeledett festőkről és kutatási módszerekről beszélgettünk, és arról, akasztanánk-e egy sorozatgyilkos képét az ágy fölé. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Most már az is megcsodálhatja Klimt Csókját, aki nem látja

Dívány 2016. november 1., kedd 11:31

Interaktív reliefet készítettek Gustav Klimt híres festményéből, A csókból a bécsi Belvederében. A domborművet, amit nemcsak megérinteni lehet, de beszél is a látássérültekhez, a Fehér Bot Világnapján, 2016. október 15-én mutatják be - adta hírül Bécs Város Külképviseleti Irodája.

A Fehér Bot Napja/A Látássérültek Világnapja

A nemzetközi nap célja a közvélemény figyelmének felhívása a vakok és a gyengénlátók sajátos helyzetére, keresve gondjaik megoldásának lehetőségeit, a társadalomba való teljesebb értékű beilleszkedésük útját.

Forrás: Jeles napok

Két éve tart az AMBAVis EU-s projekt, amelynek célja, hogy a taktilis észlelésen és a 3D technológián alapuló fejlesztésekkel a vakok és gyengénlátók számára is hozzáférhetővé és megélhetővé tegyék a műalkotásokat a múzeumokban. Ennek keretében készült el Klimt egyik leghíresebb festményét, A csókot ábrázoló interaktív relief, amely a látássérültek számára is lehetővé teszi, hogy minden apró részletében megismerjék a mesterművet.

hr-VRVisRelief564215
Fotó: Andreas Reichinger / VRVis

A 42x42 centiméteres dombormű megalkotásához a számítógépes technológiát hívták segítségül, így a képen pixelhűen kitapintható minden apró kompozíciós részlet és díszítőelem. Ráadásul az ujjak mozgását követő technológiát is beágyaztak a domborműbe, így a kép bizonyos részeit megérintve A csókról szóló információkat hallhat a látogató. 

Maléter Pál és a meghámozott narancs

cukorka 2016. október 31., hétfő 17:31

Október végén mutatták be a Katona József Színházban Maléter Pálné életmonológját, a Palit Szamosi Zsófia előadásában. A PanoDráma nevű független színház vendégjátékáról van szó, akik elsősorban kortárs (nemzetközi) drámákat, illetve hazai társadalmi kérdéseket boncolgatnak, utóbbiakat főként monodrámák köntösébe bújtatva. Nincs ez másképp a Pali esetében sem, aminek gerincét az ezredes felesége, Gyenes Judith adta; a szöveg főként az ő visszaemlékezéseiből állt össze. 

Puritán a berendezés a Katona Sufnijában: egy karfás szék, egy állólámpa, éjjeli szekrény, rajta hamutál, teásbögre, öngyújtó, egy Maléter fénykép, egy doboz cigaretta és egy kisrádió – amerikai sanzon szól belőle. Maléter Pálné lép a színpadra, a rendszerváltás után járhatunk, havi programját olvassa egy kisnaptárból. Szeret visszaemlékezni, mindig ugyanazt a történetet meséli, pedig akár ki is színezhetné, de ugyan minek. 

Egy korántsem átlagos szerelmi történet az övék: másodfokú unokatestvérként, 15 év korkülönbséggel hogyan is lehetne az? Gyenes Judith élettörténete sem átlagos, kétszer is nulláról kezdett mindent, először a kitelepítés, másodszor a férje miatt. Lehet panaszkodni, hogy milyen szar az élet. 

Távolról sincs vége, olvasson még »
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés