#VILÁGOM

Így nézne ki a világ, ha Mijazaki animefigurái köztünk járnának

Szűcs Gyula 2016. november 5., szombat 16:24

Ügyes kezek látványos videóban ötvözték a Ghibli stúdió teremtményeit, azaz a japán Walt Disney-nek is nevezett Mijazaki Hajao mesehőseit a modern nagyvárosi környezettel. Azaz így nézne ki a világ, ha Totoro, Chihiro, Mononoke hercegnő és a többi animehős például velünk utaznának a metrón:

Studio Ghibli in Real Life from KOJER on Vimeo.

Kifelé a vaginákból

hv 2016. november 4., péntek 17:43

Múlt héten két új dallal jelentkezett az orosz punkbanda, a Pussy Riot., és már megint sokkal több mindenről szólnak, mint azt gondolnánk.

Straight Outta Vagina, vagyis "Egyenesen a vaginából" címmel jelent meg pár napja a politikailag is igen aktív orosz punkegyüttes, a Pussy Riot új dala. A címével is sokat sejtető alkotás egyrészt a nők testéről olyan könnyedén ítélkező patriarchális társadalomnak, másrészt pedig konkrétan a rasszista, homofób, nőgyűlölő, szexuális predátor Donald Trumpnak szól be. Ő mindemellett ráadásul – a magyar miniszterelnökhöz hasonlóan – Vlagyimir Putyin közismert rajongója, akinek rendszerét az orosz lányok a börtönt is vállalva kritizálták.

Az új dal refrénje arról szól, hogy senki nem lehet olyan ostoba, hogy lealacsonyítja a női testet, hiszen mindenki abból jön. A dal és a klip is egyfajta önfelszabadító himnusz, amely vegyíti a punk és a hip-hop elemeit, egyébként bőven az utóbbi felé dőlve. A szokásos maszkot viselő lányok különféle, általában a patriarchális társadalmi kódokhoz köthető helyet forgatnak fel a filmben, például férfivécét, öltözőt és templomot. A klip végén egy Patriarchy is boring feliratos transzparenst látunk, ez azonban egyelőre csak vágy, hiszen még mindig versenyben van a világ legfontosabb politikai hivataláért egy olyan ember, aki nyilvánosan zaklat nőket és lányokat, és minderre még büszke is.

Grab them by the Pussy Riot

A republikánus elnökjelölt egyik legnagyobb botránya az a néhány hete kiszivárgott felvétel volt, amelyben Billy Bushsal értekezik arról, hogyan „markolna picsán” házas nőket. A szexuális zaklatás fogalmát bőven kimerítő, ordenáré párbeszéd 2005-ben zajlott, amikor Trump – ahogyan a Saturday Night Live című szatirikus politikai kabaréban elég frappánsan megfogalmazzák – fiatal és bohó 59 éves volt. Bármilyen hajmeresztő ugyanis, Trump gyakorlatilag azzal érvelt, hogy „éretlen” volt, illetve ez csak a szokásos öltözői férfibeszéd (locker room talk) volt, amivel nemcsak saját magát ássa még mélyebbre, de egy svunggal alázza meg a nők mellett az összes normálisan gondolkodó férfit is, akik számára nem ez az átlagos öltözői macsóság.

Képernyőfotó 2016-11-01 - 20.00.15.png
Távolról sincs vége, olvasson még »

Mutatjuk, milyen lesz a Trainspotting 2!

Dívány 2016. november 3., csütörtök 12:32

Kijött a Trainspotting 2 első valódi trailere, ami igencsak szép reményekkel kecsegteti az egyszeri mozinézőt. Reméljük, igazunk lesz, mert az alábbi előzetes alapján elég ütős mozinak ígérkezik. Az újabb videó alatt megint az első résszel egybeforrt Born Slippyre bólogathatunk, és a szöveg is gyakorlatilag megegyezik az első rész nyitójelenetével, persze itt már a Facebookra meg a Twitterre is gondoltak. 

A Trainspotting második részének forgatókönyve Irvine Welsh Pornó című könyvéből készült, a rendező ismét Danny Boyle, és maradtak az első rész jól bejáratott főszereplői is. Szerencsénkre. (Itt írtunk a most húszéves első részről.) A filmhez júliusban már készült egy kedvcsináló előzetes, de abból még nem derült ki ennyi minden (legfeljebb az, hogy a húsz év elteltével kik és honnan folytatják).

Távolról sincs vége, olvasson még »

"Festőknél különösen érdekes, milyen történeteket lehet találni"

Miklya Anna 2016. november 2., szerda 16:32

Nyáry Krisztián kommunikációs szakember, irodalomtörténész 2012-ben posztolt Facebook-oldalára egy talált fotót. A mosolygós, síelős képen a fiatal Radnóti Miklós és szerelme, Gyarmati Fanni volt látható, Nyáryt pedig megkapta a kép egyszerűsége, hogy bármelyik mai fiatal párról készülhetett volna. Csak egy rövid leírást mellékelt hozzá, de  képet meglepően sokan megosztották – Nyáry új hobbijává pedig az írószerelmek felkutatása lett, eredménye pedig elképesztő siker.

A feltáruló történeteket egyre hosszabb, de mindig olvasmányos stílusban, amolyan dokunovella formában tálalta a közösségi médiában, amelyek hamar sokezres megosztások révén futótűzszerűen terjedtek. Követőinek száma néhány hónap alatt tizenhétezerre emelkedett, majd mire az első könyv megjelent a Corvina Kiadó gondozásában, már húszezer körül járhattunk.

Azóta két könyve jelent meg irodalmi témában, az Így szerettek ők – Magyar irodalmi szerelmeskönyv és az Így szerettek ők 2. – Újabb irodalmi szerelmeskönyv, mely költők és írók szerelmeit fedezi fel és járja körbe. Ezt követte az Igazi hősök – 33 magyar, valamint a Merész magyarok – 30 emberi történet, utóbbiak persze nem a szerelemre, hanem az elfeledett, bátorító történetekre koncentrálnak Nobel díjasoktól sportolókig, zsidómentő hőstől az elsőként diplomát szerzett magyar nőig. Nyáry sikere töretlen, követőinek száma különböző privát illetve könyves oldalain már 45+14 ezer fölött jár. 

Új kötete Festői szerelmek címmel a mai napon jelenik meg, először a Kieselbach galériában, a kötethez kapcsolódó festményekből nyíló ingyenes kísérőkiállításon lesz kapható. A civilben éppen a Líra könyvkiadó hálózat kreatív igazgatójaként tevékenykedő Nyáryval elfeledett festőkről és kutatási módszerekről beszélgettünk, és arról, akasztanánk-e egy sorozatgyilkos képét az ágy fölé. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Most már az is megcsodálhatja Klimt Csókját, aki nem látja

Dívány 2016. november 1., kedd 11:31

Interaktív reliefet készítettek Gustav Klimt híres festményéből, A csókból a bécsi Belvederében. A domborművet, amit nemcsak megérinteni lehet, de beszél is a látássérültekhez, a Fehér Bot Világnapján, 2016. október 15-én mutatják be - adta hírül Bécs Város Külképviseleti Irodája.

A Fehér Bot Napja/A Látássérültek Világnapja

A nemzetközi nap célja a közvélemény figyelmének felhívása a vakok és a gyengénlátók sajátos helyzetére, keresve gondjaik megoldásának lehetőségeit, a társadalomba való teljesebb értékű beilleszkedésük útját.

Forrás: Jeles napok

Két éve tart az AMBAVis EU-s projekt, amelynek célja, hogy a taktilis észlelésen és a 3D technológián alapuló fejlesztésekkel a vakok és gyengénlátók számára is hozzáférhetővé és megélhetővé tegyék a műalkotásokat a múzeumokban. Ennek keretében készült el Klimt egyik leghíresebb festményét, A csókot ábrázoló interaktív relief, amely a látássérültek számára is lehetővé teszi, hogy minden apró részletében megismerjék a mesterművet.

hr-VRVisRelief564215
Fotó: Andreas Reichinger / VRVis

A 42x42 centiméteres dombormű megalkotásához a számítógépes technológiát hívták segítségül, így a képen pixelhűen kitapintható minden apró kompozíciós részlet és díszítőelem. Ráadásul az ujjak mozgását követő technológiát is beágyaztak a domborműbe, így a kép bizonyos részeit megérintve A csókról szóló információkat hallhat a látogató. 

Maléter Pál és a meghámozott narancs

cukorka 2016. október 31., hétfő 17:31

Október végén mutatták be a Katona József Színházban Maléter Pálné életmonológját, a Palit Szamosi Zsófia előadásában. A PanoDráma nevű független színház vendégjátékáról van szó, akik elsősorban kortárs (nemzetközi) drámákat, illetve hazai társadalmi kérdéseket boncolgatnak, utóbbiakat főként monodrámák köntösébe bújtatva. Nincs ez másképp a Pali esetében sem, aminek gerincét az ezredes felesége, Gyenes Judith adta; a szöveg főként az ő visszaemlékezéseiből állt össze. 

Puritán a berendezés a Katona Sufnijában: egy karfás szék, egy állólámpa, éjjeli szekrény, rajta hamutál, teásbögre, öngyújtó, egy Maléter fénykép, egy doboz cigaretta és egy kisrádió – amerikai sanzon szól belőle. Maléter Pálné lép a színpadra, a rendszerváltás után járhatunk, havi programját olvassa egy kisnaptárból. Szeret visszaemlékezni, mindig ugyanazt a történetet meséli, pedig akár ki is színezhetné, de ugyan minek. 

Egy korántsem átlagos szerelmi történet az övék: másodfokú unokatestvérként, 15 év korkülönbséggel hogyan is lehetne az? Gyenes Judith élettörténete sem átlagos, kétszer is nulláról kezdett mindent, először a kitelepítés, másodszor a férje miatt. Lehet panaszkodni, hogy milyen szar az élet. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Felismeri a filmet az összetevők alapján?

dívány.hu 2016. október 31., hétfő 11:32

Jordan Bolton egy brit művész, aki filmekhez készít mindenféle DIY-posztereket, amiket aztán az Etsyn lehet megvenni jó drágán.

Általában a filmek egy-egy jellegzetes eleméből, tulajdonságából készít posztereket, de van a többi között egy különösen érdekes sorozata, aminek az Objects (Tárgyak) címet adta.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Tudja, milyen egy kinetikus madárraj esernyőkből?

Dívány 2016. október 30., vasárnap 18:33

Vannak a hagyományos szobrok, amik vérmérséklettől függően nyűgözik le (vagy sem) a nézőket, és vannak a kinetikus szobrok, amik mozognak, ennek köszönhetően pedig szinte mindenkire azonnali hatást tudnak gyakorolni.

A Sosolimited legújabb szobra is ilyen: 400 fehér esernyő felhasználásával készítettek egy olyan alkotást, ami a repülő madárrajok mozgását imitálja. A szobor a Biomed Realty alapítvány massachussettsi központjába készült, és tényleg baromi jól mutat a rendelkezésre álló térben.

A szobor célja az volt, hogy organikus, természetesnek ható mozgásformát hozzanak létre, ami nemcsak azt tükrözi, milyen harmóniában tudnak együtt dolgozni egy csoport tagjai, de kellemessé teszi az épületben eltöltött idő is, és reflektál arra a nyugodt légkörre, amiben az alapítványnál a munka folyik.

A szobor készítéséről erre talál egy szintén érdekes videót.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Így néznének ki az ismert logók metálosan

nemoszi 2016. október 29., szombat 13:57

Sean Ross, San Franciscóban élő kreatív ötlete volt újraalkotni a legismertebb techcégek logóit heavy metal lemezborítók stílusában. Az amúgy is fejlesztőkkel és netes cégekkel megpakolt város mehetett Ross agyára annyira, hogy megcsinálja a Twitter, a Facebook, a Google vagy akár a Snapchat jellegzetes logófeliratait metálalbum-borítóként. Ha kíváncsi, milyen az Uber Motörhead-stílusban, az Instagram mint Scorpions, vagy a YouTube Led Zeppelin lemezborító formájában, megtekintheti őket az alábbi fotóra kattintva az alkotó weboldalán, érdemes! Ha pedig megtetszettek a különös képzeletbeli logók, akár pólóként is megrendelheti őket a művésztől.

Kattintson a többi képért!
Kattintson a többi képért!

Két emelet boldogság

hv 2016. október 28., péntek 18:19

Szombat Éva új kiállításának főszereplői gyakorló boldogok az egyik legboldogtalanabb országban.

Szombat Éva, a fiatal fotósgeneráció egyik leginkább figyelemre méltó tagja továbbra is a boldogság nyomában jár. Ezúttal azt keresi, mi határozza meg az egyéni boldogságot, avagy hogyan lehet valaki akkor is boldog, ha látszólag minden ellene szól. Október 7-én nyílt meg Practitioners (Boldogság a gyakorlatban) című új kiállítása a Vitkovics Mihály utcába költözött Supermarket Galériában.

Boldogság, gyere haza

Szombat Éva 2013-ban nyerte el a Pécsi József Fotóművészeti Ösztöndíjat (amelynek idei díjazottjai éppen most láthatóak a Capa Központ kiállításán), és azóta, vagyis három éve kutatja, tematizálja és örökíti meg a boldogság különféle formáit. A 2014-es, Vida Vera közreműködésével rendezett Boldogság című kiállítás inkább azokat a stratégiákat mutatta meg, amelyeket általában az emberek a boldogságuk eléréséhez próbálnak alkalmazni, megfűszerezve mindezt egy nagyon erőteljes, a giccs és az irónia minőségeit egyszerre játékba hozó látványvilággal és szövegezéssel.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Lemaradt a kedvenc A38-as koncertjéről?

Szűcs Gyula 2016. október 28., péntek 17:03

Vigasztalja a tudat, hogy hamarosan megnézheti a felvételét a neten! Az A38 Hajó ugyanis négy új Youtube-csatornát is indított szeptemberben, melyekre hetente újabb koncertfilmek és műsorok kerülnek fel.

Távolról sincs vége, olvasson még »

34 év után újra összeáll az ABBA!

(va) 2016. október 27., csütörtök 12:49

1972 és 1982 közt működtek, azaz idén már 34 éve, hogy megszűnt a könnyűzene egyik legfontosabb zenekara, a svéd Abba. Szerdán azonban bejelentették, hogy 2018-ban különleges produkcióval térnek majd vissza. A Universal Music Group zeneipari vállalattal és a Spice Girls egykori menedzserével, az American Idol című népszerű tehetségkutatót is jegyző Simon Fullerrel fognak együtt dolgozni a legendás svéd popegyüttes tagjai – írta a The Guardian című brit lap internetes oldala.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Szexista '56, köszönjük, köztévé!

Dívány 2016. október 26., szerda 21:17

Az "Egymillióan a magyar sajtószabadságért" oldalán futottunk bele a hírbe (és annak feldolgozásába), miszerint október 23-án a közszolgálati televízió egyik bemondója azt bírta mondani, hogy “sokszor hajlamosak vagyunk megfeledkezni róla, hogy az ‘56-os forradalomban nők is részt vettek. Pedig például ők főztek.”

Viccnek is gyenge lenne, így meg, hogy sajnos nem is annak szánták, elég szomorú. Szerencsére Borzas Kata grafikusművész kicsit segített a hangulatunkon, ugyanis "megjavított" pár '56-os fotót, melyeket itt alább ön is megtekinthet. Az '56-os nők éppen főznek, jól áll nekik a fakanál, nem? Na jó, hiába próbálkozunk, mi még mindig nem tudunk nevetni, de hátha majd ön...

Ha pedig kíváncsi arra, valójában mit csináltak a nők 1956-ban, a Múlt-kor történelmi portál vonatkozó cikkeit ajánljuk, melyekből kiderül többek közt, hogy a sebesültek 13,8%-a nő volt. És nem háztartási baleset útján szerezték a sérüléseiket.

Távolról sincs vége, olvasson még »

"Itt van ez a csúnyácska zsidó lány, aki milyen szép történeteket ír"

Miklya Anna 2016. október 26., szerda 19:10

Ljudmila Ulickaja az orosz irodalom nagyasszonya: későn, már több, mint ötvenévesen robbant be a nemzetközi irodalomba Szonyecska című, francia nyelven kiadott kisregényével. Az írónő eredetileg genetikusként végzett, majd némi kitérő után színházi dramaturgként folytatta, csak későn váltott szépirodalomra. Prózáját a klasszikus orosz irodalom folytatásának tekintik, érett, bölcs, megfontolt stílusa és nyelvezet sokak számára szimpatikussá és befogadhatóvá teszik. Legújabb regénye a Jákob lajtorjája, mely egy huszadik századon végigívelő, több szálon futó családregény, a Magvető gondozásában, Goretity József értő fordításában jelent meg a napokban. Az írónő a bemutató kapcsán járt Budapesten, és adott interjút a Díványnak. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ha még nem tudja, mit csinál ma este: kezdődik a Skandináv Filmfesztivál!

Divany.hu 2016. október 26., szerda 14:08

Tegye fel a kezét, aki nem skandinávfilm-rajongó! Na jó, nyilván nem kövezünk meg senkit a személyes ízléséért, az azonban, bármilyen filmeket szeressen is, biztos feltűnt mindenkinek, hogy a skandináv filmek mekkorát mentek az utóbbi (mondjuk két) évtizedben, és hogy mindig érdemes odafigyelni azokra a filmekre, amik északról jönnek. Bergmantól kezdve a dogmafilmek felforgató szándékú, majd kissé lenyugvó alkotóin, Lars von Trieren és Thomas Winterbergen át (hogy csak a legnagyobbakat említsük), egészen a kétezres évek scriptwriter-rendező zsenijeiig, az együtt és külön is dolgozó Susanne Bierig és Anders Thomas Jensenig, vagy az utóbbi évek Hollywoodban is befutott csillagáig, Nicolas Windign Refnig, a skandináv filmekre, műfajtól függetlenül a felfokozott társadalmi érzékenység, humanitás, és rendkívül egyéni látásmód a jellemző. Ehhez pedig magas szakmai, technikai felkészültség társul mind az írók és rendezők, mind a színészek részéről.

Távolról sincs vége, olvasson még »

6+1 film a Westworld előttről, amikben a mesterséges intelligencia öntudatra ébred

Miklya Anna 2016. október 25., kedd 19:46

A Westworld az HBO új primetime sorozata, amit kimondottan a lassan utolsó évada felé közelítő Trónok harca utódjának szántak. A történet egy olyan, elzárt területen lévő, hatalmas kalandparkról szól, ami a vadnyugat világába repíti a gazdag látogatókat. A vendégek élethű környezetben töltenek el pár napot (vagy akár hetet), ahol androidok szolgálják ki őket – és minden mocskos vágyukat. A megfelelő összegért cserébe ugyanis valóban azt tehetik velük, amit akarnak: az android nem ember, minden következmény nélkül lehet bántalmazni, szexuális kapcsolatot létesíteni vele, akár meg is ölni, míg ők nem tudják bántani a vendégeket, csak újra és újra elfelejtenek mindent, ami velük történt… Kérdés persze, mikor válik egy külsőleg-belsőleg folyamatosan tökéletesített robot túlságosan emberivé: mikor válik a program tudattá?

Távolról sincs vége, olvasson még »

Kepes András új könyvét mindenkinek el kéne olvasnia

Miklya Anna 2016. október 24., hétfő 18:21

Nekem nem asztalom az ilyesfajta könyvek olvasása, mint a Világkép, gondoltam, kezemben a könyvvel: a következő gondolatom pedig az volt, hogy mégis milyesfajta típusú könyv a Világkép? Van egy könyv, amit egy tévés műsorvezető írt, aki annak a letűnőben lévő fajnak az egyik utolsó példánya, aki kultúrán nőtt fel, azt ette, azt lélegezte: műveltségéről sokat elárul, hogy bálványozott irodalomtanárnőnk az ő Könyv-jelző című kortárs novellaválogatásaiból, mint tankönyvekből tanított. Én pedig, miután őszinte kíváncsisággal a kezembe veszem a könyvét, mert érdekel, vajon mit gondol a világról, rögtön mentegetni kezdem magamat, amiért elolvasok egy olyan könyvet, amit egy médiaszemélyiség írt, és ő is szerepel a címlapján – még akkor is, ha a nettó tudása és élettapasztalata kábé tízszerese az enyémnek. Elég tipikus példája a sztereotípiának, igaz? És amellett, hogy milyen otromba butaság, voltaképpen én szívom meg vele a legjobban. Na ez az egyik lényege Kepes új könyvének, csak ő sokkal többféle és árnyaltabb módon el tudja ezt mondani.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Túl szexisre sikerült Vasember-Rihanna

be 2016. október 24., hétfő 17:49

Emlékeznek, amikor pár hónapja a Marvel képregénykiadó  felrobbantotta az internetet az új Vasember bemutatásával? Valóban merész húzás volt, hogy az új Vasember egy színes bőrű, 15 éves, afrofrizurás tinilány lesz, aki nemcsak hogy megszólalásig hasonlít a barbadosi énekesnőre, Rihannára, de még a beceneve is ugyanaz. Mire viszont kezdtek volna csitulni a kedélyek, itt az újabb balhé a frissen megmutatott címlap körül: többen is szóvá tették, hogy J. Scott Campbell grafikáján a 15 éves tinilány nem éppen 15 éves tinilánynak néz ki. De miről is van szó?

Erről:

Riri-Williams-Campbell-cover-520x800

A grafika láttán tényleg nem egy átlagos tinilány jut eszünkbe, a sokak szerint Rihannára már-már megszólalásig hasonlító hősnő tényleg egész felnőttesen néz ki, és hát ez azért eléggé szexista irányba viszi az értelmezést. A Twittert el is árasztották a negatív megjegyzések a rajzzal kapcsolatban, sokan nem helyeslik a végeredményt. "Ha azt akarod az emberektől, hogy kerüljék a szexizmushoz és rasszizmushoz hasonló dolgokat, akkor ne engedd meg, hogy szexista és rasszista dolgok szülessenek meg!" - követeli felháborodva az egyik tweetelő a kiadótól. De nincs egyedül:

A felháborodás még inkább érthető annak tudatában, hogy a Riri-Vasember kitalálója, Mike Deodato eredetileg nem is Rihannáról, hanem a tinisztár Skai Jacksonról mintázta a karaktert (aki nem rokona Michael Jacksonéknak). Jackson esetében teljesen indokolt a tinisztár megnevezés, mivel mindössze 14 éves, így még szembetűnőbb, hogy ekkora mellekkel a karakter már egyáltalán nem is hasonlít rá (sem). 

 Azért Campbell mentségére szóljon, hogy nyilatkozott az ügy kapcsán, és maga is "nem a legjobban sikerült munkájának" titulálta ezt az alkotását. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Kardashianek közül kerül ki a következő Marina Abramovic

be 2016. október 23., vasárnap 19:35

Kendall Jennert elsősorban a reality show celebeket termelő Kardashian-klánból kinőtt modellként és beauty bloggerként ismerhetik, ezúttal azonban valami mindettől igen távol eső terület meghódításával próbálkozik: a performansz művészettel. Jó, nem az ő ötlete volt, a W Magazin kérte fel, vegyen részt a 10 éves évfordulójukat ünneplő, művészeti tematikájú kiadványukhoz kapcsolódó videóban - számolt be róla az ArtNetNews.

A hajtás után látható kisfilmben Jenner öt híres performanszművész alkotásait "értelmezi újra" Yoko Onótól a Marina Abramovic & Ulay alkotópároson át Yves Kleinig. "Modellként csak egy manökent látnak belőlem az emberek, de most saját magam szeretném irányítani a rólam megjelenő képet" - állítja Kim Kardashian kishúga.

Távolról sincs vége, olvasson még »

De mit keres Schwarzenegger a recski munkatáborban?

Miklya Anna 2016. október 23., vasárnap 17:50

A történelem eseményeire az a jellemző, hogy folyamatosan módosulnak, és elhalványulnak. Lassabban ugyan, mint a személyes emlékek – hiszen nem csak egy-egy ember megbízhatatlan memóriájához köthetőek –, de kikerülhetetlenül. Ez azonban nem feltétlenül baj: a feldolgozáshoz hozzátartozik bizonyos mértékű felejtés is.

Az, aki átélt egy traumát, nem tud felindultság nélkül beszélni róla. Akitől már távolabb van, más szemszögből, másfajta érintettséggel, kívülről szemléli. Nem véletlen, hogy A másik forradalom című 56-os antológia hangvétele teljesen szokatlan, különbözik minden eddigi 56-os könyvétől. A könyv novelláit jegyző írók közül ugyanis csak ketten (Bereményi Géza és Vámos Miklós) éltek az 56-os forradalom idején. A többiek már csak hallomásból, szüleik vagy nagyszüleik elbeszéléséből, történelemkönyvekből ismerik a történteket, ezért irodalmi alapanyagként sokkal szabadabb kézzel, bátrabban, teljesen másfajta perspektívából nyúltak hozzá. Így született meg az elmúlt év egyik legviccesebb könyve.

B288902
Távolról sincs vége, olvasson még »

David Bowie majd' egy éve halott, de azért itt van 2 új dala

Szűcs Gyula 2016. október 22., szombat 12:01

Október 21-én, a Lazarus című musical bónuszlemezén jelennek meg azok a dalok, melyeket az év elején elhunyt David Bowie kifejezetten a színdarabhoz írt, de később saját maga is rögzítette őket rendes stúdióverzióban Tony Visconti producerrel - írja az Openairradio.hu. Hajtás után megmutatunk belőlük kettőt!

bowie-killing2
Fotó: Columbia Records
Távolról sincs vége, olvasson még »

A Terror Háza virtuális valóság kiállítása a legjobb, ami '56-tal történhetett

Miklya Anna 2016. október 22., szombat 11:57

Az 1956-os forradalom hatvanadik évfordulóját éljük ebben az évben, ezért különösen sok pénz jut a megemlékezéshez kapcsolódó eseményekre, kiállításokra, programokra. A kisebb-nagyobb sikerű rendezvények mellett azonban szinte alig hallani az 56-os emlékév egyik legizgalmasabb és legújítóbb megemlékezéséről: a Terror Háza Egy akaraton – 1956-2016 címet viselő időszakos kiállításáról, ami nem áll másból, mint 6 darab, Pálfi György által rendezett VR-kisfilmből. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Hallott már J.R.R. Tolkien legelső regényéről?

be 2016. október 21., péntek 21:52

Hamarosan magyarul is olvasható J.R.R. Tolkien első prózai műve, ami angol nyelven is csak 2015-ben jelent meg először. A Kullervo című regényben az első világháború szörnyűsége, a finn eposzok szokatlan világa és Tolkien ébredező prózaírói tehetsége fonódik össze. A hírt az Európa Könyvkiadó jelentette be Facebook-oldalán, és már előrendelhető is a kiadvány. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Transzszexuális színésszel itt az új Rocky Horror Picture Show

bb 2016. október 21., péntek 16:58

Stílusosan Halloweenhez időzítve, október 20-án mutatta be a FOX a kultikus The Rocky Horror Picture Show remake-jét ezúttal valódi transzszexuális színésznővel a főszerepben – írja a Vanity Fair. A The Rocky Horror Picture Show: Let's Do the Time Warp Again című kétórás tévéváltozat főszerepében Laverne Cox látható majd, aki az Orange is the New Black sorozatban valamint a T, mint Transgender című dokumentumfilmben vált ismertté. Mellette olyan sztárok alakítják a főbb szerepeket, mint a 35 éves énekes-színésznő Christina Milian, az épp a Queennel turnézó Adam Lambert, Victoria Justice, Reevy Carney, Ryan McCartan vagy Annaleigh Ashford, sőt az eredeti RHPS eredeti Frank-N-Furtere, Tim Curry is feltűnik majd benne.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ismerje meg Tajvan világát ingyen!

Böszörményi Edina 2016. október 20., csütörtök 15:14

Tajvan sajátos múltjának és politikai- gazdasági hátterének köszönhetően filmművészete igen sokszínű. Így érdemes lesz ellátogatni a második TAIWAN DOX - Tajvani Dokumentumfilm Napokra október 20-22 között, vetítések helyszíne Toldi Mozi és a DocuArt Mozi, és az összes film megtekintése ingyenes. A 8 film, amit a filmnapok alatt megnézhet, betekintést enged a tajvani őslakosság életébe, a bulvármédia robbanásszerű fejlődésébe, vagy éppen emberi történeteket láthatunk majd a vásznon. A filmeket mandarin nyelven, magyar és angol felirattal vetítik. Átnéztük a filmlistát, és próbálunk kicsit segíteni a szelektálásban.

Távolról sincs vége, olvasson még »
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87

Blogok, amiket olvasunk

KERTÉSZ Ötletek zöldségágyások beültetéséhez

A nyár általában a pihenés időszaka, ezért a legtöbben ilyenkor már nem akarnak intenzív gondoskodást megkövetelő zöldségeket vetni. Lássuk, mint lehet tenni!

OTTHONTÉRKÉP Hagyd le a képről apu sörhasát!

A nappali ajtaján belógó hatalmas sörhas, egy csak félig látszó kutya vakarózó hátsó lába, lerágott csirkecsont a könyvespolcon – biztosan mindenki látott hasonló vicces vagy visszataszító fotókat ingatlanhirdetésekben.

MÁS TÉSZTA Búzadara dal - megyek panírozni

A nyár minden bizonnyal legújszerűbb dallamos hip-hop slágerében réteslisztről, búzadaráról és kenyérlisztről énekelnek a debreceni egyetem afrikai származású hallgatói. Ne hagyd ki!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés