#VILÁGOM

Férfiaktok, cirkusz és sörfeszt: 6 értelmes program hétvégére

Divany.hu 2012. május 31., csütörtök 19:17

A rövid hét miatt a hétvége is előbb kezdődik, ezért már ma elkezdhetjük szervezni a hétvégi programokat. Izlandi zenészeket, robosztus férfiaktokat és sörfesztet is ajánlunk, ráadásként pedig Charlie Chaplin lányának cirkuszi varázslatát a Trafó színpadán.

akt
Távolról sincs vége, olvasson még »

Egy mai forradalmárnő biciklivel és szexszel töri át a gátakat

Szilva Eszter 2012. május 30., szerda 08:42

Az idei Könyvfesztiválra jelent meg Czapáry Veronika írónő első könyve, amely különös keveréke egy fiatal nő fiktív naplójának és a gyerekkori élményeit megjelenítő prózaverses töredékeknek.  Az Anya kacag egyrészt egy igazi budapesti női regény, amelyben hősnő pontosan úgy nyargal a biciklijén egyik szórakozóhelyről a másikra, ahogyan a pasijait váltogatja. Másrészt kicsit olyan, mint egy kétfázisú sminklemosó: végül minden álcától megfosztja a hősnőt, akiről kiderül, csupán arra vágyik, hogy végre szeresse valaki. Arról, hogy mindezek hogyan férnek össze az anya halála és az apa molesztálása által okozott súlyos gyerekkori traumával, az írónőt kérdeztük.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Havi 8 kilós dumával ebben az országban csajozni lehet

Lavati Anett 2012. május 29., kedd 11:52

Puzsér Róbert, az RTL Klub botránycelebje szerint Magyarországon minden szar, pedig a világ tele van jó dologgal, például Hamvas Bélával, Mrozekkel, Radioheaddel, ilyenekkel.

A Csillag születik héten búcsúzó zsűrijében nem csoda, hogy ő lett a botrányember, mert nálunk a zsűrizés megélhetési nyalakodás.

Závada Péter és Simon Márton tovább faragja a rímeket

Lavati Anett 2012. május 21., hétfő 09:04

Mit is tudunk Závada Péterről azon kívük, hogy a Kossuth- és József Attila-díjas Závada Pál fia? Akik nem rajonganak annyira a hazai hip-hopért, azok bizony nem túl sokat. Závada Péter Újonc Petiként tűnt fel Akkezdet Phiai nevű formációban több mint 10 éve. A Rohamban rendezett ÖsszHang sorozat keretében ezúttal Závada szerkesztőjével, Simon Mártonnal – aki egyben műfordító és elismert kortárs költő is – olvastak fel verseikből Sabák Péter bőgőkíséretével.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Hegyi Barbara és Frei Tamás is megkapta a Libri Aranykönyv díját

.syl. 2012. május 20., vasárnap 12:14

Csütörtökön este ismét kiosztották a Libri Aranykönyv díjait, amit azzal a céllal alapított a Libri Kft. 2010-ben, hogy így minél több embert vegyenek rá az olvasásra. A hat kategóriában zajló versenyre összesen több mint félmillió szavazat érkezett, a győztesek közé került Hegyi Barbara, Frei Tamás és Müller Péter is.

DSC7936
Fotó: Arteregó

Az Uránia Nemzeti Filmszínházban tartott díjátadó házigazdája Hajós András volt, aki előbb bemutatta a 2011-es Aranykönyv szavazás győztes alkotásait, majd színpadra hívta a legsikeresebb alkotókat, és a művek kiadóit, áll a díjátadóról szóló sajtóközleményben. A szórakoztató irodalom kategória hazai győztese Frei Tamás lett A bankár című művével, míg a gasztronómia kategóriában Hegyi Barbara Abraka Babra című könyvére érkezett a legtöbb szavazat. Ismeretterjesztő kategóriában Müller Péter kapott díjat a Szeretetről, Szerelemről, Szeretkezésről című kiadványáért.

A 2011-es Aranykönyv-díj győztesei

Gasztronómia kategória:

Hegyi Barbara: Abraka Babra (Park Könyvkiadó)

Jamie Oliver: Jamie belevág (Park Könyvkiadó)

Gyermek és ifjúsági irodalom kategória:

Magyar népmesék (Kossuth Kiadó Zrt.)

Grimm testvérek:  Aranyhaj (Manó könyvek kiadó)

Ismeretterjesztő kategória:

Müller Péter: Szeretetről, Szerelemről, Szeretkezésről (Alexandra Kiadó)

Jan Stradling: A Történelem Rettegett Asszonyai (General Press Kiadó)

Klasszikus kategória:

Molnár Ferenc: A Pál Utcai Fiúk (Móra Ferenc Ifjúsági Könyvkiadó Zrt.)

Antoine De Saint-Exupéry: A Kis Herceg (Móra Ferenc Ifjúsági Könyvkiadó Zrt.)

Szépirodalom kategória:

Szabó Magda: Liber Mortis (Európa Könyvkiadó Kft.)

Mark Logue: A Király Beszéde (Gabo Könyvkiadó)

Szórakoztató irodalom:

Frei Tamás: A bankár (Ulpius ház könyvkiadó Kft.)

Suzanne Collins: A Kiválasztott (Agave Könyvek Kiadó Kft.)

Minivárossal járja a világot a Cirque du Soleil

Divany.hu 2012. május 18., péntek 13:42

A Cirque du Soleil ezen a héten (csütörtöktől vasárnapig) lép fel Budapesten az egyik legrégebbi előadásával, az Alegríával, amit eddig főleg a tengerentúlon turnéztattak. Amikor néhány hónapja Frankfurtban meglátogattuk a társulatot, elmondták, hogy milyen napi rutin szerint élnek a művészek, egy új videóban pedig abba kaphatunk betekintést, hogy hogyan működik az előadásokat a színpadra állító gépezet.

Összesen 21 országból száz ember alkotja az állandóan utazó társulatot, és mintha egy kisebb, működő város járná a világot, annyira szerteágazó problémákat tud a stáb magának megoldani. Az alap, hogy vannak saját szakácsaik, kellékeseik, de például állandóan utaztatnak varrónőket, akik a gyorsan elhasználódó ruhákat javítják. A jelmezeiket kézzel készítik, hogy ne függjenek attól, hogy éppen milyen alapanyagból van vagy nincs raktárkészlet valahol. A fellépők mindegyike képzett sminkes, mert a Cirque du Soleil tagság egyik feltétele, hogy a művész megtanulja magát kisminkelni.

A ruhák annyira egyediek, hogy a bőrszínű részeket egy-egy darabon a ruhát éppen viselő művész bőrszínéhez igazítják. Genevieve Laurendeau sasjtófőnök elmesélte, hogy amikor két hétig turnéztak Hawaii-on, akkor ebből elég szórakoztató esetek adódtak, mert még a nem lesült bőrszínekhez igazították a ruhákat, viszont két hét alatt mindenki szépen lebarnult.

Nevek nélkül tálal ki a piszkos ügyek intézője

Lavati Anett 2012. május 16., szerda 18:44

Jurányi Zsolt ismert alvilági figuraként leülte büntetését. A „nyaralás” közben már megfogant benne az ötlet, hogy leírja, milyen is a pesti maffia. Jurányi könyve nem egy lányregény. Őszinte, brutális és hűen vázolja fel, milyen bonyolult kapcsolati háló köti össze a magyar maffia tagjait, akik attól sem rettennek vissza, ha valakit épp meg kell ölni. És persze senki sem valódi.

Jurányi Zsolt
Jurányi Zsolt
Távolról sincs vége, olvasson még »

Gatyában pózoltak a miniszterek

Lavati Anett 2012. május 13., vasárnap 16:12

A miniszter is ember, sőt még arra is képes, hogy levegye a zakóját és fürdőruhájában, béna úszósapkában úszkáljon a pór néppel egy medencében. Pusztai Sándor, a Gellért-fürdő egykori úszómestere éveken keresztül fényképezte az ott fürdőzőket. Köztük minisztereket, színésznőket, újságírókat. Úgy is mint Klebelsberg Kúnót, Karinthy Frigyest és fiát vagy éppen Heltai Jenőt.

Klebelsberg Kúno (1875-1932) gróf kultúr- és tudománypolitikus
Klebelsberg Kúno (1875-1932) gróf kultúr- és tudománypolitikus
Fotó: Pusztai Sándor
Távolról sincs vége, olvasson még »

100 éve született Várkonyi Zoltán

Dívány 2012. május 13., vasárnap 14:46

100 éve született a Kossuth-díjas Várkonyi Zoltán, az egyik legsikeresebb magyar rendező, forgatókönyvíró. 1934-től filmezett, első filmje a Meseautó volt, haláláig közel 20 klasszikust vitt képernyőre.

várkonyi fidelio
Fotó: Fidelio

5 értelmes program hétvégére

Dívány 2012. május 11., péntek 18:05

A tavasz igen erőteljesen kezdi átadni a terepet a nyárnak, bár a hétvégére nem jósolnak strandidőt a meteorológusok. 5 olyan programot ajánlunk figyelmükbe, amire érdemes elmenni, még akár esernyővel is.

A finn Pertti Kurikan Nimipäivät együttes
A finn Pertti Kurikan Nimipäivät együttes
Távolról sincs vége, olvasson még »

Ki a magyar Bruce Willis?

Dívány 2012. május 10., csütörtök 18:13

A Die Hard 5 forgatása miatt Budapesten tartozkódó Bruce Willis folyik az összes magyar csapból. Útlezárások, őrült fotósok és persze a találgatások – vajon melyik budapesti házat bérelték ki a sztárnak – töltik ki napjainkat, már a benzin ára sem érdekel minket. Minden a fehér atléták királyáról, a Willis által megformált John McClane-ről szól, ahogyan ez a poszt is, még ha érintőlegesen is. Vajon ki a mi Bruce Willisünk? Egyáltalán vannak klasszikus értelemben vett magyar akcióhősök? Nem túl sokan. Szavazzon, ön szerint ki a legnagyobb magyar akciósztár!

05
Fotó: Summit Entertainment
Távolról sincs vége, olvasson még »

Fapados Shakespeare a Fogasházban

Lavati Anett 2012. május 8., kedd 18:42

A TÁP Színház társulata a múlt héten mutatta be Shakespeare, Hogyan élnek a halak a tengerben? (tulajdonképpen Periklész) című darabját. A rendező Laboda Kornél, Periklészt Csányi Dávid alakítja, a többi szerepet fiatal, frissen végzett szabadúszó színészek játsszák, köztük Béli Ádám, Cselle Éva, Csillag Botond, Egger Géza, Gera Marina, Gergely Katalin, Kiss-Végh Emőke, Kőszegi Mari és Orbók Áron. Megnéztük mi is.

Van, ami örök: ahogyan kocsma, úgy cirkusz is lesz mindig!

Lavati Anett 2012. május 7., hétfő 19:58

Hosszas egyeztetés után sikerült lefixálnunk a forgatás időpontját egy császártöltési vándorcirkusszal. Télen, vagyis szezonon kívül Császártöltésen élnek, de tavasztól őszig járják az országot lakókocsijaikkal. Április 13-án indultunk Budapestről két kollégámmal Hajósra, ugyanis a társulat aznap ott tartotta előadását. Nem kevés prekoncepcióval vágtunk neki az útnak.

Az Evadro cirkusz sátra
Az Evadro cirkusz sátra

Finnek, fogyatékosok, punkon ingyen a Toldiban

Dívány 2012. május 7., hétfő 10:34

Doc Lounge egy skandináv vetítéssorozat, ami az Észak-Európában arról lett híres, hogy a filmeket dj/vj performanszok kísérték, ami igazi különlegességnek számít a mai napig. A Doc Lounge először május 11-én Budapestre látogat, és egy igazi filmkülönlegességgel lepi meg a magyar közönséget.

Pertti Kurikan Nimipäivät együttes
Pertti Kurikan Nimipäivät együttes
Távolról sincs vége, olvasson még »

Soma Mamagésa írás közben nem szexel

Lavati Anett 2012. május 4., péntek 20:34

Spitzer Gyöngyi – aka Soma Mamagésa – a héten mutatta be legújabb könyvét, a Tiszta Szexet, amiből a nemi szervekről készült szinonimaszótár, a pajzán versikék mellett azt is megtudhatjuk, milyen volt Soma első maszturbálása, de azt is, hogy 20 évesen vett részt először gruppenszexben.

Távolról sincs vége, olvasson még »

5 értelmes program hétvégére

Dívány 2012. május 4., péntek 09:38

Ha nincs ötlete, mit csináljon hétvégén, jó helyen jár. Nekünk 5 ajánlatunk is van.

Banán Klub
Banán Klub

Óriás dinószobrok és mókuskerék fából - ahogyan a felnőttek játszanak

Lavati Anett 2012. május 3., csütörtök 14:04

A fa az egyik legtermészetesebb és legrégebb óta használt anyag ősidők óta. Ennek ellenére még mindig akadnak kiaknázatlan lehetőségek a fa felhasználásával kapcsolatban. A Hello Wood csapata olyan szabadtéri installációkat épít évről évre, aminek láttán nagyon jól teszi az állunk, ha leesik.

Menjen színházba májusban!

Lavati Anett 2012. május 3., csütörtök 14:04

Májusban sem pihennek a rendezők és a színészek, 5 olyan előadást ajánlunk, amit nem érdemes kihagyni.

mu
Fotó: Facebook

A májusfaállítás kiskátéja szakértőktől

Lavati Anett 2012. május 2., szerda 11:12

A májusfaállítás szokása a mai napig él a magyar kisvárosokban, falvakban. Csak ma már kicsit másképp, mint régen.

májusfa papp tamás indafotó
Fotó: Papp Tamás / Indafotó

Szülés után egy héttel a nőnek már a porondon a helye

Dívány , indexvideo 2012. május 1., kedd 13:16

Egy cirkuszos csemete nem tud áttérni a privát életbe, de kívülről sem könnyű bekerülni egy vándorcirkuszos családba. Ennél is nehezebb utazó artistaként párt találni. Vándorcirkusz a kulisszák mögül, 2. rész; az elsőt itt nézheti meg.

Melyik a legjobb kerthelyiség Budapesten?

Lavati Anett 2012. május 1., kedd 13:07

Végérvényesen is vége a fagyoskodásnak, a romkocsmák kerthelyiségei úgy nyitnak ki, ahogyan anyám kertjében a szapora liliomok nyílnak. Mivel április elseje óta nem lehet dohányozni a szórakozóhelyeken, csak azok kerthelyiségeiben – és mert mi ettől függetlenül is szeretjük a kerthelyiségeket –, kétségtelenül elérkezett az idő, hogy kiderítsük, melyik a legjobb. Olvasóink tippjei alapján íme egy tízes mezőny, válassza ki, önnek melyik jön be leginkább!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Vándorcirkusz a kulisszák mögül 1. rész

Dívány , indexvideo 2012. április 30., hétfő 18:13

Botránybemutató Ruttner Györggyel

Lavati Anett 2012. április 30., hétfő 08:44

Mi a különbség egy fekete krízismenedzser asszony és Ruttner György között? Többek között az, hogy míg a Universal Channel legújabb sorozata, a Botrány főhősnője, Olivia Pope nem valós személy, addig Ruttner hús-vér ügyvéd. Hogy mi köze van egy amerikai sorozathoz? Semmi.

Távolról sincs vége, olvasson még »

10 értelmes program a hosszú hétvégére

Dívány 2012. április 28., szombat 11:57

Ha nincs kedve otthon ülni és tévézni, de nem tudja, hová is mehetne ezen a hosszú hétvégén, adunk pár ötletet.

mediawave
Távolról sincs vége, olvasson még »

Minden, amit tudni akartál az Útikalauzról, Dr. Who-ról és a Bábel-halakról

Lavati Anett 2012. április 27., péntek 13:38

Douglas Adamsről, a legendás Galaxis útikalauz stopposoknak szerzőjéről jelentetett meg életrajzi kötetet az Akadémiai Kiadó. Neil Gaiman Ne ess pánikba! című könyvének magyar kiadását vasárnap mutatták be a XIX. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon Kiss László csillagász és Kánai András sci-fi író közreműködésével.

Távolról sincs vége, olvasson még »
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87

Blogok, amiket olvasunk

KERTÉSZ Ötletek zöldségágyások beültetéséhez

A nyár általában a pihenés időszaka, ezért a legtöbben ilyenkor már nem akarnak intenzív gondoskodást megkövetelő zöldségeket vetni. Lássuk, mint lehet tenni!

OTTHONTÉRKÉP Hagyd le a képről apu sörhasát!

A nappali ajtaján belógó hatalmas sörhas, egy csak félig látszó kutya vakarózó hátsó lába, lerágott csirkecsont a könyvespolcon – biztosan mindenki látott hasonló vicces vagy visszataszító fotókat ingatlanhirdetésekben.

MÁS TÉSZTA Búzadara dal - megyek panírozni

A nyár minden bizonnyal legújszerűbb dallamos hip-hop slágerében réteslisztről, búzadaráról és kenyérlisztről énekelnek a debreceni egyetem afrikai származású hallgatói. Ne hagyd ki!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés