#VILÁGOM

COLORS-kiállítás: kortárs embertan-magazin

szilvae 2012. július 26., csütörtök 16:43

Színes-szagos, hat nyelven kiadott magazin, egyedi vizuális nyelv, amely mindenki által érthetően, a képek erejével kommunikál a társadalmat meghatározó témákról, és persze felettébb okosan csomagolt reklám is - ez mind a Benetton divatcég által 1991-ben indított COLORS magazin, amelynek címlapjaiból az Art Moments csapata szervezett látványos plakátkiállítást az Erzsébet téri Design Terminál üvegkalickájában.

Húsz év borítóiFotó: Art Moments
Távolról sincs vége, olvasson még »

Filmfesztivállal búcsúzik a bezáró Odeon Lloyd mozi

la 2012. július 25., szerda 09:12

Sorra zárnak be a művészmozik Budapesten, augusztus 1-től a budapesti az Odeon Lloyd mozi is beáll a Kultiplex és az Európa és a Bem által alkotott sorba, a Hollán Ernő utca 7. szám alatt nem nyit ki többé a mozi. Az ok egyszerű: az üzemeltető nem tudja rendezni a bérletidíj-tartozásukat. Budapest egyik legkedveltebb művészmozija nem volt elég az a gyorssegély a további működésre, amit Nemzeti Filmalaptól kaptak. A könnyes búcsú helyett azonban inkább a szépre emlékeznek: filmfesztivállal búcsúznak a mozibajáróktól.

odeonll
Fotó: Facebook
Távolról sincs vége, olvasson még »

Nem gyászolnak az odeonosok

szilvae 2012. július 25., szerda 09:12

Eggyel kevesebb lehetőség közül választhatnak azok, akik a plázák helyett a budapesti art mozikat favorizálták: július 31-én az elmaradt bérleti díjakból felhalmozott többmillió forintos tartozás miatt biztosan bezár a Hollán Ernő utcai Odeon-Lloyd mozi, ami ebben a formában – a tékával és kávézóval együtt – kilenc éve meghatározó pontja Újlipótvárosnak. Az üzemeltetők július utolsó hetében filmfesztivállal búcsúznak a közönségtől, és ígérik: továbbviszik az „odeonos szemléletmódot”.  A mozi bezárásáról és a tervekről Borsos Erika, a mozit üzemeltető Odeon Video Kiadó- és Kölcsönző Kft. ügyvezető igazgatója beszélt nekünk.

 04-odeon-IMG 6428
Távolról sincs vége, olvasson még »

Elstartolt az első Rakéta Fesztivál

Dívány 2012. július 25., szerda 08:58

Idén először rendezik meg Budapesten a Rakéta Fesztivált, és aki nem tudja, mi ez, ne tűzijátékra készüljön, hanem koncertekre. Ahogyan Facebook-oldalukon írják magukról: „amolyan magyar Offként, de legalább egy Creepy Teepee-ként” szeretnék kiegészíteni a nagyobb magyar fesztiválokat.

A lengyel Off Fesztivál (ami 2005-ben indult), és a Creepy Teepee (ami 2009 óta létezik) egyaránt szakítottak a mainstreammel, és a "csináld magad" jegyében szerveződnek a fellépő zenekarok (vagy kisebb koncertszervező ügynökségek) tagjainak munkájával. Így a Rakéta Fesztivál szervezői közül is akadnak jópáran, akik színpadra is lépnek a hét során.

rakéta.gif
Fotó: tumblr.com
Távolról sincs vége, olvasson még »

A nők teljesen és menthetetlenül hülyék

la 2012. július 22., vasárnap 17:47

Takács Nóra modell Gombos Edina nyomdokaiba lépett (aki ugye, Babanapló néven adott ki egy olyan „könyvet”, ami gyakorlatilag üres lapokból áll), és bemutatta művét, egy olyan könyvet, aminek – nem fogják kitalálni! – a fele tök üres, nekünk kell kitöltenünk. A Hogyan legyek jó nő? című valami szerencsére azért nem a könyv nevet kapta, a borítóján feltüntették: "minden, amit a szépségápolásról és az egészséges életvitelről tudni kell – egyetlen noteszbe sűrítve.” Ezt a noteszt megjelenése alkalmából dedikálta is a modell és életmódmagazin-szerkesztő Takács, több százan pedig még sorba is álltak az autogramért, amire csak azt az egy magyarázatot tudtuk elképzelni, hogy örülnek, amiért nekik ennyivel kevesebbet kell majd beleírni.

01-jono nora-IMG 6430
Fotó: divany
Távolról sincs vége, olvasson még »

Porondszínházba darálta be a Sziget 4 helyszín hulláját

Gyulai Bence 2012. július 21., szombat 11:27

Már tavaly is keseregtünk rajta, hogy zsugorodik és döglődik a Sziget Fesztivál egyik legszimpatikusabb helyszíne, a Színház- és táncsátor. A Sziget Sajtóiroda most egy kicsattanó hangulatú sajtóközleményben kürtölte világgá az örvendetes hírt, hogy az agóniának vége, a Színház- és táncsátor valóban végleg kimúlt, nem érte meg a huszadik, jubileumi fesztivált. Ugyanígy jazzsátor és komolyzenei helyszín sincs már, és a kabarészínpad is kimúlt.

szigetfent 15
Fotó: Nagy Attila
Távolról sincs vége, olvasson még »

5 értelmes program a hétvégére

Dívány 2012. július 20., péntek 14:15

Ha nem akar elmenni a Hegyalja Fesztiválra, de azért szívesen kiszabadulna a betonrengetegből, akkor ezen a hétvégén is öt különleges programból választhat.

A tavalyi Bánkitó Fesztiválról
A tavalyi Bánkitó Fesztiválról
Fotó: Bánkitó Fesztivál 2011
Távolról sincs vége, olvasson még »

Ki a legjobb tévés nyomozó?

Lavati Anett 2012. július 18., szerda 15:55

A nyomozós, detektíves sorozatok emberek millióit láncolták a tévék elé a 70-es, 80-as és a 90-es években. Mára már talán mindent kihoztak filmkészítők a nyomozós sorozatokból, amit csak lehetett, de az is lehet, hogy az a néhány ikonná vált tévés detektív vette el a kedvét a producereknek attól, hogy egy újat teremtsenek, tudván, úgyse menne. Az elmúlt 40 évben nyomoztak már hawaii ingben, ballonkabátban-pipával, tök kopaszon-nyalókázva, karaterúgásokkal és sikongatva, fehér öltönyben néger társsal, nagymamásan, kényszerbetegen, és kutyamódra is. Az alábbi 10 nyomozó közül döntse el, Ön szerint ki volt a a legjobb!

Telly Savalas a Kojak című amerikai krimisorozatban
Telly Savalas a Kojak című amerikai krimisorozatban
Fotó: The Movie Company / Northfoto
Távolról sincs vége, olvasson még »

Nyolcvan éve nyílt meg a világ első autósmozija

Lavati Anett 2012. július 17., kedd 11:54

Az első autósmozit egy Richard M. Hollingshead Jr. nevű vegyipari mágnásnak köszönhetjük. 1932 óta nézhetjük autóból a filmeket, ám a drive-in, vagyis autósmozizás az 50-es, 60-as évek Amerikájában élte fénykorát. Hazánk nagyjából fél évszázados fáziskéséssel zárkózott fel, ekkor nyílt meg az első autósmozi Szentendrén.

autósmozi2amindentitbloghu
Fotó: amindenit.blog.hu
Távolról sincs vége, olvasson még »

5 értelmes program hétvégére

Dívány 2012. július 13., péntek 13:17

Ha ezen a hétvégén nem megy se a Balaton Soundra, ne búslakodjon, azért tud majd mit csinálni. Most is találtunk 5 jó programot a hétvégére.

DMOHA20111119017
Fotó: Mohai Balázs / MTI
Távolról sincs vége, olvasson még »

Harrison Ford ma 70 éves

Lavati Anett 2012. július 13., péntek 10:01

Harrison Ford 1942. július 13-án született Chicagóban, és bár ácsból véletlenül lett színész, pályafutása során alaposan bedolgozta magát a hollywoodi csillagok sorába: elég, ha csak az Indiana Jones-filmeket, vagy a Csillagok háborúját említjük. De hogyan is kezdte?

tk3s 19840101 alb a90 320130
Fotó: Northfoto
Távolról sincs vége, olvasson még »

A fürdőruha evolúciója az ókortól napjainkig

Lavati Anett 2012. július 12., csütörtök 20:24

Fürdőruhát már az ókorban is hordtak, méghozzá olyat, ami erősen emlékeztet a 1960-as években berobbant bikinire. Az úszáshoz, fürdéshez használt ruhanemű evolúciója azonban nem ilyen nyílegyenes. A viktoriánusok használtak például fürdőkocsikat is, nehogy meglássák kevésbé fedett testüket az árgus szemek, a XX. század elején pedig olyan szettben fürödtek nők, amilyenben ma civilben az apácanövendékek grasszálnak az utcán (már ha grasszálnak). A fürdőruha története igen izgalmas fejlődéstörténet, főleg az olykor sci-fi adaptációba, máskor burleszkbe illő kosztümként feltűnő darabokkal.

Fürdőruha 1915-ből
Fürdőruha 1915-ből
Fotó: bikiniscience.com
Távolról sincs vége, olvasson még »

Közönségdíjat nyert Sós Bálint NANE-kampányfilmje

Dívány 2012. július 12., csütörtök 14:31

Közönségdíjas lett a cannes-i Young Director Award-on a családon belüli erőszakról szóló kampányfilm. Több mint 170 ezren nézték meg.

Öld meg Salman Rushdie-t!

Lavati Anett 2012. július 11., szerda 13:34

A Salman Rushdie Stresszes Élete és Ítéletének Végrehajtása nevű játékot a teheráni számítógépes játékexpón mutatták be – számolt be róla a The Guardian június 26-án. A játékról egyelőre csak annyit tudni, hogy a játékosoknak lehetősége nyílik virtuálisan végrehajtani Komeini ajatollah 1988-as ítéletét: hogy megöljék az iszlám hitet szerintük káromló írót.

Salman Rushdie 1988-ban jelenttette meg nagy nemzetközi irodalmi áttörést jelentő regényét, a Sátáni Verseket. A mű azonnal nagy botrányt kavart az iszlám világban, 1989 februárjában Irán akkori vallási vezetője, Komeini ajatollah az iszlámra nézve istenkáromlónak nevezte a kötetet. Az általa kiadott halálos ítélet, a fatva miatt nemzetközi csatározás kezdődött az Egyesült Királyság – ahol a bombay-i származású brit író él – és Irán között, majd Nagy-Britannia évekre meg is szakította diplomáciai kapcsolatait az iszlám országgal.

Salman Rushdie
Salman Rushdie
Fotó: Szémann Tamás / Index
Távolról sincs vége, olvasson még »

Olvasson nyáron is, 10 könyvet ajánlunk

Lavati Anett 2012. július 10., kedd 19:36

Nyáron könnyed, pihentető olvasmányos és szórakoztató könyveket szeretünk olvasni, összeválogattunk egy tízes listát, mit vigyen magával a strandra. James Joyce-t nyugodtan félreteheti, Heidegger és Samuel Beckett is maradhat a polcon, de nyugodjon meg, azért nem kell rögtön Fejős Évából bevásárolnia.

stockfresh 1559013 beautiful-caucasian-woman-reading-outdoor siz

Béna szóviccel próbálkozik az első magyar könyvcserélő portál

Dívány 2012. július 10., kedd 16:23

Nem kell megijedni, nem a fűszer-, salátnövényről van szó, hanem egy könyvcserélő oldal honlapjáról, aminek valamiért – gyenge szóviccel élve – a Rukkola nevet adták az akció kezdeményezői.

rukkola
Fotó: rukkola.hu

Ki tud többet Pókemberről?

Dívány 2012. július 10., kedd 10:00

Hány éves a karakter? Ki a felesége? És még négy kérdés, hogy nyerjen belépőt, pólót, sapkát.

5 értelmes program a hétvégére

Dívány 2012. július 6., péntek 12:02

Mit csináljon az, aki nem fesztiválozik, nem egy zsúfolt vízparton vagy strandon múlatja az időt és az egész heti lohasztó kánikula maradt ereje értelmes időtöltésre? Ajánlunk pár programot.

Smárolt ma már?

Lavati Anett 2012. július 6., péntek 08:08

Jó, ez nem olyan nagy dolog, nincs az évben olyan nap, ami ne lenne valaminek a világnapja. Van a fáknak, a tejnek, az alvásnak, a víznek, a csóknak miért ne lenne? Hogy miért épp július 6-ra esik, azt nem tudjuk, mindenesetre ma ünnepelnünk kell, hiszen a csók "az a világnyelv, amit mindenütt értenek” – így nyilatkozott 2009-ben a Die Welt című napilapnak Elisbeth Oberzaucher, a bécsi egyetem magatartáskutatója.

19610101 alb a90 261189
Fotó: Northfoto
Távolról sincs vége, olvasson még »

Robert Pattinson szépfiúként meggyőzőbb, mint vártuk

Lavati Anett 2012. július 5., csütörtök 08:13

Július 5-én kerül a hazai mozikba a Bel Ami – A szépfiú című film, amelyet Guy de Maupassant azonos című regénye alapján vittek vászonra. A filmben az Alkonyat-szériából ismert Robert Pattinson mellett olyan hírességek szerepelnek, mint Christina Ricci, Uma Thurman és Kristin Scott Thomas.

Robert Pattinson és Kristin Scott Thomas a Bel Ami forgatásán az Andrássy úton
Robert Pattinson és Kristin Scott Thomas a Bel Ami forgatásán az Andrássy úton
Távolról sincs vége, olvasson még »

Pride-programok, nemcsak melegeknek

Dívány 2012. július 4., szerda 14:03

Vasárnap elkezdődött a Budapest Pride LMBTQ-fesztivál, ami már évek óta nem csak melegfelvonulásról szól, hanem egy egész héten át tartó kulturális programsorozatot takar: beszélgetésekkel, koncertekkel, filmekkel és bulikkal. Ezekből válogatunk most.

pride09 11
Fotó: Bakró-Nagy Ferenc

5 híres nő, akiknek egy nő szerelme kellett a sikerhez

Lavati Anett 2012. július 3., kedd 21:47

Eleanor Roosevelt – az egykori amerikai First Lady – egy újságírónő karjaiban talált vigaszt, miután megtudta, férje megcsalja őt. Emily Dickinson és Virginia Woolf is leszbikus szeretőjük által ihletett műveiknek köszönhetik a világhírt. Jean Acker színésznő szeretője révén került be a filmiparba. Annie Leibovitz fotóművész pedig társa, Susan Sontag írónő halála után megvalósította közös álmukat, egy gyönyörű fotóalbumot, melyben azok a helyek és tárgyak szerepelnek, amelyek mindkettejük életében fontos szerepet töltöttek be. Az már csak bájos egybeesés, hogy ilyen tárgy például Sontag kedvenc költőjének, Emily Dickinsonnak az inge, vagy Virginia Woolf hálószobája. Ennek az öt nőnek a sorsában közös pont, hogy még ha nem is voltak mind leszbikusok, az életművükre mégis egy másik nő szerelme volt hatalmas befolyással.

Annie Leibovitz 2011-ben egy moszkvai kiállításán édesanyja portréja mellett.
Annie Leibovitz 2011-ben egy moszkvai kiállításán édesanyja portréja mellett.
Fotó: Photoxpress / Northfoto
Távolról sincs vége, olvasson még »

Vigyen e-könyvet a strandra!

ermiz 2012. július 3., kedd 19:18

Hiába szerezzük meg az e-könyv olvasót, ha utána jön a pofára esés – legalábbis, ha magyarul szeretnénk olvasni. A hazai piac még mindig nem készült fel az elektronikus könyvek iránt érdeklődő vevőkre, akik beszerzik a readereket, azok meg úgyis olvasnak angolul. Ez lehet a rövid konklúziója a cikknek is.

stockfresh 1405851 electronic-book-reader-laying-outdoors sizeM
Fotó: Stockfresh

A legtöbbet a Kindle-kből adnak el, ami viszonylag alacsony ára miatt ma már az egyik legkedveltebb reader. Népszerűségének másik oka, hogy az Amazon árulja, ami aztán óriási választékban kínál hozzá rögtön olvasnivalót, persze, a saját formátumában. Ezzel semmi baj, az Amazon lassan beveszi a világot, a probléma ott van, hogy a magyar e-könyv kiadók mintha még nem ébredtek volna fel, vagy nem fogadnák el a nyilvánvaló tényt, hogy bármit csinálnak, a Kindle többé-kevésbé lenyomja a piacot. Persze ott vannak a táblagépek is, de ezek és az e-book readerek közé nem tehető egyenlőségjel, főleg azért mert más a képernyőjük, és emiatt sokkal kevésbé jó rajtuk olvasni.

Az Index tech rovata megnézte milyen a Kobo és a Kindle 4, illetve azok magyar riválisát, a txtr-t. A Kindle Fire-t is tesztelték, a Nookról pedig itt olvashat.

Kiindulási pontnak tökéletes az e-könyv olvasók blog, és a könyvkonnektor oldal, ahol számos tanácsot és tippet lehet találni.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Kínai filmek ünnepe az Urániában

Dívány 2012. július 3., kedd 12:59

Június 3-án és 4-én a látogatók 8 kínai filmet láthatnak, drámát, vígjátékot és animációs filmet is az Urániában teljesen ingyen.

kína.png
Fotó: urania.hu

Jobb a külföldi Cosmo, Elle, és a többi a magyar kiadásnál?

Dívány 2012. július 3., kedd 11:37

Korábban már elemeztük, hogy mi is a helyzet a női magazinokkal. A Magyarországon kapható kiadványok többségének persze van külföldi testvérlapja, ami általában sokkal drágább, de sokkal vastagabb is. Jó, a hirdetés is több benne. Arra voltunk kíváncsiak, hogy vajon mennyire különböznek az amerikai, brit vagy éppen német magazinok a honi társaiktól, vajon megéri-e befektetni néhanapján egy külföldi női magazinba, ha mondjuk a strandon lebzselve már kiolvastunk mindent, amit a magyar piac kínálhatott. És persze ne feledkezzünk meg arról, hogy azért a nyelvtanuláshoz is fel lehet használni ezeket a kiadványokat. Annak pedig, aki nem nagyon járt még külföldön, átlapozni egy ilyen magazint olyan lehet, mint amilyen a mostani negyveneseknek volt ácsorogni a dollárbolt előtt. Persze nincs könnyű helyzetben, aki komolyabb gyűjteményre vágyik, nekünk is csak a harmadik helyen sikerült hozzájutni az összes magazinhoz, amire a körképhez szükségünk volt.

Távolról sincs vége, olvasson még »
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés