#VILÁGOM

Heti Kimenő: Komolykodás rapperekkel és költőkkel a Kiskakason át

maze 2012. október 4., csütörtök 10:44

Aki nem megy rímversenyre, simogasson fókát, nézegessen hangszereket vagy csak üljön be a Hidden Orchestrára a héten.

Ön is lehet a világtörténelem legszebb nője!

maze 2012. október 2., kedd 19:33

Kiss Róbert Richárd Prima Primissima díjas újságíró rendkívül fontos témát vett elő, csokorba gyűjtötte a világirodalom vélt vagy valós szép nőit, elképzelte, hogyan nézhettek ki, majd ezt közzétette egy könyvben. Az oltári ötletből az olvasó azt szűrheti le, az újságíró szerint milyen lehetett Szép Heléna, Szapphó, vagy az utolsó kínai császár felesége, legalábbis a róla írt ajánló szerint.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Szép hely a láp, de kell a gumicsizma

cukorka 2012. szeptember 30., vasárnap 17:41

Pont azon törtem a fejem, hogyan lehetséges, hogy régen olyan sok izgalmas gyerekeknek szóló tévéfilm készült, és hogy milyen jó is lenne, ha valaki ilyeneket csinálna. Erre tessék, ha nem is tévé, de mozi: itt van Balogh György, aki hét év után be tudta végre fejezni Tüskevár című filmjét, amiben ráadásul hiába játszik Eperjes Károly, mégis Kovács Lajos a Matula, tehát akár jó is kisülhet belőle. Az amúgy nem rendező, mégis rendező a sajtóvetítés előtt rögtön két mondattal is megijesztett: azt állította ugyanis, hogy a filmje nagyon lassú (99 perc), és hogy szeretne új műfajt teremteni. Ez utóbbival esküszöm, nem értem, miért hozakodnak mindig elő, olyan sok jó műfaj létezik.

64080017
Távolról sincs vége, olvasson még »

Nahát, a ruszkik nőket erőszakoltak!

cukorka 2012. szeptember 29., szombat 17:31

"A múlttól nem lehet szabadulni, szembe kell vele nézni" – hirdeti az ajánló Kováts Judit Megtagadva című első regényét, amiről eleinte azt hittük, hogy megtörtént esetet dolgoz fel. De nem: hamar kiderült, hogy csak arról van szó, hogy az írónő elbeszélgetett huszonhárom, a második világháborút átélt emberrel, majd az ő történeteik elemeiből kotyvasztott egy regényt. Itt jegyeznénk meg, hogy az írók általában/sok esetben így készítik a regényeiket, tehát furcsa valóságosnak hívni egy közel két tucat ember életének részleteiből összeszerkesztett, kitalált történetet – de bár ez lenne vele a legnagyobb baj.

Heti Kimenő: Ha nem elég a World Press, menjen Chilébe!

maze 2012. szeptember 27., csütörtök 10:42

A világot megérteni ráér, a kurvák is várhatnak, mert a csütörtök éjszaka a kutatóké. Kész szerencse, hogy van még másik hat nap.

Nadja Massun fotót minden családi albumba!

maze 2012. szeptember 25., kedd 10:43

A Stílfűrész szeretne értelmes dolgokról szólni, és mivel nem ismertük, kicsit izgultunk, vajon elég jó program lesz-e elsőnek pont Nadja Massun a magyar-belga gyökerekkel bíró, Afrikában született, Mexikóban élő fotós kiállítása a Mai Manóban, szerencsére ráhibáztunk. A puding próbája volt számunkra is, de már a megnyitón látszott, hogy amennyiben feltételezzük, hogy nők olvasnak minket, ez valóban ideális program nekik. Annál is inkább, mert az Alice Zapata országában című, november 4-ig tartó kiállításon kiderülhetett számunkra, hogy ez a fajta társasági esemény mágnesként vonzza a középkorú, jól szituált és divatos asszonyokat, akik aztán kis csapatokban összegyűlve beszélhetik ki mindennapjaikat a nyitóbeszédek alatt.

Alice Zapata országában, 2010, digitális nyomat
Alice Zapata országában, 2010, digitális nyomat
Fotó: Nadja Massun

Nadja Massunnak és mexikói képeinek hála, ennél jóval többről van persze szó. A megnyitón Isabel Téllez Rosete, Mexikó nagykövete is jelen volt, aki örömét fejezte ki, amiért végre Budapesten is bemutatják Massun sorozatát, köztük az oaxaca indiánokról készült képeket, mert fontos, hogy a népéhez lélekben közel álló magyarok is megismerhessék Mexikó igazi világát.

A punk keresztanyja a hatalmas fekete péniszek közt

LS 2012. szeptember 24., hétfő 09:06

Ritkán tartják egy punk-rock énekesnő könyvbemutatóját egy múzeumban, ahol teremszerte szemmagasságban óriási farkakat lehet megtekinteni. Kisebbek, nagyobbak, vastagok, feketék és fehérek, gyönyörűen fotózva, de akkor is farkak mindenütt. Ez esetben azonban mindez nem volt véletlen, és nem a meghökkentésről szólt. A fotók készítőjének, Robert Mapplethorpe-nak és a könyv írójának, Patti Smithnek a története nagyon is összekapcsolódik. Smith ugyanis megígérte szerelmének és barátjának, amikor az már AIDS-ben haldoklott, hogy megírja kettejük történetét. Ez lett a Kölykök.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Máté Gábor mostantól a K:antinban ül

maze 2012. szeptember 23., vasárnap 17:38

Készpénzmentes kávézó megnyitójára invitáltak minket a Katona József Színházba, merthogy ez egész Európában egyedülálló dolog. Arról van szó, hogy a színház kapui ezentúl mindig nyitva állnak majd, ha kávézni támad kedvünk, de fizetni az előadások szüneteit leszámítva csak bankkártyával fogunk tudni. Menjen bele a Portfolio.hu abba, hogy ez most akkor jópofa vagy sem, mi inkább foglalkozunk az idén harminc éves, teljesen átalakított Katonával.

Hol vagy, jó ruhatáros néni?

Azért írjuk, hogy átalakított és nem felújított, mert a műhelymunkák nagy rajongója, Máté Gábor előtt végre megnyílt a lehetőség, hogy egész színházát egy nagy műhellyé, új típusú kulturális térré alakíttathassa: így az egykori nézőtér egy hangár lett, ami a trendi befejezetlenség érzését kelti. Ugyan Európában számos ilyen színház van, tény, hogy mi eddig szinte mindenhol a “kérem a jegyeket, tegyék le a ruhatárban a kabátot, fáradjanak fogyasztani, majd üljenek a helyükre” formához szoktunk.

Azon felül, hogy az ügyvezető igazgató és a társulat, na meg maguk a nézők is fiatalosabban, lazábban érezhetik maguk ebben a közegben, azt próbáltuk megtudni, miért is van ilyen óriási szüksége Budapest legnépszerűbb színházának a készpénzmentességre. “Én úgy érzem, hogy már csak a köztudatban van így, hogy a Katona a legnépszerűbb, de a mindennapokra lebontva nem teljesen igaz” – kezdte Máté Gábor Díványnak adott interjúját. “Amióta én vagyok itt a főnök, azóta napról napra tapasztalom, hogy elmaradásunk van. Már közel sem elég létrehozni valamit és kiírni, hogy előadás van. Ha beülök a fodrászhoz, hogy levágatom a hajam, és közben megkérdezik, mit csinálok, én meg megmondom, mindig az a válasz, hogy a Katonába nem lehet jegyet kapni. Én meg pontosan tudom, hogy lehet. Van előadás, amire tényleg nehéz, de a többire azért lehet."

A készpénzmentes kávézó mellett ajándékbolt is üzemel ezentúl a Katonában, itt legfőképp a színház művészeivel és az előadásokkal kapcsolatos tárgyakat lehet megvásárolni. "Próbanyitás van, egy hete üzemel a bolt, de máris nagyon nagy az érdeklődés a táskák iránt. A színészek is lelkesek, örülnek, hogy szerepelhetnek az ajándéktárgyakon, viszont a társulatból még alig látták a kész előteret ebben a formában. Most is láttam pár színészt bejönni, kíváncsian nézték, milyen lett. "

A terek nagy rajongójaként ismert rendező egyelőre nem mint színpadot képzeli el a K:antin nevű kávézót, de úgy véli, kiállításokat, esteket, vagy valamilyen érdeklődésre számot tartó eseményt is rendeznek majd itt, egyelőre azt várják, hogy beinduljon. Ugyan a színészeknek másik büféjük van, Máté azt szeretné, ha sok időt töltenének majd a K:antinban is, állítja, ő így fog tenni.

Kabarégondolkodás helyett okoskodás

Visszatérve a arra, miért is van szüksége a színháznak pont készpénzmentességre azt az őszinte választ kaptuk, hogy az átalakításba és a kávézóba beszálló MasterCard nélkül nem lett volna meg a keret az átalakításra. "Nagyon fontos a támogatás, mert ha nem lenne a kártyatársaság, akkor sok minden másképp lenne. A kávézót egy külsős cég üzemelteti, ők a bérleti díjat hosszú időre előre kifizették – ez a pénz is, mindenünk benne van ebben az átalakításban. Magunkra voltunk utalva, hiszen ebben semmilyen állami támogatás nincs. Gyakorlatilag úgy működünk, mint egy magánszínház, nagyon oda kell figyelni a kasszára."

Ön jár a K:atonába?

  • 448
    Igen
  • 57
    Nem
  • 93
    Nem, de más színházba se

"Semmiben nincs kabarégondolkodás, mindent pályáztatunk és próbálunk kiokoskodni" - tette hozzá Máté, aki hálás, amiért ilyen jó operatív és gazdasági igazgatóval van megáldva, akik értenek a pénzhez. "Nem mondom, hogy rákényszerültem, de tény, hogy én is egyre jobban képben vagyok, ami a pénzügyeket illeti, nincs már olyan távol tőlem ez az egész."

Amellett, hogy a honi színházi világ persze szerinte is nagy bajban van, fő problémaként inkább a nézők pénztelenségét emelte ki. "Ha meghirdetünk egy előadást nem biztos, hogy megnézik, de ha kiírod, hogy hány százalék kedvezményt adsz, akkor jönnek. És ez nem azért van, mert smucigok az emberek, hanem mert tényleg nincs pénzük. Minden árengedmény számít."

Támogatókat akkor igyekeznek keresni, ha illik a darabhoz, de amúgy is mindent közbeszerzési pályázatokhoz kötnek ma már, próbálják a legjobbat kiválasztani közülük. Október tizenötödikén viszont gálaestnek nem szívesen hívott gálaestet tart a Katona, ennek keretein belül ünnepli harmincadik születésnapját a színház. Az est egy családias parti akar lenni, amihez azért valami műsort is szolgáltatnak, de nem ez lesz a lényege. Szerintünk leadhatná a gálát a tévé, mint régen, de Máté Gábor ezen csak nevetett, majd közölte, ez egyáltalán nem olyan dolog, ami érdekli őket. "Kerestük már ezzel kapcsolatban őket, még csak nem is válaszoltak. Korábban szerettünk volna dokumentumfilmet is készíttetni a színházról, de fülük botját sem mozgatták."

 

Bambuljunk el néha a lelki egyensúlyhoz!

maze 2012. szeptember 21., péntek 11:42

Az Érzelmek Iskolájának nyitóelőadásán prof. dr. Bagdy Emőkétől megtudhattuk, ha ismernénk magunkat, betegségeinkre se kéne kémiai zubbonyt húznunk, hiszen nem is nagyon lennének betegségeink.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Heti Kimenő: Jazzlázban Bajkonuron át egy átrajzolt Budapesten

maze 2012. szeptember 20., csütörtök 09:09

Hurrá, a héten megint nem Budapest a világ legunalmasabb városa, válasszon kedvenc heti programot! A Placccon keresztül az autómentes napon át még sakktudását is fejlesztheti, ha ideje engedi.

Könyvek nőknek, szeptemberre

maze 2012. szeptember 16., vasárnap 18:41

Rengeteg könyv jelenik meg havonta, minden hónapban szemezgetünk majd belőlük, hogy önöknek könnyebb legyen választani. Meg amúgy is, körbenézünk a piacon, hogy tudjuk, minek vágják ki azt a sok fát.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Heti Kimenő: Programok csütörtöktől csütörtökig

maze 2012. szeptember 13., csütörtök 17:10

Túlburjánzik a tánc a héten, de azért találtunk egyéb elfoglaltságot is az egyre korábban kezdődő estékre.

Sztárparádé Deák Krisztina régi-új filmjében

maze 2012. szeptember 11., kedd 07:43

A rendezőnő még 2009-ben, 460 millió forinttal látott neki az Aglaja munkálatainak, amit ugyan negyvenkét nap alatt forgattak, mégis 2011-re tudtak teljesen befejezni, így elindulhatott az amúgy szerény körülmények között megrendezett 43. Magyar Filmszemlén. A nyugatra menekült kelet-európai artistacsaládról szóló filmet Budapesten, Berlinben, Bécsben és Constanzában forgatták, mindezidág azonban nem sikerült megfelelő forgalmazót találni mellé, így a honi közönség csak a szemlén láthatta azt.

A címszerepet két lány, hatévesen Jávor Babett – aki egyébként a korcsoportjában fitness bajnok –, tizenhat évesen pedig Móga Piroska alakítja, aki azóta a kaposvári színészképző növendéke. Aglaja anyját, a cirkusz kupolájából saját haján lógó Sabinát játssza Ónodi Eszter, de rajta kívül még Bogdán Zsolt, Kamarás Iván, Jordán Adél, Lázár Kati, Bálint András, Keresztes Tamás, Börcsök Enikő és Molnár Piroska is szerepelnek a játékfilmben, ami végül a Ristretto Distribution és a Katapult Film közös forgalmazásában, október tizenegyedikén kerül a mozikba.

Heti Kimenő Programajanló csütörtöktől csütörtökig

maze 2012. szeptember 6., csütörtök 19:05

Nagykanállal a kultúrát alapon ajánlunk programokat jövő csütörtökig. Szavazzon, ön melyikre menne el szívesen.

Minek örüljek augusztus 20-án?

km 2012. augusztus 20., hétfő 09:41

Augusztus 20-a most akkor az államalapításról, Szent Istvánról, az ő szentté avatásáról, az Alkotmányról, vagy az új kenyérről szól? Esetleg a tűzijátékról és a Szent Jobb körmenetről? Összeszedtük, mit érdemes tudni az ünnepről.

tuzijatek10
Fotó: Markovics Balázs

Augusztus 20 I. István király, és 1774 óta a magyar államiság ünnepe: utóbbi Mária Terézia érdeme, aki országos ünneppé nyilváníttatta Szent István szentté avatásának napját (1083. augusztus 20.). 1991-től államalapító Szent István napjaként ismét hivatalos állami és egyházi ünnep lett a nap, melyet a történelem során mindenki úgy értelmezett, ahogy éppen jól esett.

Távolról sincs vége, olvasson még »

ARTplacc: kortárs művészetért utazzon Tihanyba!

km 2012. augusztus 17., péntek 10:37

Augusztus 11-20 között második alkalommal rendeznek Tihanyban ARTplacc Kortárs Művészeti Fesztivált, a MONO Galéria főszervezésében. A fesztivál hetében a balatoni település a turisztikai kliséken túl igazán érdekes programokat és látnivalókat kínál, a képzőművészeti kiállításokon kívül felolvasások, filmvetítések várják az arra járókat. A rendezvény gerincét azonban még mindig a képzőművészet adja, a résztvevő kortárs galériák – többek közt a Deák Erika Galéria, a Faur Zsófi Galéria, a kArton Galéria, a Kogart Galéria, a MONO Galéria, és a NextARt Galéria – a kiállításokat vásárral köti össze, így meg is szerezhetjük a legjobbnak ítélt darabokat.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A Szürke 50 árnyalatával bármit el lehet adni

km 2012. augusztus 8., szerda 16:33

A nyár egyik legnagyobb slágere a mamipornónak becézett Szürke 50 árnyalata trilógia, mely itthon még nem akkora őrület, mint angolszász területeken: ott mindenki bekajálta a bárgyú, stílusban és sztoriban is igen szegényes szerelmi sztorit, mely csöpögős lányregénybe illően tálalja a szadomazót. És ha valami ekkora siker, akkor bármit el lehet vele adni: gyerekruhát, gésagolyót, hotelt, és még testedzést is. A lényeg: azt kell ígérni, hogy ha adott terméket a nő megveszi, akkor olyan gyönyörökben lesz része, mint a regényhősnek.

Távolról sincs vége, olvasson még »

18+ Pucéran fotózzák kövér testüket a fotósok

LS 2012. augusztus 3., péntek 18:14

Pelczer Dóra meghökkentő diplomamunkájából augusztus 3-án nyílik kiállítás. Képein önarcképek,  csak épp a test is megjelenik rajtuk. A fotós erősen feszegeti a határokat azzal, hogy jócskán túlsúlyos testét közszemlére bocsátotta, még akkor is, ha ehhez nem kevés önismeret és bátorság kellett. Saját elmondása szerint fogyókúrás naplónak indult a sorozat, de a végén valami egészen más kerekedett ki belőle. A fotók egy személyes naplóvá álltak össze, melyben a fotós szembesül önmagával, a kirekesztéssel, az egyedülléttel és a belső értékekkel.

XXLA 2
Távolról sincs vége, olvasson még »

Rejtvényfejtéstől nem lesz Alzheimeres idős korában

Dívány 2012. augusztus 2., csütörtök 19:57

Néha nem árt kikapcsolni a tévét és a számítógépet, kiülni a teraszra, meginni egy csésze teát, és elővenni egy rejtvényújságot. A keresztrejtvény közel 90 éve része mindennapjainknak, mégsem tudunk róla túl sokat. Mióta fejtünk keresztrejtvényt? Hasznos időtöltés vagy időpocsékolás? Tényleg jó agytorna? Többnyire ezekre a kérdésekre kerestük a választ.

stockfresh 367315 crossword-puzzle sizeS
Távolról sincs vége, olvasson még »

Mióta hordunk napszemüveget?

Lavati Anett 2012. augusztus 1., szerda 19:54

Egyes források szerint a kínaiak tartottak először színezett lencsét a szemük elé, mások szerint az ókori rómaiaknak köszönhetjük a napszemüvegek megjelenését is, ahogyan bikiniben is ők voltak az elsők. Hogy hogyan is vált hétköznapi kiegészítővé a napszemüveg? Ahogyan a fürdőruháé, úgy a napszemüveg evolúciója sem volt olyan egyszerű. Bár a bikinivel ellentétben a szemüvegek berobbanásának idején a társadalmi, erkölcsi szabályok nem lassították, gátolták annak elterjedését.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A hat filmszínész, aki a legtöbbször halt meg

la 2012. augusztus 1., szerda 13:40

Az ember azt gondolná, hogy igazán hálátlan feladat egy színész számára eljátszani a halált a mozivásznon, ez azonban nem feltétlenül igaz. Ha számunkra szimpatikus karakter halálát látjuk a filmben, azzal akarva-akaratlanul a szívünkbe zárjuk őt; ha viszont a gonosz, számunkra irritáló karakter hal meg, akkor egyfajta elégtételt érzünk, egy pillanatra helyreáll a világ rendje. A Chacha.com és a Geekspeakmagazin.com gyűjtése alapján nézzük, ki az a 6 színész, aki a legtöbbször halt meg a vásznon.

Johnny Depp a Sweeney Todd - A Fleet Street démoni borbélya című filmben
Johnny Depp a Sweeney Todd - A Fleet Street démoni borbélya című filmben
Fotó: Leah Gallo / Northfoto
Távolról sincs vége, olvasson még »

35 éves a Magyar népmesék sorozat

Lavati Anett 2012. július 30., hétfő 18:56

1977 óta nemzedékek nőttek fel a Magyar népmesék animációsfilm-sorozaton, ami nem egyszerű mesesorozat, komoly néprajzi gyökerekkel rendelkezik. A Magyar Tudományos Akadémia Néprajzkutató Csoportjának segítségével, eredeti gyűjtések alapján készültek a forgatókönyvek. 35 év alatt 100 epizód készült el, a századik részt idén januárban láthatták a tévénézők. Jankovics Marcell – aki a kezdetektől a sorozat rendezője – ekkor elmondta, nem folytatják a sorozatot, hanem cigány népmeséket fognak forgatni. De lássuk, mit is kaptunk 35 év alatt a 100 népmesétől? Mert hogy valami nagyon fontosat, az biztos: nem véletlen, hogy ma a Facebookon a legtöbbet lájkolt oldalak közé tartozik a Magyar népmesék oldala.

A csillagász, a lopó, a vadász, a szabó
A csillagász, a lopó, a vadász, a szabó
Távolról sincs vége, olvasson még »

Kabaré a magyar rádióban régen és most

la 2012. július 29., vasárnap 18:15

A Magyar Rádió humortörténete a rendszeres sugárzást követően – vagyis 1925. december 1-je után – rövid időn belül elkezdődött. A rádiókabaré első korszakának tehát az 1925 és 1943 közötti éveket tekinthetjük. A rendszerváltozás, majd a Petőfi Rádió 2007-es átalakulása és a Karinthy Színpad megszűnése azonban jelenetősen átrajzolták a magyar rádiós kabaré térképét.

sokolwiki
Fotó: Wikipedia Commons
Távolról sincs vége, olvasson még »

Öt + 1 film az olimpia mellé, a olimpiáról

la 2012. július 29., vasárnap 15:49

A 2012-es olimpia hivatalosan is elkezdődött Londonban, mi pedig azoknak gyűjtöttünk össze egy válogatást, akik a szünetekben sem akarnak kiszakadni a hangulatból, és olyan filmeket szeretnének nézni, amik az olimpiáról szólnak. Szubjektív ajánló sok drámával és némi történelemmel. 

Steve Prefontaine szerepében Billy Crudup
Steve Prefontaine szerepében Billy Crudup
Fotó: IMDb
Távolról sincs vége, olvasson még »

5 értelmes program a hétvégére

Dívány 2012. július 27., péntek 17:20

A 2012-es olimpia ma hivatalosan is elkezdődik. Hétvégi programajánlónkat ezúttal azoknak ajánljuk, akik úgy tervezték, hétközben követik majd figyelemmel a londoni közvetítéseket.

bringásokejnagy
Fotó: Facebook
Távolról sincs vége, olvasson még »
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés