#VILÁGOM

Mióta hordunk napszemüveget?

Lavati Anett 2012. augusztus 1., szerda 19:54

Egyes források szerint a kínaiak tartottak először színezett lencsét a szemük elé, mások szerint az ókori rómaiaknak köszönhetjük a napszemüvegek megjelenését is, ahogyan bikiniben is ők voltak az elsők. Hogy hogyan is vált hétköznapi kiegészítővé a napszemüveg? Ahogyan a fürdőruháé, úgy a napszemüveg evolúciója sem volt olyan egyszerű. Bár a bikinivel ellentétben a szemüvegek berobbanásának idején a társadalmi, erkölcsi szabályok nem lassították, gátolták annak elterjedését.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A hat filmszínész, aki a legtöbbször halt meg

la 2012. augusztus 1., szerda 13:40

Az ember azt gondolná, hogy igazán hálátlan feladat egy színész számára eljátszani a halált a mozivásznon, ez azonban nem feltétlenül igaz. Ha számunkra szimpatikus karakter halálát látjuk a filmben, azzal akarva-akaratlanul a szívünkbe zárjuk őt; ha viszont a gonosz, számunkra irritáló karakter hal meg, akkor egyfajta elégtételt érzünk, egy pillanatra helyreáll a világ rendje. A Chacha.com és a Geekspeakmagazin.com gyűjtése alapján nézzük, ki az a 6 színész, aki a legtöbbször halt meg a vásznon.

Johnny Depp a Sweeney Todd - A Fleet Street démoni borbélya című filmben
Johnny Depp a Sweeney Todd - A Fleet Street démoni borbélya című filmben
Fotó: Leah Gallo / Northfoto
Távolról sincs vége, olvasson még »

35 éves a Magyar népmesék sorozat

Lavati Anett 2012. július 30., hétfő 18:56

1977 óta nemzedékek nőttek fel a Magyar népmesék animációsfilm-sorozaton, ami nem egyszerű mesesorozat, komoly néprajzi gyökerekkel rendelkezik. A Magyar Tudományos Akadémia Néprajzkutató Csoportjának segítségével, eredeti gyűjtések alapján készültek a forgatókönyvek. 35 év alatt 100 epizód készült el, a századik részt idén januárban láthatták a tévénézők. Jankovics Marcell – aki a kezdetektől a sorozat rendezője – ekkor elmondta, nem folytatják a sorozatot, hanem cigány népmeséket fognak forgatni. De lássuk, mit is kaptunk 35 év alatt a 100 népmesétől? Mert hogy valami nagyon fontosat, az biztos: nem véletlen, hogy ma a Facebookon a legtöbbet lájkolt oldalak közé tartozik a Magyar népmesék oldala.

A csillagász, a lopó, a vadász, a szabó
A csillagász, a lopó, a vadász, a szabó
Távolról sincs vége, olvasson még »

Kabaré a magyar rádióban régen és most

la 2012. július 29., vasárnap 18:15

A Magyar Rádió humortörténete a rendszeres sugárzást követően – vagyis 1925. december 1-je után – rövid időn belül elkezdődött. A rádiókabaré első korszakának tehát az 1925 és 1943 közötti éveket tekinthetjük. A rendszerváltozás, majd a Petőfi Rádió 2007-es átalakulása és a Karinthy Színpad megszűnése azonban jelenetősen átrajzolták a magyar rádiós kabaré térképét.

sokolwiki
Fotó: Wikipedia Commons
Távolról sincs vége, olvasson még »

Öt + 1 film az olimpia mellé, a olimpiáról

la 2012. július 29., vasárnap 15:49

A 2012-es olimpia hivatalosan is elkezdődött Londonban, mi pedig azoknak gyűjtöttünk össze egy válogatást, akik a szünetekben sem akarnak kiszakadni a hangulatból, és olyan filmeket szeretnének nézni, amik az olimpiáról szólnak. Szubjektív ajánló sok drámával és némi történelemmel. 

Steve Prefontaine szerepében Billy Crudup
Steve Prefontaine szerepében Billy Crudup
Fotó: IMDb
Távolról sincs vége, olvasson még »

5 értelmes program a hétvégére

Dívány 2012. július 27., péntek 17:20

A 2012-es olimpia ma hivatalosan is elkezdődik. Hétvégi programajánlónkat ezúttal azoknak ajánljuk, akik úgy tervezték, hétközben követik majd figyelemmel a londoni közvetítéseket.

bringásokejnagy
Fotó: Facebook
Távolról sincs vége, olvasson még »

COLORS-kiállítás: kortárs embertan-magazin

szilvae 2012. július 26., csütörtök 16:43

Színes-szagos, hat nyelven kiadott magazin, egyedi vizuális nyelv, amely mindenki által érthetően, a képek erejével kommunikál a társadalmat meghatározó témákról, és persze felettébb okosan csomagolt reklám is - ez mind a Benetton divatcég által 1991-ben indított COLORS magazin, amelynek címlapjaiból az Art Moments csapata szervezett látványos plakátkiállítást az Erzsébet téri Design Terminál üvegkalickájában.

Húsz év borítóiFotó: Art Moments
Távolról sincs vége, olvasson még »

Filmfesztivállal búcsúzik a bezáró Odeon Lloyd mozi

la 2012. július 25., szerda 09:12

Sorra zárnak be a művészmozik Budapesten, augusztus 1-től a budapesti az Odeon Lloyd mozi is beáll a Kultiplex és az Európa és a Bem által alkotott sorba, a Hollán Ernő utca 7. szám alatt nem nyit ki többé a mozi. Az ok egyszerű: az üzemeltető nem tudja rendezni a bérletidíj-tartozásukat. Budapest egyik legkedveltebb művészmozija nem volt elég az a gyorssegély a további működésre, amit Nemzeti Filmalaptól kaptak. A könnyes búcsú helyett azonban inkább a szépre emlékeznek: filmfesztivállal búcsúznak a mozibajáróktól.

odeonll
Fotó: Facebook
Távolról sincs vége, olvasson még »

Nem gyászolnak az odeonosok

szilvae 2012. július 25., szerda 09:12

Eggyel kevesebb lehetőség közül választhatnak azok, akik a plázák helyett a budapesti art mozikat favorizálták: július 31-én az elmaradt bérleti díjakból felhalmozott többmillió forintos tartozás miatt biztosan bezár a Hollán Ernő utcai Odeon-Lloyd mozi, ami ebben a formában – a tékával és kávézóval együtt – kilenc éve meghatározó pontja Újlipótvárosnak. Az üzemeltetők július utolsó hetében filmfesztivállal búcsúznak a közönségtől, és ígérik: továbbviszik az „odeonos szemléletmódot”.  A mozi bezárásáról és a tervekről Borsos Erika, a mozit üzemeltető Odeon Video Kiadó- és Kölcsönző Kft. ügyvezető igazgatója beszélt nekünk.

 04-odeon-IMG 6428
Távolról sincs vége, olvasson még »

Elstartolt az első Rakéta Fesztivál

Dívány 2012. július 25., szerda 08:58

Idén először rendezik meg Budapesten a Rakéta Fesztivált, és aki nem tudja, mi ez, ne tűzijátékra készüljön, hanem koncertekre. Ahogyan Facebook-oldalukon írják magukról: „amolyan magyar Offként, de legalább egy Creepy Teepee-ként” szeretnék kiegészíteni a nagyobb magyar fesztiválokat.

A lengyel Off Fesztivál (ami 2005-ben indult), és a Creepy Teepee (ami 2009 óta létezik) egyaránt szakítottak a mainstreammel, és a "csináld magad" jegyében szerveződnek a fellépő zenekarok (vagy kisebb koncertszervező ügynökségek) tagjainak munkájával. Így a Rakéta Fesztivál szervezői közül is akadnak jópáran, akik színpadra is lépnek a hét során.

rakéta.gif
Fotó: tumblr.com
Távolról sincs vége, olvasson még »

A nők teljesen és menthetetlenül hülyék

la 2012. július 22., vasárnap 17:47

Takács Nóra modell Gombos Edina nyomdokaiba lépett (aki ugye, Babanapló néven adott ki egy olyan „könyvet”, ami gyakorlatilag üres lapokból áll), és bemutatta művét, egy olyan könyvet, aminek – nem fogják kitalálni! – a fele tök üres, nekünk kell kitöltenünk. A Hogyan legyek jó nő? című valami szerencsére azért nem a könyv nevet kapta, a borítóján feltüntették: "minden, amit a szépségápolásról és az egészséges életvitelről tudni kell – egyetlen noteszbe sűrítve.” Ezt a noteszt megjelenése alkalmából dedikálta is a modell és életmódmagazin-szerkesztő Takács, több százan pedig még sorba is álltak az autogramért, amire csak azt az egy magyarázatot tudtuk elképzelni, hogy örülnek, amiért nekik ennyivel kevesebbet kell majd beleírni.

01-jono nora-IMG 6430
Fotó: divany
Távolról sincs vége, olvasson még »

Porondszínházba darálta be a Sziget 4 helyszín hulláját

Gyulai Bence 2012. július 21., szombat 11:27

Már tavaly is keseregtünk rajta, hogy zsugorodik és döglődik a Sziget Fesztivál egyik legszimpatikusabb helyszíne, a Színház- és táncsátor. A Sziget Sajtóiroda most egy kicsattanó hangulatú sajtóközleményben kürtölte világgá az örvendetes hírt, hogy az agóniának vége, a Színház- és táncsátor valóban végleg kimúlt, nem érte meg a huszadik, jubileumi fesztivált. Ugyanígy jazzsátor és komolyzenei helyszín sincs már, és a kabarészínpad is kimúlt.

szigetfent 15
Fotó: Nagy Attila
Távolról sincs vége, olvasson még »

5 értelmes program a hétvégére

Dívány 2012. július 20., péntek 14:15

Ha nem akar elmenni a Hegyalja Fesztiválra, de azért szívesen kiszabadulna a betonrengetegből, akkor ezen a hétvégén is öt különleges programból választhat.

A tavalyi Bánkitó Fesztiválról
A tavalyi Bánkitó Fesztiválról
Fotó: Bánkitó Fesztivál 2011
Távolról sincs vége, olvasson még »

Ki a legjobb tévés nyomozó?

Lavati Anett 2012. július 18., szerda 15:55

A nyomozós, detektíves sorozatok emberek millióit láncolták a tévék elé a 70-es, 80-as és a 90-es években. Mára már talán mindent kihoztak filmkészítők a nyomozós sorozatokból, amit csak lehetett, de az is lehet, hogy az a néhány ikonná vált tévés detektív vette el a kedvét a producereknek attól, hogy egy újat teremtsenek, tudván, úgyse menne. Az elmúlt 40 évben nyomoztak már hawaii ingben, ballonkabátban-pipával, tök kopaszon-nyalókázva, karaterúgásokkal és sikongatva, fehér öltönyben néger társsal, nagymamásan, kényszerbetegen, és kutyamódra is. Az alábbi 10 nyomozó közül döntse el, Ön szerint ki volt a a legjobb!

Telly Savalas a Kojak című amerikai krimisorozatban
Telly Savalas a Kojak című amerikai krimisorozatban
Fotó: The Movie Company / Northfoto
Távolról sincs vége, olvasson még »

Nyolcvan éve nyílt meg a világ első autósmozija

Lavati Anett 2012. július 17., kedd 11:54

Az első autósmozit egy Richard M. Hollingshead Jr. nevű vegyipari mágnásnak köszönhetjük. 1932 óta nézhetjük autóból a filmeket, ám a drive-in, vagyis autósmozizás az 50-es, 60-as évek Amerikájában élte fénykorát. Hazánk nagyjából fél évszázados fáziskéséssel zárkózott fel, ekkor nyílt meg az első autósmozi Szentendrén.

autósmozi2amindentitbloghu
Fotó: amindenit.blog.hu
Távolról sincs vége, olvasson még »

5 értelmes program hétvégére

Dívány 2012. július 13., péntek 13:17

Ha ezen a hétvégén nem megy se a Balaton Soundra, ne búslakodjon, azért tud majd mit csinálni. Most is találtunk 5 jó programot a hétvégére.

DMOHA20111119017
Fotó: Mohai Balázs / MTI
Távolról sincs vége, olvasson még »

Harrison Ford ma 70 éves

Lavati Anett 2012. július 13., péntek 10:01

Harrison Ford 1942. július 13-án született Chicagóban, és bár ácsból véletlenül lett színész, pályafutása során alaposan bedolgozta magát a hollywoodi csillagok sorába: elég, ha csak az Indiana Jones-filmeket, vagy a Csillagok háborúját említjük. De hogyan is kezdte?

tk3s 19840101 alb a90 320130
Fotó: Northfoto
Távolról sincs vége, olvasson még »

A fürdőruha evolúciója az ókortól napjainkig

Lavati Anett 2012. július 12., csütörtök 20:24

Fürdőruhát már az ókorban is hordtak, méghozzá olyat, ami erősen emlékeztet a 1960-as években berobbant bikinire. Az úszáshoz, fürdéshez használt ruhanemű evolúciója azonban nem ilyen nyílegyenes. A viktoriánusok használtak például fürdőkocsikat is, nehogy meglássák kevésbé fedett testüket az árgus szemek, a XX. század elején pedig olyan szettben fürödtek nők, amilyenben ma civilben az apácanövendékek grasszálnak az utcán (már ha grasszálnak). A fürdőruha története igen izgalmas fejlődéstörténet, főleg az olykor sci-fi adaptációba, máskor burleszkbe illő kosztümként feltűnő darabokkal.

Fürdőruha 1915-ből
Fürdőruha 1915-ből
Fotó: bikiniscience.com
Távolról sincs vége, olvasson még »

Közönségdíjat nyert Sós Bálint NANE-kampányfilmje

Dívány 2012. július 12., csütörtök 14:31

Közönségdíjas lett a cannes-i Young Director Award-on a családon belüli erőszakról szóló kampányfilm. Több mint 170 ezren nézték meg.

Öld meg Salman Rushdie-t!

Lavati Anett 2012. július 11., szerda 13:34

A Salman Rushdie Stresszes Élete és Ítéletének Végrehajtása nevű játékot a teheráni számítógépes játékexpón mutatták be – számolt be róla a The Guardian június 26-án. A játékról egyelőre csak annyit tudni, hogy a játékosoknak lehetősége nyílik virtuálisan végrehajtani Komeini ajatollah 1988-as ítéletét: hogy megöljék az iszlám hitet szerintük káromló írót.

Salman Rushdie 1988-ban jelenttette meg nagy nemzetközi irodalmi áttörést jelentő regényét, a Sátáni Verseket. A mű azonnal nagy botrányt kavart az iszlám világban, 1989 februárjában Irán akkori vallási vezetője, Komeini ajatollah az iszlámra nézve istenkáromlónak nevezte a kötetet. Az általa kiadott halálos ítélet, a fatva miatt nemzetközi csatározás kezdődött az Egyesült Királyság – ahol a bombay-i származású brit író él – és Irán között, majd Nagy-Britannia évekre meg is szakította diplomáciai kapcsolatait az iszlám országgal.

Salman Rushdie
Salman Rushdie
Fotó: Szémann Tamás / Index
Távolról sincs vége, olvasson még »

Olvasson nyáron is, 10 könyvet ajánlunk

Lavati Anett 2012. július 10., kedd 19:36

Nyáron könnyed, pihentető olvasmányos és szórakoztató könyveket szeretünk olvasni, összeválogattunk egy tízes listát, mit vigyen magával a strandra. James Joyce-t nyugodtan félreteheti, Heidegger és Samuel Beckett is maradhat a polcon, de nyugodjon meg, azért nem kell rögtön Fejős Évából bevásárolnia.

stockfresh 1559013 beautiful-caucasian-woman-reading-outdoor siz

Béna szóviccel próbálkozik az első magyar könyvcserélő portál

Dívány 2012. július 10., kedd 16:23

Nem kell megijedni, nem a fűszer-, salátnövényről van szó, hanem egy könyvcserélő oldal honlapjáról, aminek valamiért – gyenge szóviccel élve – a Rukkola nevet adták az akció kezdeményezői.

rukkola
Fotó: rukkola.hu

Ki tud többet Pókemberről?

Dívány 2012. július 10., kedd 10:00

Hány éves a karakter? Ki a felesége? És még négy kérdés, hogy nyerjen belépőt, pólót, sapkát.

5 értelmes program a hétvégére

Dívány 2012. július 6., péntek 12:02

Mit csináljon az, aki nem fesztiválozik, nem egy zsúfolt vízparton vagy strandon múlatja az időt és az egész heti lohasztó kánikula maradt ereje értelmes időtöltésre? Ajánlunk pár programot.

Smárolt ma már?

Lavati Anett 2012. július 6., péntek 08:08

Jó, ez nem olyan nagy dolog, nincs az évben olyan nap, ami ne lenne valaminek a világnapja. Van a fáknak, a tejnek, az alvásnak, a víznek, a csóknak miért ne lenne? Hogy miért épp július 6-ra esik, azt nem tudjuk, mindenesetre ma ünnepelnünk kell, hiszen a csók "az a világnyelv, amit mindenütt értenek” – így nyilatkozott 2009-ben a Die Welt című napilapnak Elisbeth Oberzaucher, a bécsi egyetem magatartáskutatója.

19610101 alb a90 261189
Fotó: Northfoto
Távolról sincs vége, olvasson még »
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87

Blogok, amiket olvasunk

KERTÉSZ Ötletek zöldségágyások beültetéséhez

A nyár általában a pihenés időszaka, ezért a legtöbben ilyenkor már nem akarnak intenzív gondoskodást megkövetelő zöldségeket vetni. Lássuk, mint lehet tenni!

OTTHONTÉRKÉP Hagyd le a képről apu sörhasát!

A nappali ajtaján belógó hatalmas sörhas, egy csak félig látszó kutya vakarózó hátsó lába, lerágott csirkecsont a könyvespolcon – biztosan mindenki látott hasonló vicces vagy visszataszító fotókat ingatlanhirdetésekben.

MÁS TÉSZTA Búzadara dal - megyek panírozni

A nyár minden bizonnyal legújszerűbb dallamos hip-hop slágerében réteslisztről, búzadaráról és kenyérlisztről énekelnek a debreceni egyetem afrikai származású hallgatói. Ne hagyd ki!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés