#VILÁGOM

Heti Kimenő rohangáló Mikulásokkal és képregényekkel

maze 2012. december 13., csütörtök 09:28

Táncban elmesélt irodai ámokot, több száz kocogó Mikulást vagy képregény- és könyvvásárt kér az év utolsó melós hetére?

Ezt kapjuk a celebektől idén karácsonyra

maze 2012. december 12., szerda 14:57

Írtunk már a celebek és a kivágott fák fájó vagy éppen szórakoztató relációjáról, az évről évre egyre szaporodó könyvekről, amikhez hazánk méltán vagy érthetetlenül híressé lett arcai nevüket adták. Azért csak a nevüket, mert sok esetben semmi közük megírásukhoz, esetleg mert pont róluk szólnak. Hogy idén ne kelljen külön keresgélni a bulvárra éhes könyvszerető közönségnek, csokorba szedtük, ki milyen róla szóló, vagy éppen általa papírra vetett írással kívánja előteremteni a saját fája alá valót az idén.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Nézze meg, hogyan születik a színház az Örkényben

maze 2012. december 11., kedd 17:33

Érdekes, és mindenképp figyelemfelkeltésre okot adó kísérletbe fogott a Mácsai Pál által vezette Örkény Színház. Meghívót kaptunk tőlük Mrożek Tangójának nyílt próbájára, holott azt majd még csak az év legrövidebb napján, azaz december 21-én mutatja be a színház. Mint kiderült az Örkény támogatói ezt a lehetőséget már régóta élvezhetik, azaz hogy beletekinthetnek egy-egy éppen készülő színdarab próbafolyamatába. Most először azonban akár az utcáról is be lehetett sétálni, hogy ötszáz forintért megnézzük, hogyan áll össze egésszé egy előadás, vagyis inkább csak azt, hogyan dolgozik a színész és a rendező.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Az új J. K. Rowling is mehet a fa alá

Divany.hu 2012. december 11., kedd 10:02

December 11-én, a karácsonyi szezon közepén kerül boltokba hazánkban a világhírű írónő legújabb, ezúttal felnőtteknek szóló regénye a Gabo kiadó gondozásában. A világ számos országában már kapható az Átmeneti üresedés, ami a hírek szerint hasonló siker várományosa, mint az írónő számára világhírt hozó Harry Potter-széria. A regény az Egyesült Királyságban az előjegyzések és első napi eladások alapján minden idők második legjobb nyitányát produkálta (az első helyen Dan Brown Az elveszett jelkép című regénye áll). Angol nyelvterületen a megjelenést követő közel egy hónap alatt több mint egymillió példány fogyott a kötetből. Ráadásul a nagy sikerre való tekintettel a BBC bejelentette, hogy sorozatot készít a műből, amelyet 2014-ben vetítenek majd.

A történet egy angol kisvárosban játszódik, ahol a látszólagos béke ellenére súlyos társadalmi feszültségek bomlasztják a közösséget. Pagford színleg maga az angol idill, macskaköves piactérrel, ódon apátsággal, ám az elbájoló homlokzat mögött számos viszály dúl. Gazdagok civódnak a szegényekkel, kamaszok a szülőkkel, feleségek a férjekkel, tanárok a tanítványokkal. Az alig negyven-egynéhány évesen megboldogult Barry Fairbrother halála szó szerint felforgatja városkát. Hamar kiderül, hogy Pagford nem az a háborítatlan, békés angol kisváros, aminek látszik. Barry átmenetileg megüresedett önkormányzati helye némelyekben szenvedélyes indulatokat kelt, másokat köpönyegforgatásra késztet.

Annyi tehát bizonyos, hogy J. K. Rowling eddig soha nem látott oldalát ismerhetik meg az Átmeneti üresedés olvasói, hiszen – a korábbiakkal ellentétben – egy felnőtteknek írt, sötét humorral átitatott regényről van szó, erős társadalomkritikai áthallással.

Mit ununk majd idén karácsonykor?

Dívány 2012. december 9., vasárnap 19:32

Az ünnepek előtt és alatt az összes tévécsatorna előveszi azokat a filmeket, melyeket már tavaly is elővettek, meg azelőtt, meg tíz éve, mi pedig idén már tényleg nem szeretnénk újra látni őket. Választási lehetőség pedig lenne bőven, hiszen a filmtörténelemben készültek már igazán élvezhető alkotások is, a kertévék szerint mi mégis állandóan csak a karácsonyt gyűlölő zöld szörnyeket, foglalkozási balesetet szenvedő Télapókat és otthon maradt, betörőket szopató kiskölyköket akarunk nézni. Kedves tévécsatornák, itt a lista, mit nem szeretnénk harmincadszorra is látni, kedves kommentelők, Önöknek pedig itt a lehetőség: javasoljanak kevésbé elcsépelt, sőt, akár jó (de azért lehetőleg karácsonyi témájú) filmeket!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Kokaintolvaj rendőrrel erősítenek a franciák

ermiz 2012. december 7., péntek 11:48

Annak ellenére, hogy szembejött már néhány félresikerült alkotás, töretlenül bízom benne, hogy a francia filmipar képes minőségi akciófilmeket is gyártani. AFehér éjszakával persze megint pofára estem, mint már annyiszor. Ha nem franciául beszélnek benne, meg nem mondtam volna, hogy nem egy B-kategóriás amerikai filmet ülök végig.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Még a Mikulás is piacra menne a héten

maze 2012. december 6., csütörtök 09:39

Street Food Show, azaz kaják, valamint cserepiac, a kultúrára ácsingózókat pedig összművészeti találkozó, Hendrix koncertfilm, Ternyák emlékest várja!

Legyen ön is a Radnóti Színház előadásának díszleteleme!

maze 2012. december 5., szerda 12:13

„VAN KÉPED HOZZÁ?”

A Radnóti Színház 2013 januárjában mutatja be Gogol: Holt lelkek című produkcióját Valló Péter rendezésében. Az alkotók szándéka szerint az előadás díszletének meghatározó eleme lesz egy nagyméretű vetítőfelület, ahol mai magyar emberek arcai jelennének meg. A színház arra kéri leendő nézőit, barátait, támogatóit, küldjenek magukról olyan arcképeket, portrékat, amelyekről azt gondolják, jól illeszkedne egy ilyen tablóba. Fontos, hogy a képek nagy felbontásúak és teljesen jogtiszták legyenek!

A kiválasztott képek tulajdonosait értesítik és 5x2 darab színházjegyet sorsolnak ki köztük a 2012/2013-as évad folyamán. A portrékat a palyazat@radnotiszinhaz.hu emailcímre várják legkésőbb 2012. december 17-ig, fekvő jpg formátumban, minimum 1,5 Mb felbontásban. Az email tárgyaként „Holt lelkek” szerepeljen.

E-könyvet ajándékba?

LS 2012. december 1., szombat 14:21

Idén minden bizonnyal jó évük lesz az e-könyv olvasók forgalmazóinak: az előrejelzések szerint az idei év slágere lesz az e-book reader. Ezek ára évről évre csökken, és mióta bevezették a vámot az Európai Unión kívül érkező termékekre, lehet, hogy egyszerűbb a készülékeket itthon megvenni. Ebben az esetben a garancia is könnyebben érvényesíthető.Ennek ellenére az Ebayen még mindig le lehet csapni jó áron e-könyv olvasókra, és Németországból vagy Nagy-Britanniából a szállítási költség sem egetverő.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Csákányi Eszter újra Tündérkeresztanya!

maze 2012. november 29., csütörtök 13:52

A Tündérkeresztanya című cigány népmese az alapja Csákányi Eszter gyerekeknek szóló monodrámájának, amelyet még 2010-ben mutatott be az Orlai Produkció és az egri Harlekin Bábszínház közösen. A Keresztanya bemutatásának évében elnyerte a legjobb gyerekelőadásnak járó díjat a Színházi Kritikusok Céhétől és most új helyszínen, a Mikroszínpadon (volt Mikroszkóp Színpad) találkozhat vele a közönség.

keresztanya-710 9689
Fotó: Mikroszínpad
Távolról sincs vége, olvasson még »

Csokival, piaccal, tenisszel startol az Advent

maze 2012. november 29., csütörtök 09:20

Bolhapiac, Műgyűjtők éjszakája, Rupa Marya, és az új helyre költözött Gödör várja a budapesti kimenőket e héten.

Babicsek inkább csak harmonikázzon!

cukorka 2012. november 28., szerda 18:49

A Pinceszínház Jordán Tamás főszereplésével mutatta be Charles Dickens Karácsonyi ének című művét, ami ugyebár egy szívmelengető történet arról, hogyan bontja le a szeretet a magány és a keserűség kőfalait. A műfajilag jelen esetben zenés-táncos szellemjárásnak nevezett előadásban Jordán Tamás játssza a zord, nevetni és szeretni képtelen üzletembert, akit néhány kísértet és a környezete másfél óra alatt meggyőz arról, hogy érdemes pénzt adni a szegényeknek.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Kern: A Sztracsatella volt a legideálisabb

maze 2012. november 26., hétfő 20:29

“Hova ír maga?... Basszus, nem szeretem az internetet. Nem számít, ha nem lehet kommentelni a cikkeket, akkor maguk fognak rosszat írni. Az internetnek van egy hajlama arra, hogy bulvárízűen rosszakat írjon, ami nem baj, csak én nem szeretem. Nem szerzek hírt se az internetről, mert a hír maguknál azt jelenti, hogy valami borzalmasat írnak az emberről” – kezdte Kern András Díványnak adott interjúját.

Így történhetett, hogy a Stílfűrész számára viszonylag gyorsan világossá vált: a színész sztorijait könyvbe foglalni valóban nem kis feladat lehetett Bárdos András részéről. Merthogy a docens-újságíró könyvet írt a színész/humorista/rendező/szövegíróról, és ami még fontosabb, az ő életének legfontosabb történéseiről.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Vadludakat és filmeket nézünk a héten

maze 2012. november 22., csütörtök 09:25

Menjen Tatára érkező vadludakat nézni, vagy belga filmfesztiválra, Bóbita Filmfesztiválra vagy csak simán éjszakai mozizni a Corvinba.

Hatvanezer dollár Tausz Gábor operatőrnek

maze 2012. november 21., szerda 10:41

Több mint négyszáz érdeklődő résztvételével sikeresen lezajlott Koltai Lajos és Baranyai László operatőr mesterkurzusa, ahol az első napon a fiatalok meglepetés-vendégként Törőcsik Marival is találkozhattak. Másnap, november 16-án délelőtt műtermi munka folyt, ahol is Koltai Lajos egy folyosói jelenetben mutatta be, hogy férfi és nő viszonyát hogyan fejezhetik ki szavak nélkül a megvílágítások és beállítások. Este a Vajdahunyad vára szolgált forgatási helyszínül. A két világhírű operatőr az éjszakai forgatás rejtelmeibe vezette be a résztvevőket: egy zseblámpás alak sejtelmes mozgását filmezték, amint kinyitja a vár kapuját s elindul a lépcsőn. A mesterkurzus zárónapján a diákok a Filmlaborba látogattak, ahol többek között a fényelés használatával ismerkedtek.

mnf
Távolról sincs vége, olvasson még »

Ujlaki Dénes a vágy és bosszú titokzatos tárgya

maze 2012. november 20., kedd 10:52

Ön megnézi a darabot?

 • 61
  Igen
 • 32
  Nem

November tizenhetedikén mutatta be a Katona József Színház, Gothár Péter rendezésében Ion Luca Caragiale Farsang című színdarabját. A sajtóközlemény szerint a rendező sok újat lát Caragialéban, "úgy érzi, a darab szinte súgja, hogy milyen is legyen". A Dívány a fotóspróbán járt, amiből számunkra az derült ki, hogy nincs korszerűtlen történet, csak gondolat nélküli kivitelezés. Szerencsére a Farsang esetében rendezői és színészi ötletekből is van garmadával, és még a rendező álmodta díszlet is működni látszik.03-farsang-IMG 1986

A rendező tehát sok újat lát egy régi történetben (1885-ös a mű), és ötleteit ki is használja. A darab persze nemcsak az ő kivételes látásmódja miatt aktuálisan újszerű még mindig, hanem a történet klasszikusságából adódóan is. A Farsangban egy szerelmi ötszög elevenedik meg egy borbélyüzletben, ahol a tulajdonos (Ujlaki Dénes) szerelméért megy a harc két gothári amazon között (Pálmai Anna és Jordán Adél), miközben a nők pasijai (Nagy Ervin és Lengyel Ferenc) a csábító vesztét akarják. Az előadás igen hosszú, de a premierig ezen feltehetően valamit javítottak, ha sikerül jegyet szerezni, érdemes lehet beülni rá.

Jó nézőt kíván a kassai Színházkomédia

cukorka 2012. november 18., vasárnap 13:41

A Kassai Thália Színház még májusban mutatta be Bengt Ahlfors Színházkomédia című darabját, időközben pedig a József Attila Színház úgy döntött, felvállalja a határon túli színházak megismertetését a budapesti közönséggel. Így történhetett, hogy Czajlik József kassai színi direktor rendezése, ez az 1983-ban íródott darab, a nézőkkel együtt beült a József Attila Színház színpadára. Azért írjuk, hogy a nézőkkel együtt, mert ez egy kamaradarab, túl nagy neki egy a nyolcvanas években leragadt kőszínház az összes ódon elemével együtt, ezért felpakoltak olyan százötven széket a színpadra, és ott teremtették meg a szükséges kamara hangulatot.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ijesztgetés helyett népnevelne a Murder

cukorka 2012. november 16., péntek 18:17

Annyira izgultunk, mert mindenki, de legfőképp maguk a szervezők is az év kiállítása jelzővel illették a Murder, a Gyilkos Tárlat elnevezésű eseményt, amit volt szerencsénk premier előtt megtekinteni. Anélkül, hogy különösebben odalennénk a sorozatgyilkosokért vagy a vérért, kíváncsiak voltunk, mit hoz ki a témából egy hazai csapat, akik a honlapjukon még nem látott technológiai megoldásokat és magas szintű művészeti alkotásokat ígérnek a tárlatvezetésen. És azt, hogy ezen a kiállításon megelevenedik előttünk a történelem a maga valaha létezett rémeivel, úgyis mint Hasfelmetsző Jack, a Ku Klux Klán és Al Capone. És hogyan függ össze ez a névsor? Hát ez az, sehogy.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Európai rövidfilmeké a hét!

maze 2012. november 15., csütörtök 11:27

Ez a hét az EUshort Európai Rövidfilm Fesztiválé, de ha ön inkább nézné Sissit táncban, megteheti. Sőt, harlemi jazz, és Takáts Eszter is várja. Heti Kimenő.

Végre van jó krimi a tévében

kitbits 2012. november 13., kedd 13:35

Azok után, hogy a Viasat Playen mekkora sikerrel futott a svéd-dán koprodukcióban készült Híd című krimisorozat, joggal lehetett remélni, hogy más csatornák is bepróbálkoznak ilyesmivel. Az AXN volt a leggyorsabb: november 13-án indítják az Egy gyilkos ügy (Forbrydelsen, The Killing) című, az első évaban húsz epizódból álló sorozatot. Megnéztük az első részt.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Macskajajreceptek, taxisok és Puzsér a könyvespolcra

maze 2012. november 11., vasárnap 19:50

Belehúzunk az idei novemberbe, hiszen már a várost is karácsonyosra díszítik, a boltokban egyre több Mikulás tűnik fel, pici karok húzzák az embert a különböző színű télapók közelébe, még akkor is pszichedelikus élmény, ha az ember amúgy nem piál és nem él semmilyen kábítószerrel.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Naná, hogy a Katona lett a város legjobb színháza

maze 2012. november 8., csütörtök 21:05

Hazudnánk, ha azt mondanánk, meg vagyunk lepve, de rövid, nem reprezentatív kutatásaink is azt mutatják, amit a papírforma diktált: önöknek az első számú kedvenc budapesti színháza a Katona József Színház. Nem is olyan régen versenyeztettünk meg tízet a 368, Budapesten valamilyen formában színműveket játszó létesítmény közül, azzal a nem titkolt céllal, hogy megszavazhassák a legnagyobbak közül a kedvencüket.

Az alábbiakban most bemutatjuk az önök által felállított sorrendet, amiben meglepetések éppúgy szerepelnek, mint evidenciák, mindenki levonhatja a következtetéseket saját maga számára. Listánk alapján a Katonát csak kevéssel lemaradva követi a Mácsai Pál vezette Örkény Színház, bronzéremre kárhoztatva mindezzel a Nemzeti Színházat. Rosszindulat lenne a részünkről azt feltételezni, hogy ezt az eredményt a távolság, a bemutatott színművek témaválasztása vagy akár a főrendező személye eredményezi, örüljünk inkább a Madách téri sikereknek, bár az igazsághoz hozzátartozik, hogy alig 7 ezreddel verte a kisebb színház a nagyobbat. Negyedik helyen a Radnóti Miklós Színház áll, de közel sem vív olyan gigászi csatát a Vígszínházzal, mint azt elsőre gondoltuk volna, ezek szerint a két színház rajongótábora jól megfér egymás mellett.

Jól van ez így?

 • 371
  Jól
 • 120
  Nincs
 • 96
  A Szkéné veri mindet!

A hatodik helyen bukkant fel először a musical-vonal, mi ezen is meglepődtünk, sokkal többet vártunk volna el az érzéseiket dalban kifejezők rajongótáborától, de azért ez azt is jól tükrözi, hogy önök még mindig jobban szeretik az igazi drámát, ráadásul a zenés művek kedvelői még itt is nagyobb esélyt adtak a Madách Színháznak, ahol azért játszanak prózai darabokat is.

A bulvár sem vette át a hatalmat a klasszikusok felett, látszik ez abból is, hogy a Centrál Színház sztárjai és celebjei csak a hetedik helyet érték el a budapesti legjobbak között, mondjuk, fiatal színházról lévén szó, ez is szép teljesítmény, ráadásul melyik celebrajongó ne indulna be attól, hogy Stohl romlott rendőrt játszik, vagy attól, hogy Liptai egyáltalán a deszkákra teszi a lábát? A Budapesti Operettszínház ezzel szemben simán elverte a Tháliát, ami azért azt jelenti, hogy mégis csak jó az, ha szól a Csárdáskirálynő, a fene ott egye meg. Végül, de ez senkit ne ijesszen el, a Maladype Színház kullog, ami az ég egy adta világon semmit nem jelent, csak hogy a független színházaknak még mindig kisebb a közönségük.

Háromnapos mesterkurzus Koltai Lajosékkal

maze 2012. november 8., csütörtök 15:21

koltai1

A HSC Stábiskola 2012. november 15-16-17-én háromnapos, térítésmentes mesterkurzust szervez Budapesten Koltai Lajos és Baranyai László, az Amerikai és az Ausztrál Operatőr Társaság tagjainak vezetésével. Az első napon a két mester elméleti előadásokat tart majd, illetve filmvetítéseken keresztül illusztrálják az operatőr szerepét a fimkészítésben. A későbbiekben a résztvevők egy közös történet, egy operatőri etűd megírását kapják feladatul, melyet a kurzus végére együtt le is forgatnak majd. A kurzus második napja különösen izgalmasnak ígérkezik, hiszen a hasonló képzésektől eltérő módon nem csak műtermi, de külső helyszínes forgatáson figyelhetik a diákok a két operatőr munkáját. A Városligeti Tó, illetve a Vajdahunyad Vára kornyékén a két világhírű operatőr az éjszakai forgatás rejtelmeibe vezeti be a résztvevőket. A kurzus harmadik napjának a Színház és Filmművészeti Egyetem ad otthont, ahol is a műtermi munka mesterfogásait tanulhatják meg a diákok.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A Márton napi libabulikat lerázhatja az Egészség napján!

maze 2012. november 8., csütörtök 08:57

Jókat lehet megint enni, sőt inni is, jövő hét közepén pedig Thin Lizzy és Diana Krall várja. Heti Kimenő.

Liptai Claudia tiniregényt írt, abból se túl jót

cukorka 2012. november 7., szerda 17:44

Twilightok korában már kevéske egy leegyszerűsített Bridget Jones-szal végletekig közhelyesen bejárni Afrikát.

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés