#VILÁGOM

Ficsku Pál az életéért tippmixel

maze 2012. december 17., hétfő 20:27

Filmbe illő ötlet végrehajtására kényszerült Ficsku Pál író, aki volt restaurátor, történelemtanár, forgatókönyvíró és főszerkesztő is, ám most könnyen az utcára kerülhet. Míg a nyarat két gyerekével Miskolctapolcán töltötte, egy bírósági feljelentés értelmében tartásdíj nem fizetése címszó alatt 2 508 606 forintot követelnek rajta, amiből 340 ezer forint a végrehajtási díj. Ficsku azt állítja, fizette a megítélt tartásdíjat, ezt azonban bizonyítani nem tudta. Hosszas huzavona után sikerült részletfizetést kieszközölnie a komolyabb összegre, ám a végrehajtási díjból fennálló kétszázezer forintot egy héten belül kell rendezze. Mivel nincs egy vasa se, így vasárnap este irodalmi valóságshow-t indított a vagy.hu nevű portálon.

ficsku
Fotó: Ficsku Pál / vagy.hu

Ezt főzték önöknek idén a kvázicelebek

ermiz 2012. december 17., hétfő 18:55

A celebekről tudjuk, milyen reneszánsz emberek, már csak az irodalomban is: hol életrajzi regényt, hol fikciót írnak, néhány éve pedig felismerték, hogy szakácskönyvet írni jó dolog, hiszen főzni mindenki tud. A kisgyerekesek Baba-mama szakácskönyveket gyártanak – gondoljunk csak Juga Veronika és Farkasházi Réka könyvére –, mások a kultúrájukból adódó autentikus ételeket vetették papírra. Ennek ellenére vannak sikeres és jól használható szakácskönyvek, mint például Váncsa Istváné, igaz őt nehezen lehet celebnek nevezni (vagy ha mégis, akkor épp a szakácskönyvei miatt lett azzá).

Távolról sincs vége, olvasson még »

Öt színházjegy karácsonyra

maze 2012. december 17., hétfő 13:32

Túlzás lenne azt állítani, hogy olcsó, de mindenképpen jó, ha az ember művészetet ajándékoz karácsonyra. Az alábbiakban öt színházi előadást ajánlunk, mindegyik olyan, amit simán lehet ajándékozni, ráadásul kellőképpen szórakoztatóak is. Ezek nem könnyű előadások, dehát aki könnyed szórakozást keres, az úgyis tudja, mire akar jegyet, a Mary Poppinsra meg úgysincs. Elsőként a szülőket küldjük el szépen a Radnóti Miklós Színházba, hogy megnézzék a Jelenetek egy házasságból című Ingmar Bergman darabot. A Szávai Viktória és Schneider Zoltán által megformált házaspár megéli egy párkapcsolat összes lehetséges állapotát, így nem nagyon lehet mellélőni vele, ráadásul akár összehozó erővel is bírhat. Elváltaknak se rossz, mert megnézhetik, hol is rontották el szóval, aki élt már párkapcsolatban, feltehetően élvezni fogja.

Ha már beszéltünk a kapcsolatokról, van azoknak egy másik végeredményük is, történetesen a gyermekáldás. Közvetve erről (is) szól Pintér Béla társulatának a Szkénében bemutatott 42. hét című előadása, bár természetesen nem egy általános nézőpontból, hanem egy nőgyógyász szemszögéből. A társulat amúgy is anyagi gondokkal küzd, ha ön segítene rajtuk, ezzel most megteheti.

Ön melyik darabra venne jegyet szeretteinek?

 • 172
  A Jelenetek egy házasságból-ra
 • 66
  A 42. hétre
 • 104
  A Liliomfira
 • 163
  Az Angyalok Amerikábanra
 • 124
  A Cabaret-ra

Klasszikus és mégsem az a Liliomfi, és a fentieknél eggyel talán könnyedebb szórakozást ígér az Örkény Színház előadása. A Liliomfi amúgy is kortalan, mégis az ajánlott darabok közül talán ez az egyetlen, amire még a nagymamát is el lehet küldeni, maximum kicsit meglepődik ezen a verzión. A Mácsai vezette színház amúgy is kísérletező hangulatában van, így a Mohácsi János rendezte darab sem nélkülözheti a meglepetéseket.

Embertpróbáló vállalás a Nemzeti Színház Angyalok Amerikábanja, mégis megér egy misét. A durva szövegek és téma miatt azért figyeljünk oda, kinek ajándékozunk rá jegyet, de az biztos, hogy ha eltaláljuk a megfelelő családtagot, akkor az nem fog unatkozni. Semmiképp ne ajándékozzuk ezt a jegyet olyan családtagunknak, aki nem bírja a kiabálást, a melegeket vagy az AIDS-szel és annak következményeivel átitatott történeteket.

Végül, de nem utolsósorban, tetszik vagy sem, egy 2010 szilveszter estéjén bemutatott darabot ajánlunk, elsősorban azért, mert rövid, nem reprezentatív közvéleménykutatásunk alapján ez az egyetlen olyan jelenleg futó előadás, amit mindenki kedvencként jelölt meg. A Centrál Színház nem mindig találja el a dolgokat, de a Bozsik Yvette rendezte Cabaret-vel beletrafált. A különböző kritikák alapján szinte bármelyik szereposztásra el lehet küldeni a családtagot, sőt még azt a családtagot is, aki nem különösebben lelkesedik a musicalek iránt. Ne habozzon hát, vegyen színházjegyet szeretteinek Karácsonyra!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Petyhüdtek, ráncosak és pucérak - Wurm aktok Bécsben

Divany.hu 2012. december 16., vasárnap 16:01

A bécsi Albertina legújabb, De Profundis című kiállítása keretében Erwin Wurm köntörfalazás és mindenféle szépítgetés nélkül tárja a látogatók elé a saját és kollégái öregedő testét. Ráncok, pocakok és a gótika testbeszéde várják az érdeklődőket.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Díszkivilágítás a Nagykörúton: káosz és összevisszaság

mm 2012. december 15., szombat 18:45

A Nagykörút hivatalosan a Margit híd pesti hídfőjétől a Petőfi híd pesti hídfőjéig tart, közben egy párszor nevet vált, összesen hat kerületet ível át. A teljes körúthoz szokás még hozzácsapni a budai Margit körutat, az Alkotás és a Villányi utat, de most csak a szigorúan vett Nagykörút díszkivilágításával foglalkozunk.

Mert már az is elég kaotikus. Azt, hogy hat kerületben összesen öt különböző díszkvilágítást lehet megfigyelni, leginkább az okozza, hogy a körút több kerületen fut keresztül, arra pedig még csak különösebb törekvés sincs, hogy a kerületeken átívelő forgalmas úton egységes legyen a díszkivilágítás karácsony környékén, ha már erre a kerületek milliókat költenek. Bár azt el kell ismerni, hogy a mostani megoldásnak van egyfajta barátságos káoszhangulata, és így az ember legalább mindig pontosan tudja, hogy melyik kerületben van.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Mi az Alkonyat szexepilje?

Dívány 2012. december 15., szombat 16:11

Az Alkonyat-sorozat szinte korunk egyik kultfilmjévé nőtte ki magát a fiatalabbak körében. Tini lányok és nők ezrei követték nyomon négy részen át a jóképű (?) vámpír és szerelme történetét. Stephenie Meyer regényei eladási toplistákat döntöttek, és mihelyst kijött a legújabb könyv, az első kört azonnal elkapkodták a hatalmas sorokban várakozó lelkes rajongók.

A Twilight előtt a fantasy világ vámpíros történeteit csak kevesen követték nyomon, utána azonban hatalmas népszerűségi hullám indult el, és sorra jöttek ki a hasonló alkotások. De vajon az Alkonyat minek köszönheti hatalmas sikerét, és miért nőtte ki magát olyannyira a többi szerelmi történet közül?

Távolról sincs vége, olvasson még »

Heti Kimenő rohangáló Mikulásokkal és képregényekkel

maze 2012. december 13., csütörtök 09:28

Táncban elmesélt irodai ámokot, több száz kocogó Mikulást vagy képregény- és könyvvásárt kér az év utolsó melós hetére?

Ezt kapjuk a celebektől idén karácsonyra

maze 2012. december 12., szerda 14:57

Írtunk már a celebek és a kivágott fák fájó vagy éppen szórakoztató relációjáról, az évről évre egyre szaporodó könyvekről, amikhez hazánk méltán vagy érthetetlenül híressé lett arcai nevüket adták. Azért csak a nevüket, mert sok esetben semmi közük megírásukhoz, esetleg mert pont róluk szólnak. Hogy idén ne kelljen külön keresgélni a bulvárra éhes könyvszerető közönségnek, csokorba szedtük, ki milyen róla szóló, vagy éppen általa papírra vetett írással kívánja előteremteni a saját fája alá valót az idén.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Nézze meg, hogyan születik a színház az Örkényben

maze 2012. december 11., kedd 17:33

Érdekes, és mindenképp figyelemfelkeltésre okot adó kísérletbe fogott a Mácsai Pál által vezette Örkény Színház. Meghívót kaptunk tőlük Mrożek Tangójának nyílt próbájára, holott azt majd még csak az év legrövidebb napján, azaz december 21-én mutatja be a színház. Mint kiderült az Örkény támogatói ezt a lehetőséget már régóta élvezhetik, azaz hogy beletekinthetnek egy-egy éppen készülő színdarab próbafolyamatába. Most először azonban akár az utcáról is be lehetett sétálni, hogy ötszáz forintért megnézzük, hogyan áll össze egésszé egy előadás, vagyis inkább csak azt, hogyan dolgozik a színész és a rendező.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Az új J. K. Rowling is mehet a fa alá

Divany.hu 2012. december 11., kedd 10:02

December 11-én, a karácsonyi szezon közepén kerül boltokba hazánkban a világhírű írónő legújabb, ezúttal felnőtteknek szóló regénye a Gabo kiadó gondozásában. A világ számos országában már kapható az Átmeneti üresedés, ami a hírek szerint hasonló siker várományosa, mint az írónő számára világhírt hozó Harry Potter-széria. A regény az Egyesült Királyságban az előjegyzések és első napi eladások alapján minden idők második legjobb nyitányát produkálta (az első helyen Dan Brown Az elveszett jelkép című regénye áll). Angol nyelvterületen a megjelenést követő közel egy hónap alatt több mint egymillió példány fogyott a kötetből. Ráadásul a nagy sikerre való tekintettel a BBC bejelentette, hogy sorozatot készít a műből, amelyet 2014-ben vetítenek majd.

A történet egy angol kisvárosban játszódik, ahol a látszólagos béke ellenére súlyos társadalmi feszültségek bomlasztják a közösséget. Pagford színleg maga az angol idill, macskaköves piactérrel, ódon apátsággal, ám az elbájoló homlokzat mögött számos viszály dúl. Gazdagok civódnak a szegényekkel, kamaszok a szülőkkel, feleségek a férjekkel, tanárok a tanítványokkal. Az alig negyven-egynéhány évesen megboldogult Barry Fairbrother halála szó szerint felforgatja városkát. Hamar kiderül, hogy Pagford nem az a háborítatlan, békés angol kisváros, aminek látszik. Barry átmenetileg megüresedett önkormányzati helye némelyekben szenvedélyes indulatokat kelt, másokat köpönyegforgatásra késztet.

Annyi tehát bizonyos, hogy J. K. Rowling eddig soha nem látott oldalát ismerhetik meg az Átmeneti üresedés olvasói, hiszen – a korábbiakkal ellentétben – egy felnőtteknek írt, sötét humorral átitatott regényről van szó, erős társadalomkritikai áthallással.

Mit ununk majd idén karácsonykor?

Dívány 2012. december 9., vasárnap 19:32

Az ünnepek előtt és alatt az összes tévécsatorna előveszi azokat a filmeket, melyeket már tavaly is elővettek, meg azelőtt, meg tíz éve, mi pedig idén már tényleg nem szeretnénk újra látni őket. Választási lehetőség pedig lenne bőven, hiszen a filmtörténelemben készültek már igazán élvezhető alkotások is, a kertévék szerint mi mégis állandóan csak a karácsonyt gyűlölő zöld szörnyeket, foglalkozási balesetet szenvedő Télapókat és otthon maradt, betörőket szopató kiskölyköket akarunk nézni. Kedves tévécsatornák, itt a lista, mit nem szeretnénk harmincadszorra is látni, kedves kommentelők, Önöknek pedig itt a lehetőség: javasoljanak kevésbé elcsépelt, sőt, akár jó (de azért lehetőleg karácsonyi témájú) filmeket!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Kokaintolvaj rendőrrel erősítenek a franciák

ermiz 2012. december 7., péntek 11:48

Annak ellenére, hogy szembejött már néhány félresikerült alkotás, töretlenül bízom benne, hogy a francia filmipar képes minőségi akciófilmeket is gyártani. AFehér éjszakával persze megint pofára estem, mint már annyiszor. Ha nem franciául beszélnek benne, meg nem mondtam volna, hogy nem egy B-kategóriás amerikai filmet ülök végig.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Még a Mikulás is piacra menne a héten

maze 2012. december 6., csütörtök 09:39

Street Food Show, azaz kaják, valamint cserepiac, a kultúrára ácsingózókat pedig összművészeti találkozó, Hendrix koncertfilm, Ternyák emlékest várja!

Legyen ön is a Radnóti Színház előadásának díszleteleme!

maze 2012. december 5., szerda 12:13

„VAN KÉPED HOZZÁ?”

A Radnóti Színház 2013 januárjában mutatja be Gogol: Holt lelkek című produkcióját Valló Péter rendezésében. Az alkotók szándéka szerint az előadás díszletének meghatározó eleme lesz egy nagyméretű vetítőfelület, ahol mai magyar emberek arcai jelennének meg. A színház arra kéri leendő nézőit, barátait, támogatóit, küldjenek magukról olyan arcképeket, portrékat, amelyekről azt gondolják, jól illeszkedne egy ilyen tablóba. Fontos, hogy a képek nagy felbontásúak és teljesen jogtiszták legyenek!

A kiválasztott képek tulajdonosait értesítik és 5x2 darab színházjegyet sorsolnak ki köztük a 2012/2013-as évad folyamán. A portrékat a palyazat@radnotiszinhaz.hu emailcímre várják legkésőbb 2012. december 17-ig, fekvő jpg formátumban, minimum 1,5 Mb felbontásban. Az email tárgyaként „Holt lelkek” szerepeljen.

E-könyvet ajándékba?

LS 2012. december 1., szombat 14:21

Idén minden bizonnyal jó évük lesz az e-könyv olvasók forgalmazóinak: az előrejelzések szerint az idei év slágere lesz az e-book reader. Ezek ára évről évre csökken, és mióta bevezették a vámot az Európai Unión kívül érkező termékekre, lehet, hogy egyszerűbb a készülékeket itthon megvenni. Ebben az esetben a garancia is könnyebben érvényesíthető.Ennek ellenére az Ebayen még mindig le lehet csapni jó áron e-könyv olvasókra, és Németországból vagy Nagy-Britanniából a szállítási költség sem egetverő.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Csákányi Eszter újra Tündérkeresztanya!

maze 2012. november 29., csütörtök 13:52

A Tündérkeresztanya című cigány népmese az alapja Csákányi Eszter gyerekeknek szóló monodrámájának, amelyet még 2010-ben mutatott be az Orlai Produkció és az egri Harlekin Bábszínház közösen. A Keresztanya bemutatásának évében elnyerte a legjobb gyerekelőadásnak járó díjat a Színházi Kritikusok Céhétől és most új helyszínen, a Mikroszínpadon (volt Mikroszkóp Színpad) találkozhat vele a közönség.

keresztanya-710 9689
Fotó: Mikroszínpad
Távolról sincs vége, olvasson még »

Csokival, piaccal, tenisszel startol az Advent

maze 2012. november 29., csütörtök 09:20

Bolhapiac, Műgyűjtők éjszakája, Rupa Marya, és az új helyre költözött Gödör várja a budapesti kimenőket e héten.

Babicsek inkább csak harmonikázzon!

cukorka 2012. november 28., szerda 18:49

A Pinceszínház Jordán Tamás főszereplésével mutatta be Charles Dickens Karácsonyi ének című művét, ami ugyebár egy szívmelengető történet arról, hogyan bontja le a szeretet a magány és a keserűség kőfalait. A műfajilag jelen esetben zenés-táncos szellemjárásnak nevezett előadásban Jordán Tamás játssza a zord, nevetni és szeretni képtelen üzletembert, akit néhány kísértet és a környezete másfél óra alatt meggyőz arról, hogy érdemes pénzt adni a szegényeknek.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Kern: A Sztracsatella volt a legideálisabb

maze 2012. november 26., hétfő 20:29

“Hova ír maga?... Basszus, nem szeretem az internetet. Nem számít, ha nem lehet kommentelni a cikkeket, akkor maguk fognak rosszat írni. Az internetnek van egy hajlama arra, hogy bulvárízűen rosszakat írjon, ami nem baj, csak én nem szeretem. Nem szerzek hírt se az internetről, mert a hír maguknál azt jelenti, hogy valami borzalmasat írnak az emberről” – kezdte Kern András Díványnak adott interjúját.

Így történhetett, hogy a Stílfűrész számára viszonylag gyorsan világossá vált: a színész sztorijait könyvbe foglalni valóban nem kis feladat lehetett Bárdos András részéről. Merthogy a docens-újságíró könyvet írt a színész/humorista/rendező/szövegíróról, és ami még fontosabb, az ő életének legfontosabb történéseiről.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Vadludakat és filmeket nézünk a héten

maze 2012. november 22., csütörtök 09:25

Menjen Tatára érkező vadludakat nézni, vagy belga filmfesztiválra, Bóbita Filmfesztiválra vagy csak simán éjszakai mozizni a Corvinba.

Hatvanezer dollár Tausz Gábor operatőrnek

maze 2012. november 21., szerda 10:41

Több mint négyszáz érdeklődő résztvételével sikeresen lezajlott Koltai Lajos és Baranyai László operatőr mesterkurzusa, ahol az első napon a fiatalok meglepetés-vendégként Törőcsik Marival is találkozhattak. Másnap, november 16-án délelőtt műtermi munka folyt, ahol is Koltai Lajos egy folyosói jelenetben mutatta be, hogy férfi és nő viszonyát hogyan fejezhetik ki szavak nélkül a megvílágítások és beállítások. Este a Vajdahunyad vára szolgált forgatási helyszínül. A két világhírű operatőr az éjszakai forgatás rejtelmeibe vezette be a résztvevőket: egy zseblámpás alak sejtelmes mozgását filmezték, amint kinyitja a vár kapuját s elindul a lépcsőn. A mesterkurzus zárónapján a diákok a Filmlaborba látogattak, ahol többek között a fényelés használatával ismerkedtek.

mnf
Távolról sincs vége, olvasson még »

Ujlaki Dénes a vágy és bosszú titokzatos tárgya

maze 2012. november 20., kedd 10:52

Ön megnézi a darabot?

 • 61
  Igen
 • 32
  Nem

November tizenhetedikén mutatta be a Katona József Színház, Gothár Péter rendezésében Ion Luca Caragiale Farsang című színdarabját. A sajtóközlemény szerint a rendező sok újat lát Caragialéban, "úgy érzi, a darab szinte súgja, hogy milyen is legyen". A Dívány a fotóspróbán járt, amiből számunkra az derült ki, hogy nincs korszerűtlen történet, csak gondolat nélküli kivitelezés. Szerencsére a Farsang esetében rendezői és színészi ötletekből is van garmadával, és még a rendező álmodta díszlet is működni látszik.03-farsang-IMG 1986

A rendező tehát sok újat lát egy régi történetben (1885-ös a mű), és ötleteit ki is használja. A darab persze nemcsak az ő kivételes látásmódja miatt aktuálisan újszerű még mindig, hanem a történet klasszikusságából adódóan is. A Farsangban egy szerelmi ötszög elevenedik meg egy borbélyüzletben, ahol a tulajdonos (Ujlaki Dénes) szerelméért megy a harc két gothári amazon között (Pálmai Anna és Jordán Adél), miközben a nők pasijai (Nagy Ervin és Lengyel Ferenc) a csábító vesztét akarják. Az előadás igen hosszú, de a premierig ezen feltehetően valamit javítottak, ha sikerül jegyet szerezni, érdemes lehet beülni rá.

Jó nézőt kíván a kassai Színházkomédia

cukorka 2012. november 18., vasárnap 13:41

A Kassai Thália Színház még májusban mutatta be Bengt Ahlfors Színházkomédia című darabját, időközben pedig a József Attila Színház úgy döntött, felvállalja a határon túli színházak megismertetését a budapesti közönséggel. Így történhetett, hogy Czajlik József kassai színi direktor rendezése, ez az 1983-ban íródott darab, a nézőkkel együtt beült a József Attila Színház színpadára. Azért írjuk, hogy a nézőkkel együtt, mert ez egy kamaradarab, túl nagy neki egy a nyolcvanas években leragadt kőszínház az összes ódon elemével együtt, ezért felpakoltak olyan százötven széket a színpadra, és ott teremtették meg a szükséges kamara hangulatot.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ijesztgetés helyett népnevelne a Murder

cukorka 2012. november 16., péntek 18:17

Annyira izgultunk, mert mindenki, de legfőképp maguk a szervezők is az év kiállítása jelzővel illették a Murder, a Gyilkos Tárlat elnevezésű eseményt, amit volt szerencsénk premier előtt megtekinteni. Anélkül, hogy különösebben odalennénk a sorozatgyilkosokért vagy a vérért, kíváncsiak voltunk, mit hoz ki a témából egy hazai csapat, akik a honlapjukon még nem látott technológiai megoldásokat és magas szintű művészeti alkotásokat ígérnek a tárlatvezetésen. És azt, hogy ezen a kiállításon megelevenedik előttünk a történelem a maga valaha létezett rémeivel, úgyis mint Hasfelmetsző Jack, a Ku Klux Klán és Al Capone. És hogyan függ össze ez a névsor? Hát ez az, sehogy.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Európai rövidfilmeké a hét!

maze 2012. november 15., csütörtök 11:27

Ez a hét az EUshort Európai Rövidfilm Fesztiválé, de ha ön inkább nézné Sissit táncban, megteheti. Sőt, harlemi jazz, és Takáts Eszter is várja. Heti Kimenő.

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87

Blogok, amiket olvasunk

KERTÉSZ Ötletek zöldségágyások beültetéséhez

A nyár általában a pihenés időszaka, ezért a legtöbben ilyenkor már nem akarnak intenzív gondoskodást megkövetelő zöldségeket vetni. Lássuk, mint lehet tenni!

OTTHONTÉRKÉP Hagyd le a képről apu sörhasát!

A nappali ajtaján belógó hatalmas sörhas, egy csak félig látszó kutya vakarózó hátsó lába, lerágott csirkecsont a könyvespolcon – biztosan mindenki látott hasonló vicces vagy visszataszító fotókat ingatlanhirdetésekben.

MÁS TÉSZTA Búzadara dal - megyek panírozni

A nyár minden bizonnyal legújszerűbb dallamos hip-hop slágerében réteslisztről, búzadaráról és kenyérlisztről énekelnek a debreceni egyetem afrikai származású hallgatói. Ne hagyd ki!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés