#VILÁGOM

Áll a bál a Cigányok miatt

maze 2013. január 29., kedd 16:59

A Független Színház Peer Gynt ösztöndíjasai ma szerkesztőségünkhöz is eljuttatott nyílt levélben bírálták a Katona József Színház vezetését a Cigányok című, 2010-ben bemutatott darabban látottak miatt. A levélben hangsúlyozzák, hogy nem támadni szeretnék a Katona József Színházat és annak igazgatóját vagy kollégáit, de úgy vélik, hogy ezt a színdarabot az alkotók a téma átfogó ismerete nélkül hozták létre.

Képtelenség jegyhez jutni a Nemzetibe

Divany.hu 2013. január 28., hétfő 10:48

Ma reggel fél tízkor készült a lenti kép, amit munkatársunk fotózott az Andrássy úti jegyiroda előtt. Mint a többi ember, ő is azzal a szándékkal érkezett, hogy jegyet vásároljon bizonyos előadásokra az Alföldi Róbert által utolsó évadban igazgatott Nemzeti Színházba. Azért pont ezen a havas hétfőn áll a sor a jegyiroda előtt, mivel a színház a mai napon tette közzé márciusi előadásainak időpontjait.

Másik munkatársunk mindeközben gép előtt próbálja a lehetetlent, azaz jegyet szerezni a Vadászjelenetek Alsó-Bajoroszágban című darabra, ám már 10 óra 4 perckor sem volt online eladó egy darab sem. A színház oldala jelenleg le van fagyva, bár kollégánknak sikerült a Hazafit nekünk! című előadást berakni a kosarába, ám ennél a műveletnél tovább nem jutott és a kosárból azóta valahogy ki is került a jegy.

A honlap: a kis mínusz jelek helyén kéne lennie az árnak, így azonban nem lehet vásárolni.
A honlap: a kis mínusz jelek helyén kéne lennie az árnak, így azonban nem lehet vásárolni.
Fotó: divany.hu

A Dívány azonban nem adja fel, most éppen a Nemzeti Színház felé tartunk, hogy megnézzük az ottani helyzetet.

Update: A Nemzeti előtt hasonló állapotok uralkodnak, állítólag már Alföldi Róbert igazgató is járt kint, hogy megnyugtasson mindenkit, hamarosan rendbehozzák az összeomlott rendszert. Kollégánk végül sikerrel járt, a helyszínen néhány előadásra sikerült jegyet szereznie, bár korántsem azokra, amikre szeretett volna menni. Az már biztos, hogy Alföldi Róbert aligha veszteségesen fogja átadni a színházat Vidnyánszky Attilának.

Holt lelkeket árulnak a Radnótiban

Divany.hu 2013. január 25., péntek 16:22

Vasárnap mutatja be a Radnóti Színház Gogol Holt lelkek című művét Rudolf Péter főszereplésével, és mivel az Örkényhez hasonlóan szintén csinálnak nyílt próbákat, így a közönség egy része már két héttel a bemutató előtt megtekinthette a darabot, illetve annak egy részét. Mostanra azonban összeállt az előadás, és a falakra felkerültek azok a képek is, amikhez a színház a közönség segítségét kérte. Így fordulhatott elő, hogy sok néző valódi résztvevője lett az előadásnak, ami a negyedik orosz darab Csehov, Osztrovszkij, és Babel után, amit Valló Péter rendező színpadra állított az elmúlt időben a Radnótiban.

A történet szerint egy közepes rangú hivatalnok, bizonyos Csicsikov (Rudolf Péter) érkezik a városba, hogy kiismerve annak polgárait halott jobbágyok tulajdonjogait vásárolja meg tőlük. A jómódú polgárok mind másképp reagálnak, de előbb-utóbb mind megtörik, és eladja neki az eladhatatlant. Ekkor persze észbekapnak és a legelképesztőbb dolgokkal vádolják meg Csicsikovot, aki kénytelen elmenekülni a helyszínről a nem hitelesített (halott) jobbágyaival együtt.

Hentesek és menyasszonyok, ideje kimozdulni!

maze 2013. január 24., csütörtök 14:18

Aki a címben nem érzi magát megszólítva, annak is vannak kiállítások és megújuló Corvintető. Heti Kimenő.

Kéjvágyó baritont rendezett Dustin Hoffman

zezse 2013. január 24., csütörtök 09:21

Dustin Hoffmann, mint megannyi más színész, eljutott odáig, hogy ki akarta próbálni, milyen irányítani a szereplőket, és úgy alakítani a dolgokat, ahogy ő szeretné. Hoffmann nem egy nagy ívű drámát választott, inkább a egy könnyed, de erőteljes filmet tett le az asztalra, amiben voltaképp nem sok minden történik, és minden szereplő elmúlt hetven.

Quartet 4.png

A film egy angol idősek otthonában játszódik, melyet kiöregedett zenészeknek és operaénekeseknek tartanak fenn. A film alapja Daniel Schmid 1984-es dokumentumfilmje, mely azt a milánói idősek otthonát mutatja be, melyet még Verdi alapított egykori operaénekeseknek.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Beszélgessen költőkkel a Hadikban!

maze 2013. január 21., hétfő 13:54

Szerdán 18.00 órától Vagány históriák est lesz a Hadik kávézóban, ahol már két éve rendszeresen megrendezik a Hadik Irodalmi Szalont. A szervezők úgy gondolták, hogy az idei évet "fiatalosan és lendületesen" kezdik, azzal, hogy egy fiatal fotográfus, Bach Máté ötven kortárs magyar költőről készített portrésorozatát mutatják be, a képeken keresztül pedig a mai magyar kortárs költészetet. Bach képeit eredetileg tavaly, a költészet napján mutatták be a Petőfi Irodalmi Múzeumban, a Hadik Irodalmi Szalonban viszont a fotósorozata megelevenedik, ugyanis személyesen is bemutatkoznak az alanyok.

Kemény Istvántól Juhász Ferencig, Szálinger Balázstól Szöllősy Mátyásig, Szőcs Petrától Finy Petráig, Lanczkor Gábortól Borbély Szilárdig mindenki sorra került már Bach kamerája előtt, de a fotós igyekezett nem nagyon költősre venni a figurát: alanyait szabadon választott helyeken, kedvenc erdőben, udvaron, saját könyvespolc vagy a szokásos presszó előtt fotózta le kedvenc tárgyukkal - ez adja a keretet a januári Szalonnak.

A megörökített 50 kortárs költő közül ezúttal Deres Kornélia, Finy Petra, Kemény István, Schein Gábor, Szijj Ferenc és Szőcs Petra vannak soron, akik beszélgetnek, filmet néznek és felolvasnak a közönséggel/nek. Külön erre az estre repül haza Amszterdamból Magyar Bori énekesnő, aki itt Kardos Danival zenél majd, ennyi kultúra után, levezetésként pedig mindenki megvásárolhatja a hazafelé útra a Prae irodalmi magazin legújabb számát megjelenés előtt!

Színház, színház, színház, ja, meg koncert és síelés: heti progamajánló

maze 2013. január 17., csütörtök 10:14

Bovary Emmát, Az álom féltestvérét, és az igazi Petőfit és Adyt is megismerheti, csak vigyázzon magára a sípályán!

Alföldi Sirálya nem színház, maga a valóság

cukorka 2013. január 16., szerda 15:14

Azt mondják, Csehovot minden ember szereti, de nem teszik hozzá, hogy ez elsősorban az eleve színházszerető emberekre igaz. Ez azt jelenti, hogy semmiképpen nem Csehov drámával kell kezdeni megkedvelni a színházat, hiszen zsenialitása és közérthetősége ellenére nehéz feldolgozni a színpadon történteket. Csehov sok nagyszerű szerzővel egyetemben remek alapanyagokat gyártott, a sorok között olvasást is közérthetővé tette, de meggyőződésem, hogy még mindig jobb Csehov darabban szerepelni és átélni a sok érzelmet, mint nézni azt. Ez alól az egyedüli kivétel, ha tényleg valami fantasztikusat alkot a rendező és a színészek.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Hallgasson könyvbemutatókat utazás közben is!

Divany.hu 2013. január 16., szerda 12:56

A közösségi párbeszéd jegyében az Alexandra kiadócsoporthoz tartozó könyvkiadók januártól elérhetővé teszik az őszi-téli szezonban lezajlott könyves programok hanganyagait az interneten. Ez pontosan azt jelenti, hogy a Nyugati téren és a Károly körúton tartott könyvbemutatókon folytatott beszélgetéseket Vámos Miklóssal, Stohl Andrással vagy Gönczi Gáborral ezentúl utólag is meg lehet hallgatni. Ezeket a kiadócsoport legnépszerűbb szerzőivel folytatott vágatlan beszélgetéseket januártól itt lehet megtalálni, meghallgatni és letölteni. A sorozat a Natalie második élete című könyv szerzőjével, David Foenkinosszal készített interjúval indul útjára, és egészen tavaszig minden kedden újabb bemutatóval bővül.

A héten jubilál a Mr. és Mrs.

maze 2013. január 14., hétfő 14:54

A Verebes Linda-Pindroch Csaba színészházaspár 2011 szeptember 30-án mutatta be a Budapesti Kamaraszínházban a Mr. és Mrs., Pár-bajok öt színben című előadást. Január 16-án, azaz most szerdán ötvenedszerre bújnak egy másik házaspár bőrébe, ezúttal a Játékszín színpadán.

"Az ember életében a párkapcsolatok csak az első hatvan évben okoznak megoldhatatlan problémákat. Esetleg az első hetvenben. Utána már a megszerzett rutinnal nagyjából megoldható minden. Kivéve azt, ami akkor sem. Mr. Pindroch Csaba és Mrs. Verebes Linda öt olyan történetet játszik el, amely nő és férfi között megeshet. Életkorukból és az író korából adódóan nem tudják, hogy ötször öt is lehetne a történet, sőt végtelen számú is. Még nem tudják. Az öt jelenetet öt különböző művészcsapattal hozták létre, így aztán mindenki, minden szinten beletett mindent, amit párkapcsolati konfliktusból és persze boldogságból tudhat. A nézőnek nincs más dolguk, mint figyelni: mennyire jellemző minden a mellette ülő társára. Őrá nem. Ő kivétel."

Pindroch a bemutató idején a Díványnak elmondta, nagyon féltek, hogy rámegy a házasságuk a közös munkára, de úgy tűnik, hogy megússzák. "A rendezőket, akiket felkértünk – 5 embert – elsősorban játékvezetői feladattal bíztunk meg. Azt mondtuk nekik: békítőbírók vagytok, az a legfontosabb, hogy ne menjen tönkre a házasságunk. Kockáztattunk egy nagyon nagyot, és továbbléptünk. Linda második kiborulásakor, 11 év házasság után tudtam meg, hogy kell az ilyennel bánni."

A Nemzetibe Sirály repül, a Müpába meg artisták

maze 2013. január 10., csütörtök 09:02

Alföldi rendezi a Sirályt, a Müpába a Cirque Éloize, meg a Bolla Gábor Quintet lép fel, de film, örömzene és kiállítás is jut a hétre.

7 film divatmániásoknak

Dívány 2013. január 8., kedd 18:44

A divat több filmnek is központi témája: hol könnyedén, hol szatirikusan, hol pedig egészen komolyan mutatják be, hogyan is működik ez a világ. Ezeknek a filmeknek persze nem csupán az lényegük, hogy pontosabb képet kapjunk a fashion magazinokról, vagy a modellek és tervezők életéről, hanem az is, hogy hátradőljünk, és aprólékosan kiélvezzük a számunkra elérhetetlen ruhaköltemények minden részletét.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A Tangó abszurditása a mai valóság

cukorka 2013. január 7., hétfő 16:28

Sok oka lehet annak, ha egy rendező igazán meg akar rendezni egy darabot, de leggyakrabban talán kultúrpolitikai indíttatások állhatnak a háttérben. Ha ehhez még hozzávesszük, hogy egy politikai és filozófiai eszmékkel igen erősen átitatott darabra esik a választás, máris biztosak lehetünk benne, hogy repülni fognak az utalások országunk jelenlegi helyzetére. Ennek ellenére Bagossy László nem foglal állást az Örkény Színházban megrendezett Mrozek darabban.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Néhány név az idei Balaton Soundról

Divany.hu 2013. január 7., hétfő 16:22

Nyolc előadó már jelezte, hogy lehet számítani a megjelenésére Zamárdiban.

Goethe is csak férfi volt

cukorka 2013. január 4., péntek 13:31

Ruttkai Éva és Molnár Piroska után most Györgyi Anna bújt Charlotte von Stein, azaz Goethe szeretőjének bőrébe, ezúttal a Rózsavölgyi Szalonban. A G-monodráma, Beszélgetés a Stein házban című darabban a szerető, Charlotte hosszú monológjában eredetileg férje előtt vall színt, neki meséli el majd tíz évig tartó viszonyát a költővel. Peter Hacks, a szerző a Goethe és a nő között folytatott levelezés alapján írta színdarabját.

szin1
Fotó: szalon.rozsavolgyi.hu
Távolról sincs vége, olvasson még »

Lajkó Félix és négy Szégyen a héten

maze 2013. január 3., csütörtök 09:52

Újévi koncertek, Tolkien nap, és fotókiállítás színészekről a Heti Kimenő ajánlatában. vagy menjen a Broadway-re.

Tévézni csak dühöngve fog szilveszterkor

maze 2012. december 31., hétfő 10:14

Szilveszter van, de az apró tény, hogy vége lett az évnek a televíziós médiát totálisan hidegen hagyja. Nyilván nem éri meg nekik a strapát, ugyanis normális műsorokat csak elvétve vagy eldugva találtunk, pedig igazán erősen próbálkoztunk. Mindegy, azért megnéztük, mi a felhozatal zenés filmekből és vígjátékokból azoknak, akik vasárnap estét csinálnak az évvégi fergetegpartiból. Kerestük a horrort is, de inkább hagyjuk, miket találtunk.

tv640
Távolról sincs vége, olvasson még »

Retroslágerekben úszik az évvége

maze 2012. december 27., csütörtök 22:21

Charlie, Omega, Cserháti, korcsolyába oltott operák és operettek, még jó, hogy itt van nekünk Sena 2012 utolsó hetére.

Ezt nézze Szenteste!

maze 2012. december 24., hétfő 09:28

A tévézés szinte minden karácsony este szerves része, már abban az áldatlan esetben, ha van otthon ilyen készülék. Realista becslésünk, hogy még mindig többeknél van, mint nincs, így körbenéztünk, hova érdemes kapcsolni, attól függően, hogy a családdal akarunk-e mozizni, vagy éppen egyedül vágyunk valami romantikus filmre. Mindezek mellett itt vannak a Szentestei Stílfilmek, amiket csak azért kell megnézni, mert jók.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A pólós sztorijánál jobban fogynak a költőpletykák

maze 2012. december 22., szombat 19:46

A három legnagyobb magyar könyvforgalmazó eladási listái alapján összeállítottuk, mik azok a könyvek, amiket a legszívesebben vesznek hazánkban. Ezek szerint a legnagyobb örömre Christopher Paolininak és az ő Örökség, avagy a lelkek sírboltja című sárkányos-csatás remekének van oka, bár egyedül sehol nem áll az eladási listák legelejen, mindhárom forgalmazónál benne van az első ötben. De panaszra nem lehet oka L. Jamesnek, és az ő nagysikerű árnyalatos sorozatának sem, hiszen A szürke ötven árnyalata az első mind az Alexandra, mind a Libri listáján. A Bookline listáján azonban csak a nyolcadik helyet szerezte meg a karácsonyi vásárlásláz elején, így lehetséges, hogy összetettben veri Paolini.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Könyvötletek karácsonyra az egész családnak

maze 2012. december 21., péntek 12:58

Decemberben is igyekszünk a havi megjelenésekből szemezgetni, és olyan könyveket ajánlunk, amik semmiképpen nem árthat, ha helyet kapnak a polcunkon, sőt még a fa alá is jól elférnek. Keresünk könyvet az idegeinknek és a lelkünknek egyaránt, miközben még arra is figyelünk, hogy mások mit is olvasának szívesen. Már ha ez egyáltalán lehetséges.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Frenák Pál könyvvel búcsúztatja a k.Rush-t

maze 2012. december 20., csütörtök 19:52

Még december huszonnegyedikéig lehet limitált számban megvásárolni a k.Rush utolsó budapesti előadására szóló jegyet és a Frenák című kétnyelvű kötetet együtt, 5000 Ft-os ünnepi áron az Átrium Film-Színház jegypénztárában. A Frenák Pálról és társulatának tízéves történetéről szóló könyvet a koreográfus a búcsúelőadás alkalmával dedikálja majd.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Se a Jézuskát, se a világvégét nem várja óriás bulikkal a főváros

maze 2012. december 20., csütörtök 10:01

A szentestét a Puszi, a világvégét a Dürer kert várja. Azt kábé ennyi.

"Érzelmi degeneráltak vagyunk"

cukorka 2012. december 19., szerda 16:59

Ha igaz a férfihez a gyomrán át vezet az út mondás, akkor arra is figyelnie kell az egyszeri feleségnek, hogy mit etet a férjével egy életen át? Erre a kérdésre nem felel a Radnóti Miklós Színházban Bálint András rendezésében bemutatott Jelenetek egy házasságból, pedig igen központi cselekmény benne az evés/ivás. A kétszáz oldalas Bergman forgatókönyvet a színházrendező hetven oldalba sürítve értelmezte újra, csupán a két főszereplőre szűkítve, és bizony kegyetlen őszinteséggel mutatja be, hogyan hidegül el az évek során egymástól a férfi és a nő.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ajándékozzon bulvárba oltott történelmet karácsonyra!

julien 2012. december 18., kedd 19:08

Mintha felcsapnánk egy Magyar Nemzet-tördelésű Blikket, amely témáit a BBC Historyból meríti – nagyjából ez az első benyomás, amikor az ember belelapoz a SzemTanú folyóirat vaskos kötetté rendezett albumába. A 224 oldalra elrendezett tartalom elég szórakoztató történelemóra lehet azoknak, akik izgalomba jönnek egy római törvény pár flekkes leírásától, egy Poncius Pilátus-interjútól (exkluzív!) vagy egy rövidhírtől szegény Husz János megégetéséről.

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87

Blogok, amiket olvasunk

KERTÉSZ Ötletek zöldségágyások beültetéséhez

A nyár általában a pihenés időszaka, ezért a legtöbben ilyenkor már nem akarnak intenzív gondoskodást megkövetelő zöldségeket vetni. Lássuk, mint lehet tenni!

OTTHONTÉRKÉP Hagyd le a képről apu sörhasát!

A nappali ajtaján belógó hatalmas sörhas, egy csak félig látszó kutya vakarózó hátsó lába, lerágott csirkecsont a könyvespolcon – biztosan mindenki látott hasonló vicces vagy visszataszító fotókat ingatlanhirdetésekben.

MÁS TÉSZTA Búzadara dal - megyek panírozni

A nyár minden bizonnyal legújszerűbb dallamos hip-hop slágerében réteslisztről, búzadaráról és kenyérlisztről énekelnek a debreceni egyetem afrikai származású hallgatói. Ne hagyd ki!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés