#VILÁGOM

Ezer liter bortól lett kóser a Kazinczy utcai mikve vize

LS 2013. március 28., csütörtök 19:28

Vallásos zsidónak lenni Budapesten – nincs ennél nagyobb szívás. Legalábbis ez derült ki, amikor a BUPAP (Budapesti Aszfaltprojekt) és a Negyed6Negyed7 Fesztivál keretében szerveztek azoknak egy sétát, akik jól bírták a hideget és a szelet.

A Kosher Budapest egy gasztroséta, ahol Budapest, illetve az egykori zsidónegyed, a VII. kerület ikonikus és kevésbé ismert helyeit lehet bejárni Fűszeres Eszter gasztroblogger és Merker Dávid szociológus vezetésével.

A Kéthly Anna téren gyűltek össze azok, akik a hideg idő ellenére bevállalták a túrát. Egy gyors zsidósági továbbképzés után (kik az ortodoxok, mitől neológ a Dohány utcai zsinagóga, stb), máris a kóserságban mélyedtünk el, amiből hamar kiderült, hogy az élet egyáltalán nem egyszerű, főleg ha kóser marhára fenjük a fogunkat. Hiába volt ugyanis 11 kóser szalámigyár korábban Budapesten, de ennek ma már nyoma sincs, olyannyira, hogy a minőségi marhahúsért Bécsbe kell utazni.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Dafke tavasz jógával és Friss hússal!

maze 2013. március 28., csütörtök 09:33

És akkor még nem is beszéltünk a Bábukról, Sydről, sőt a People-ről sem.

Amikor darabot ment a szereposztás

cukorka 2013. március 27., szerda 10:56

Először olyan volt, mintha csak az Össztánc kezdődne. Azt ugyan Márton László rendezte, és annak Eszenyi Enikő aktív szereplője volt, nem rendezője, de a néma, csak az arcukkal játszó szereplők miatt a hasonlóság szembetűnő és szívfacsaróan nosztalgikus. Aztán viszont sajnos elkezdődött Hanoch Levin nem túl átütő darabja, az Átutazók. Tudom, mostanában sok a bajom a direktorok darabválasztásával, most sem értem, mit keres ez az amúgy kamaradarab egy 1102 férőhelyes színház repertoárjában. De ez nem is fontos, hiszen Eszenyi a parádés szereposztással pótolta a darab hiányosságait, arról nem is beszélve, hogy végre adhatott munkát egy csomó olyan színészének is, akiknek idén valahogy kevesebb szerep jutott.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ideális színmű friss válóperekre

cukorka 2013. március 25., hétfő 16:00

Nem játsszák túl sűrűn, de akkor általában hatalmas sikert arat az Orlai Produkció Belvárosi Színházban látható darabja, a Kramer kontra Kramer. Sikere persze nemcsak az 1979-ben készült, öt Oscart nyert film miatt borítékolt, ez esetben a két főszereplő Kovács Patrícia és Nagy Ervin is sokat dob a latba. A Rába Roland rendezte színművet a Belvárosi Színház a ezen a héten vasárnap tűzi színpadra.

Távolról sincs vége, olvasson még »

18+ A Meztelen férfi érdekes, de csúnya

maze 2013. március 23., szombat 12:47

Az egy dolog, hogy a Ludwig Múzeum kiállítása meztelen férfiakról szól, de mint a leköszönő igazgató, Bencsik Barnabás a sajtótájékoztatón hangsúlyozta, ez valójában egyáltalán nem a bécsi, hanem jórészt a Lentos Kunstmuseum Linz kiállítása a Ludwig Múzeum együttműködésében. Ez egészen pontosan azt jelenti, hogy a linzi képek mellett a Ludwig közép-európai művészeket is mozgósított, méghozzá ritkán, vagy eddig sosem látható művekkel.

Esetleg ez az információ még vonzhatja a nézőket A meztelen férfira, aminek a sajtótájékoztatójára persze túlnyomórészt nők voltak kíváncsiak, azok sem olyan túl nagy számban. Ez nyilván azért is van, mert a nagyobb tömegeket inkább a hivatalos megnyitó vonzza, tudjuk ezt például az Ernst Tükör által homályosan megnyitójából, ahol pedig nem is meztelenek, hanem csak arcok voltak.

A kiállítás társkurátorai, Simon Kati és Turai Hedvig nemcsak a sajtótájékoztatón, de később a tárlatvezetés alatt is állították, hogy nem beszélünk eleget a meztelen férfiról, és hogy ez az egész valójában ismeretterjesztő céllal jött létre. A kiállítás különböző szobákra építve jár körül témákat, láthatunk aktokat a természetben, megismerhetjük művész és modell viszonyát, de még a művész viszonyát saját magával is. Aztán külön szobát szenteltek női, és másikat a férfi erotikus tekintet számára, majd a férfi átalakuláson keresztül megy át, és megszületik a hős-antihős terme.

Végül megnézhetjük a szobát, ahol a fájdalom játssza a főszerepet, és szenteltek vagy húsz négyzetmétert a tabuknak is, ami alatt egy viszonylag nagy és vastag pénisz szobrot értenek, meg még néhány rajzolt példányt. Egészen közelről.

Mintha maguk a szervezők sem tudnák pontosan eldönteni, hogy most akkor polgárpukkasztó-e a kiállítás, vagy sem. Bemutatják a férfit kétségtelenül, és nem feltétlen anatómiai értelemben, de inkább azt hangsúlyozták, hogy olyan képek vannak kiállítva, amiket még soha nem láthatott itthon a közönség. Rögtön ilyen az első, Lakner László egész alakos, pucér képe 1970-ből, amit még soha sehol nem állítottak ki, és már csak azért is nagy visszhangot kelt, mert folyamatosan megszólal a riasztó, ha az ember ötven centinél közelebb megy hozzá, pedig nem egy kis méretű fényképről van szó.

A képeken vannak fiatal és öreg aktmodellek, néhány videóinstalláció, és megannyi húzónév, mint például Oscar Kokoschka, Richard Avedon, Keith Haring vagy Jean Cocteau. Mégis, a kiállítást végigjárva, a kérdésre, hogy miért is kezelte olyan sokáig tabuként a művészet a férfiaktot, egyszerűnek tűnik a válasz. Egy meztelen férfi ugyanis egyszerűen nem szép. Nem szép, ahogy a lába közt lógó farokkal álldogál, fekszik, néz a távolba vagy csak létezik. Nem állítom, hogy nem érdekes, de pontosan megértem, hogy miért is fordulnak vagy fordultak a művészek sokkal szívesebben a női test felé. Elkalandozni nyilván érdekes lehet, de azért nem hiszem, hogy arra kéne számítani, hogy nemsokára teljesen pucér férfiak fogják elözönleni a képzőművészetet, lecserélve a női modelleket.

A Ludwig kiállításán június 30-ig élvezhetik a meztelen férfitest látványát az 1900-as évektől napjainkig, de ajánljuk tárlatvezetéssel végigjárni azt, különösen, ha mélyebben rajta vagyunk a témán!

"Ami nem működik, azon gyúrok, de nem sírok"

maze 2013. március 22., péntek 15:59

Sena Dagadu énekesnővel második önálló nagylemeze, a Lots of Trees kapcsán találkoztunk, aminek múlt pénteken volt bemutató koncertje. A ghánai-magyar előadó - aki amúgy az Irie Maffia énekesnőjeként is lehet ismerős sokaknak - elégedett az Akváriumban tartott bulival, de úgy véli, hogy egyáltalán nem ártott, hogy a múlt évben néhányszor már előadták a lemezen található dalokat. "Az volt ebben a legjobb, hogy viszontláttunk egy csomó mindenkit, akik így már velünk énekelték a dalokat" - kezdte Díványnak adott interjúját. "Nagyon vegyes közönségünk volt, ami szintén izgalmas, fiataloktól az idősebb korosztályig keveredtek az emberek. De ez érthető, hiszen az Irie Maffia sokkal szűkebb réteget vonz, így fordulhatott elő, hogy ezen a koncerten változatosabb volt a közönség."

Távolról sincs vége, olvasson még »

Nézze Ónodi Eszter szemüvegén át a világot!

maze 2013. március 21., csütörtök 08:56

Ez már megint csajos hét jazz fesztivállal, tánccal és ezer pénzköltési lehetőséggel!

Hol kezdődik az ember?

terence_hill 2013. március 20., szerda 11:25

Nemrég érkezett Thom Yorke szupergruppjának, az Atoms For Peace-nek a bemutatkozó albuma, az Amok. Vajon a világ egyik legnagyobb zenekarának számító Radiohead frontembere még mindig úgy rá van állva az elektronikára, mint amikor megcsinálta a 2006-os szólólemezét, az Erasert? Azóta vajon sikerült valamennyire kinyílnia, vagy megint egy nehezen megközelíthető, befordulós lemezt készített? És a Red Hot Chili Peppers basszusgitárosának, Flea-nek vajon sikerült ezúttal némi vidámságot lopnia a zenébe, vagy semmi nem változott?

Távolról sincs vége, olvasson még »

Így zenélnek ők, ha úgy írjátok ti

Dívány 2013. március 19., kedd 12:29

Most szombaton az Akváriumban Rájátszás koncert lesz, és nem is akármilyen ám. A szervezők nem bízták a véletlenre, így olyan előadókat hívtak meg, akik biztosan beváltják a hozzájuk fűzött reményeket. A koncerten – többek mellett – a 30Y, a Kistehén, az Európa Kiadó, a HS7 és a Hiperkarma frontemberei értelmeznek újra régi és mutatnak be friss slágereket a legismertebb hazai kortárs költők szövegeit felhasználva.

A Rájátszás produkció 2011-ben mutatkozott be először a közönség előtt, azzal a nem titkolt céllal, hogy a magyar pop-rock szcéna legismertebb alakjai valamint kortárs költők írják újra és játsszák el egymás műveit. Az alkotói folyamatban a költők új szövegeket írnak a zenészek ismert dalaihoz, a zenészek pedig megzenésítik a poéták egy-egy versét. A kezdeményezéssel már lehetett itt-ott találkozni, de most először fordul elő, hogy mindenkit felvonultatnak a szervezők, akik már valaha együtt rájátszottak.

Így fordulhat elő, hogy most majd Beck Zoltán, Szűcs Krisztián, Kollár-Klemencz László, Grecsó Krisztián, Karafiáth Orsolya, Bérczesi Róbert, Szálinger Balázs, Kemény István, Erdős Virág, Háy János és Másik János is színpadra lép. Ha valakinek mégis halaszthatatlan dolga akadna ezen a napon, annak sem kell elkeserednie, a Rájátszás hamarosan egy kötettel bővített CD (vagy egy CD-vel bővített kötet?) formájában is megjelenik a Bookline Könyvek kiadásában.

Rowling ismer, de nem szeret minket

Koncz Andrea 2013. március 14., csütörtök 18:11

Nem könnyű, nem vidám, de nagyon jó könyv lett J. K. Rowling felnőttregénye, az Átmeneti üresedés. Mármint azoknak, akik tudnak értékelni egy meglehetős pontossággal kivitelezett gyomronrúgást. Az Átmeneti üresedés egy angliai kisváros, Pagford életébe kukkant be, éppen abban a pillanatban, amikor a városi tanács egyik tagja, Barry Fairbrother tragikus hirtelenséggel meghal. A történet innen indul, és Barry halála szépen komótosan veti a hullámokat.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Koncertektől a többszörös orgazmusig

maze 2013. március 14., csütörtök 10:34

Sena új albumot mutat, a Belga jubilál, Bobby McFerrin meg Győrbe megy. Kifejezetten üdítő lesz hát a kokárdás hét, hajrá!

Alföldi és Vidnyánszky is visz előadást a POSZT-ra

maze 2013. március 11., hétfő 14:24

Idén is megrendezik a Pécsi Országos Színházi Találkozót június 6 és 15 között, természetesen Pécsen. Ugye ez az a fesztivál, amikor összegyűlik a színház szakma, hogy aztán az ott látható meghívott produkciók közül néhány nap után kiválasszák az év előadását. Most a hivatalos versenyprogramot is nyilvánosságra hozták, így megézhetjük, miből szemlézhet idén a fesztiválrajongó.

Budapestet két nagyszínházas és két kamaraszínházas előadás képviseli, az egyik megmagyarázhatatlan okokból az általunk nem túl sokra becsült Dočekal rendezte Jóembert keresünk, de sebaj, annál több esélye marad a több helyről is pozítív kritikákat kapott Ascher-féle Peer Gyntnek. A Kamara- vagy Stúdióelőadások között pedig a Gothár rendezte Nemzetis Amphitryont és Mundruczó Kornél Szégyenét lehet majd megnézni.

Amikor az ételeké a főszerep

Toma 2013. március 9., szombat 18:44

Akár jártasak vagyunk a konyhaművészetben, akár nem, az ételekkel, főzéssel kapcsolatos filmek általában igencsak vonzzák a nagyközönséget, ha másért nem is, de az étvágygerjesztő képsorokért biztosan. Szubjektív lista a legemlékezetesebbekről, az extrémtől a valóban ínyciklandozóig.

Élje bele magát más szerelmébe!

maze 2013. március 8., péntek 10:30

Pelsőczy Réka még 2011-ben rendezte meg a Szeret...lek című darabot, amit mostanában a Mikroszínpad tűz műsorra, ezen a héten majd vasárnap. Nem lehet gyakran látni az előadást, ami nem túl meglepő módon a szerelem témáját járja körül, már amennyire azt lehet. A nem csak szerelmeseknek szóló színműben egy nosztalgiapresszó vendégei és alkalmazottjai mesélik el szerelmes történeteiket, és fakadnak dalra magyarul vagy angolul.

szer
Fotó: thalia.hu
Távolról sincs vége, olvasson még »

Röhögjön Hasselhoffon, vagy legyen csak nő

maze 2013. március 8., péntek 10:10

Csupa csajos program a nők hetére! Kiállítás, séta, koncert és bál, móka és kacagás a női lét. Vagy?

Szerezzen egy csomó könyvet ingyen!

LS 2013. március 6., szerda 08:24

Kilencedik alkalommal rendezik meg világszerte az Olvass egy e-könyvet hetet világszerte. A kanadai kezdeményezéshez Magyarországon is több kiadó csatlakozott, az Akadémiaitól a Tarandusig. A teljes listát itt találja meg.

Együtt üt a honi balett

cukorka 2013. március 5., kedd 18:02

Hűek voltunk önmagunkhoz, és tizensok év után visszamentünk az Erkel Színházba, hogy megnézzünk ott egy jó kis balettet, hiszen erre amúgy is ritkán van példa. A Pas de trois '13 ráadásul nem egy Hattyúk tava, hanem három híres együttes három különböző előadása, szerencsés együttállása volt hát a csillagoknak, hogy a Pécsi Balett, a Győri Balett és a Magyar Nemzeti Balett egy színpadra állt az Erkel Színház újranyitásának örömére. Na persze nem úgy, hanem csak hogy nem dőlnek ránk a falak.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Nick Cave pancsoló Miley Cyrusról fantáziál

terence_hill 2013. március 3., vasárnap 16:04

Hétfőn jött ki a Nick Cave és zenekara, a Bad Seeds legújabb lemeze, a Push the Sky Away, amire persze kíváncsiak voltunk. Vajon még mindig hipnotikusan örvénylik a zene, mint az öt évvel ezelőtti albumon? Vajon még mindig őrült országúti buli az élet, vagy megint változtattak valamit, ahogy általában szoktak, és egy kicsit megint újra kell fogalmazni azt, amit tudtunk róluk? Megpróbáljuk elmondani, nagyjából mi telt a tizenötödik lemeztől, amit az alábbi videón amúgy az elejétől a végétől ön is meghallgathat, és bónuszként még a szövegeket is hozzáolvasgathatja.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A világ legkegyetlenebb rendezője

terence_hill 2013. március 2., szombat 12:58

Miután Michael Haneke Szerelem című filmje letartolta idén az európai filmfesztiválokat, az osztrák rendezőnek végre sikerült kijutnia Amerikába is. Az előző filmjét ugyan két kategóriában szintén jelölték Oscar-díjra, de korántsem volt akkora lelkesedés körülötte (akkor egyébként a legjobb idegennyelű film, és a legjobb operatőr kategóriákban versenyzett). Idén ugyanis már a legrangosabb kategóriában indították, és biztosra lehetett venni, hogy legalább egy díjat el is hoz. Végül csak a legjobb idegennyelvű filmnek járó Oscart szerezte meg, de az alkotás körüli felhajtásnak köszönhetően valószínűleg olyanok is megismerkedhettek az osztrák rendező nevével, akiknek eddig kimarad. Más kérdés, hogy esetleg fájni fog nekik.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Jordán és Alföldi Istenről vitatkozik

cukorka 2013. február 28., csütörtök 21:09

A Rózsavölgyi Szalon Mark St. Germain: Az utolsó óra című előadása rögtön több szempontból is nagyon izgalmasnak ígérkező dolog. Először is, mert Sigmund Freud beszélget benne egy nem kevésbé híres professzorral, Clive Staples Lewis-szal Istenről; másodszor pedig, mert ezt a Freudot Jordán Tamás, míg Lewis doktort Alföldi Róbert játssza. Így érthető, hogy a premieren a Rózsavölgyi Szalon kávéháza zsúfolásig megtelt nézőkkel, akik most Freud Alföldi által megálmodott dolgozószobájának biodíszletévé váltak, és ebben a meghittnek csak nehezen nevezhető környezetben kellett, hogy egymásra hangolódjon a két teljesen ellentétes beállítottságú szakember.

EDV 3719 ff
Fotó: Rózsavölgyi Szalon
Távolról sincs vége, olvasson még »

A hét, amikor a külföldi is jól jár

maze 2013. február 28., csütörtök 16:42

A nagybácsiékat színházi mustra és balett, a kisöcsit meg éjszakai fürdőzés várja. Sőt, még helyinek se rossz lenni.

A legtökösebb nő Hollywoodban

terence_hill 2013. február 24., vasárnap 15:35

"Nem tudom, mit válaszoljak erre. Nagyon érdekes kérdés, kifejezetten örömteli" - reagált először Kathryn Bigelow, az első Oscar-díjas rendezőnő az Inqurier újságírójának arra a kérdésére, mit szól hozzá, hogy a Time magazin kritikusa Hollywood legtökösebb rendezőjének nevezte. "Nehéz kérdés ez számomra, mert azt kívánja meg, hogy kilépjek a testemből. Inkább önt kérném, hogy válaszolja meg" – bújt ki végül ügyesen a kérdés alól a rendezőnő, aki idén ugyan nincs versenyben a legjobb rendezőnek járó Oscar-díjért, a filmje, a Zero Dark Thirty viszont a legjobb film és a legjobb főszereplőnő kategóriákban igen.

Bigelow egyébként valószínűleg rendezőként is jelölt lehetett volna, ha nem robban ki botrány a filmje körül. A bin Laden elfogásáról szóló filmben ugyanis minden hazafias szépítéstől mentesen mutatja be, milyen kemény vallatással szerzik meg a CIA emberei a szükséges információkat. Ezek miatt a jelenetek miatt három amerikai szenátor is levelet írt a Sony Picturesnek, azt állítva, ezek a részek durván pontatlanok és félrevezetőek, mert azt sugalmazzák, hogy kínzással jutottak a bin Laden tartózkodási helyét leíró információkhoz. Ennek következtében aztán az Akadémia több tagja is jelezte, hogy nem szavazna a Zero Dark Thirtyre.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ha kiszemlézte magát, nyerjen mozijegyet!

Divany.hu 2013. február 23., szombat 15:20

Az Indavideó a hegy megy Mohamedhez módot alkalmazta, amikor fricskaként az idei filmek híján megrendezhetetlen Filmszemle helyett megcsinálta az Indafilmszemlét. A lelkes, ám új filmek nélkül maradt mozirajongók így kényelmesen, otthonról nézhették végig a héten a tavalyi szemle kis- és nagyjátékfilmjeit.

inda
Távolról sincs vége, olvasson még »

Tudta, hogy Pipás Pista nő volt?

Dívány 2013. február 21., csütörtök 21:17

A szegedi Móra Ferenc Múzeum új kiállítása izgalmas programmal szolgál, már amennyiben valaki rá van kattanva a bűntényes kiállításokra. Mert hogy lehetséges az, hogy modern korunk viszkis hősének elődje, Pipás Pista - aki nem elég, hogy a maga módján védelmezte a vert feleségeket, de neve ellenére nő volt - csak most lesz sztárrá? Az átokházi gyilkos asszonyként aposztrofált Rieger Pálnéra ugyan csak két gyilkosságot sikerült rábizonyítani 1933-ig, de ezt most hagyjuk, és bátran éljük magunkat bele abba a történetbe, hogy hétrendbeli gyilkos volt, aki hol pénzért akasztotta fel a férjeket, hol pedig meggyőződésből.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A nyaralás végére mindig elfogy a sör

cukorka 2013. február 21., csütörtök 16:22

A Katona József Színház A nyaralás című előadása azért jó, mert bármelyikünk vakációja lehetne ilyen. Már nem feltétlenül az a része, amikor senki se tudja reggelre, hogy kivel bújt ágyba, hanem csak általában: piálások, kártyázások, hisztik, és hogy a végén mindig elfogy a sör. A Mohácsi fivérek, János és István betették a lábukat a Katonába, újrafordították (mit újrafordították, újraírták) színészeikkel Goldoni Nyaralását, majd meg is rendezték, és csaptak egy nagy bulit Don Gasparo (Vajdai Vilmos) és Donna Lavinia (Fullajtár Andrea) vidéki birtokán. A darab, mármint az eredeti ugyanis ott játszódik.

Távolról sincs vége, olvasson még »
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés