#VILÁGOM

Jordán és Alföldi Istenről vitatkozik

cukorka 2013. február 28., csütörtök 21:09

A Rózsavölgyi Szalon Mark St. Germain: Az utolsó óra című előadása rögtön több szempontból is nagyon izgalmasnak ígérkező dolog. Először is, mert Sigmund Freud beszélget benne egy nem kevésbé híres professzorral, Clive Staples Lewis-szal Istenről; másodszor pedig, mert ezt a Freudot Jordán Tamás, míg Lewis doktort Alföldi Róbert játssza. Így érthető, hogy a premieren a Rózsavölgyi Szalon kávéháza zsúfolásig megtelt nézőkkel, akik most Freud Alföldi által megálmodott dolgozószobájának biodíszletévé váltak, és ebben a meghittnek csak nehezen nevezhető környezetben kellett, hogy egymásra hangolódjon a két teljesen ellentétes beállítottságú szakember.

EDV 3719 ff
Fotó: Rózsavölgyi Szalon
Távolról sincs vége, olvasson még »

A hét, amikor a külföldi is jól jár

maze 2013. február 28., csütörtök 16:42

A nagybácsiékat színházi mustra és balett, a kisöcsit meg éjszakai fürdőzés várja. Sőt, még helyinek se rossz lenni.

A legtökösebb nő Hollywoodban

terence_hill 2013. február 24., vasárnap 15:35

"Nem tudom, mit válaszoljak erre. Nagyon érdekes kérdés, kifejezetten örömteli" - reagált először Kathryn Bigelow, az első Oscar-díjas rendezőnő az Inqurier újságírójának arra a kérdésére, mit szól hozzá, hogy a Time magazin kritikusa Hollywood legtökösebb rendezőjének nevezte. "Nehéz kérdés ez számomra, mert azt kívánja meg, hogy kilépjek a testemből. Inkább önt kérném, hogy válaszolja meg" – bújt ki végül ügyesen a kérdés alól a rendezőnő, aki idén ugyan nincs versenyben a legjobb rendezőnek járó Oscar-díjért, a filmje, a Zero Dark Thirty viszont a legjobb film és a legjobb főszereplőnő kategóriákban igen.

Bigelow egyébként valószínűleg rendezőként is jelölt lehetett volna, ha nem robban ki botrány a filmje körül. A bin Laden elfogásáról szóló filmben ugyanis minden hazafias szépítéstől mentesen mutatja be, milyen kemény vallatással szerzik meg a CIA emberei a szükséges információkat. Ezek miatt a jelenetek miatt három amerikai szenátor is levelet írt a Sony Picturesnek, azt állítva, ezek a részek durván pontatlanok és félrevezetőek, mert azt sugalmazzák, hogy kínzással jutottak a bin Laden tartózkodási helyét leíró információkhoz. Ennek következtében aztán az Akadémia több tagja is jelezte, hogy nem szavazna a Zero Dark Thirtyre.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ha kiszemlézte magát, nyerjen mozijegyet!

Divany.hu 2013. február 23., szombat 15:20

Az Indavideó a hegy megy Mohamedhez módot alkalmazta, amikor fricskaként az idei filmek híján megrendezhetetlen Filmszemle helyett megcsinálta az Indafilmszemlét. A lelkes, ám új filmek nélkül maradt mozirajongók így kényelmesen, otthonról nézhették végig a héten a tavalyi szemle kis- és nagyjátékfilmjeit.

inda
Távolról sincs vége, olvasson még »

Tudta, hogy Pipás Pista nő volt?

Dívány 2013. február 21., csütörtök 21:17

A szegedi Móra Ferenc Múzeum új kiállítása izgalmas programmal szolgál, már amennyiben valaki rá van kattanva a bűntényes kiállításokra. Mert hogy lehetséges az, hogy modern korunk viszkis hősének elődje, Pipás Pista - aki nem elég, hogy a maga módján védelmezte a vert feleségeket, de neve ellenére nő volt - csak most lesz sztárrá? Az átokházi gyilkos asszonyként aposztrofált Rieger Pálnéra ugyan csak két gyilkosságot sikerült rábizonyítani 1933-ig, de ezt most hagyjuk, és bátran éljük magunkat bele abba a történetbe, hogy hétrendbeli gyilkos volt, aki hol pénzért akasztotta fel a férjeket, hol pedig meggyőződésből.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A nyaralás végére mindig elfogy a sör

cukorka 2013. február 21., csütörtök 16:22

A Katona József Színház A nyaralás című előadása azért jó, mert bármelyikünk vakációja lehetne ilyen. Már nem feltétlenül az a része, amikor senki se tudja reggelre, hogy kivel bújt ágyba, hanem csak általában: piálások, kártyázások, hisztik, és hogy a végén mindig elfogy a sör. A Mohácsi fivérek, János és István betették a lábukat a Katonába, újrafordították (mit újrafordították, újraírták) színészeikkel Goldoni Nyaralását, majd meg is rendezték, és csaptak egy nagy bulit Don Gasparo (Vajdai Vilmos) és Donna Lavinia (Fullajtár Andrea) vidéki birtokán. A darab, mármint az eredeti ugyanis ott játszódik.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Kinek Oscar, kinek Krétakör

maze 2013. február 21., csütörtök 13:18

Ha ön hisz Hollywoodban, nézheti az átadást, de ha a földön marad arra is van ötletünk!

Rekordok az idei Oscar-jelölt színésznők között

terence_hill 2013. február 19., kedd 21:39

Jessica Chastain

Az amerikai színésznő sorozatokban mutatkozott be, első komolyabb filmes szerepek a Coriolanusban és Az élet fájában találták meg. Mivel a művészfilmesnek nevezhető Terrence Malick filmje a Cannes-i Filmfesztivál egyik legünnepeltebb filmje volt, rengeteg figyelem irányult a Brad Pitt oldalán feltűnő Chastainre is (emellett A segítségért kapott Oscar-jelölést is). Ahogy a Zero Dark Thirtyért kapott Golden Globe-os köszönőbeszédében elmondta, mindig színésznő szeretett volna lenni.

Hát tavaly utolérte a siker, és szinte minden róla szólt. A Zero Dark Thirty mellett idén kirándulást tett a horrorfilmek világába is a Mamával, úgyhogy semmiképpen nem lehet azzal vádolni, hogy kiszámítható és unalmas pályát futna. Legalábbis eddig biztosan nem. Ráadásul szerénynek is tűnik, a Hollywood Reporternek nemrég azt nyilatkozta, hogy nagyon szeretne találkozni Emmanuelle Rivával, aki szintén ebben a kategóriában versenyez.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Azt szeretem látni, ami engem leköt

maze 2013. február 19., kedd 11:53

Orvosi műszerek gyártásával foglalkoztál, amikor egy baráti felkérésnek eleget téve elvállaltad Eszenyi Enikő E-Tangójának produceri teendőit. Hogyan lett ebből végül pályamódosítás, amiből az Orlai Produkciós Iroda megszületett?

Nagy élvezetet jelentett ez a közös munka, mert egy számomra teljesen ismeretlen világgal kellett megismerkednem. Enikő mellett tanultam meg a színház működését, építettem ki a kapcsolatrendszert és ismerkedtem meg a média belső világával is, de egyáltalán nem gondoltam akkoriban azon, hogy valaha ez a munka tölti ki száz százalékban az életemet. Együttműködésünk során évek alatt négy színházi előadás, egy könyv, és egy lemez született. Nagyon tartalmas, izgalmas tanulóévek voltak.

Még mindig konzultálsz vele az előadásaitokról?

Nagyon sokáig dolgoztunk együtt, de amióta ő a Vígszínház igazgatója lett, nincsenek közös munkáink, hiszen az ő magánjellegű művészi fellépései lecsökkentek. A mai napig kapcsolatban vagyunk, ha tudjuk, megnézzük egymás produkcióit, de azóta nem hoztunk létre új közös előadást.

A művészetpártolás mellett gyakorlod még az eredeti szakmádat is?

2011 óta csak a színház van. A magánéletem gyakorlatilag megszűnt, hiszen az iroda és a lakásom egy házban van. A munkám nagy része azért a napi normál rutinhoz kötődik, bár az esték betáblázottak, hiszen a színészekkel, művészekkel egy munkamegbeszélés is este 10-11-kor kezdődik, ami érthető, a művészek napi ritmusa miatt. Nekem ehhez azért néha kicsit nehéz alkalmazkodni, hiszen a két magyar vizslám gondoskodik róla, hogy minden nap hatkor keljünk.

Azt hallottam, hogy nem szeretsz belefolyni a művészeti dolgokba...

Nem nem szeretek, hanem ez nálam alapelv. Amikor kiválasztom az alkotó társaimat, onnantól kezdve a bizalmamat beléjük helyeztem, se jogom, se erkölcsi lehetőségem  nincs arra, (legalábbis az én olvasatomban), hogy beleszóljak a munkájukba. Elmegyek a próbákra, ha valamire szükség van segítek, igyekszem a biztos hátteret garantálni. A főpróbahéten már igyekszem naponta résztvenni, mert úgy érzem, azon már jelen kell lennie a gazdának. De amúgy egyáltalán nem szólok bele a művészeti munkába. Egyrészt nincs meg a képesítésem, én egy közgazdász vagyok, nem művész ember, másrészt nem tartom tisztességesnek azokkal szemben, akikkel megállapodtam. Bennük bízom, hiszen azért kapták meg a feladatot. Ha nem vagyok megelégedve, akkor legközelebb  legfeljebb nem dolgozom velük. Nekem ez így természetes, lehet, ez az üzleti életből jött modell vagy felfogás.

Mi alapján választasz műveket?

Minket az olyan társadalmat is érintő problémákkal foglalkozó darabok érdekelnek, amelyekre egy-egy adott előadás igyekszik választ adni, és a nézők magukkal tudják vinni a gondolatokat, megoldásokat, érzelmi töltést  a hétköznapjaikba. Ez az egyik oldal. A másik, hogy szeretek olyan témákat napirendre tűzni, amit a társadalom általában a szőnyeg alá söpör. Nekünk elég jellegzetesen két arculatunk van: van a minőségi szórakoztató színházi tevékenység, másrészt az alternatívba hajló szűkebb piaci réteget megszólító előadásaink. Ezeknél fontosnak tartom, hogy akár társadalmi tabu témákról beszéljünk. Ebben az évadban játsszuk a pedofíliával foglalkozó Blackbirdöt – amely Kováts Adél  első színházi rendezése-, vagy a korábban bemutatott Kisded játékokat, ami a fiatalok közti erőszakról szól. Most a közeljövőben fog születni egy a családon belüli erőszak kérdésével foglalkozó produkció, Bozsik Yvette rendezésében.

Akkor nem is elsődleges szempont, hogy a darab széles körben ismert legyen?

Állami támogatás nélkül hazudnék, ha azt mondanám, hogy nem számít, hogy egy előadás sikeres lesz-e, vagy hogy a befektetett tőke mennyi idő alatt térül meg, de soha nem helyezek siker szempontot művészi munka elé. Sok esetben színészek, rendezők keresnek meg kész tervekkel, ha tetszik, akkor elfogadom. Ha viszont olyan jön ami sikerrel kecsegtet, de nem illik a koncepciónkba, akkor arra nemet mondok, még akkor is, ha közönségsiker lehetne. Zöldi Gergő a közvetlen munkatársam, aki dramaturg, fordító, jó ízlésű ember, sokat segít nekem darabokat találni is.

Tanítasz is?

Szoktak hívni Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskolára, a Werk Akadémiára, sőt mostanában a a Színművészetire is.

Miért csak színház, miért nem film?

Engem a színház izgat igazán, nekem fontos az állandó kistotál. Azt szeretem látni, ami engem leköt, ami egyáltalán nem biztos, hogy a két főszereplőnek a játéka, simán lehet, hogy egy epizodistáé. Nekem ez így kerek. Szeretem azt a tényt, hogy a színpad a pillanat művészete, soha semmi nem ugyanolyan, a film ezzel szemben mindig beállított.

Az Orlai Produkció előadásainak nagy része egy ideje már beköltözött a Belvárosi Színházba. Mondhatjuk, hogy a kőszínházasodás útjára léptetek?

Mi továbbra is egy Produkciós Iroda vagyunk, nem kötődünk épülethez, társulatunk sincs. Működésünk során egy idő után kiderült, hogy ahhoz, hogy rentábilisan lehessen működtetni egy ilyen produkciós szervezetet, - jelenleg több mint 25 repertoár előadásunk van - jó ha van egy állandó játszóhely, ami megfelel a produkciók elvárásainak. Eleinte még elégséges volt a kőszínházakkal az  együttműködés, de 2010-ben jött el az az idő, hogy szükség lett egy állandó játszóhelyre, ahol nem kell a színház többi repertoár előadásához igazodnunk, hanem saját magunk tudjuk a repertoárt alakítani. Emellett természetesen igyekszünk fenntartani rugalmasságunkat, és továbbra is törekszünk kőszínházi együttműködésekre így jött létre a Blackbird a Szkénében, vagy most a közeljövőben a Kalauz Jutka az Átrium Filmszínházban. Vannak egyéb együttműködő partnereink, de az újonnan születő prózai repertoárunkat leginkább a Belvárosi Színházban játsszuk.

Külföldre is jártok?

Lendvára, Pozsonyba, Aradra, Sepsiszentgyörgybe a magyarok lakta településekre meg szokták hívni nagy örömünkre előadásainkat, de többször jártunk különböző produkciókkal fesztiválokon, leginkább a Fédra Fitness-szel kb. nyolc fesztiválon vettünk részt. A nemzetközi fesztiválok a kísérletező, művészszínházi produkciókra nyitottabbak, így ezeken inkább az alternatív vonal talál helyet.

Ott vagy a produkciók mögött, mégse tolod magad...

Ez nekem így természetes, mondhatom zsigerből jön. Azt hiszem, hogy rólunk, a Produkciós Irodáról a produkcióink mutatják a legjobb képet a közönség felé. Tehát a közönségnek a produkció kell, hogy megjelenjen, a produkciónak kell előtérben lennie. Természetesen fontos magának az Irodának a brand imidzse is, de azt is csak az előadásokkal lehet megteremteni.. Ennek természetesen az is része, hogy van egy menedzsment, aki segít a produkciók létrejöttében. Ha kíváncsiak ránk, örömmel állunk rendelkezésre, de a közönségnek az Orlai Produkcióról az előadás kell, hogy az eszébe jusson.

Hogyan tudsz politikailag teljesen független maradni?

Nem függök semmilyen állami intézménytől, ez önmagában távolságtartást jelent. És bár az aktuálpoliktikától ugyan távol tartom magam, de a kérdésfelvetéseink, témaválasztásaink mindig közéleti témához kapcsolódnak. Az aktív politizálás nem az én dolgom, viszont az, hogy mivel foglalkozik egy-egy produkció, az egy állásfoglalás.

Nem piszkálnak?

Piszkálódásban még nem volt részem, igyekszem korrektül végezni a munkámat.

Nesze nektek jövedelmező állás!

maze 2013. február 18., hétfő 13:17

A Trafóban múlt hét kedden mutatta be a TÁP Színház Vajdai Vilmos rendezésében a Jövedelmező állás című Osztrovszkij drámát. Nem hiszem, hogy különösebben nagy titkot árulunk el azzal, ha elmondjuk, Vajdai ebbe a rendezésébe is belecsempészte a maga aktuálpolitizálását, tette mindezt szép keretes szerkezetet alkotva: az elején egy nagyon vicces videóval a Nemzeti Nyomozó Iroda bénázásairól, a darab végén pedig a díszmagyarba öltözött magyar fiatalok "Adjon az Isten..." kiáltásával és egy adag elénk szórt trágyával.

jov1
Fotó: trafo.hu
Távolról sincs vége, olvasson még »

Eljött az idő, hogy vadászsólymot vegyen?

maze 2013. február 14., csütörtök 14:49

Nem? Annál jobb, akkor művelődjön, hiszen erre a héten minden esélye megvan. Haumann Péter, Jordán és Alföldi együtt és Kemény István is csak önre vár!

Így lesz szirupmentes a Valentin nap Budapesten

cukorka 2013. február 14., csütörtök 08:59

1. Borozgatás a Ludwigban

Ha ön férfi, de az első, amit megnéz vetélytársán, az az órája és a cipője, akkor önnek találták ki a programot, amit mi csak borozgatásnak hívunk a Ludwigban. Ők persze sokkal komolyabban veszik magukat, úgyhogy Art & Wine Lovers Club, Exkluzív Valentin napi bor-és sonkakóstolóval egybekötött tárlatvezetésnek hívják az eseményt, de ez ne rettentse el. Hatkor kezdődik és fél kilencig tart, viszont előzetes regisztrációhoz kötött program – ezt csak azért mondjuk, nehogy ott kezdjen el menőzni és maradjon hoppon.

2. Szerelem a Nemzeti Galériában

...és a Szépművészeti Múzeumban. Bár közös szervezés, utóbbi kínál csak igazán izgalmas dolgokat, amiket a szerelemhez is köthetünk, meg nem is, szóval viszonylag jól lavíroz. Lesz parfümőr Zólyomi Zsolt személyében, aki nyilván az illatok és a szerelem összefüggéséről beszél majd, meg a lassan celebbé váló Nyáry Krisztián, aki ezúttal költők és szerelmek helyett mi másról beszélne, mint a festőkről és a szerelemről. Ha ez nem lenne elég, a Dalaarna felvonultatja az idei esküvői ruháit, tehát ha szeretnénk némi célzást tenni partnerünknek, akkor okvetlen ott a helyünk.

3. One Billion Rising - Tánc a nőket és lányokat sújtó erőszak ellen

Írtunk már mi is róla, hogy a szerelmesek napját választotta a "One Billion Rising" mozgalom, hogy táncoljon a nőket és lányokat sújtó erőszak ellen az egész világon. Most kézzel fogható valósággá válik a dolog, délután háromkor a Mammut2-ben megmutatják a koreográfiát, amivel készültek. Ha valaki későn kapcsolt, akkor az este kilenctől még bebiflázhatja a Corvintetőn is, ahol aztán rögtön elő is adhatja, hiszen tízkor DJ KÜHL lejátssza a One Billion Rising dalát, a Break The Chaint.

4. AntiValentine Party

Furcsa lett volna, ha valamelyik hely nem csinálna AntiValentine Party-t, hát a Közhely, nevéhez méltón le is csapott a nagy ötletre. Túl sok mindent nem ígérnek, de azt legalább nagy elánnal teszik. Azt mondják, nem lesz szirupos az este, bár azt mi sem tudjuk, miért kéne annak lennie. Lesz meglepetés a vendégeknek, arról se tudjuk, hogy micsoda, viszont legalább belépő sincs, így bármi is az, tényleg ajándék lesz.

5. Öt Könyv a szerelemről csak elég lesz

Ha még mindezek ellenére se szeretne kimozdulni és szerves részévé válni a szerelem kisbetűs ünnepének, akkor javasoljuk, hogy átélés helyett inkább csak olvasson a szerelemről. Szerencsére erre remek lehetőséget ad Katarina Mazetti A pasi a szomszéd sír mellől című regénye, aminek a címe legalább olyan mókás, mint a borítója. Ha ez nem szimpatikus, még mindig ott van Jennifer Crusie Szerelmes szélhámosokja, ami persze családregény is, de ha szirupra vágyik, abból is kaphat egy adaggal. Ha inkább vonzódik a jó tanácsokhoz, akkor Coelho helyett Müller Pétert ajánljuk. A szerelemről, szeretetről, szeretkezésről című műve választ adhat kérdéseire, vagy csak szimplán szórakoztathatja is. Ha ennél is mélyebben akar elmerülni a témában, akkor arra ott van a Káma-szútra pozíciók című írás, ami ráadásul 18 kártyalapot is tartalmaz, nyilván, hogy mindig kézre essenek a képek. Ha pedig az se baj, ha a faéknél eggyel bonyolultabb a sztori, ami a szerelemről szól, akkor ott van David Nicholls, aki szerencsére azért nem viszi túlzásba a komolykodást: A beugró című regénye a londoni West End kulisszái mögé tekint.

Olvasson inkább villamoson!

maze 2013. február 13., szerda 12:36

Az Utazó Olvasó egy, a Facebookon jelen lévő közösség, akik a várost járva azt fotózzák, utazás közben ki olvas – különös tekintettel arra, hogy mit. Mint az oldal egyik gazdája, Takács Eleonóra elmondta, tavaly augusztusában találták ki, hogy legyen Facebook-oldaluk. "Egy ismerősöm kiposztolt egy szuper blogot, ahol egy New York-i fotós lány a metróban utazó olvasókat fotózza. Imádtam nézegetni a képeit" - mesélte a Díványnak Takács Eleonóra. "Elkezdtem mindenkinek ajánlgatni. Egy barátnőm felsóhajtott a blog láttán, hogy milyen jó is volna így meglesni, ki mit olvas Magyarországon utazás közben. Tényleg! De jó lenne! Egy barátom ajánlott egy tehetséges fiatalembert, aki jól fotóz és így lett."

Távolról sincs vége, olvasson még »

Cattani felügyelő vagy Brinkmann prof hiánya fájóbb?

maze 2013. február 11., hétfő 16:47

Sírna újra a Tövismadarakon vagy parázna az Örvény babáin? Szavazzon a szívének legkedvesebb retro keddi sorozatra!

Gimisek festhetnek Weöres Sándor műveket

Divany.hu 2013. február 11., hétfő 12:04

Országos képzőművészeti pályázatot hirdet középiskolások számára Weöres Sándor születésének 100. évfordulója alkalmából a szombathelyi Berzsenyi Dániel Könyvtár - tájékoztatta az intézmény igazgatója hétfőn az MTI-t. Pallósiné Toldi Márta elmondta: a pályázat célja, hogy a középiskolások körében népszerűsítsék a költő munkásságát, és rávilágítsanak arra is, miként élik meg a fiatalok a 20. század varázslatos alkotójának költeményeit, milyen élményeket keltenek bennük a versek, mivé tudják ezeket formálni.

Pályázni lehet Weöres Sándor: Egybegyűjtött költemények második vagy harmadik kötete Tűzkút vagy Kútbanéző ciklusának egy-egy verse által kiváltott élmény műalkotássá formálásával. A technika lehet grafika, festés, pasztell, szén, tus, plasztika vagy akár érem is. A legjobb pályamunkákat kiállítják, de válogat közülük az Életünk című művészeti és kritikai folyóirat is. A kiállítás megnyitóját május 8-án Berzsenyi Dániel születésnapjához kapcsolódva tartják - közölte az igazgató.

A pályaműveket 50x70 centiméteres keretbe helyezhető formában jeligésen kérik eljuttatni a Berzsenyi Dániel Könyvtárba, Szombathelyre az Antall József tér 1. szám alá. A pályázó adatainak külön, zárt borítékban kell lenniük. A pályamunkákat képzőművész, művészettörténész, irodalomtörténész tagokból álló zsűri értékeli, az első három helyezettet díjazzák.

A Cirque du Soleil a ruhatárosait küldte Budapestre

Koncz Andrea 2013. február 7., csütörtök 13:13

Ismét eljött a Cirque du Soleil Budapestre, nagy kamionokban küldték a technikát, a fényeket, a jelmezeket, a zenét, a tűzijátékot, az összes showelemet. Egyetlen apró hiba csúszott a turnészervezésbe, az artisták valahol lemaradhattak, de hogy mégis legyenek emberek a színpadon, helyettük valószínűleg a díszletmunkások és a ruhatárosok ugrottak be.

CDS IMMORTAL 5827 PR
Fotó: Cirque du Soleil
Távolról sincs vége, olvasson még »

Filmekkel jár a halál a héten

maze 2013. február 7., csütörtök 09:05

György Péter is mutat egyet, Bán János túlélni próbál, a Katona emlékezik. És még lehet korcsolyázni is.

Kocsis Zoltán kedvéért egy napig újra nyolcig lesz nyitva a Ludwig!

maze 2013. február 6., szerda 17:55

Ha valaki esetleg régebb óta nem járt volna a Ludwig Múzeumban, annak rosszul eshet, hogy már nem lehet egy-egy Müpás koncert előtt a kiállítótermekben este nyolcig garázdálkodni: a múzeum ugyanis, hasonlóan többi budapesti társához, szigorúan hatkor bezár. A betegsége után hosszú idő óta először koncertező Kocsis Zoltán február 16-i Müpás fellépése alkalmából azonban mégis újra késő estig várja a múzeum a koncertközönséget. Az árukapcsolás szinte kihagyhatatlan: Kocsis ugyanis egy John Cage-darabot ad majd elő, a zenei élmény felvezetésére pedig nyilván a Ludwig Cage-kiállítása a legmegfelelőbb.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Kepes András Pál Dénessel táncol nőkért

Dívány 2013. február 5., kedd 15:41

A Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség és tagszervezetei, nőszervezetek, valamint Bombera Krisztina és Jaksity Kata televíziós műsorvezetők és további aktivisták szervezésében és részvételével rendezik a „One Billion Rising Budapest” című eseményt, amihez a Voice énekesei is csatlakoztak. A kampánnyal a nők és lánygyerekek elleni, világszerte nagy arányban elkövetett rossz bánásmódra és erőszakra szeretnék felhívni a figyelmet. Bozsik Yvette, Kulka János, valamint Bombera Krisztina, Jaksity Kata, Kepes András, és a Voice győztese, Pál Dénes videóban fogalmazták meg az eseményt támogató üzeneteiket.

Február 14-én a rendezők és a hozzájuk csatlakozók nagyszabású flashmobot tartanak a világszerte egymilliárdnyi, erőszaktól szenvedő nőért, írják a flashmob honi szervezői. A világraszóló eseményt eredetileg a „Vagina monológok” szerzője, Eve Ensler indította útjára. A rendezők abban bíznak, hogy sorsfordító év lehet az idei, hiszen az indiai csoportos nemi erőszakok elleni éhségsztrájkok, a Mexikóban eltűnt, meggyilkolt lányaikat kereső szülők tüntetései, vagy a Guatemalában lemészárolt asszonyok és gyerekek miatti közfelháborodás újra százmilliók figyelmét fordította a világ jelenlegi legnagyobb emberi jogi jogsértésére: a nőkkel és leánygyerekekkel való elképesztő és évről évre nyilvánvalóbb erőszakos bánásmódra, bántalmazásra a világ szinte minden pontján.

Aki szeretné ilyetén módon kifejezni a nők elleni erőszak visszaszorításával való egyetértését, az csatlakozzon a tánchoz, amelyet február 14-én 15.00-kor tartanak a Mammut 2 Bevásárló- és Szórakoztató Központ földszintjén. Pécsett, Veszprémben és Edelényben is szerveznek táncot a nők elleni erőszak megszüntetéséért, de az is nagy mázli, hogy ha valaki nem tud ezeken résztvenni, mert bárhol rögtönözhetnek saját táncot, amiről a videót aztán feltölthetik a rendezvény Facebook oldalára.

Elmarad a keddi Holt lelkek

Divany.hu 2013. február 4., hétfő 14:32

A Radnóti Színház Igazgatósága értesíti minden nézőjét, hogy a 2013. február 5-i, keddi Holt lelkek című előadás Rudolf Péter betegsége miatt elmarad. A megvásárolt jegyek 8 munkanapon belül visszaválthatók vagy egy márciusi Holt lelkek előadásra becserélhetők.

Závadával és Fehérrel erősít a Magashegyi Underground

Dívány 2013. február 4., hétfő 12:46

Szimfonikus nagykoncertje főpróbahetét tartja a Magashegyi Underground, akik negyven közreműködő művésszel az utolsó simításokat végzik az új dalaikon, hiszen február 8-án, pénteken fellépnek a Müpában. Vendégeik az Akkezdet Phiai-tag Závada Péter költő, valamint Fehér Balázs, a Carbonfools énekese, mindketten először lépnek fel a szimfonikus nagyzenekarral.

Mindemellett a zenekar a Harmónia Garden Orchestra, a Talamba Ütőegyüttes és a Discantus Énekegyüttes tagjaival készül a péntek estére, ami merőben más koncert lesz, mint az eddig megszokottak. A Magashegyi Underground felfrissítette a legnagyobb slágereit, emellett ezen az estén ízelítőt ad készülő új nagylemezéről is, amelyen hónapok óta dolgozik. Az albumra 11 szerzeményt már megírtak a megszokottól némileg elektronikusabb hangzással, ebből ötöt fognak eljátszani az este.


Az est egyik vendége Závada Péter kortárs költő és slam poetry előadó, az Akkezdet Phiai tagja, aki szintén egy ősbemutató főszereplője lesz. "Ismerem a Magashegyi Underground munkásságát, de korábban nem dolgoztunk együtt. Izgalmasnak találtam azt a kissé titokzatos, melankolikus, ködös, szürke, téli gitárzenét, amit a fiúk átküldtek nekem, ezért mondtam igent a felkérésre. Két versemnek hasonló a hangulata, ezeket fogom spoken word-stílusban előadni erre a dallamra. A refrénhez Tariska Szabolcs írt szöveget, amit Bocskor Bíborka fog elénekelni. Abból a szempontból is nagy újdonság lesz az életemben ez a produkció, hogy bár a Müpá-ban kétszer már felléptem, ez lesz az első alkalom, hogy szimfonikus zenekarral adhatok elő egy dalt" – mondta el Závada Péter a szerkesztőségünkhöz is juttatott sajtóközleményben.

Fehér Balázs, a Carbonfools énekese is hasonló okokból örül a lehetőségnek. "Először énekelek a Müpa nagytermében, és először lépek fel komolyzenészekkel, ami nagyon izgalmasnak ígérkezik. A készülő szólólemezemről fogom előadni a Down című számot, aminek a zeneszerzője Toldi Miki, a Magashegyi Underground dobosa. Ennek a dalnak a jellegzetessége a pulzáló, lüktető ritmusa, és nagyon kíváncsi vagyok, hogyan adják vissza ezt a hatást a szimfonikusok."

A Magashegyi Underground szimfonikus fellépésén koncertfilmet is forgatnak, úgyhogy ennek apropóján látványos fénytechnikai megoldásokat ígér a zenekar, a felvétel pedig az új nagylemez dvd-mellékleteként jelenik majd meg.

Hófehérkéből amazon, a Grimm hősökből szörnyek lettek a moziban

Dívány 2013. február 3., vasárnap 16:29

Gyerekkorunk kedvenc történetei életünk végéig elkísérnek, ezért is merész vállalkozás mozivászonra vinni őket. Az elmúlt években különösen nagy divat lett meséket megfilmesíteni – hol több, hol kevesebb sikerrel.

Távolról sincs vége, olvasson még »

40 év arcai, ahogy a fotós látja

Dívány 2013. január 31., csütörtök 14:11

A Heti Kimenőben már volt szó róla, mi meg elmentünk és megnéztük az Ernst múzeum Tükör által homályosan című kiállítását kortárs magyar és nemzetközi művészek portréiból. Nyilván nem véletlen a helyszín, hiszen a tárlat egyben tisztelgés az alapító Ernst Lajos előtt, aki jórészt maga is portrékat gyűjtött.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Mormoták és mániás depressziós írók, ne habozzatok!

maze 2013. január 31., csütörtök 12:18

Árnyékvárás mellett Czeizel költők génjeit elemezgeti, amúgy meg a humorfesztivál és a fura előadások hete ez.

Keresztény vagy zsidó? Morális dráma két felvonásban

LS 2013. január 30., szerda 16:50

Dávid-csillag, kereszt, Dávid-csillag, siksze. Gantner Ádám könyvének borítójából gyakorlatilag kitalálható, hogy itten valamilyen zsidó-keresztény férfi-nő konfliktusról szóló regény következik. Nem is tévedtünk sokat, a L@tor írójának új könyve, A siksze Izraelbe kalauzolja az olvasókat. Az alaptörténet rém egyszerű, nem egyszer olvastunk hasonlót.

Távolról sincs vége, olvasson még »
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87

Blogok, amiket olvasunk

KERTÉSZ Ötletek zöldségágyások beültetéséhez

A nyár általában a pihenés időszaka, ezért a legtöbben ilyenkor már nem akarnak intenzív gondoskodást megkövetelő zöldségeket vetni. Lássuk, mint lehet tenni!

OTTHONTÉRKÉP Hagyd le a képről apu sörhasát!

A nappali ajtaján belógó hatalmas sörhas, egy csak félig látszó kutya vakarózó hátsó lába, lerágott csirkecsont a könyvespolcon – biztosan mindenki látott hasonló vicces vagy visszataszító fotókat ingatlanhirdetésekben.

MÁS TÉSZTA Búzadara dal - megyek panírozni

A nyár minden bizonnyal legújszerűbb dallamos hip-hop slágerében réteslisztről, búzadaráról és kenyérlisztről énekelnek a debreceni egyetem afrikai származású hallgatói. Ne hagyd ki!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés