#VILÁGOM

Nyúzás, zúzás és a semmi meg a hang

maze 2013. április 11., csütörtök 14:29

A Hang Világnapja is a héten van, de megtudhat mindent a zsidó karakterekről és a tangóról is!

Amikor a színházak éjszakáznak

Divany.hu 2013. április 10., szerda 09:47

Május 4-én újra Színházak Éjszakája! Nem mintha számunkra nem lenne minden este az, de a főváros idén másodszor is megszervezi a kulturális programot, amiben a következő színházak vesznek részt: Budapest Bábszínház, Budapesti Operettszínház, Centrál Színház, József Attila Színház, Jurányi Inkubátorház, Katona József Színház, Kolibri Színház, Madách Színház, Örkény István Színház, Radnóti Miklós Színház, Szabad Tér Színház, Thália Színház, Újszínház, Vígszínház.

szinhazakejszakaja
Fotó: Színházak éjszakája / Facebook

Guminők és kockás hasak az éjszakában

Koncz Andrea 2013. április 10., szerda 08:37

Fiatal magyar artistákból álló társulat a Recirquel, amely Cirkusz az éjszakában című előadásával lép fel a Művészetek Palotájában. Újcirkusz rajongóknak jó szívvel ajánlott előadás, de - velünk ellentétben - kisgyereket inkább ne vigyenek rá magukkal, mert végig tudják ugyan nézni, de nekik nem fog nagyon tetszeni.

A Cirkusz az éjszakában egy nagyon szerethető produkció, és nem csupán azért, mert fiatalok (a legidősebb fellépő is kora-huszonéves), és mert magyarok: mindettől elvonatkoztatva is megadnék nekik tízes skálán egy hétésfelest. Vannak a show-nak kisebb gyerekbetegségei, de ha ez a társulat együtt tud maradni, ezeket tuti kinövik, és a következő előadásaikra már nem lehet majd jegyet kapni.

Vági Bence rendező nem első alkalommal dolgozott együtt a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskola végzőseivel, első közös kísérletüket a tavalyi Szigeten láthatta a közönség. A mostani, a Tavaszi Fesztiválra összeállt előadást viszont kifejezetten a MÜPA Fesztiválszínházának adottságaihoz szabták.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Sokkold anyád terhességgel!

maze 2013. április 8., hétfő 12:11

Ritkán vallják be, de gyakran még az is nehézére esik az embernek, hogy felnőtt fejjel döntsön egy magzat sorsáról, hát még ha a terhesség fiatalkorúaknál következik be. A K.V. társulat most Novák Eszter rendező segítő kezei között a Nemes Nagy Ágnes szakközépiskola színész képzős diákjaival hozott létre egy színházi előadást erről a témáról, ami meglepő módon több mint érdekesre sikerült.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Helmut Newtontól a radai rossebig!

maze 2013. április 5., péntek 07:40

A héten felfedezhetik saját, és megnézhetik mások alkotó énjét. Ja, és a Titanic is elkezdődött!

Nánási Pálra máig is hat a világ legjobban fizetett aktfotósa

terence_hill 2013. április 2., kedd 18:45

Milyen az, amikor a művészet keveredik a divat- és reklámfotózással? Vajon erre gondolnak a különböző celebek, amikor azt mondják, ők nem meztelenkednek, hanem a művészetnek áldoznak? Hogy képzelte el ezt a huszadik század egyik legnagyobb és legismertebb, természetesen meglehetősen vitatott életművű divatfotósa? Április negyedikén nyílik a Szépművészeti Múzeumban Helmut Newton öt évtizedet felölelő akt, divat- és reklámfotós kiállítása. A Helmut Newton Stiftung gyűjteményéből válogatott 250 képet július 14-ig lehet megtekinteni.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Az előadás, amitől mindenki táncos akar lenni

maze 2013. március 31., vasárnap 16:27

Úgy képzelem, hogy nincsen ember a földön, aki titkon ne akarna táncos lenni. Persze világos, hogy a pasikat kevésbé hozza lázba ez a dolog, de lehetetlen, hogy valaki ne akarná úgy tudni használni a testét, mint az igazi táncosok. Az mindenesetre biztos, hogy az Átrium Film-Színházban látott Battery Dance Company előadása után mindenki hasonló gondolatokkal jött ki a teremből.

bdc
Fotó: Benot Dorchies / batterydance.org
Távolról sincs vége, olvasson még »

Hasznos húsvéti határozó

maze , gyb 2013. március 29., péntek 10:36

Addig mindenki nagyjából képben van, hogy a Húsvét a keresztény világ egyik legnagyobb ünnepe, a világ ilyenkor Isten fia, Jézus Krisztus feltámadásának örül. Összeállítottunk egy praktikus szótárat, hogy olvasóinkat ezen felül se lehessen semmiféle módon kizökkenteni Húsvét ünnepének témakörében.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ezer liter bortól lett kóser a Kazinczy utcai mikve vize

LS 2013. március 28., csütörtök 19:28

Vallásos zsidónak lenni Budapesten – nincs ennél nagyobb szívás. Legalábbis ez derült ki, amikor a BUPAP (Budapesti Aszfaltprojekt) és a Negyed6Negyed7 Fesztivál keretében szerveztek azoknak egy sétát, akik jól bírták a hideget és a szelet.

A Kosher Budapest egy gasztroséta, ahol Budapest, illetve az egykori zsidónegyed, a VII. kerület ikonikus és kevésbé ismert helyeit lehet bejárni Fűszeres Eszter gasztroblogger és Merker Dávid szociológus vezetésével.

A Kéthly Anna téren gyűltek össze azok, akik a hideg idő ellenére bevállalták a túrát. Egy gyors zsidósági továbbképzés után (kik az ortodoxok, mitől neológ a Dohány utcai zsinagóga, stb), máris a kóserságban mélyedtünk el, amiből hamar kiderült, hogy az élet egyáltalán nem egyszerű, főleg ha kóser marhára fenjük a fogunkat. Hiába volt ugyanis 11 kóser szalámigyár korábban Budapesten, de ennek ma már nyoma sincs, olyannyira, hogy a minőségi marhahúsért Bécsbe kell utazni.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Dafke tavasz jógával és Friss hússal!

maze 2013. március 28., csütörtök 09:33

És akkor még nem is beszéltünk a Bábukról, Sydről, sőt a People-ről sem.

Amikor darabot ment a szereposztás

cukorka 2013. március 27., szerda 10:56

Először olyan volt, mintha csak az Össztánc kezdődne. Azt ugyan Márton László rendezte, és annak Eszenyi Enikő aktív szereplője volt, nem rendezője, de a néma, csak az arcukkal játszó szereplők miatt a hasonlóság szembetűnő és szívfacsaróan nosztalgikus. Aztán viszont sajnos elkezdődött Hanoch Levin nem túl átütő darabja, az Átutazók. Tudom, mostanában sok a bajom a direktorok darabválasztásával, most sem értem, mit keres ez az amúgy kamaradarab egy 1102 férőhelyes színház repertoárjában. De ez nem is fontos, hiszen Eszenyi a parádés szereposztással pótolta a darab hiányosságait, arról nem is beszélve, hogy végre adhatott munkát egy csomó olyan színészének is, akiknek idén valahogy kevesebb szerep jutott.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ideális színmű friss válóperekre

cukorka 2013. március 25., hétfő 16:00

Nem játsszák túl sűrűn, de akkor általában hatalmas sikert arat az Orlai Produkció Belvárosi Színházban látható darabja, a Kramer kontra Kramer. Sikere persze nemcsak az 1979-ben készült, öt Oscart nyert film miatt borítékolt, ez esetben a két főszereplő Kovács Patrícia és Nagy Ervin is sokat dob a latba. A Rába Roland rendezte színművet a Belvárosi Színház a ezen a héten vasárnap tűzi színpadra.

Távolról sincs vége, olvasson még »

18+ A Meztelen férfi érdekes, de csúnya

maze 2013. március 23., szombat 12:47

Az egy dolog, hogy a Ludwig Múzeum kiállítása meztelen férfiakról szól, de mint a leköszönő igazgató, Bencsik Barnabás a sajtótájékoztatón hangsúlyozta, ez valójában egyáltalán nem a bécsi, hanem jórészt a Lentos Kunstmuseum Linz kiállítása a Ludwig Múzeum együttműködésében. Ez egészen pontosan azt jelenti, hogy a linzi képek mellett a Ludwig közép-európai művészeket is mozgósított, méghozzá ritkán, vagy eddig sosem látható művekkel.

Esetleg ez az információ még vonzhatja a nézőket A meztelen férfira, aminek a sajtótájékoztatójára persze túlnyomórészt nők voltak kíváncsiak, azok sem olyan túl nagy számban. Ez nyilván azért is van, mert a nagyobb tömegeket inkább a hivatalos megnyitó vonzza, tudjuk ezt például az Ernst Tükör által homályosan megnyitójából, ahol pedig nem is meztelenek, hanem csak arcok voltak.

A kiállítás társkurátorai, Simon Kati és Turai Hedvig nemcsak a sajtótájékoztatón, de később a tárlatvezetés alatt is állították, hogy nem beszélünk eleget a meztelen férfiról, és hogy ez az egész valójában ismeretterjesztő céllal jött létre. A kiállítás különböző szobákra építve jár körül témákat, láthatunk aktokat a természetben, megismerhetjük művész és modell viszonyát, de még a művész viszonyát saját magával is. Aztán külön szobát szenteltek női, és másikat a férfi erotikus tekintet számára, majd a férfi átalakuláson keresztül megy át, és megszületik a hős-antihős terme.

Végül megnézhetjük a szobát, ahol a fájdalom játssza a főszerepet, és szenteltek vagy húsz négyzetmétert a tabuknak is, ami alatt egy viszonylag nagy és vastag pénisz szobrot értenek, meg még néhány rajzolt példányt. Egészen közelről.

Mintha maguk a szervezők sem tudnák pontosan eldönteni, hogy most akkor polgárpukkasztó-e a kiállítás, vagy sem. Bemutatják a férfit kétségtelenül, és nem feltétlen anatómiai értelemben, de inkább azt hangsúlyozták, hogy olyan képek vannak kiállítva, amiket még soha nem láthatott itthon a közönség. Rögtön ilyen az első, Lakner László egész alakos, pucér képe 1970-ből, amit még soha sehol nem állítottak ki, és már csak azért is nagy visszhangot kelt, mert folyamatosan megszólal a riasztó, ha az ember ötven centinél közelebb megy hozzá, pedig nem egy kis méretű fényképről van szó.

A képeken vannak fiatal és öreg aktmodellek, néhány videóinstalláció, és megannyi húzónév, mint például Oscar Kokoschka, Richard Avedon, Keith Haring vagy Jean Cocteau. Mégis, a kiállítást végigjárva, a kérdésre, hogy miért is kezelte olyan sokáig tabuként a művészet a férfiaktot, egyszerűnek tűnik a válasz. Egy meztelen férfi ugyanis egyszerűen nem szép. Nem szép, ahogy a lába közt lógó farokkal álldogál, fekszik, néz a távolba vagy csak létezik. Nem állítom, hogy nem érdekes, de pontosan megértem, hogy miért is fordulnak vagy fordultak a művészek sokkal szívesebben a női test felé. Elkalandozni nyilván érdekes lehet, de azért nem hiszem, hogy arra kéne számítani, hogy nemsokára teljesen pucér férfiak fogják elözönleni a képzőművészetet, lecserélve a női modelleket.

A Ludwig kiállításán június 30-ig élvezhetik a meztelen férfitest látványát az 1900-as évektől napjainkig, de ajánljuk tárlatvezetéssel végigjárni azt, különösen, ha mélyebben rajta vagyunk a témán!

"Ami nem működik, azon gyúrok, de nem sírok"

maze 2013. március 22., péntek 15:59

Sena Dagadu énekesnővel második önálló nagylemeze, a Lots of Trees kapcsán találkoztunk, aminek múlt pénteken volt bemutató koncertje. A ghánai-magyar előadó - aki amúgy az Irie Maffia énekesnőjeként is lehet ismerős sokaknak - elégedett az Akváriumban tartott bulival, de úgy véli, hogy egyáltalán nem ártott, hogy a múlt évben néhányszor már előadták a lemezen található dalokat. "Az volt ebben a legjobb, hogy viszontláttunk egy csomó mindenkit, akik így már velünk énekelték a dalokat" - kezdte Díványnak adott interjúját. "Nagyon vegyes közönségünk volt, ami szintén izgalmas, fiataloktól az idősebb korosztályig keveredtek az emberek. De ez érthető, hiszen az Irie Maffia sokkal szűkebb réteget vonz, így fordulhatott elő, hogy ezen a koncerten változatosabb volt a közönség."

Távolról sincs vége, olvasson még »

Nézze Ónodi Eszter szemüvegén át a világot!

maze 2013. március 21., csütörtök 08:56

Ez már megint csajos hét jazz fesztivállal, tánccal és ezer pénzköltési lehetőséggel!

Hol kezdődik az ember?

terence_hill 2013. március 20., szerda 11:25

Nemrég érkezett Thom Yorke szupergruppjának, az Atoms For Peace-nek a bemutatkozó albuma, az Amok. Vajon a világ egyik legnagyobb zenekarának számító Radiohead frontembere még mindig úgy rá van állva az elektronikára, mint amikor megcsinálta a 2006-os szólólemezét, az Erasert? Azóta vajon sikerült valamennyire kinyílnia, vagy megint egy nehezen megközelíthető, befordulós lemezt készített? És a Red Hot Chili Peppers basszusgitárosának, Flea-nek vajon sikerült ezúttal némi vidámságot lopnia a zenébe, vagy semmi nem változott?

Távolról sincs vége, olvasson még »

Így zenélnek ők, ha úgy írjátok ti

Dívány 2013. március 19., kedd 12:29

Most szombaton az Akváriumban Rájátszás koncert lesz, és nem is akármilyen ám. A szervezők nem bízták a véletlenre, így olyan előadókat hívtak meg, akik biztosan beváltják a hozzájuk fűzött reményeket. A koncerten – többek mellett – a 30Y, a Kistehén, az Európa Kiadó, a HS7 és a Hiperkarma frontemberei értelmeznek újra régi és mutatnak be friss slágereket a legismertebb hazai kortárs költők szövegeit felhasználva.

A Rájátszás produkció 2011-ben mutatkozott be először a közönség előtt, azzal a nem titkolt céllal, hogy a magyar pop-rock szcéna legismertebb alakjai valamint kortárs költők írják újra és játsszák el egymás műveit. Az alkotói folyamatban a költők új szövegeket írnak a zenészek ismert dalaihoz, a zenészek pedig megzenésítik a poéták egy-egy versét. A kezdeményezéssel már lehetett itt-ott találkozni, de most először fordul elő, hogy mindenkit felvonultatnak a szervezők, akik már valaha együtt rájátszottak.

Így fordulhat elő, hogy most majd Beck Zoltán, Szűcs Krisztián, Kollár-Klemencz László, Grecsó Krisztián, Karafiáth Orsolya, Bérczesi Róbert, Szálinger Balázs, Kemény István, Erdős Virág, Háy János és Másik János is színpadra lép. Ha valakinek mégis halaszthatatlan dolga akadna ezen a napon, annak sem kell elkeserednie, a Rájátszás hamarosan egy kötettel bővített CD (vagy egy CD-vel bővített kötet?) formájában is megjelenik a Bookline Könyvek kiadásában.

Rowling ismer, de nem szeret minket

Koncz Andrea 2013. március 14., csütörtök 18:11

Nem könnyű, nem vidám, de nagyon jó könyv lett J. K. Rowling felnőttregénye, az Átmeneti üresedés. Mármint azoknak, akik tudnak értékelni egy meglehetős pontossággal kivitelezett gyomronrúgást. Az Átmeneti üresedés egy angliai kisváros, Pagford életébe kukkant be, éppen abban a pillanatban, amikor a városi tanács egyik tagja, Barry Fairbrother tragikus hirtelenséggel meghal. A történet innen indul, és Barry halála szépen komótosan veti a hullámokat.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Koncertektől a többszörös orgazmusig

maze 2013. március 14., csütörtök 10:34

Sena új albumot mutat, a Belga jubilál, Bobby McFerrin meg Győrbe megy. Kifejezetten üdítő lesz hát a kokárdás hét, hajrá!

Alföldi és Vidnyánszky is visz előadást a POSZT-ra

maze 2013. március 11., hétfő 14:24

Idén is megrendezik a Pécsi Országos Színházi Találkozót június 6 és 15 között, természetesen Pécsen. Ugye ez az a fesztivál, amikor összegyűlik a színház szakma, hogy aztán az ott látható meghívott produkciók közül néhány nap után kiválasszák az év előadását. Most a hivatalos versenyprogramot is nyilvánosságra hozták, így megézhetjük, miből szemlézhet idén a fesztiválrajongó.

Budapestet két nagyszínházas és két kamaraszínházas előadás képviseli, az egyik megmagyarázhatatlan okokból az általunk nem túl sokra becsült Dočekal rendezte Jóembert keresünk, de sebaj, annál több esélye marad a több helyről is pozítív kritikákat kapott Ascher-féle Peer Gyntnek. A Kamara- vagy Stúdióelőadások között pedig a Gothár rendezte Nemzetis Amphitryont és Mundruczó Kornél Szégyenét lehet majd megnézni.

Amikor az ételeké a főszerep

Toma 2013. március 9., szombat 18:44

Akár jártasak vagyunk a konyhaművészetben, akár nem, az ételekkel, főzéssel kapcsolatos filmek általában igencsak vonzzák a nagyközönséget, ha másért nem is, de az étvágygerjesztő képsorokért biztosan. Szubjektív lista a legemlékezetesebbekről, az extrémtől a valóban ínyciklandozóig.

Élje bele magát más szerelmébe!

maze 2013. március 8., péntek 10:30

Pelsőczy Réka még 2011-ben rendezte meg a Szeret...lek című darabot, amit mostanában a Mikroszínpad tűz műsorra, ezen a héten majd vasárnap. Nem lehet gyakran látni az előadást, ami nem túl meglepő módon a szerelem témáját járja körül, már amennyire azt lehet. A nem csak szerelmeseknek szóló színműben egy nosztalgiapresszó vendégei és alkalmazottjai mesélik el szerelmes történeteiket, és fakadnak dalra magyarul vagy angolul.

szer
Fotó: thalia.hu
Távolról sincs vége, olvasson még »

Röhögjön Hasselhoffon, vagy legyen csak nő

maze 2013. március 8., péntek 10:10

Csupa csajos program a nők hetére! Kiállítás, séta, koncert és bál, móka és kacagás a női lét. Vagy?

Szerezzen egy csomó könyvet ingyen!

LS 2013. március 6., szerda 08:24

Kilencedik alkalommal rendezik meg világszerte az Olvass egy e-könyvet hetet világszerte. A kanadai kezdeményezéshez Magyarországon is több kiadó csatlakozott, az Akadémiaitól a Tarandusig. A teljes listát itt találja meg.

Együtt üt a honi balett

cukorka 2013. március 5., kedd 18:02

Hűek voltunk önmagunkhoz, és tizensok év után visszamentünk az Erkel Színházba, hogy megnézzünk ott egy jó kis balettet, hiszen erre amúgy is ritkán van példa. A Pas de trois '13 ráadásul nem egy Hattyúk tava, hanem három híres együttes három különböző előadása, szerencsés együttállása volt hát a csillagoknak, hogy a Pécsi Balett, a Győri Balett és a Magyar Nemzeti Balett egy színpadra állt az Erkel Színház újranyitásának örömére. Na persze nem úgy, hanem csak hogy nem dőlnek ránk a falak.

Távolról sincs vége, olvasson még »
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87

Blogok, amiket olvasunk

A TASZ JELENTI Azt hittem, jobban járok, ha nem az autót viszem szervizbe, hanem én megyek orvoshoz.

Képzeld el, hogy 15 éve minden nap ugyanazon az útvonalon mész a reggeli csúcsban munkába, majd a délutáni dugóban haza. Újabban visszatérő fájdalmat érzel a lábadban, mikor kiszállsz az autóból.

MAI MANÓ Kép-párok #187

Kép-párok rovatunkban minden alkalommal két olyan fotót láthattok, amelyeket neves fotóművészek készítettek ugyanazon témában vagy olyat, amelyeken éppen egymás munkáira reflektálnak.

HATÁRÁTKELŐ A lakókocsis élet árnyoldalai

Gyakran olvasni, hogy „persze, mert mindig csak a külföldi élet pozitívumairól van szó”, ami mondjuk szerintem nem igaz, de nem is ez a lényeg, hanem hogy a például a furgonlakó létnek is vannak bőven nehézségei.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés