#VILÁGOM

Alföldi Mephistója: a színház, ami valósággá válik

Hermann Veronika 2013. május 11., szombat 15:23

Mi történik akkor, ha az ördög mindent felajánl, amire valaha vágytunk, cserébe viszont a lelkünket kéri? A Mephistóban is fontos szerepet játszó Faust mellett számtalan alkotás örökíti meg ezt a klasszikus dilemmát, és a poént lelőve el kell, hogy áruljuk: Alföldi Mephistója nem oldja föl, inkább további árnyalatokat ad az erkölcsi dilemmához.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ottlik szülinapjától a rajzfilmünnepig jut örülnivaló a hétre

maze 2013. május 9., csütörtök 11:47

De megpróbálhat bejutni a Nemzetibe, vagy megtudhatja azt is, ki az igazi fotóművész.

A szőrsapkától a Csillagszemű juhászig

Toma 2013. május 6., hétfő 18:38

Szorgos vörösvértestek, vadludakon utazó kisfiú, pénzéhes kacsa voltak gyerekkorunk rajzfilmjeinek bizarr főhősei. Önnek ki volt a kedvenc?

Elmentem egy lakásba és találtam ott egy kiállítást

Dívány 2013. május 4., szombat 18:08

Bár a különféle lakásszínházak egyre népszerűbbek, műteremlakásból pedig rengeteg van, igazi lakáskiállítást mostanában keveset rendeznek Budapesten. A lakáskiállítás lényege ugyanis, hogy a művész valóban a saját lakásában állítja ki munkáit, amelyekre sokszor csak külön, vagy rejtett, a beavatottak számára ismert módon elérhető meghívóval lehet belépni.

Elnézést, jó helyen járunk?

A meghívó ezúttal a Tumbrl nevű népszerű közösségi oldalon érkezik, itt tette közzé ugyanis a kiállítást rendező művész, Hajdu Zsolt a hetedik kerületi helyszínt és az időpontot: Damjanich utca, 19 óra 19 perc. Érkezéskor kicsit tanácstalanul állunk a fotós kollégával, csöngetésünkre egy idősebb hölgy nyit ajtót, akinek próbáljuk elmagyarázni, hogy pontosan miért is jöttünk. A félreértés gyorsan eloszlik, kiderül, hogy jó helyen járunk, csak nem a jó ajtónál: megérkezik Hajdu Zsolt és betessékel bennünket otthonába, ami ezúttal kiállítótérként funkcionál.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Gyilkos vágyak kegyetlen játéka

cukorka 2013. május 3., péntek 15:25

Hogyan is lehet lealjasítani egy filmcímet egyetlen fordítással? Remek példa erre Brian De Palma új rendezése a Passion - Gyilkos vágyak. Persze az is lehet, hogy a címadó csak az ajánlót látta, és ebből úgy sejtette az elemi ösztönös ízt rajta, mert a traileren például úgy tűnik, hogy ezt tényleg inkább Paul Verhoeven rendezte és Joe Eszterhas írta, csak éppen Európában játsszák.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A hamvadó cigaretta mindennek a veszte

cukorka 2013. május 2., csütörtök 18:11

Annyira jó mai embernek lenni, a jelenben élni, hogy ennél már csak az a jobb, ha beléphetünk a múltba. Hát még ha ezt könnyedén és laza vállrándítással tehetjük, mert emlékképek kavalkádjában zenés vígjáték köntösébe csomagolják számunkra, annál jobb. Valami ilyesmit hozott létre Göttinger Pál a Radnóti Színház társulatával, amikor színpadra állította a Mozgófénykép című Nényei Pál darabot.

Ha szívesen utaznának vissza a múltba, akkor erre két és fél óra áll rendelkezésükre, és az utazás során nem elég, hogy megelevenednek az 1930-as évek, de még a jelenetek és szereplőik is nagyon, nagyon ismerősek.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Szonettekkel jár a bál a héten

maze 2013. május 2., csütörtök 09:31

Anyák napja lesz, meg Színházak Éjszakája és Tudósok koncert is, de a lényeg, hogy kezdődik a Japán Filmhét! Ninja!

Mitől lesz egy videón sminkelő csajból egymilliárd kattintásos nő?

terence_hill 2013. május 1., szerda 12:31

Az amerikai Jenna Marbles egy viszonylag új keletű elit klub tagja: a huszonhat éves lány ugyanis egy Youtube-híresség, saját csatornával, videóit több mint egymilliárdan látták már. A harminc fölöttiek körében ugyan kevesen ismerik Amerikában, a népszerűsége mégis megkérdőjelezhetetlen a tinédzserek között. Több rajongója van Facebookon, mint az idei Oscar-díjas Jennifer Lawrence-nek, több követője van Twitteren, mint a Fox Newsnak, és többen figyelik Instagramon, mint Oprah Winfrey-t, az amerikai televíziózás egyik legsikeresebb emberét (aki nem mellesleg a világ egyik legbefolyásosabb nője is). Jenna Marblest egyenesen a jövő sztárjaként üdvözli a New York Times: de mivel érdemelte ki mindezt?

Távolról sincs vége, olvasson még »

Erotikus thriller és futókönyv tavaszi olvasásra

maze 2013. április 29., hétfő 17:17

B1049119

Mivel úgyis itt a tavasz, sőt már a nyár is, ideje saját magunkkal foglalkozni, de a napon sokkal jobb egy könnyed regény, semmint életvezetési tanácsok mellett heverészni. Így aztán itt van nekünk Galgóczi Dóra új regénye, a Fiatalságra ítélve, amiben a főhős Angéla annyira azzal van elfoglalva, hogy fitté és egészségessé tegye magát, hogy észre sem veszi, amint széthull körülötte házassága. Aztán már nem fitt és egészséges akar lenni, hanem azt megmenteni.

Ha mégis inkább vagyunk megszállottak, vagy nincs családunk, esetleg teszünk az egészre és mindenáron futni akarunk, akkor viszont még könnyedebb választásnak tűnik Christopher McDougall: Futni születtünk című sportkönyvvel, ami ugyan nem regény, viszont akár ismeretterjesztő könyvnek is beillik, mivel megismertet a Mexikóban élő tarahumara indiánokkal, az amerikai ultrafutó társadalommal, a szerző futással kapcsolatos egészségügyi problémáival, de szó esik az emberi faj kialakulásáról és fejlődéséről is, amelyben döntő szerepet játszott a fajunkra jellemző lassú, ám kitartó futás.

Ha se a dráma, se a sport, akkor mi is lehetne megfelelőbb, mint egy skandináv krimi? Itt is van nekünk Jo Nesbo és az ő Kísértet című könyve, ami egy új narkó körül forog. Van benne gyilkosság és letartóztatott gyanúsított is, mégis erős kísértés, hogy valami más is bűzlik Osloban. Előfordulhat persze, hogy már a könyökén jönnek ki a drogos sztorik, ami nem is lenne meglepő. Tavaszi stranos/erkélyen pihenős délutánra, de méginkább romantikus naplemente mellé ellenpontnak tökéletes J.R. Ward Egy felejthetetlen hölgy című írása, ami a béna cím ellenére inkább tűnik erotikus thrillernek, mint bármi másnak. Arról van szó, hogy akad egy gazdag nők lemészárolására specializálódott sorozatgyilkos, ezért Grace Hall(!) testőrt kap, akivel persze összejön és együtt izgulnak, megöli-e a nőt az őrült. Na jó, ennél azért egyel bonyolultabb a sztori, de nyilván ezért fogják elolvasni a könyvet.

Végül, de persze, hogy nem utolsó sorban itt van Jeffrey Archer és az ő Féltve örzött titkok című történelmi regénye, hogy a múltba vágyóknak is kedvezzünk. A könyv természetesen egy ötkötetesre tervezett sorozat harmadik része (Majd az idő eldönti, Apám bűne), így nem árt, ha gyorsan befaljuk az első kettőt is a nagyobb élvezhetőség reményében. Mivel az egész összesen 1242 oldal még simán be lehet fejezni a nyári olvasmányos ajánlónkig.

Látta már a RézCENZÚRAú baglyot?

Qrator 2013. április 27., szombat 11:17

Ezért a kiállításért meg kell küzdeni, ugyanis kint van a város szélén, BKV-bérlet nélkül necces lenne eljutni ide, de még úgy is viszontagságos. Ha azonban már leszálltunk a szentendrei HÉV-ről Békásmegyernél, hipphopp ott vagyunk a Békásmegyeri Közösségi Házban, és szemeinket a radai rossebre és a fészkes fenére vethetjük, sőt azt is megláthatjuk, milyen látvány, ha magunk alatt vagyunk. A Nem létező tárgyak kiállítása néven nyílt aprócska tárlaton ugyanis a régi és jól ismert szállóigéink megtestesülését követhetjük itt nyomon.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Táncos majális Elefánttal

maze 2013. április 25., csütörtök 12:39

Állati jó nőket is ajánlunk, Komáromban meg indul Médiawave, szóval tényleg itt a nyár!

SMS-film, GPS-történetek és turkálós dráma a Friss Hús rövidfilmfeszt legjobbjai

terence_hill 2013. április 24., szerda 18:44

Nemrég tartották a Toldi moziban a Friss Hús nevű minifesztivált, amin 26 kisfilmet mutattak be. A sikerre való tekintettel - mivel több mint ezren mentek filmeket nézni - pénteken és szombaton megismételték a legjobbnak választott hatot, amikre mi is beültünk. Volt köztül Tar Sándor és Parti Nagy Lajos feldolgozás, vicces kisfilm, ami sms-ekből állt össze, és két rendező filmjében is komoly szerepet kapott a GPS. Nézzék meg a trailereket (a Kispárizsnak sajnálatosan nincs trailere), és keressék a kisfilmeket, amiket remélhetőleg hamarosan újra bemutatnak valahol.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ön elhiszi, hogy valóban elélveznek a vásznon?

Toma 2013. április 21., vasárnap 20:47

Vibrációs bugyival, biciklinyereggel, vagy a gondolatok ereje által: szavazza meg, melyik a leghihetőbb filmes orgazmus!

Pókhálóban vergődő zombik, vagy a test diadala?

cukorka , terence_hill 2013. április 21., vasárnap 12:13

Ritkán, de néha azért előfordul velünk, hogy annyira ellentétes a véleményünk valamiről, hogy érdemesnek tartjuk, hogy kettős kritikát írjunk róla. A Frenák Pál Társulat: X&Y című előadása azért lehet ilyen, mert legalább van benne szó valamiről, ami már magában is nagy dolog. Érdemes róla nemcsak beszélni, de vitatkozni is, és ha más nem, ez mindenképp a Trafóban látott ötven perc mellett szól. Alant a két vélemény, a rossz hírrel kezdjük, hogy a jóval folytassuk.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ha a slam az új költészet, Majka az új Babits?

Dívány 2013. április 20., szombat 14:37

Április 11-én óriási sor kígyózott a budapesti Corvintető előtt. Ez önmagában még nem lenne meglepő, az viszont annál inkább, hogy a tömeg nem egy koncertre, hanem egy irodalmi rendezvényre akart ilyen kitartóan bejutni. A költészet napján itt tartották ugyanis három fiatal író – Pion István, Simon Márton, és Sirokai Mátyás – új köteteinek közös bemutatóját Srácok a Nyugati térről címmel.

Már a helyszínválasztás is azt sugallta, hogy az esemény nem az ilyen rendezvényeken megszokott, kókadt és belterjes hangulatot fogja hozni. Több mint ötszáz, jórészt tizen- és huszonéves fiatal vette birtokba a teret, a három szerzőt pedig rocksztároknak kijáró ováció fogadta. Ez nagyban köszönhető annak, hogy ketten közülük aktív és népszerű slammerek, és hétről-hétre tömegeket vonzanak a különféle slam-versenyekre.

A könyvbemutatóra olyan rajongók is eljöttek, akik egyébként talán a lábukat sem tették volna be egy ilyen eseményre. A beszélgetés után felolvasás következett, zenei aláfestéssel: ezek a srácok nem viccelnek. Profik, szépek és ügyesek. “Hallod, azt mondják, hogy a slam az új költészet” – olvashatjuk Simon Márton Mi új című szövegében. De mitől lesznek szupersztárok a fiatal írók? Egyáltalán, mi az a slam poetry?

Távolról sincs vége, olvasson még »

Üsd a nőt, még futnod sem kell!

cukorka 2013. április 19., péntek 18:56

Orlai Tibor producer annak idején nekünk is elmondta, mennyire fontos a számára, hogy a produkciói fontos témákat járjanak körül. Így érthető, hogy Bozsik Yvette a nők elleni bántalmazás témakörét vehette elő, hogy megmutassa vele a színházba járó tömegeknek, hogy ilyen is létezik. Mert bizony létezik, Minden ötödik órában terrorizálnak nőket és gyerekeket, a lehető legváltozatosabb formákban.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Csomagolj, kritikus tömeg lesz!

maze 2013. április 19., péntek 09:25

A város elhagyni mégsem kell, de bicajt emelni, táncot nézni a párkapcsolatokról, vagy filmet a franciáktól lehet!

Színes testek, ha találkoznak

Qrator 2013. április 18., csütörtök 09:19

Annál ritkább eset nemigen fordul elő, minthogy valaki azért menjen le az A38 gyomrába, hogy megnézzen egy kiállítást. Márpedig mióta hozzácsaptak még egy ladikot a szórakozóhelyhez, azóta új perspektívák nyíltak itt. A saját hajóállomást kapó állóhajó egy új kiállítóteret is kiérdemelt, amiben április 9. óta Csurka Eszter néhány műve nézhető meg Otthon, édes otthon címmel.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Pedro Almodóvar csuklóztatja a közönségét

terence_hill 2013. április 17., szerda 16:36

Az Oscar-díjas spanyol rendező, Pedro Almodóvar ezúttal szar filmet csinált, állítja viszonylag egybehangzóan a kritika a hazánkban most bemutatott legújabb, Szeretők, utazók című művéről. A helyzet az, hogy volt már ilyen, úgyhogy ebben semmi meglepő nincs, sőt legismertebb filmjei is sokszor nehezen nézhetőek. Összeszedtük a legfontosabb Almodóvar-filmeket, amiket valamiért érdemes látni. Az életműben viszonylag egységes, hogy értelmezésünk szerint Almodóvar szeret hülyét csinálni a nézőiből, akik valamiért mégis őrülten lelkesek minden alkalommal, amikor hülyét csinál belőlük.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Egyéjszakás kaland kis könyvesboltokkal

Dívány 2013. április 16., kedd 11:09

27 független könybesbolt és több kulturális intézet részvételével 2013. április 19-én délután 16 órától éjfélig a Kis Könyves Éj keretében számos kis könyvesbolt várja egyszeri és különleges programokkal – könyvbemutatókkal, kiállításokkal, koncertekkel  – olvasóikat Budapesten és az ország több városában. A könyvesboltosok ezzel szeretnék felhívni a figyelmet a kis könyvesboltok különleges hangulatára, sokféleségére, és azt is remélik, hogy a rendezvény felélénkíti a könyvesboltba járás divatját.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Mese habbal, hab nélkül

cukorka 2013. április 14., vasárnap 16:52

Szentivánkor van az év leghosszabb napja, már ami a napsütötte órákat illeti. Persze ez szinte mit sem számít, ha az ember Skóciában, jelen esetben Edinburghban él, ahol úgyis mindig esik az eső. A történet szempontjából sem különösebben érdekes, hogy éppen Szentiván éjszakája van, sőt tulajdonképpen a férfi és a nő tökéletesen függetlenek mind az időjárástól, mind a helyszíntől, egyedül az fontos, hogy találkoznak.

A Katona József Színház Sufnija adott lehetőséget a végzős rendezőszakos Erdeős Annának, hogy színpadra állítsa David Greig Szentivánéj című írását. Ő pedig jól döntött, amikor Pelsőczy Rékát és Kocsis Gergőt választotta ki a kétszereplős darabhoz színészeknek. Helena és Bob története egy pubban kezdődik, ahol a 35-ös válóperes ügyvéd Helena, mivel hiába vár nős szeretőjére, a mellette levő asztalnál iszogató, 35-ös, piti bűnöző Bobra fanyalodik, eredetileg egyetlen éjszakára. A véletlenek közjátéka miatt azonban innentől kezdve folyton egymásba gabalyodik Helena és Bob hollywoodi vígjátékok gegjeire épülő története, hogy ha nem is ömlengve, de elérje végső rendeltetését a happy endet.

Inkubátorház, nem Noé bárkája

maze 2013. április 13., szombat 17:16

Mostanában egyre gyakrabban tűnik fel a Jurányi Inkubátorház neve a budapesti kulturális életben, így elmentünk körülnézni, mit is tudhat. Mivel maga a terület 6500 négyzetméter, már bejárni sem egyszerű, hát ha még tisztában vagyunk azzal is, hogy olyan izgalmas szerepet szánnak neki, mint hogy kiszolgáljon egy rakás különféle művészembert. Pedig itt erről van szó, két iskolából lett egy óriási inkubátorház, ami otthont ad független színházaknak ugyanúgy, mint képzőművészeknek, táncosoknak vagy divattervezőknek, hogy azok egy fedél alatt, de mégis külön munkáikon dolgozzanak.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Menzel utálja a sört, de bírja a magyarokat

terence_hill 2013. április 12., péntek 14:17

Csütörtök délután a Titanic filmfesztivál keretében a VAM Design Centerbe látogatott a hetvenöt éves Jiří Menzel, cseh filmrendező. Mielőtt azonban megérkezett volna, még két előadást és egy kóstolót is tartottak a csarnokban. A cseh újhullám Oscar-díjas rendezőjének operavilágban játszódó új filmjéről nem sok derült ki, de legalább annyit megtudtunk, hogy a rendező bírja a magyarokat, és utálja a sört.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Nyúzás, zúzás és a semmi meg a hang

maze 2013. április 11., csütörtök 14:29

A Hang Világnapja is a héten van, de megtudhat mindent a zsidó karakterekről és a tangóról is!

Amikor a színházak éjszakáznak

Divany.hu 2013. április 10., szerda 09:47

Május 4-én újra Színházak Éjszakája! Nem mintha számunkra nem lenne minden este az, de a főváros idén másodszor is megszervezi a kulturális programot, amiben a következő színházak vesznek részt: Budapest Bábszínház, Budapesti Operettszínház, Centrál Színház, József Attila Színház, Jurányi Inkubátorház, Katona József Színház, Kolibri Színház, Madách Színház, Örkény István Színház, Radnóti Miklós Színház, Szabad Tér Színház, Thália Színház, Újszínház, Vígszínház.

szinhazakejszakaja
Fotó: Színházak éjszakája / Facebook
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87

Blogok, amiket olvasunk

KERTÉSZ Ötletek zöldségágyások beültetéséhez

A nyár általában a pihenés időszaka, ezért a legtöbben ilyenkor már nem akarnak intenzív gondoskodást megkövetelő zöldségeket vetni. Lássuk, mint lehet tenni!

OTTHONTÉRKÉP Hagyd le a képről apu sörhasát!

A nappali ajtaján belógó hatalmas sörhas, egy csak félig látszó kutya vakarózó hátsó lába, lerágott csirkecsont a könyvespolcon – biztosan mindenki látott hasonló vicces vagy visszataszító fotókat ingatlanhirdetésekben.

MÁS TÉSZTA Búzadara dal - megyek panírozni

A nyár minden bizonnyal legújszerűbb dallamos hip-hop slágerében réteslisztről, búzadaráról és kenyérlisztről énekelnek a debreceni egyetem afrikai származású hallgatói. Ne hagyd ki!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés