#VILÁGOM

Megvannak a Jurányi titánjai!

maze 2013. május 30., csütörtök 17:04

Tegnap kihirdették a négy napos Titánium Színházi Szemle díjazottait a Jurányi Inkubátorházban. Mint azt már mi is megírtuk, ez volt az első ilyen színházi mustra, amire kezdő (vagy kevésbé kezdő) 35 év alattiak pályázhattak egy általuk írt színdarabbal, vagy egy régi álmuk megvalósításával. Minden kezdet nehéz, és ez látszott abból is, hogy bár úgy volt, az eredményhirdetés csak a TÁP Színház Hogy élnek a halak a tengerben című Periklész adaptációja után lesz, ám időközben kiderült, hogy még Laboda Kornéléknak sem sikerülhet másfél órásra húzni egy Shakespeare drámát. Ez korábban is feltűnhetett volna, hiszen a darab már egy éve fut, de valahogy nem egyeztettek. Így míg a nézők az előadás második felvonását élvezték, az épület második emeletén kiosztották az elismeréseket a drámaíróknak.

Bodzsár Márk, Bartha Loránd, Radnai Márk
Bodzsár Márk, Bartha Loránd, Radnai Márk
Távolról sincs vége, olvasson még »

A modern balett olyan, mint a diétás szalonna

Koncz Andrea 2013. május 30., csütörtök 12:42

Szenzációsan jó előadást raktak össze az Erkelben , kifejezetten javasolnám terápiás célokra mindenkinek. Aki szereti a balettet, azért nézze meg. Aki viszont berzenkedik tőle, semmiképpen ne hagyja ki, mert végre itt egy előadás, amiből minden hiányzik, amiért utálni szokták a műfajt, és minden benne van, ami jó.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A Coen-fivéreknél a véletlen szüli a brutalitást

terence_hill 2013. május 29., szerda 19:16

A Coen-testvérek filmje, az Inside Llewyn Davis nyerte a Cannes-i filmfesztivál nagydíját, a kritikusok viszont nincsenek elragadtatva tőle. A testvérpárnak bőven akadnak díjakat nyert és megosztó filmjei egyaránt, úgyhogy ebben nincsen is különösebb meglepetés. A filmfesztivál kapcsán viszont összegyűjtöttük a mi kedvenceinket, hogy ha ön valamiért csak most kezdene bele a Coen-filmek megtekintésébe, akkor valamennyi támpontot azért nyújtani tudjunk.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Azt hiszi, boldogtalan? Menjen a Ludwigba!

maze 2013. május 28., kedd 20:51

This must be the place címen nyílt tárlat a dél-afrikai fotóművész, Pieter Hugo műveiből a Ludwig Múzeumban. A 2003 óta kizárólag a Szaharától délre fekvő területeken fotózó művész nagyformátumú fényképezőgéppel dolgozik, aminek segítségével őszinte arckifejezések és természetes, közvetlen párbeszéd jeleit láthatjuk a képein.

A Ludwig most igen sok fotót felvonultató tárlaton mutatja be, hogyan is látja Hugo a huszonegyedik századi Afrikát. Vannak egészen bensőséges fotók családi környezetből, kíméletlen őszinteséggel (például az Atyafiaság sorozat,a melyben megjelenik meztelenül a művész állapotos felesége, vagy édesanyja egy műtét után), vagy a valójában sokkoló Félrenézve című sorozat, ahol idősekről, albínókról és vakokról készült műtermi képeket láthatunk, de a lényeg mégis az, ahogy az igazi Afikát ábrázolja különböző sorozataiban.

Ilyen a Messina című, ami Dél-Afrikának a Zimbabwéval határos Limpopo tartományában található kis város lakosságával foglalkozik, vagy a Hiéna és egyéb emberek, amin egy olyan előadóművész csoport látható, amelyik Nigériában utazgatva, megszelídített hiénákkal és más vadállatokkal tart előadásokat pénzért.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Utoljára Alibizhet a Kamrában

Divany.hu 2013. május 28., kedd 16:36

Három év után, június 11-én búcsúzik a Tünet Együttes Alibi című előadása a Katona József Színház Kamrájától. A "zenés-táncos kihallgatás másfél órában" alkotói ebből az alkalomból meglepetésekkel, soha nem látott kimaradt jelenetekkel és bulival készülnek a groteszk önvizsgálat-revüre.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Mit kezd a Dohány utcai seriff a halakkal és szép Helénával?

Divany.hu 2013. május 27., hétfő 11:24

Május 26-án kezdődött a négynapos Titánium Színházi SzemleJurányi Inkubátorházban, ami egy harmincöt év alatti alkotók részére kiírt drámapályázat lezáró eseménye. A pályázat nyertesei négy helyszínen (Trafó, Thália, Átrium, Jurányi) kaptak lehetőséget a 2013/2014-es évadban bemutatni a darabjukat, ám az eredményhirdetés előtt még remek programok is várnak az érdeklődőkre.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Zsidók, akik nem tudták, mi a zsidóság

Qrator 2013. május 25., szombat 12:41

Ha a németek és a zsidók viszonya a kerül a társalgásba, mindenki egyből a holokausztra gondol, ami egy ilyen szintű traumánál teljesen érthető. Michael Kerstgens Vármúzeumban bemutatott fotósorozata (Oroszok, zsidók, németek) híven tükrözi a holokauszt utáni német hozzáállást, amely a zsidóság totális kompenzációjára és támogatására épít (bár az utóbbi években már kritikusabb szemmel nézik egyes németek a közel-keleti folyamatokat is). Kerstgens egy extrém időszakban, a Szovjetunió széthullása után követte a Németországba kivándorolt zsidóság történetét, ezt mutatja be 40 fotója a Várban.

Magyar táncos rövidfilmje Cannes-ban

Divany.hu 2013. május 24., péntek 11:22

Nem csak egy magyarnak szurkolhattunk Cannesban: Nagy Dénes Lágy eső című rövidfilmje mellett például a The Liver című 21 perces alkotásnak, amit az idei feszitválon beválasztottak a Short Film Corner kategóriába. Rendezte, társ-forgatókönyvírója és főszereplője, valamint producere is Tunyogi Henriett, aki Super 8-as kamerával forgotta a Londonban készült némafilmet.

A csak zenei aláfestést használó, szürrealista-avantgárd rövidfilm az 1920-30-as évek hangulatát idézi és Paul Cox világhírű rendező, fotográfus életének azon szakaszát mutatja meg, amikor hetvenévesen átesett egy májtranszplantáción. Ez a táncos-koreográfus Tunyogi első rendezése, viszont nem az első nemzetközi sikere, hiszen már főszereplője volt a To Music című rövidfilmnek, amit Dél-Franciaországban forgattak, és a holland Feike Santbergen, valamint az amerikai Sophie Kohn közösen írták és rendezték.

Jelen rövidfilmjével Tunyogi még áprilisban megnyerte az Eberfestet, ahol egyébként is nem vetítenek rövidfilmeket, de ez a kisfilm annyira tetszett a fesztivál alapítójának, Roger Ebertnek, az első Pulitzer-díjas kritikusnak, hogy ez eldöntötte a film vetítését Amerikában, sőt 2 Thumbs Up díjat is nekik ítélték.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Daft Punk: újra életet lehelnek a zenébe

terence_hill 2013. május 21., kedd 16:42

Néhány nappal ezelőtt, hatalmas felvezetőkampány után a Daft Punk teljes egészében meghallgathatóvá tette az év legjobban várt lemezét, a Random Access Memories-t (ebből a hivatalos megjelenés után sajna csak belehallgatási lehetőség maradt). Azzal, hogy hogy előtte még kihozták a Get Lucky című számot, annyit már biztosan lehetett tudni, hogy a nyár egyik legnagyobb slágere ezen az albumon lesz. De mi még?

A francia együttes eddig nem sokat törte magát lemezekkel, amikor viszont kijöttek valamivel, az majdnem mindig megforgatta a zenei világot. A Homework című első lemezük például menővé tette az elektronikus zenét, és berobbantott egy hullámot olyan előadókkal, mint az Air, a Cassius, vagy a Justice. Amikor pedig 2006-ban turnézni indultak, bebizonyították, hogy elektronikus zenei előadó is adhat hatalmas koncertet.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Betiltottak egy kiállítást Budapesten

Divany.hu 2013. május 21., kedd 14:38

Alig pár nappal a hivatalos megnyitó előtt betiltották Dés Márton Friss bontás című kiállítását a ferencvárosi Pincegalériában. A Magyar Képzőművészeti Egyetem Festő szakos hallgatója május 22-én szerdán mutatta volna be a Festmények az év minden hónapjából alcímű kiállítását, amire a meghívók ki is mentek annak rendje és módja szerint. Ezzel szemben a Facebookon ma félhivatalos közleményt adtak ki, amiben nyilvánosan tiltakoznak a képzőművészet állami cenzúra alá vonása ellen.

"A kiállításhoz meghívó készült digitális formában, amit május 16-án csütörtökön a galériát fenntartó intézmény, a Ferencvárosi Művelődési Központ emailen szét is küldött" - áll festő Facebook oldalán. "Másnap, május 17-én délelőtt a Ferencvárosi Művelődési Központ megbízott igazgatója telefonon tájékoztatott, hogy a csatolt meghívó képi és poétikai anyaga botrányos és erkölcstelen. Konkrétan: Pünkösd idején nem való félmeztelen bennszülöttekkel, pénteki gyomorrákkal, valamint a testnevelésórák komolyságának megkérdőjelezésével megzavarni a megtisztulni vágyó Nagyérdeműt."

Távolról sincs vége, olvasson még »

Erotikus irodalomra gerjednek a nők

ermiz 2013. május 20., hétfő 17:41

Úgy tűnik, hogy az Ulpius-ház kiadó letarolta az e-könyves piacot. A Bookline sikerlistájára szinte csak az ő könyveik kerültek fel, persze ennek legfőbb oka, hogy szépirodalmi kiadóból néhány év alatt átnyergeltek a szerelmes lányregényekre.

Április legolvasottabb e-könyve a Tejszínhab nélkül, melyet Oravecz Nóra írt. A blogger a self publishinget választotta, azaz maga adta ki a könyvét egy kiadó segítségével. Mindenesetre Oravecz a szingli létformát taglaló könyvére sokan lecsaptak.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Képesek még katarzist okozni

terence_hill 2013. május 19., vasárnap 13:07

Nem könnyű a Flaming Lipsszel. Kissé elcsépelt módon azt szokták mondani, hogy ők Amerika válasza a Radioheadre. Valamennyire borongós és elvont szövegek, furcsa, sejtelmes, selymes férfi énekhang, mindemellett pedig kísérletező zenekar, akik híresek arról, hogy majdnem minden számukban szerepel valami furcsa hang, kütyüzés vagy meglepő váltás. Ezek a váltások a legizgalmasabbak, soha nem lehet sejteni, hogy mikor következik egy ilyen rájuk jellemző fordulat, amitől a lassú, ilyen-olyan számból váratlanul valami hatalmas dolog robban ki. És mindezt úgy csinálják, hogy az egyáltalán nem okoskodó, kioktató vagy nagyzoló.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Cataniában a Kortárs Budapest

Divany.hu 2013. május 18., szombat 11:25

A cataniai Art Factory 2013 elnevezésű kortárs képzőművészeti vásár kiemelt kísérőeseményeként nagyszabású magyar művészeti kiállítás nyílik. A „Contemporary Budapest” (Kortárs Budapest) címmel létrejövő tárlat összesen 29 magyar művész – köztük festők, szobrászok és fotóművészek - alkotásait mutatja be az olaszországi közönségnek.

József Szurcsik: Two champions
József Szurcsik: Two champions
Távolról sincs vége, olvasson még »

A tyúkba szerelmes srác és egyéb furcsaságok

cukorka 2013. május 16., csütörtök 14:06

A Nemzeti Színház színlapján az áll, hogy Az ördög szekrénye című előadás egy cigánymesék alapján készült családi komédia. Szerzője a darab rendezője és díszlettervezője is egyben, Jean Lambert-Wild, aki a hírek szerint jobban örült volna, ha egy cigány költő írja a szövegkönyvet, ám erről Alföldi Róbert Nemzetiből való távozása miatt kénytelen volt lemondani. Így született Az ördög szekrénye, aminek legfőbb baja éppen az, hogy nemigen lehet műfajilag besorolni sehova. Elvileg nyolc éven felüli gyerekeknek ajánlják, akikiből a premieren nem sok volt, és abban sem vagyunk biztosak, hogy később túl sok lesz, nehéz ugyanis eldönteni, kinek szól valójában a mese.

Színesre változtatott valóság

maze 2013. május 15., szerda 12:01

Zivataros időben nem jó kültéri kiállítást rendezni, így aztán hiába erős a Váci utca belső udvarainak vadromantikája, Anton Molnár és az ő legújabb budapesti tárlata a Gefrodinspex Galériában a belső térbe szorult. Nem igazán baj ez, hiszen a galériában elhelyezett képek is bővelkednek vadromantikában, az meg, hogy az állandó esőzések miatt néhány kép a földön hever, különös műhelyjelleget kölcsönöz az egész kiállításnak.

Molnár amúgy is a végletekig közvetlen ember, boldogan körbevezet például bennünket saját színes, életvidám képei között, dedikál és ereklyéket osztogat, ha lenne pár millióm, meg egy elég nagy nappalim, vennék is tőle képet. Az 1988 óta Párizsban élő magyar származású festő igen befutott, stílusát a németalföldi festőkéhez és a nyolcvanas évek pop-artjához hasonlítják, festett képet Cindy Crawfordról és thaiföldi cunamit túlélő Petra Nemcováról, vásárlói között van Jacques Chirac is.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Beintettek a függetlenek az MMA-nak

Divany.hu 2013. május 14., kedd 22:51

Már május elején is hír volt belőle, hogy osztrák, német és magyar művészek tiltakoztak a Fekete György vezette Magyar Művészeti Akadémia és ezúton az új alkotmány ellen, mivel az gyakorlatilag rögzíti, hogy az állami támogatások elosztásánál a "keresztény-nemzeti szellemiségű" műalkotások előnyben részesüljenek". Most a tizenhatnál lényegesen többen, ráadásul mind honi művészek a Független Előadó-művészeti Szövetség égisze alatt bojkottot hirdettek az MMA ellen.

Ami csak kihozható a kerámiából

Divany.hu 2013. május 14., kedd 14:41

Ha ön Geszler Mária, Schrammel Imre, Dobány Sándor, Karsai Zsófia, vagy mondjuk Paul Soldner, Janet Mansfield és Yashuo Hayashi rajongója, akkor pénteken okvetlenül az Iparművészetiben a helye. Ha szimplán csak szeretne megismerkedni a kerámiaművészettel, akkor szeptemberig ráér, de a két időpont közt mindenképp érdemes ellátogatnia a május 17-én nyíló Művészet az agyag kolostorából című kiállításra. Az Iparművészeti Múzeumban szeptember 2-ig látható tárlat a Kecskeméti Kortárs Művészeti Műhelyek Nemzetközi Kerámia Stúdiójának gyűjteményét mutatja be igen nagy részletességgel.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Alföldi Mephistója: a színház, ami valósággá válik

Hermann Veronika 2013. május 11., szombat 15:23

Mi történik akkor, ha az ördög mindent felajánl, amire valaha vágytunk, cserébe viszont a lelkünket kéri? A Mephistóban is fontos szerepet játszó Faust mellett számtalan alkotás örökíti meg ezt a klasszikus dilemmát, és a poént lelőve el kell, hogy áruljuk: Alföldi Mephistója nem oldja föl, inkább további árnyalatokat ad az erkölcsi dilemmához.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ottlik szülinapjától a rajzfilmünnepig jut örülnivaló a hétre

maze 2013. május 9., csütörtök 11:47

De megpróbálhat bejutni a Nemzetibe, vagy megtudhatja azt is, ki az igazi fotóművész.

A szőrsapkától a Csillagszemű juhászig

Toma 2013. május 6., hétfő 18:38

Szorgos vörösvértestek, vadludakon utazó kisfiú, pénzéhes kacsa voltak gyerekkorunk rajzfilmjeinek bizarr főhősei. Önnek ki volt a kedvenc?

Elmentem egy lakásba és találtam ott egy kiállítást

Dívány 2013. május 4., szombat 18:08

Bár a különféle lakásszínházak egyre népszerűbbek, műteremlakásból pedig rengeteg van, igazi lakáskiállítást mostanában keveset rendeznek Budapesten. A lakáskiállítás lényege ugyanis, hogy a művész valóban a saját lakásában állítja ki munkáit, amelyekre sokszor csak külön, vagy rejtett, a beavatottak számára ismert módon elérhető meghívóval lehet belépni.

Elnézést, jó helyen járunk?

A meghívó ezúttal a Tumbrl nevű népszerű közösségi oldalon érkezik, itt tette közzé ugyanis a kiállítást rendező művész, Hajdu Zsolt a hetedik kerületi helyszínt és az időpontot: Damjanich utca, 19 óra 19 perc. Érkezéskor kicsit tanácstalanul állunk a fotós kollégával, csöngetésünkre egy idősebb hölgy nyit ajtót, akinek próbáljuk elmagyarázni, hogy pontosan miért is jöttünk. A félreértés gyorsan eloszlik, kiderül, hogy jó helyen járunk, csak nem a jó ajtónál: megérkezik Hajdu Zsolt és betessékel bennünket otthonába, ami ezúttal kiállítótérként funkcionál.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Gyilkos vágyak kegyetlen játéka

cukorka 2013. május 3., péntek 15:25

Hogyan is lehet lealjasítani egy filmcímet egyetlen fordítással? Remek példa erre Brian De Palma új rendezése a Passion - Gyilkos vágyak. Persze az is lehet, hogy a címadó csak az ajánlót látta, és ebből úgy sejtette az elemi ösztönös ízt rajta, mert a traileren például úgy tűnik, hogy ezt tényleg inkább Paul Verhoeven rendezte és Joe Eszterhas írta, csak éppen Európában játsszák.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A hamvadó cigaretta mindennek a veszte

cukorka 2013. május 2., csütörtök 18:11

Annyira jó mai embernek lenni, a jelenben élni, hogy ennél már csak az a jobb, ha beléphetünk a múltba. Hát még ha ezt könnyedén és laza vállrándítással tehetjük, mert emlékképek kavalkádjában zenés vígjáték köntösébe csomagolják számunkra, annál jobb. Valami ilyesmit hozott létre Göttinger Pál a Radnóti Színház társulatával, amikor színpadra állította a Mozgófénykép című Nényei Pál darabot.

Ha szívesen utaznának vissza a múltba, akkor erre két és fél óra áll rendelkezésükre, és az utazás során nem elég, hogy megelevenednek az 1930-as évek, de még a jelenetek és szereplőik is nagyon, nagyon ismerősek.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Szonettekkel jár a bál a héten

maze 2013. május 2., csütörtök 09:31

Anyák napja lesz, meg Színházak Éjszakája és Tudósok koncert is, de a lényeg, hogy kezdődik a Japán Filmhét! Ninja!

Mitől lesz egy videón sminkelő csajból egymilliárd kattintásos nő?

terence_hill 2013. május 1., szerda 12:31

Az amerikai Jenna Marbles egy viszonylag új keletű elit klub tagja: a huszonhat éves lány ugyanis egy Youtube-híresség, saját csatornával, videóit több mint egymilliárdan látták már. A harminc fölöttiek körében ugyan kevesen ismerik Amerikában, a népszerűsége mégis megkérdőjelezhetetlen a tinédzserek között. Több rajongója van Facebookon, mint az idei Oscar-díjas Jennifer Lawrence-nek, több követője van Twitteren, mint a Fox Newsnak, és többen figyelik Instagramon, mint Oprah Winfrey-t, az amerikai televíziózás egyik legsikeresebb emberét (aki nem mellesleg a világ egyik legbefolyásosabb nője is). Jenna Marblest egyenesen a jövő sztárjaként üdvözli a New York Times: de mivel érdemelte ki mindezt?

Távolról sincs vége, olvasson még »
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés