#VILÁGOM

Vampire Weekend: kár volt felnőni

terence_hill 2013. június 10., hétfő 18:21

Nincs könnyű helyzetben a harmadik lemezével a Vampire Weekend. Amikor a brooklyni együttes 2008-ban megjelent, rögtön az év egyik legfelkapottabb zenekara lett, többek között a szintén brooklyni MGMT mellett. A második album aztán komoly vízválasztó minden együttes életében. Miközben az MGMT majdnem kicsinálta magát azzal, hogy nem folytatta a slágeres vonalat, addig a Vampire Weekend simán átvészelte a dolgot azzal, hogy alig változtatott a zenéjén - valamivel érettebbnek állították be, valójában viszont csak unalmas volt. A nemrég megjelent harmadik lemezüket, a Modern Vampires of the Cityt megint imádja a zenei sajtó, igazi zenebuzikként viszont most azt fogjuk végre eldönteni, hogy végképp lehúzhatjuk-e őket az érdekes zenekarok listájáról, vagy maradt-e még bennük lendület.

Távolról sincs vége, olvasson még »

David Černýt is kiöntötte a Duna

cukorka 2013. június 8., szombat 13:53

A cseh botrányszobrász, David Černý kiállításával nyitott szerdán a Műcsarnok új kiállítóterme, az M0 projektgalériája a nagyközönség előtt. A Létezés című kiállításra maga a művész is ellátogatott, hogy aztán végig terpeszben állva hallgassa a megnyitót, és fogadja a gratulációkat az akváriumára, amibe Hirst híres cápája helyett ő inkább Szaddam Husszeint tette, nyaka és lábai köré tekert kötéllel. Az akvárium mellett négy óriási fegyvert is hozott a szobrász, bár nem személyesen ő szállította, hiszen ő Cessna típusú kisrepülőjével érkezett a nagy eseményre. Černý ekkor szembesült először a magyar árvízhelyzettel, emiatt ugyanis Esztergomban kellett leszállnia a budapesti landolás helyett, és még a megnyitón is ennek hatása alatt állt.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Esterházy, Bächer, Térey együtt sem a Könyvhét rémei

maze 2013. június 7., péntek 00:19

Idén június 6-10 között lesz a 84. Ünnepi Könyvhét a Vörösmarty téren. Mivel a megjelenő könyvekből szerencsére Dunát lehetne rekeszteni, mi most azokat vesszük csak sorba, amik szerintünk érdekelhetik önöket. Minket legalábbis érdekelnek.

index001
Fotó: Valuska Gábor
Távolról sincs vége, olvasson még »

POSZToljon, olvasson vagy csak bulizzon a héten!

maze 2013. június 5., szerda 13:52

Színházért Pécsre, könyvért a Vörösmarty térre, Chemical Brothers koncertért pedig a Corvinba érdemes menni a héten.

Angol nyelven játsszák Kertész Imre Kaddisát

Dívány 2013. június 4., kedd 16:40

2013. június 5-7. között két amerikai művész hozza el Budapestre Kertész Imre Kaddis a meg nem született gyermekért című kisregényének első angol nyelvű színpadi változatát. A darab a Kaddis címet kapta. A Kaddis a rituálé, a veszteség és a kínzó belső konfliktusok egyfajta felfedező útja, amiben a sarokba szorított ember egy kudarcot vallott házasságban soha meg nem született gyermeke hiányát siratja – miután mantrája mindvégig az volt, hogy nem segíthet gyermeket olyan világra, ahol a holokauszthoz hasonló borzalom megtörténhet.

Kaddis 3
Távolról sincs vége, olvasson még »

Bertolucci magának rendezett filmet

cukorka 2013. június 2., vasárnap 19:36

Bernardo Bertolucci a 2003-as Álmodozók óta nem forgatott, ám most mégis úgy érezte, van még mondanivalója rajongói számára, és megrendezte az Én és te című filmet. Ha az Utolsó tangó Párizsban rendezője filmet készít, azt mindig dráma kategóriába sorolják, nem történt ez másképp az Én és te című filmmel se. Mondjuk, nehezen is lehet besorolni a mestert máshová, ráadásul új filmjétől sem fogja senki majd a hasát a nevetéstől, míg nézi.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Egyenes az út a pusztulásba

jeanpierre 2013. június 2., vasárnap 11:27

Végre nem esik az eső? Még nincs programja vasárnap délutánra? Nézze meg a Csepel Műveket! Az utóbbi időben egyre elterjedtebbek a különböző városnéző túrák. Szerveztek már úgynevezett gasztrosétát a budapesti zsidónegyedbe, a Menhely Alapítvány túráján meg lehetett nézni a hajléktalanok menedékeit, és most kisebb csoportokban be lehet járni a Csepel Műveket is. A meghívóban performatív kiállítás, vizuális rekonstrukció és hangjáték is szerepelt, amitől úgy tűnt, annyira őrülten menőnek akar tűnni az egész, hogy eleinte őszintén rettegtünk és erősen kételkedtünk, érdemes-e megnézni. Aztán szerencsére csak belevágtunk.

Távolról sincs vége, olvasson még »

56-os magyar gépeltérítőkről szól az utóbbi idők legjobb magyar filmje

terence_hill 2013. június 1., szombat 15:41

Nemrég mutatták be az Átrium moziban az utóbbi idők legjobb magyar filmjét, ami történetesen egy ötvenöt perces tévéfilm egy kevéssé ismert történetből: egy 1956-os repülőgép-eltérítésről. A Szabadság különjáratban nincsenek üresjáratok, cserében viszont vannak egészen ügyes poénok, jól kitalált mellékszereplők, és érdekes, sőt elgondolkodtató fordulatok. Ahogy Köbli Norbert forgatókönyvíró a Díványnak elmondta, ősszel tervezik bemutatni a filmet, addig egy-két nemzetközi tévés fesztiválon szeretnék megmérettetni magukat. Szóval őszig mindenki tartsa fejben: megint született egy király magyar film, amiért ezúttal tényleg érdemes lesz várni.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Megvannak a Jurányi titánjai!

maze 2013. május 30., csütörtök 17:04

Tegnap kihirdették a négy napos Titánium Színházi Szemle díjazottait a Jurányi Inkubátorházban. Mint azt már mi is megírtuk, ez volt az első ilyen színházi mustra, amire kezdő (vagy kevésbé kezdő) 35 év alattiak pályázhattak egy általuk írt színdarabbal, vagy egy régi álmuk megvalósításával. Minden kezdet nehéz, és ez látszott abból is, hogy bár úgy volt, az eredményhirdetés csak a TÁP Színház Hogy élnek a halak a tengerben című Periklész adaptációja után lesz, ám időközben kiderült, hogy még Laboda Kornéléknak sem sikerülhet másfél órásra húzni egy Shakespeare drámát. Ez korábban is feltűnhetett volna, hiszen a darab már egy éve fut, de valahogy nem egyeztettek. Így míg a nézők az előadás második felvonását élvezték, az épület második emeletén kiosztották az elismeréseket a drámaíróknak.

Bodzsár Márk, Bartha Loránd, Radnai Márk
Bodzsár Márk, Bartha Loránd, Radnai Márk
Távolról sincs vége, olvasson még »

A modern balett olyan, mint a diétás szalonna

Koncz Andrea 2013. május 30., csütörtök 12:42

Szenzációsan jó előadást raktak össze az Erkelben , kifejezetten javasolnám terápiás célokra mindenkinek. Aki szereti a balettet, azért nézze meg. Aki viszont berzenkedik tőle, semmiképpen ne hagyja ki, mert végre itt egy előadás, amiből minden hiányzik, amiért utálni szokták a műfajt, és minden benne van, ami jó.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A Coen-fivéreknél a véletlen szüli a brutalitást

terence_hill 2013. május 29., szerda 19:16

A Coen-testvérek filmje, az Inside Llewyn Davis nyerte a Cannes-i filmfesztivál nagydíját, a kritikusok viszont nincsenek elragadtatva tőle. A testvérpárnak bőven akadnak díjakat nyert és megosztó filmjei egyaránt, úgyhogy ebben nincsen is különösebb meglepetés. A filmfesztivál kapcsán viszont összegyűjtöttük a mi kedvenceinket, hogy ha ön valamiért csak most kezdene bele a Coen-filmek megtekintésébe, akkor valamennyi támpontot azért nyújtani tudjunk.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Azt hiszi, boldogtalan? Menjen a Ludwigba!

maze 2013. május 28., kedd 20:51

This must be the place címen nyílt tárlat a dél-afrikai fotóművész, Pieter Hugo műveiből a Ludwig Múzeumban. A 2003 óta kizárólag a Szaharától délre fekvő területeken fotózó művész nagyformátumú fényképezőgéppel dolgozik, aminek segítségével őszinte arckifejezések és természetes, közvetlen párbeszéd jeleit láthatjuk a képein.

A Ludwig most igen sok fotót felvonultató tárlaton mutatja be, hogyan is látja Hugo a huszonegyedik századi Afrikát. Vannak egészen bensőséges fotók családi környezetből, kíméletlen őszinteséggel (például az Atyafiaság sorozat,a melyben megjelenik meztelenül a művész állapotos felesége, vagy édesanyja egy műtét után), vagy a valójában sokkoló Félrenézve című sorozat, ahol idősekről, albínókról és vakokról készült műtermi képeket láthatunk, de a lényeg mégis az, ahogy az igazi Afikát ábrázolja különböző sorozataiban.

Ilyen a Messina című, ami Dél-Afrikának a Zimbabwéval határos Limpopo tartományában található kis város lakosságával foglalkozik, vagy a Hiéna és egyéb emberek, amin egy olyan előadóművész csoport látható, amelyik Nigériában utazgatva, megszelídített hiénákkal és más vadállatokkal tart előadásokat pénzért.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Utoljára Alibizhet a Kamrában

Divany.hu 2013. május 28., kedd 16:36

Három év után, június 11-én búcsúzik a Tünet Együttes Alibi című előadása a Katona József Színház Kamrájától. A "zenés-táncos kihallgatás másfél órában" alkotói ebből az alkalomból meglepetésekkel, soha nem látott kimaradt jelenetekkel és bulival készülnek a groteszk önvizsgálat-revüre.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Mit kezd a Dohány utcai seriff a halakkal és szép Helénával?

Divany.hu 2013. május 27., hétfő 11:24

Május 26-án kezdődött a négynapos Titánium Színházi SzemleJurányi Inkubátorházban, ami egy harmincöt év alatti alkotók részére kiírt drámapályázat lezáró eseménye. A pályázat nyertesei négy helyszínen (Trafó, Thália, Átrium, Jurányi) kaptak lehetőséget a 2013/2014-es évadban bemutatni a darabjukat, ám az eredményhirdetés előtt még remek programok is várnak az érdeklődőkre.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Zsidók, akik nem tudták, mi a zsidóság

Qrator 2013. május 25., szombat 12:41

Ha a németek és a zsidók viszonya a kerül a társalgásba, mindenki egyből a holokausztra gondol, ami egy ilyen szintű traumánál teljesen érthető. Michael Kerstgens Vármúzeumban bemutatott fotósorozata (Oroszok, zsidók, németek) híven tükrözi a holokauszt utáni német hozzáállást, amely a zsidóság totális kompenzációjára és támogatására épít (bár az utóbbi években már kritikusabb szemmel nézik egyes németek a közel-keleti folyamatokat is). Kerstgens egy extrém időszakban, a Szovjetunió széthullása után követte a Németországba kivándorolt zsidóság történetét, ezt mutatja be 40 fotója a Várban.

Magyar táncos rövidfilmje Cannes-ban

Divany.hu 2013. május 24., péntek 11:22

Nem csak egy magyarnak szurkolhattunk Cannesban: Nagy Dénes Lágy eső című rövidfilmje mellett például a The Liver című 21 perces alkotásnak, amit az idei feszitválon beválasztottak a Short Film Corner kategóriába. Rendezte, társ-forgatókönyvírója és főszereplője, valamint producere is Tunyogi Henriett, aki Super 8-as kamerával forgotta a Londonban készült némafilmet.

A csak zenei aláfestést használó, szürrealista-avantgárd rövidfilm az 1920-30-as évek hangulatát idézi és Paul Cox világhírű rendező, fotográfus életének azon szakaszát mutatja meg, amikor hetvenévesen átesett egy májtranszplantáción. Ez a táncos-koreográfus Tunyogi első rendezése, viszont nem az első nemzetközi sikere, hiszen már főszereplője volt a To Music című rövidfilmnek, amit Dél-Franciaországban forgattak, és a holland Feike Santbergen, valamint az amerikai Sophie Kohn közösen írták és rendezték.

Jelen rövidfilmjével Tunyogi még áprilisban megnyerte az Eberfestet, ahol egyébként is nem vetítenek rövidfilmeket, de ez a kisfilm annyira tetszett a fesztivál alapítójának, Roger Ebertnek, az első Pulitzer-díjas kritikusnak, hogy ez eldöntötte a film vetítését Amerikában, sőt 2 Thumbs Up díjat is nekik ítélték.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Daft Punk: újra életet lehelnek a zenébe

terence_hill 2013. május 21., kedd 16:42

Néhány nappal ezelőtt, hatalmas felvezetőkampány után a Daft Punk teljes egészében meghallgathatóvá tette az év legjobban várt lemezét, a Random Access Memories-t (ebből a hivatalos megjelenés után sajna csak belehallgatási lehetőség maradt). Azzal, hogy hogy előtte még kihozták a Get Lucky című számot, annyit már biztosan lehetett tudni, hogy a nyár egyik legnagyobb slágere ezen az albumon lesz. De mi még?

A francia együttes eddig nem sokat törte magát lemezekkel, amikor viszont kijöttek valamivel, az majdnem mindig megforgatta a zenei világot. A Homework című első lemezük például menővé tette az elektronikus zenét, és berobbantott egy hullámot olyan előadókkal, mint az Air, a Cassius, vagy a Justice. Amikor pedig 2006-ban turnézni indultak, bebizonyították, hogy elektronikus zenei előadó is adhat hatalmas koncertet.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Betiltottak egy kiállítást Budapesten

Divany.hu 2013. május 21., kedd 14:38

Alig pár nappal a hivatalos megnyitó előtt betiltották Dés Márton Friss bontás című kiállítását a ferencvárosi Pincegalériában. A Magyar Képzőművészeti Egyetem Festő szakos hallgatója május 22-én szerdán mutatta volna be a Festmények az év minden hónapjából alcímű kiállítását, amire a meghívók ki is mentek annak rendje és módja szerint. Ezzel szemben a Facebookon ma félhivatalos közleményt adtak ki, amiben nyilvánosan tiltakoznak a képzőművészet állami cenzúra alá vonása ellen.

"A kiállításhoz meghívó készült digitális formában, amit május 16-án csütörtökön a galériát fenntartó intézmény, a Ferencvárosi Művelődési Központ emailen szét is küldött" - áll festő Facebook oldalán. "Másnap, május 17-én délelőtt a Ferencvárosi Művelődési Központ megbízott igazgatója telefonon tájékoztatott, hogy a csatolt meghívó képi és poétikai anyaga botrányos és erkölcstelen. Konkrétan: Pünkösd idején nem való félmeztelen bennszülöttekkel, pénteki gyomorrákkal, valamint a testnevelésórák komolyságának megkérdőjelezésével megzavarni a megtisztulni vágyó Nagyérdeműt."

Távolról sincs vége, olvasson még »

Erotikus irodalomra gerjednek a nők

ermiz 2013. május 20., hétfő 17:41

Úgy tűnik, hogy az Ulpius-ház kiadó letarolta az e-könyves piacot. A Bookline sikerlistájára szinte csak az ő könyveik kerültek fel, persze ennek legfőbb oka, hogy szépirodalmi kiadóból néhány év alatt átnyergeltek a szerelmes lányregényekre.

Április legolvasottabb e-könyve a Tejszínhab nélkül, melyet Oravecz Nóra írt. A blogger a self publishinget választotta, azaz maga adta ki a könyvét egy kiadó segítségével. Mindenesetre Oravecz a szingli létformát taglaló könyvére sokan lecsaptak.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Képesek még katarzist okozni

terence_hill 2013. május 19., vasárnap 13:07

Nem könnyű a Flaming Lipsszel. Kissé elcsépelt módon azt szokták mondani, hogy ők Amerika válasza a Radioheadre. Valamennyire borongós és elvont szövegek, furcsa, sejtelmes, selymes férfi énekhang, mindemellett pedig kísérletező zenekar, akik híresek arról, hogy majdnem minden számukban szerepel valami furcsa hang, kütyüzés vagy meglepő váltás. Ezek a váltások a legizgalmasabbak, soha nem lehet sejteni, hogy mikor következik egy ilyen rájuk jellemző fordulat, amitől a lassú, ilyen-olyan számból váratlanul valami hatalmas dolog robban ki. És mindezt úgy csinálják, hogy az egyáltalán nem okoskodó, kioktató vagy nagyzoló.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Cataniában a Kortárs Budapest

Divany.hu 2013. május 18., szombat 11:25

A cataniai Art Factory 2013 elnevezésű kortárs képzőművészeti vásár kiemelt kísérőeseményeként nagyszabású magyar művészeti kiállítás nyílik. A „Contemporary Budapest” (Kortárs Budapest) címmel létrejövő tárlat összesen 29 magyar művész – köztük festők, szobrászok és fotóművészek - alkotásait mutatja be az olaszországi közönségnek.

József Szurcsik: Two champions
József Szurcsik: Two champions
Távolról sincs vége, olvasson még »

A tyúkba szerelmes srác és egyéb furcsaságok

cukorka 2013. május 16., csütörtök 14:06

A Nemzeti Színház színlapján az áll, hogy Az ördög szekrénye című előadás egy cigánymesék alapján készült családi komédia. Szerzője a darab rendezője és díszlettervezője is egyben, Jean Lambert-Wild, aki a hírek szerint jobban örült volna, ha egy cigány költő írja a szövegkönyvet, ám erről Alföldi Róbert Nemzetiből való távozása miatt kénytelen volt lemondani. Így született Az ördög szekrénye, aminek legfőbb baja éppen az, hogy nemigen lehet műfajilag besorolni sehova. Elvileg nyolc éven felüli gyerekeknek ajánlják, akikiből a premieren nem sok volt, és abban sem vagyunk biztosak, hogy később túl sok lesz, nehéz ugyanis eldönteni, kinek szól valójában a mese.

Színesre változtatott valóság

maze 2013. május 15., szerda 12:01

Zivataros időben nem jó kültéri kiállítást rendezni, így aztán hiába erős a Váci utca belső udvarainak vadromantikája, Anton Molnár és az ő legújabb budapesti tárlata a Gefrodinspex Galériában a belső térbe szorult. Nem igazán baj ez, hiszen a galériában elhelyezett képek is bővelkednek vadromantikában, az meg, hogy az állandó esőzések miatt néhány kép a földön hever, különös műhelyjelleget kölcsönöz az egész kiállításnak.

Molnár amúgy is a végletekig közvetlen ember, boldogan körbevezet például bennünket saját színes, életvidám képei között, dedikál és ereklyéket osztogat, ha lenne pár millióm, meg egy elég nagy nappalim, vennék is tőle képet. Az 1988 óta Párizsban élő magyar származású festő igen befutott, stílusát a németalföldi festőkéhez és a nyolcvanas évek pop-artjához hasonlítják, festett képet Cindy Crawfordról és thaiföldi cunamit túlélő Petra Nemcováról, vásárlói között van Jacques Chirac is.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Beintettek a függetlenek az MMA-nak

Divany.hu 2013. május 14., kedd 22:51

Már május elején is hír volt belőle, hogy osztrák, német és magyar művészek tiltakoztak a Fekete György vezette Magyar Művészeti Akadémia és ezúton az új alkotmány ellen, mivel az gyakorlatilag rögzíti, hogy az állami támogatások elosztásánál a "keresztény-nemzeti szellemiségű" műalkotások előnyben részesüljenek". Most a tizenhatnál lényegesen többen, ráadásul mind honi művészek a Független Előadó-művészeti Szövetség égisze alatt bojkottot hirdettek az MMA ellen.

Ami csak kihozható a kerámiából

Divany.hu 2013. május 14., kedd 14:41

Ha ön Geszler Mária, Schrammel Imre, Dobány Sándor, Karsai Zsófia, vagy mondjuk Paul Soldner, Janet Mansfield és Yashuo Hayashi rajongója, akkor pénteken okvetlenül az Iparművészetiben a helye. Ha szimplán csak szeretne megismerkedni a kerámiaművészettel, akkor szeptemberig ráér, de a két időpont közt mindenképp érdemes ellátogatnia a május 17-én nyíló Művészet az agyag kolostorából című kiállításra. Az Iparművészeti Múzeumban szeptember 2-ig látható tárlat a Kecskeméti Kortárs Művészeti Műhelyek Nemzetközi Kerámia Stúdiójának gyűjteményét mutatja be igen nagy részletességgel.

Távolról sincs vége, olvasson még »
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87

Blogok, amiket olvasunk

KERTÉSZ Ötletek zöldségágyások beültetéséhez

A nyár általában a pihenés időszaka, ezért a legtöbben ilyenkor már nem akarnak intenzív gondoskodást megkövetelő zöldségeket vetni. Lássuk, mint lehet tenni!

OTTHONTÉRKÉP Hagyd le a képről apu sörhasát!

A nappali ajtaján belógó hatalmas sörhas, egy csak félig látszó kutya vakarózó hátsó lába, lerágott csirkecsont a könyvespolcon – biztosan mindenki látott hasonló vicces vagy visszataszító fotókat ingatlanhirdetésekben.

MÁS TÉSZTA Búzadara dal - megyek panírozni

A nyár minden bizonnyal legújszerűbb dallamos hip-hop slágerében réteslisztről, búzadaráról és kenyérlisztről énekelnek a debreceni egyetem afrikai származású hallgatói. Ne hagyd ki!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés