#VILÁGOM

Így ne írjon szingliregényt!

ermiz 2013. július 7., vasárnap 08:43

Igazi hiánypótló mű született Kőváry Anett rádiós-műsorvezető tollából. Nem fogják kitalálni, mit írt az íróvá avanzsált rádiós: igen, bizony, szingliregényt. A hiánypótló mű 495 oldal, és az alaptörténet szerint egy rádiós (Végvári Vanda) valahogy belekeveredik az autóversenyzésbe, mindezt huszonévesen, két válással a háta mögött. Egy lánycsapat tagjaként versenyezget a ki tudja milyen autójában - amire a Királylány matricát tették a cuki szerelő fiúk -  miközben a pasik döngicsélnek körülötte, de ő nem tud dönteni, és bár mindegyikben gyermekei leendő apját látja, ez az érzés néhány nap, rosszabb esetben néhány hét alatt elmúlik.

kovary
Fotó: Kőváry Anett / Facebook
Távolról sincs vége, olvasson még »

Ezt olvassa a strandon!

maze 2013. július 4., csütörtök 11:49

Most, hogy végre beütött a nyár, ajánlunk néhány könyvet a strandoláshoz. Csak semmi komolykodás, az alábbiakban igyekeztünk olyan júliusi összefoglalót írni, ami nem erőlteti túl az agyat, de azért arra is tud mellette figyelni, hogy ne maradjon túl soká a tűző napon.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Legyen büszke magára, sok jó program a nyárra!

maze 2013. július 4., csütörtök 11:06

Na jó, csak a hétre, legalábbis egyelőre. A Budapest Pride ontja a lehetőségeket, színházért meg mehetünk vidékre vagy a Hyppolitra Pesten.

Aki még a haláltáborban is újságot írt

maze 2013. július 3., szerda 11:31

Igazából szinte a véletlennek köszönhető, hogy pár hónapja eljutottam a Bálint házba, Láng György (1908-1976) író, zeneszerző 105 éves születésnapi megemlékezésére, aminek Gyermekeimnek volt a címe. Erre az alkalomra néhány cédét is kiadtak, bár kereskedelmi forgalomba sajnos nem hozták őket. Azért sajnos, mert ott, az ünnepségen ezeket a dalokat szólaltatták meg a színpadon úgy, hogy néha recsegő felvételekről Láng énekelte szerzeményeit. Megható esemény volt, családias hangulattal egy olyan emberről, akiről valóban keveset tud a nyilvánosság, és olyan dalokkal, amelyeket tényleg szívesen hallgatnánk amúgy is.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Levendula, meztelen nők és cirkusz - Heti kimenő

maze 2013. június 27., csütörtök 13:16

Sok színház, némi gyerekprogram és egy kis hedon várja a héten a kultúrára szomjazókat.

Tematizáltuk a nyári színházi játékokat

maze 2013. június 23., vasárnap 18:30

Hiányzik a színház most, hogy beütött a nyári szünet? Lehet azért találni színházi előadásokat, mi meg majd jól megmondjuk, miből kell szemezgetni, illetve, hogy hova kell utazzon, ha örökérvényű klasszikust akar látni. Mert valljuk be, kevesen visznek Csehovot vagy Brechtet nyári haknira, viszont annál nagyobb előszeretettel vesznek elő egyéb híres témákat. Hogy könnyebb legyen a választás, felosztottuk kategóriákra a nyári előadások közül az izgalmasabbakat, így tematika szerint láthatja, hogy milyen darabokkal kedveskednek a különböző szabad- és nem szabadtéri színpadok.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Töltse Weöressel a második leghosszabb napot!

maze 2013. június 22., szombat 15:28

Szombaton száz éve, hogy koszorús írónk-költőnk-műfordítónk Weöres Sándor meglátta a napvilágot, egy nappal a leghosszabb éjszaka, azaz Szentiván éjjele és a csillagászati nyár kezdete után. Ennek örömére nemcsak a tévé fogja ömleszteni az emlékműsorokat, hanem számos program is várja majd az érdeklődőket az ország különböző pontjain.

Carey Mulligant a rámenőssége tette a legfelkapottabb színésznővé

terence_hill 2013. június 22., szombat 15:15

Ha az elmúlt években nem csak a legnagyobb nyári sikerfilmekre ült be a moziba, akkor biztos találkozott már a színésznő nevével. Egészen eddig könnyedén megúszhatta a dolgot, idén azonban a huszonnyolc éves Mulligan a Nagy Gatsbyvel az év egyik legfelkapottabb filmjében szerepel, bár mellette játszik a Coen-testvérek Cannesban díjnyertes filmjében is. Az igaz ugyan, hogy játszott már Johnny Depp-pel és Christan Bale-lel a Közellengségben is, de valószínűleg az volt a legkevésbé érdekes felbukkanása az utóbbi időben. Hogyan keveredett a színészi pályára? Hogyan lett az év talán legfelkapottabb színésznője? Tényleg beszél németül is?

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ezekben a múzeumokban éjszakázzon szombaton!

maze 2013. június 21., péntek 14:28

Már a Heti Kimenőben is adtunk ízelítőt belőle, de most részletesen kitérünk a szombat esti Múzeumok Éjszakájának programjaira, kedvcsinálónak. Ugyan a fővárosban már tíz éve rendezték az elsőt, de úgy tűnik, az évfordulónak nem kerítenek különösebben nagy feneket, inkább ismét csak annak örülnek, hogy egy jegy árával az összes múzeumot végig lehet járni, és ez tényleg öröm, mi is osztozunk benne. A Múzeumok Éjszakája tehát nem véletlenül népszerű rendezvény, ha valakinek nincs tömegiszonya, akkor nyugodtan nézzen körül. Mindjárt mondjuk is, miket ajánlunk!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Hőségben még az Istenek is a fejükre esnek

maze 2013. június 20., csütörtök 18:18

Vagy thrash metál koncertre mennek, vagy vidékre fesztiválozni. Lokálpatriótáknak viszont ott lesz a Múzeumok Éjszakája!

Vérben tocsogó krimik a nyárra

zezse 2013. június 20., csütörtök 10:19

A magyar krimikről mostanában nem volt mit beszélni, ennek oka főleg az, hogy maximum a Budapest Noirt lehetne megemlíteni. Most az Athenaeum egy új sorozatot dobott piacra. Bár a skandináv krimikkel nem veszik fel a versenyt, nem teljesítettek rosszul.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Női szerepek és egzotikumok a KAFF-on

maze 2013. június 19., szerda 13:49

Kecskeméten június 19. és 23. között tizenegyedik alkalommal sereglenek össze az animációsfilm-rajongók, hogy részt vegyenek a KAFF-on, azaz a kétévente megrendezett Kecskeméti Animációs Filmfesztiválon. Az idei fesztivál jelmondata az Animáció határok nélkül lett, mivel a szervezők szerint a filmtörténet kezdete óta is kontinenseken átívelve létezik a képek megmozgatásának a művészete.

Ami a női szerepeket illeti: három nagymamájának életútját eleveníti meg a 2009-es KAFF fődíjas alkotója Glaser Katalin. Joy Batchelorról, az első szigetországi egészestés rajzjátékfilm, az Állatfarm társrendezőjének életéről, filmjeiről lánya, Vivien Halas tart előadást. Tissa David, a rajzfilmkészítést Amerikában emancipáló magyar származású rajzfilmes musical-filmjét, a Hollandiában készült Szentivánéji álmot vetítjük.

A Gruffaló gyermeke című filmben a Gruffalo papa, anyukákat meghazudtoló féltéssel óvja a gyerkőcöt az erdőben lakozó nagy gonosz egértől. A film a klasszikus angol gyerekmese adaptációja, Helena Bonham Carter narrációjával.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Elek Ferenc nem lesz hagymázós Kabos

maze 2013. június 17., hétfő 20:15

Elek Ferenccel, a Katona József Színház színészével a Belvárosi Színház előterében beszélgettünk. Ritka alkalom, hogy nem a Katonában láthatjuk, hanem számára is új helyszínen, hiszen itt próbálják a Hippolyt című darabot, aminek Kulka János a címszereplője, ő pedig Schneider urat fogja játszani. A színész néhány hete töltötte be 39. szülinapját, de elmondása szerint nem csinált ebből különösebb felhajtást. "Nem igazán ünneplem a szülinapom, de akkor egész nap dolgoztam. Így aztán ennél jobban nem is telhetett volna" - mondta a Díványnak, majd kitért rá, hogy a Hippolytról még viszonylag keveset tud mesélni, mivel csak mostanában kezdték el próbálni. "Július negyedikén van a bemutató, azaz körülbelül hat hetünk van rá, hogy összerakjuk. A színházban azért ennél több idő szokott lenni a próbákra. Persze hozzátartozik, hogy nagyon sokfelé dolgozunk, rengeteg helyről jövünk, ezért is jut kevesebb idő a próbára."

Távolról sincs vége, olvasson még »

És mit adtak nekünk az oroszok? A szamovárt

cukorka 2013. június 16., vasárnap 21:47

A Bárka Színház Volodimir Klimenko (Klim) Anna Karenina átdolgozását mutatta be pár hónappal ezelőtt. Lev Tolsztoj drámáját Vlad Troickij kijevi rendező álmodta színpadra, akinek egy mentsége lehet: nem ismerte a honi színészeket, akiket felkért a főszerepek eljátszására. Más magyarázatot nem igen találunk arra, hogyan tehette meg címszereplőnek a balerina alkatú (értsd: ijesztően sovány) Szorcsik Krisztát, és hogyan választhatta mellé a nálánál kábé húsz évvel fiatalabb (-nak kinéző) Száraz Dénest. A többi színésszel viszont egyáltalán nem nyúlt mellé, de fentiek pont elégnek bizonyultak ahhoz, hogy a világirodalom klasszikusát élvezhetetlenné tegye.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Harmincas nyomdász aTilos-logó egykori fejhallgatós kisfiúja

maze 2013. június 15., szombat 10:24

A Tilos Maraton, a Tilos Rádiónak Dürer-kerttel közösen tartott kilenc napos fesztiválja nem új keletű dolog, de most először fordul elő, hogy híres logójuk főszereplője, a fülhallgatós, szemüveges srác is megfordul rajta. A Tilos Rádió ügyvezetője Papó (Csabai Gábor), csütörtökön este a fesztivál színpadán üdvözölte az időközben felcseperedett egykori kissrácot, és a Dívány kérdésére elmesélte, hogyan sikerült ezt több mint húsz év után összehozni.

"Régóta keressük a logó eredetét, ami a '90-es évek elején egy Tilos parti plakátjának készült. A történet szerint az egyik grafikusunk valamelyik fotós újságban találta a kissrác képét, majd alakítgatta a maga akkor még szerény eszközeivel (hiszen nem létezett még photoshop, meg számítógépes grafika se nagyon). Eredetileg 20-30 darab ilyen plakát készült, és senki nem logónak szánta, de amikor tényleg kellett arculat a Tilosnak, valaki egyszercsak levette ezt a plakátot a falról, és hibajavítóval fölé kanyarította, hogy Tilos Rádió. Mindenkinek annyira megtetszett, hogy huszonkét éve ez a logónk" - foglalta össze Papó a sztorit.

Távolról sincs vége, olvasson még »

"Jelentem, se rákos, se terhes nem vagyok"

Hermann Veronika 2013. június 14., péntek 21:32

Erdős Virágból az utóbbi években – nincs erre jobb szó – igazi költőceleb lett: verseit olyanok is szorgosan osztják meg a közösségi oldalakon, akik amúgy az általános óta nem vettek a kezükbe verseskötetet, Kollár-Klemencz Lászlóval közösen jegyzett dala, az Ezt is elviszem magammal valóságos himnusszá vált, rendszeres vendége a Rájátszás programsorozatnak és slam poetry esteknek egyaránt. A héten jelent meg Ezt is el című új verseskötete, ennek apropóján beszélgettünk vele az Ünnepi Könyvhéten, nem csak erről.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Thália nyaral, de a város nem alszik

maze 2013. június 13., csütörtök 11:12

Loherngrintől a Akua Naruig szeressük a zenét, Katona évadzárótól a győri táncfesztiválig élvezzük Tháliát a héten. Heti Kimenő.

Látott már fából borkarikát?

Qrator 2013. június 12., szerda 17:01

Mint minden élelmiszernél, itt is úgy kezdődhetett a dolog, hogy egyfelől az emberek megunták az ótvar merőkanállal mért bort a füstös krimókban, másfelől megjelent az a réteg, ami mindenben az igényességet szerette. Ezen a ponton nem lehetett tovább kalocsais huszárokat vagy lefotózott szőlőfürtöt rakni a palackra: igényes bor igényes címkét igényelt, így bejöttek a képbe a designerek. Igenis kell a megfelelő Cégér a jó bornak – hirdeti a május 31. óta az Akvárium Klubban látható kiállítás, amin egy pályázat tíz döntőbe jutott designerének munkái tekinthetők meg.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Terpeszkedjen Szegeden, vagy nyár helyett a tengeren

maze 2013. június 12., szerda 10:49

Bár van nekünk egy Heti Kimenőnk, azért előfordul, hogy annyira jó/mókás/érdekes programok esnek be az utolsó pillanatokban küldött meghívókból a csütörtöki megjelenést megelőző szerdára, hogy kénytelenek vagyunk különkiadásban megírni őket. Így történt ez most is, amikor valamilyen érthetetlen okból kaptunk egy rakás jó tippet, de nem ám csak Budapestről, hanem Szegedről is.

Terpeszkedés a Fekete Házban
Terpeszkedés a Fekete Házban
Fotó: Móra Ferenc Múzeum

Rögtön itt van budapesti programnak a Zenés Állatkerti Esték következő állomása a Fővárosi Állat- és Növénykertben. Ez alkalommal Micheller Myrtill és a Sárik Péter Trió, azaz Sárik Péter (zongora), Frey György (basszusgitár) és Berdisz Tamás (dob) lépnek az Állatkert színpadára. Az állatok nyugalmáért senki ne aggódjon, a koncert helyszíne az állatkerti Nagyszikla belsejében kialakított Varázshegy, az úgynevezett Csillagtér lesz. A koncert 20 óra 30 perckor kezdődik, az eseményre érkező vendégeket azonban már 19 órától beengedik az Állatkertbe, illetve magába a Varázshegybe is. Ez Hanga Zoltán Állatkeri szóvivő elmondása alapján azt jelenti, hogy az előadás megkezdése előtt még a Varázshegyet is felfedezheti a közönség.

De ha ön történetesen éppen Szegeden tengeti mindennapjait, akkor ugorjon ki ebédszünetben, és nézze meg a Fekete ház Örkény-kiállítását. Nem árt, ha pontosan érkezik, ugyanis 13.30-kor nyilvános terpeszkedésre várják a látogatókat, azaz az író egyik kultikussá vált egyperces novellája alapján állítják fejtetőre a világot. Örkény István ebben az egypercesében a groteszkről ír: „Szíveskedjék terpeszállásba állni, mélyen előrehajolni, és ebben a pozitúrában maradva, a két lába közt hátratekinteni: Köszönöm.” Ennek kapcsán a pontosan érkezők együtt követik majd a novella instrukcióit a Fekete házban, és feje tetejére fordítják a világot az Örkény-kiállítás termében, az egypercest bemutató trükkös tükörajtó előtt. A közös terpesztésen résztvevők a groteszk élményen túl ingyenesen tekinthetik meg a teljes tárlatot.

Ha mégis a fővárosban ülik meg a szerdát, és imádják a képeket és a filmeket, akkor pedig önöknek találták ki, Baltasar Kormákur: A tenger című filmjét, amit most az Ernst Múzeumban nézhetnek meg Csurka Eszter A tengerpartra című kiállításához kapcsolódóan. A filmről Mátyás Péter filmesztéta is el fogja mondani a véleményét, a történetről pedig annyit kell tudni, hogy "Családi dráma Björk hazájából sötét titkokkal, vérfertőzéssel és fekete humorral".

Az idősödő Thórdur az általa vezetett halfeldolgozó üzemet szeretné megmenteni a csődtől, ezért összehívja rokonságát ‒ két fiát, lányát és hozzátartozóikat ‒, hogy valahogy rábírja őket, mentsék meg a céget, ne akarják halála után annak eladásából megkaparintani anyai örökségüket. A Tenger modern pszichodráma, a meghívóban Shakespeare Lear király-ához, vagy Thomas Vinterberg Születésnap-jához hasonlítják, mi azért még hozzátennénk, hogy Baltasar Kormárkur a 101 Reykjavíkkal egyszer már nem hibázott.

 

Vampire Weekend: kár volt felnőni

terence_hill 2013. június 10., hétfő 18:21

Nincs könnyű helyzetben a harmadik lemezével a Vampire Weekend. Amikor a brooklyni együttes 2008-ban megjelent, rögtön az év egyik legfelkapottabb zenekara lett, többek között a szintén brooklyni MGMT mellett. A második album aztán komoly vízválasztó minden együttes életében. Miközben az MGMT majdnem kicsinálta magát azzal, hogy nem folytatta a slágeres vonalat, addig a Vampire Weekend simán átvészelte a dolgot azzal, hogy alig változtatott a zenéjén - valamivel érettebbnek állították be, valójában viszont csak unalmas volt. A nemrég megjelent harmadik lemezüket, a Modern Vampires of the Cityt megint imádja a zenei sajtó, igazi zenebuzikként viszont most azt fogjuk végre eldönteni, hogy végképp lehúzhatjuk-e őket az érdekes zenekarok listájáról, vagy maradt-e még bennük lendület.

Távolról sincs vége, olvasson még »

David Černýt is kiöntötte a Duna

cukorka 2013. június 8., szombat 13:53

A cseh botrányszobrász, David Černý kiállításával nyitott szerdán a Műcsarnok új kiállítóterme, az M0 projektgalériája a nagyközönség előtt. A Létezés című kiállításra maga a művész is ellátogatott, hogy aztán végig terpeszben állva hallgassa a megnyitót, és fogadja a gratulációkat az akváriumára, amibe Hirst híres cápája helyett ő inkább Szaddam Husszeint tette, nyaka és lábai köré tekert kötéllel. Az akvárium mellett négy óriási fegyvert is hozott a szobrász, bár nem személyesen ő szállította, hiszen ő Cessna típusú kisrepülőjével érkezett a nagy eseményre. Černý ekkor szembesült először a magyar árvízhelyzettel, emiatt ugyanis Esztergomban kellett leszállnia a budapesti landolás helyett, és még a megnyitón is ennek hatása alatt állt.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Esterházy, Bächer, Térey együtt sem a Könyvhét rémei

maze 2013. június 7., péntek 00:19

Idén június 6-10 között lesz a 84. Ünnepi Könyvhét a Vörösmarty téren. Mivel a megjelenő könyvekből szerencsére Dunát lehetne rekeszteni, mi most azokat vesszük csak sorba, amik szerintünk érdekelhetik önöket. Minket legalábbis érdekelnek.

index001
Fotó: Valuska Gábor
Távolról sincs vége, olvasson még »

POSZToljon, olvasson vagy csak bulizzon a héten!

maze 2013. június 5., szerda 13:52

Színházért Pécsre, könyvért a Vörösmarty térre, Chemical Brothers koncertért pedig a Corvinba érdemes menni a héten.

Angol nyelven játsszák Kertész Imre Kaddisát

Dívány 2013. június 4., kedd 16:40

2013. június 5-7. között két amerikai művész hozza el Budapestre Kertész Imre Kaddis a meg nem született gyermekért című kisregényének első angol nyelvű színpadi változatát. A darab a Kaddis címet kapta. A Kaddis a rituálé, a veszteség és a kínzó belső konfliktusok egyfajta felfedező útja, amiben a sarokba szorított ember egy kudarcot vallott házasságban soha meg nem született gyermeke hiányát siratja – miután mantrája mindvégig az volt, hogy nem segíthet gyermeket olyan világra, ahol a holokauszthoz hasonló borzalom megtörténhet.

Kaddis 3
Távolról sincs vége, olvasson még »

Bertolucci magának rendezett filmet

cukorka 2013. június 2., vasárnap 19:36

Bernardo Bertolucci a 2003-as Álmodozók óta nem forgatott, ám most mégis úgy érezte, van még mondanivalója rajongói számára, és megrendezte az Én és te című filmet. Ha az Utolsó tangó Párizsban rendezője filmet készít, azt mindig dráma kategóriába sorolják, nem történt ez másképp az Én és te című filmmel se. Mondjuk, nehezen is lehet besorolni a mestert máshová, ráadásul új filmjétől sem fogja senki majd a hasát a nevetéstől, míg nézi.

Távolról sincs vége, olvasson még »
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés