#VILÁGOM

Bond, Rakéta, Nemjuci: itt lehet a héten berúgni

maze 2013. július 18., csütörtök 10:17

Ha berúgni nem akar, akkor is megnézheti őket, sőt film- és zenei és Einfach Berlin fesztivál is lesz a héten, meg jópofára festett biciklivázak is!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ennyi vagyok, mi van, ha ez nem lesz már elég?

maze 2013. július 17., szerda 10:15

Tenki Rékával, a Nemzeti Színház színésznőjével az Orlai Produkció Római vakáció című előadásának próbafolyamata alatt beszélgettünk. A sikeres fiatal színésznő főiskola után azonnal a Katonába szerződött, majd a Nemzetiben folytatta, most pedig hitről, csalódásról, félelemről beszélt nekünk, és arról, hogy ezt a szakmát csak bizalommal lehet csinálni.

Másodszor választottak meg az idei Poszton a legjobb harminc alatti színésznőnek. Amellett, hogy ez nyilván nagy megtiszteltetés, nem nyomasztó is egyben?

Nyomasztó is, meg nem is gondoltam, hogy kétszer is meg lehet kapni. Nagyon meglepődtem, hogy megint én lettem. Nyomasztó, mert az ember kapja az elismeréseket, és egy idő után azt mondja, hogy én ennyi vagyok, mi van, ha ez egyszercsak nem lesz már elég? Nyilván fejlődik az ember, ahogy idősödik, de néha kétségbe esek, hogy elég leszek-e mindenre, amit elvárnak tőlem.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Hippolyt, avagy a Mohácsi vész

Hermann Veronika 2013. július 16., kedd 18:51

Kínos családi ebéd

A Hippolyttal – gondolná az egyszeri néző – tulajdonképpen nehéz mellényúlni. A felkapaszkodott Schneider-család és az őket hülyének néző inas történetén lassan egy évszázada szórakoznak a magyarok, háborúkon és rendszereken átívelve. A Belvárosi Színházban most bemutatott előadás nem a nagy sikerű, 1931-es filmváltozat adaptácója (amelyben Kabos Gyula a hagymát is hagymával eszi), hanem Zágon István eredeti színdarabjának az átirata. Ez a Hippolyt azonban sajnos nemcsak az eredeti darab, vagy a fekete-fehér film színvonalát, hanem még Kabay Barna 1999-es moziét sem éri el, pedig abban Schneider Mátyás (itt egyébként János) már szippantóskocsikból gazdagodott meg. A Kulka János, Csákányi Eszter és Elek Ferenc főszereplésével bemutatott Hippolyt, avagy a nagypolgári villa mellé jár az ezüst kiskanál bornírt és erőltetett vígjáték. Olyan, mint egy kínos családi összejövetel, amelyen kötelező mosolyogni, pedig igazából senkinek nincs hozzá kedve.

A Soundról egyenest a Veszprémfesztre

maze 2013. július 11., csütörtök 12:49

Aki unja már a Prodigy-t, az hallgasson jó jazz-t, ünnepelje a cirkuszokat vagy nézzen Shakespeare-t vagy A nagy füzetet. Marcus Miller is jön!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Csereberéljen könyveket idén nyáron is!

Dívány 2013. július 10., szerda 09:48

A 12. kerület újra csatlakozott a harmadikhoz, így most jó budai olvasónak lenni, ha nem akar sokat költeni könyvekre. Bő egy éve írtunk már a szabadpolcos könyvtárakról, amik Nyugat-Európában nagy népszerűségnek örvendenek és lassan hazánkban is kezdenek elterjedni. A kezdeményezés lényege, hogy a szabad ég alatt álló könyvespolcokat bárki feltöltheti megunt, ám jó állapotban levő könyveivel, hogy aztán helyettük másik könyveket vihessen haza. A szervezők egyedül azt kérik, hogy ne szakadt, hiányos, olvashatatlan állapotú könyveket vigyenek az érdeklődők, bár a tapasztalatok szerint azt is kérhetnék, hogy ezek ne az ötvenes években kiadott, elavult és unalmas mezőgazdasági tankönyvek legyenek.

Árpánál a nők meztelenek és holtak

maze 2013. július 8., hétfő 09:29

Árpa Attilával annak kapcsán beszélgettünk, hogy tíz év után belefogott élete második nagyjátékfilmjnek előkészületeibe. Az Argo első része után idén nyáron a Filmalap áldását és támogatását is megkapta, így már semmi nem áll az új film létrejöttének útjába.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Scarlett Johansson se lesz már kortárs kultikon

maze 2013. július 7., vasárnap 18:59

Nehéz a hollywoodi sztárok élete: a mázli mellett még humorérzék meg rugalmasság is kellene hozzá, és itt is érvényes, hogy van, akinek összejött mindez, van, akinek meg nem. Ez utóbbiról árulkodik a tény, hogy egy viszonylag menőnek számító kortárs francia író, bizonyos Gregoire Delacourt legújabb regényében magát Scarlett Johanssont tette főszereplővé, amiért most valószínűleg bíróság elé kell majd álljon.

41CfoNzb+CL
Fotó: Amazon

A hollywoodi színésznő ugyanis berágott, amiért szerinte visszaéltek az ő nevével, és azon nyomban beperelte a La Premiere Chose qu'on Regarde (Az első dolog, amire ránézünk) című könyv szerzőjét és a kiadót is. Reagálása még akár érthető is lenne, amennyiben az író mondjuk soroztgyilkosként vagy undorító véglényként ábrázolta volna a színésznőt, ám a könyvben ilyesmiről szó sincs.

A történetszál ugyanis nagy vonalakban mindössze annyi, hogy a könyv főhősét - akit amúgy nem is Scarlett Johanssonnak, hanem Jeanine Foucapreznek hívnak - hatvan oldalon Scarlett Johanssonnak hiszi egy másik főszereplő. Az emiatt perelő valódi Johanssont az sem hatotta meg, hogy közben az Independentben is megjelent, hogy Delacourt főszereplőjének a "valóságban" semmi köze nincs a híres színésznőhöz, sőt a Le Figaro francia lapra hivatkozva a Hollywood Reporter is megerősítette, hogy a könyvben egy szerelő, akitől a hősnő segítséget kér, mindössze csak képzeli, hogy maga a híres és gyönyörű Scarlett Johansson áll előtte (és nemsokára ki is derül, hogy csak egy hasonmásról van szó).

Ön szerint jogos Johansson dühe?

 • 134
  Nem, mert szimpatikusnak van beállítva
 • 109
  Igen, mert nem írták rá a könyvre, hogy minden hasonlóság csak a véletlen műve
 • 481
  Nem, csak pénzt akar
 • 454
  Ugyan, ez csak reklám a könyvnek!

Delacourt talán maga se hitte volna, hogy ekkora (mű)balhé keveredik a könyvéből. Johansson azonban úgy gondolja, hogy ő akkora sztár, hogy a nevével nem lehet csak úgy visszaélni, és azt mindenféle könyvekben leírogatni, így csalásra és a személyhez fűződő jogokkal való visszaélésre hivatkozva azt próbálja elérni, hogy nemhogy le se fordítsák bármilyen nyelvre (főleg nyilván angolra) a könyvet, de ki se adhassák külföldön.

Delacourt a Le Figaro-nak továbbá elmondta, hogy a férfi főszereplőjét is Ryan Goslingról mintázta, annak főnökét pedig Gene Hackmanről, és hogy azért nyúl előszeretettel a hollywoodi sztárok felé, mert az újságoknak köszönhetően ők amúgy is a nyilvánosság előtt élik hétköznapjaikat, ráadásul ugyanolyan emberek, mint bárki más. A franciáknak ez láthatóan bejön, Delacourt könyve a március huszadikai megjelenést követően azonnal felkerült az eladási listák élére.

SHJ
Fotó: Facebook

Mindeközben a Facebook közössége se hagyta szó nélkül a dolgot, amiről valójában nehéz eldönteni, hogy csak egy jól irányzott reklámkampány vagy szegény Scarjo tényleg ennyire sötét. Máris megjelent egy oldal, ahol a hülyeség elleni hadviselés jegyében arra bátorítanak minden írót, rendezőt, vagy bármilyen alkotót, hogy készítsenek olyan műveket, amikben a színésznő fiktíven jelenik meg.

Az Index jogásza kérdésünkre elmondta, egy Johanssonéhoz hasonló műbalhé nálunk esetleg úgy állna meg jogilag, ha az adott hírességet (mondjuk egy bevallottan fikciós regényben) hamis színben tüntetnénk fel, vagy azt a hamis látszatot keltenénk, mintha tényleg az adott hírességről lenne szó. "De ez azért ennél bonyolultabb, az is fontos, hogy negatívan befolyásolja az érintett társadalmi megítélését" - tette hozzá dr. Bodolai László. Az, hogy Scarlett Johansson szerint miért hitelrontás, ha valaki egy "gyönyörű, természetes szépséget" összekever vele, feltehetően csak a színésznő vagy ügynökei tudják - vagy esetleg a PR-os csapata.

A Pixies a világ legjobb zenekara. Pont.

jeanpierre 2013. július 7., vasárnap 13:22

Kilenc év után jelentetett meg új számot a nyolcvanas-kilencvenes évek egyik legjobb - ha nem a legjobb - zenekara, ami mindenkire hatással volt, aki csak azóta gitárt fogott a kezébe. Mivel a Pixies legutolsó albuma is több mint húsz évvel ezelőtti, érdemes lehet újra átvenni, hogy miért is akkora esemény, hogy jön az új album, és miért olyan fontos az együttes.

Egy zenekar bemutatására nyilván a zenéjük bemutatása a legnyilvánvalóbb módszer, mi most kigyűjtöttük azokat a számaikat, amikkel megszerettük őket. A Pixies életművel persze akkor is bajban lettünk volna, ha csak a legjobb tíz számot kellett volna összeszednünk. Hiába telt el több mint húsz év, ezeknek a számoknak többsége még mindig frissnek hat, mintha egy aktuális előadó játszaná őket.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Így ne írjon szingliregényt!

ermiz 2013. július 7., vasárnap 08:43

Igazi hiánypótló mű született Kőváry Anett rádiós-műsorvezető tollából. Nem fogják kitalálni, mit írt az íróvá avanzsált rádiós: igen, bizony, szingliregényt. A hiánypótló mű 495 oldal, és az alaptörténet szerint egy rádiós (Végvári Vanda) valahogy belekeveredik az autóversenyzésbe, mindezt huszonévesen, két válással a háta mögött. Egy lánycsapat tagjaként versenyezget a ki tudja milyen autójában - amire a Királylány matricát tették a cuki szerelő fiúk -  miközben a pasik döngicsélnek körülötte, de ő nem tud dönteni, és bár mindegyikben gyermekei leendő apját látja, ez az érzés néhány nap, rosszabb esetben néhány hét alatt elmúlik.

kovary
Fotó: Kőváry Anett / Facebook
Távolról sincs vége, olvasson még »

Ezt olvassa a strandon!

maze 2013. július 4., csütörtök 11:49

Most, hogy végre beütött a nyár, ajánlunk néhány könyvet a strandoláshoz. Csak semmi komolykodás, az alábbiakban igyekeztünk olyan júliusi összefoglalót írni, ami nem erőlteti túl az agyat, de azért arra is tud mellette figyelni, hogy ne maradjon túl soká a tűző napon.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Legyen büszke magára, sok jó program a nyárra!

maze 2013. július 4., csütörtök 11:06

Na jó, csak a hétre, legalábbis egyelőre. A Budapest Pride ontja a lehetőségeket, színházért meg mehetünk vidékre vagy a Hyppolitra Pesten.

Aki még a haláltáborban is újságot írt

maze 2013. július 3., szerda 11:31

Igazából szinte a véletlennek köszönhető, hogy pár hónapja eljutottam a Bálint házba, Láng György (1908-1976) író, zeneszerző 105 éves születésnapi megemlékezésére, aminek Gyermekeimnek volt a címe. Erre az alkalomra néhány cédét is kiadtak, bár kereskedelmi forgalomba sajnos nem hozták őket. Azért sajnos, mert ott, az ünnepségen ezeket a dalokat szólaltatták meg a színpadon úgy, hogy néha recsegő felvételekről Láng énekelte szerzeményeit. Megható esemény volt, családias hangulattal egy olyan emberről, akiről valóban keveset tud a nyilvánosság, és olyan dalokkal, amelyeket tényleg szívesen hallgatnánk amúgy is.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Levendula, meztelen nők és cirkusz - Heti kimenő

maze 2013. június 27., csütörtök 13:16

Sok színház, némi gyerekprogram és egy kis hedon várja a héten a kultúrára szomjazókat.

Tematizáltuk a nyári színházi játékokat

maze 2013. június 23., vasárnap 18:30

Hiányzik a színház most, hogy beütött a nyári szünet? Lehet azért találni színházi előadásokat, mi meg majd jól megmondjuk, miből kell szemezgetni, illetve, hogy hova kell utazzon, ha örökérvényű klasszikust akar látni. Mert valljuk be, kevesen visznek Csehovot vagy Brechtet nyári haknira, viszont annál nagyobb előszeretettel vesznek elő egyéb híres témákat. Hogy könnyebb legyen a választás, felosztottuk kategóriákra a nyári előadások közül az izgalmasabbakat, így tematika szerint láthatja, hogy milyen darabokkal kedveskednek a különböző szabad- és nem szabadtéri színpadok.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Töltse Weöressel a második leghosszabb napot!

maze 2013. június 22., szombat 15:28

Szombaton száz éve, hogy koszorús írónk-költőnk-műfordítónk Weöres Sándor meglátta a napvilágot, egy nappal a leghosszabb éjszaka, azaz Szentiván éjjele és a csillagászati nyár kezdete után. Ennek örömére nemcsak a tévé fogja ömleszteni az emlékműsorokat, hanem számos program is várja majd az érdeklődőket az ország különböző pontjain.

Carey Mulligant a rámenőssége tette a legfelkapottabb színésznővé

terence_hill 2013. június 22., szombat 15:15

Ha az elmúlt években nem csak a legnagyobb nyári sikerfilmekre ült be a moziba, akkor biztos találkozott már a színésznő nevével. Egészen eddig könnyedén megúszhatta a dolgot, idén azonban a huszonnyolc éves Mulligan a Nagy Gatsbyvel az év egyik legfelkapottabb filmjében szerepel, bár mellette játszik a Coen-testvérek Cannesban díjnyertes filmjében is. Az igaz ugyan, hogy játszott már Johnny Depp-pel és Christan Bale-lel a Közellengségben is, de valószínűleg az volt a legkevésbé érdekes felbukkanása az utóbbi időben. Hogyan keveredett a színészi pályára? Hogyan lett az év talán legfelkapottabb színésznője? Tényleg beszél németül is?

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ezekben a múzeumokban éjszakázzon szombaton!

maze 2013. június 21., péntek 14:28

Már a Heti Kimenőben is adtunk ízelítőt belőle, de most részletesen kitérünk a szombat esti Múzeumok Éjszakájának programjaira, kedvcsinálónak. Ugyan a fővárosban már tíz éve rendezték az elsőt, de úgy tűnik, az évfordulónak nem kerítenek különösebben nagy feneket, inkább ismét csak annak örülnek, hogy egy jegy árával az összes múzeumot végig lehet járni, és ez tényleg öröm, mi is osztozunk benne. A Múzeumok Éjszakája tehát nem véletlenül népszerű rendezvény, ha valakinek nincs tömegiszonya, akkor nyugodtan nézzen körül. Mindjárt mondjuk is, miket ajánlunk!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Hőségben még az Istenek is a fejükre esnek

maze 2013. június 20., csütörtök 18:18

Vagy thrash metál koncertre mennek, vagy vidékre fesztiválozni. Lokálpatriótáknak viszont ott lesz a Múzeumok Éjszakája!

Vérben tocsogó krimik a nyárra

zezse 2013. június 20., csütörtök 10:19

A magyar krimikről mostanában nem volt mit beszélni, ennek oka főleg az, hogy maximum a Budapest Noirt lehetne megemlíteni. Most az Athenaeum egy új sorozatot dobott piacra. Bár a skandináv krimikkel nem veszik fel a versenyt, nem teljesítettek rosszul.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Női szerepek és egzotikumok a KAFF-on

maze 2013. június 19., szerda 13:49

Kecskeméten június 19. és 23. között tizenegyedik alkalommal sereglenek össze az animációsfilm-rajongók, hogy részt vegyenek a KAFF-on, azaz a kétévente megrendezett Kecskeméti Animációs Filmfesztiválon. Az idei fesztivál jelmondata az Animáció határok nélkül lett, mivel a szervezők szerint a filmtörténet kezdete óta is kontinenseken átívelve létezik a képek megmozgatásának a művészete.

Ami a női szerepeket illeti: három nagymamájának életútját eleveníti meg a 2009-es KAFF fődíjas alkotója Glaser Katalin. Joy Batchelorról, az első szigetországi egészestés rajzjátékfilm, az Állatfarm társrendezőjének életéről, filmjeiről lánya, Vivien Halas tart előadást. Tissa David, a rajzfilmkészítést Amerikában emancipáló magyar származású rajzfilmes musical-filmjét, a Hollandiában készült Szentivánéji álmot vetítjük.

A Gruffaló gyermeke című filmben a Gruffalo papa, anyukákat meghazudtoló féltéssel óvja a gyerkőcöt az erdőben lakozó nagy gonosz egértől. A film a klasszikus angol gyerekmese adaptációja, Helena Bonham Carter narrációjával.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Elek Ferenc nem lesz hagymázós Kabos

maze 2013. június 17., hétfő 20:15

Elek Ferenccel, a Katona József Színház színészével a Belvárosi Színház előterében beszélgettünk. Ritka alkalom, hogy nem a Katonában láthatjuk, hanem számára is új helyszínen, hiszen itt próbálják a Hippolyt című darabot, aminek Kulka János a címszereplője, ő pedig Schneider urat fogja játszani. A színész néhány hete töltötte be 39. szülinapját, de elmondása szerint nem csinált ebből különösebb felhajtást. "Nem igazán ünneplem a szülinapom, de akkor egész nap dolgoztam. Így aztán ennél jobban nem is telhetett volna" - mondta a Díványnak, majd kitért rá, hogy a Hippolytról még viszonylag keveset tud mesélni, mivel csak mostanában kezdték el próbálni. "Július negyedikén van a bemutató, azaz körülbelül hat hetünk van rá, hogy összerakjuk. A színházban azért ennél több idő szokott lenni a próbákra. Persze hozzátartozik, hogy nagyon sokfelé dolgozunk, rengeteg helyről jövünk, ezért is jut kevesebb idő a próbára."

Távolról sincs vége, olvasson még »

És mit adtak nekünk az oroszok? A szamovárt

cukorka 2013. június 16., vasárnap 21:47

A Bárka Színház Volodimir Klimenko (Klim) Anna Karenina átdolgozását mutatta be pár hónappal ezelőtt. Lev Tolsztoj drámáját Vlad Troickij kijevi rendező álmodta színpadra, akinek egy mentsége lehet: nem ismerte a honi színészeket, akiket felkért a főszerepek eljátszására. Más magyarázatot nem igen találunk arra, hogyan tehette meg címszereplőnek a balerina alkatú (értsd: ijesztően sovány) Szorcsik Krisztát, és hogyan választhatta mellé a nálánál kábé húsz évvel fiatalabb (-nak kinéző) Száraz Dénest. A többi színésszel viszont egyáltalán nem nyúlt mellé, de fentiek pont elégnek bizonyultak ahhoz, hogy a világirodalom klasszikusát élvezhetetlenné tegye.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Harmincas nyomdász aTilos-logó egykori fejhallgatós kisfiúja

maze 2013. június 15., szombat 10:24

A Tilos Maraton, a Tilos Rádiónak Dürer-kerttel közösen tartott kilenc napos fesztiválja nem új keletű dolog, de most először fordul elő, hogy híres logójuk főszereplője, a fülhallgatós, szemüveges srác is megfordul rajta. A Tilos Rádió ügyvezetője Papó (Csabai Gábor), csütörtökön este a fesztivál színpadán üdvözölte az időközben felcseperedett egykori kissrácot, és a Dívány kérdésére elmesélte, hogyan sikerült ezt több mint húsz év után összehozni.

"Régóta keressük a logó eredetét, ami a '90-es évek elején egy Tilos parti plakátjának készült. A történet szerint az egyik grafikusunk valamelyik fotós újságban találta a kissrác képét, majd alakítgatta a maga akkor még szerény eszközeivel (hiszen nem létezett még photoshop, meg számítógépes grafika se nagyon). Eredetileg 20-30 darab ilyen plakát készült, és senki nem logónak szánta, de amikor tényleg kellett arculat a Tilosnak, valaki egyszercsak levette ezt a plakátot a falról, és hibajavítóval fölé kanyarította, hogy Tilos Rádió. Mindenkinek annyira megtetszett, hogy huszonkét éve ez a logónk" - foglalta össze Papó a sztorit.

Távolról sincs vége, olvasson még »

"Jelentem, se rákos, se terhes nem vagyok"

Hermann Veronika 2013. június 14., péntek 21:32

Erdős Virágból az utóbbi években – nincs erre jobb szó – igazi költőceleb lett: verseit olyanok is szorgosan osztják meg a közösségi oldalakon, akik amúgy az általános óta nem vettek a kezükbe verseskötetet, Kollár-Klemencz Lászlóval közösen jegyzett dala, az Ezt is elviszem magammal valóságos himnusszá vált, rendszeres vendége a Rájátszás programsorozatnak és slam poetry esteknek egyaránt. A héten jelent meg Ezt is el című új verseskötete, ennek apropóján beszélgettünk vele az Ünnepi Könyvhéten, nem csak erről.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Thália nyaral, de a város nem alszik

maze 2013. június 13., csütörtök 11:12

Loherngrintől a Akua Naruig szeressük a zenét, Katona évadzárótól a győri táncfesztiválig élvezzük Tháliát a héten. Heti Kimenő.

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87

Blogok, amiket olvasunk

A TASZ JELENTI Azt hittem, jobban járok, ha nem az autót viszem szervizbe, hanem én megyek orvoshoz.

Képzeld el, hogy 15 éve minden nap ugyanazon az útvonalon mész a reggeli csúcsban munkába, majd a délutáni dugóban haza. Újabban visszatérő fájdalmat érzel a lábadban, mikor kiszállsz az autóból.

MAI MANÓ Kép-párok #187

Kép-párok rovatunkban minden alkalommal két olyan fotót láthattok, amelyeket neves fotóművészek készítettek ugyanazon témában vagy olyat, amelyeken éppen egymás munkáira reflektálnak.

HATÁRÁTKELŐ A lakókocsis élet árnyoldalai

Gyakran olvasni, hogy „persze, mert mindig csak a külföldi élet pozitívumairól van szó”, ami mondjuk szerintem nem igaz, de nem is ez a lényeg, hanem hogy a például a furgonlakó létnek is vannak bőven nehézségei.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés