#VILÁGOM

Kovács Patrícia pihenteti a kultúrrabszolgaságot

maze 2013. augusztus 4., vasárnap 15:34

A színésznőt májusban megkezdett - és akár évekig is eltartható - szabadságáról kérdeztünk, amiből világosan kiderült, hogy terhességét a hetedik hónapban is felhőtlenül élvez, nyitottan áll a világhoz, és minden szempontból a legjobbkor esett teherbe. Régi osztályával játszani öröm, a tévézés pedig lecke számára.

Sok helyen olvastam, hogy "a színésznő szabadságra ment" - ez mit jelent, meddig tervezel otthon maradni szülés után?

Nem nagyon tudom elképzelni, hogy van az a darab, forgatókönyv, szerep, amiben most játszanom kéne. Pont itt az ideje, hogy hosszabb szabadságra menjek, mert nem tudnám megbocsátani, ha lemaradnék ezekről a hónapokról. Fontos, hogy ott legyek, amikor a gyerekem majd felfedezi a világot. Azokat a szerepeket, amiket eddig játszottam, idővel visszaveszem, mert az, hogy esténként elmegyek pár órára, nekem is jó lesz. De hogy elkezdjek nulláról egy darabot próbálni, ezt a fajta kultúrrabszolgaságot most nem látom magam előtt.

 

7 ok, amiért Madonna 30 év után is releváns

Steiner Kristóf 2013. augusztus 3., szombat 16:19

7 Mert tök jó rock zenét játszik (nem tévedés)

Bár Madonnát a pop királynőjeként szokás emlegetni, saját bevallása szerint valójában a punk rock az, ami igazán megmozgatja. “Számomra a punk zene azt jelenti, hogy magam mögött hagyom a korlátaimat.” – vallja. Rengeteg hivatalosan sosem megjelent dalában dominál a rock zene, koncertjein pedig rendszeresen előadja régebbi tingli-tangli számainak újragondolt, brutal verzióját – a dalokat pedig maga kíséri gitáron. Valamikor, a hetvenesévekben azonban még ennél is szorosabb szálak fűzték a punk rock zenéhez: A The Breakfast Club és az Emmie and the Emmies zenekarok dobosaként és vokalistájaként olyan számokat adott elő, amelyek a Blondie-nak, vagy a No Doubtnak is becsületére válnának.

6. Mert tabukat döntöget, és feszegeti a határokat

Bár Madonna videóklipjei számtalan kitüntetést kaptak, legalább annyian kaptakaszívükhöz egy-egy kisfilmtől, mint ahányan elismerték azok művészeti értékét. A “Like a Prayer” a fekete Jézus miatt került tiltólistára, a “Justufy my Love”-ot pornográfnakítélték a zenetévék, de olyan is előfordult, hogy maga Madonna döntött úgy: nem jelenteti meg leforgatott, megvágott videóklipjét. 2003-ban, az iraki háború kirobbanása után levélben értesítette a sajtót: az American Life című számhoz forgatott videót visszatartja, a “rossz időzítés” miatt. Miután a klip 2005-ben végre kiszivárgott az internetre, kiderült, mire gondolt: a svéd filmkészítő, Jonas Akerlund rendezte klipben milliárdos sznobok figyelik, amint egy divatbemutató kifutóján megsebzett katonák és gyerkek vonulnak fel. Madonna katonai egyenruhában érkezik meg a színpadra, majd egy vízágyút irányít a közönség soraira – ahol egy 
George Bush hasonmás is helyet kapott. A kisfilmet minden idők egyik legjobb klipjeként emlegette a neves Slant magazin.

5 Mert plarformot biztost a legtehetségesebb vizuális művészei számára

Amikor Madonnáról friss fotósorozat készül, bizonyosak lehetünk benne, hogy nem szimpla mellmutogatásról, vagy photoshopcsodáról lesz szó. Bár a kilcencvenesévekben megjelent Sex című fényképalbumot leginkább polgárpukkasztó irodalomként szokás emlegetni, a kötet 
valójában a veterán divatfotós, Steven Meisel egyik legzseniálisabb munkája. A művész megszámlálhatatlan Vogue címlapról gondoskodott, és a világ összes nagy divatházának fotózott má. A fotókon Madonna mellett pedig a szupermodell, Naomi Campbell és a színésznő, Isabella Roselini is feltűnnek. Hasonlóan művészi fotósorozatok máig rendszeresen kikerülnek az énekesnő háza tájától: 2006-ban Steven Klein készített róla Peter Shaffer Equus című drámája-inspirálta képeket, majd 2009-ben “Blame it on Rio” című projektjében egy gazdag, idősödő asszonyt formál meg, aki szerelembe esik egy gyönyörű brazil fiúval (akivel történetesen a valóságban is összegabalyodtak).

4 Mert egyedülállóan jó táncos, és tisztességesen tud énekelni is

Madonna koncertjei sosem egyszerű fellépések voltak: a világ legígéretesebb ifjú táncosait szedi össze, a show alatt féltucatszor öltözik át, az egyes, tematikus blokkokat komoly üzenettel és művészi 
értékkel biro rövidfilmek választják el. Tulajdonképpen ő volt az, aki megteremtette azt a mai concert formátumot, amellyel Britney, vagy épp Lady Gaga is rendszeresen turnézik. Bár az él a közhiedelemben, hogy énekelni speciel egyáltalán nem tud, és gyakorlatilag minden számát végigtátogja a koncertjein, valójában ha nem kell olyan koreográfiát nyomnia tűsarkokon, amit a húszéves táncosai is cask verejtékben úszva nyomnak végig, mindig élőben énekel. Ez a felvétel az énektanáránál készült – érdemes megnézni, mert ahogy Madonna skálázik, az egy klasszikus 
énekesnek is becsületére válna. Élesben is számtalanszor bizonyított már – az 1991-es Oscar ceremónián a Dick Tracy díjnyertes betétdalát adta elő, legutóbbi turnéján a Like a Virgin keringő-verzióját nyomja végig egy szál zongorával.

3 Mert a sosem kiadott dalai megmutatják, milyen kreatív dalszerző

Ha az ember egy buliban odamegy a DJ-hez, és kér egy Madonna számot, rendszerint az unásig ismételt La IslaBonita, vagy Like a Prayer csendülnek fel – pedig az igazán izgalmas Madonna számok sokkal több figyelmet érdemelnek. Itt van például a sosem kiadott “Keep the Trance”, amelynek zenei alapjagyakorlatilag megegyezik a La Roux (sokkal későbbi) „Bullet Proof” című slágerével. A legszebb kiadatlan dalok viszont nem a pörgős pop nóták, hanem a személyesebb hangvételű megzenésített versek. A korai demo változatok zenéit és szövegeit is Madonna írja, így születhetnek olyan őszinte vallomások, mint mondjuk az „Is this Love?” – amely a működésképtelen párkapcsolatok pokláról szól.

2 Mert ő is emberből van

Madonnával kapcsolatban általános feltételezés, hogy egy érzéketlen egoista jégkirálynő, aki valószínűleg nem is emberből, hanem robotból van. Tény, hogy perfekcionizmusa ritkán engedi megmutatkozni a törékeny és sebezhető oldalát, de azért előfordul, hogy kapunk néhány 
igazán bennsőséges pillanatot tőle. Itt például az édesanyja elveszítéséről szóló Mother and Father című dalt énekli teljes átéléssel, miközben őrülten koncentrál arra, hogy nehogy rossz akordot fogjon le a gitáron. Ha egy kicsit elengedi magát, baromi vicces is tud lenni – ebben a 
videómontázsban például azt is láthatjuk, hogy viselkedik, amikor idegösszeroppanást kap egy klipforgatáson. A vinnyogva röhögő Madonnáért pörgesd a videót az utolsó pár percre.

1 Mert nemcsak showgirl, de emberjogi harcos és filantróp is

Önnek mit jelent Madonna?

 • 837
  Egy valódi ikon, akihez fogható sosem létezett, és nem is fog
 • 55
  Egy felkapaszkodott, tehetségtelen, ronda, buta senki
 • 364
  Pár dalát bírom, de alapvetően nem köt le a jelenség
 • 25
  Eddig nem érdekelt, de most felcsigázott
 • 35
  Ki az a Madonna?

A művésznő legfrissebb kezdeményezése a Steven Kleinnal közösen készített #secretproject, amelyről ebben a pillanatban összesen annyit tudunk, hogy a szólásszabadságért, a toleranciáért, és az emberi méltóság sárbatiprása ellen veszi fel a harcot. Ám amíg a kisfilm megérkezik, itt van nekünk egy csomó másik régebbi humanitárius projektje: a Get Stupid a konzumkultúráról és a fogyasztói társadalomról mesél, dokumentumfilmjében, az I am Because We Are-ban  Afrika egyik legszegényebb országába, Malawiba kalauzol el minket, a párizsi Olympia színpadán mondott beszédében pedig a rasszizmus és antiszemitizmus ellen kampányol, finoman földbe döngölve a híresen nacionalista francia politikust, Marine Le Pen-t. De hétköznap sztereotípiák ellen is harcol: itt például azt feleli a riporter „Hogy kezeled majd, ha betöltöt az ötvenet?” kérdésére: „Azt fogom mondani: bazd meg, ötven vagyok. Na és?

Családállítás Máté Gábor módra

cukorka , ZZs 2013. augusztus 3., szombat 13:19

Máté Gábor sokak által legendásnak mondott egykori osztálya évről évre összejön, hogy egyikük életét kíméletlenül, mégis sok humorral kivesézzék. Idén Száraz Dénes került terítékre, ami abból a szempontból nem bizonyult szerencsés húzásnak, hogy néhány éve éppen ő és Fenyő Iván döntött úgy, hogy kiszáll a múltidézésből, és nem kér többé a két hét alatt bepróbált családállításból. Merthogy ilyesmi valójában az Alkalmáté Trupp, akik minden évben az utolsó előadáson húznak új nevet, és akik egy régi pletyka szerint azért magukról csinálnak előadásokat, mert volt osztályfőnükük, Máté Gábor úgy véli, csak magukkal is foglalkoznak.

Pedig az eddigi hét előadásból már többször kiderült, hogy ez közelsem így van. Az is kiderült, hogy az eddig szerenyébb keretek között reklámozott osztály ellegendásítása valójában inkább köszönhető Orlai Tibornak (aki felkarolta a Truppot, és kiemelte Zsámbékról a Jurányi Inkubátorházba helyezve azt), és a legenda jelen esetben főképp azt jelenti, hogy egy társaság, amelyik feltétel nélkül szereti és tolerálja egymást.

Talán éppen ezért huzatta a sors pont Száraz Dénest velük, hogy kiderüljön, tényleg így van-e. Mert idén igen nehéz helyzetbe kerültek azáltal, hogy a húzott személyt rázta a hideg az ötlettől, hogy bármiféle formában szerepeljen a darabban. Véleményét később megváltoztatta, és ha testét nem is, de szellemét és történeteit adta a Jurányiban bemutatott Száraz Dénes Vele, de nélküle című előadáshoz, így Alkalmátés moralizálásba csaphatott az osztály, magukat sem kímélve, hogy nagyon ne billegjen a mérleg.

Van itt elképzelt bírósági tárgyalás, pillanatképek Száraz főiskolás éveiből és persze Magyarország, én így szeretlek-es sörreklám, kombinálva (nem kevés utalással) a Jóban Rosszban feltámadt Tamás atyájára. Sok üdítő pillanat azoknak, akik ismerik Száraz Dénest és azoknak is, akik ismerik a honi színházi helyzetet, valamint sok fejkapkodás azoknak, akik nem, bár utóbbiból kevés ült a premieren a nézőtéren. Nyilván az sem véletlen, hogy ebből az előadásból minden évben csak néhány van.

A darab végére az is megláthat valamit Szárazból, akik sosem kattintottak estefele a TV2-re, hiszen kapnak egy tükröt, még ha néha görbére is sikeredett. Fájdalmas pillanatok is vannak az előadásban, és ezt nehezen kompenzálják a néha erőltetett, de szívből jövő poénok. Az osztály öregszik, és éppen az ő változásuktól más évről-évre a darab, még ha valójában hangulatát tekintve ugyanolyan is. Azon lehet vitatkozni, jó ötlet volt-e Zsámbékról elhozni a Truppot a Moszkva tér mellé - szerintünk nem - sőt azon is, vajon lehet-e egy ilyen előadást ennyiszer (összesen hatszor) bemutatni - de azon nem, hogy néha jót tesz egy tükör, még akkor is ha mocsok mód tud fájni. Pláne ha azok tolják az arcunkba, akiket szeretünk.

Száraz Dénes valódi arcait mindig más volt osztálytárs játssza, de mindannyiuk sportos külleméből arra következtetni, hogy a színész igazi énje az, amelyik éppen az Iron Man teljesítésére készül gőzerővel, azaz edz mint őrült.

Azt leszámítva, hogy a Jóban Rosszban-rajongós jelenetet kissé túlspilázták, (minek következtében pont a közepén leült az előadás) ismét nem hibáztak, rendesen felrakták dezertált osztálytársukat a boncasztalra, hogy aztán (ön)kritikáikkal atomjaiból építsék őt újra, kínosan ügyelve a valójában mindenki számára ismeretlen Száraz Dénes lelkének legmélyebb bugyraira. A felszínt viszont mélyen megkapirgálták és a családállítás végére az derült ki, hogy a legendás osztály megérti, elfogadja és szereti különc társait is.

Száraz Dénes - Vele de nélküle

AlkalMáté Trupp előadása

Augusztus 3-5 Jurányi Inkubátorház

Jegyár: 2800 Ft

Csúcsrajáratott fesztiválszezonnal indul az augusztus

maze 2013. augusztus 1., csütörtök 12:24

Augusztus 1. Csütörtök

Igazán embert próbáló programot ajánlunk a hét (számunkra) elsőnek számító napjára: irány a már múlt héten is emlegetett Ördögkatlan Fesztivál, ahol ma 11 órakor felcsendül az Erik Satie-maraton Faragó Béla, Futó Balázs és Kerek István előadásában. Erik Satie 1893-as zongoraművét a Vexations-t fogják előadni, ahogy az a kottában le van írva: azaz 24 órán keresztül, nyolcszáznegyvenszer. Erről van szó:

Augusztus 2. Péntek

Ezzel szemben péntekre már igazi chill out programnak tűnik a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon fellépő Carmen Souza, aki Kachupada című albumát fogja előadni, ráadásul először jár hazánkban. Van hangulata a muzsikájának, és nagy beleéléssel is tolja a zenéjét a Londonban élő Zöld-foki szigetekről származó énekesnő, így bemelegítésnek igazán remek kis programnak tűnik, bár az alábbi szám elég Macskafogósra sikerült...

Augusztus 3. Szombat

A hétvégére aztán csupa színház lesz a világ, de az elmúlt Kimenők buliajánlatait nézve ez nem is olyan nagy baj. Ma a Tenki Réka és Fekete Ernő főszereplésével látható a Római Vakáció Szentendrén, ami a pletykák szerint az idei nyár legjobban sikerült Orlais produkciója. Reméljük, a kétszeres Legjobb Harminc alatti Színésznő-díjas Tenki Réka nem téved, ő is megmondta, hogy jó lesz.

Augusztus 4. Vasárnap

Mi szóltunk, és vasárnapra is adunk egyet a kultúrának, hiszen AlkalMáté Trupp: Száraz Dénes, Vele, de nélküle című előadását ma lehet megnézni utoljára ebben az életben. Ez az az előadás, amiben Máté Gábor egykori színművészetis osztálya minden évben kivesézi valamelyiküket, idén a Jóban Rosszban Tamás atyájaként elcelebesedett Száraz Dénessel a terítéken, aki azonban nem vesz részt a darabban.

alkalmatetrup domolky daniel preview 004
Fotó: Dömölky Dániel / orlaiprodukcio.hu

Augusztus 5. Hétfő

És ha kipihenték magukat, lehet is menni a Szigetre, ami ma kezdődik és 12-ig tart, igen gyér tartalommal. Azért lesz Nick Cave is majd, ma pedig Cipő-emlékkoncert. Ha egy másik szigetre húz a szíve, mi azt is megértjük, annál is inkább, hiszen a Holdudvar kertmozijában ma újra franciás hangulatba kerülhet, méghozzá a Pauline nyomoz című filmvígjáték megtekintésével.

Augusztus 6. Kedd

Mára a Sziget is jobban beindul, a Quimbyvel örvendeztet, de ha ön nem kíván száguldani a szerpentinen, akkor irány a Budapest Jazz Club, ott a Harcsa Veronika Quartet fog zenélni. Vagy lehet őket kombinálni is...

Augusztus 7. Szerda

Na, és végre el is jött Nick Cave napja a Szigeten, számunkra egyedül ő lenne kicsit is izgalmas program, de annyira még ő se, hogy kimenjünk miatta a porba. (Persze, tudjuk, nincs por!) Gondolunk persze azokra is, akik dolgoznak a héten, őket inkább a Közhelybe küldjük, ahol friss lesz a hangulat, hiszen skandináv krimit szolgálnak fel a hőgutában szenvedőknek. A Skandináv Krimik Éjszakáján Varg Veum – Bukott angyalok című, 2008-as filmjét lehet megnézni. Az előzetes alapján inkább sírós, mint kacagós, ahogy ezt már megszokhattuk.

Harry Potter anyjának a krimi is jól áll

Koncz Andrea 2013. július 31., szerda 11:23

Július közepén robbant a hír, hogy Robert Galbraith The Cuckoo's Calling című krimijét valójában J. K. Rowling írta. A klasszikus krimik nagy rajongójaként borzasztó büszke lettem volna, ha most azt írhatnám, hogy már az előtt elkezdtem olvasni a könyvet, hogy ez kiderült, de persze nem így volt.

Amikor viszont kiderült az igazi szerző, visszaolvastam a goodreaden, mit írtak a könyvről azok, akik még a titok kipattanása előtt értékelték a könyvet, anélkül, hogy Rowling személye akármelyik irányba befolyásolta volna a véleményüket. Meglepően sok szimpatikus értékelés született, úgyhogy duplán kíváncsian álltam neki a könyvnek. Amit - hogy előre lelőjem a poént -, ajánlok mindenkinek, aki szereti a hagyományos krimiket.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Pelsőczy Rékát a rendezés tette kiegyensúlyozottá

maze 2013. július 27., szombat 13:01

Pelsőczy Rékával, a Katona József Színház színész-rendezőnőjével A Római vakáció című darab próbái alatt beszélgettünk. Úgy érzi, a rendezés tette kiegyensúlyozottá, de azért kipróbálná azt is, milyen lehet csak utazgatni.

Úgy tűnik, nagyon harmóniában vagy most, ez azért van, mert éppen rendezel?

Az biztos, hogy kiegyensúlyozottabb lettem attól, hogy elkezdtem rendezni. Jó, hogy a kreativitásomat több téren ki tudom élni, és ettől a helyemre kerültem. Ami színésznőként a hátrányomra szolgált, az a rendezésnél nagyon is szükséges: mindenbe beleszólok, mindenről van véleményem. Szeretek embereknek lehetőséget adni, és szeretek együtt dolgozni. A Katonában is egyre jobb szerepeket kapok, és színészként is jobb lettem.

2004-ben rendeztél először, úgy érzed, belejöttél?

Igen, tizenvalahány darabot rendeztem, van már rutinom, de valamiért most először van az, hogy ha nem megy egy nap a munka, nem pánikolok be teljesen, hanem tudom, hogy majd megoldódik. És tényleg mindig megoldódik.

Milyen az, amikor nem megy?

Megy a próba, de nem jók az energiák, mindenki ideges és feszült. Vagy éppen nem találunk megoldást és nem történik meg a katarzis a próbán, hanem nyikorog az egész, csak az órád nézed, mikor lesz vége? És akkor néhány nap múlva, egy pillanat alatt megoldódik az egész. És ez nagyon jó érzés.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Vitorlázzon képzeletben, utazzon összművészetben

maze 2013. július 25., csütörtök 15:07

Július 25. Csütörtök

Óriás mázli, hogy a lakosság egy része szabad akaratából választja, hogy elindul a Kékszalag nevű, ma kezdődő vitorlásversenyen, mert így a többiek mehetnek a világ másik végére, ahol szintén ma kezdődnek a Debreceni Jazznapok. Mivel azonban vitorlásokat a partról nézegetni menő, így ajánlhatjuk a Balatoni Nyári Halfesztivált is, amiben Keszthely, Boglár és Szemes vesz részt, így szélcsendes kánikulai napokon a tó különböző pontjairól lehet röhögni a friss hideg sör mellett azokon, akiknek az agya eldurran a vízen.

Július 26. Péntek

Teljesen felesleges eljönni a tó közeléből, annál is inkább, hiszen ma kezdődik a Művészetek Völgye Kapolcson, Taliándörögdön, Monostorapátiban és Vigántpetenden, amit a kultúrára nyáron is éhező közönségnek talált ki annak idején Márta István. Idén is az elképzelhető minden típusú program várja őket, a koncertek mellett például a kézművesfoglalkozást is  gyakorolhatják a látogatók, de az irodalomra fogékonyaknak is jut szórakozás.

Július 27. Szombat

Kolor x Toldi buli, azaz most a BVSC strandján lehet felfrissülni a beígért negyven fokos hétvége első napján azoknak, akik mégis Budapesten rekedtek. "A legkézenfekvőbb nyári közhely-helyszín következik: strand. Közeli, kedves, két medencés és hangoskodni ér. Deltástestű BVSC vízilabdások és zuglói szépkorúak kedvelt csobbanója, mexikói beütéssel. Kukorica, vattacukor, Nightdrive szülinap, geodome, kertmozi, függőágyak, Trash_op vetítés, megkérdőjelezhetetlen vízibalett, Toldi pult és hasonló strandjavak várják a fürdeni, lábat lógatni vágyókat" - ígérik közleményükben, de időben érdemes ám érkezni, mert ezer fő után bezárják a kaput!

kolor

Július 28. Vasárnap

Ha csütörtök óta tűkön ül, amiért ma indul a Forma1 Magyar Nagydíj, akkor nyilván örömmel tölti el, hogy van buli, ami egyenesen azt ígéri, hogy itt lazítanak a futamok után a versenyzők. A mulatságot csak így lazán Hungarian Grand Prix Afterparty-nak hívják és a Symbolban lesz, lehet csapatni, ha van szándék. Ennél már csak az lehet jobb, ha inkább nyugiban megnézi a Renoir filmet az este, mi már láttuk, ezért mondjuk, hogy érdemes.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Kulka Jánost ellepte a vér

LS 2013. július 24., szerda 17:14

Nemsokára ítélet születik a romagyilkosságok ügyében, ma beszéltek a vádlottak az utolsó szó jogán. A gyanúsítottakat, K. Árpádot, K. Istvánt, P. Zsoltot és Cs. Istvánt 2009 augusztusában fogták el, és azzal vádolják őket, hogy 2008-2009-ben megöltek hat embert, köztük egy kisfiút, és többet megsebesítettek.

Az alábbi filmeket a társadalmi ügyekkel foglalkozó X Kommunikációs Központ készítette ebből az alkalomból. Az alig másfél perces kisfilmeken Kulka János, Fullajtár Andrea, Gryllus Dorka és Nagy Zsolt monológ formájában beszélnek arról, ami történt.

Több vádlott nem élt az utolsó szó jogával a mai tárgyaláson, P.Zsolt ártatlannak vallotta magát, Cs.István pedig azt mondta, hogy bűnös, de nem bűnöző.

A Renoirok sikere mögött is keresd a nőt

cukorka 2013. július 24., szerda 14:40

Gilles Bourdos Renoir című alkotása igazi nyári mozifilm, mi a már említett Mozinet Filmnapok keretében premier előtt láttuk, de aki ott lemaradt róla, simán bepótolhatja. A francia rendező két generáció találkozásáról - a világ egyik leghíresebb festőjéről, a francia impresszionista Pierre-Auguste Renoirról és a filmrendező Jean Renoirról -, valamint a női szépségről mesél a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon debütált filmjében. A két generációt így a nő köti össze, hiszen a film akkor kezdődik, amikor a festő Renoir megismerte utolsó modelljét, Andrée Heuschlinget, aki később középső fia felesége lett.

A Renoir lassúsága ellenére is működik, és ez nagyban köszönhető a címszerepet játszó Michel Bouquetnek, aki annyira finom eszköztárral dolgozik, hogy a vásznon keresztül is érezni lehet az izületi gyulladás kínjait, ami a festő életét a vége felé megkeserítette. A fiát, Jean-t Vincent Rottiers kelti Edward Nortonos bájjal életre, ám ez még korántsem a határozott filmrendező Jean Renoir, hanem a világháborúban megtört, mégis odavágyó fiú, akit még az elsöprő szerelem sem akadályoz meg abban, hogy visszatérjen a frontra.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Csillámpónik és dizájnerek az Erzsébet téren

Hermann Veronika 2013. július 24., szerda 09:58

Dizájnerbolt extrákkal

Budapesten manapság szerencsére rengeteg új dizájnerbolt nyílik, és egyre több a friss és szerethető brandek száma is. A WonderLAB stúdiója 2012 végén nyílt meg a budapesti Veres Pálné utcában, de jóval több, mint egyszerű üzlet, hiszen olyan fiatal tervezők munkái mutatja be, akik szakmailag is együttműködnek. A több mint 30 tervező között ott van a Koria Design, a Vima, Szerencses Gabo, az MZF Fashion, az Ooh my Deer, vagy a Judit Takács Design.

A WonderLAB egyszerre bolt és co-working tér, a stúdióban ruhákat, cipőket, táskákat, ékszereket és egyéb kiegészítőket is találunk. Július 18-án pedig a Design Terminállal együttműködve megrendezték az első WonderLAB Design Pikniket az Erzsébet téren, ahol nem csupán nézelődésre és vásárlásra volt lehetőség, hanem egy meglehetősen rendhagyó, szabadtéri fotókiállítást is rendeztek.

A Rakéta Fesztivál öt magyar előadója, akiket a legjobban várunk

terence_hill 2013. július 23., kedd 14:01

Erősen ajánlottuk a hétre, tegnap pedig el is kezdődött a Rakéta Fesztivál az A38 hajón, amin többnyire fiatal magyar zenekarok lépnek fel, és azok közül is a legkurrensebb együttesek, változó műfajokból. Itt azok a zenekarok játszanak, akik nagyjából 10-20 fős törzsközönséggel rendelkeznek (akik egyben a segítők, a groupie-jaik, a rajongóik, miegyéb), szóval más fesztiválon egyelőre aligha láthatjuk őket, mert ahhoz túlságosan kicsi hallgatóságot szólítanak meg. Rengetegen legalábbis ezt gondolják róluk, pedig többen is megérdemelnék, hogy megvesszenek értük a koncerteken. Mi kiválasztottunk öt előadót az egész héten tartó fesztiválról, akiket mindenképpen megnézünk.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Kis mellem van és angolul énekelek

maze 2013. július 22., hétfő 13:21

Németh Juci, a Nemjuci zenekar frontembere az Anima Sound Systemmel kezdte, 2008-ban alapított saját zenekart, de emellett a Budapest Bár zenekar oszlopos tagja, tavaly decembertől pedig hivatalosan is turkálótulajdonos. Vezetett tévéműsort, néha feltűnik filmekben vagy színházban, de nem akar színésznő lenni. Az angolul éneklés hátrányairól is beszélgettünk, és arról, hogy miért nem reklámozza az ország a tehetségeit.

Sok dologgal foglalkozol, ott van a Nemjuci, ami a zenekarod, a Nemruci, ami a tavaly télen nyitott turkálód, és Budapest Bárban is énekelsz. Ha muszáj lenne, állítanál sorrendet?

Nem igazán tudnék. Mindent, amit csinálok, lelkesen, szívből teszem. Csak kényszerből soha, akkor inkább éhen halok.

Meg tudnál élni mondjuk, csak a turkálódból?

Dehogy, az csak egy erős hobbi. Annak is fogom fel, és az a jó a butikban, hogy nincs is ráerőltetve az a fajta szellemiség, hogy ebből ki kell kitermelnem a megélhetésem, mert az nagyon erőszakos lenne, így meg van egy könnyedség benne. Azért jó nullára kijönni, nem szeretem mínuszban látni, de nem ez a lényeg.

Újra játsszátok a Szerencsés Flótás című darabot, amiből tavaly nyáron három előadás ment le. Idén részben új szereposztással fog futni. Hiányzott a színjátszás?

Annyi mindent csinálok, hogy abból a szempontból nem, viszont érdekes dolog volt egy színpadon lennem Fekete Ernővel, Keresztes Tomival úgy, hogy nem vagyok gyakorlott színész. És még nem is játszhatok akárhogy, hiszen van egy komoly nívója ennek a dolognak, amibe be kellett illeszkedni, de Vili (Vajdai Vilmos - a szerk.) bízott bennem, és végülis én is magamban. Kellett, hogy azt gondoljam, jó ez a szerep nekem, és egyébként tényleg nem is volt rossz. Azt hiszem, meg tudtak volna fogni egy másik karakterrel, de nem a dívával – hajajj, az testhezálló volt!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Idei filmek nőktől, nőknek

terence_hill 2013. július 21., vasárnap 19:40

Önt is idegesíti, hogy a filmekben a női karakterek többnyire egydimenziós, közhelyes sablonszemélyiségek? Esetleg csak biodíszletek a férfi főszereplők mellett? Szerencsére egyre gyakoribb, hogy a nők nemcsak sminkes, fodrász vagy kosztümtervező szerepkörben jutnak feladathoz a filmgyártásban. A Huffington Post összeállítása tíz olyan filmet sorol fel, amelyeket valódi nők írtak, valódi női karaktereket vonultatnak fel, és mind 2013-ban készültek, vagy fognak elkészülni. Vannak köztük komolyabbak, mint például a Mielőtt éjfélt üt az óra, és tinivígjátékszerűek, mint amilyen a Kamatylista, közös vonásuk azonban a női forgatókönyvírón vagy rendezőn kívül, hogy többnyire egy-egy – általában férfiak által uralt – filmes műfajt forgalmaznak meg úgy, hogy nők lettek a főhősök. Nem mondjuk, hogy mindegyik kihagyhatatlan, de egy-egy próbát azért megérhetnek.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Udvaros Dorottya és László Zsolt egymás mellett szerelmesek

cukorka 2013. július 20., szombat 14:11

Az Orlai Produkció idén nyáron is sikerfilmeket választott a színpadra állításra, amit mi tökéletesen meg tudunk érteni, nyáron senki nem vágyik arra, hogy várja Godot-t. A Hippolytot és a Szív hídjait már bemutatták, és szólunk, augusztusban a Római vakációt tűzik majd műsorra. Mi mindhárom darabot megnézzük, a Szív hídjaival kezdtük. Jegyet szerezni rá amúgy szinte lehetetlen, és ez nagyban köszönhető a szereposztásnak, Udvaros Dorottya és László Zsolt is játszanak benne ugyanis.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Buzizunk, mert nem vagyunk homofóbok

LS 2013. július 19., péntek 13:56

Tóth Zoltán, Spenót a ‘80-as években még az Európa Kiadóban és az Ági és Fiúkban zenélt, aztán jött a Csókolom, végül hosszú vajúdás után a Puszi. Eközben 1993-ban létrehozta a Hajtás-Pajtást, mely talán a legismertebb futárcég azóta is, lett 4 gyereke, és egy kis pilisi faluban él, miközben nemrég újra megjelent a színen Ujj Zsuzsi és a Csókolom.

296194 465219990228086 2138026214 n
Fotó: Én és a biciklim/Hajdú András
Távolról sincs vége, olvasson még »

Már könyveket is vehet a magyar a guglin

terence_hill 2013. július 18., csütörtök 23:09

Mostantól könyveket is lehet vásárolni a magyar Google Play áruházban minden kütyüre, azaz okostelefonokra, tabletekre és asztali számítógépekre egyaránt. A megvásárolt könyveket aztán bármikor, internetkapcsolat nélkül is olvashatjuk, és könnyen megtalálhatjuk őket, ha bejelentkezünk a fiókunkba. Jelenleg csak a nemzetközi könyvkínálat érhető el, úgyhogy minden eredeti nyelven olvasható (leginkább mégis angolul), de "a Google reméli, hogy hamarosan magyar kiadók is csatlakozni tudnak."

A legkeresettebbek között most megtalálja például a Nagy Gatsbyt, vagy az Éhezők viadala trilógiát. De ha csak hasraütésszerűen keresgél, akkor is jó dolgok bukkannak elő: itt van például a Nullánál is kevesebb Bret Easton Ellistől, a Huszonkettes csapdája Joseph Hellertől, és a Karamazov testvérek Dosztojevszkijtől: szóval a dolog nemhogy működik, de nem is gagyival gurítanak.

Szingli szenvedés, önfejlesztés, és egy szörnyű titok

etelka 2013. július 18., csütörtök 16:42

Ha nincs mit olvasnia a pihenés alatt, vagy csak unja a könyvtár felhozatalát, olvassa el, mit ajánlanak a kiadók. Három merőben eltérő könyv, három világ.

B1063759

Ennél zöldebb nem lesz - biztat a szerző, Farkas Lívia új könyvének borítóján. A blogger, akinek ez az első könyve, kivételesen nem egy újabb, hiánypótló szingliregényt írt, hanem egy kapd össze magad, és kezdj valamit az életeddel könyvet.

Ha nem tudná, miért érdemes komolyan venni épp az ő tanácsait, akkor csak azt mondanánk: ő a Fly Lady vagy zónázás program itthoni meghonosítója, amiért elég sok nő ad hálát. Ezzel ugyanis a káoszból kozmoszt tudott teremteni, miközben sikerül egyedi stílusban rávilágítania arra, hogy mi az amit érdemes végiggondolni, és megtenni ahhoz, hogy a terveink teljesüljenek. Nem kis dolog ez, pedig nincs benne semmi extra. Le vannak írva a feladatok (mint a többi száz önfejlesztő könyvben), melyeket ajánlott kipróbálni. Ebben az olyan alap gyakorlatoktól elkezdve, hogy mi akartál lenni gyerekkorodban, milyen munka lenne megfelelő számodra, vagy mi a legnagyobb vágyad, olyan jóval praktikusabb dolgokat is meg lehet tanulni, mint az időkezelést, a csúcsidő megismerését, vagy azt, hogyan érheti el az ember a célját, és mit kell ahhoz tenni, hogy ne forgácsoljuk szét magunkat.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Bond, Rakéta, Nemjuci: itt lehet a héten berúgni

maze 2013. július 18., csütörtök 10:17

Ha berúgni nem akar, akkor is megnézheti őket, sőt film- és zenei és Einfach Berlin fesztivál is lesz a héten, meg jópofára festett biciklivázak is!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ennyi vagyok, mi van, ha ez nem lesz már elég?

maze 2013. július 17., szerda 10:15

Tenki Rékával, a Nemzeti Színház színésznőjével az Orlai Produkció Római vakáció című előadásának próbafolyamata alatt beszélgettünk. A sikeres fiatal színésznő főiskola után azonnal a Katonába szerződött, majd a Nemzetiben folytatta, most pedig hitről, csalódásról, félelemről beszélt nekünk, és arról, hogy ezt a szakmát csak bizalommal lehet csinálni.

Másodszor választottak meg az idei Poszton a legjobb harminc alatti színésznőnek. Amellett, hogy ez nyilván nagy megtiszteltetés, nem nyomasztó is egyben?

Nyomasztó is, meg nem is gondoltam, hogy kétszer is meg lehet kapni. Nagyon meglepődtem, hogy megint én lettem. Nyomasztó, mert az ember kapja az elismeréseket, és egy idő után azt mondja, hogy én ennyi vagyok, mi van, ha ez egyszercsak nem lesz már elég? Nyilván fejlődik az ember, ahogy idősödik, de néha kétségbe esek, hogy elég leszek-e mindenre, amit elvárnak tőlem.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Hippolyt, avagy a Mohácsi vész

Hermann Veronika 2013. július 16., kedd 18:51

Kínos családi ebéd

A Hippolyttal – gondolná az egyszeri néző – tulajdonképpen nehéz mellényúlni. A felkapaszkodott Schneider-család és az őket hülyének néző inas történetén lassan egy évszázada szórakoznak a magyarok, háborúkon és rendszereken átívelve. A Belvárosi Színházban most bemutatott előadás nem a nagy sikerű, 1931-es filmváltozat adaptácója (amelyben Kabos Gyula a hagymát is hagymával eszi), hanem Zágon István eredeti színdarabjának az átirata. Ez a Hippolyt azonban sajnos nemcsak az eredeti darab, vagy a fekete-fehér film színvonalát, hanem még Kabay Barna 1999-es moziét sem éri el, pedig abban Schneider Mátyás (itt egyébként János) már szippantóskocsikból gazdagodott meg. A Kulka János, Csákányi Eszter és Elek Ferenc főszereplésével bemutatott Hippolyt, avagy a nagypolgári villa mellé jár az ezüst kiskanál bornírt és erőltetett vígjáték. Olyan, mint egy kínos családi összejövetel, amelyen kötelező mosolyogni, pedig igazából senkinek nincs hozzá kedve.

A Soundról egyenest a Veszprémfesztre

maze 2013. július 11., csütörtök 12:49

Aki unja már a Prodigy-t, az hallgasson jó jazz-t, ünnepelje a cirkuszokat vagy nézzen Shakespeare-t vagy A nagy füzetet. Marcus Miller is jön!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Csereberéljen könyveket idén nyáron is!

Dívány 2013. július 10., szerda 09:48

A 12. kerület újra csatlakozott a harmadikhoz, így most jó budai olvasónak lenni, ha nem akar sokat költeni könyvekre. Bő egy éve írtunk már a szabadpolcos könyvtárakról, amik Nyugat-Európában nagy népszerűségnek örvendenek és lassan hazánkban is kezdenek elterjedni. A kezdeményezés lényege, hogy a szabad ég alatt álló könyvespolcokat bárki feltöltheti megunt, ám jó állapotban levő könyveivel, hogy aztán helyettük másik könyveket vihessen haza. A szervezők egyedül azt kérik, hogy ne szakadt, hiányos, olvashatatlan állapotú könyveket vigyenek az érdeklődők, bár a tapasztalatok szerint azt is kérhetnék, hogy ezek ne az ötvenes években kiadott, elavult és unalmas mezőgazdasági tankönyvek legyenek.

Árpánál a nők meztelenek és holtak

maze 2013. július 8., hétfő 09:29

Árpa Attilával annak kapcsán beszélgettünk, hogy tíz év után belefogott élete második nagyjátékfilmjnek előkészületeibe. Az Argo első része után idén nyáron a Filmalap áldását és támogatását is megkapta, így már semmi nem áll az új film létrejöttének útjába.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Scarlett Johansson se lesz már kortárs kultikon

maze 2013. július 7., vasárnap 18:59

Nehéz a hollywoodi sztárok élete: a mázli mellett még humorérzék meg rugalmasság is kellene hozzá, és itt is érvényes, hogy van, akinek összejött mindez, van, akinek meg nem. Ez utóbbiról árulkodik a tény, hogy egy viszonylag menőnek számító kortárs francia író, bizonyos Gregoire Delacourt legújabb regényében magát Scarlett Johanssont tette főszereplővé, amiért most valószínűleg bíróság elé kell majd álljon.

41CfoNzb+CL
Fotó: Amazon

A hollywoodi színésznő ugyanis berágott, amiért szerinte visszaéltek az ő nevével, és azon nyomban beperelte a La Premiere Chose qu'on Regarde (Az első dolog, amire ránézünk) című könyv szerzőjét és a kiadót is. Reagálása még akár érthető is lenne, amennyiben az író mondjuk soroztgyilkosként vagy undorító véglényként ábrázolta volna a színésznőt, ám a könyvben ilyesmiről szó sincs.

A történetszál ugyanis nagy vonalakban mindössze annyi, hogy a könyv főhősét - akit amúgy nem is Scarlett Johanssonnak, hanem Jeanine Foucapreznek hívnak - hatvan oldalon Scarlett Johanssonnak hiszi egy másik főszereplő. Az emiatt perelő valódi Johanssont az sem hatotta meg, hogy közben az Independentben is megjelent, hogy Delacourt főszereplőjének a "valóságban" semmi köze nincs a híres színésznőhöz, sőt a Le Figaro francia lapra hivatkozva a Hollywood Reporter is megerősítette, hogy a könyvben egy szerelő, akitől a hősnő segítséget kér, mindössze csak képzeli, hogy maga a híres és gyönyörű Scarlett Johansson áll előtte (és nemsokára ki is derül, hogy csak egy hasonmásról van szó).

Ön szerint jogos Johansson dühe?

 • 134
  Nem, mert szimpatikusnak van beállítva
 • 109
  Igen, mert nem írták rá a könyvre, hogy minden hasonlóság csak a véletlen műve
 • 481
  Nem, csak pénzt akar
 • 454
  Ugyan, ez csak reklám a könyvnek!

Delacourt talán maga se hitte volna, hogy ekkora (mű)balhé keveredik a könyvéből. Johansson azonban úgy gondolja, hogy ő akkora sztár, hogy a nevével nem lehet csak úgy visszaélni, és azt mindenféle könyvekben leírogatni, így csalásra és a személyhez fűződő jogokkal való visszaélésre hivatkozva azt próbálja elérni, hogy nemhogy le se fordítsák bármilyen nyelvre (főleg nyilván angolra) a könyvet, de ki se adhassák külföldön.

Delacourt a Le Figaro-nak továbbá elmondta, hogy a férfi főszereplőjét is Ryan Goslingról mintázta, annak főnökét pedig Gene Hackmanről, és hogy azért nyúl előszeretettel a hollywoodi sztárok felé, mert az újságoknak köszönhetően ők amúgy is a nyilvánosság előtt élik hétköznapjaikat, ráadásul ugyanolyan emberek, mint bárki más. A franciáknak ez láthatóan bejön, Delacourt könyve a március huszadikai megjelenést követően azonnal felkerült az eladási listák élére.

SHJ
Fotó: Facebook

Mindeközben a Facebook közössége se hagyta szó nélkül a dolgot, amiről valójában nehéz eldönteni, hogy csak egy jól irányzott reklámkampány vagy szegény Scarjo tényleg ennyire sötét. Máris megjelent egy oldal, ahol a hülyeség elleni hadviselés jegyében arra bátorítanak minden írót, rendezőt, vagy bármilyen alkotót, hogy készítsenek olyan műveket, amikben a színésznő fiktíven jelenik meg.

Az Index jogásza kérdésünkre elmondta, egy Johanssonéhoz hasonló műbalhé nálunk esetleg úgy állna meg jogilag, ha az adott hírességet (mondjuk egy bevallottan fikciós regényben) hamis színben tüntetnénk fel, vagy azt a hamis látszatot keltenénk, mintha tényleg az adott hírességről lenne szó. "De ez azért ennél bonyolultabb, az is fontos, hogy negatívan befolyásolja az érintett társadalmi megítélését" - tette hozzá dr. Bodolai László. Az, hogy Scarlett Johansson szerint miért hitelrontás, ha valaki egy "gyönyörű, természetes szépséget" összekever vele, feltehetően csak a színésznő vagy ügynökei tudják - vagy esetleg a PR-os csapata.

A Pixies a világ legjobb zenekara. Pont.

jeanpierre 2013. július 7., vasárnap 13:22

Kilenc év után jelentetett meg új számot a nyolcvanas-kilencvenes évek egyik legjobb - ha nem a legjobb - zenekara, ami mindenkire hatással volt, aki csak azóta gitárt fogott a kezébe. Mivel a Pixies legutolsó albuma is több mint húsz évvel ezelőtti, érdemes lehet újra átvenni, hogy miért is akkora esemény, hogy jön az új album, és miért olyan fontos az együttes.

Egy zenekar bemutatására nyilván a zenéjük bemutatása a legnyilvánvalóbb módszer, mi most kigyűjtöttük azokat a számaikat, amikkel megszerettük őket. A Pixies életművel persze akkor is bajban lettünk volna, ha csak a legjobb tíz számot kellett volna összeszednünk. Hiába telt el több mint húsz év, ezeknek a számoknak többsége még mindig frissnek hat, mintha egy aktuális előadó játszaná őket.

Távolról sincs vége, olvasson még »
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés