#VILÁGOM

Befőttesgumi szobor is jelenti a művészetet

LS , maze 2013. augusztus 17., szombat 14:08

Vajon jó ötlet-e abba a Tihanyba művészeti fesztiválnak álcázott vásárt rakni, ahol jórészt német nyugdíjasok tapossák egymást a levendulapárnáért és fotóért az apátság előtt? Vélhetően igen, egyébként miért döntött volna úgy a főszervező MONO Galéria, hogy már harmadik éve csábít ide jónevű budapesti galériákat és csinál egy mini vásárt. Pénteken nyílt meg a 3. Artplacc, ami három helyszínen zajló izgalmas programok sorozata, megfejelve tudattágító kiállításokkal.

Érdekes módon a szervezőknek pont Tihanyra esett a választásuk, ahol inkább a klasszikus művészet fut, bár ezt nagyjából a Balaton teljes északi partjára el lehet mondani. Tihany mégis tud valamit, amit a környező települések nem nagyon, történetesen, hogy igen magas a tehetős nyaralók száma. Nem véletlen, hogy kikerült egy Audi A3 a sátor elé, hátha valaki a kortárs mellé vesz egy színben passzoló autót is, és a sarki lángosos helyett a Villa Medici települt ki, hogy biztosítsa a cateringet (ha árulnak pogácsát, azt mindenképp kóstolják meg, isteni!)

Mindenesetre az út mellé került egy hatalmas sátor, amibe beletettek néhány ráérő galeristát, illetve mivel még volt hely, beszerveztek egy-két műteremházat is, "miért maradjon üres a bal hátsó sarok" - felkiáltással. Valószínűleg így kapott helyet a Vass-gyűjtemény is.

A teljesség igénye nélkül itt van a Kálmán Makláry Fine Arts, a Karton, Faur Zsófi, a Várfok Galéria és a Next Art is. A képek egy része túl sok izgalmat nem okoz azoknak, akik rendszeresen járnak a kiállítótermekbe - Nádler István, Reigl Judit, Hantai Simon - de vannak itt egészen fiatalok is, mint Keresztes Zsófia, vagy Hollós Ádám, Nagy Karolina, akik pár éve diplomáztak.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A tökéletesek tökéletesen is dugnak

cukorka 2013. augusztus 16., péntek 11:25

A miértről csak sejtéseink lehetnek, de az történt, hogy a pornóirodalom szárnyalni kezdett azzal a Szürke ötven árnyalata című könyvvel, amit valahogy sosem volt bátorságunk a kezünkbe venni, egyszerűen mert nem nekünk szól. Aztán mikor a közelmúltban kijöttek Christina Lauren Gyönyörű rohadék című regényével, hangot adva annak, hogy a kritikák szerint jobban van megírva, mint a fent emlegetett mű, kénytelenek voltunk rábukni a nagybetűkkel írt háromszáz oldalra, hogy megnézzük, mit tudhat egy ilyen.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A héten még az öregek is buliznak

maze 2013. augusztus 15., csütörtök 10:16

Augusztus 15. Csütörtök

Azért se vagyunk hajlandóak elbúcsúzni a nyártól, ma a String Theory és a Millenium Hippies lépnek fel az A38-on a PestiEst tetőteraszon, és szerintünk ez egy jó buli lesz. Míg az előbbi fúziós jazz-rockkal büntet, utóbbi igazi pörgős kevert pop, rock, ska zenét játszik, nem is kell több, hogy beindítsa az eHeti Kimenőt!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Nagyboldogasszony és még 7 hülye nevű ünnep

Gyulai Bence 2013. augusztus 15., csütörtök 07:37

Augusztus 15. a világ legkatolikusabb országaiban (pl. Olasz- és Franciaországban) munkaszüneti nap: ekkor van ugyanis Nagyboldogasszony ünnepe. A nap magyar nevéből annyi sejthető, hogy Szűz Máriáról lehet szó, és ennyi a többségnek valószínűleg bőven elég is, de azért hátha van, akit érdekel, hogy a rejtélyes elnevezés pontosabban Szűz Mária mennybevételének ünnepét takarja, míg párja, a szeptember 8-án ünnepelt Kisboldogasszony pedig Szűz Mária születésének ünnepe. De távolról sem ez az egyetlen olyan keresztény/katolikus ünnep, aminek a magyar neve annyiban béna, hogy nem derül ki belőle, hogy akkor most aznap pontosan minek is van a napja. Mondunk további hét példát – meg fog lepődni, milyen sok boldogasszony van még.

Miért pont Boldogasszony?

Kétféle magyarázat létezik arra, hogy a magyar hagyomány miért nevezi Boldogasszonynak Szűz Máriát. Az egyik elmélet szerint a Boldogasszony elnevezés az ősi magyar hitvilágból táplálkozhatott. E szerint Boldogasszony feltehetően ősi asszonyistenség neve, amelyet Szent Gellért püspök tanácsára a keresztény térítők Szűz Máriára alkalmaztak.

A másik elmélet szerint azonban a boldog és az asszony kifejezések Szűz Mária leggyakoribb jelzőjének (beata, azaz boldog, mai szóhasználatban boldogságos) és a domina (úrnő) szónak magyar népi megfelelői. A beata jelző Szűz Máriára alkalmazása nagyon régi eredetű, a Biblia is többször alkalmazza Jézus anyjára. Van, aki amellett érvel, hogy a kifejezésnek egyházi eredetűnek kell lennie, mivel magyar és latin nyelvtudást is feltételez a megfelelő magyar kifejezések megkeresése a latin elnevezésekhez.

Forrás: Wikipédia

Távolról sincs vége, olvasson még »

Hurrá, van erotikus augusztusi olvasnivaló!

maze 2013. augusztus 13., kedd 10:38

Persze a cikkünket nem azzal kezdjük, hanem J.K. Rowling álnéven írt krimijével a The Cuckoo's Calling-gal. A Robert Galbraith írói álnéven született sztoriról kollégánk úgy vélekedett, hogy Agatha Christie is ilyesmit írna, ha ma élne, ez talán elég ok az elolvasására, persze csak ha beszél angolul, mert magyarul még nem jelent meg.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Tekerjen a föld alá hűsölésképp!

maze 2013. augusztus 8., csütörtök 13:29

Augusztus 8. Csütörtök

Lehet, hogy ez a mai lesz az idei év legmelegebb napja, hőguta ellen pedig nincs is jobb orvosság, mint egy jó kis krimi. Nem is kell túl messzire utazni hozza, hiszen a Szentendrei Új Kulturális Központ ad helyt Ménes Attila Kalambó című előadásának, ami felolvasószínház és krimi is egyben, Bezerédi Zoltán pedig nemcsak felolvas, de főszerepet is játszik benne.

sztendre

Augusztus 9. Péntek

Blur lesz a Szigeten ma, bár akit ez izgat, az mostanára nyilván tudja is, de mi van, ha a csaja meg éppen házasodni akarna a Sziget Fesztiválköztársaságba vándorlás helyett? Hát, le kell őt küldeni Győrbe, ahol ma kezdődik a Barokk Varázsa című rendezvénysorozat, annak keretében pedig a XXI. Barokk Esküvő. Itt mondjuk, legalább látványosan esküdhet, ha ilyesmire van a későbbiekben szándék.

Augusztus 10. Szombat

Örömzenélésre küldjük a Valyo Partra, ami ha esetleg nem tudná, a Lánchíd pesti hídfőjénél van. Nemcsak azért remek program, mert egész nap szól a remek muzsika, de azért is, mert déltől háromig meg lehet tanulni valamelyest a homokszobrászatot, ami minden épeszű, játszótérre kényszerülő ember álma. És akad itt mégegy nagyon izgalmasnak ígérkező program, bár nevezni sajnos szerdáig kellett, de talán nézőként is érdemes ellátogatni a Underworld Kupa nevű föld alatti kerékpárversenyre. Negyedszerre rendezik meg az eseményt a több mint harminc kilométer hosszú kőbányai barlangrendszerben, és lesznek profik is, szóval kerékpározás-rajongóknak kihagyhatatlan.

mofem underworld kupa verseny
Fotó: underworldkupa.hu

Augusztus 11. Vasárnap

Ha valamiért mégis a Szigeten kószálna, akkor viszont látogassa meg a Koma demokrácia témáját körüljáró interaktív előadásainak sátrát a Szigeten. "A 2007 óta folyamatosan működő, fiatalokból álló társulat megalakulása óta fontosnak tartja, hogy művészetét a közösséggel aktívan együttműködve a társadalom szolgálatába állítsa és annak sürgető, aktuális témáival foglalkozzon." Valójában igen jópofa népnevelési kísérlet az egész, amivel a céljuk, hogy a résztvevőket játékos formában gondolkodtassák el arról, hogy miként élik meg állampolgárságukat saját országuk demokráciájában.

Augusztus 12. Hétfő

Gyakran ajánljuk a Holdudvart, mert jó ott mozizni, pláne ha a film is jó. Szóval, most sem tudunk sokkal jobbat hétfő estére annál, hogy francia filmet nézzünk, árnyékos helyen, de ma kicsit nehezebb a téma, hiszen a kosztümös, Búcsú a királynémtól című film látható a Margitszigeten.

Augusztus 13. Kedd

Ma indul a negyedik Kaposfeszt, ami ugyan klasszikus zenei fesztivál, de az nyilván sokkal hűsítőbben hat az emberre, mint a fránya popmuzsika. A hat napos rendezvényen 14 komolyzenei koncert mellett kiállítások, gasztronómiai és filmes események is lesznek a Kaposvárra látogatók feltehetően nagy örömöre. Diákoknak pedig az esemény 3500 forintba kerül, ami amúgy egy koncert ára, úgyhogy művelődni is most érdemes csak igazán.

Augusztus 14. Szerda

A Városmajori Szabadtéri Színpadon Vajdai Vilmos rendezésében látható a Szerencsés flótás című színdarab, amit ugyan már tavaly bemutattak, ám most kicsit változtatott szereposztással tűznek újra színpadra. A Füge produkció, a Hoppart, a Táp Színház és a Budapest Bár közös produkciójában lesz színház és zene is, érdemes tehát kilátogatni, mert remek kis nyári programban lehet része az érdeklődőknek.

Csillogó szemmel bámulni

terence_hill 2013. augusztus 6., kedd 13:29

Elkezdődött a Sziget fesztivál, amin azért idén is el lehet csípni egy-egy jobb koncertet. Eredetileg persze minden napról szerettünk volna egy-egy előadót ajánlani, ezt viszont ezúttal sajnos képtelenség nyugodt szívvel megcsinálni, úgyhogy kisebb torlódás lett szerdán és pénteken. Maradtak ki természetesen nagyobb nevek, és olyanok is, akikért korábban mindenki lelkesedett, idén viszont valahogy képtelenek megmozgatni minket, ilyen többek között Dizzee Rascal, Mika és a Franz Ferdinand is, akik ettől még biztos jó koncertet fognak adni.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Csúcsra ért, ezért hazajön Osvárt Andrea

ZZs 2013. augusztus 5., hétfő 18:52

Osvárt Andreáról itthon nem sokat hallani, legfeljebb külföldi sikerei után kapta fel a sajtó, itthon 2001 óta alig forgatott. Amerikában és Olaszországban viszont sikert sikerre halmozott. Most mégis úgy döntött, hazatér.

Tényleg hazaköltözöl?

Úgy néz ki, hogy egyre többet vagyok itthon, és keresem azokat a helyzeteket, hogyan tudnék itt lenni többet úgy, hogy ne csak nyaraljak, hanem valami értelmeset is csináljak. Elkezdtem keresgélni, és ezzel be is vonzottam több lehetőséget, ezek most vannak alakulóban.

Azon kevés színészek egyike vagy, aki mind Olaszországban, mind az Egyesült Államokban karriert tudott építeni.

Tisztességen, munkával el lehet érni eredményeket, szerintem máshogy nem. Duplán megerősít, hogy Olaszországban is, és Amerikában is, két nyelven, két piacon is elismertek, míg itthon nem.

Nem lehet ennek az az oka, hogy túl drágának gondoltak?

Meg sem kérdeztek. Onnan ered, hogy az elején modellként voltam itthon ismert, a magyarok pedig nem a rugalmasságukról híresek, és nem is a jóindulatukról ismeretesek. Úgy könyveltek el, hogy jaj, ez egy modell, és nem egy színésznő. Esélyt sem kaptam, vagyis ez nem igaz, mert az Első generációban kaptunk esélyt, de az pont egy nem jól sikerült produkció volt, és onnantól  leírtak minket. Pedig ez nem a mi hibánk.

Olaszországban ezzel szemben nem volt hátrány a modellmúlt?

Titkoltam, tanulván az előzményekből. Ott már úgy akartam bemutatkozni, mint színésznő, mert rájöttem, hogy az emberek nem tudják elfogadni, ha valaki egy szakmában sikeres és utána vált. Nem lehetsz először zongorista, aztán teniszező vagy mindkettőben sikeres. Vagy először modell, aztán feltaláló. És amiben az emberek először megismernek, az maradsz a fejükben. Még mindig modellként élek a fejekben, pedig több mint 10 éve abbahagytam. Elköltöztem Olaszországba, ott évekig spórolnom kellett, de nem vállaltam el modellmunkákat, hogy az első benyomás vagy kép, amit rólam kap a közönség, az színészi munka és ne modellmunka legyen.

 

Mennyiben vált be ez a technika?

Teljesen. Engem Olaszországban nem szoktak modellezni, úgy hívnak attrice, azaz színésznő.

Hogy került a képbe Amerika?

Úgy, ahogy nálam lenni szokott: minden nagyobb szakítás után országot váltok, menekülök. Akkor túl sok csalódáson nem vagy túl. Úgy éreztem, most vagy soha, van elég szakmai tapasztalatom, és még nem vagyok annyira öreg. Tudtam, ha most nem lépek, akkor késő lesz. Sok munkával járt, hogy felhozzam az angolomat, ami azt jelenti, hogy egy amerikai is tudjon velem úgy hétköznapi szinten beszélgetni, hogy ne zavarja az akcentusom és befogadjanak - az is egy munka, és akkor még itt van a színészi képzés, az ügynökkeresés, minden, ami ezzel jár. A meghallgatásokon való folyamatos részvétel, a visszautasítások, eleinte rengetegszer megkapja az ember, hogy viszlát, közben költi a pénzt, befektet, és hisz önmagában.

Végül másfél év után jött a Szállító sorozatban a női főszerep, amiről úgy éreztem, végre a befektetett energia meghozza a gyümölcsét, és erre fel kaptam egy másik főszerepet egy mozifilmben (Afterschock - Utórengés). Én magam sem gondoltam volna, hogy el tudom érni ezt, azt hittem, kisebb szerepeket fogok kapni, és ki kell járnom a szamárlétrát, de lehet, hogy a szakmai múltamnak köszönhetően -mert már volt 30 filmem - egyből rám bízták a főszerepet.

A visszautasítások mennyire voltak frusztrálóak? Nem akartál elmenekülni?

Nem, mert az kudarc, és én nem engedhetem meg magamnak a kudarcot. Addig maradtam volna, ameddig fel nem tudok valamit mutatni, mert én úgy mentem ki, hogy megmutatom meg bebizonyítom. Muszáj volt valamit felmutatnom, és ez volt a hajtóerő. Nem jöhettem volna haza behúzott farokkal, visszasomfordálva.

Mindenben ennyire maximalista vagy?

Igen, a munkában rettenetesen, de azért az életben is. Nálam rend van otthon is. Muszáj így élnem, mert három életem volt sokáig, Los Angelesben, Rómában és Magyarországon. Három lakást nem könnyű észben tartani, hogy épp melyikben mi van, három telefon, annak milyen töltője, a számítógép, a kamera, melyik országnak milyen átalakítója van, honnan hová fogok utazni... Minden szinten precíznek kell lennem az életben, mert ha nem, saját magamat szívatom meg. Tudatos vagyok mindenben.

Mennyire nehéz ez a három laki élet?

Annyira, hogy már nem tartok fenn Los Angelesben lakást, mert évente 2-3 alkalommal megyek csak ki, és ezért felesleges az az agyi stressz, ami ezzel jár. Hogy minden rendben van-e, nincs-e csőtörés, milyen levelek jöttek, amikor odaértem, akkor minden tiszta por volt, és lassan eljutottam oda, hogy full time job volt az életem menedzselése.

Van menedzsered ?

Van, de nem nagyon tudnak segíteni, mert a kezemben tartom a dolgokat. Van itthon ismerős, aki mondta, hogy segít, és szervezett is valamit, de valójában dupla munkát végeztünk, mert mindent meg akartam nézni, el akartam olvasni, én akartam megmondani, mit válaszoljon, így nem sok értelme van.

Miután sikeres lettél kint, mennyire haraptak rád az itthoni producerek, hívnak-e a kereskedelmi tévék a reggeli műsoraikba?

Igen, szeretnének, de én a színvonalat szeretném megtartani. Nem azért dolgoztam 10 évet külföldön, hogy ezt elherdáljam, most tényleg meggondolom, hová megyek el, milyen műsorba. Magyarországon nagyon kevés az olyan produkció, ami minőségileg felvállalható, vagy bizalmam van benne, de mint mondtam, felkértek valamire, augusztus 10-én egyedüli műsorvezetőként vezetem majd élőben a budavári palotakoncertet a budai vár Oroszlános Udvarában, amit a köztévén augusztus 19-én láthatnak majd a tv nézők is.

Mi alapján szelektálsz?

Én a Poligamynál - ami Orosz Dénes első filmje volt - is elolvastam a forgatókönyvet, és úgy gondoltam, eredeti ötlet és jó dolog, és igazam lett. Most is kaptam egy forgatókönyvet, ami nagyon elszórakoztatott. Fenntartásaim voltak, mert itthon ritka a jó forgatókönyvíró, és persze ezt még el lehet rontani, de az alapanyag jó, úgyhogy erre is igent mondtam, hamarosan kiderül erről is, mi lesz, egyelőre hírzárlat van.

Meg tudnak fizetni a rendezők?

Attól függ. Ha valami nem tetszik, akkor magas árat kérek érte, mert nem érdekem, hogy magamból hülyét csináljak. Ha viszont olyan ember kér fel, akivel szívesen dolgozom, akkor bevállalom a magyar körülményeket is. El kell fogadnom, hogy nem tudnak annyit fizetni, mint Nyugaton. De már nem is az a cél. Most már azért szeretnék dolgozni, mert élvezem a munkát. Sokkal szívesebben csinálok kevesebb pénzért jó munkát, mint a világ másik oldalán valami olyat, amivel nem tudok azonosulni, vagy nem kedvelem az alkotókat, a kollégáimat, nem érzem magaménak a filmet.

Mi a különbség az itteni és a kinti munka közt?

Forgattam itthon egy rövidfilmet (jelenleg az utómunka zajlik - a szerk.) M.Tóth Gézával, aki főleg animációs rendező, jelölték Oscar-díjra is. Meglepő volt a forgatás egy picit, máshoz vagyok szokva.

A teljes hazaköltözés azt jelenti, hogy új fejezetet nyitottál az életedben?

Már korábban eldöntöttem, hogy hazajövök. Az élet nem adja ingyen, neked kell meghozni a döntést, és ahhoz képest alakulnak a dolgok. Nekem először el kellett döntenem, hogy itthon, Olaszországban vagy Amerikában akarok-e élni, mert 4 éve nem találtam a helyem. Egy-két évig erősen gondolkodtam, és a végső elhatározásom az lett, hogy itthon, Magyarországon szeretnék élni. Tettem lépéseket ebbe az irányba, és ki is találtam, mi hogyan legyen, és ahogy magamban eldöntöttem, onnantól kezdve olyan embert tudtam bevonzani magam mellé, aki ebben partner. Aki itthon van, és nem Los Angelesben furikázik egy Rolls Royce-szal Beverly Hillsben. El kellett döntenem, akarom-e ezt a hollywoodi életet, és én eldöntöttem, hogy nem.

Vannak távolabbi és komolyabb tervek?

Nem kapkodjuk el a dolgokat, de nem vagyunk olyan fiatalok se, hogy évekig várjunk. Pár hónapja tart ez a kapcsolat.

Mennyire jött be neked a hollywood-i életstílus?

Aki egy picit is érdekes Hollywoodban, azt mindenhová elhívják. Ismerem a szakmát, van ügynököm, menedzserem, sajtósom, magyar és olasz filmesekkel is tartom a kapcsolatot kint, rengeteg BBQ vagy kerti partira vagyok hivatalos, amikor kint vagyok. Örülök, hogy ezeken részt vettem, és elmnodhatom, hogy csak messziről tűnik úgy, hogy ez milyen csodálatos. Rengeteg az idegbeteg ember, aki nyugtatókon él és altatóval alszik. Mindenen megy a stressz. Valójában egy húsdaráló, ami ledarálja az embereket, és én erre mondtam nemet. Nem kudarcból jövök haza, hanem azért, mert én akarom irányítani az életem, és nem akarom, hogy a rendszer irányítsa azt.

A cigarettához szoktam hasonlítani. Lehet dohányozni, de van egy pillanat, amikor már rászoksz, kívánod, és nem tudsz róla lemondani. Ott kell megfogni, ahol te vagy az irányító. Éreztem, ha így folytatom tovább, akkor előbb-utóbb nem leszek a magam ura, egyszer el kell majd vállalnom rosszabb szerepeket is. Úgy döntöttem, inkább a csúcson abbahagyom. Nekem ez a csúcs, nem fogom a karrierért tönkretenni az életemet.

Mit tervezel itthon?

Filmprodukciós céget alapítok, és most toborzom az embereket, hogy kikkel tudok együtt dolgozni, remélem, jövőre már forgatni is fogunk. Végiggondoltam ugyanis, hogyan ne herdáljam el a befektetett időt és munkát, meg a nyelvtudásomat. Az ember színészként nem lehet mindig a képernyőn, kellenek az új arcok, ezt be kell látni, ez a munka ilyen. De producerként ki tudom élni a kreativitásomat, fejlesztek projekteket, kiajánlok szponzorálásra meg támogatásra filmeket. Hiszek a saját ízlésemben és abban, hogy jót akarok csinálni, és akkor biztos, hogy sikerülni fog.

Te akkor azon kevés színészek egyike vagy, aki nem akar rendezni?

Néha van bennem olyan érzés, hogy egy jelenetet én nem így forgatnék, hanem úgy, de nem tudom, eljutok-e valaha a rendezésig. Producerként azt gondolom, magamat is "megprodukáltam" jól, a brandet úgy hoztam létre, hogy tiszta maradt a nevem, és lineárisan felfele ívelő sikeres karrierem van, nem herdálom a pénzt, odafigyelek, mire költök, és azt gondolom, egy producernek ehhez is értenie kell. Van bennem művészi véna, de ugyanakkor racionális is vagyok.

Honnan ez a tudatosság?

Szerintem attól, hogy nagyon korán magamra maradtam. Először elváltak a szüleim, akkor rájöttem, hogy nem számíthatok arra, aki eddig mindig ott volt az életemben, akár a nap az égen. Később kollégista lettem, 14 éves koromtól csak magamra számíthattam, senki nem vigyázott rám. Ez azzal is járt, hogy megkeményedtem, illetve összeadódik a kettő. Igyekszem előre gondolkozni. A modellkedést 24 évesen abbahagytam, mert nem akartam megvárni, hogy 30 évesen már ne hívjanak. Akartam egy karriert, ami nem a külsőségekre épül, de a színészetben is azt láttam, hogy a fiatal nőkre írják a szerepeket. El kell fogadjam, hogy ez a rendszer, és magamnak kell kitalálni, mi lesz velem, ha majd nem kellek. Erre nem figyel senki, mert ez az én életem, a karrierem, senkinek nem érdeke, hogy jól menjen, csak az én érdekem, úgyhogy kitalálom magam, hol tudom kiélni a kreativitásomat úgy, hogy ne függjek senkitől.

Kovács Patrícia pihenteti a kultúrrabszolgaságot

maze 2013. augusztus 4., vasárnap 15:34

A színésznőt májusban megkezdett - és akár évekig is eltartható - szabadságáról kérdeztünk, amiből világosan kiderült, hogy terhességét a hetedik hónapban is felhőtlenül élvez, nyitottan áll a világhoz, és minden szempontból a legjobbkor esett teherbe. Régi osztályával játszani öröm, a tévézés pedig lecke számára.

Sok helyen olvastam, hogy "a színésznő szabadságra ment" - ez mit jelent, meddig tervezel otthon maradni szülés után?

Nem nagyon tudom elképzelni, hogy van az a darab, forgatókönyv, szerep, amiben most játszanom kéne. Pont itt az ideje, hogy hosszabb szabadságra menjek, mert nem tudnám megbocsátani, ha lemaradnék ezekről a hónapokról. Fontos, hogy ott legyek, amikor a gyerekem majd felfedezi a világot. Azokat a szerepeket, amiket eddig játszottam, idővel visszaveszem, mert az, hogy esténként elmegyek pár órára, nekem is jó lesz. De hogy elkezdjek nulláról egy darabot próbálni, ezt a fajta kultúrrabszolgaságot most nem látom magam előtt.

 

7 ok, amiért Madonna 30 év után is releváns

Steiner Kristóf 2013. augusztus 3., szombat 16:19

7 Mert tök jó rock zenét játszik (nem tévedés)

Bár Madonnát a pop királynőjeként szokás emlegetni, saját bevallása szerint valójában a punk rock az, ami igazán megmozgatja. “Számomra a punk zene azt jelenti, hogy magam mögött hagyom a korlátaimat.” – vallja. Rengeteg hivatalosan sosem megjelent dalában dominál a rock zene, koncertjein pedig rendszeresen előadja régebbi tingli-tangli számainak újragondolt, brutal verzióját – a dalokat pedig maga kíséri gitáron. Valamikor, a hetvenesévekben azonban még ennél is szorosabb szálak fűzték a punk rock zenéhez: A The Breakfast Club és az Emmie and the Emmies zenekarok dobosaként és vokalistájaként olyan számokat adott elő, amelyek a Blondie-nak, vagy a No Doubtnak is becsületére válnának.

6. Mert tabukat döntöget, és feszegeti a határokat

Bár Madonna videóklipjei számtalan kitüntetést kaptak, legalább annyian kaptakaszívükhöz egy-egy kisfilmtől, mint ahányan elismerték azok művészeti értékét. A “Like a Prayer” a fekete Jézus miatt került tiltólistára, a “Justufy my Love”-ot pornográfnakítélték a zenetévék, de olyan is előfordult, hogy maga Madonna döntött úgy: nem jelenteti meg leforgatott, megvágott videóklipjét. 2003-ban, az iraki háború kirobbanása után levélben értesítette a sajtót: az American Life című számhoz forgatott videót visszatartja, a “rossz időzítés” miatt. Miután a klip 2005-ben végre kiszivárgott az internetre, kiderült, mire gondolt: a svéd filmkészítő, Jonas Akerlund rendezte klipben milliárdos sznobok figyelik, amint egy divatbemutató kifutóján megsebzett katonák és gyerkek vonulnak fel. Madonna katonai egyenruhában érkezik meg a színpadra, majd egy vízágyút irányít a közönség soraira – ahol egy 
George Bush hasonmás is helyet kapott. A kisfilmet minden idők egyik legjobb klipjeként emlegette a neves Slant magazin.

5 Mert plarformot biztost a legtehetségesebb vizuális művészei számára

Amikor Madonnáról friss fotósorozat készül, bizonyosak lehetünk benne, hogy nem szimpla mellmutogatásról, vagy photoshopcsodáról lesz szó. Bár a kilcencvenesévekben megjelent Sex című fényképalbumot leginkább polgárpukkasztó irodalomként szokás emlegetni, a kötet 
valójában a veterán divatfotós, Steven Meisel egyik legzseniálisabb munkája. A művész megszámlálhatatlan Vogue címlapról gondoskodott, és a világ összes nagy divatházának fotózott má. A fotókon Madonna mellett pedig a szupermodell, Naomi Campbell és a színésznő, Isabella Roselini is feltűnnek. Hasonlóan művészi fotósorozatok máig rendszeresen kikerülnek az énekesnő háza tájától: 2006-ban Steven Klein készített róla Peter Shaffer Equus című drámája-inspirálta képeket, majd 2009-ben “Blame it on Rio” című projektjében egy gazdag, idősödő asszonyt formál meg, aki szerelembe esik egy gyönyörű brazil fiúval (akivel történetesen a valóságban is összegabalyodtak).

4 Mert egyedülállóan jó táncos, és tisztességesen tud énekelni is

Madonna koncertjei sosem egyszerű fellépések voltak: a világ legígéretesebb ifjú táncosait szedi össze, a show alatt féltucatszor öltözik át, az egyes, tematikus blokkokat komoly üzenettel és művészi 
értékkel biro rövidfilmek választják el. Tulajdonképpen ő volt az, aki megteremtette azt a mai concert formátumot, amellyel Britney, vagy épp Lady Gaga is rendszeresen turnézik. Bár az él a közhiedelemben, hogy énekelni speciel egyáltalán nem tud, és gyakorlatilag minden számát végigtátogja a koncertjein, valójában ha nem kell olyan koreográfiát nyomnia tűsarkokon, amit a húszéves táncosai is cask verejtékben úszva nyomnak végig, mindig élőben énekel. Ez a felvétel az énektanáránál készült – érdemes megnézni, mert ahogy Madonna skálázik, az egy klasszikus 
énekesnek is becsületére válna. Élesben is számtalanszor bizonyított már – az 1991-es Oscar ceremónián a Dick Tracy díjnyertes betétdalát adta elő, legutóbbi turnéján a Like a Virgin keringő-verzióját nyomja végig egy szál zongorával.

3 Mert a sosem kiadott dalai megmutatják, milyen kreatív dalszerző

Ha az ember egy buliban odamegy a DJ-hez, és kér egy Madonna számot, rendszerint az unásig ismételt La IslaBonita, vagy Like a Prayer csendülnek fel – pedig az igazán izgalmas Madonna számok sokkal több figyelmet érdemelnek. Itt van például a sosem kiadott “Keep the Trance”, amelynek zenei alapjagyakorlatilag megegyezik a La Roux (sokkal későbbi) „Bullet Proof” című slágerével. A legszebb kiadatlan dalok viszont nem a pörgős pop nóták, hanem a személyesebb hangvételű megzenésített versek. A korai demo változatok zenéit és szövegeit is Madonna írja, így születhetnek olyan őszinte vallomások, mint mondjuk az „Is this Love?” – amely a működésképtelen párkapcsolatok pokláról szól.

2 Mert ő is emberből van

Madonnával kapcsolatban általános feltételezés, hogy egy érzéketlen egoista jégkirálynő, aki valószínűleg nem is emberből, hanem robotból van. Tény, hogy perfekcionizmusa ritkán engedi megmutatkozni a törékeny és sebezhető oldalát, de azért előfordul, hogy kapunk néhány 
igazán bennsőséges pillanatot tőle. Itt például az édesanyja elveszítéséről szóló Mother and Father című dalt énekli teljes átéléssel, miközben őrülten koncentrál arra, hogy nehogy rossz akordot fogjon le a gitáron. Ha egy kicsit elengedi magát, baromi vicces is tud lenni – ebben a 
videómontázsban például azt is láthatjuk, hogy viselkedik, amikor idegösszeroppanást kap egy klipforgatáson. A vinnyogva röhögő Madonnáért pörgesd a videót az utolsó pár percre.

1 Mert nemcsak showgirl, de emberjogi harcos és filantróp is

Önnek mit jelent Madonna?

 • 837
  Egy valódi ikon, akihez fogható sosem létezett, és nem is fog
 • 55
  Egy felkapaszkodott, tehetségtelen, ronda, buta senki
 • 364
  Pár dalát bírom, de alapvetően nem köt le a jelenség
 • 25
  Eddig nem érdekelt, de most felcsigázott
 • 35
  Ki az a Madonna?

A művésznő legfrissebb kezdeményezése a Steven Kleinnal közösen készített #secretproject, amelyről ebben a pillanatban összesen annyit tudunk, hogy a szólásszabadságért, a toleranciáért, és az emberi méltóság sárbatiprása ellen veszi fel a harcot. Ám amíg a kisfilm megérkezik, itt van nekünk egy csomó másik régebbi humanitárius projektje: a Get Stupid a konzumkultúráról és a fogyasztói társadalomról mesél, dokumentumfilmjében, az I am Because We Are-ban  Afrika egyik legszegényebb országába, Malawiba kalauzol el minket, a párizsi Olympia színpadán mondott beszédében pedig a rasszizmus és antiszemitizmus ellen kampányol, finoman földbe döngölve a híresen nacionalista francia politikust, Marine Le Pen-t. De hétköznap sztereotípiák ellen is harcol: itt például azt feleli a riporter „Hogy kezeled majd, ha betöltöt az ötvenet?” kérdésére: „Azt fogom mondani: bazd meg, ötven vagyok. Na és?

Családállítás Máté Gábor módra

cukorka , ZZs 2013. augusztus 3., szombat 13:19

Máté Gábor sokak által legendásnak mondott egykori osztálya évről évre összejön, hogy egyikük életét kíméletlenül, mégis sok humorral kivesézzék. Idén Száraz Dénes került terítékre, ami abból a szempontból nem bizonyult szerencsés húzásnak, hogy néhány éve éppen ő és Fenyő Iván döntött úgy, hogy kiszáll a múltidézésből, és nem kér többé a két hét alatt bepróbált családállításból. Merthogy ilyesmi valójában az Alkalmáté Trupp, akik minden évben az utolsó előadáson húznak új nevet, és akik egy régi pletyka szerint azért magukról csinálnak előadásokat, mert volt osztályfőnükük, Máté Gábor úgy véli, csak magukkal is foglalkoznak.

Pedig az eddigi hét előadásból már többször kiderült, hogy ez közelsem így van. Az is kiderült, hogy az eddig szerenyébb keretek között reklámozott osztály ellegendásítása valójában inkább köszönhető Orlai Tibornak (aki felkarolta a Truppot, és kiemelte Zsámbékról a Jurányi Inkubátorházba helyezve azt), és a legenda jelen esetben főképp azt jelenti, hogy egy társaság, amelyik feltétel nélkül szereti és tolerálja egymást.

Talán éppen ezért huzatta a sors pont Száraz Dénest velük, hogy kiderüljön, tényleg így van-e. Mert idén igen nehéz helyzetbe kerültek azáltal, hogy a húzott személyt rázta a hideg az ötlettől, hogy bármiféle formában szerepeljen a darabban. Véleményét később megváltoztatta, és ha testét nem is, de szellemét és történeteit adta a Jurányiban bemutatott Száraz Dénes Vele, de nélküle című előadáshoz, így Alkalmátés moralizálásba csaphatott az osztály, magukat sem kímélve, hogy nagyon ne billegjen a mérleg.

Van itt elképzelt bírósági tárgyalás, pillanatképek Száraz főiskolás éveiből és persze Magyarország, én így szeretlek-es sörreklám, kombinálva (nem kevés utalással) a Jóban Rosszban feltámadt Tamás atyájára. Sok üdítő pillanat azoknak, akik ismerik Száraz Dénest és azoknak is, akik ismerik a honi színházi helyzetet, valamint sok fejkapkodás azoknak, akik nem, bár utóbbiból kevés ült a premieren a nézőtéren. Nyilván az sem véletlen, hogy ebből az előadásból minden évben csak néhány van.

A darab végére az is megláthat valamit Szárazból, akik sosem kattintottak estefele a TV2-re, hiszen kapnak egy tükröt, még ha néha görbére is sikeredett. Fájdalmas pillanatok is vannak az előadásban, és ezt nehezen kompenzálják a néha erőltetett, de szívből jövő poénok. Az osztály öregszik, és éppen az ő változásuktól más évről-évre a darab, még ha valójában hangulatát tekintve ugyanolyan is. Azon lehet vitatkozni, jó ötlet volt-e Zsámbékról elhozni a Truppot a Moszkva tér mellé - szerintünk nem - sőt azon is, vajon lehet-e egy ilyen előadást ennyiszer (összesen hatszor) bemutatni - de azon nem, hogy néha jót tesz egy tükör, még akkor is ha mocsok mód tud fájni. Pláne ha azok tolják az arcunkba, akiket szeretünk.

Száraz Dénes valódi arcait mindig más volt osztálytárs játssza, de mindannyiuk sportos külleméből arra következtetni, hogy a színész igazi énje az, amelyik éppen az Iron Man teljesítésére készül gőzerővel, azaz edz mint őrült.

Azt leszámítva, hogy a Jóban Rosszban-rajongós jelenetet kissé túlspilázták, (minek következtében pont a közepén leült az előadás) ismét nem hibáztak, rendesen felrakták dezertált osztálytársukat a boncasztalra, hogy aztán (ön)kritikáikkal atomjaiból építsék őt újra, kínosan ügyelve a valójában mindenki számára ismeretlen Száraz Dénes lelkének legmélyebb bugyraira. A felszínt viszont mélyen megkapirgálták és a családállítás végére az derült ki, hogy a legendás osztály megérti, elfogadja és szereti különc társait is.

Száraz Dénes - Vele de nélküle

AlkalMáté Trupp előadása

Augusztus 3-5 Jurányi Inkubátorház

Jegyár: 2800 Ft

Csúcsrajáratott fesztiválszezonnal indul az augusztus

maze 2013. augusztus 1., csütörtök 12:24

Augusztus 1. Csütörtök

Igazán embert próbáló programot ajánlunk a hét (számunkra) elsőnek számító napjára: irány a már múlt héten is emlegetett Ördögkatlan Fesztivál, ahol ma 11 órakor felcsendül az Erik Satie-maraton Faragó Béla, Futó Balázs és Kerek István előadásában. Erik Satie 1893-as zongoraművét a Vexations-t fogják előadni, ahogy az a kottában le van írva: azaz 24 órán keresztül, nyolcszáznegyvenszer. Erről van szó:

Augusztus 2. Péntek

Ezzel szemben péntekre már igazi chill out programnak tűnik a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon fellépő Carmen Souza, aki Kachupada című albumát fogja előadni, ráadásul először jár hazánkban. Van hangulata a muzsikájának, és nagy beleéléssel is tolja a zenéjét a Londonban élő Zöld-foki szigetekről származó énekesnő, így bemelegítésnek igazán remek kis programnak tűnik, bár az alábbi szám elég Macskafogósra sikerült...

Augusztus 3. Szombat

A hétvégére aztán csupa színház lesz a világ, de az elmúlt Kimenők buliajánlatait nézve ez nem is olyan nagy baj. Ma a Tenki Réka és Fekete Ernő főszereplésével látható a Római Vakáció Szentendrén, ami a pletykák szerint az idei nyár legjobban sikerült Orlais produkciója. Reméljük, a kétszeres Legjobb Harminc alatti Színésznő-díjas Tenki Réka nem téved, ő is megmondta, hogy jó lesz.

Augusztus 4. Vasárnap

Mi szóltunk, és vasárnapra is adunk egyet a kultúrának, hiszen AlkalMáté Trupp: Száraz Dénes, Vele, de nélküle című előadását ma lehet megnézni utoljára ebben az életben. Ez az az előadás, amiben Máté Gábor egykori színművészetis osztálya minden évben kivesézi valamelyiküket, idén a Jóban Rosszban Tamás atyájaként elcelebesedett Száraz Dénessel a terítéken, aki azonban nem vesz részt a darabban.

alkalmatetrup domolky daniel preview 004
Fotó: Dömölky Dániel / orlaiprodukcio.hu

Augusztus 5. Hétfő

És ha kipihenték magukat, lehet is menni a Szigetre, ami ma kezdődik és 12-ig tart, igen gyér tartalommal. Azért lesz Nick Cave is majd, ma pedig Cipő-emlékkoncert. Ha egy másik szigetre húz a szíve, mi azt is megértjük, annál is inkább, hiszen a Holdudvar kertmozijában ma újra franciás hangulatba kerülhet, méghozzá a Pauline nyomoz című filmvígjáték megtekintésével.

Augusztus 6. Kedd

Mára a Sziget is jobban beindul, a Quimbyvel örvendeztet, de ha ön nem kíván száguldani a szerpentinen, akkor irány a Budapest Jazz Club, ott a Harcsa Veronika Quartet fog zenélni. Vagy lehet őket kombinálni is...

Augusztus 7. Szerda

Na, és végre el is jött Nick Cave napja a Szigeten, számunkra egyedül ő lenne kicsit is izgalmas program, de annyira még ő se, hogy kimenjünk miatta a porba. (Persze, tudjuk, nincs por!) Gondolunk persze azokra is, akik dolgoznak a héten, őket inkább a Közhelybe küldjük, ahol friss lesz a hangulat, hiszen skandináv krimit szolgálnak fel a hőgutában szenvedőknek. A Skandináv Krimik Éjszakáján Varg Veum – Bukott angyalok című, 2008-as filmjét lehet megnézni. Az előzetes alapján inkább sírós, mint kacagós, ahogy ezt már megszokhattuk.

Harry Potter anyjának a krimi is jól áll

Koncz Andrea 2013. július 31., szerda 11:23

Július közepén robbant a hír, hogy Robert Galbraith The Cuckoo's Calling című krimijét valójában J. K. Rowling írta. A klasszikus krimik nagy rajongójaként borzasztó büszke lettem volna, ha most azt írhatnám, hogy már az előtt elkezdtem olvasni a könyvet, hogy ez kiderült, de persze nem így volt.

Amikor viszont kiderült az igazi szerző, visszaolvastam a goodreaden, mit írtak a könyvről azok, akik még a titok kipattanása előtt értékelték a könyvet, anélkül, hogy Rowling személye akármelyik irányba befolyásolta volna a véleményüket. Meglepően sok szimpatikus értékelés született, úgyhogy duplán kíváncsian álltam neki a könyvnek. Amit - hogy előre lelőjem a poént -, ajánlok mindenkinek, aki szereti a hagyományos krimiket.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Pelsőczy Rékát a rendezés tette kiegyensúlyozottá

maze 2013. július 27., szombat 13:01

Pelsőczy Rékával, a Katona József Színház színész-rendezőnőjével A Római vakáció című darab próbái alatt beszélgettünk. Úgy érzi, a rendezés tette kiegyensúlyozottá, de azért kipróbálná azt is, milyen lehet csak utazgatni.

Úgy tűnik, nagyon harmóniában vagy most, ez azért van, mert éppen rendezel?

Az biztos, hogy kiegyensúlyozottabb lettem attól, hogy elkezdtem rendezni. Jó, hogy a kreativitásomat több téren ki tudom élni, és ettől a helyemre kerültem. Ami színésznőként a hátrányomra szolgált, az a rendezésnél nagyon is szükséges: mindenbe beleszólok, mindenről van véleményem. Szeretek embereknek lehetőséget adni, és szeretek együtt dolgozni. A Katonában is egyre jobb szerepeket kapok, és színészként is jobb lettem.

2004-ben rendeztél először, úgy érzed, belejöttél?

Igen, tizenvalahány darabot rendeztem, van már rutinom, de valamiért most először van az, hogy ha nem megy egy nap a munka, nem pánikolok be teljesen, hanem tudom, hogy majd megoldódik. És tényleg mindig megoldódik.

Milyen az, amikor nem megy?

Megy a próba, de nem jók az energiák, mindenki ideges és feszült. Vagy éppen nem találunk megoldást és nem történik meg a katarzis a próbán, hanem nyikorog az egész, csak az órád nézed, mikor lesz vége? És akkor néhány nap múlva, egy pillanat alatt megoldódik az egész. És ez nagyon jó érzés.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Vitorlázzon képzeletben, utazzon összművészetben

maze 2013. július 25., csütörtök 15:07

Július 25. Csütörtök

Óriás mázli, hogy a lakosság egy része szabad akaratából választja, hogy elindul a Kékszalag nevű, ma kezdődő vitorlásversenyen, mert így a többiek mehetnek a világ másik végére, ahol szintén ma kezdődnek a Debreceni Jazznapok. Mivel azonban vitorlásokat a partról nézegetni menő, így ajánlhatjuk a Balatoni Nyári Halfesztivált is, amiben Keszthely, Boglár és Szemes vesz részt, így szélcsendes kánikulai napokon a tó különböző pontjairól lehet röhögni a friss hideg sör mellett azokon, akiknek az agya eldurran a vízen.

Július 26. Péntek

Teljesen felesleges eljönni a tó közeléből, annál is inkább, hiszen ma kezdődik a Művészetek Völgye Kapolcson, Taliándörögdön, Monostorapátiban és Vigántpetenden, amit a kultúrára nyáron is éhező közönségnek talált ki annak idején Márta István. Idén is az elképzelhető minden típusú program várja őket, a koncertek mellett például a kézművesfoglalkozást is  gyakorolhatják a látogatók, de az irodalomra fogékonyaknak is jut szórakozás.

Július 27. Szombat

Kolor x Toldi buli, azaz most a BVSC strandján lehet felfrissülni a beígért negyven fokos hétvége első napján azoknak, akik mégis Budapesten rekedtek. "A legkézenfekvőbb nyári közhely-helyszín következik: strand. Közeli, kedves, két medencés és hangoskodni ér. Deltástestű BVSC vízilabdások és zuglói szépkorúak kedvelt csobbanója, mexikói beütéssel. Kukorica, vattacukor, Nightdrive szülinap, geodome, kertmozi, függőágyak, Trash_op vetítés, megkérdőjelezhetetlen vízibalett, Toldi pult és hasonló strandjavak várják a fürdeni, lábat lógatni vágyókat" - ígérik közleményükben, de időben érdemes ám érkezni, mert ezer fő után bezárják a kaput!

kolor

Július 28. Vasárnap

Ha csütörtök óta tűkön ül, amiért ma indul a Forma1 Magyar Nagydíj, akkor nyilván örömmel tölti el, hogy van buli, ami egyenesen azt ígéri, hogy itt lazítanak a futamok után a versenyzők. A mulatságot csak így lazán Hungarian Grand Prix Afterparty-nak hívják és a Symbolban lesz, lehet csapatni, ha van szándék. Ennél már csak az lehet jobb, ha inkább nyugiban megnézi a Renoir filmet az este, mi már láttuk, ezért mondjuk, hogy érdemes.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Kulka Jánost ellepte a vér

LS 2013. július 24., szerda 17:14

Nemsokára ítélet születik a romagyilkosságok ügyében, ma beszéltek a vádlottak az utolsó szó jogán. A gyanúsítottakat, K. Árpádot, K. Istvánt, P. Zsoltot és Cs. Istvánt 2009 augusztusában fogták el, és azzal vádolják őket, hogy 2008-2009-ben megöltek hat embert, köztük egy kisfiút, és többet megsebesítettek.

Az alábbi filmeket a társadalmi ügyekkel foglalkozó X Kommunikációs Központ készítette ebből az alkalomból. Az alig másfél perces kisfilmeken Kulka János, Fullajtár Andrea, Gryllus Dorka és Nagy Zsolt monológ formájában beszélnek arról, ami történt.

Több vádlott nem élt az utolsó szó jogával a mai tárgyaláson, P.Zsolt ártatlannak vallotta magát, Cs.István pedig azt mondta, hogy bűnös, de nem bűnöző.

A Renoirok sikere mögött is keresd a nőt

cukorka 2013. július 24., szerda 14:40

Gilles Bourdos Renoir című alkotása igazi nyári mozifilm, mi a már említett Mozinet Filmnapok keretében premier előtt láttuk, de aki ott lemaradt róla, simán bepótolhatja. A francia rendező két generáció találkozásáról - a világ egyik leghíresebb festőjéről, a francia impresszionista Pierre-Auguste Renoirról és a filmrendező Jean Renoirról -, valamint a női szépségről mesél a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon debütált filmjében. A két generációt így a nő köti össze, hiszen a film akkor kezdődik, amikor a festő Renoir megismerte utolsó modelljét, Andrée Heuschlinget, aki később középső fia felesége lett.

A Renoir lassúsága ellenére is működik, és ez nagyban köszönhető a címszerepet játszó Michel Bouquetnek, aki annyira finom eszköztárral dolgozik, hogy a vásznon keresztül is érezni lehet az izületi gyulladás kínjait, ami a festő életét a vége felé megkeserítette. A fiát, Jean-t Vincent Rottiers kelti Edward Nortonos bájjal életre, ám ez még korántsem a határozott filmrendező Jean Renoir, hanem a világháborúban megtört, mégis odavágyó fiú, akit még az elsöprő szerelem sem akadályoz meg abban, hogy visszatérjen a frontra.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Csillámpónik és dizájnerek az Erzsébet téren

Hermann Veronika 2013. július 24., szerda 09:58

Dizájnerbolt extrákkal

Budapesten manapság szerencsére rengeteg új dizájnerbolt nyílik, és egyre több a friss és szerethető brandek száma is. A WonderLAB stúdiója 2012 végén nyílt meg a budapesti Veres Pálné utcában, de jóval több, mint egyszerű üzlet, hiszen olyan fiatal tervezők munkái mutatja be, akik szakmailag is együttműködnek. A több mint 30 tervező között ott van a Koria Design, a Vima, Szerencses Gabo, az MZF Fashion, az Ooh my Deer, vagy a Judit Takács Design.

A WonderLAB egyszerre bolt és co-working tér, a stúdióban ruhákat, cipőket, táskákat, ékszereket és egyéb kiegészítőket is találunk. Július 18-án pedig a Design Terminállal együttműködve megrendezték az első WonderLAB Design Pikniket az Erzsébet téren, ahol nem csupán nézelődésre és vásárlásra volt lehetőség, hanem egy meglehetősen rendhagyó, szabadtéri fotókiállítást is rendeztek.

A Rakéta Fesztivál öt magyar előadója, akiket a legjobban várunk

terence_hill 2013. július 23., kedd 14:01

Erősen ajánlottuk a hétre, tegnap pedig el is kezdődött a Rakéta Fesztivál az A38 hajón, amin többnyire fiatal magyar zenekarok lépnek fel, és azok közül is a legkurrensebb együttesek, változó műfajokból. Itt azok a zenekarok játszanak, akik nagyjából 10-20 fős törzsközönséggel rendelkeznek (akik egyben a segítők, a groupie-jaik, a rajongóik, miegyéb), szóval más fesztiválon egyelőre aligha láthatjuk őket, mert ahhoz túlságosan kicsi hallgatóságot szólítanak meg. Rengetegen legalábbis ezt gondolják róluk, pedig többen is megérdemelnék, hogy megvesszenek értük a koncerteken. Mi kiválasztottunk öt előadót az egész héten tartó fesztiválról, akiket mindenképpen megnézünk.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Kis mellem van és angolul énekelek

maze 2013. július 22., hétfő 13:21

Németh Juci, a Nemjuci zenekar frontembere az Anima Sound Systemmel kezdte, 2008-ban alapított saját zenekart, de emellett a Budapest Bár zenekar oszlopos tagja, tavaly decembertől pedig hivatalosan is turkálótulajdonos. Vezetett tévéműsort, néha feltűnik filmekben vagy színházban, de nem akar színésznő lenni. Az angolul éneklés hátrányairól is beszélgettünk, és arról, hogy miért nem reklámozza az ország a tehetségeit.

Sok dologgal foglalkozol, ott van a Nemjuci, ami a zenekarod, a Nemruci, ami a tavaly télen nyitott turkálód, és Budapest Bárban is énekelsz. Ha muszáj lenne, állítanál sorrendet?

Nem igazán tudnék. Mindent, amit csinálok, lelkesen, szívből teszem. Csak kényszerből soha, akkor inkább éhen halok.

Meg tudnál élni mondjuk, csak a turkálódból?

Dehogy, az csak egy erős hobbi. Annak is fogom fel, és az a jó a butikban, hogy nincs is ráerőltetve az a fajta szellemiség, hogy ebből ki kell kitermelnem a megélhetésem, mert az nagyon erőszakos lenne, így meg van egy könnyedség benne. Azért jó nullára kijönni, nem szeretem mínuszban látni, de nem ez a lényeg.

Újra játsszátok a Szerencsés Flótás című darabot, amiből tavaly nyáron három előadás ment le. Idén részben új szereposztással fog futni. Hiányzott a színjátszás?

Annyi mindent csinálok, hogy abból a szempontból nem, viszont érdekes dolog volt egy színpadon lennem Fekete Ernővel, Keresztes Tomival úgy, hogy nem vagyok gyakorlott színész. És még nem is játszhatok akárhogy, hiszen van egy komoly nívója ennek a dolognak, amibe be kellett illeszkedni, de Vili (Vajdai Vilmos - a szerk.) bízott bennem, és végülis én is magamban. Kellett, hogy azt gondoljam, jó ez a szerep nekem, és egyébként tényleg nem is volt rossz. Azt hiszem, meg tudtak volna fogni egy másik karakterrel, de nem a dívával – hajajj, az testhezálló volt!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Idei filmek nőktől, nőknek

terence_hill 2013. július 21., vasárnap 19:40

Önt is idegesíti, hogy a filmekben a női karakterek többnyire egydimenziós, közhelyes sablonszemélyiségek? Esetleg csak biodíszletek a férfi főszereplők mellett? Szerencsére egyre gyakoribb, hogy a nők nemcsak sminkes, fodrász vagy kosztümtervező szerepkörben jutnak feladathoz a filmgyártásban. A Huffington Post összeállítása tíz olyan filmet sorol fel, amelyeket valódi nők írtak, valódi női karaktereket vonultatnak fel, és mind 2013-ban készültek, vagy fognak elkészülni. Vannak köztük komolyabbak, mint például a Mielőtt éjfélt üt az óra, és tinivígjátékszerűek, mint amilyen a Kamatylista, közös vonásuk azonban a női forgatókönyvírón vagy rendezőn kívül, hogy többnyire egy-egy – általában férfiak által uralt – filmes műfajt forgalmaznak meg úgy, hogy nők lettek a főhősök. Nem mondjuk, hogy mindegyik kihagyhatatlan, de egy-egy próbát azért megérhetnek.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Udvaros Dorottya és László Zsolt egymás mellett szerelmesek

cukorka 2013. július 20., szombat 14:11

Az Orlai Produkció idén nyáron is sikerfilmeket választott a színpadra állításra, amit mi tökéletesen meg tudunk érteni, nyáron senki nem vágyik arra, hogy várja Godot-t. A Hippolytot és a Szív hídjait már bemutatták, és szólunk, augusztusban a Római vakációt tűzik majd műsorra. Mi mindhárom darabot megnézzük, a Szív hídjaival kezdtük. Jegyet szerezni rá amúgy szinte lehetetlen, és ez nagyban köszönhető a szereposztásnak, Udvaros Dorottya és László Zsolt is játszanak benne ugyanis.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Buzizunk, mert nem vagyunk homofóbok

LS 2013. július 19., péntek 13:56

Tóth Zoltán, Spenót a ‘80-as években még az Európa Kiadóban és az Ági és Fiúkban zenélt, aztán jött a Csókolom, végül hosszú vajúdás után a Puszi. Eközben 1993-ban létrehozta a Hajtás-Pajtást, mely talán a legismertebb futárcég azóta is, lett 4 gyereke, és egy kis pilisi faluban él, miközben nemrég újra megjelent a színen Ujj Zsuzsi és a Csókolom.

296194 465219990228086 2138026214 n
Fotó: Én és a biciklim/Hajdú András
Távolról sincs vége, olvasson még »

Már könyveket is vehet a magyar a guglin

terence_hill 2013. július 18., csütörtök 23:09

Mostantól könyveket is lehet vásárolni a magyar Google Play áruházban minden kütyüre, azaz okostelefonokra, tabletekre és asztali számítógépekre egyaránt. A megvásárolt könyveket aztán bármikor, internetkapcsolat nélkül is olvashatjuk, és könnyen megtalálhatjuk őket, ha bejelentkezünk a fiókunkba. Jelenleg csak a nemzetközi könyvkínálat érhető el, úgyhogy minden eredeti nyelven olvasható (leginkább mégis angolul), de "a Google reméli, hogy hamarosan magyar kiadók is csatlakozni tudnak."

A legkeresettebbek között most megtalálja például a Nagy Gatsbyt, vagy az Éhezők viadala trilógiát. De ha csak hasraütésszerűen keresgél, akkor is jó dolgok bukkannak elő: itt van például a Nullánál is kevesebb Bret Easton Ellistől, a Huszonkettes csapdája Joseph Hellertől, és a Karamazov testvérek Dosztojevszkijtől: szóval a dolog nemhogy működik, de nem is gagyival gurítanak.

Szingli szenvedés, önfejlesztés, és egy szörnyű titok

etelka 2013. július 18., csütörtök 16:42

Ha nincs mit olvasnia a pihenés alatt, vagy csak unja a könyvtár felhozatalát, olvassa el, mit ajánlanak a kiadók. Három merőben eltérő könyv, három világ.

B1063759

Ennél zöldebb nem lesz - biztat a szerző, Farkas Lívia új könyvének borítóján. A blogger, akinek ez az első könyve, kivételesen nem egy újabb, hiánypótló szingliregényt írt, hanem egy kapd össze magad, és kezdj valamit az életeddel könyvet.

Ha nem tudná, miért érdemes komolyan venni épp az ő tanácsait, akkor csak azt mondanánk: ő a Fly Lady vagy zónázás program itthoni meghonosítója, amiért elég sok nő ad hálát. Ezzel ugyanis a káoszból kozmoszt tudott teremteni, miközben sikerül egyedi stílusban rávilágítania arra, hogy mi az amit érdemes végiggondolni, és megtenni ahhoz, hogy a terveink teljesüljenek. Nem kis dolog ez, pedig nincs benne semmi extra. Le vannak írva a feladatok (mint a többi száz önfejlesztő könyvben), melyeket ajánlott kipróbálni. Ebben az olyan alap gyakorlatoktól elkezdve, hogy mi akartál lenni gyerekkorodban, milyen munka lenne megfelelő számodra, vagy mi a legnagyobb vágyad, olyan jóval praktikusabb dolgokat is meg lehet tanulni, mint az időkezelést, a csúcsidő megismerését, vagy azt, hogyan érheti el az ember a célját, és mit kell ahhoz tenni, hogy ne forgácsoljuk szét magunkat.

Távolról sincs vége, olvasson még »
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87

Blogok, amiket olvasunk

A TASZ JELENTI Azt hittem, jobban járok, ha nem az autót viszem szervizbe, hanem én megyek orvoshoz.

Képzeld el, hogy 15 éve minden nap ugyanazon az útvonalon mész a reggeli csúcsban munkába, majd a délutáni dugóban haza. Újabban visszatérő fájdalmat érzel a lábadban, mikor kiszállsz az autóból.

MAI MANÓ Kép-párok #187

Kép-párok rovatunkban minden alkalommal két olyan fotót láthattok, amelyeket neves fotóművészek készítettek ugyanazon témában vagy olyat, amelyeken éppen egymás munkáira reflektálnak.

HATÁRÁTKELŐ A lakókocsis élet árnyoldalai

Gyakran olvasni, hogy „persze, mert mindig csak a külföldi élet pozitívumairól van szó”, ami mondjuk szerintem nem igaz, de nem is ez a lényeg, hanem hogy a például a furgonlakó létnek is vannak bőven nehézségei.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés