#VILÁGOM

Nézzen új cirkuszt, Grecsó-tesókat, vagy külföldi szerelmespárt!

maze 2013. szeptember 19., csütörtök 13:16

Szeptember 19. Csütörtök

Tánccal, vagy mozgásszínházzal, vagy cirkusszal, vagy mindezzel egyszerre indítjuk a hetet, amikor a Trafóba küldünk mindenkit. Tegnap este léptek fel először, de ma és holnap még meg lehet nézni a francia Collectif Petit Travers Pan-Pot című előadását. Ez állítólag intellektuális új cirkuszi előadás lesz, ami azt takarja, hogy három kosztümös férfi több tucat fehér labdával komolyzenei aláfestésre zsonglőrködik, miközben van történet is, vagy legalábbis szituációk, meg humor, de mindenek előtt látványos összhang, valahogy így.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Brutalitással készül az Oscarra a magyar filmipar

LS 2013. szeptember 19., csütörtök 12:00

Ritkán van olyan tömeg egy sajtóvetítésen, mint most, ahol Szász János A nagy füzet című filmjét mutatták be. Nem véletlen a várakozás: ez az első film, melyet a Filmalap finanszírozott, ráadásul ezt nevezzük az Oscar-díjra, Karlovy Vary-ban pedig már tarolt. Ehhez képest csalódást okozott.

Kristóf Ágota, Svájcban élő magyar írónő még 1986-ban írta meg a film alapjául szolgáló regényt, ráadásul franciául. A nagyon sok nyelvre lefordított mű születésekor Kristóf - későbbi visszaemlékezései szerint - még nem volt birtokában tökéletesen a nyelvnek - állítólag ez az oka, hogy a könyv szinte csak tőmondatokból áll.

A trilógiává duzzadt regény főszereplője egy ikerpár, akiket édesanyjuk a háború elöl a vidéki nagymamához költöztet. Ám a nagymama nem a szeretet és a biztonság megtestesítője, a fiúkat egyszerűen szukafattyaknak nevező nagyszülő mellett nem könnyű az élet. A fiúk a frontra távozó apjuktól kapott búcsúajándékként egy füzetetet kapnak, amibe mindent le kell írniuk, ami velük történik. Nincs könnyű dolguk, a cél a túlélés - kérdés milyen áron. A regényben nem jelennek meg érzelmek, a kijelentő módú írás szikár, távolságtartó, ezt próbálta Szász leképezni - csak közben a lélek veszett el valahol..

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ahol Bajor Imre a bonviván

cukorka 2013. szeptember 18., szerda 20:11

Kicsit kevesen vagyunk, de azért szépen lassan el fogunk jutni minden budapesti színházba –gondoltuk, most megpróbáljuk a szinte egyetlen budait, a Karinthyt, amiben annak ellenére nem jártunk sosem, hogy a szomszédságában lakunk. Hamar kiderült, hogy nem véletlen, hiszen egyáltalán nem mi vagyunk a célközönség, még ha korban már kezdünk is hozzá közeledni.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Kié a legfájdalmasabb álbölcsesség?

jeanpierre 2013. szeptember 16., hétfő 19:11

A Facebook-falak tanúsága alapján az emberiség igénye kifogyhatatlan a lélekerősítő idézetekre, jó tanácsokra, amik megerősítik őket emberi mivoltukban, segítenek felvenni a harcot a hétköznapok megújult kihívásaival, a gonoszsággal, a kilátástalansággal, amikkel állandóan szembesülni kell. Vannak ezeknek közismert gyártói, ki ne találkozott volna már Osho vagy Paulo Coelho nevével, pedig vannak magyar bölcselkedők is, akik még ennél is dagályosabbakat tudnak, ha akarnak.

Fejős Éva, Vass Virág, Oravecz Nóra, Vujity Trvtko idézeteiből válogattunk össze egy kvízre való adagot, saját szerzőnk, Steiner Kristóf is keményen megdolgozott a bekerülésért, és persze bele kellett csempésznünk Coelhót is, ha már mindannyian az ő szellemi nyomdokait követik. Van a mezőnyben, aki saját álbölcsességgel büszkélkedhet, van aki A kis herceget is segítségül hívta egy szívet melengető gondolatért, de mind nagyon mély és bölcs igazságokat véltek közölni. Akkor is érdemes nekiesni, ha úgy véli, képben van a fenti szerzők munkásságával, hisz "Az önmegismerés tengernyi reménye helyes beteljesülést ígér" - int Coelho, az Instant.

Minden kérdés megválaszolására 15 másodperc áll rendelkezésére. Jelölje meg a helyes választ, majd vagy várja ki az idő végét, vagy kattintson a "Következő kérdés" gombra. A linkre kattintva elindul a játék.

Sajnos nem sikerült :(
Kérjük próbálja meg újra.
Indulhat a kvíz »

Moderat II.: az év legmenőbb albuma

terence_hill 2013. szeptember 15., vasárnap 09:31

A berlini Moderat négy évvel ezelőtt adott ki nagylemezt, amit szerettek a kritikusok és elvileg a közönség is. A simán csak Moderat néven futó albumra kerültek olyan egyszerre lendületes, mégis melegebb hangvételű technoszámok, mint például a New Error, és olyan dubstepes darabok is, mint például a Rusty Nails, amik leginkább a Buriel sötét, nagyvárosi elidegenedettségét juttatták eszembe. Emlékezetes maradt a Seamonkey is, ami mintha egy Bourne-film soundtrackjéről csúszott volna le (jól ment volna például a berlini villamosos-hajkurászós jelenethez) - folyamatosan fokozódik a feszültség, a bizonytalanság, de a feloldás elmarad. Ezek után a legnagyobb kérdés az volt, hogy meg tudják-e ismételni ezen a gyorsan változó színtéren a sikert.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Rendezzen horror-maratont hétvégén!

terence_hill 2013. szeptember 13., péntek 21:22

Nagyszabású horrorfilm-retrospektív vetítéssorozatot szerveztek Ausztriában, ahol sorra veszik a legfontosabb alkotásokat 1918-tól egészen 1966-ig. A rendezvénysorozat filmrajongók számára nyilván nagyon vonzó, de mivel nem mindenki teheti meg, hogy egy-egy film erejéig kiugorjon a szomszéd országba, kénytelenek pótszer után nézni. Erre nagyon hasznos a Flavorwire gyűjtése, amiben a filmtörténet legnagyobb korai horrorjait szedték össze, olyanokat, amelyek ráadásul megtekinthetők a Youtube-on. Így önnek semmi más dolga nincs erre a hétvégére, úgyis ronda, esős idő lesz: készítse be a popcornt, és indítsa el a legnagyobb filmklasszikusok között számon tartott alkotások egyikét.

Távolról sincs vége, olvasson még »

6 érv, hogy elnézzen a miskolci CineFest filmfesztiválra

terence_hill 2013. szeptember 13., péntek 09:07

Az utóbbi évek legnagyobb és legfontosabb hazai filmfesztiváljává nőtte ki magát a miskolci CineFest, ahol egyre gyakrabban olyan filmeket is vetítenek, amik nem kerülnek hazai forgalmazásba. Összeszedtünk ezek közül néhányat, amelyekért érdemes lehet elutazni Miskolcra. Akad köztük, aminek lesz magyar forgalmazója, így később moziban is pótolhatja, aki lemaradt volna róla, van olyan is, amit könnyen be lehet szerezni az internetről, ettől függetlenül most mindenképp érdemes lehet mellette lötyögni egy kicsit a városban. A fesztiválnak egyébként is mindig király hangulata van, napközben pedig el lehet menni mondjuk Lillafüredre pisztrángozni, barlangot nézni, hétvégén pedig Diósgyőr-meccsre, ha jól jön ki a lépés.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Hidegzuhany, kinetikus szobrok és a Ribiséta

maze 2013. szeptember 12., csütörtök 11:12

Szeptember 12. Csütörtök

Iva Bittová a New Yorkban élő cseh énekes-hegedűs lép fel ma este a Müpában. A klasszikus és a kortárs zene, a jazz és az avantgárd, a rock és a népzene színterein egyaránt otthonos művésznő utoljára két éve lépett fel hazánkban, ám utolsó budapesti koncertjén a gitáros Vladimir Václavek volt partnere. Most egyedül érkezik idén megjelent, Iva Bittová című albumával.

Szeptember 13. Péntek

Mi másból is látszódna, hogy beköszöntött az ősz, ha nem abból, hogy ma péntek tizenharmadika van? Ez az apróság persze senkinek ne szegje kedvét, hiszen a plafon a négy fal között is a fejünkre szakadhat. Menjen el inkább a Crosstalk Video Art Fesztiválra a Toldi moziba, ahol a “hosszú”, az “archív” és a “külföldi” videó szelekció várja közönségét.

crosstalk

Szeptember 14. Szombat

Bízzunk benne, hogy nem lesz ma nagyon rossz idő, mert egy csomó kültéri programot ajánlunk. Elsőnek rögtön itt van az ingyenes családi nap a Jókai-kertben, ahol többek közt megérthetjük, mi ihlette a természetszerető és ismerő írót regényei megírására. Ha ez nem elégítené ki a vágyainkat, akkor sincs nagy baj, hiszen ott a RibiSéta, ami a nemzetközi SlutWalk mozgalom részeként idén harmadjára forgatja fel egy délutánra Budapest belvárosának utcáit, hogy felhívja a figyelmet társadalmunk kóros beidegződéseire a nemi erőszak kérdésével kapcsolatban. Buli is van utána, de piát és kaját vinni kell.

Szeptember 15. Vasárnap

Menjen múzeumba, hogy kiheverje a szombat éjszakát, erre remek alkalmat nyújt a Ponton Galériában szeptember 28-ig látogatható Piotr Bozyk lengyel művész-designer kiállítása. A kiállításon szereplő 14 mozgó szobrot 14 zenei reflexió egészíti ki, nézze meg, mit tud, az eredetileg ipari formatervezőből lett kinetikus szobrászművész.

1240575 526317234103723 422214449 n
Fotó: Ponton Galéria / Facebook
Távolról sincs vége, olvasson még »

Magyar film a Montreáli Filmfesztivál programjában

terence_hill 2013. szeptember 12., csütörtök 08:54

Az Újratervezés című rövidfilm is bekerült a Montreáli Filmfesztivál programjába, aminek az elnöke egyébként a nemrég Magyarországon is járt Jiri Menzel volt - írta a Kapospont. Tóth Barnabás filmjét augusztus huszonnegyedikén és huszonkilencedikén is vetítették, de díjat úgy tűnik, nem sikerült elhoznia. A filmről egyébként itt a Díványon is írtunk már, amikor a Friss Hús nevű minifesztiválon vetítették. Akkor annyira árultunk el a filmről, hogy egy idős házaspár autóútja adjaa kerettörténetet. A feleség folyamatosan kommentál mindent: hol a járókelők öltözködése nem tetszik neki, hol a férjét nyaggatja, hogy lassabban, óvatosabban vezessen, a férfi pedig fortyogva bár, de csendben tűri mindezt. Aztán egyik alkalommal egy kórházról is váltanak pár szót, de túl sokat nem tudunk meg róla. Az ilyen apró utalásokból bontakozik ki végül a történet, és hasonlóan apró gesztusokból ismerhetjük meg a kapcsolatukat is. Ha valahol el tudja csípni, mindenképpen ajánljuk, hogy nézze meg.

Lesz-e Batmanből Bridget Jones?

Steiner Kristóf 2013. szeptember 10., kedd 17:18

A Sötét Lovag mostantól nem lesz valami sötét... ellenkezőleg, szeretnivaló, anyukák kedvence főhőse lesz, aki valószínűleg még a Batmobiltól is elnézést kér majd, ha véletlenül túl erősen csapja be az ajtót maga után – legalább is ilyennek képzeljük el Ben Afflecket új Batmanként. Nem csoda hát, hogy a bejelentéssel párhuzamosan már meg is jelentek az első meme-ek: Christian Bale például egy vicc poénjaként idézi röhögve: „és akkor azt mondták: ’Nem kellesz! Megszerezzük Ban Aflecket!’”, a Marvelnél pedig a tárgyalóasztalra borulva zokognak a nevetéstől. És bár biztosan rengetegen érzik úgy a kanapén heverve, hogy ők bizony sokkal jobban tudják, melyik színésznek melyik szerep állna jól, azért a filmtörténelemben számtalanszor bebizonyosodott már: sosem tudhatjuk előre, ki tesz egy szerepet igazán ikonikussá. Íme néhány váratlan, kellemes meglepetés a popkult történetéből.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Boldog (nem csak) zsidó újévet!

Steiner Kristóf 2013. szeptember 7., szombat 19:13

A napokban köszöntött be a „zsidó újévnek” becézett Rós Hásáná, ám az ünnep korántsem csak a zsidóké. A kabbalisták szerint ilyenkor ugyanis olyan spirituális magvakat ültethetünk el, amelyek egész esztendőben bőséges termést hoznak majd. Alább hét + egy kérdés és válasz, hogy ön se nézzen bambán, mikor valaki szeptember közepén kíván boldog új évet a Facebookon, vagy ha nem érti, miért posztolnak olyan sokan csendéletet almával és kürttel.

 
Távolról sincs vége, olvasson még »

Szeptemberfeszt a népnek, Keszthely az íróknak!

maze 2013. szeptember 5., csütörtök 12:37

Szeptember 5. Csütörtök

Rajong Alföldiért, sőt, csak elmélyítette a rajongását a sok hiszti, ami a Nemzeti Színház most már egykori igazgatóját övezi? Akkor ma este az Átrium Film-Színházban van a helye, ahol Csáki Judit mutatja be új könyvét, Alföldi Színháza - Öt nemzeti év címmel. A könyvet állítólag az ihlette, hogy "sokunk színházi és színháztörténeti ismerete nem tud fölidézni még egy ennyire sikeres és tartalmas öt esztendőt a Nemzeti Színház történetéből".

Távolról sincs vége, olvasson még »

Értsük meg együtt a kortárs táncot!

maze 2013. szeptember 4., szerda 09:57

Szeptember 18-án kezdődik a tizenkettedik L1 danceFest, ami öt napon keresztül mutatja be, hol tart a hazai és nemzetközi kortárs táncművészet. Ladjánszki Mártával, az esemény művészeti vezetőjével a Jurányi Inkubátorházban, a fesztivál egyik új helyszínén beszélgettünk, ahol többek között az is kiderült, kortársnak lenni talán még nehezebb, mint klasszikusnak.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Itt van a város, hívd Budapestnek

Hermann Veronika 2013. szeptember 3., kedd 18:21

Nagyváros születik

Megénekelni a szülőföldet korántsem újkeletű jelenség. Már a középkori trubadúrok is énekeltek az otthon szépségéről, a mezők frissességéről, sőt, Janus Pannonius is írt verset egy dunántúli mandulafáról. A romantikus költészetben kifejezetten népszerűek voltak a tájversek, elég, ha csak Petőfi Sándor a témába vágó, a pusztát és a rónaságot dicsőítő költeményeire gondolunk. A város, azon belül is a nagyváros azonban csak a modernség kezdetekor, vagyis a 19. század végén került az érdeklődés középpontjába. Ennek oka igen egyszerű: ekkor alakult ugyanis ki.

A mai értelemben vett nagyváros az ipari forradalom után vált igazán meghatározóvá, amikor hirtelen tömegek töltötték meg a város tereit. Ekkor jöttek létre a nagyváros ma is ismert terei, formái, és a városi életérzés. Ekkoriban születtek az első versek és dalok emblematikussá váló nagyvárosokról: Párizsról, Londonról és New Yorkról. Szégyenkeznie azonban Budapestnek sem kellet. Az 1896-os milleneumi ünnepségekre olyannyira felújították, hogy a korszak egyik legmodernebb európai nagyvárosává vált. A 20. század elején már számos vers és sanzon örökítette meg egyre zsúfoltabbá váló utcáit, a megújuló és duzzadó kerületeket, amelyeket élettel és hanggal töltöttek be a kávéházak, a gyárak, és a csilingelő villamosok. Kosztolányi Dezső még az elveszett ifjúságot kéri számon az Üllői úti fákon, az 1920-as évektől kezdve azonban a város már nem csak átvitt értelemben főszereplő. Budapest-válogatásunk természetesen, ha akarnánk, sem lehetne teljes. A dalok, akárcsak az emberek, saját képükre formálják a várost. Éppen annyian énekelnek róla, ahányan benne élnek.

Budapest, te csodás

A ma is ismert Budapest-dalok jelentős része közvetlenül az első és a második világháború után keletkezett. Ennek oka a romantikus városimádatnál jóval prózaibb: a háborús pusztítás, a falvak elszegényedése és az elhibázott társadalompolitika következtében tömegesen költöztek Budapestre olyan rétegek, akik a várost sem megszokni, sem megszeretni nem tudták, viszont igyekeztek. Így született számos kedves dal, kuplé, oprettbetét és sanzon Budapestről, vagy annak egyes részeiről, például a János-hegyről és a Horváth-kertről. A Budapest, te csodás, az Este fess a pesti nő, vagy a Hétre ma várom a Nemzetinél arról szólnak, hogy a mérhetetlen idegenség ellenére hogyan lehet közös élményeken keresztül megszeretni egy várost. Különböző korok különböző Budapest-dalai olyan helyekre vezetnek, amelyeknek ma már szinte nyomai sincsenek. Kutatni azonban lehet őket, annál is inkább, mert ezek a dalok - például a pontosan ezeket újragondoló Budapest Bár népszerűsége miatt - ma reneszánszukat élik.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Elhunyt Frederik Pohl, a hícsík atyja

Dívány 2013. szeptember 3., kedd 14:20

Szeptember másodikán elhunyt Frederik Pohl, a Nebula-, és Hugo-díjas amerikai sci-fi író, aki novemberben lett volna kilencvennégy éves. A blogjára kitett közlemény szerint légzési nehézségek miatt hétfőn reggel kórházba került, ahol nem tudták megmenteni az életét.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ami Tilos, az szabad

hv 2013. szeptember 2., hétfő 11:29

Vodka csak 140 forintért: ezt látom a troliból egy István utcai, névtelen kocsma ajtajára írva. Azon gondolkozom, hogy vajon le kellene-e szállnom, és bemenni egy körre? Így kellene a Tilos Rádió 22. születésnapját ünnepelni, vagy legalábbis elkezdeni? Végül maradok a buszon, eltűnik a kocsma, és vele együtt a kísértés is. Már az Ajtósi Dürer soron sétálok az ELTE angol szak egykori épületében működő Dürer Kert felé, amikor megpróbálom elképzelni, milyen kúl lehetett megalapítani a Tilos Rádiót. Alig sikerül.

Helyi színek

A rendszerváltozás körüli évek izgalmas, friss és reményteli hangulatában számtalan új csatorna jelent meg az addig egysíkú és felügyelet alatt álló állami média helyett. Ezek között ott voltak olyan, ma is ismert és működő orgánumok, mint a Magyar Narancs, vagy a Tilos Rádió. Az 1991-ben létrehozott Tilos a korszak híres-hírhedt szórakozóhelye, a Tilos az Á után kapta a nevét, amelynek tulajdonosa, Német Vladimir egyben a rádió egyik alapítója is volt. A további alapítók a Tilos az Á törzsvendégei, az akkori értelmiségi közösség fiatal és lelkes képviselői voltak, egyebek mellett Csejdy Réka, Csejdy András, Kerényi György, Palotai Zsolt, Artner Iván és Simó György. A kezdeti nehézségekről és örömökről mesél egyébként Domokos János Tilos-filmje, az 1998-ban forgatott Kolorlokál.

A Tilos először kalózadóként működött, végleges frekvenciát csak 1995-ben kaptak, a legendás FM98-at: ezt akkor még megosztva, a Civil és a Fix Rádióval közösen használták. Ezt a frekit 2000 augusztusában elveszítette, de pár év szünet után, 2003 márciusa óta folyamatosan hallhatjuk az éterben, jelenleg a 90.3 FM csatornán (és persze online is hallgatható). A Tilos Rádió specialitása az elektronikus zene mellett a kisebbségek, az alternatívok és a rendszerkritikusok megszólaltatása. Neve ellenére ugyanis mindig a szabadságot jelentette - még ha most úgy is tűnik, az elmúlt 22 év reménykedése teljesen felesleges volt. A kapitalizmus és a részvételi demokrácia helyett Magyarországon ismét és egyre inkább az állampárti modell a menő, a friss levegő csupán illúziónak bizonyult. A Tilos ennek ellenére (vagy épp ezért) továbbra is tartja magát a kezdeti, alapító elvekhez – nem csoda, hogy a rádió rendezvényei ennek megfelelően vidáman és családiasan alakulnak.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Katolikus és magyar: hülyézni tilos, zsidózni szabad

Gyulai Bence 2013. szeptember 1., vasárnap 16:04

Nagyboldogasszony napján ismeretterjesztő jelleggel cikket közöltünk arról, pontosan mit is takar ez az ünnepnév, illetve megfejtettünk 7 egyéb olyan ünnepnevet, amelyek hasonlóan rejtélyesen hangozhatnak egy laikusnak. A cikk nyomán példátlan mennyiségű olvasói levelet kaptam: volt, aki örült, hogy ezzel a témával is foglalkozunk, más viszont fel volt háborodva, hogy a cikkben (és címében) szerepelt a „hülye” szó. Volt, aki csak fröcsögött és zsidózott, mások levelei viszont nagyon érdekes irányokba vitték tovább a cikkben felvetett témákat. Alább összefoglalom, merre – gondoljuk tovább együtt!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Szívtak-e az ősatyáink?

cukorka 2013. augusztus 30., péntek 20:20

Tüntetések szerveződtek ma a Papp László Sportaréna elé, mert színház lesz. Bizony, hiszen az Alföldi Róbert által rendezett, 30. szülinapját ünneplő rockoperát, az István, a királyt adják és ez ellen lázadozik a nép. De, hogy még jobban variálják az ép ésszel szinte felfoghatatlan sztorit, lesz az előadás mellett szimpátia tüntetés is. Mi nem tüntettünk, hanem megnéztük a főpróbát, (amit már nem vett meg semelyik kereskedelmi tévé kilóra), hogy megnézzük, javult-e valamit az énekhang Szeged óta.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Hová kurvultok, olvasók?

etelka 2013. augusztus 30., péntek 11:01

Oravecz Nóra igen fiatal, mindössze 24 éves, ennek ellenére a második regénye jelenik meg. Első könyve, a Tejszínhab nélkül még self-publishing kiadás volt, ennek ellenére hatalmas siker lett. A Libri felismerte a szerzőben rejlő lehetőségeket, és a lájkjainak számát, így második regénye, az Összekötve már az ő kiadásukban jelent meg.

Oravecz megfejthetetlen jelenség. A Bridget Jones naplóját olvasva legalább szembe röhöghette magát az összes pasi nélküli nő, a Terézanyuval is lehetett valamennyire azonosulni, ehhez képest itt most adott egy lány, aki egy gimnazista szintjén fogalmaz és érez, mindezt pár száz oldalon keresztül le is írja, majd belerakja az összes ezoterikus sikerszerző közhelyeit, és - ahelyett, hogy kiröhögnék, nők ezrei rohannak megvenni a könyvet.

Tényleg itt tartanak az olvasók? Vagy a marketingnek dőlnek be? De nem, az nem lehet, Oravecz elmondása szerint nem állt mögötte senki, blogja miatt kaptak rá azok a nők, akik szeretik az "őszinte, szókimondó"  lányokat, akik mindig, mindenre tudják a megoldást, és akiknek az a fő problémájuk, hogy az élet nem osztott ki egy-két plusz tejszínhab porciót.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Befellegzett a bulizásnak, indul a kultúrszeptember!

maze 2013. augusztus 29., csütörtök 10:23

Augusztus 29. Csütörtök

Ma este a Szépművészeti Múzeum+ sorozata az erotikával foglalkozik, lesz A nemes, a kurtizán és a kéjenc – séták a gyűjteményben, és tárlatvezetés az Olasz és a Holland Gyűjteményben Csalfa nők címen. De előadást tart Lux Elvira szexuálpszichológus és Hajós András celeb is, aki a múzeum honlapján mint humorista lett megjelölve, így nyilván viccelődni fog. Menjen el, nézze meg.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Plágium vagy önmegvalósítás Gaga új klipje?

Steiner Kristóf 2013. augusztus 29., csütörtök 06:53

Lady Gaga a napokban színpadra vitte friss videoklipjét az MTV évi rendes VMA gáláján. A nem sokkal korábban debütált, Applause című dal - amely az énekesnő hamarosan megjelenő lemezének előfutára - és a hozzá készült kisfilm alaposan megosztotta a közvéleményt - ahogy az már csak Gaga produktumaival lenni szokott. De abban azért a kritikusok, sőt a legtöbb "kis szörny" (ahogy az énekesnő nevezi rajongóit) is egyetért, hogy ez most nem akkora dobás, mint anno a Bad Romance, vagy a Telephone volt.

Távolról sincs vége, olvasson még »

3D-s Peter Gabriel és az átmozizott éjszaka

maze 2013. augusztus 22., csütörtök 14:35

Augusztus 22. Csütörtök

Így nyár vége felé ideje belátnunk, hogy nincs élet méhek nélkül, így a Műcsarnok hátsó teraszán augusztus 22-én 18 órakor bemutatkozik az első városi méhészet Budapesten, Új Múzeum Méheknek címen. Ha mégis túl soknak érzik a zümmögést, akkor viszont a Kobuciban a helyük, ahol nem ér véget a nyár, hiszen az Anselmo Crew zenekar állítólag az urbánus world music legszélesebb palettáját vonultatja fel, amiben "városi tánczenékbe oltják a Föld kontinenseinek autentikus zenei hagyományait Latin-Amerikától Törökországon át Afrikáig".

Távolról sincs vége, olvasson még »

Lemezzel tért vissza Kudlik Júlia

jeanpierre 2013. augusztus 22., csütörtök 14:34

Évek óta nem adott interjút az egykori televíziós, de most a Kultúrpartnak többek között arról beszélt, hogy Szvorák Kati énekesnővel közös lemezt készítettek, ő azonban nem énekel rajta, hanem - ahogy mondta - beszédes szüneteket mondott fel. "A lemez címe Szeretettel, dalok és gondolatok, és valóban Kati dalai, és az én gondolataim követik egymást beszédes szünetekkel - összekötve vagy elválasztva, ki hogy érzi. A saját szövegeim, asszociációim hallhatóak ezen a lemezen, szeretetről és a szeretettel kapcsolatos dolgokról" - írta körül Kudlik. Elmondja, hogy a gyökerek még 2005-re nyúlnak vissza, amikor a Nemzeti Konzultációs testület szóvivője volt. Az emberekkel folytatott beszélgetések alatt rájött, hogy rengetegen csalódottak, kiábrándultak, és ezért végül a szeretetről kezdett beszélni.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Befőttesgumi szobor is jelenti a művészetet

LS , maze 2013. augusztus 17., szombat 14:08

Vajon jó ötlet-e abba a Tihanyba művészeti fesztiválnak álcázott vásárt rakni, ahol jórészt német nyugdíjasok tapossák egymást a levendulapárnáért és fotóért az apátság előtt? Vélhetően igen, egyébként miért döntött volna úgy a főszervező MONO Galéria, hogy már harmadik éve csábít ide jónevű budapesti galériákat és csinál egy mini vásárt. Pénteken nyílt meg a 3. Artplacc, ami három helyszínen zajló izgalmas programok sorozata, megfejelve tudattágító kiállításokkal.

Érdekes módon a szervezőknek pont Tihanyra esett a választásuk, ahol inkább a klasszikus művészet fut, bár ezt nagyjából a Balaton teljes északi partjára el lehet mondani. Tihany mégis tud valamit, amit a környező települések nem nagyon, történetesen, hogy igen magas a tehetős nyaralók száma. Nem véletlen, hogy kikerült egy Audi A3 a sátor elé, hátha valaki a kortárs mellé vesz egy színben passzoló autót is, és a sarki lángosos helyett a Villa Medici települt ki, hogy biztosítsa a cateringet (ha árulnak pogácsát, azt mindenképp kóstolják meg, isteni!)

Mindenesetre az út mellé került egy hatalmas sátor, amibe beletettek néhány ráérő galeristát, illetve mivel még volt hely, beszerveztek egy-két műteremházat is, "miért maradjon üres a bal hátsó sarok" - felkiáltással. Valószínűleg így kapott helyet a Vass-gyűjtemény is.

A teljesség igénye nélkül itt van a Kálmán Makláry Fine Arts, a Karton, Faur Zsófi, a Várfok Galéria és a Next Art is. A képek egy része túl sok izgalmat nem okoz azoknak, akik rendszeresen járnak a kiállítótermekbe - Nádler István, Reigl Judit, Hantai Simon - de vannak itt egészen fiatalok is, mint Keresztes Zsófia, vagy Hollós Ádám, Nagy Karolina, akik pár éve diplomáztak.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A tökéletesek tökéletesen is dugnak

cukorka 2013. augusztus 16., péntek 11:25

A miértről csak sejtéseink lehetnek, de az történt, hogy a pornóirodalom szárnyalni kezdett azzal a Szürke ötven árnyalata című könyvvel, amit valahogy sosem volt bátorságunk a kezünkbe venni, egyszerűen mert nem nekünk szól. Aztán mikor a közelmúltban kijöttek Christina Lauren Gyönyörű rohadék című regényével, hangot adva annak, hogy a kritikák szerint jobban van megírva, mint a fent emlegetett mű, kénytelenek voltunk rábukni a nagybetűkkel írt háromszáz oldalra, hogy megnézzük, mit tudhat egy ilyen.

Távolról sincs vége, olvasson még »
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87

Blogok, amiket olvasunk

KERTÉSZ Ötletek zöldségágyások beültetéséhez

A nyár általában a pihenés időszaka, ezért a legtöbben ilyenkor már nem akarnak intenzív gondoskodást megkövetelő zöldségeket vetni. Lássuk, mint lehet tenni!

OTTHONTÉRKÉP Hagyd le a képről apu sörhasát!

A nappali ajtaján belógó hatalmas sörhas, egy csak félig látszó kutya vakarózó hátsó lába, lerágott csirkecsont a könyvespolcon – biztosan mindenki látott hasonló vicces vagy visszataszító fotókat ingatlanhirdetésekben.

MÁS TÉSZTA Búzadara dal - megyek panírozni

A nyár minden bizonnyal legújszerűbb dallamos hip-hop slágerében réteslisztről, búzadaráról és kenyérlisztről énekelnek a debreceni egyetem afrikai származású hallgatói. Ne hagyd ki!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés