#VILÁGOM

Ön jobban szeretné Danis Lídiát?

cukorka 2013. október 16., szerda 09:37

A Rózsavölgyi Szalonban már az elmúlt színházi évadban is láthattunk jó darabokat, idei első bemutatójuk az Ábel és Eszter című Gárdonyi Géza regény adaptációja lett, amit Selmeczi Bea alkalmazott színpadra és Léner András rendezett.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A vörös tehén nem ad feloldozást

hv 2013. október 15., kedd 16:53

Kevés olyan ismert bűntény van az elmúlt másfél évszázadban, mint a tiszaeszlári Solymosi Eszter nevű gyereklány meggyilkolása. A fiatal lány eltűnése és borzalmas halála volt ugyanis az egyik legismertebb vérvád Magyarországon. A korabeli nyomorgó tömegek nagyon fogékonnyá váltak a hisztériakeltésre és az antiszemitizmusra, pedig a vérvádat csak egy megriadt fiú hamis vallomása igazolta volna. Ismerős a helyzet.

A per

A "tiszaeszlári per" az 1882–1883 között Tiszaeszláron, majd Nyíregyházán lezajlott per, valamint a hozzá kapcsolódó politikai és közéleti viták összefoglaló neve. A vérvád, amelyben a tiszaeszlári zsidókat egy keresztény lány, Solymosi Eszter rituális meggyilkolásával gyanúsították meg, rövidesen a magyar politikai erők összecsapásának terepévé vált. Európa-szerte nagy figyelem kísérte, és nagy hatással volt a magyarországi antiszemitizmus későbbi alakulására. A megvádoltak védelmét Eötvös Károly képviselő és ügyvéd vállalta el.

A Nyíregyházán 1883. június 20-tól augusztus 3-ig lefolytatott utolsó tárgyaláson az ügyészi feladatokat Szeyffert Ede királyi főügyész-helyettes látta el, aki július 27-i vádbeszédében, bizonyíték hiányában maga is a vádlottak felmentését indítványozta. Eötvös híres, hétórás védőbeszéde július 30-án reggel háromnegyed 9-től délután 4 óráig tartott. Az augusztus 3-án kihirdetett ítélet felmentette a megvádolt zsidókat. A fellebbezés után a jogerős felmentő ítéletet 1884. május 10-én hozták meg. A perről később maga Eötvös Károly írt elemző visszaemlékezést A nagy per, mely ezer éve folyik s még sincs vége címmel 1902-ben, a leghíresebb feldolgozások azonban később születtek. Krúdy Gyula A tiszaeszlári Solymosi Eszter című dokumentum-regénye 1931-ben jelent meg, Erdély Miklós Verzió című neoavantgárd filmje a perről pedig 1981-ben készült. Fischer Iván most bemutatott operájára mindkettő nagy hatással volt.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Micimackó a kanadai Winnipegről kapta a nevét. Majdnem.

maze 2013. október 14., hétfő 15:07

1926 októberében, azaz 87 éve jelent meg Alan Alexander Milne brit író első Micimackó-kötete, ennek alkalmából összeszedtünk néhány vicces tényt a világ leghíresebb medvéjéről és társairól.

Tudta például, hogy Micimackó eredeti nevét, a Winnie-the-Pooh-t Milne még kötőjellel írta, azonban amikor Disney 1961-ben megkaparintotta a jogokat, gyorsan elhagyta a sok kötőjelet, nehogy összezavarodjanak a nézők? Gyerekeink kedvenc mackójának a neve amúgy eredetileg Edward volt: Milne fia, Christopher Robin (aki a magyar fordításban a Róbert Gida nevet kapta Karinthytől)  még egyéves születésnapjára kapta a teddymackót, a Teddy pedig az Edward név becézett formája.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Elég ezt az egy gitárlemezt meghallgatnia idén

terence_hill 2013. október 11., péntek 19:10

Amikor megjelent 2006-ban az Arctic Monkeys első nagylemeze, rögtön bankot robbantott: az lett minden idők legjobban fogyó bemutatkozó lemeze Angliában, a kritikusok is imádták, a Rolling Stone például be is választotta minden idők legjobb ötszáz lemeze közé. Ahogy mondani szokták, a sheffieldi együttes nagyon elkapta a korszellemet. A Whatever People Say I Am, That's What I'm Not című albumon ugyanis úgynevezett király, bulis, táncolható gitárszámok voltak, amikhez hasonlóval akkoriban majdnem minden indie-zenekar megpróbálkozott. Ekkorájt futott fel egy csomó gitárzenekar (bárcsak ne tették volna), például a Killers, a Bloc Party, a Razorlight, amik mellett az Arctic Monkeys azért elég vagánynak számított. Mi maradt vajon ebből mostanra?

Távolról sincs vége, olvasson még »

12 nő sörözik és viszkizik dzsesszmuzsikára

maze 2013. október 10., csütörtök 10:08

Október 10. Csütörtök

Érdekli, mi minden történhet Forgách Andrással tizenkét nőként? Akkor most csütörtökön okvetlen az Írók Boltjában a helye, ahol ma nemcsak hagyományos pódiumbeszélgetésre kerül majd sor, hanem láthatnak monodrámát, hallgathatnak felolvasást, sőt egy fotózáson is részt vehetnek, ráadásul a 12 nő voltam című könyvet 20% kedvezménnyel vásárolhatják majd meg. És ha mindez nem elég, az emeleten Kornis Mihály elemez!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ezt a külsőt Magyarországon ma erre használják

maze 2013. október 9., szerda 15:32

Mostanában eléggé tele van a naptárad. Fél éves Gryllus Dorkával közös kisfiad, befejezted a Megdönteni Hajnal Tímeát forgatását, ráadásul bemutattátok a Társas Játék című HBO sorozat második részét is.

Igen, ez a hét ez súlyos, de most az egész élet nagyon súlyos.

Most kezdődött a színházi szezon is...

Egy évig most biztosan szabadúszó leszek, mert abban a kivételesen szerencsés helyzetben vagyok, hogy csak idén három nagyjátékfilmben és egy televíziós sorozatban forgatok.

Akkor te vagy az új Csányi Sanyi?

Hát, azt nem tudom, ez mit jelent...

Azt, hogy játszott sok szerelmesfilmben, most meg, hát, már nem játszik annyiban. Nem félsz attól, hogy ez a sok lúzer-amorozó szerepkör...

De. Kicsit félek.

...egyáltalán mi vagy te?

Ez az, amit én sem tudok, és szerintem az emberek is régóta keresgélik, de nagyjából ez. Kicsit vicces, kicsit lúzer, kicsit sármos, kicsit nem tudom micsoda. Egy furcsa keverék, én magam is keresgélem igazából, hogy melyik. A jóisten adott nekem egy külsőt, ezt ma Magyarországon erre használják. Egyébként hozzáteszem, hogy a következő filmem a Víkend című thriller lesz Mátyássy Áronnal, amit most kezdünk el forgatni Erdélyben, és ami egy teljesen más szerep. Remélem, hogy ott majd kitörhetek ebből a skatulyából. Mert én a lelkem mélyén egy igazi őrült vagyok. Nem, ezt inkább ne írd le! De az erő sötét oldalát is be kell járni, és erre most lesz lehetőségem.

Színpadon ez gyakrabban megadatik neked?

Nem. Bár most volt egy darab a Centrál Színházban, a Jeruzsálem, abban játszhattam egy igazán ellenszenves féreg, patkány szerepet, azt igazán élveztem, csoda jó munka volt. Sajnos levették már műsorról.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Szerepcsere, Jónás Vera, a kicsiknek meg állatok

maze 2013. október 7., hétfő 13:26

Október 3. Csütörtök

Most szólunk, hogy tegnaptól egészen vasárnapig ingyenes az Állatkert a 14 év alatti gyerekeknek, szóval, ha még nem láttak megnőtt kiselefántot és zsiráfot, akkor okvetlenül ott a helyük. Állatszeretet Fesztivál lesz ugyanis, szóval nemcsak a kicsik járnak jól, hanem simán a nagyok is, a nyugdíjasoknak például pöpec kedvezményeket ad az Állatkert, ami mindjárt sokkal nagyobb lesz.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Sinead O'Conor anyai szeretetből kurvázta le Miley Cyrust

Steiner Kristóf 2013. október 6., vasárnap 21:34

Bár Sinead O’Connor maga is csak ritkán mondott nemet egy jó kis botrányra karrierje során, most nyílt levélben szólt Miley Cyrushoz: „Ne hagyd, hogy a zeneipar prostutuáltat csináljon belőled!” Az ír énekesnő ’92-ben élő adásban tépte ketté a pápa fényképét, mondván „Harcoljatok a valódi ellenséggel!”, manapság pedig az öngyilkosságról üzenget Twitter profilján, és non-stop arról mesél, kivel, hol, és mennyire tépett be. Úgy fest azonban, van, ami neki is sok. Például az, hogy az egykori Hannah Montana anyaszült meztelenül leng egy faltörő golyóbison, kalapácsot nyalogat, és kinyújtott nyelvvel, pucsítva twerkel táncosainak a fellépésein. És bár Cyrus világossá tette, azért inkarnálódott egykori, rózsaszín Disney-tinirocker énje után bicskanyitogató stílusban kommunikáló ribiként, mert mérges a világra, O’Connor szerint a fegyver fordítva sült el. Szerinte most nem Cyrus fricskázza a popbizniszt, hanem őt tették tönkre, használták ki és alázták meg a celebkultúra könyörtelen, pénzhajhász főmuftijai, akik olcsó kurvát csináltak belőle.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Megdönteni Osvárt Andreát

maze 2013. október 2., szerda 08:43

A héten fejeződik be a Megdönteni Hajnal Tímeát című film forgatása (tudják, ez az, amiben végül mégsem szerepel a névrokon, Vajnáné Palácsik Tímea), és ennek kapcsán a főszereplőkkel tarkított sajtótájékoztatót tartottak a Körszállóban, ahol megjelent Osvárt Andrea, Simon Kornél és Szabó Simon is. Amellett, hogy a producerek profin elsajátították a hollywoodi sajtótájékoztatók filmes frázisait (illetve abból is csak egyet, így lett fergeteges a csapat, fergeteges a munka és fergeteges a forgatás) megtudhattuk azt is, hogy az Andy Vajnához kapcsolódó Filmalap áldásos segítségével létrejött, 334 millióból forgatott romantikus vígjáték elsősorban felnőtteknek szól. Pontosabban a harmincas korosztály problémáival foglalkozik, és a nőknek azért kell megnézni, mert van benne romantika, a férfiaknak meg azért, mert van benne szex.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Akinek a gonosz már csak banális

maze 2013. október 1., kedd 09:53

Hirtelen felindulásból mentünk a Cirko-Gejzír moziba, mert nemsokára kezdődik a Szemrevaló Fesztivál, a Goethe Intézet filmszemléje, és képben akartunk lenni az  új német, svájci és osztrák filmekkel kapcsolatban. Nagyon úgy fest, hogy sikerült beválasztanunk azt a darabot, amit a németek nagy valószínűséggel a jövő évi Oscarra is nevezni fognak, pedig egy filozófus-politológus élete nem az az Oscar-mezőnyben megszokott, akciódús és/vagy drámákban bővelkedő téma. Legalábbis ezt gondolná bárki, amíg meg nem nézi a Hannah Arendt című német filmet, aminek talán nem túlzás meg is előlegezni a kis arany szobrocskát, ha pedig ez mégse jönne össze, Barbara Sukowa, a főszereplő biztos elvisz minden fellelhető díjat.

hannah arendt
Távolról sincs vége, olvasson még »

Lángoló babakocsival tesz rendet a világban Madonna

Steiner Kristóf 2013. szeptember 29., vasárnap 16:34

"Évek óta üvöltöm, hogy forradalmat akarok indítani, de senki sem vesz komolyan!" - harsogja egy hangszóró, miközben egy fekete férfi véres testét rugdossák a náci egyenruhás börtönőrök. A sötét cellák egyikében egy szőke parókát viselő nő Marlene Dietrich "Ítélet Nürnbergben" című filmjét idéző öltözékben hever a földön. "Ha megint kirakom a seggem, majd komolyan vesztek? Oké, tessék! De akkor is forradalmat fogok indítani!" - szól a hangszóróból. Madonna börtönben van. És meg fogják ölni.

Film a kirekesztetteknek

Így indít az általában popkirálynőként aposztrofált művésznő, Madonna Louise Veronica Ciccone legújabb filmje, amelynek operatőre és társrendezője a világ egyik leghíresebb divatfotósa, Steven Klein volt. A főszereplők pedig a táncosok, akik elkísérték Madonnát legutóbbi világkörüli turnéjára, az MDNA Tourra.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Tökéletes regény gyógyíthatatlanul romantikusoknak

LS 2013. szeptember 28., szombat 12:43

Lori Nelson Spielmann
Lori Nelson Spielmann
Fotó: Facebook

Imádta az Utóirat: Szeretlek című könyvet? Zokogva olvasta Gerry és Holly szívszaggató történetét? Gombóccá gyűrt százas csomag pézsével nézte végig (könnyein át!!) a belőle készült filmet? Akkor azonnal vegye meg Lori Nelson Spielmann Álomlistáját. A sztorija ugyanis kísértetiesen hasonló, itt viszont nem egy férj, hanem egy túl korán elhunyt anya hagy leveleket 34 éves lányának.

A családi businessben dolgozó nő, akinek persze van egy pasija (akivel természetesen nem túl boldog), a hagyatéki tárgyaláson jön rá, hogy a sokmilliós biokozmetikai cég igazgatói széke és az örökség helyett egyelőre csak egy listát kap. Ráadásul ezt még ő írta, igaz 14 éves korában, és 20 olyan tételből áll, mint hogy: "Legyen egy kisbabám! Vagy kettő!", illetve: "Vegyek egy lovat!" Tehát, nem meglepő módon, megörökli saját álomlistáját.

A lista teljesítésére mindössze egy éve van, amúgy ugrott az örökség. Az egy év pedig nem tűnik túl hosszú időnek, figyelembe véve, hogy például egy gyerek összehozásához eleve ennek az időnek több mint kétharmada szükséges.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Stohl mindig játsszon lúzereket!

cukorka 2013. szeptember 26., csütörtök 17:55

A RaM Colosseumban néztük meg Alföldi Kőműves Kelemenjét, hiszen az István, a király után kíváncsiak voltunk, hogy a), az ellen az előadás ellen miért nem tiltakoznak felbőszült tömegek; b) hogy mennyire dobta el az agyát a rendező. A témát feltehetően senkinek nem kell bemutatni, hiszen Kőműves Kelemen balladája azon ritka verses művek közé tartozik, ami könnyedén beleég az ember tudatába, úgy, hogy aztán sosem felejti el többé.

IMG 9507
Fotó: Pintér Árpád / ExperiDance Production
Távolról sincs vége, olvasson még »

Titkaink egy buszról lesve és repülésleckék kezdőknek

maze 2013. szeptember 26., csütörtök 11:24

Szeptember 26. Csütörtök

Amúgy is bírjuk a Budapest Bárt, de ma különösen nagy létszámban lépnek fel az A38-on. Behumi Dóri, Ferenczi György, Frenk, Keleti András, Kiss Tibor, Kollár-Klemencz László, Németh Juci,  Szűcs Krisztián és Tania Saedi is énekelni fog! Többek között így:

Távolról sincs vége, olvasson még »

Bakancslista újratöltve

Hermann Veronika 2013. szeptember 22., vasárnap 12:11

A Tünet Együttes őszi évadnyitó előadásai különböző életkorok jellemző kérdéseiről és válságairól mesélnek. A többes szám azért indokolt, mert a Tünet Együttes őszi évadnyitó estéje a Mu Színházban nem egy, hanem két előadásból állt. Noha alapvetően hasonló dilemmákat jelenítenek meg, a két darab formanyelve és hangulata nem is különbözhetne jobban egymástól.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Chloë Moretz azt szeretné, ha erőt meríthetnének belőle

terence_hill 2013. szeptember 21., szombat 11:42

Nem könnyű elhinni, hogy az amerikai Chloë Grace Moretz még mindig csak tizenhat éves. Egyrészt azért, mert fiatal kora ellenére olyan rendezőkkel dolgozott már együtt, mint Martin Scorsese és Tim Burton, így egész komoly filmes tapasztalatokra tehetett már szert; másrészt (és így talán érthető módon), képes egymaga megmenteni a Kick Ass című film második részét. Nem csoda, hogy a következő években sem látszik lassulni a karrierje: hamarosan bemutatják a Carrie című legendás horror remake-jét, amiben ő játssza majd Sissy Spacek egykori főszerepét, a közeli jövőben pedig olyan nevekkel dolgozik majd együtt, mint Keira Knightley, Denzel Washington és Charlize Theron. Már most is korosztálya legnagyobb tehetségének tartják.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Greg Gorman: a fotós, aki levetkőztette Hollywoodot

Steiner Kristóf 2013. szeptember 20., péntek 08:50

Greg Gorman neve ugyan sosem virított akkorában a moziplakátokon, mint mondjuk Johnny Deppé vagy Leonardo DiCaprioé, de azért jó tudni, hogy neki köszönhetjük a világ számtalan legendás moziklasszikusának ikonikus posztereit - a Cry Baby, a Farkasokkal táncoló, az Utolsó Mohikán vagy a Terminátor 2. csupán néhány ezek közül. Ötven éve fotózza a populáris kultúra legfontosabb alakjait - Jimi Hendrix, Alfred Hitchcock, és Andy Warhol is pózoltak a kamerája előtt.

Ám Gorman nem csak Hollywood aranykorát idézi meg munkájával: 66 évesen is a legfelkapottabb reklám- és divatfotósok közé tartozik, világszerte tart workshopokat fiatal fotósoknak, kedvtelésből készített munkáit pedig időről időre albumokba gyűjtve adja ki. Mi most szépségről, művészetről, szexről, hírnévről, és főként személyes, meglehetősen intim projektekről beszélgettünk vele.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Nézzen új cirkuszt, Grecsó-tesókat, vagy külföldi szerelmespárt!

maze 2013. szeptember 19., csütörtök 13:16

Szeptember 19. Csütörtök

Tánccal, vagy mozgásszínházzal, vagy cirkusszal, vagy mindezzel egyszerre indítjuk a hetet, amikor a Trafóba küldünk mindenkit. Tegnap este léptek fel először, de ma és holnap még meg lehet nézni a francia Collectif Petit Travers Pan-Pot című előadását. Ez állítólag intellektuális új cirkuszi előadás lesz, ami azt takarja, hogy három kosztümös férfi több tucat fehér labdával komolyzenei aláfestésre zsonglőrködik, miközben van történet is, vagy legalábbis szituációk, meg humor, de mindenek előtt látványos összhang, valahogy így.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Brutalitással készül az Oscarra a magyar filmipar

LS 2013. szeptember 19., csütörtök 12:00

Ritkán van olyan tömeg egy sajtóvetítésen, mint most, ahol Szász János A nagy füzet című filmjét mutatták be. Nem véletlen a várakozás: ez az első film, melyet a Filmalap finanszírozott, ráadásul ezt nevezzük az Oscar-díjra, Karlovy Vary-ban pedig már tarolt. Ehhez képest csalódást okozott.

Kristóf Ágota, Svájcban élő magyar írónő még 1986-ban írta meg a film alapjául szolgáló regényt, ráadásul franciául. A nagyon sok nyelvre lefordított mű születésekor Kristóf - későbbi visszaemlékezései szerint - még nem volt birtokában tökéletesen a nyelvnek - állítólag ez az oka, hogy a könyv szinte csak tőmondatokból áll.

A trilógiává duzzadt regény főszereplője egy ikerpár, akiket édesanyjuk a háború elöl a vidéki nagymamához költöztet. Ám a nagymama nem a szeretet és a biztonság megtestesítője, a fiúkat egyszerűen szukafattyaknak nevező nagyszülő mellett nem könnyű az élet. A fiúk a frontra távozó apjuktól kapott búcsúajándékként egy füzetetet kapnak, amibe mindent le kell írniuk, ami velük történik. Nincs könnyű dolguk, a cél a túlélés - kérdés milyen áron. A regényben nem jelennek meg érzelmek, a kijelentő módú írás szikár, távolságtartó, ezt próbálta Szász leképezni - csak közben a lélek veszett el valahol..

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ahol Bajor Imre a bonviván

cukorka 2013. szeptember 18., szerda 20:11

Kicsit kevesen vagyunk, de azért szépen lassan el fogunk jutni minden budapesti színházba –gondoltuk, most megpróbáljuk a szinte egyetlen budait, a Karinthyt, amiben annak ellenére nem jártunk sosem, hogy a szomszédságában lakunk. Hamar kiderült, hogy nem véletlen, hiszen egyáltalán nem mi vagyunk a célközönség, még ha korban már kezdünk is hozzá közeledni.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Kié a legfájdalmasabb álbölcsesség?

jeanpierre 2013. szeptember 16., hétfő 19:11

A Facebook-falak tanúsága alapján az emberiség igénye kifogyhatatlan a lélekerősítő idézetekre, jó tanácsokra, amik megerősítik őket emberi mivoltukban, segítenek felvenni a harcot a hétköznapok megújult kihívásaival, a gonoszsággal, a kilátástalansággal, amikkel állandóan szembesülni kell. Vannak ezeknek közismert gyártói, ki ne találkozott volna már Osho vagy Paulo Coelho nevével, pedig vannak magyar bölcselkedők is, akik még ennél is dagályosabbakat tudnak, ha akarnak.

Fejős Éva, Vass Virág, Oravecz Nóra, Vujity Trvtko idézeteiből válogattunk össze egy kvízre való adagot, saját szerzőnk, Steiner Kristóf is keményen megdolgozott a bekerülésért, és persze bele kellett csempésznünk Coelhót is, ha már mindannyian az ő szellemi nyomdokait követik. Van a mezőnyben, aki saját álbölcsességgel büszkélkedhet, van aki A kis herceget is segítségül hívta egy szívet melengető gondolatért, de mind nagyon mély és bölcs igazságokat véltek közölni. Akkor is érdemes nekiesni, ha úgy véli, képben van a fenti szerzők munkásságával, hisz "Az önmegismerés tengernyi reménye helyes beteljesülést ígér" - int Coelho, az Instant.

Minden kérdés megválaszolására 15 másodperc áll rendelkezésére. Jelölje meg a helyes választ, majd vagy várja ki az idő végét, vagy kattintson a "Következő kérdés" gombra. A linkre kattintva elindul a játék.

Sajnos nem sikerült :(
Kérjük próbálja meg újra.
Indulhat a kvíz »

Moderat II.: az év legmenőbb albuma

terence_hill 2013. szeptember 15., vasárnap 09:31

A berlini Moderat négy évvel ezelőtt adott ki nagylemezt, amit szerettek a kritikusok és elvileg a közönség is. A simán csak Moderat néven futó albumra kerültek olyan egyszerre lendületes, mégis melegebb hangvételű technoszámok, mint például a New Error, és olyan dubstepes darabok is, mint például a Rusty Nails, amik leginkább a Buriel sötét, nagyvárosi elidegenedettségét juttatták eszembe. Emlékezetes maradt a Seamonkey is, ami mintha egy Bourne-film soundtrackjéről csúszott volna le (jól ment volna például a berlini villamosos-hajkurászós jelenethez) - folyamatosan fokozódik a feszültség, a bizonytalanság, de a feloldás elmarad. Ezek után a legnagyobb kérdés az volt, hogy meg tudják-e ismételni ezen a gyorsan változó színtéren a sikert.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Rendezzen horror-maratont hétvégén!

terence_hill 2013. szeptember 13., péntek 21:22

Nagyszabású horrorfilm-retrospektív vetítéssorozatot szerveztek Ausztriában, ahol sorra veszik a legfontosabb alkotásokat 1918-tól egészen 1966-ig. A rendezvénysorozat filmrajongók számára nyilván nagyon vonzó, de mivel nem mindenki teheti meg, hogy egy-egy film erejéig kiugorjon a szomszéd országba, kénytelenek pótszer után nézni. Erre nagyon hasznos a Flavorwire gyűjtése, amiben a filmtörténet legnagyobb korai horrorjait szedték össze, olyanokat, amelyek ráadásul megtekinthetők a Youtube-on. Így önnek semmi más dolga nincs erre a hétvégére, úgyis ronda, esős idő lesz: készítse be a popcornt, és indítsa el a legnagyobb filmklasszikusok között számon tartott alkotások egyikét.

Távolról sincs vége, olvasson még »

6 érv, hogy elnézzen a miskolci CineFest filmfesztiválra

terence_hill 2013. szeptember 13., péntek 09:07

Az utóbbi évek legnagyobb és legfontosabb hazai filmfesztiváljává nőtte ki magát a miskolci CineFest, ahol egyre gyakrabban olyan filmeket is vetítenek, amik nem kerülnek hazai forgalmazásba. Összeszedtünk ezek közül néhányat, amelyekért érdemes lehet elutazni Miskolcra. Akad köztük, aminek lesz magyar forgalmazója, így később moziban is pótolhatja, aki lemaradt volna róla, van olyan is, amit könnyen be lehet szerezni az internetről, ettől függetlenül most mindenképp érdemes lehet mellette lötyögni egy kicsit a városban. A fesztiválnak egyébként is mindig király hangulata van, napközben pedig el lehet menni mondjuk Lillafüredre pisztrángozni, barlangot nézni, hétvégén pedig Diósgyőr-meccsre, ha jól jön ki a lépés.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Hidegzuhany, kinetikus szobrok és a Ribiséta

maze 2013. szeptember 12., csütörtök 11:12

Szeptember 12. Csütörtök

Iva Bittová a New Yorkban élő cseh énekes-hegedűs lép fel ma este a Müpában. A klasszikus és a kortárs zene, a jazz és az avantgárd, a rock és a népzene színterein egyaránt otthonos művésznő utoljára két éve lépett fel hazánkban, ám utolsó budapesti koncertjén a gitáros Vladimir Václavek volt partnere. Most egyedül érkezik idén megjelent, Iva Bittová című albumával.

Szeptember 13. Péntek

Mi másból is látszódna, hogy beköszöntött az ősz, ha nem abból, hogy ma péntek tizenharmadika van? Ez az apróság persze senkinek ne szegje kedvét, hiszen a plafon a négy fal között is a fejünkre szakadhat. Menjen el inkább a Crosstalk Video Art Fesztiválra a Toldi moziba, ahol a “hosszú”, az “archív” és a “külföldi” videó szelekció várja közönségét.

crosstalk

Szeptember 14. Szombat

Bízzunk benne, hogy nem lesz ma nagyon rossz idő, mert egy csomó kültéri programot ajánlunk. Elsőnek rögtön itt van az ingyenes családi nap a Jókai-kertben, ahol többek közt megérthetjük, mi ihlette a természetszerető és ismerő írót regényei megírására. Ha ez nem elégítené ki a vágyainkat, akkor sincs nagy baj, hiszen ott a RibiSéta, ami a nemzetközi SlutWalk mozgalom részeként idén harmadjára forgatja fel egy délutánra Budapest belvárosának utcáit, hogy felhívja a figyelmet társadalmunk kóros beidegződéseire a nemi erőszak kérdésével kapcsolatban. Buli is van utána, de piát és kaját vinni kell.

Szeptember 15. Vasárnap

Menjen múzeumba, hogy kiheverje a szombat éjszakát, erre remek alkalmat nyújt a Ponton Galériában szeptember 28-ig látogatható Piotr Bozyk lengyel művész-designer kiállítása. A kiállításon szereplő 14 mozgó szobrot 14 zenei reflexió egészíti ki, nézze meg, mit tud, az eredetileg ipari formatervezőből lett kinetikus szobrászművész.

1240575 526317234103723 422214449 n
Fotó: Ponton Galéria / Facebook
Távolról sincs vége, olvasson még »
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés