#VILÁGOM

Őket temettük el 2013-ban

LS 2014. január 1., szerda 12:04

December elején halt meg Bächer Iván író, a Népszabadság újságírója. Mindössze 56 éves volt, ennek ellenére számos könyvet írt, novellákat, tárcákat. Nagyon szerettük tőle a Hatlábút, a Hogyan kell a nőkkel bánni-t, de a Népszabadságban megjelent publicisztikáit is érdemes olvasgatni. Nyáry Krisztián ezt írta róla szép nekrológjában a Facebookon: "...Bächer Iván szelíd. Úgy tud írni, hogy elaludjon a hétköznapi indulat. Hogy jó legyen könyvvel a kezünkben végigdőlni a kanapén. Ilyenkor többnyire kutyákról ír. Vagy szódásüvegekről. Bächer Iván dühös. Ilyenkor többnyire emberekről ír. Valójában akkor a legdühösebb amikor szelíd. Nem akkor, amikor ököllel veri a zongorát, hanem amikor szelíden és tárgyilagosan elejt még egy fél mondatot. Az igazságról és a halálról szólnak ezek. Bächer Iván szomorú történeteket ír".

Oktüberben halt meg Pribil György zenész, mindössze 46 évesen, autóbalesetben. Legtöbben a Kimnowak zenekarból ismerik, bár az elmúlt 30 évben zenélt a Topó Neurock Társulatban és az S-modellben és, a Bastardban  és az Állati elmékben és az Equusban, hogy aztán megalakítsa Novák Péterrel és Nagy Gergellyel a Kimnowakot. 1999-től a Hobo Blues Bandben gitározott,de dolgozott Ganxsta Zolival és Pierrot-val is.

Októberben szintén egy zenészt veszítettünk, Őz Zsolt neve azok számára lehet ismerős, akik a 90-es évek elején pörögtek a hazai undergroundban. A 44 éves zenész még 1988-ban alapította meg az  Ugatha Christie-t, majd 1991-ben a Vidámparkot, mely aztán hosszas hallgatás után pár éve alakult újra. Őz eközben könyvet írt Rakenroll címen, amelyben csepeli fiatalkoráról mesélt. Emellett újságíróként a Wantedben, a Narancsban, a Népszabadságban és a Wan2-ban publikált. Temetésén Vidámpark-slágerek szóltak a ravatalozóban, és a hazai underground arcaitól a rajongókon át a csepeli kocsmák törzsvendégeiig jelentek meg a gyászolók.

Szintén októberben hunyt el Csomós Péter zenész aki a Hungáriát alapította. Bár a nevét valószínűleg kevesen ismerték, ha azt mondom Mistral, Tűzkerék, vagy Syconor, legalább az idősebb korosztályból biztos lesznek, akiknek felcsillan a szeme. Utoljára 2005-ben lépett fel az ős-Hungáriával a Margitszigeten. 

 Augusztusban halt meg Vukán György, akiről egy generációnak azonnal beugrik a Szomszédok, pedig a jazz- és zongoraművész zeneszerzőként is ismert volt. Azért neki köszönhetjük a Linda főcímzenéjét is. Együtt dolgozott többek közt Pege Aladárral, Szakcsi Lakatos Bélával vagy Horgas Eszterrel, és számos szakkönyvet írt.  

Távolról sincs vége, olvasson még »

Kultúrbotrány 2013: Nemzeti, Ludwig, Víg, meg a többiek

maze 2013. december 31., kedd 18:23

2013 a kultúrbotrányok éve volt Budapesten, és bár tavaly se volt ez másképp, és úgy néz ki, ugyanilyen háborúk várhatók a következő évben is, most felemlegetjük őket, hátha valaki tanul belőlük. Természetesen a legnagyobbal kezdjük, ami egész évben kimeríthetetlennek látszó forrással szolgált a sajtónak. 2012 decemberében derült ki ugyanis, hogy a debreceni színiigazgató, Vidnyánszky Attila nagyjából mindenki által vitatott pályázata nyerte Alföldi Róberttel szemben a Nemzeti Színház igazgatói posztjára kiírt pályázatot. Ez még önmagában senkit nem lepett meg, hiszen ez nagyjából borítékolva volt, viszont mindenki tudta azt is, hogy még fél éve azért maradt Alföldi Róbertnek, hogy színházat csináljon a dunaparti épületben, igen erős társulatával.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ha menni kell, hát menni kell! - Szilveszteri programajánló

maze 2013. december 31., kedd 12:04

Még mindig halványlila gőze sincs arról, mit csináljon szilveszter éjszakáján? Pedig fővárosunk csak úgy ontja magából a lehetőségeket, íme pár ötlet, ha lemondták volna a bulit, amire egész évben készült.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Érdemes-e tévézni idén szilveszterkor?

maze 2013. december 31., kedd 09:04

Szilveszter van, juhééé! Lehet menni ezer helyre, csinálni remek dolgokat vagy lehet utálni az egészet és dafke otthon maradni. Ha ezt teszi, okvetlen tudnia kell, miért érdemes a kezébe vennie a távirányítót, már ha nem akarja totálisan ignorálni az egész ünnepnapot. Íme, témákra bontva a mai kínálat, csak mérsékelten vállalunk felelősséget, és még rendes hajnali néznivalót se találtunk.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Szavazzon a legjobb idei magyar filmre!

maze 2013. december 30., hétfő 12:58

A nagy füzet? Elment az öszöd? Isteni műszak? Coming out? Overdose? Nekem Budapest? Azt' ennyi.

"Mindenképpen a Porschémat választom”

pl 2013. december 28., szombat 18:18

Kötter Tamás elsőkönyves író, a Rablóhalak című novelláskötet szerzője - és sikeres ügyvéd, a felső tízezer tagja, aki írásaiban a saját világát ábrázolja kíméletlen őszinteséggel. De hogyan tűnhetett fel egyik pillanatról a másikra a magyar irodalmi életben egy porschés ügyvéd, egyáltalán, miért akar tarisznyás bölcsészekkel keveredni? És vajon mennyi az irónia, és mennyi az önirónia abban, amit ír? Kötete egyik gyakran előkerülő helyszínén, a Menzában beszélgettünk, ahol - ízig-vérig úriemberként - azonnal pezsgővel kínált.

Miért kezd el egy ügyvéd írni? Miért lettél ügyvéd? Miért lettél író?

Ügyvéd azért lettem, mert nem vettek volna fel a bölcsészkarra akkoriban, amikor a 80-as évek végén egyetemre jelentkeztem. Akkor még sikerágazat volt a történelem-magyar szak. Mindkettőből jó voltam, de annyira nem, hogy egy ilyen komoly megmérettetést biztosan vegyek, így aztán el kellett vetnem a tanári pályát, mint lehetőséget.

Később abban a szerencsében volt részem, hogy egy francia barátom a kezembe adta a Michel Houellebecq regényét, az Elemi részecskéket. Ez a regény volt Európa válasza az Amerikai pszichóra, a francia (illetve az egész nyugat-európai) középosztály és a férfiak problémájával foglalkozik. A könyv olvasása után éreztem azt, hogy Magyarországon is van egy olyan terület, amit egyátalán nem tudott feldolgozni a magyar irodalom.

Úgy éreztem - és most is úgy érzem -, hogy a magyar irodalom a '80-as éveket termeli újra. Pedig azóta már elrobogtak felettünk a '90-es évek is, a kapitalizmus időszaka, és itt vagyunk a kétezres években, egy teljesen megváltozott Európában, egy teljesen megváltozott Magyarországon, teljesen megváltozott társadalmi légkörben. Teljesen új osztályok, csoportok, rétegek jöttek létre, amelyek rendkívül nagy hatással vannak a társadalomra, a magyar irodalom mégse tud ezekkel mit kezdeni. Én meg azt gondoltam, van elég élettapasztalatom, vannak történeteim ebből a szférából, úgyhogy megpróbálom megírni. Inspirált Michel Houellebecq, mert ő nagyon hétköznapi nyelven írja meg ezeket a nagyon fontos problémákat, drasztikus eszközöket használ, szembesíti a társadalmat a problémáival, miközben politikailag egyáltalán nem korrekt, így aztán sok olyan dolgot ki mer mondani, amit más nem.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Idén utoljára mondjuk meg, mit csináljon!

maze 2013. december 26., csütörtök 12:14

December 26. Csütörtök

Csak óvatosan, még ünnep van! Ha már a tévében képtelenek normális műsort adni, művészkedjünk egy kicsit. Ha véletlenül mégsem lenne ma márciusi időjárás, vagy ha kitúrázta magát már az ünnep másnapján, akkor hat körül menjen el az Örökmozgóba és okvetlen nézze meg A tó szelleme című Masahiro Shinoda filmet 1979-ből. Sárkány, aki hercegnő is egyben, szóval kihagyhatatlan.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Akik megrajzolták a gyerekkorunkat

Steiner Kristóf 2013. december 25., szerda 17:07

Alice – Carrol. Micimackó – Milne. Óz – Baum... és így tovább. Kedvenc mesekönyveink íróinak neveit álmunkból felriasztva is tudjuk, ám azzal sokan nincsenek tisztában, hogy kiknek köszönhetjük a feledhetetlen illusztrációkat – amelyek nélkül talán nem is lehetnének teljesek ezek az ifjúsági regények. Ismerkedjen meg öt korszakalkotó mesekönyv stílusteremtő illusztrátorával – akik nélkül még Walt Disney is sötétben tapogatózott volna.

 
alice

Alice Csodaországban - Sir John Tenniel, 1820-1914

Sir John Tenniel, az Alice-könyvek eredeti illusztrátora éppen olyan fontos művésznek számít Angliában, mint mondjuk Charles Dickens – ezt pedig hűen tükrözi, hogy Viktoria királynő lovagi címmel tüntette ki. Grafikus humoristaként, politikai karikaturistaként és könyvillusztrátorként volt ismert, a kor egyik legfontosabb társasági, irodalmi és politiai hetilapjának a Punchnak készített eredeti grafikái pedig ma már egész vagyonokat érnek. Bár Lewis Carrol eredetileg úgy tervezte, hogy ő maga készíti el a rajzokat az Alice könyvekhez – és meg is rajzolt vagy ötven vázlatot -, egy barátja javaslatára profi grafikus után nézett. Tenniel szürreális, egyszerre játékos és rémisztő rajzai azonnal megfogták a szerzőt. Carrol olyan nagyra tartotta az elkészült illusztrációkat, hogy az Alice Csodaországban első kétezer kinyomtatott példányát nem is engedte a polcokra kerülni, mert úgy érezte: az olcsó papír rengeteget von le a rajzok művészi értékéből. Az egyetlen, aki csalódott volt, maga a mese hősnője, az “igazi” Alice volt, hiszen míg Lewis Carrol vázlatain még hasonlított önmagára, Tenniel nem sötéthajú, frufrus kislányként, hanem szőke, loknis kishölgyként álmodta őt Csoda- és Tükörországba.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Nem megy Jézus szülinapi bulijára?

maze 2013. december 23., hétfő 17:46

Karácsony, bejgli, hal, majonézes krumplisaláta, Stille Nacht és Csendes éj, családi összeborulás és ereszdelahajam? Esetleg a négy fal és karácsonyi családi filmek bámulása egyedül? Vagy nem is most ünnepli a karácsonyt, ezért 24-én nincs mit csinálnia? Megmondjuk, mit ajánlunk helyette. 

A Cirkóban jó fejek, ezért szenteste, azaz 24-én premier előtt lehet megnézni több filmet, például a Futurológiai kongresszust, Harvey Keitellel a főszerepben, egy indiai romantikus vígjátékot, az Ezerízű szerelmet, illetve a Csinibabák című izraeli filmet, ami egy tehetségkutató vidám perceiről szól.

Ha a mozi mégis túl magányos programnak tűnik, mert ön társaságra vágyik és inkább koncertre menne, akkor válassza a Puszit a Mikában. Spenóték évek óta játszanak ilyenkor valahol a Kazinczy utca környékén, most a TÁP Klub keretein belül csapnak a húrok közé. A Gozsdu Manóba bármikor be lehet esni, bár itt külön program nem lesz, de legalább összefuthat néhány ismerőssel. Ha mégsem, akkor menjen a Kiadóba, vagy a minden szentesti nyitva tartás alapját jelentő Szódába,ők is tartják a frontot, ahogy azt már évek óta megszokhattuk tőlük.

Ha rendesen megadná a módját a karácsonyi mulatozásnak, menjen az Onyxba. A Michelin-csillagos étteremben 195 euróért ehet egy nyolc fogásos kóstolót, amin olyan fogások szerepelnek, mint tőkehal brióssal sütve, algás zöldtea vagy halleves, homár, házi túróval töltött tészta. Persze minden fogáshoz jár egy pohár bor is, és ha más nem, ez nyolc fogás után már garantált jókedvhez vezet.

10356 549807491721979 35053376 n

És végül, ha még sosem próbálta, menjen el éjféli misére, mert az még akkor is nagy élmény ha nem vallásos. Ilyet a katolikus templomokban keressen, és öltözzön fel melegen, illetve készüljön fel a tömegre.

Ezt tévézi az ünnepek alatt!

maze 2013. december 23., hétfő 17:21

Az idén is hosszú lesz a két ünnep közti kóma, amit a tévécsatornák unalomig ismételt családi és romkom filmekkel szoktak kitölteni. Ember legyen a talpán, aki ebből a dömpingből kiszúrja a használhatóbbakat, mi ezért előre szelektáltunk önnek. Az alábbiakban megmondjuk, pontosan mikor is érdemes bekapcsolnia a tévéjét, hogy mit ajánlott megnézni (ráadásul témákra osztva!), ha ön veszett kutya vagy épp Glória. (Jó, ezt pont nem.) Sok közülük csak egyszer jó, úgyhogy nem árt, ha átfutja a szentestére ajánlott programjainkat is, ha úgy dönt, nem családi körben töltené az ünnepeket, de még nem tudja, mit is csináljon. Ha mégis a tévézést választja, ezek közül párat semmiképp ne hagyjon ki!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Könyvet írt melegsége felvállalásáról az egykori lelkész

Steiner Kristóf 2013. december 23., hétfő 13:55

Manapság, amikor Ferenc Pápa teljes szívvel támogatja az egyházat választó homoszexuálisokat, furcsa belegondolni, hogy még akad, akit nemi orientációja miatt taszít ki egy keresztény közösség. Persze abban az országban, ahol hittankönyvek hirdethetik, hogy "a melegség halálos bűn", talán mégsem olyan meglepő a dolog. Így nem is csoda, hogy ez történt Kincses Marcellel, a Coming Out Könyv szerzőjével. 

Marcellel dolgoztunk már együtt korábban, amikor az első magyarországi Szivárványcsaládok Napján szerveztem egy előadást alternatív gyermekvállalásról - akkor tolmácsként volt jelen. Már akkor azt láttam benne, ez a fiú még nagyon sokra viszi, hiszen érzékeny, profi, és nem utolsósorban bátor. A szerző ígéretesen induló lelkészi hivatását kényszerült feladni amiatt, hogy néhány évvel ezelőtt őszintén felvállalta homoszexualitását. És bár úgy fest, nem sokat vesztett - hiszen manapság szakmai konferenciák rendszeres vendége business coach-ként, a TEDx fellépője, tanácsadói szolgáltatását pedig a legnagyobb multicégek, non-profit szervezetek veszik igénybe - azért bőven van mondanivalója az LMBTQ közösségek hazai megtéléséről, "Sebestyén Balázsokról", és "Kerényi Imrékről"...

Távolról sincs vége, olvasson még »

Még ünnepekkor is csak a pasizáson jár a fejük!

maze 2013. december 22., vasárnap 11:29

Itt az év vége, idén utoljára mondjuk meg, hogy mit vegyen a kezébe este lefekvés előtt, ami nem a távirányító. Bár messze még a Valentin nap, mi azért valamilyen szinten a decembert is a szerelmesek hónapjának választottuk, ha másképp nem, hát olvasási szinten. A szerelem témakörét karácsonykor is érdemes körüljárni, sőt, ha a végletekig romantikusak vagyunk, ilyenkor a legérdemesebb.

Távolról sincs vége, olvasson még »

"Túl sok nő nem akar férfitartozék lenni"

maze 2013. december 21., szombat 17:24

Véli Hidas Judit írónő, aki szerint a nők nem bánnak kesztyűs kézzel a férfiakkal és egymással sem. Interjú.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Sírva vigad Izrael a magyar operettre

Steiner Kristóf 2013. december 20., péntek 17:48

1503987 10202552165666860 1567116919 n

"HáNeszichát Cárdash" - hirdette az Izraeli Opera bejáratánál egy molinó a Budapesti Operettszínház vendégjátékát, és bár eleinte voltak kétségeim, hogy az "Aki tudja a szép, könnyelmű élet titkát, megbecsülendő kincs!" filozófia Tel Avivban is működik-e, de a kételyeim sebesebben foszlottak szerte, mint ahogyan a sok pohár Mumm pezsgőt tudja ledönteni a Vörös Hilda egyetlen dal eléneklése közben. Szubjektív élménybeszámoló a Csárdáskirálynő izraeli vendégátékáról.

Az izraeli közönséget egyáltalán nem könnyű lenyűgözni. Négy éve élek Tel Avivban, ezalatt jópárszor ellátogattam színházba, operába, és különféle koncertekre, de minden egyes alkalommal ugyanaz a volt a forgatókönyv: az emberek elhelyezkednek, előkerülnek a mobiltelefonok, és megy az sms-ezés és a Candy Crush egészen a terem elsötétüléséig. Ekkor illedelmesen végignézik a produkciót bármiféle heves érzelemkitörés nélkül, a darab végeztével kicsit tapsikolnak, és már szedik is a cókmókjaikat. Ez persze nem feltétlenül az ő hibájuk: Izraelben igazán jó színházi előadásra lelni sokkal nehezebb, mint mondjuk jó kajára, vagy finom borra. Szerencsére az izraeliek kellőképpen önironikusak: egy helyi kabarésorozatban – amit leginkább a Szeszélyes évszakokhoz tudnék hasonlítani – van egy sznob karakter, aki folyton arról panaszkodik, hogy ha színházba akar menni, legközelebb Londonban talál említésre érdemes előadást. És bár ez azért enyhe túlzás, magam is nemrég jutottam el arra a pontra, hogy inkább már nem is nagyon próbálkozom – nem jó érzés egy drága színházjegy megvásárlása után sanzén kislisszolni az első felvonást követő szünetben.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Nézzen szívmelengető rövidfilmet karácsonyra!

.syl. 2013. december 20., péntek 15:07

December 29-ig bárki megnézheti a neten Tóth Barnabás Újratervezés című kisjátékfilmjét, a rendező ugyanis feltöltötte a Vimeóra, Facebook-oldalán pedig közzétette a jelszót is, amivel megtekinthető.

A Montreáli Filmfesztivált is megjárt rövidfilm kerettörténetét egy idős házaspár autóútjai adják, és ahogy eközben a feleség folyamatosan kommentál mindent: hol a járókelők öltözködését kritizálja, hol a férjét nyúzza, hogy vezessen lassabban, óvatosabban, a férj pedig fortyogva bár, de csendben tűri ezt. Bár néha szóba kerül az orvos, később a kórház is, a valódi történet a házaspár apró utalgatásaiból bontakozik ki végül, és hasonlóan apró gesztusokból ismerjük meg a kapcsolatukat is. A főszereplő Pogány Juditot és a mogorva férjet alakító Kovács Zsoltot önök is hamar a szívükbe fogják zárni. A kisfilmet itt találja, a "vilmos" jelszóval indul.

Újratervezés from Barnabás Tóth on Vimeo.

Látott már fehér cápát a Liszt Ferenc téren?

pl 2013. december 19., csütörtök 11:14

Igen, látott, legfeljebb nem tud róla. Persze, fehér cápa ott csak metaforák szintjén fordul elő, ahogy szivarcápa vagy kalauzhal is: valójában jól menő üzletembernek, brókernek, ügyvédnek látszanak. És a Liszt Ferenc tér mellett több ismerős budapesti helyszínen is megfordulnak Kötter Tamás novelláiban, melyeket a Rablóhalak című kötetben foglalt össze.

Ha most a Tőzsdecápák jut eszébe Michael Douglasszel, nem jár nagyon távol a valóságtól – de túl közel sem. A Rablóhalak történetei ugyanis itt játszódnak a közvetlen közelünkben, Budapesten, olyan helyszíneken, melyeket legtöbbünk nagyon jól ismer. Ugyanakkor egy másik világban, ami sokunk számára ismeretlen: a felső tízezer világában, melyről a magyar szépirodalomban nemigen olvashattunk más szerzőtől. Eddig. Mert most jött ez a Kötter Tamás nevű első kötetes író, aki nem mellesleg ügyvédként dolgozik, és mint ilyen, belülről ismeri ezt a világot: az üzleti szférát, a rablóhalak mélytengeri világát, annak minden résztvevőjével együtt, és mindezt most bemutatja nekünk.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Lazuljon rá az ön előtt álló stresszre!

maze 2013. december 19., csütörtök 09:56

December 19. Csütörtök

Karácsonyi hangulatnak hála, a Diótörőt adják országszerte. Ezért is ajánlott az apukáknak elvinni rá a gyerekeket, így legalább addig az anyukák rohangálhatnak az ajándékok után, vagy süthetnek. Persze, mindez történhet fordítva is, sőt, akár az egész család mehet balettot nézni. Egyszer úgyis kötelező. Miskolcon a szegediek előadásában (később a Müpában és Szegeden is), az Ódry színpadon Gothár Péter rendezésében, és természetesen az Operában. Akinek már most elege van a karácsonyból, az hallgasson Kiscsillagot a hajón este nyolctól, és Lovasi régi-új együttesével lazuljon rá az ünnepre.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Jennifer Lawrence és Chloe Moretz lenyomta Johnny Deppet

terence_hill 2013. december 18., szerda 16:01

Az IMDB 160 millió felhasználójának kattintásai alapján Jennifer Lawrence és Chloë Grace Moretz a két a legnépszerűbb színész jelenleg a világon. Előbbi idén Oscar-díjat kapott a Napos oldal című filmjéért, egyébként pedig az év egyik legjobban jövedelmező, kritikus kedvenc dobásában, az Éhezők viadalában is ő játssza a főszerepet. Utóbbi pedig mindössze tizenhat éves, mégis tisztes színészi múltja van már: a Kick Ass 2-ben és a Carrie horror remake-ben is szerepelt ebben az évben, korábban pedig többek között a Leleményes Hugóban és az Engedj be svéd kulthorror amerikai feldolgozásában tűnt fel.

A két fiatal színésznőnek olyan jól bejáratott neveket is sikerült beelőzniük, mint Leonardo DiCaprio vagy Johnny Depp, akik mindketten a legjobban fizetett színészek között vannak. Előbbi ráadásul idén elvileg visszavonul, míg utóbbi azzal került rengetegszer a hírekbe, mekkorát bukott legutóbbi filmje, A magányos lovas. Ráadásul olyan nevek, mint Robert Downey Jr. és Tom Cruise be sem kerültek a legkattintottabb tízbe, pedig Downey Jr. volt a tavalyi év legjobban fizetett színésze, Cruise pedig 2011-é, írja a Guardian.

Bent és kint

Abban persze semmi meglepő nincs, hogy Jennifer Lawrence került az élre, hiszen majdnem minden napra jut legalább egy vicces nyilatkozata vagy egy csetlés-botlása. A legnagyobb felhajtás természetesen akkor volt körülötte, amikor megnyerte az Oscar-díjat. Akkor nem csak arra futotta az erejéből, hogy hasra essen a díjátadó ceremónián, hanem még arra is, hogy bemutasson valakinek a díjjal a kezében, amikor nem vette észre, hogy fotózzák. Ehhez képest Moretz egy kicsit természtesen visszafogottabb, leginkább az elhivatottságáról szeret beszélni. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Frenák táncosainál a kezdet és a vég sem nyilvánvaló

Kovács Gabi 2013. december 16., hétfő 17:42

A Fiúk a Frenák Pál Társulat legnépszerűbb darabja, a 2004-es bemutató óta azonban a szereplők időről-időre változnak, újak jönnek, megújítva ezzel a darabot is. December 19., 20. és 21-én a Fiúk újra műsoron lesz a Trafóban, ez alkalomból beszélgettünk a társulat két új táncosával. Holoda Péter négy évvel ezelőtt, szinte az iskolapadból a került a társulathoz, Feicht Zoltán másfél éve dolgozik velük. Miközben a struktúra, a látvány állandó, a Fiúk történetét a szereplők, a táncosok energiája, egymás közti dinamikája teremti meg minden alkalommal.

Mi volt a vonzó a kortárs táncban számotokra, és hogyan kerültetek a társulatba?

Holoda Péter: Soha nem ijedtem meg a saját döntéseimtől, a táncot is 14 évesen kezdtem el. Egyszer hazamentem és azt mondtam a szüleimnek én mától táncolni fogok, és a társulatnál is ugyanez történt, megtaláltuk egymást Palival, és nem volt többé kérdés az, hogy hol folytatom tovább a pályámat. A társulatot az első pillanattól kezdve szerettem és ismertem, szerencsém is volt, ugyanis Uhrik Dóra a Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakközépiskola tánctagozatának vezetője, aki mindig szerette azokat a gyerekeit, akikben jobban megbízott, beajánlott a Frenák Pál Társulathoz. Mondta, hogy itt egy fiú Pécsről, aztán Pali megnézett. Jól érzi az energiákat és a jelnyelv miatt gyakran elég csak meglátnia valakit, elég egy pillantás is, hogy tudja, menni fog-e a közös munka. Nem volt nagy felvételi, Várnagy Kristóffal együtt tettünk néhány mozdulatot a Twins-ből, elég volt néhány elem, meglökés-visszahúzás, fordulás-elengedés, ő pedig nézte, hogy mit lehet velem kezdeni. Utána persze rengeteg munka várt rám.

FrenakFiuk xxx kicsi
Fotó: Dívány

Feicht Zoltán: Huszonöt éve vagyok a pályán, a Táncművészeti Főiskolán végeztem, klasszikus balett vonalról jövök. Dolgoztam a Cirque du Soleil-nél is, és néptáncos múltam is van, de mindig a kortárs tánc volt az, ami közel állt hozzám. A Frenák Pál Társulattal először 2000-ben találkoztam, amikor megnéztem a Tricks and Tracks-et, ami nagy hatással volt rám és nagyon megtetszett. Azt mondtam, hogy „úristen, én el akarok jutni egy kortárs együtteshez, ott akarok dolgozni és táncolni!”. Bejártam hozzájuk tréningezni, de közben más társulatokhoz és színpadokhoz kötött az akkori munkám. Végül tavaly februárban kezdtem el dolgozni a társulattal, idestova másfél éve vagyok velük együtt, táncolok a Hymen és az InTimE című darabokban, és igen, ez az első Fiúk előadásom, Leonardo Maiettóval ketten vagyunk az új beállók.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Egyen-igyon és nyomozzon ki közben egy gyilkosságot!

cukorka 2013. december 15., vasárnap 18:03

Néha fejest ugrunk különösebb hagyományokkal még nem rendelkező előadástípusokba is, ilyenen voltunk, amikor elmentünk Kovács Noémi írónő Interaktív Krimiszínházára. Na, nem azért, mert különösebben interaktívak lennénk, sőt. De szimpatikusnak hangzott, hogy egy kávézóban tartották, gondoltuk, akkor csak el lehet bújni az interakció elől. Ez annyira nem jött be.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Cserhalmi a Learek Prosperója

cukorka 2013. december 14., szombat 16:04

Lehet, hogy ezentúl gyakrabban fogunk vidékre járni színházba, mivel a fővárosi színházi cirkuszok után úgy néz ki, kezdenek vidékre szivárogni a nagyobb nevek, feltehetően pont a nyugodt munka reményében. Így van ez a székesfehérvári Vörösmarty Színházzal is, ahová Cserhalmi György mellett az idei évadra, még olyan nevek szerződtek, mint Gáspár Sándor, László Zsolt, Radnay Csilla és Makranczi Zalán, amitől egy nagyon is erős társulat kezd ott kialakulni. Persze korai lenne még az új Kaposvárról beszélni, de kétségtelen, hogy Cserhalminak igaza volt, amikor arra célzott, jól egymásra találtak a fiatalok és öregek itt, Fehérváron.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Lesz-e új 250 milliós Csontváry ezek közt?

Divany.hu 2013. december 12., csütörtök 16:40

Ha volna A hét műtárgya rovatunk, akkor azt biztos mindig elírnánk műtrágyává, de ezen a héten biztosan Csontváry Kosztka Tivadar két frissen bemutatott képe lenne a főszereplője. Csontváry születésének 160. évfordulója alkalmából ugyanis a váci Madách Imre Művelődési Központban bemutatták a festőművész két újonnan fölfedezett – anyagvizsgálattal és szakvéleményekkel igazoltan – eredeti alkotását.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Na, nehogy már holmi pasztát főzz vacsorára!

maze 2013. december 12., csütörtök 14:49

Mikor telis-tele programokkal a város! Lordi, orosz világvége, Csillagerdő, Emmuska, van kivel összefutni a héten.

Távolról sincs vége, olvasson még »

“Nekem nagyon tetszik, hogy az emberek különbözőek”

Hermann Veronika 2013. december 12., csütörtök 09:10

Így vonulunk be

Zsúfolásig megtelt a Corvin Mozi hatalmas vetítőterme november 28-án, Ljudmila Ulickaja Örökbecsű limlom című új esszékötetének bemutatóján. Bár könyvbemutatóból rutinosak vagyunk, ekkora tömeget ritkán tapasztaltunk hasonló eseményen – utoljára talán Pion István, Simon Márton és Sirokai Mátyás új kötetei kapcsán a Corvintetőn. Általában még a sikeres és népszerű szerzők esetében is elég egy nagyobb kávézó, azokról a feszengésekről nem is beszélve, amelyeken néhány tíz lelkes bölcsész lézeng, száraz pogácsa és ihatatlan bor társaságában. A Magvető Kiadó estjén azonban távolról sem ez volt a helyzet. Talán mégis reménykedhetnek a kultúrpesszimisták, hiszen ez a sok ember mind tudta, hogy nem IMAX moziba, hanem irodalmi beszélgetésre érkezik. Indításként Morcsányi Géza, a kiadó igazgatója köszöntötte a vendégeket. Morcsányi Ulickajában erős: a műfordítóként és dramaturgként is közismert kiadóvezető ültette át magyarra az író Daniel Stein, tolmács című regényét 2009-ben.

 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Legyen képben: ezek 2013 legmenőbb külföldi dokumentumfilmjei

bb 2013. december 11., szerda 22:07

Nemrég az Indafilmnek köszönhetően szembesülhettünk a magyar dokumentufilmnek tragikus, de nem reménytelen helyzetével. A két hétig futó sorozatból megtudhattuk, hogy a hazai filmeseket leginkább a felkapott kivándorlási láz, a szelektív hulladékgyűjtés, illetve a vallásosság témája foglalkoztatja.

A Dazed and Confused Magazin szerkesztői az év vége közeledtével összegyűjtötték, hogy mit alkottak 2013-ban a műfaj legjobbjai. Nézze, meg a hajtás után, hogy milyen globális kérdésekre keresik a választ a szakma nemzetközileg elismert filmesei!

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés