#VILÁGOM

Melegek vagyunk, nem felejtünk - LMBT történelmi hónap

Steiner Kristóf 2014. február 7., péntek 09:15

Ha eddig azt hitte, hogy buzinak lenni pár éve jött divatba, vagy minden meleg feszes kis shortot visel bőrdzsekivel és kackiás bajusszal, a leszbikusoknál meg genetikai adottság a favágóing, és hogy a fogukkal nyitják ki a sört, az LMBT Történeti hónapot önnek találták ki! Meg akkor is, ha csak úgy jól akarja magát érezni, és nyitni akar a világ színeire. Februárban kulturális és történelmi programok tucatjai várják Budapesten, Szegeden, Miskolcon és Tahitótfalun. Ahogy a szervezők ígérik: „A rendezvénysorozat különböző egyesületek, közéleti személyek, művészek és elismert kutatók közreműködésével vizsgálja a történelmet és a kultúrát az LMBT közösség nézőpontjából.”

Logikai bukfenc és hatásvadászat a Nimfomániás 2-ben

ut , maze 2014. február 6., csütörtök 11:55

Tömény és durva a szex A nimfomániás 2.-ben

Várható volt a trailerből, hogy A nimfomániás második része nagyon más lesz, mint az első. Valóban más, annak ellenére, hogy fejezetekre osztva folytatódik a kerettörténet, és a film végére választ is kapunk a legelső képkockák miértjeire. Charlotte Gainsbourg (Joe) továbbra is a könyvmoly agglegény, Stellan Skarsgård (Seligman) ágyában fekve folytatja élettörténetét, egy-egy tárgyat megpillantva gyónja meg az életét, akárcsak a tökéletesen felépített első részben. Megismerjük, milyen mint nimfomániával élő feleség, anya, milyen mint kolléganő, hogy hogyan teszi tönkre az életét a függősége, amitől szabadulni próbál.

Mindez korántsem annyira szépen felépített, mint amilyen az első rész, darabosnak, összeszedetlennek hat, ráadásul rengeteg kérdésre nem ad választ a rendező, az utolsó másodperceket látva-hallva pedig további kérdések vetődnek fel. A feszültséget, hogy a filmben tényleg bármi megtörténhet, Lars von Trier a nevéhez méltóan adja meg a nézőknek. Olyannyira, hogy hosszú percek telnek azzal, hogy az ember rettenetesen szűköl a székében, miközben nemi szervek, meztelen testek, hármasszex és szadomazo szex is látható. Kevés rendező képes a feszítő, fájdalmas érzés keltésére, az undor ilyen mérvű kiváltására a nézőből (Lars von Trieren kívül talán az osztrák rendező, Ulrich Seidl tudja ennyire feszíteni a húrt a szexualitás egészen naturalista, brutális és olykor ironikus ábrázolásával Paradicsom-trilógiájában). Seidl a szexet és szerelmet Kenyában kereső anya szexjeleneteivel érte el azt a hatást a Paradicsom: Szerelemben, amit Lars von Trier Gainsbourg-Joe kalandjaival. Sok a hasonlóság abban az érzésben, amit mindkét rendező kegyetlenül átad, még úgy is, hogy A nimfomániásban szebb, csinosabb emberek testét látni.

A második rész kapott egy kisebb kerettörténetet a nagy egészben, az első képkockákban a nimfomániás főszereplő kislány-énjét láthatjuk, ahogy élete legcsodálatosabb orgazmusát éli meg. Ez az, amit aztán minden egyes aktusban keres, és amihez egyre erőteljesebb ingerekkel próbálkozik. Ezzel adja meg Trier (legalábbis részben) a film első feléből meglehetősen hiányolt magyarázatot hősnője viselkedésére: nimfomániája tehát valós függőség, elvonási tünetekkel, mellékhatásokkal. Egyik fontos partnere, a szadomazochista K. szerepére a legmeglepőbb választásnak tűnik Jamie Bell, akit Billy Elliotként ismert meg a világ. A cuki kisfiúból elképesztően sármos férfi lett, akinek hideg tekintetét nézve tényleg hihető, hogy a fájdalom és a gyönyör együttes megélésének mestere. Arra, hogy mi történik kettejük közt, a trailerből lehet következtetni, a rendező pedig nem kíméli a nézőket a kínzások látványától – Lars von Trier soha nem is tenne ilyet.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A38 ON :) Fekete Zaj OFF :(

maze 2014. február 6., csütörtök 09:49

Február 06. Csütörtök

A Modemben látható Halálos természet című kiállítás ugyan nem ma nyitott, de a nagy érdeklődésre való tekintettel meghosszabbították, így egészen március másodikáig megnézheti, ha szeretne többet tudni a naturalizmusról és a humanizmusról a huszonegyedik században. A mai nap abból a szempontból különleges, hogy Kovách Gergő és Péli Barna képzőművészek tartanak tárlatvezetést, ahol elmagyarázzák, hogyan alakult át az emberi egzisztenciáról alkotott képünk az elmúlt évtizedekben. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Téli olvasmányok, képzelt kandalló előtt

maze 2014. február 5., szerda 19:38

B1234378
Fotó: Bookline

Akár van kandallója, akár nincs Massimo Gramellini: Álmodj szépeket című könyvét érdemes lesz a kezébe vennie, kiváltképp, ha szeret szomorú történeteket olvasni. Az Olaszországban nagy sikerrel futó könyv a szerző története, aki kilenc éves korában elveszítette édesanyját. Jó ideig nem merik megmondani neki, hogy meghalt, és a teljes igazsággal is csak 40 évvel később, felnőtt fejjel szembesül. 

Markus Zusak A könyvtolvaj című könyvét adja ki újra az Ulpius-ház most, hogy bemutatják a mozikban az ebből készült filmet. A bestseller 2005-ben jelent meg, azóta több mint harminc nyelvre lefordították és világszerte nyolcmillió példányban kelt el, ráadásul számos irodalmi díjat nyert. A történet szerint a kilenc éves Liesel a II. világháború hajnalán nevelőszülőkhöz kerül, mivel szüleit koncentrációs táborba vitték. Az árván maradt kislány nehezen küzd meg új környezetével és az egyre zavarosabb, kegyetlenebb valósággal, mely lassan eluralkodik a náci Németország felett. Az olvasás öröme és a képzelet világa jelenti számára az egyetlen kiutat e szörnyű valóságból. Egy újabb olvasmány februárra az életigenlésről, emberségről, alkalmazkodóképességről és egy zűrzavaros korszak zsarnokságáról.

B1109172
Távolról sincs vége, olvasson még »

"Ez voltam én" - 11 vallomás Philip Seymour Hoffmantól

Steiner Kristóf 2014. február 5., szerda 16:42

Philip Seymour Hoffman halála óta bejárták a világsajtót a különféle portrék, sok helyen idézték fel legemlékezetesebb szerepeit, vagy karrierének fontos állomásait, a bulvárlapok pedig drog- és magánéleti problémáit taglalják és fejtegetik egyre-másra. Pedig sem az életútja, sem a filmjeiben játszott karakterei nem árulnak el róla olyan sokat, mint saját szavai.

Az Oscar-díjas színész ugyanis – a közhiedelemmel ellenétben – nem volt sem csendes, sem titkolozó, se magának való. Épp ellenkezőleg: abban hitt, hogy értelmetlen volna titkolóznia, hiszen valójában valahol minden ember ugyanazon megy keresztül, így ismerjük és értjük egymás fájdalmát, örömét, életét. Húsz év interjúiból szemezgettem (idézetgyűjtögetős oldalak segítségével) tizenegy olyan mondatot, amiktől már önmagában is lúdbőrös lehet az ember, de most, Hoffman halála után még inkább elgondolkodtatóak – és választ adnak egy csomó kérdésre.

Európa Amerika ellen: hol játszódnak jobb filmek?

terence_hill 2014. február 4., kedd 09:43

Két filmes térkép is felkerült mostanában az internetre. Az egyiken a legtöbbre értékelt európai filmek vannak egyes országok szerint, a másikon pedig a legtöbbre értékelt filmek, amik adott amerikai államban játszódnak. Melyik mutatja a menőbb filmes felhozatalt?

Távolról sincs vége, olvasson még »

Párnaember: hátborzongató pszichothriller erős idegzetűeknek

cukorka 2014. február 3., hétfő 13:44

Vagy a levegőben van valami, vagy a Szputnyik Hajózási Társaságnál, de idei első két bemutatójuk olyan jól sikerült, hogy azok alapján elég magasra tették a mércét 2014-ben. A Vígszínházban sikerre vitt Revizor után ugyanis a Jurányi Inkubátorházban bemutatták Martin McDonagh (Vaknyugat) sokkoló darabját a Párnaembert is. Azt írjuk, sokkoló a darab, de valójában nehézkesen és közhelyesen indul, meg merjük kockáztatni, hogy eleinte csak azért lehet nézni az előadást, mert jó benne a színészi játék. Aztán a mesemondó helyére rakja a történetet, és ebben valószínűleg már nagy szerepe van Cseh Renátó zseniálisan kivitelezett, tényleg sokkoló látványvilágának is. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Vadászgatunk, vadászgatunk?

hv 2014. február 2., vasárnap 15:55

Az aktuális uralkodó osztály szabadidejében is előszeretettel fitogtatja saját hatalmát, például állatok eseményszerű megölésével. Természetes, hogy ez a filmvásznon is megjelenik.

Bűvös vadászok

Bűvös vadászok
Bűvös vadászok
Fotó: port.hu

A vadászat története egyidős az emberiség történetével. Az őskorban – ahogyan a halászat és a gyűjtögetés – az életben maradáshoz volt szükséges, célja az élelemszerzés volt. Az ókori nagy kultúrákban viszont már felismerték, hogy kétségtelen hasznossága mellett a vadászat társas szórakozás is lehet. A diadalmenetnek innentől kezdve nem volt akadálya: alig akad olyan kultúra, amelynek nincsenek vadász-hagyományai. „A vadászat kultúrtörténetét olyan emberek is boldogan tanulmányozzák, akik – mint én is – ijedten idegenkednek a vadászat számos formájától” – mondja György Péter esztéta, az ELTE Művészetelméleti és Médiakutatási Intézetének igazgatója. „A vadászat metaforája van olyan izgalmas, mint amikor városi úriemberek hajnalban azért kelnek fel, hogy megöljenek egy mit sem sejtő élőlényt. Értem én persze, hogy a metafora nem lenne, ha vadászat maga nem lenne: s én valóban csak ettől az úri passziótól idegenkedem.”

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ezekre a filmekre vegyen jegyet 2014-ben!

Steiner Kristóf 2014. február 1., szombat 19:51

Tudom, mit nézek idén a mozikban – ugyanis nálam afféle rituálé, hogy minden év elején alaposan átböngészem azokat a filmeket, amelyeken Hollywoodban már az utómunkálatokat végzik. Így – amíg a világ Oscar lázban ég – én már a 2014-es moziszezon legizgalmasabb alkotásaira készülök lélekben. Idén különösen színes lesz a felhozatal: láthatjuk Tilda Swintont kéjsóvár öregasszonyként, Cameron Diaz szexvideóban mutatja be kedvenc pózait, Angelina Jolie szarvakat növeszt, Meryl Streep pedig bebizonyítja, hogy akármennyire imádjuk, igenis lehet őt utálni.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Van Gogh festmények elevenednek meg a világ első festményfilmjén

terence_hill 2014. február 1., szombat 11:29

Teljesen őrült, monumentális, némileg értelmetlen, ám gyönyörű vállalkozásba fogtak a Breakthru Films munkatársai: Loving Vincent címmel olyan animációs filmet szeretnének elkészíteni, amelynek fázisrajzait nem számítógéppel rajzolják ám, még csak nem is ceruzával, hanem olajfestmények formájában, kézzel festik. Igen, minden egyes képkockát. Az annyi, mint 56800 külön, önálló festmény. A monumentális festményanimációban természetesen Vincent Van Gogh leghíresebb festményei is megelevenednek - írja a Colossal.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Többség dönt, egység nyal

hv 2014. január 31., péntek 16:44

Emlékművek, mérgezett vizek

A nép ellensége című előadás nem száz éve játszódik, hanem ma. A Katona József Színházban bemutatott darab konfliktusa, hogy Tomas Stockmann (Fekete Ernő) felfedezi, a városban bátyja, Peter Stockmann polgármester (Kulka János) kérésére történelemhamisító emlékmű készül. Na jó, másról van szó: Stockmann doktor rájön, hogy a gyógyvíz, amelyre az egész város gazdasága épül, trágyával szennyezett és mérgező. Ezért pedig éppen apósa, Morten Kiil tímármester (Ujlaki Dénes) felelős. A bizonyító szakvéleményt lelkesen mutatja újságíró barátainak, majd a polgármesternek, hiszen már vannak tervei arra nézvést, hogyan lehetne megtisztítani a vizet. Csakhogy a nép érdeke nem ezt kívánja: a polgármester saját politikai ambíciói miatt elzárkózik a beismerés és a költséges átépítés elől. Az újságírók, és a város lakói, akik a darab elején támogatásukról biztosítják az orvost, végül viszont a polgármester mellé állnak, és Stockmann doktort nemcsak meghazudtolják, hanem meg is alázzák. És a nézők is hasonlóan érzik magukat, annyira átélhető mindaz, ami a színpadon történik.

Henrik Ibsen egy újságban megjelent rendőrségi hír nyomán írta A nép ellenségét, Stockmann doktort pedig részben saját magáról mintázta. 1848-ban, amikor kitört az első schleswig-holsteini háború, a húszéves Ibsen szenvedélyesen agitált a németek ellen. Látván, hogy honfitársai magukra hagyják a dánokat, egyre elkeseredettebben adott hangot annak, mennyire megveti a gyávaságukat.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Meghalt a meztelen nőábrázolás és a magyar puszta mestere

Divany.hu 2014. január 31., péntek 10:43

Életének 93. évében elhunyt Jancsó Miklós filmrendező. 2012 decemberében került utoljára kórházba, idén novemberben pedig iskolásokat zsűrizett volna az Országos Középiskolai Filmszemlén. A család a hírt ma reggel közölte a sajtóval.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Bodó Viktorral jó meghibbanni!

maze 2014. január 30., csütörtök 17:02

Vinnai András kortárs drámaíró és színész, mostanában a Jurányi Inkubátorházban lehet vele összefutni például, mert játszik a Férfiak szexuális világa című darabban. "Egy hónapja, a premieren ment le az előadás először egyben" – kezdi a Díványnak, amikor nagy nehezen elszabadul a próbáról néhány percre, hogy interjút adjon. "Elszálltak a fénypultból a jelek, azért próbálunk most is őrült módon, ráadásul vannak más változások is."

Távolról sincs vége, olvasson még »

A havazással jön az apátia

maze 2014. január 30., csütörtök 11:18

Január 30. Csütörtök

Szerdán megjött a tél, a havazás jegyében ma estére portugál táncot ajánlunk Cooling Down Signs (A beletörődés tünetei) címen a Bakelit Multi Art Centerben. "Az angolai származású portugál koreográfus, Vânia Gala a Beyond Front@/Bridging New Territories elnevezésű projekt keretében dolgozott együtt 2013-ban horvát, szlovén, magyar és portugál táncosokkal. Ennek eredményeként született meg a Cooling Down Signs című előadás, mely a világban ma egyre inkább elhatalmasodó apátiáról szól." 

tnc
Fotó: bakelitstudio.hu
Távolról sincs vége, olvasson még »

Számítógépes játék készül Franz Kafka világából

bb 2014. január 29., szerda 17:11

Egy orosz játékfejlesztőt, a mif2000 néven ismert Denis Galanint megihlette a 20. század egyik legkiemelkedőbb írója, Franz Kafka 1925-ben íródott regénye, A per. Galanin jelenleg egy videojátékon dolgozik, melyben a fura, csetlő-botló főhős, K. kalandjait élhetjük majd végig, és az előzetesen közzétett screenshotok alapján úgy tűnik, nem korlátozta magát kizárólag A per című regényre, hisz a játékban feltűnik majd például Gregor Samsa is – írja a laughingsquid.com

Videójáték készül a prágai író művéből.
Videójáték készül a prágai író művéből.

„ A játék főhősének, K.-nak váratlanul felajánlanak egy állást. Ez a fordulat egy csapásra megváltoztatja az életét és hosszú útra kényszeríti. Azonban a világ, amibe hirtelen belecsöppen, sehogy sem tűnik normálisnak, mint ahogy azt K. azelőtt elgondolta. A játékos a főhőssel együtt tehet izgalmas utazást az abszurditás, a szürrealizmus és a teljes bizonytalanság világába” – mutatta be Galanin a művét, melyet nemsokára Androidra, iOs-ra, Windowsra, Mac-re illetve Linuxra is letölthet majd a játékra kíváncsi közönség.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Nézze meg ingyen a Kertvárosi bordélyt!

terence_hill 2014. január 28., kedd 19:29

Február 2-án, vasárnap este 6-kor vetítik a Cirkóban a filmet, amit a Sundance filmfesztiválon mutattak be, és díjat nyert a 2013-as berlini fesztiválon. "A kiegyensúlyozottnak tűnő, ám kiüresedett leszbikus házasságban élő 42 éves Abby egy otthoni baseball meccs közben szerzett sérülés után úgy érzi, az élete nem mehet tovább az eddigi kerékvágásban, többre van szüksége. Úgy dönt, hogy új életet kezd, mint Eleanor, a luxusprostituált" - írják Stacie Passon elsőfilmes alkotásáról.

A premier előtti vetítés ingyenes, a filmről beszélgetést is tartanak, amin a Dívány részéről Cziglán Karolina, pszichológus vesz részt, de ott lesz Földi Ágnes, a Szexmunkások Érdekvédelmi Egyesületének vezetője is. Az érdeklődők a cirkofilm@cirkofilm.hu címen regisztrálhatnak, a levél tárgya legyen: Dívány. A szervezők az érkezés sorrendjében fogadják a jelentkezéseket.

Este Fantasztikus bolygó vetítés a Gólyában

terence_hill 2014. január 28., kedd 18:56

A Lehel tértől és a Corvin-negyedtől sem kell nagyon sokat sétálni, hogy az ember eltaláljon a Bókay János utcába, ahol a Gólya nevű roncskocsmában ma este René Laloux filmklub indul. Ha ismerős a név, az azért van, mert a rendező dolgozott a Pannónia Filmstúdióval a 80-as évek elején, annak eredményeként született egy egész generáció egyik legzseniálisabb, és egyúttal legparásabb rajzfilmélménye, az Idő urai. Arra is sor kerül majd, de a mai, első vetítésen egy korábbi filmjével kezdenek, a francia-csehszlovák koprodukcióban készült Fantasztikus bolygóval, ami 1973-ban elnyerte a Cannes-i Filmfesztivál különdíját is. A szürreális filmben az embereket (itt Omoknak nevezik őket) háziállatként tartja egy idegen faj, akik elvileg sokkal fejlettebbek náluk, mégis kifejezetten mostohán bánnak velük. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Köd előttem, köd utánam

cukorka 2014. január 28., kedd 09:36

Ez milyen jó, ki írta ezt a darabot? – kérdezi a hátunk mögött ülő férfi feleségét a Katona József Színház Illaberek című előadásának közepén. Pedig ugye senki nem írta, vagy a társulat írta ha jobban tetszik, sőt közhelyeket nagy szavakat is mondhatunk, mint például, hogy az élet írta. Mert elmennek az emberek, mert itt nem jó. Aztán meg, hogy ott sem jó. De akkor mi legyen? Kérdésekre választ nem ad az előadás. Csak megmutatja, hogy mi van. Politikai Sas-kabarénak indul, és a Katona közönsége sok héttel a bemutató után is zabálja, valószínűleg igazuk van a színészeknek, akik arról énekelnek, hogy "Csak az jöjjön Katonába, aki ilyet szeret". Mert csak az megy. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Gyöngyfűzés kimaxolva

mark_twain 2014. január 27., hétfő 15:35

Jan Schwab Huling Chicagóban született, St. Louisban nőtt fel, később a Kansas City Art Institute-ban szerzett művészeti diplomát, majd New Yorkba költözött, dizájnerként dolgozott és gyerekkönyvet is írt, most pedig hobbiként gyöngyfűzéssel foglalkozik. Oké, egy kicsit csal, az elején ugyan felfűzi a gyöngyöket, majd miután felragasztotta őket különféle objektekre, kihúzza a zsinórt, de még így is sok-sok türelem kell egy ilyen aprólékos, lassú munkához. Az egésszel az a célja, hogy átváltoztassa az evilágit, hogy megláthassuk a varázslatot a megszokott tárgyakban is - írja weboldalán. Állítólag soha nem tudja, hogyan fog a sikerülni a végén egyik-másik szobra, de végül valahogy mindig összeállnak. Feldíszített már különféle állatfigurákat, babákat, tálat, földgömböt, hangszereket, bogarat és gyufásdobozt is, de a gyöngyökkel borított, anatómiailag pontos emberi szív se rossz. 

Kattintson még több gyönggyel borított tárgyért!
Kattintson még több gyönggyel borított tárgyért!
Fotó: janhuling.com
Távolról sincs vége, olvasson még »

Madonna kedvességből niggerezte le (fehér) fiát

Steiner Kristóf 2014. január 25., szombat 18:55

Madonnáról tudvalevő, hogy időről időre szeret baromságokat beszélni – ugyanakkor melyikünk nem? És mint ilyenkor mindannyian, ő is igyekszik kiradírozni a köztudatból saját hülyeségének nyomait, így amikor a világ egy emberként háborodik fel vagy röhög rajta, akkor azzal hátrál ki: „Ironikusan mondtam, csak az emberek nem értenek meg!”. Ezt annyiszor eljátszotta, hogy mára sokan úgy vélik: ha a popkirálynő politikailag inkorrekt megnyilvánulást tesz, meg se kell várni a szóvivőtől érkező nyilatkozatot, biztos csak megint „ironikus volt”. Kár, hogy úgy tűnik, az énekesnő nincs száz százalékosan tisztában a szó jelentésével.

Így él egy szuperhős a szürke hétköznapokban

bb 2014. január 25., szombat 17:41

Hétköznapi szituációkban ábrázolja különböző életkorú szuperhősét valósághű olajfestményein a stockholmi székhelyű művész, Andreas Englund. Legújabb sorozatának másik érdekessége, hogy az óriás méretű képeken nem a megszokott, erejük teljében lévő jelmezes alakok köszönnek vissza, mivel a művész koncepciója az volt, hogy korosodó öregurakként ábrázolja az ikonikus jelmezbe bújtatott figurákat – írja a juxtapoz.com az 1974-ben született Englund humoros munkájáról.

Fektessen Havadtoy-be!

maze 2014. január 24., péntek 13:56

A Concorde Alapkezelő vezérigazgatója, Bilibók Botond úgy döntött, hogy Alkotás úti irodájának új enteriőrjét nem holmi hétköznapi belsőépítészeti irodával, hanem Yoko Ono exférjével, Havadtői Sámuel festőművésszel tervezteti meg, tanúbizonyságot téve arról, hogy a Concorde Alapkezelő a Magyar Kémikusok Egyesülete után most a művészeteket pártfogolja. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Edd meg amit főztél!

maze 2014. január 23., csütörtök 13:57

Január 23. Csütörtök

Kiállításra megyünk csütörtökön, mert a Várfok Galéria következő kiállítása a fotográfia térnyerését igazolva Misetics Mátyás alkotó munkáit mutatja be Utopia címmel. "Misetics Mátyás (1982, Budapest) fiatal kora ellenére évek óta meghatározó alakja a hazai fotográfiai színtérnek, képeit a közönség számos kiállításon láthatta itthon és külföldön egyaránt. A fotósnak ez lesz az első egyéni bemutatkozása a Várfok Galériában. A tárlat átfogó képet kíván adni a művész eddigi munkásságáról, a 2005-ös korai munkáktól kezdve, nevezetes diplomamunkáján, az Artificial Lighton át, a legújabb, 2014-es Utopia című sorozatáig."

Távolról sincs vége, olvasson még »

25 éve hunyt el a szürrealizmus maga

mzd 2014. január 23., csütörtök 11:22

Salvador Dalí a huszadik században olyan volt, mint a levegő: körülvette az embereket. Festészeti munkássága vitathatatlan, csakhogy hiba lenne azt hinni, ennyiben véget is ért művészeti tevékenysége. Materializálódott ötletei dizájntermékekké váltak, manapság is jól ismert logók és rekordáron elkelt szürrealista festmények és tárgyak formájában egyrészt már a történelem, másrészt a mai napig mindennapjaink részei is. Napra pontosan 25 évvel ezelőtt, 1983. január 23-án szülőhelyén, Figueres-ben hunyt el Salvador Domingo Felipe Jacinto Dalí i Domènech - ennek apropójából döntöttünk úgy, hogy bemutatjuk hét, számunkra kedves alkotását - és ezek közül csak egyetlen festmény.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Legyen színházi menedzser!

Divany.hu 2014. január 22., szerda 10:48

Szereti a színházat, és nem tudja, mi legyen, ha felnő? Adunk ötletet, mondjuk, színházi menedzser, hiszen sosem késő elkezdeni! Ezért aztán 2014. február 18-tól újra elindul a Werk Akadémia képzése, a Színházi menedzser program. Ez azt jelenti, hogy "a résztvevők a hazai és nemzetközi színházi élet meghatározó szakembereitől tanulhatnak és sajátíthatják el azt a friss piaci szemléletet, amely ebben a szakmában ma már elengedhetetlen" – áll sajtóközleményükben. 

"Piacosodik a színház világa is, egyre nagyobb az igény profi színházi menedzserekre. A féléves színházi szakirány elvégzése után a hallgatók kellő tudást és tájékozottságot szereznek a mai magyar színházi élet működéséről ahhoz, hogy ezen a művészeti területen kezdjenek el dolgozni. A program néhány kiemelt témája: színháztörténet, műfajismeret, gazdasági és szponzorációs ismeretek, független és állami színházak, színházi marketing, PR és kommunikáció, a színház arculata, márkaépítés, a színész menedzselése.

Néhány név az oktatók és gyakorlóhelyek közül:

Tímár András színháztörténész, Gáspár Máté, Orlai Tibor kulturális menedzser (Orlai Produkció), Juhász Dóra kulturális menedzser (Frenák Pál társulat), Dr. Legeza Dénes szerzői jogász (Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala), Szabó György (Trafó), Kulcsár Viktória és Vég Szilvia (FÜGE), Goda Gábor (Artus), Erős Balázs (MU Színház), Mattyasovszky Zsolnay Bálint és még sokan mások.

Az elméleti oktatás mellett a hallgatók több más kőszínházba és társulathoz eljutnak, amellyel olyan kapcsolati tőkére tehetnek szert, amellyel a későbbiekben bátran élhetnek."

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés