#VILÁGOM

A Quimby játszik színházat a héten!

Divany.hu 2014. április 3., csütörtök 10:37

Április 3. Csütörtök

Nem kell mindig csak a partizás, de nyugi, arról is szó lesz a héten, csak kell a felvezetés hozzá. Például ma nyílik a Müsziben Bánfi Brigitta első szólókiállítása, Inkább otthon, de nem haza címmel. "A kiállítás a Závada Péter Ahol megszakad című verséből kölcsönzött mottót – „Inkább otthon, de nem haza” – kántálva mesél az állandósult költözésről, az alkalmira szabott alkalmazkodásról, és ezek énképre gyakorolt hatásáról." Ha pedig bírja a Petőfi Rádió dj-it, akkor nagy szerencséje van, mert pont ők adják a talpalá valót a VOLT Music Bárban, fellépők: Spilerz, Izil, Wondawulf, JumoDaddy.

1980176 723757454312540 1124360125 o
Fotó: Facebook / Bánfi Brigitta
Távolról sincs vége, olvasson még »

"Aki szereti a megszállott embereket, az bír velem jönni"

maze 2014. április 2., szerda 10:05

Miért pont Harold Pinter: Az utolsó pohár című művét állítod színpadra a jövő hónapban? 

Ez a darab a Nagyvilágban jelent meg valamikor, nem adták ki külön, hiszen nagyon rövid. Voltaképpen olyan hat oldal volt, de az én példányom például 16 oldalas. Még egyfelvonásosnak is csak becézni lehet, mégis egy kerek egész. Nagypál Gábor fogalmazta ezt jól meg, aki azt mondta, olyan, mintha Pinter már eleve a húzott anyagot adta volna oda. Ez egy végtelenül szomorú történet: három kihallgatásból áll, a férjéből, a feleségéből, és a gyerekéből. Nálunk a gyerek csak hangfelvételen - jelenik meg, mint a félelemkeltés eszköze. Nehezen tudok elképzelni annál durvábbat, minthogy meghallgattatják veled a saját gyermeked kihallgatását.  Ez a történet a csöndről szól, a félelemről és arról a sötétről amit a természet nem, csak az ember tud létrehozni.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Béreljen rúdtáncos robotot egymillió forintért!

bb 2014. április 1., kedd 07:36

Mint 1970 óta minden évben, úgy idén tavasszal is megrendezték Hannoverben a világ egyik legnagyobb nemzetközi informatikai kiállítását, a CeBIT-et, amely közel egymillió látogatót vonz évente. A nagyszabású informatikai és hírközlési expó egyik leglátványosabb attrakciói a német Tobit szoftvercég rúdtáncos robotjai voltak, amiket az 1967-ben született brit művész, Giles Walker tervezett. A táncoló gépek, Lexy és Tess már 2012-ben is feltűntek a kiállításon, és akkor olyan népszerűnek bizonyultak, hogy idén is elvitték őket (pontosabban a fejlesztett verziókat) a vásárra, írja a Daily Mail.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ezeket éli át szinte minden nő

ut 2014. március 31., hétfő 15:20

Pedro Almodovar is megirigyelné azt az érzékenységet, amivel a rövidfilmesek közelítették meg a női érzelmeket a Friss Hús Rövidfilmfesztiválon. A lánybúcsúján összeomló menyasszonytól egészen a középkorú nők mindennapjain át több film is foglalkozott a bonyolult női lélekkel. A Daazo.com szervezésében március 27. és 30. között a Toldi moziban mutatták be a jobbnál jobb hazai és nemzetközi rövidfilmeket, a filmfesztiválra összesen 66 rövidfilmet válogattak a szervezők. Összeszedtük a szerintünk legjobbakat azok közül, amik a női léttel foglalkoznak egy adott élethelyzetben.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Bucsi Réka animációja lett a Friss Hús győztese

Divany.hu 2014. március 30., vasárnap 21:07

Vasárnap este kihirdették a Friss Hús Budapest rövidfilmfesztivál díjazottjait. A magyar fődíjat Bucsi Réka animációja, a Symphony Nr. 42, a Daazo-díjat Brauner Máté Előbb adtam című rövidfilmje, az Acnecom különdíját Hartung Attila Ischlerje kapta. A nemzetközi szekció fődíját a spanyol rendező, Chema García Ibarra Misterio című filmjének ítélték. 

Március 30-án, vasárnap este véget ért a Friss Hús Budapest rövidfilmfesztivál. A hat magyar és négy nemzetközi kisfilmes blokkra több mint kétezren voltak kíváncsiak. Az esti vetítések kivétel nélkül teltházasak voltak, de a délutáni blokkokat is sokan nézték. 

Symphony no. 42 - teaser from Réka Bucsi on Vimeo.

A magyar versenyprogram zsűrije (Bitter Brunó kommunikációs szakember, szociológus, Matthieu Darras, a Nisi Masa alapítója és a TorinoFilmLab projektvezetője és Muhi András producer) Bucsi Réka animációjának, a Symphony Nr. 42-nak ítélte a filmfesztivál 100 000 forintos pénzdíjjal járó fődíját.  “A film formailag kiválóan megoldott. A díjat filozófiájáért, szürrealizmusáért, titokzatosságáért, humoráért kapja” - indokolta Muhi András. 

A Daazo díját, a film fesztiválstratégiájának kidolgozását és megvalósítását Brauner Máté Előbb adtam című filmje kapta “a vasárnapi kis realista családi lötyögésbe becsapó kínos és egyben röhejes drámai fordulat hibátlan filmre viteléért és Rába Roland fantasztikus alakításáért”.

Az Acnecom kulturális és designügynökség által felajánlott különdíjat Hartung Attila Ischler című munkájának ítélték. “Mindenképpen kezdő filmesnek szerettük volna adni a díjat, és fontos volt, hogy a témával hosszabb távon is azonosulni tudjunk - ezért esett a választásunk egy Holokauszt-témájú filmre”  - mondta Halász Dóra, az Acnecom alapítója. Az Acnecom különdíja plakáttervezést, kommunikációs tanácsadást és egy vetítés leszervezését tartalmazza. 

A zsűri külön említésben kiemelte Visky Ábel Játszótársak című munkáját “a kiváló színészvezetésért és a történet megfelelő pontján alkalmazott nagyszerű dramaturgiai fordulatért”, Szentpéteri Áron Delfinkirályát “a magyar valóság egyik fontos szeletének dokumentarista pontosságú ábrázolásáért és az amatőr szereplők biztos kezű instruálásáért” és Gelley Bálint Otthon című animációját  “a film balladisztikus atmoszférájának míves animációs megteremtéséért”.

A nemzetközi szekció zsűrije (Katarzyna Klimkiewicz lengyel filmrendező, Domenico La Porta, a Cineuropa főszerkesztője és Tóth Barnabás filmrendező, a Friss Hús 2013 egyik díjazottja) a spanyol rendező, Chema García Ibarra Misterio című filmjét találta legjobbnak. “A film egy abszurd történet megvalósítása, amely az első jelenettől kezdve mélyen magával ragad - forradalmian friss megközelítésével mutatja be a látszólag közönséges emberek látszólag közönséges élete alatt rejlő titokzatos szinteket, egyszerre realista és misztikus fordulatokkal” - mondta Domenico La Porta.  Külön említést érdemelt egy színészi alakítás is: a Cadet (rendező: Kevin Meul) főszereplője, Aaron Roggeman, akinek karaktere “egyszerre sebezhető és erőszakos. A fiatal színész játéka fizikai erejével és érzelmi mélységével az egész közönséget lenyűgözte” - fogalmazott Katarzyna Klimkiewicz. 

A közönségszavazatok számlálása még tart, a szervezők hétfőn jelentik be a közönségdíj nyertesét. 

Reigl Judit és az ő szabadjára engedett testi energiái

Divany.hu 2014. március 30., vasárnap 13:20

Reigl Judit Űr és extázis című kiállítását nagy érdeklődés övezte múlt héten a Ludwig Múzeumban. Nem holmi véletlennek köszönhető, hiszen az ötvenes évek óta Franciaországban élő kapuvári festőnő nemcsak Európát, de Amerikát is meghódította. Az absztrakció hagyományait sajátos módon értelmező képeit a Műcsarnok és a debreceni Modem után most a Ludwig állította ki. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Átértékelődik minden, ha találkozol egy HIV-fertőzött, árva kisgyerekkel

bh 2014. március 29., szombat 17:07

Segíteni mindig kell, és lehet is, vallja a The Carbonfools énekese, ám ahogy Monthy Python szerint a spanyol inkvizícióra, úgy talán a haiti állapotokra sem számít senki, legalábbis messziről. Közelről viszont már lehetetlen kikerülni a szembesülést, így marad a feszültség, a félelem és a saját határok tologatása. Fehér Balázs 12 napot töltött egy sérült gyerekeknek otthont adó árvaházban, és bár a dolgok nem teljesen úgy alakultak, ahogy tervezte, mégsem bánta meg, hogy belevágott.

Nyilvánvaló a kérdés, hogy hogyan kerültél te egy haiti árvaházba?

A haiti Hope Home vezetője, Nemere Dóra még tavaly elhívott fellépni egy jótékonysági rendezvényre. Ott láttam egy rövidfilmet az árvaházról, és találkoztam ennek a nemzetközi szervezetnek a két alapítójával. Elképesztő munkát végeznek, már akkor eldöntöttem, hogy ahogy tudok, mindenképp kimegyek majd segíteni. Úgy kétévenként egyébként is el szoktam vonulni a "civilizált" világ elől, hogy feltöltődjek és rendszerezzem a gondolataimat. Ez kezdetben izgalmas kalandnak, később inkább kálváriának tűnt.

  Távolról sincs vége, olvasson még »

A Katonások még az ennyikét is elgifelik neked!

Divany.hu 2014. március 29., szombat 07:03

Nagyot robbant néhány napja a Young&Rubicam reklámügynökség víruskampánya, amit a Katona József Színház színészeivel készítettek, és aminek a lényege, hogy a színészek vicces, érzelmeket kifejező gifeket készítettek, hogy aztán smiley helyett ezeket küldözgessék majd egymásnak az emberek. A gifszínház kampány olyan jól sikerült, hogy a Facebookon kértek még a rajongóktól további ötleteket, ezeket a színházi világnapon vették fel. Alant az alkotókkal beszélgettünk, akiknek sokszor saját ötletük is belekerült egy-egy gifbe, bár a végeredménnyel nem mindig voltak elégedettek, Borbély Alexandra szerint például rossz volt civilként visszanézni magukat. 

Az okostelefonja tudja, mikor lóghat meg pisilni a moziban!

bh 2014. március 28., péntek 12:44

Vége a stáblistáig tartó nyomornak, a filmek élvezeti értékét alaposan amortizáló, feszülő hólyagnak, a folyamatos vívódásnak, mikor menjen ki a filmről úgy, hogy ne maradjon le semmiről: igen, természetesen okostelefonos alkalmazás született erre a problémára is. A meggondolatlanul bedöntött literes akciós üdítő, a gyenge hólyag és a túlméretes prosztata problémájára tökéletes megoldás a RunPee applikáció.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Szerelmes nők és kedves lúzerek: ma lenne 100 éves Bohumil Hrabal

hv 2014. március 28., péntek 10:48

Bohumil Hrabal kultusza Közép-Európában egy popsztáréhoz hasonló. Könyveit fejből idézik, százezrek zarándokolnak Prágába, hogy igyanak az emlékére és egészségére, és alig akad olyan nagyváros, ahol ne lenne legalább egy Hrabal nevű söröző. Magyarországon is egyike a legnépszerűbb íróknak, Esterházy Péter Hrabal könyve című írásával pedig a magyar irodalomra is közvetlen hatást gyakorolt.

Unatkozik? Vegyen mosómedvét!

Hrabal népszerű, mert szerethető. Szereplőivel könnyű azonosulni. Hrabal úr, ahogyan sokan nevezik, a 20. század igazi krónikása volt, aki nem hősszerelmesekről és hőstettekről, hanem emberekről írt. Hétköznapi életekről néha különös, néha vicces, néha szomorú történetekkel. Nehéz körülírni az édesbús életörömet, amely szövegeiből árad. A sörhab könnyedségével szállnak a szavak, Hrabal úr igent mond a szépségre, és megmutatja, hogy mindenki lehet jó és rossz is egyszerre. Jan Dité, őfelsége pincére sokkal ellenszenvesebb, mint a Sörgyári capriccióban ordibáló Pepin bácsi, mert megalkuvó, a történelem szemétdombjáról a saját vagyonát kitúró alak, élete célja, hogy nevet és vagyont szerezzen magának. Pepin, Milos, a forgalmista, vagy Francin, a sörgyári könyvelő ezzel szemben kedves és szerethető figurák, akik belekeverednek a történelembe, de nem nyerészkednek.

Hrabal világában a legfontosabb a humánum – az idilltől és a giccstől ugyanakkor messze van, hiszen a háború és az elnyomás ugyanolyan fontos tényezők, mint a Sörgyári capriccio elején leírt békeidő a maga gyönyörű nosztalgiájával, pajzánságával, egyszerűségével. Kanyargós prágai utcákon, sosemvolt kisvárosokon, nemlétező állomásokon és örök megállókon keresztül vezetnek a regények, miközben találkozunk azokkal az alakokkal, akik benépesítették Kelet-Európát a 20. században. Szellemek, kószálók, kocsmázók és rokonok, akik sokszor nem alakítói, csak tanúi voltak saját életüknek.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ez a fantomkép-rajzoló inkább maradjon néma!

cukorka 2014. március 27., csütörtök 12:40

Többször emlegettük már, hogy filmet Kocsis Gergőnek, de nem pont ilyesmire számítottunk, amikor megnéztük Mattyasovszky Zsolnay Bálint A rajzoló című első rendezését. A film tévés vetítésre készült, de nem üti meg sajnos a Berni követ színvonalát, viszont amiért nemi erőszakot elkövető bűnöző után nyomoznak benne, 18-as karikát kapott annak ellenére, hogy egy vasárnapi autópályás krimisorozatban több vért vagy akár szenvedélyt látni. Így aztán egy sötét februári éjszakán adta le az M1, most viszont megnézheti az Indavideón bármikor, ha van szabad 55 perce. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Csütörtökön indul be a pesti lány

Divany.hu 2014. március 27., csütörtök 11:16

Március 27. Csütörtök

Kezdődik a hétvége, és mi megint programdömpinget ajánlunk, ráadásul a kultúrát ötvözzük a mulatsággal. Kezdetnek nem is kell mást csinálni, csak beugrani a Toldiba, ma kezdődik a Friss Hús rövidfilmfesztivál, mi is megírtuk már, miért kell ott lenni. Innen át lehet nézni két filmblokk közt az Urimuriba, ahol ma Talabér Géza kiállításának nyitóbulija lesz, és igen, azért írjuk, hogy nyitóbuli, mert utána Silye Dani és barátai pakolják a zenéket. Ha ennél is komolyabb művészetekre vágyik, akkor sincs nagy baj, hiszen a MOME azzal is igyekszik fittyet hányni a konvencióknak, hogy ma tartják a farsangot, nyilván afféle elő-áprilisi tréfaként. A MOME Farsang az Ankertben várja az érdeklődőket, akik nem árt, ha minimum Vasembernek öltöznek. Ha ott lesz Robert Downey Jr., akkor azért szóljatok!

1796627 514206972021770 1202048220 n

Aztán jubilál a Cultivo a Traffiq-ban, aki ezt nem érti, annak úgyis mindegy, de arról van szó, hogy "a hazai designer szcéna meghatározó, nemzetközileg is elismert egyéniségei ülnek a Cultivo kanapéjára, hogy insider rálátást nyerjünk a tervezőasztalra". Ha ön nem elég insider ehhez, vagy csak magasról tesz a divatra, akkor nyugodtan kihagyhatja, de mi szóltunk! 

Ha nem bírja a komolyzenét, pedig szeretné, akkor viszont a MozArt Group Millenáris Parkban rendezett koncertjén a helye, hiszen ők egy négy lengyel zenészből álló zenekar, akik elhatározták, hogy klasszikusokat adnak elő sok humorral. Afféle komolyzenei komikusok, ilyeneket csinálnak:   
Távolról sincs vége, olvasson még »

Így alkot egy fogyasztói társadalmat ellenző művész

bb 2014. március 26., szerda 10:55

Egyedülálló módon házasította a fotográfiát a szobrászattal egy koreai művész, Gwon Osang, aki az általa lőtt fényképrészleteket applikálja rá az általa megformált, életnagyságú gipsz szobraira. Az eredmény pedig a két művészeti ág egy furcsa, de szerethető keveréke. Az 1974-ben Szöulban született Osang ugyanis szerencsésen megtalálta az egyensúlyt az egyszerre könnyed és mégis nehéz munkáiban, melyek sokkal inkább divatfotókra emlékeztetnek, mint klasszikus bronz vagy márvány szobrokra - írja a hifructose.com.

Zoe Saldana fogja megszülni a sátán gyermekét

bb 2014. március 25., kedd 12:31

Egy ideje aggódással vegyes érdeklődéssel figyeljlük, mennyire nem történik semmi izgalmas Hollywoodban és környékén, és vajon mi lesz az, ami ezen változtat, de azért arra nem számítottunk, hogy az állítólag kreatív ötleteknek mostanában híján lévő NBC előtúrja Ira Levine egyik legismertebb regényét, a Rosemary gyermekét. Igen, azt, amelynek első filmes adaptációjával Roman Polanski 1968-ban beírta nevét a filmtörténelem halhatatlanjai közé.

Ilyen lett a Párizsba átemelt film plakátja Zoe Saldanával
Ilyen lett a Párizsba átemelt film plakátja Zoe Saldanával
Fotó: NBC.com
Távolról sincs vége, olvasson még »

Szép lányok, ne sírjatok

hv 2014. március 24., hétfő 21:24

Március 28-ig látható a Magyar Hippik című kiállítás a budapesti kArton Galériában, amely a 1960-as és 70-es évek hazai ellenállási kultúráját, pontosabban az Amerikában induló hippi mozgalom magyar változatát mutatja be. A kiállítás anyaga vegyes, hiszen a fotó- és videóművészeti alkotások mellett megjelennek filmplakátok, a hippi életérzést bemutató fényképfalak, szógyűjtemény, sőt, Mészáros Márta Szép lányok, ne sírjatok című zenés hippifilmje is, amelynek ismert, színes plakátját Kemény György tervezte. A kiállítás így egyszerre mutatja be a korszak underground képzőművészetének bizonyos részeit, és a valódi dokumentumokon keresztül a társadalom különféle csoportjait, a galeriket, a lázadókat, a művészeket és a polgárpukkasztókat is.

De kik azok a magyar hippik?

A kiállítás fő kérdésfelvetése, hogy létezett-e magyar hippimozgalom, és ha igen, mennyire hasonlított az eredeti amerikai szubkultúrára? Az első kérdésre a válasz úgy tűnik, egyértelmű igen, a második viszont ennél jóval bonyolultabb. Magyarországra a hippimozgalom – mint minden más is – szűk tíz éves késéssel jutott el. Amerikában a hippik a vietnámi háború és a társadalmi kirekesztés ellen tiltakoztak, mozgalmaiknak aktivistáik voltak – nem eredménytelenül. Magyarországon a Kádár-rendszer, bármilyen puhának is mondják, diktatúra volt. Az értelmiségiek, a fiatalok, az underground és ellenálló kultúra tagjai kizárólag privát terekben, lakásokban, kocsmákban találkozva beszélhettek arról, amelyet a hivatalos politika nem tűrt meg. A kis közösségek is tele voltak besúgókkal, akik együtt buliztak és söröztek kultúrharcosokkal. Fájóan ismerős kezd lenni mindez azoknak is, akik a magyar hippik virágzásának idején még meg sem születtek. A hivatalos kultúrpolitika a Kádár-rendszerben is elutasított mindent, ami nyugatról jött, ami új, meghökkentő és szabad volt.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Így tört be Tóth Ágnes a nemzetközi művészvilágba

bb 2014. március 23., vasárnap 14:06

Egy magyar származású, Angliában élő festő munkáitól hangosak a nemzetközi művészek munkáit legyűjtő oldalak.Tóth Ágnes, aki 2008 óta külföldön készíti töredezett hiányos festményeit, a Magyar Képzőművészeti Egyetem elvégzése után költözött az Egyesült Királyságba, ahol a falmouth-i iskolában már jól láthatóan megtalálta saját hangját.

Munkáinak fő jellemzői, hogy színes képeit pontosan és részletesen, kissé elvont módon de mégis befejezetlenül festi meg, miközben technikájával arra törekszik, hogy megtalálja az egyensúlyt az absztrakt és a figuratív festészet között. – írja a hifructose.com. Fiatal kora ellenére a festő már számos nemzetközi egyéni és csoportos kiállításon is résztvett, egyik legmenőbb, a British Magician Drummond Money-Coutts névre keresztelt portréját pedig a londoni National Portrait Gallery-ban jelölték a nívós BP Portrait Awardra 2013 szeptemberében. Tóth Ágnes festményei egyébként a saatchiart.com-on poszter formájában is megvásárolhatóak mérettől függően. Egy 18 x 24-es plakátért például 180 dollárt ( 40.119 forint ) kérnek az webshopban.

Szándékosan félig megfestett,hihetetlen részletességgel kidolgozott realista festményeiről, inspiráció forrásairól, filozófiájáról, melyet Tóth egyfajta meditációs gyakorlatként fog fel, a cassart.co.uk egyik szerkesztője kérdezte a Győrben született festőt.

Szavazzon minden idők legjobb tévés kvízjátékára!

maze 2014. március 22., szombat 14:35

A teljesség igénye nélkül, a Kérdezz, felelek-től a 4N4LN-ig. Vagy Nincs kegyelem? Van benne valami.

A Néprajzi lesz az új menő

Divany.hu 2014. március 22., szombat 14:34

"Élmény, érték, ember, emlék" - ezek a ritmikusan összeolvasható szavak jönnek szembe a Kossuth téren sétálókkal a Néprajzi Múzeum vadonatúj, tűzpiros oszlopain. Az oszlopok között három színes molinó feszül hipszterlánnyal, Freddie Mercuryval, indián tolldísszel és budapesti városrészletekkel. Mi történik a Néprajzi Múzeumban?

A fakanálon túl kúl

A Néprajzi Múzeumról még mindig sokan azt gondolják, hogy valamiféle kibővített skanzenként, kizárólag népi edények és fakalanalak gazdag tárházaként működik. Pedig a Kossuth téren álló múzeum számos izgalmas – bár kissé visszhangtalan – kiállítással és programmal bizonyította, hogy nemzetközi, egzotikus világok és a kortárs városi kultúra területén óriási gyűjteménnyel és tudással rendelkezik. A Néprajziban eddig is benne volt a kúlfaktor, csak ritkán jött elő, noha a világon mindenhol találunk menő, más kultúrákat, izgalmas sokféleséget bemutató antropológiai-néprajzi múzeumokat, elég csak a bécsi Weltmuseumot vagy a göteborgi Világkultúrák Múzeumát (Världskulturmuseet) példaként említeni. Ám mostanában mintha a mi Néprajzink is éledezne Csipkerózsika-álmából, és egyre több meglepő dologgal hívja fel magára a közönség és a szakma figyelmét. A honlapjuk színes amazóniai tolldíszekkel, és "A múzeum a tiétek" jelszóval indul, amely a június 9-ig látogatható Tollvarázs című kiállítást népszerűsíti. A múzeum Facebook-oldalának látogatottsága látványosan megugrott, és úgy tűnik, hogy tudatos közösségi média-stratégiát építenek.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Magyarország jól teljesít a #NyitottakVagyunk héten

Steiner Kristóf 2014. március 21., péntek 15:29

Egy hete dübörög, de Alföldi Róbert “első hivatalos coming outjával” robbant igazán nagyot a videoüzenet-kampány, amelyben cégek, szervezetek képviselői, zenészek, művészek, ismert és nem ismert emberek mesélik el saját élményeiket arról, hogy nekik miért érte meg nyitottnak lenni, és nem hallgatni az előítéletekre. Végtelenül nagyra tartok mindenkit - ismert és nem ismert embert egyaránt -aki a kezdeményezés mellé állt: fantasztikus érzés látni, hogy egyre többen érzik szükségét egyfajta személyes és globális, békés kulturális és szociális forradalomnak. 

Végtelenül nyitott embernek tartom magam, de velem is előfordul, hogy miközben valaki egy számomra kellemetlen témát vagy idegen álláspontot fejteget, feltartom a kezem és kisétálok a szituációból: nem kérek belőle, hogy valaki rossz energiákat gerjesszen mellettem. Pedig a nyitott ember az, aki ezeket a helyzeteket képes úgy látni: valójában nem ellenséget, hanem barátot szerzett, hiszen új látásmóddal színesítheti a világát.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Így készült a Grand Budapest Hotel

bb 2014. március 20., csütörtök 17:45

Wes Anderson legújabb filmjével, a Grand Budapest Hotel című alkotással nyitott február elején a 64. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál, ami el is nyerte a zsűri nagydíját, az Ezüst Medvét. Az indie stílusban forgatott, a két világháború közti Kelet-Európában zajló történetet elmesélő filmre már a hazai mozirajongóknak sem kell tovább várniuk, március 20-án nálunk is bemutatják.

Bár kevés kellett ahhoz, hogy a Stefan Zweig írásain alapuló filmet valóban Budapesten forgassák le, végül mégsem fővárosunkra, hanem Berlinre esett a stáb választása. Pedig milyen jó lett volna, ha annyi A-listás sztár lepte volna el Budapestet, mint amennyit a film felsorakoztat! A szórakoztató karaktereket ugyanis olyan színészek formálják meg, mint Bill Murray, Tilda Swinton, Ralph Fiennes, Edward Norton, Jude Law, Adrien Brody, Owen Wilson, Willem Dafoe vagy Harvey Keitel.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Hozza-vigye a könyveket teljesen ingyen!

Divany.hu 2014. március 20., csütörtök 14:26

A Heti Kimenőből ugyan kimaradt, de most szólunk, hogy március 22-én, szombaton reggel 10 órától ingyenes könyv-bolhapiacot tartanak a Blaha Lujza tér melletti Kultúrzsibi Garázsvásáron. Igen, ez nagyjából azt jelenti, hogy több ezer könyvet pakolnak ki a placcra, és el lehet őket szépen vinni haza, kiolvasni ingyen.

A Nagy Budapesti Kultúrzsibi nevű országos antik, retró és kortárs bolhapiac amúgy két évvel ezelőtt jött létre az Erzsébet téri Akvárium klub egyik közkedvelt rendezvényeként, ennek egyik alprogramja az idén januárban létrehozott, az Osvát utca 7. szám alatt működő Kultúrzsibi Garázsvásár. A 600 nm-es, napfénytetős, fedett bolhapiac, minden szombaton és vasárnap üzemel, arra biztatva a lakosságot, hogy adja el ott megunt holmijait.

regikonyv shutterstock 148987913

A garázsvásárban ezen a hétvégén tehát különös hangsúlyt fektetnek a könyvekre, a bolhapiac fő attrakciója több ezer ingyenes olvasnivaló lesz, amiből bárki hazaviheti a szívéhez közel állót, remélhetőleg akkor is, ha nem pont teszem azt, a szőlőmetszés rejtelmeire kíváncsiak. A szervezők egyúttal örömmel fogadnak minden újabb könyvadományt is, amelyet szintén továbbadhatnak. Ha szombat estig nem fogy el az összes könyv, az akció vasárnap 10 órától folytatódik. 

Az egész persze nem szól másról, csak az olvasás népszerűsítéséről, ami ránk fér, és ami ezen a hétvégén az országban sok helyen a Könyvelhagyó hétvége nevű eseménnyel tetőződik. Ennek a lényege, hogy el kell hagynunk a városban egy könyvet, amit valaki megtalál, elolvas és újra elveszít. 

Az antirasszistáktól a láng hordozóiig

Dívány 2014. március 20., csütörtök 11:09

Március 20. Csütörtök

Tag-, szerv-, hely- és lakáscserék után újra Bélaműhely Koncert és Karmesterjáték a Szimpla Kertben. Azt ígérik, mert nagyon viccesek, hogy "most és mindörökké valami olyasmivel állnak elő ami". De mivel tényleg viccesek és nem is rosszak, mi elküldjük önöket, hogy nézzék meg a koncertjüket. Mert miért ne? 

belamuhely
Fotó: www.belamuhely.com

Aki ennél is pörgősebb programra vágyik így a hét közepén, az menjen a Budapest Calling buliba a Trafiq-ba, ahol ma este Robin Schultz dallamos deep house zenéjére tombolhat a nagyérdemű. A fickóban egy Coelho veszett el, mottója, hogy "Az vagy, amit csinálsz", mi most a koncertjéről írunk ajánlót, akkor hogy is van ez? Mindegy, ilyen az ő zenéje: 

Március 21. Péntek

Ezen a pénteken senki nem marad program nélkül, az tuti. Kezdjük ott, hogy Sickratman Intim Trio koncert van a Drunken Sailor nevű helyen, amit csak a jóisten tudja, miért neveztek el angolul, ha zárójelben mindig odaírják, hogy ez azt jelenti, hogy részeg tengerész. Persze, lehet, hogy ez így együtt a hely neve? Tökmindegy, a lényeg, hogy Sickratman klasszikusait lehet akusztikusan hallgatni, az meg jó. 

Művészetek, kaja és hiphop, mindez Japánból - aki erre gerjed március végén, az a Brody Studios-ban találja meg a számításait, ahol HARU by FUKUI YUSUKE buli lesz tárlattal, kajával és zenével. 

wonderlab
Fotó: facebook / wonderlab

Visszakanyarodva a honi valóságba, annak is örülhet, hogy ma kétéves a Wonderlab, ők az AnKertben ünnepelnek, de a nagyon népszerű Marek Hemmann is megtiszteli hazánkat, őt a Cinema Hall látja vendégül. És még mindig nincs vége: Daft Punk Revolution Tribute lesz az Ötkertben. Ha mégis inkább a házibulit választanánk, akkor küldjük a szülőket a Millenáris Parkba, ahol nyolctól Lee Ritenour - Rhythm Sessions című albumát hallgathatják meg. Mivel ez a mai nap egyben az Antirasszista Világnap is, Varga Livius vezényletével egész nap buli lesz a belváros bulinegyedében, ahol még a Kezdet Phiai is fellépnek. De ide inkább mi menjünk a szüleink helyett.  

621757 10152092639782070 1491350327 o 2
Fotó: facebook.com / Zene a rasszizmus ellen

Március 22. Szombat

És már itt is a szombat, ha sikerült összekaparnunk magunkat a tegnap estéből, akkor lehet szaladni Emika dj szettjére a Kioskba. Itt a „Serious Trouble“ című EP-jét a világon először budapesti közönségének mutatja be, tehát rajongóknak és sznoboknak kötelező! A Klub Vittula The Fall Marathont tart Harmadik Menet címen: ez hat óra tiszta The Fall muzsika, amit DJ Sorin Pop és Wayne Brett produkálnak az arra érdemeseknek. Ha nincs kedve bulizni, mi azt is megértjük, ha inkább kilátogat a Budakeszi Vadasparkba, ahol ma van a szezonnyitó rendezvény csupa cukisággal. 

medve vadaspark
Fotó: facebook / Budakeszi Vadaspark

Március 23. Vasárnap

Tessék, itt az ideális vasárnapi program: Erősevő verseny a W35-ben. Nem viccelünk, de hogy lehet egy ilyen programot vasárnapra rakni, ezek nem dolgoznak hétfőn? Azt nem tudjuk wasabi lesz-e, de szegedi hegyes biztos, na az aranyozza csak be az ember másnapját. 3500-ért lehet erősködni, és huszadikáig nevezni, hát, mi simán átérezzük, ha inkább választja a Halhatatlanok Társulatának bővülését, ami azt jelenti, hogy néhány híresség lábnyomát hagyja a pesti Broadwayn. Halhatatlan lesz Eszenyi Enikő, Kútvölgyi Erzsébet, Mácsai Pál, Sinkó László színművészek, valamint Lukács Gyöngyi, Ötvös Csaba operaénekesek és Aleszja Popova, Bajári Levente táncművészek.   

Március 24. Hétfő

Közepesen jó 2003-as Jim Jarmusch film, de ha még nem látta, okvetlen nézze meg a Kávé és cigarettát ma este az R.S.9-ben. A film előnye, hogy telistele van világsztárokkal, akik persze mind kávéznak, és ami még sokkal megdöbbentőbb a mai időkben, cigarettáznak is. Csak a hülye nem akar rágyújtani miután megnézi, tehát nem az a tipikus antidohányos film.

Március 25. Kedd

Lényegretörő ajánlójuk mindent elmond az eseményről, így megosztjuk önökkel: ezen az estén két igazi szupersztár lesz a Random Trip vendége, "egyrészt a szédületes Vula Malinga énekesnő, aki gospel-énekléssel kezdte, majd lett a London Community Gospel Choir szólistája, aminek azt is köszönheti, hogy Basement Jaxx felfedezte és együttműködésre kérte fel, valamint London egyik legjobb jazz-pop énekese, Brendan Reilly." Mindez az A38-on, este nyolctól.

Március 26. Szerda

A Láng hordozói lépnek ma fel a Hadik Irodalmi Szalonban, akik jelen esetben Baksa-Soós Attila író, képzőművész, zenész, Keresztes Tamás színművész, Török Ferenc filmrendező és Ligeti György zenész, énekes lesznek. szeretjük ezt a programsorozatot, de ne felejtsék, hogy előre kell regisztrálni, ha be akarnak jutni rá! 

1974260 656173927769196 1889877278 o 2
Fotó: facebook.com / Hadik irodalmi szalon

 

2015-ben Budapest rendezi a WOMEX-et, a Világzenei Vásárt

Edicsek 2014. március 19., szerda 18:55

A Womex, vagyis az International World Music Expo a világ legnagyobb világzenei kiállítása és vására. A szervezet ma kiadott sajtóközleménye szerint 2015-ben október 21. és 25. között fővárosunk ad otthont a szakmai rendezvények mellett koncertekben is bővelkedő eseménynek, ami azért is nagy szám, mert ez egyben a kelet-közép-európai régió első Womex-e is lesz.  

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ötvenhét filmet ad nekünk idén a Titanic

Divany.hu 2014. március 19., szerda 09:26

2014. április 4-12. között öt helyszínen, az Urániában, az Örökmozgóban, a Toldiban, Puskinban és az A38-on várja a közönséget a 21. Titanic Filmfesztivál. A 2005 óta versenyfesztiválként is működő eseményen idén kilenc film vetekszik majd a Hullámtörők-díjért, közülük hat elsőfilmes alkotás. A filmfesztivál előadásaira a jegyek ára minden moziban egységesen 1100.- Ft, bérlet idén nincs, de április negyedikéig olcsóbban, elővétellel lehet megvenni a jegyeket. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Kerekes Vicának Magyarország mindenre orvosság

Steiner Kristóf 2014. március 18., kedd 17:05

Kerekes Vica egyszerre (legalább) három ország büszkesége: a színésznő Csehországban, Szlovákiában, és Magyarországon is sikert sikerre halmoz. Ám ha a megannyi munka egy percnyi pihenőt enged neki, máris nekivág a nagyvilágnak. A színésznővel az InStyle-hoz készült fotósorozata alkalmával beszélgettem, legújabb filmje, a Couch Surf premierjekor. 

Távolról sincs vége, olvasson még »
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés