#VILÁGOM

Így készült a Grand Budapest Hotel

bb 2014. március 20., csütörtök 17:45

Wes Anderson legújabb filmjével, a Grand Budapest Hotel című alkotással nyitott február elején a 64. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál, ami el is nyerte a zsűri nagydíját, az Ezüst Medvét. Az indie stílusban forgatott, a két világháború közti Kelet-Európában zajló történetet elmesélő filmre már a hazai mozirajongóknak sem kell tovább várniuk, március 20-án nálunk is bemutatják.

Bár kevés kellett ahhoz, hogy a Stefan Zweig írásain alapuló filmet valóban Budapesten forgassák le, végül mégsem fővárosunkra, hanem Berlinre esett a stáb választása. Pedig milyen jó lett volna, ha annyi A-listás sztár lepte volna el Budapestet, mint amennyit a film felsorakoztat! A szórakoztató karaktereket ugyanis olyan színészek formálják meg, mint Bill Murray, Tilda Swinton, Ralph Fiennes, Edward Norton, Jude Law, Adrien Brody, Owen Wilson, Willem Dafoe vagy Harvey Keitel.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Hozza-vigye a könyveket teljesen ingyen!

Divany.hu 2014. március 20., csütörtök 14:26

A Heti Kimenőből ugyan kimaradt, de most szólunk, hogy március 22-én, szombaton reggel 10 órától ingyenes könyv-bolhapiacot tartanak a Blaha Lujza tér melletti Kultúrzsibi Garázsvásáron. Igen, ez nagyjából azt jelenti, hogy több ezer könyvet pakolnak ki a placcra, és el lehet őket szépen vinni haza, kiolvasni ingyen.

A Nagy Budapesti Kultúrzsibi nevű országos antik, retró és kortárs bolhapiac amúgy két évvel ezelőtt jött létre az Erzsébet téri Akvárium klub egyik közkedvelt rendezvényeként, ennek egyik alprogramja az idén januárban létrehozott, az Osvát utca 7. szám alatt működő Kultúrzsibi Garázsvásár. A 600 nm-es, napfénytetős, fedett bolhapiac, minden szombaton és vasárnap üzemel, arra biztatva a lakosságot, hogy adja el ott megunt holmijait.

regikonyv shutterstock 148987913

A garázsvásárban ezen a hétvégén tehát különös hangsúlyt fektetnek a könyvekre, a bolhapiac fő attrakciója több ezer ingyenes olvasnivaló lesz, amiből bárki hazaviheti a szívéhez közel állót, remélhetőleg akkor is, ha nem pont teszem azt, a szőlőmetszés rejtelmeire kíváncsiak. A szervezők egyúttal örömmel fogadnak minden újabb könyvadományt is, amelyet szintén továbbadhatnak. Ha szombat estig nem fogy el az összes könyv, az akció vasárnap 10 órától folytatódik. 

Az egész persze nem szól másról, csak az olvasás népszerűsítéséről, ami ránk fér, és ami ezen a hétvégén az országban sok helyen a Könyvelhagyó hétvége nevű eseménnyel tetőződik. Ennek a lényege, hogy el kell hagynunk a városban egy könyvet, amit valaki megtalál, elolvas és újra elveszít. 

Az antirasszistáktól a láng hordozóiig

Dívány 2014. március 20., csütörtök 11:09

Március 20. Csütörtök

Tag-, szerv-, hely- és lakáscserék után újra Bélaműhely Koncert és Karmesterjáték a Szimpla Kertben. Azt ígérik, mert nagyon viccesek, hogy "most és mindörökké valami olyasmivel állnak elő ami". De mivel tényleg viccesek és nem is rosszak, mi elküldjük önöket, hogy nézzék meg a koncertjüket. Mert miért ne? 

belamuhely
Fotó: www.belamuhely.com

Aki ennél is pörgősebb programra vágyik így a hét közepén, az menjen a Budapest Calling buliba a Trafiq-ba, ahol ma este Robin Schultz dallamos deep house zenéjére tombolhat a nagyérdemű. A fickóban egy Coelho veszett el, mottója, hogy "Az vagy, amit csinálsz", mi most a koncertjéről írunk ajánlót, akkor hogy is van ez? Mindegy, ilyen az ő zenéje: 

Március 21. Péntek

Ezen a pénteken senki nem marad program nélkül, az tuti. Kezdjük ott, hogy Sickratman Intim Trio koncert van a Drunken Sailor nevű helyen, amit csak a jóisten tudja, miért neveztek el angolul, ha zárójelben mindig odaírják, hogy ez azt jelenti, hogy részeg tengerész. Persze, lehet, hogy ez így együtt a hely neve? Tökmindegy, a lényeg, hogy Sickratman klasszikusait lehet akusztikusan hallgatni, az meg jó. 

Művészetek, kaja és hiphop, mindez Japánból - aki erre gerjed március végén, az a Brody Studios-ban találja meg a számításait, ahol HARU by FUKUI YUSUKE buli lesz tárlattal, kajával és zenével. 

wonderlab
Fotó: facebook / wonderlab

Visszakanyarodva a honi valóságba, annak is örülhet, hogy ma kétéves a Wonderlab, ők az AnKertben ünnepelnek, de a nagyon népszerű Marek Hemmann is megtiszteli hazánkat, őt a Cinema Hall látja vendégül. És még mindig nincs vége: Daft Punk Revolution Tribute lesz az Ötkertben. Ha mégis inkább a házibulit választanánk, akkor küldjük a szülőket a Millenáris Parkba, ahol nyolctól Lee Ritenour - Rhythm Sessions című albumát hallgathatják meg. Mivel ez a mai nap egyben az Antirasszista Világnap is, Varga Livius vezényletével egész nap buli lesz a belváros bulinegyedében, ahol még a Kezdet Phiai is fellépnek. De ide inkább mi menjünk a szüleink helyett.  

621757 10152092639782070 1491350327 o 2
Fotó: facebook.com / Zene a rasszizmus ellen

Március 22. Szombat

És már itt is a szombat, ha sikerült összekaparnunk magunkat a tegnap estéből, akkor lehet szaladni Emika dj szettjére a Kioskba. Itt a „Serious Trouble“ című EP-jét a világon először budapesti közönségének mutatja be, tehát rajongóknak és sznoboknak kötelező! A Klub Vittula The Fall Marathont tart Harmadik Menet címen: ez hat óra tiszta The Fall muzsika, amit DJ Sorin Pop és Wayne Brett produkálnak az arra érdemeseknek. Ha nincs kedve bulizni, mi azt is megértjük, ha inkább kilátogat a Budakeszi Vadasparkba, ahol ma van a szezonnyitó rendezvény csupa cukisággal. 

medve vadaspark
Fotó: facebook / Budakeszi Vadaspark

Március 23. Vasárnap

Tessék, itt az ideális vasárnapi program: Erősevő verseny a W35-ben. Nem viccelünk, de hogy lehet egy ilyen programot vasárnapra rakni, ezek nem dolgoznak hétfőn? Azt nem tudjuk wasabi lesz-e, de szegedi hegyes biztos, na az aranyozza csak be az ember másnapját. 3500-ért lehet erősködni, és huszadikáig nevezni, hát, mi simán átérezzük, ha inkább választja a Halhatatlanok Társulatának bővülését, ami azt jelenti, hogy néhány híresség lábnyomát hagyja a pesti Broadwayn. Halhatatlan lesz Eszenyi Enikő, Kútvölgyi Erzsébet, Mácsai Pál, Sinkó László színművészek, valamint Lukács Gyöngyi, Ötvös Csaba operaénekesek és Aleszja Popova, Bajári Levente táncművészek.   

Március 24. Hétfő

Közepesen jó 2003-as Jim Jarmusch film, de ha még nem látta, okvetlen nézze meg a Kávé és cigarettát ma este az R.S.9-ben. A film előnye, hogy telistele van világsztárokkal, akik persze mind kávéznak, és ami még sokkal megdöbbentőbb a mai időkben, cigarettáznak is. Csak a hülye nem akar rágyújtani miután megnézi, tehát nem az a tipikus antidohányos film.

Március 25. Kedd

Lényegretörő ajánlójuk mindent elmond az eseményről, így megosztjuk önökkel: ezen az estén két igazi szupersztár lesz a Random Trip vendége, "egyrészt a szédületes Vula Malinga énekesnő, aki gospel-énekléssel kezdte, majd lett a London Community Gospel Choir szólistája, aminek azt is köszönheti, hogy Basement Jaxx felfedezte és együttműködésre kérte fel, valamint London egyik legjobb jazz-pop énekese, Brendan Reilly." Mindez az A38-on, este nyolctól.

Március 26. Szerda

A Láng hordozói lépnek ma fel a Hadik Irodalmi Szalonban, akik jelen esetben Baksa-Soós Attila író, képzőművész, zenész, Keresztes Tamás színművész, Török Ferenc filmrendező és Ligeti György zenész, énekes lesznek. szeretjük ezt a programsorozatot, de ne felejtsék, hogy előre kell regisztrálni, ha be akarnak jutni rá! 

1974260 656173927769196 1889877278 o 2
Fotó: facebook.com / Hadik irodalmi szalon

 

2015-ben Budapest rendezi a WOMEX-et, a Világzenei Vásárt

Edicsek 2014. március 19., szerda 18:55

A Womex, vagyis az International World Music Expo a világ legnagyobb világzenei kiállítása és vására. A szervezet ma kiadott sajtóközleménye szerint 2015-ben október 21. és 25. között fővárosunk ad otthont a szakmai rendezvények mellett koncertekben is bővelkedő eseménynek, ami azért is nagy szám, mert ez egyben a kelet-közép-európai régió első Womex-e is lesz.  

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ötvenhét filmet ad nekünk idén a Titanic

Divany.hu 2014. március 19., szerda 09:26

2014. április 4-12. között öt helyszínen, az Urániában, az Örökmozgóban, a Toldiban, Puskinban és az A38-on várja a közönséget a 21. Titanic Filmfesztivál. A 2005 óta versenyfesztiválként is működő eseményen idén kilenc film vetekszik majd a Hullámtörők-díjért, közülük hat elsőfilmes alkotás. A filmfesztivál előadásaira a jegyek ára minden moziban egységesen 1100.- Ft, bérlet idén nincs, de április negyedikéig olcsóbban, elővétellel lehet megvenni a jegyeket. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Kerekes Vicának Magyarország mindenre orvosság

Steiner Kristóf 2014. március 18., kedd 17:05

Kerekes Vica egyszerre (legalább) három ország büszkesége: a színésznő Csehországban, Szlovákiában, és Magyarországon is sikert sikerre halmoz. Ám ha a megannyi munka egy percnyi pihenőt enged neki, máris nekivág a nagyvilágnak. A színésznővel az InStyle-hoz készült fotósorozata alkalmával beszélgettem, legújabb filmje, a Couch Surf premierjekor. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

66 film 4 nap alatt a Friss Hús rövidfilmfesztiválon

Divany.hu 2014. március 18., kedd 14:39

Az idei Friss Hús 40 magyar és 26 külföldi alkotást mutat be a Toldi moziban március 27-30 között. A Daazo.com először 2013 tavaszán rendezte meg Friss Hús címmel az első olyan budapesti fesztivált, amely a hazai rövidfilmes termést mutatja be, összehozva a filmrajongókat és a filmszakma szereplőit. A tavalyi szemlére - amely öt magyar filmes blokkból állt - körülbelül 2000 néző volt kíváncsi, így a nagy érdeklődésre való tekintettel a fesztivált pótvetítésekkel is ki kellett egészíteni. Remélhetőleg ez idén is így lesz, nemcsak azért, mert a magyar mezőnyben a friss tamperei díjnyertes Szabó Simon, valamint a Berlinalén díjazott Bucsi Réka és Ferge Roland filmjei is láthatóak lesznek, hanem mert idén ráadásul nemzetközi szekcióval is kiegészül a válogatás.

A fesztiválon párhuzamosan futó magyar és nemzetközi programba beválogatott filmek listája a Daazo blogján olvasható. Új filmmel mutatkozik be többek között Kerékgyártó Yvonne, Szirmai Márton (Café Grimm), Szabó Simon, Kárpáti György Mór, Felméri Cecília, Fabricius Gábor, Odegnál Róbert (A hívó) illetve a tavalyi Friss Húson is sikeresen szereplő Grosan Cristina.

Két Berlinalét megjárt alkotás is szerepel a fesztivál programjában: Bucsi Réka animációja, a Symphony Nr. 42 és Ferge Roland El című filmje. Szabó Simon rendezése, a Fal szintén látható lesz, a kisfilm a napokban nyert díjat a finnországi Tampere nemzetközi rövidfilm-fesztiválján. Ez a díj automatikus jelölés az Európai Filmakadémia (EFA) 2014-es rövidfilmes díjára, míg Bucsi Réka animációs filmje, a Symphony no. 42 Cannes után a Festival International du Film d'Animation d'Annecy programjába is bejutott. 

Symphony no. 42 - teaser from Réka Bucsi on Vimeo.

2014-től nemzetközi versenyprogrammal egészül ki a program: a változatos összeállításba olyan országokból érkeztek alkotások, mint Thaiföld, Kína, Spanyolország, USA, illetve Irán (a részletes program a Dazoo oldalán található). A Friss Hús Budapest zsűritagjai az utolsó napon hirdetik ki a hazai és a nemzetközi versenyprogram győztesét, a versenyen kívüli programokat pedig az elkövetkező napokban jelentik be a szervezők.

Nézzen filmet teniszező romákról!

Dívány 2014. március 18., kedd 12:16

A gyártó Laokoon Filmmel együtt a Budoku szervezi a tavalyi IDFA-n is sikeresen szereplő Besence Open (Men With Balls) című magyar doku mozipremierjét, amit ma este lehet megnézni. Kovács Kristóf (Malaccal teljes, Willkommen) harmadik rendezése ismét egy különleges történet a már-már a rendező védjegyének számító kalandos, humorban és drámában egyaránt bővelkedő stílusban elmesélve.

A Baranya megyei elfeledett zsákfaluban, Besence 126 lakosából, 102 (beleértve a polgármestert) roma, 98%-uk munkanélküli. Az agilis polgármester, Ignácz József minden lehetséges pályázati forrást megragad, melyek közül kettőt – egy kertészeti programról, illetve egy teniszpálya építéséről szólót – el is nyer a falu. 

Itt kapcsolódott a történetükbe Kovács Kristóf, hogy három éven át kövesse a falu és a teniszpálya, egyúttal a falubéliek oktatásával megbízott nyugdíjas teniszedző, Karibá nem mindennapi sorsát. az Index kritikáját itt olvashatja.

besenceopen

18+ Óriás pénisszel köszöntötték a tavaszt Japánban

bb 2014. március 17., hétfő 22:36

Míg itthon csendben telt a március 15-i hétvége, addig Japánban ezúttal is megrendezték az év egyik legbizarrabb ünnepét, az úgynevezett Honen Matsurit. A sintó szertartásból eredő termékenységi fesztivál középpontjában a férfi nemi szerv áll, az ünnepséget a bő termés reményében tartják az ország több pontján. A leglátogatottabbat és legnépszerűbbet Komakiban rendezik, ahol az egyik főlátványosság az a rózsaszínű, két és fél méter magas és majdnem 300 kilós cédrusfából faragott pénisz, amit több ezer érdeklődő szeme láttára cipelnek végig a városon.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Celeb is kell az újkori revübe!

cukorka 2014. március 15., szombat 19:05

Sokáig azt hittem, egyedül én vagyok, aki szeretné visszahozni a régi, pesti mulatók hangulatát, azt amelyiket még nagyanyáink élhettek meg. De nem így volt, mert pár évig nem néztem oda, és tessék, már is itt az Orfeum, a pesti mulató, ahol ebbéli vágyálmaink valóra válhatnak. Ki is derült, hogy mennyire, mivel elmentem a Puppet Show című előadásuk premierjére, és annyi bulvárújságíróval találkoztam, mintha csak egy Puzsér-Hajdú összecsapásra készülnének. Meg is ijedtem rögtön, de aztán gondoltam, biztos csak a színesnek ígérkező program miatt vannak itt. Aztán amikor az asztaloknál is celebek ültek, kicsit már rettegtem, hogy már megint csak erről fog szólni ez az egész. De szerencsére nem teljesen így lett. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Cseh filmnapok az Örökmozgóban

Dívány 2014. március 15., szombat 12:40

Ha szereti a cseh filmeket, akkor jövő hét elején három napig élvezheti őket az Örökmozgóban. 1968 augusztusának tragédiája nem csupán a politikai klímát változtatta meg Csehországban (és az egész egykori Csehszlovákiában), hanem a társadalom és az egyén gondolkodását és reflexeit is. A kataklizma után – amit a Burning Bush – Olthatatlan című HBO trilógia mutat be Jan Palach alakján keresztül – a cseh filmesek még a korábbinál is erőteljesebben fordultak a hétköznapok felé.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Élne óriási hörcsögkerékben tíz napig?

.syl. 2014. március 14., péntek 19:56

Egy hónapon keresztül épített egy 7,6 méter magas, emberekre tervezett hörcsögkereket két New York-i művész, hogy aztán tíz napra be is költözzenek a hatalmas építménybe. „Muszáj együttműködnünk ahhoz, hogy túléljük a napi darálót" – erre a gondolatra akarta felhívni a figyelmet In Orbit nevű performanszával egy brooklyni galériában Ward Shelley és Alex Schweder, na meg arra is, mennyire fontos a bizalom két ember között, írja az Associated Press.

És hogy hogy jön ide a bizalom? Hát úgy, hogy míg az egyikük a kerék belsejében, addig a másikuk a külsején élt tíz napig. Ez pedig azt jelenti, hogy ha az egyikük megmozdult, akkor a másik félnek is el kellett indulnia, az ellenkező irányba, tehát ahhoz, hogy a különböző élettereket használni tudják, kénytelenek voltak együttműködni, együttdolgozni, együttsétálni – szinkronban. A kerékben egyébként minden olyan elemi dolgot elhelyeztek, amire szükségük lehetett: tudtak mosakodni, mosogatni, aludni, akár még dolgozni is, és hűtőjük is volt, ugyanakkor a kereket úgy tervezték, hogy párhuzamosan ugyanazokat a tevékenységeket kellett végezniük. A két művésznek nem ez az első ilyen jellegű projektje: egy 2011-es építményük hasonló együttmozgást, mozgáskoordinácíót kívánt meg tőlük.

Legfrissebb performanszuk már nem, az építmény azonban még megtekinthető a Pierogi galériában április elejéig.

Bújjon jemezbe és rúgjon be, hogy jobb legyen a világ!

Steiner Kristóf 2014. március 14., péntek 14:17

Március 15-én ünneplik a zsidók a Purimot, vallásuk egyik fontos ünnepét, a kabbalisták szerint viszont ez egyenesen az év legemelkedőbb napja; egy olyan nap, amikor hatalmas mennyiségű pozitív energiához juthatunk hozzá. És bár még Izraelben is sokan csak egy nagy jelmezes buliként gondolnak rá, valójában – mint minden zsidó ünnepnek – sokkal mélyebb spirituális jelentősége van ennél. A kabbalisták szerint ilyenkor azzal, hogy jelmezbe bújunk, letéphetjük a hétköznap viselt álarcainkat, és jobb, önzetlenebb, autentikusabb önmagunkká válhatunk. A purimi mulatságnak – amely kívülről pont úgy néz ki, mint egy brutális parti nagy ivászattal megspékelve – valójában egyetlen célja van: hogy a jókedvünkkel és a “szent részegséggel” elengedjük a minket korlátozó – és gyakran hamis – elképzeléseinket és ideológiáinkat, amelyeket tévesen állítottunk fel magunknak.

tk3s 20060315 mla be3 206
Távolról sincs vége, olvasson még »

Borzongana? Itt egy újabb skandináv krimi

LS 2014. március 13., csütörtök 18:17

Ha skandináv krimiről van szó, akkor biztosan talál benne egy okos, de kiégett, pszichés- és alkoholproblémákkal küzdő nyomozót és legalább egy bevándorlót vagy leszbikus szereplőt. A Nyomtalanul esetében ez a következőképpen alakul: adott egy öntörvényű dán nyomozó, Carl Mørc (Nikolaj Lie Kaas), akit nemrég a felesége is elhagyott, és aki komolyan utálja a világot és saját magát is. Persze a kollégái sem bírják, na meg meg egy ügye is félresikerült, ezért lezavarják a pincébe, és ő lesz a Q-ügyosztály nyomozója, ami valójában a döglött ügyeket jelenti. Megkapja maga mellé asszisztensnek az arab származású Assadot (Fares Fares), aki takarít és kávét főz, de még abból is rosszat.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Az okos ateistáktól az okos autistáig

maze 2014. március 13., csütörtök 15:36

Márciusban is öt könyvet fogunk ajánlani, öt különböző helyszínre. Mivel az időjárás egyre kedvez a kültéri olvasásnak elsőként rögtön tudjuk le a pszichológiát, hiszen tavasszal nemcsak a virágok nyílnak, hanem a személyiségünket is könnyedebben fejleszthetjük, kiváltképp ha sikerül valamivel megelőzni a tavaszi depressziót fáradságot.

B1077818
Fotó: Libri

Ebben segíthet rajtunk, ha egy kényelmesebb padon vesszük kezünkbe Dick Swaab: Az agyunk mi vagyunk című könyvét. A pszichológus nem kevesebbet állít, minthogy minden - beleértve a tudatunkat érintő betegségeket is - már születésünk előtt jelen van az agyunkban. Hogy ez felmentés lenne-e minden alól? Azt majd megmondják az ateista okosok, róluk is szól ez a könyv. 

Ha mégis esne, még mielőtt beáll a szeszélyes április, akkor is lehet olvasni kávézó- és/vagy teázóban, ha mindenáron meg akarjuk őrizni a tél látszatát. A helyszínre további tippeket nem adunk, de azt javasoljuk, hogy ide Kim Leine A Végtelen-fjord prófétáit vigye magával több okból is. Először is irodalmi díjat nyert kortárs regény, ami állítólag tényleg hiteles és szuggesztív egyszerre, másodszor meg akár a címe alapján is jól lehet vele pasizni, már ha nem valami Berki Krisztián-félét akarunk felszedni.

Ha minden igaz, Paul Finch Ne sikíts! című könyvét egyszerre fogja mindenhol olvasni. Szinte látjuk is magunk előtt a munkahelye vécéjén rettegni, hogy benne lesz-e abban a 38 nyomtalanul eltűnt nőben, aki után a főszereplő Mark Heckenburg nyomoz. Jó, a sztori, tartalma alapján nem találta fel a spanyolviaszt: van benne csillogás meg manchesteri mocsok, és az összes ezzel járó klisé, mégis izgalmasan van megírva és sokszor van, hogy ennyi bőven elég. Amúgy is mindössze 444 oldal, csak egy laza hétvége kell hozzá.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Retro Chacha és a forradalmi Rájátszás a Nemzeti Ünnepen

Divany.hu 2014. március 13., csütörtök 09:07

Március 13. Csütörtök

Szupermenő kispénteket ígérnek az Iskola programszervezői, akik a kilencvenes évek egy legfontosabb progresszív hiphop bandjával a Beatnutssal hirdetik hajnalba nyúló programjukat. A két queensi rapper, Psycho és Ju-Ju annyira menők hazájukban, hogy a kilencvenes évek közepe óta működött már együtt velük többek között a Stereo MC's, Fat Joe, Method Man vagy Big Punisher is. Ennek tudatában szinte kötelező a megjelenés a város összes rapmániásának, annyira, hogy a szervezők szerint érdemes a fél tízes kapunyitásra érkezni.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Pitésített romkom spanyol módra

cukorka 2014. március 12., szerda 09:25

Nem kimondottan a tavasz eljövetelére lett kitalálva Javier Ruiz Caldera rendező Hárommal több esküvő című spanyol filmje, mégis elhozta magával a napsütést. A múlt héten a mozikba került vígjáték önmagában nem nagy etwas, mégis régen szórakoztunk ennyire jól egy filmen, bár köztudott, hogy a spanyolok elégé ott vannak a vígjátékgyártásban.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Fődíjat nyert Prágában Hajdú Eszter dokumentumfilmje

Divany.hu 2014. március 11., kedd 21:46

A Hajdú Eszter rendezte Ítélet Magyarországon című dokumentumfilm kapta a One World (Egy világ) elnevezésű, emberi jogokkal foglalkozó prágai nemzetközi dokumentumfilm-fesztivál idei, 16. kiadásának a fődíját - tájékoztatta Tereza Hronová, a fesztivál szóvivője az MTI prágai tudósítóját kedden. Az egész estét betöltő dokumentumfilmek kategóriájában 12 alkotás szerepelt. A nemzetközi zsűri Hajdú Eszter filmjét minősítette a legjobbnak. Az elismerést a rendező szerdán este veszi át a prágai Lucerna moziban.

"A bírósági tárgyalóterem nyomasztó légkörében játszódó film - olvasható a zsűri indoklásában -, ahol gyilkosságok miatt a szélsőjobb négy képviselőjéről ítélkeznek, a mai társadalomról alkot magával ragadó és kompromisszumok nélküli képet."

Jelenet a filmből
Jelenet a filmből

Az egyhetes szemlén az érdeklődők több mint száz, az emberi jogokkal foglalkozó dokumentumfilmet láthattak. A filmeket majdnem 30 ezer ember tekintette meg, ami nagyjából a tavalyi rekordnak megfelelő nézőszám. Délelőtt az iskolásoknak vetítettek dokumentumfilmeket. Ezekre tanítóival együtt több mint nyolcezer diák látogatott el - közölte Hronová.

A fesztiválon kilenc kategóriában osztottak ki elismerést, nyolcról a nemzetközi zsűri döntött, a kilencediket a nézők szavazatai határozták meg. Az Egy világ fesztiválnak az idén több mint 180 cseh és külföldi vendége volt, akik a filmek vetítése után beszélgettek a nézőkkel. A One World fesztivált 1999 óta a Clovek v tísni (Ember szorult helyzetben) nevű csehországi civil humanitárius szervezet rendezi. A fesztivál a maga nemében egyike a legnagyobbaknak a világon. A fesztivál filmjeit a következő hetekben helyi szemlék keretében Csehország többtucatnyi városában és falujában is bemutatják.

Korábban a Trieszti Filmfesztiválón Sós Ágnes Szerelempatak című filmje nyert el két díjat is, de ennek a fesztiválnak is nyertese volt az Ítélet Magyarországon, onnan a Central European Initiative elnevezésű elismerést hozhatta haza. 

Kaphatunk dallamtapadást metálra vinnyogó japán tinilányoktól?

bb 2014. március 11., kedd 20:49

A napokban jelent meg az első albuma a jelenlegi legszürreálisabb zenei formációnak, a Babymetal nevű csajzenekarnak, akik tavaly robbantak be a köztudatba elsősorban zavarba ejtő zenei stílusuk, valamint egyszerre extrém és kislányos külsejük miatt. A kawaii cukiskodást a death metallal keverő banda tagjai, a Su Metal, Moa Metal és Yui Metal művésznevű (a Ramone család óta ez nem meglepő) tinik egyébként nem ismeretlenek a Távol-Keleti piacon, ugyanis mielőtt trióvá alakultak volna az egyik legközkedveltebb csajpopzenekarnak, a Sakura Gakuinnak voltak az egyenruhás tagjai.

Igen, róluk beszél a fél világ.
Igen, róluk beszél a fél világ.
Távolról sincs vége, olvasson még »

13 versenyzővel indul az idei POSZT

Divany.hu 2014. március 10., hétfő 18:53

Összesen 13 produkció, köztük három határon túli és két független előadás került be a Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT) versenyprogramjába, adta hírül az MTI. A június 5. és 14. között zajló rendezvényen a budapesti Örkény István Színház A képzelt beteg, a Katona József Színház Fényevők, a Pesti Színház Álomkommandó, a Miskolci Nemzeti Színház A tanítónő és a Woyzeck, a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház Énekes madár, az Újvidéki Színház Opera ultima, a Kolozsvári Állami Magyar Színház Csipke című előadása is látható lesz - mondta el Huszti Péter, a találkozó díszvendége a rendezvényről tartott hétfői budapesti sajtótájékoztatón.

Távolról sincs vége, olvasson még »

De jó, hogy már nem így élünk!

cukorka 2014. március 9., vasárnap 18:30

Addig menjen díjnyertes, Grúziáról szóló filmre, amíg nem üt be az igazi tavasz, aztán már nem biztos, hogy túl sok kedve lesz. Pedig a német-francia filmdráma nagyon is ismerősen mutat be egy olyan helyzetet, ami a világ bizonyos részeit lehet, hogy meglepi, de ez hazánkra biztos, hogy nem mondható el.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ilyen állatoktól parázunk rémálmainkban

bb 2014. március 8., szombat 19:02

Az állatvilág különféle formái mostanában meglehetősen gyakran megjelennek a divattervezők és dizájnerek kollekcióiban. A divatkedvelő állatpreparátor, Divya Anantharaman például döglött állatokat applikál cipőire, a BD Barcelona Design pedig egy 11,3 millió forintos kitömött bárányt árul irattartóként a piacon. A legújabb agyrém a szokatlan fantáziavilággal élő kanadai származású szobrász, Ellen Jewett aka creaturesfromel fejéből pattant ki, aki biológiailag tökéletes állatformáit a saját szürreális képére formálja. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Anatol egy pöcs!

cukorka 2014. március 7., péntek 10:08

Mindenki megnyugodhat: a Radnótiban még mindig tudnak színházat csinálni. Igazi régi színházat, klasszikus és nagyszabású díszletekkel, klasszikus, sőt olykor gyönyörű jelmezekkel. Nincs ez másként az Anatol és a nők esetében sem; kerestek egy hellyel-közzel Anatolosítható színészt (Pál András) mellé pár színésznőt (középkorú dámát ebben a színházban csak Kováts Adél játszhat) és már készen is álltak, hogy színre vigyék Arthur Schnitzler 1893-ban még igen frivolnak számító drámáját, az Anatol és a nőket.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Most a legelborultabb magyar filmet keressük!

maze 2014. március 6., csütörtök 13:53

Súlyosabb-e a Sátántangó, mint az Érzékek iskolája vagy a Psyché? Most eldöntheti, és még vígjátékok is szerepelnek a mostani felsorolásban. Szavazzon!

Hagyja a nőket, inkább egyen egy jót!

Divany.hu 2014. március 6., csütörtök 10:22

Március 6. Csütörtök

Egyelőre úgy néz ki, beköszöntött a tavasz. Ennek mi most elsőként a Gozsdu udvarban örülünk, ahol Indie Rehab címen tartanak ma bulit. A szervezők szerint ez egy lájtosabb buli lesz, de mi nem hiszünk nekik, mindenesetre íme néhány név, akinek zenéje így vagy úgy, de hallható lesz ma este, a teljesség igénye nélkül: Arctic Monkeys, The Beatles, Foals, Two Door Cinema Club, Bloc Party, Franz Ferdinand, Kasabian, The White Stripes, Foster The People, Cage The Elephant, Dum Dum Girls. Ébresztőőőőő!!!

1016422 621855587870358 626435508 n
Távolról sincs vége, olvasson még »
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87

Blogok, amiket olvasunk

KERTÉSZ Ötletek zöldségágyások beültetéséhez

A nyár általában a pihenés időszaka, ezért a legtöbben ilyenkor már nem akarnak intenzív gondoskodást megkövetelő zöldségeket vetni. Lássuk, mint lehet tenni!

OTTHONTÉRKÉP Hagyd le a képről apu sörhasát!

A nappali ajtaján belógó hatalmas sörhas, egy csak félig látszó kutya vakarózó hátsó lába, lerágott csirkecsont a könyvespolcon – biztosan mindenki látott hasonló vicces vagy visszataszító fotókat ingatlanhirdetésekben.

MÁS TÉSZTA Búzadara dal - megyek panírozni

A nyár minden bizonnyal legújszerűbb dallamos hip-hop slágerében réteslisztről, búzadaráról és kenyérlisztről énekelnek a debreceni egyetem afrikai származású hallgatói. Ne hagyd ki!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés