#VILÁGOM

Csak az nem olvas, aki nem akar

hv 2014. június 11., szerda 12:49

terv feketekicsi
Fotó: margofeszt.hu

Lapozz bele a városba!

A 85. Ünnepi Könyvhéttel egy időpontban, mondhatni azt kiegészítve, idén már negyedik alkalommal töltik meg élettel a szövegeket a Margó Irodalmi Fesztivál szervezői és résztvevői. A kicsit mindig hivatalos és belterjes Könyvhéthez képest a Margófeszt a kortárs irodalom oly sokat hiányolt emberközeli és popkulturális oldalát mutatja meg: azt, hogy az irodalom nem feltétlenül csak az elefántcsonttornyokban – avagy romkocsmákban – merengő állástalan bölcsészek szenvedélye és szórakozása lehet.

A jelszó június 11-15. között kétségtelenül az, hogy “Lapozz bele a városba!” A Margó fő helyszíne a Petőfi Irodalmi Múzeum, de lesznek programok a város egyéb pontjain is. Épp ez a lényege: megmutatni, hogy a kortárs kultúra ugyanúgy hozzátartozik egy nagyváros lüktetéséhez, mint az autók zaja, vagy a biciklik suhanása.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Mindentől messze, az olvasóhoz közel

hv 2014. június 10., kedd 17:26

Lovasi András és Lévai Balázs közös szerzeménye kötelező mindekinek, aki volt valaha Kispál-rajongó, zenész, esetleg pécsi, vagy egyszerűen csak kamasz.

Állnak a férfiak

„Ha engem kérdeznek, biztos nem haverkodnék magammal, ezt szögezzük le elöljáróban. Sokszor idegesítő fasz vagyok” – ezzel a felütéssel indul a Lévai-Lovasi páros utóbbit megéneklő, monumentális méretű könyve, amely a stílszerű és hatásvadászIdáig tudom a történetet címet viseli. Bár a címadó sor egy Kiscsillag-nóta, a Sirály refrénje, a közel ötszáz oldal legkevésbé szól róluk. A 23 együtt végignyomott év miatt sokkal több szó esik a Kispál és a Borzról, a főszereplő pedig kétségkívül a modern költő és melankolikus rocksztár, Lovasi András. A könyvet ketten jegyzik, az elbeszélés azonban egyes szám első személyű. Lévai Balázs olyan, mint egy láthatatlan kéz, amelyik meghúzza Lovasi sokszor csapongó sztorizgatását, jó szerkesztőként vezeti végig az olvasót a köteten. A stílus ugyanis egységes, és elképesztően szórakoztató. Sokszor tényleg olyan érzésünk van, mintha egy kocsmában ülve, néhány fröccs mellett hallganánk egy embert, akivel az átlagosnál több vicces, szomorú és elgondolkodtató dolog esett meg.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Rossz darabból hogy lesz jó előadás?

cukorka 2014. június 9., hétfő 15:21

A Studió K fogadta be a Zsámbéki Színházi Bázison tavaly bemutatott Állampolgári ismeretek című előadást, aminek főszerepéért pár hete a Legjobb Férfi Színésznek járó díjat kapta Ivanics Tamás a VII. Kaposvári Biennálén. Elmentünk, hogy megnyugodhassunk, valóban jó kezekbe került-e a legjobb fiatalnak járó elismerés. A rossz hír: a darab sajna nem túl jó. A jó, hogy mégsem kellett csalódnunk. 

Mark Ravenhill neve nem ismeretlen itthon, Shopping and Fucking című darabja a kétezres évek elején már megfutotta nálunk is a címe alapján nem annyira meglepő botrányköröket. Ebben a darabjában az ijesztő címe ellenére hétköznapi problémákat feszeget, túlságosan is ismerős köntösbe bújtatva: tulajdonképpen egy stílusgyakorlat fiatal színészek számára. Talán pont azért, mivel fiatalok tudják csak előadni, az Állampolgári ismeretek mégis inkább volna való a Színművészeti falai, semmint nagyközönség elé, hiszen csupa olyan kérdéssel néz szembe, amivel találkozhatnak, akik játsszák. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Így vélekedett Philip Seymour Hoffman a boldogságról

bb 2014. június 9., hétfő 09:39

A kiváló amerikai színész, Philip Seymour Hoffman 2014. február 2-án hunyt el drogtúladagolásban, halála után került nyilvánosságra az a hanganyag, amelyben a boldogságról beszél - számolt be róla az insidemovies.ew.com. Az öt és fél perces felvételhez pedig ki más készített volna profi animációs rövidfilmet, mint a Blank nevű nonprofit multimédiás szervezet, akik már Johhny Casht, Kurt Cobaint, vagy David Bowie-t is megszólaltatták Famous Names - Lost Interviews projektjük keretében. A csoport a PBS Digital Studiosszal együttműködve dolgozott a hangszalag újragondolásán, íme, hajtás után a végeredmény.

Philip-Seymour-Hoffman
Fotó: blankonblank.org
Távolról sincs vége, olvasson még »

Mert a mennyország az anyák talpa alatt van

pl 2014. június 8., vasárnap 17:02

Ismeri Ön Bahget Iskander munkásságát? Igen, több mint valószínű, hogy ismeri, csak maga sem tud róla. Az 1943-ban Szíriában született fotóművész 1967 óta él Kecskeméten, és tíz évvel ezelőtt kezdte azt a vállalkozást, melynek egy most nyílt kiállítás lett a végeredménye. A nők életének egyik legfontosabb momentumát, az anyává válást mutatja be modelljei segítségével, akik némelyike akár éveket is kellett várjon, hogy a róluk készült képek napvilágra kerülhessenek. Ezek a sokszor intim, vidám, játékos kompozíciók most 70 fényképből álló kiállítássá álltak össze Anyaság címmel.

Iskander munkásságából nemcsak szociofotóit, íróportréit láthatta már a nagyközönség, de számos közéleti személyiségről is készített már fotósorozatokat. Modelljei közt volt már Sebestyén Márta, Vásáry Tamás, Eszterházy Péter, Juhász Ferenc, Illyés Gyula, Faludy György, Sütő András, Kányádi Sándor, Szabó Magda, de hogy messzebbre nyúljunk vissza, még maga Mihail Gorbacsov is állt már a kamerája előtt. Hogy íróportréi mennyire fontosak, ismertek, kiderül a Literán futó fotónaplójából.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Meztelen barátok közt a tengerparton

Steiner Kristóf 2014. június 7., szombat 17:23

MG 4547 1 sscopy

Évről évre egyre több magyar filmest ünnepelhetünk a nemzetközi filmfesztiválokon, és úgy fest, a magyar film valóban feltámadóban van. Nem mintha ehhez az államnak minden esetben köze volna: sok díjazott alkotás valójában nemzetközi piacra készül, és gyakorta állami támogatások helyettbaráti szívességekből, szponzorpénzekből, vagy csak úgy szerelemből dobják össze őket az alkotók.

Seres Luca Magyarországon született izraeli filmes – jövőre diplomázik a Tel Aviv Egyetemen film szakán, egy produkciós cégnél dolgozik film terjesztőként, emellett az MTVA izraeli tudósítójának operatőre is. És bár Seres csupán néhány éve helyezte át székhelyét Izraelbe, úgy fest, ennyi is elég volt, hogy tehetségére felfigyeljenek: a tekintélyes DocAviv Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál DocoChallenge szekciójában második helyezést ért el az izraeli nudistákról készített zenés kisfilmje, a Meztelen barátaim. A filmet magyar felirattal a rendezőnő bocsátotta rendelkezésünkre, vele Tel Avivban Steiner Kristóf beszélgetett. 

Nézze meg a Díványon Seres Luca díjnyertes kisfilmjét!

Meztelen Barátaim - Seres Luca filmje from Luca Seres on Vimeo.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Partra vetett bálna tűnt fel egy németalföldi festményen

bb 2014. június 7., szombat 11:07

Vicces, eddig ismeretlen részletre lett figyelmes a Hamilton Kerr Institute kurátora és restaurátora, Shan Kuang, aki a 17.századi németalföldi festő,Hendrick van Anthonissen egyik 1641 körül festett A Kilátás Scheveningenre című festményét restaurálta. A felújítása során ugyanis kiderült, a képet keletkezése után valamikor átfestették, a festékértegek eltávolítása során pedig előkerült a kép egy újabb szereplője: egy partra sordódott ámbráscet – írja az eredetileg csak a hágai tengerparton sétálókat és egy kisebb, akkor még ismeretlen okból összeverődött csoportot ábrázoló misztikus festményéről a theguardian.com.

A festmény bálna nélkül
A festmény bálna nélkül
Fotó: facebook.com/fitzwilliammuseum
Távolról sincs vége, olvasson még »

Mick Jagger halhatatlan, és kész

Steiner Kristóf 2014. június 6., péntek 13:55

A Rolling Stones első Tel Aviv-i koncertjén Mick Jagger meggyőzött, hogy 70 felett kezdődik az élet. Hogy ő hetvenegy éves létére maga az őstehetség, az elemi szenvedély, a nagybetűs zene, a színtiszta szexualitás, és a halhatatlanság szobra: olyan dögösen rázza a csípőjét, hogy "I can't get no satisfaction"!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Tilos maraton, VHK koncert és össznépi bográcsozás a hosszú hétvégére

Divany.hu 2014. június 5., csütörtök 10:58

Június 5. Csütörtök

Erős programmal indul a hétvégét megnyitó kispéntek, ugyanis ezen a napon ad koncertet az 1975-ben alakult Vágtázó Halottkémek, azaz a VHK és a Korai Öröm a Budapest Parkban, amire a helyszínen 1999 forintért lehet jegyet váltani. Ezzel nagyjából egy időben a Deti Picasso tagok új zenekarának, a Wattican Punk Ballettnek a koncertje lesz az A38-on. A koncert előtt még érdemes betérni a kArtonba, ahol június 6-ig hazai és nemzetközi street art művészek matricáiból nyílik kiállítás a Rákapcsolás StR33t Art Aid Fesztivál Budapest keretében. Ha mégsem Grandpierre Attila rajongókkal vagy utcai művészekkel, hanem inkább divatmániásokkal hangolódna rá a hétvégére, akkor egyértelműen az Anna Amélie x Fufavi x Te! „bulikán” van a helye, ami ráadásul ingyenes a belvárosi Bobban. Ha valami oknál fogva kedveli a kerekasztal beszélgetéseket, akkor ne hagyja ki az idei 3D Printing Dayst, ahol június 5. és 7. között hat országból harminc nemzetközi kiállítóval találkozhat a Design Terminálban.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A film, amiben a színikritikus a legjobb színész

cukorka 2014. június 5., csütörtök 10:25

Novák Erik Fekete leves című akcióvígjátékát még a Titanicon mutatták be, mi is ott láttuk, és hallottuk, jobb a második vetítést megnézni, mert vágni fognak a végeredményen. Végül húsz perc ki is került, mi ezt a verziót néztük meg, és már akkor elgondolkodtunk, vajon számít-e bármit is, ha még vágnak belőle. Végül arra a következtetésre jutottunk, hogy nem.

fl werk
Fotó: Somay Márk / Fekete leves

A Fekete leves tulajdonképpen egy nagyon bájos film. Ha az ember haverjai forgatják le néhány go pro-val, telefonnal, esetleg kézi kamerával, majd vágják össze otthon és mutatják be például az érettségi bankettjükön, akkor még zseniális is. De mozifilmnek sajnos édeskevés. Szinte ordít, hogy pontokba szedjük a hibákat, amiket Novák Erik elkövetett a filmmel kapcsolatban, de talán annyi is elég, ha szép sorjában haladunk.

Távolról sincs vége, olvasson még »

6+1film, ahol a kaja a főszereplő

Steiner Kristóf 2014. június 3., kedd 16:12

Megnézni egy igazán jó filmet, és enni egy csodálatosan finom fogást valószínűleg az élet legnagyobb örömei közé tartoznak. Nem csoda hát, hogy imádjuk az olyan filmeket, amelyek csiklandozzák az ízlelőbimbóinkat is. Néha a filmvásznon feltűnő fogások szinte nagyobb “sztárok”, mint maguk a színészek, és persze olyan is van, hogy egy filmben a művészi és a kulináris értékek egyaránt klappolnak – ilyen mozikat gyűjtöttem egy csokorba... vagy büféasztalra. Igen, a Nagy zabálás, vagy a Szakács, a tolvaj, a feleség és a szeretője kimaradtak, nem véletlenül: ezek megkerülhetetlen darabok és bemutatni sem kell őket. Van viszont annyi más, elsőre talán meglepő választás, hogy inkább ezekből válogattunk.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Krimisorozat színpadra

cukorka 2014. június 2., hétfő 15:51

Rögtön az elején eláruljuk, mi van Bodzsár Márk W. úr üzen című rendezésének. Hangulata. Olyan hangulata, mintha felskiccelt volna egy filmet a színpadra, amit - mint azt nekünk is pedzegette - majd egyszer le is akar forgatni. De az általa írt történetnek addig még nagyon, nagyon hosszú utat kéne bejárnia, hogy ne csak egy újabb Tarantino-koppintás legyen.

W. úrnak (Börcsök Enikő) rendkívül jól áll a színmű plakátján is látott fekete-fehér szerelés, esetleg ha valaki például nővel akarná eljátszatni a Blues Brothers-t, gondolhatna rá, de kinek is jutna manapság ilyesmi az eszébe. Tudjuk persze, hogy a Blues Brothersnek semmi köze se Tarantinohoz, sem pedig a film noirhoz, ami Bodzsár rendezésében – és némiképp írásában is – fel-felüti a fejét, mégis: olyan a hangulata... 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Erre a növényvásárra garantáltan elmenne!

.syl. 2014. május 31., szombat 21:54

Egy kreatív ötlettel még olyan mérsékelten izgalmas eseményekhez is kedvet lehet csiholni, mint amilyen egy növényvásár – és ezt mi sem bizonyítja jobban az alábbi videónál, amit az Idaho állambeli Boise egyik farmjának-kertészetének (Peaceful Belly Farm) munkatársai készítettek. A Huffigton Poston is publikált videó a Blackstreet No Diggityjének paródiája, az eredeti szöveg helyett írtak sajátot, ami egyrészt szórakoztató, másrészt infromatív. Kiderül belőle, hogy a csapat május 31-én Haileyben tartja a növényvásárt, ahová GMO-mentes (genetikailag nem módosított) palántákat visznek, egyebek mellett dinnyét, paradicsomot, uborkát is. Nézze meg a színes-parókás csapat produkcióját, garantáljuk, hogy jól fog szórakozni, majdnem annyira, mint ők, amikor elkészítették!

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 

"Nem az a vágyak természete, hogy elégedetté tegyenek"

maze 2014. május 30., péntek 15:51

Boross Martin rendező és színész, de papíron dramaturg, mégsem szeret hozott szövegből dolgozni. A hagyományos színházi körülmények sem vonzzák, előző darabját, a Promenádot a nézők egy buszon utazva, az ablakon kitekintve nézhették végig (júniusban újra látható). Most a Trafóban rendez a bakancslistáról, de ez sem hétköznapi előadás lesz.

Május 29-én mutatták be a Trafóban a STEREO Akt nevű társulatodnak a Felülről az Ibolyát című előadását. A produkció a 2013-as TITÁNium Színházi Szemle Trafó-díjas előadása, és az emberek bakancslistájáról szól. Mesélnél kicsit arról, mire számíthat, aki bevállalja?

Tartalmilag és formailag is érdekes lesz. Kevert műfajú előadásról van szó, hiszen félig filmes, félig színházi projekt. Az előadást egy videoinstalláció kíséri végig, amin a szereplők emlékeihez kötődő képsorokat látunk. A színpadi események nem egy dramatikus alapú történetet jelenítenek meg, nincsenek szerepek, mindenki saját magát játssza. Van két kiemelt szereplő, plusz egy zenész a színpadon. Maga a szituáció a mesterséges, ami a projekt kedvéért jött létre, hogy ők utánamennek a bakancslista jelenségének. Körülbelül másfél éve tudok arról, hogy van egy ilyen - elsősorban online felületen szerveződő - kvázi mozgalom, hogy az emberek listát vezetnek azokról a dolgokról, amiket szeretnének megcsinálni, mielőtt meghalnak.

A Felülről az ibolyát formátuma enged improvizálni?

Többször fordulunk a nézőkhöz párbeszédet kezdeményezve, tehát az mindig a pillanat műve, hogy mi sül ki. Ezenkívül a szereplők személyes történetei, azok elmesélése, a pillanatok alatt általuk létrehozott álomképek mind nagyon spontánnak ható lesz – még ha nem is lesz az valójában.

Hogyan szerveztek közönséget erre, hiszen ez a fajta színházcsinálás egy igazán szűk rétegnek eladható dolog? Miért erre menjen a néző egy hagyományos Rómeó és Júlia helyett? 

A megszólítottság foka miatt, ahogyan a nézőket tudomásul vettük, vagy az, ahogyan beszélünk majd hozzájuk, különleges élmény lehet. Nem aktivizálásról vagy különösebb interakcióról van szó, hanem inkább hozzáállásbeli kérdésről. Meg talán azért, mert formailag is izgalmas lesz, és önmagában is érdekes, hogy mások, hogyan állnak a bakancslistával. Mindenkinek vannak vágyálmai, és önmagában érdekes, hogy mások hogyan fogalmazzák meg ezeket. Részben ezzel foglalkozik az előadás, hogy milyenek az egyedi, személyreszabott vágyaink, és mik a nagyon általánosak.  

Gondolod, hogy mindenki könnyen meg fogja érteni? 

Ez egy jól fogyasztható dolog lesz, mert sok minden történik, de közügyszerűen, közérthetően. Mintha egy fiatal párt néznénk, aki most költözik be, és dobozokból barkácsolják össze azt, ami majd most jönni fog. Másrészt a filmes rész sem olyan, hogy dokumentáltuk, ahogy a szereplők bungee-jumpingolnak egyet, hanem ennél asszociatívabb, ettől mindenkinek más juthat róla eszébe. Szerintem mindenki találhat benne valamit, ami őróla szól.

Nehéz eldönteni nekem, hogy te mi vagy. Dramaturg, színész, rendező? Vagy az már általános bevett dolognak számít, hogy keverednek ezek a mesterségek? 

Egyrészt az a természetes, ha több lábon tudnak állni az emberek, másrészt jó lenne, ha az oktatás át tudna szerveződni olyan szinten, hogy univerzálisabb alkotókat próbálnának képezni. Ez nem azt jelenti, hogy mindenkinek univerzálisnak kellene lennie, hanem csak annyit, hogy ne skatulyázzák be az embert 18 vagy 23 éves korában, amikor elkezdi az egyetemet. Én elsősorban rendező vagyok, de van előadói tapasztalatom is, hiszen az Artus társulatnak vagyok már majdnem négy éve alkotó-előadói tagja. Képzettség szerint színházi dramaturgia szakra jártam, de dramaturgként soha nem dolgoztam, hacsak azt nem nevezzük dramaturgiai munkának, amiket a saját előadásaimban csinálok. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Utoljára lehet Párnaember és először indián

Dívány 2014. május 29., csütörtök 11:25

Május 29. Csütörtök

Ha még eddig nem látta, itt az idő, ma van ugyanis utoljára Párnaember a Jurányiban. A darabról itt is megírtuk, hogy csak erős idegzetű nézőknek ajánljuk, mert annyira hatása alá tud kerülni az ember, és igazán nehéz kizökkenni ráadásul belőle. Szerencsére, mivel ma kezdődik a Budapest Essentials négynapos "kult+zene+gasztró kombó" minifesztivál, ezért lehet, hogy egy kis zenével mégis sikerülni fog.

Részlet a Párnaember című előadásból
Részlet a Párnaember című előadásból
Fotó: Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorház

A hab a tortán persze a belőlünk csak mérsékelt indulatokat kiváltó Fekete Leves című film premierje és az After Party a PRLMNT-ben (a mérsékelt indulatainkat nemsokára kritikába is öntjük majd). Mondjuk, Péterfy Bori is fellép, ha valaki mégis odamenne a Párnaember után, vigyázzon, nehogy kedvet kapjon egy kis gyújtogatáshoz is levezetésnek.

Május 30. Péntek

Kicsit nehéz megemészteni ennyi program után, hogy még mindig csak péntek van, pedig! Gondoljunk hát elnehezedett gyomrunkra, és nézzünk körbe a Gourmet fesztivál 2014 elnevezésű, vasárnapig tartó rendezvényen, hátha megkínálnak valami könnyűvel. Ha még egy délutáni alvásra is futja, annál jobb, hiszen estére megint ott Whomadewho Dániából és fellép a Hangmás is az Akváriumban. Akit a szex pörget (már zenében), az meg elmehet a Lets Talk About Sex buliba, ahol "egy este erejéig átadjuk magunkat a testi örömöknek a Beat On The Bratben a popzene történetének legfülledtebb számaival a budapesti éjszaka legnagyobb dzsigolói tolmácsolásában". Ha tizedannyira modoros, mint az ajánlója, akár még jó is lehet, nem?

Whomadewho a nemrégiben zajlott berlini fellépésén
Whomadewho a nemrégiben zajlott berlini fellépésén
Fotó: Stefan Hoederath / Europress / Getty

És akkor nem pont ma osztják ki az összes Central European Startup Awards-t? Hát de! Ha feltörekvő ifjú Zuckerbergeket akar látni, oda menjen, és miután sikerült felszednie egy ígéretes jövendőbeli milliárdost, kezdjék el a közös jótékonykodást kicsiben, menjenek át a Jedermannba, ahol a horvátországi árvízkárosultak megsegítésére rántottak össze egy mini segélykoncertet. Jó lesz a társaság Senától Harcsa Veráig, Márkos Alberttől Ónodi Eszterig, nekik boldogan hagyjuk, hogy kimuzsikáljanak valamennyit a zsebünkből, nemes célra teszik.

Május 31. Szombat

Ne legyünk nagyon harmadnaposak, Pünkösd csak a jövő hétvégén kezdődik! De azért szólunk arról is, hogy a Telepen Kipakolás van, ami "nem egy egyszerű garázsvasár", de hogy mitől nem, azt nem árulják el, pedig a leírásban pont annak tűnik, bocs. Lesz még "Csak csajok" Vintage kerékpáros felvonulás is, annak részeként meg Swing és Rockabilly Flashmob a Bazilikánál, ha valami, hát hangulata biztos lesz.

Egy igazi hangulatkép a korábbi évekből
Egy igazi hangulatkép a korábbi évekből
Fotó: Vanik Zoltán / Dívány

Ha nem ennyire sportos, akkor menjen csak Akkezdet Phiai és Egyenlők koncertre a Budapest Parkba, de ha sokat hallgat MR2-t, biztos érdekli, hogy George Ezra is eljátssza ma itt, Budapesten a Budapestet. Sőt, rögtön kétszer is: az Erzsébet téren ingyenes minikoncertet ad, este pedig a Hellobaby bárban lenyomja a teljes műsort. MIért? Hát, az utóbbit azért pénzért. 

Június 1. Vasárnap

Mindenki nyugodjon meg csak délelőtt tizenegykor kezdődik a WAMP az Erzsébet téren, addig bőven ki lehet aludni az előző estét, vagy ha bőven nem is, de ne legyünk telhetetlenek. Jó hír lehet állandó és újdonsült wampolóknak, hogy kedvenc iparművészeti kirakodóvásáruk is bekapcsolódott az idén először megrendezett Budapest Essentials fesztivál programjába, így akik a rendezvény karszalagját viselik, a megjelölt standokon 20% kedvezményt is kaphatnak. Aztán hazamehetnek visszafeküdni.

18-wamp
Fotó: Szécsi István / Velvet

Június 2. Hétfő

Tényleg jó kipihenni magunkat a hosszú hétvégét megelőző hétfőre, ki tudja, mi lesz velünk egy hét múlva ilyenkor. Ha a fenti mondat megfejtése nem okozott nagy gondot, akkor menjen ma Filmklubba a Pótkulcsba, ahol Haneke: Rejtélyét adják Juliette Binoche és Daniel Auteuil főszereplésével. 

10341634 10152448578258255 7176159787755466173 n
Fotó: Facebook

Június 3. Kedd

Szemző Tibor Vágy, hogy indiánok lehessünk című kisfilmjét adja ma az M1, tőlük nem szokatlan módon viszonylag késői időpontban. Pedig a rendező kísérleti filmje Franz Kafka életének utolsó évéről, utolsó szerelméről és legjobb orvos barátjáról a maga huszonöt percében simán fogyasztható lenne normális időpontban is. A film, a maga sajátos képi eszközeivel rekonstruálja a barátság és a szerelem történetét, miközben Kafka, egyáltalán nem nyilvánosságnak szánt magánbeszélgetésein elhangzott gondolatai, érdekes okfejtései is életre kelnek, olyannyira, hogy mindjár neki is ugrik tőle az ember újra az Átváltozásnak.

Június 4. Szerda

Így hét közepére egy jó kis Tej koncertet ajánlunk levezetőnek az A38-on, hiszen "a zenekar a két fő irányelve a táncoltatás és a hangulat maximalizálása. A többnyire elektronikus alapokon nyugvó, változatos projekt zenéit Pálinkás Tamás dalszövegei támogatják meg. A zenekar sosem felejti el felköszönteni a nőket, édesanyákat a megfelelő ünnepeken. A Tej ezúttal megújult formációval, új dalokkal érkezik." Soha véget nem érő Anyák Napja ez az idei!

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 

„Hogy lehet gondolkodni, ha szép lányok jönnek?”

hv 2014. május 28., szerda 10:40

Csak egy tánc volt

Jönnek sorban a megállók, mindegyik egy női név. Szép szerelmek, csúnya szakítások, tragédiák, gyerekkor, kamaszkor, egyetem, működik az emlékezet, megyünk utána. Grecsó Krisztián új regénye, a Megyek utánad  megmutatja, hogyan lehet egy ember életét szerelmein és szeretőin keresztül elmesélni. A Katona József Színházban tartott könyvbemutatón a szerző felolvasását Dés László és Dés András kísérte klarinéton és ütőhangszereken. Improvizáltak Bartókot és Szécsi Pált, habos süteményt, Grecsó pedig mesélt és olvasott. Csak egy tánc volt, dúdolja Dés klarinétja, a figyelmes néző – akiből majd figyelmes olvasó válik – érti a kapcsolódási pontokat, egy szakítás történetét hallja, egy tánc miatt. Egész éjjel tartó tánc miatt. Később – amikor a figyelmes néző már figyelmes olvasó is – kiderül, hogy amiket a szerző a felolvasás mellett mesélt, valójában szintén a regény részei. Így bonyolódnak valóság és a fikció szálai, míg végül nem marad más, csak a szöveg és a szerelem.

Juli van

A Megyek utánad szerkezete nem bonyolult, a fejezetek mind egy állomásról, vagyis egy lányról szólnak: Lili jön, Eszter jön, Petra jön, Gréta jön, Sára jön, Adél jön, hogy aztán az utolsó rész címe valamiféle jelen időt sugalljon: Juli van.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Parti-Nagy újra bebizonyította: férfi és nő tényleg más bolygóról jöttek

cukorka 2014. május 27., kedd 08:44

Az Átriumklorid (Avagy a színész ötször) című, szinte vadiúj Parti-Nagy Lajos darabra vasárnap délután jutottunk végre el, mert már éppen itt volt az ideje, hogy megnézzük, milyen is Bíró Kriszta és Hevér Gábor ötször. Amúgy elég jó, még úgy is, hogy amikor konkrét színésznőre írnak egy színművet, akkor ez azért elő szokott fordulni. A Néder Panni rendezte Átriumklorid öt történet a szerelem, az emberek és a kapcsolatok témakörében; kellemes és ártatlan, mégis halálosan komoly humorral fűszerezve. Szinte bánja az ember, hogy nem szabadtéren nézi, annyira könnyed, nyári limonádé.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Sokkal több nettó szeretet

hv 2014. május 24., szombat 11:00

Összefogás és sokszínűség

A Mozdulj! Közhasznú Egyesület négy éve szervez különféle programokat, amelyek hidat képeznek fogyatékkal élők és egészségesek között. A sportesemények, művészeti gálák fő célja a láthatóság megteremtése azok számára, akik sokáig a társadalom kirekesztett, elrejtett, szégyellt tagjai voltak. Éppen ezért a jelszó az integráció: nem választják külön a sérült és ép embereket, hanem megmutatják, hogy a világban mindenkinek helye van, függetlenül attól, hogy többség vagy kisebbség tagja. A vállalkozás azért is példaértékű, mert Magyarországon a kisebbségek és a másság elfogadása nem tartozik a legfontosabb törekvések közé – kivéve persze ha valaki abba a kisebbségbe tartozik, akiknek varázsütésre megnő a lakása vagy a bankszámlája. Pedig a változatosság és a sokszínűség gyönyörű. “Hiszem és vallom, hogy ezeknek az eseményeknek van létjogosultsága. Ki kell nyitni azokat a kapukat, amelyek ma a fogyatékkal élőket még mindenhol elválasztják a világtól. Azért küzdünk, hogy hasonló produkciók ne csak civil szervezetek bemutatóin, hanem színházakban is megjelenjenek” – mondta el a Díványnak dr. Tálos Marianna, a Mozdulj! Közhasznú Egyesület alapító elnöke, az est szervezője. “A mai délután megmutatja, hogy az erő az összefogásban van. Érdemes küzdeni, ha megvan a cél.” – tette hozzá, és ez akár az egész rendezvény mottója is lehetett volna.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ha igazán művészetszerető, egyen Jackson Pollock-csokit!

bh 2014. május 23., péntek 15:56

Természetesen nem igazi festékről van szó, mindössze színezett kakaóvajról, amivel szinte tökéletes Jackson Pollock imitációt készít csokoládéira egy mexikói webshop és egy csokoládékészítő mester.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Bércesi reloaded, Parti-Nagy darab és fesztiválhangulat az első kánikulai hétvégére!

Divany.hu 2014. május 22., csütörtök 11:52

Május 22. Csütörtök

Zenével indítunk rögtön csütörtökön, mert a híres lengyel-magyar barátság jelében köttetett UH est lesz ma a Müsziben. Ha ön tudja, mi az az Ultrahang Fesztivál, akkor nyilván tudja azt is, hogy a fellépők, azaz Kurws, Pole, Tumo és Jackie Triste nem a Mága Zoltán-féle iskolát fedik le, úgyhogy semmin nem fog meglepődni, amit hall. És ez még csak a kezdet, mert ott van a Repeat elnevezésű esemény Paul Mutanttal és a Pureluckkal a Telepen. Ha viszon csak úgy tenglengene, arra is van esélye a Belvárosi Főutca Fesztiválon egészen május 25-ig, ott a könnyű- és világzenei színpadtól a jazzig, a komolyzenétől a gyerekprogramokig elég jó a felhozatal, érdemes kinézni előre, melyik nap hova és miért menne.

Paul Mutant @ Talk of Tea from Paul Mutant on Vimeo.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A Ronda Műalkotások Múzeuma legalább őszinte

bh 2014. május 22., csütörtök 08:42

A ronda műalkotások is szeretettel és lelkesedéssel készülnek, ezt tartja szem előtt a már 1994 óta létező Museum of Bad Art, ami kifejezetten az esztétikum nélkül létező műveknek ad menedéket. Szerencsére sokan éreznek bizarr vonzalmat a csúnya dolgok iránt, így a sok támogatónak köszönhetően a nagyközönség is szembesülhet az önjelölt zsenik legdurvább alkotásaival.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Jézus táncol, énekel és rajongókat ölelget a templomban

Gyulai Bence 2014. május 20., kedd 17:19

Voltak már filmnapok az építészetről, miért ne lehetne színházi fesztivál a kereszténységről? A pezsgő budapesti színházi élet húzónevei nem túl meglepő módon hiányoznak belőle, ráadásul az Újszínházban fut az eseménysorozat, azokkal a rendezőkkel, akiktől az ember keresztény meg nemzeti témákat vár (bár a kettőnek nem feltétlenül kéne, hogy legyen köze egymáshoz). Én direkt azt az előadást választottam ki, amiről úgy tűnt, hogy a legmesszebb áll attól, ahogy az ember egy durván neokonzervatív színházi előadást elképzel, ez volt az Áramlás – Acqua Sacra című összművészeti performansz, amit nem is az Újszínházban, hanem a Nagymező-Király-sarkon, a Teréz templomban adtak elő. Nem bántam meg a választást. Ha ön egy Újszínház-fikázó cikkre vágyik, csalódni fog: igen, az Újszínház szerintünk is olyan, amilyen, de alább nem ilyesmiről lesz szó.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ki szerint izgalmas még 2014-ben is a káromkodó Mucsi Zoltánnal reklámozni bármit is?

cukorka 2014. május 19., hétfő 14:24

A Borjour felháborodott posztja hívta fel a figyelmünket arra a hihetetlen színvonalú Youtube-os reklámra, ami a XX. Szegedi Borfesztivált dicsőítendő készült. A videón Mucsi Zoltán színművész, mondd üzenetet Szeged népének, "Egyetlen pohárkával" címmel, és még mielőtt bárki azt hinné, hogy a fél ország Kapája miatt ez vicces lesz, rögtön szólunk, hogy nem, nem vicces, hanem baromi ciki, az lesz.

Arról van szó, hogy sokak méltán kedvence Mucsi Zoltán nagyon rosszul döntött, amikor aláírta a szerződését a borfesztivált reklámozni, erről vagy egy szemérmetlenül magas összeg- vagy az tehet, hogy nem látta előre, mit is kell majd itt neki előadnia. Bármelyik is volt, ennyit nem ért, az tuti.  

Távolról sincs vége, olvasson még »

Tuti receptek boldogtalansághoz

hv 2014. május 18., vasárnap 15:33

Rossz házasságok, boldogtalan gyerekkor, szeretethiány, anyós és vej közötti viszony, eltitkolt melegség, érzéketlen testvérek – kevés olyan végzetes családi probléma létezik, amelyet a Dollár Papa Gyermekei társulat most bemutatott, Otthon című darabjában nem kerül elő.

A pelikán áldozatai

“A boldog családok mind hasonlók egymáshoz, minden boldogtalan család a maga módján az.” Ezzel a közhellyé vált idézettel indul az Anna Karenina. Ugyanebben az időben írja August Strindberg lelombozó drámáját a saját gyermekeit a vérével tápláló pelikánról. Az utódok éppen ebbe fulladnak bele, és esélyük sincsen arra, hogy boldogok legyenek – vagy legalább másképpen boldogtalanok. A pelikán felfal, és Strindberg hiába írta fullasztó kamaradarabját a 19. század végi jéghideg Svédországban, simán elhisszük, hogy az Otthon a mai Budapesten játszódik. A lakás akárhol lehetne, akármilyen korban. A pelikán nyomán íródott Otthont a színészek mai nyelven, prózában adják elő, így inkább tűnik improvizációnak, mint adaptációnak. "Mindig úgy dolgozunk, hogy a legrégebbi fordítással kezdünk, azzal haladunk nagyon sokáig, megtanuljuk, majd lecseréljük a saját szavainkra" - mondta el munkamódszerükről a társulat egyik alapítója, Kiss-Végh Emőke nemrégiben a Díványnak.

Egy halott apa alakja körül veszekszik a két gyerek, a színésznőnek indult, ám háziasszonnyá avanzsáló hazug, felszínes és boldogtalan anya, valamint a közéjük álló fiatal férfi. A Dollár Papa Gyermekei társulata a megszokott erővel, minimalizmussal, eszköztelenséggel dolgozza fel ezt a könnyednek korántsem nevezhető történetet, úgy, hogy közben arra gondolunk, hogy velünk ilyesmi soha, de soha ne történjen.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Elolvasná Marilyn Monroe verseskötetét?

bh 2014. május 17., szombat 14:51

Azt mondják, az igazi tehetség nem ismer műfaji határokat, és ezt számos művész bizonyítja. A Brainpickings.org összeszedett néhány olyan kreatív embert, akik nem csak azon a területen alkottak maradandót, amely kapcsán megismerte őket a világ.

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés