#VILÁGOM

Egyéjszakás kaland a múzeumban

pl 2014. június 20., péntek 15:44

Ami a Múzeumok Éjszakáján történik, azt nem kell szégyellnie otthon, sőt, ez az a kaland, amire családját is magával viheti. Idén június 21-én éjféltől 22. éjfélig tart a 2014-es Múzeumok Éjszakája, amihez már csaknem 500 múzeumot és kiállítóhelyet csatlakozott, melyek elképesztő mennyiségű és témájú programot kínálnak a 24 órára. Ez rengeteg, úgyhogy jó előre nekiálltunk átnézni és kimazsolázni a legjobbakat, hogy önt már ne temesse maga alá a bőség zavara. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Még a Globe Színház is Budapesten lép fel a héten

Divany.hu 2014. június 19., csütörtök 09:21

Június 19. Csütörtök

Nyár van, és az ha nem is túl gyorsan, de erre az időjárás is ráébred, ami azért szerencse, mert nem mi fogjuk megkönnyíteni a mai csütörtökjét. Kezdésnek ajánljuk Bősze Ádám zenei antikváriumát, a Lecture: Dare to be wise-t, és szólunk, hogy a napokban nyílt Végh Sarolta ékszertervező és Szombat Éva fotográfus kiállítása, a Tükröm, Tükröm is. Nem meglepő módon a kiállítás "közös eleme a tükör, mint a szépség egy kelléke, melyet szokatlan módon használnak fel alkotásaik bemutatására. A szépséget keresik, ki-ki a maga eszközével. Az ékszertervező munkái Budapest épületeinek egy-egy szép részletét tükrözi(k), a fotográfus az élet alapvető kérdéseire reflektál munkáival." Nem mindig csak a bulizás.  

10418140 10152478990128320 3828762288631949258 n
Fotó: Szombat Éva / Facebook
Távolról sincs vége, olvasson még »

Szabó Kimmel Tamás link alak, de küzd ellene

maze 2014. június 17., kedd 18:54

Mesélj kicsit a Bagoly és Cicáról, amit hamarosan bemutattok Balatonföldváron, az Orlai Produkció gondozásában.  

Valójában egy fiatal, sikertelen író és egy magát modellnek és színésznőnek valló szenvedélyes nő kapcsolatáról szól és elég viharos darab, igazi klasszikus, két szereplős, amerikai bulvárkomédia. (Akinek ez így ismerős valahonnan: a 70-es években Barbra Streisand és George Segal főszereplésével film is készült belőle - a szerk.) Pelsőczy Réka rendezi, aki nagyon odafigyel arra, hogy a könnyed felszín mögött mindketten mély, emberi tragédiákat játszunk el. Nagyon jók az alapszituációk is, de a bulvárkomédia jellege miatt nem árt, ha belerakjuk azt a kelet-európai pluszt, amit mi tudunk. A kettő ötvözete lesz, és ettől lesz nagyon jó! Nagyon bízom Rékában és Jordán Adéllal is fantasztikus játszani, így a Bagoly és Cicából nagyon jó előadás fog születni.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Tel Aviv Pride: fertő nincs, gyerekmegőrző van

Steiner Kristóf 2014. június 16., hétfő 13:04

„Ha felnézek bármelyik meleg társkereső oldalra, csak ismerősöket látok. Úgy tűnik, az összes budapesti meleg itt van” – mondta egy Magyarországról érkezett barátom, aki mintegy harmincezredmagával (ennyi turista érkezett idén) ellátogatott a Tel Aviv Pride-ra. Persze nem csak azokat mozgatta meg a nagy esemény, akik kimondottan a parádé és a köré szerveződő kulturális, kulináris és hedonisztikus eseménysorozat kedvéért érkeztek ide. Több, mint 130 000 ember vett részt a felvonuláson – ebből pedig 100 000 helyi, azaz az ország lakosságának közel 1.5%-a. Ez azért mégiscsak nagy szó, főként egy olyan országban, amelyet a rengetegen azonostanak vallási dogmákkal, vagy származásból, tradíciókból adódó konvenciókkal. És bár tény, hogy Izraelben sincs kolbászból a kerítés – a Tel Aviv-iaknál jóval tradícionálisabb eleveket való jeruzsálemiek például nem annyira kultiválják az évente megrendezett meleg, leszbikus, biszexuális, transzgender és queer felvonulást -, a Budapestről jól ismert kordonoknak, rendőri kíséretnek és ellentüntetőknek nyoma sincs. Izraelben még az olyan - egyébként Siófok méretű - városok, mint Eilat is megtartják a meleg büszkeség napját, akinek pedig nem tetszik a dolog, az egyszerűen csak távol marad.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Mi értelme telematricázni egy galériát?

Qrator 2014. június 16., hétfő 09:24

Rapid, pár napos kiállítást rendezett a kArton Galéria, hogy megünnepeljék a BKV rémálmát, a streetartos matricákat (stickereket). A Rákapcsolás Str33tArt Aid Fesztivál keretein belül pár táblára felcsaptak egy rakat matricát, mindezt kitették egy belvárosi galéria falára, és már meg is semmisült a matricázás szüzessége. A miértekre egy streetartossal kerestük a választ.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Selfie- és világbéke-tanfolyam Amanda Lepore-ral

Steiner Kristóf 2014. június 15., vasárnap 10:26

Amanda Lepore nem kimondottan az típus, akiről első ránézésre az jutna eszünkbe, hogy el kéne beszélgetni vele az élet nagy dolgairól. Az eredetileg férfi testbe született showgirl leginkább arról hírhedt, hogy valószínűleg több plasztikai műtéten esett át, mint Cher és Geronazzo Maria együttvéve. Ez pedig már önmagában olyasmi, amire az emberek 90%-a rásüti, hogy abnormális, de legalább is ijesztő viselkedésminta. Nem voltam hát nagyon meglepődve, amikor a Díványos szerkesztőmnek megemlítettem: a blogomnak köszönhetően lehetőségem nyílik találkozni a legendás, élő Barbie babával, ő pedig azt felelte, „Sok sikert hozzá, hogy kihozd belőle az emberi oldalát, másként nem tudom, hogy lesz belőle cikk.” A szerkesztőmnek igaza volt: egy sokadik „Amanda Lepore segge gumiból van” anyagnak nem sok értelme lett volna, ugyanakkor mindenképp szerettem volna találkozni a "transzszexuális Monroe"-val, és a Lindsay Lohantől lenyúlt Abodi Dóra felsőmet is fel akartam avatni. Ám amikor megérkeztem a Tel Avivi Gyémánt Tőzsde melletti Hotel Indigo tetőteraszára, ahol a Pride-ra érkező külföldi sztárvendégek koktéloztak, egyszeriben belém hasított a gondolat: elég egyetlen kérdést feltennem, hogy kiderüljön, ki is tulajdonképpen Amanda Lepore. (Drámai dobpergés!) 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Mijazaki utolsó filmje az animék Kis hercege lett

Gyulai Bence 2014. június 14., szombat 17:14

Mijazaki Hajaót (angolos átírással Hayao Miyazaki) kicsit ciki nem ismerni, viszont nagyon ciki ismerni, de nem imádni. A japán rajzfilmes zseni tavaly szeptemberben jelentette be visszavonulását, a Szél támad az utolsó filmje, és nem elfogultságból mondjuk, de ez a remekmű kb. A kis herceg nagyságához mérhető. Gyereket is nyugodtan vigyen magával, szépnek, viccesnek és izgalmasnak fogják találni – ugyanúgy, mint A kis herceget. Az igazán kemény mondanivalót meg a gyerek úgyse fogja tudni kihallani belőle, legfeljebb egy kicsit megszeppen majd attól, hogy ön miért nem tud megszólalni pár percig a vége után.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Nemsokára megtudhat mindent, ami a Twin Peaksből kimaradt

bb 2014. június 13., péntek 15:31

Jövőre ünnepli 25.évfordulóját minden idők egyik legnépszerűbb tévés kultsorozata, a Twin Peaks, mellyel David Lynch és Mark Frost gyökereiben megváltoztatták a sorozatkészítést a kilencvenes évek elején. Az évforduló közeledtével várható volt, hogy napvilágot lát egy-két exkluzív anyag is a készítőktől, akik nem is restek életben tartani és gerjeszteni a sorozat körül kialakult mizériát.

A megrögzött Twin Peaks-függők persze találgatják, hogy vajon lesz-e valami abból az álomjelenetből, ami a film utolsó részében hangzott el Laura Palmer szájából: „Találkozunk 25 év múlva!” Azoknak, akik reménykednek a folytatásban, jó hír, hogy Mark Frost egy tavalyi interjújában eljátszott a gondolattal, és azt nyilatkozta, hogy szerinte is az álomjelenettől kellene folytatódnia a történetnek – írja a welcometotwinpeaks.com.

twin-peaks-blu-ray-coming-soon-march-2014-785x441
Fotó: welcometotwinpeaks.com
Távolról sincs vége, olvasson még »

Így zabálunk titokban

bb 2014. június 12., csütörtök 12:41

A figuratív realizmusban utazó Lee Price-nak köszönhetően hihetetlen képek keringenek a világhálón, melyeken a nők evési szokásait és a mértéktelen zabálás zavarbaejtő valóságát tárják a nézők elé. A legizgalmasabb azonban, hogy a részletgazdagság ellenére ezek a képek nem fotók, hanem festmények. A festőnőt saját élete inspirálta: állítása szerint mindig is evészavarokkal küzdött, így nem csoda, hogy ábrázolásain ennyire valóságszerűen összetett a kapcsolata az egyébként mindenki által kedvelt csemegékkel.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Utcazene-fesztivál, mutáns bringák és Mozart a színpadon!

Divany.hu 2014. június 12., csütörtök 09:30

Június 12. Csütörtök

Szólunk, szerdán elstartolt a negyedik Margó Irodalmi Fesztivál, amit csak azért nem ajánlunk most a programok közt, mert már megtettük egy külön cikkben tegnap. Hét végéig a város különböző pontjain futhat bele minden mennyiségen kortárs irodalom, zene és mulatság egyvelegébe, ráadásul nagyrészt ingyen, még nem késő becsatlakozni! Ha már kikulturálódta magát mára, mehet táncolni, a Budapest Calling megindítja a nyári buliszezont, méghozzá egy Stil vor Talent Night keretében, az ifjú titán KlangKuenstler (Musiker) produkciójával a Raqpartban. Nincs nagy baj, azért van esély másfajta szórakozásra is, hiszen ott a Nagyvillany/Űrhajó koncert a Bem moziban, de például a Közgáznak is pont ma kezdődik a három napos évzáró fesztiválja, olyan fellépőkkel mint a Brains, Majka&Curtis, Hősök, Mary Popkids, Halott Pénz, Soerii&Poolek, Supernem és a többiek. A jóhír pedig, hogy előtte még el lehet menni a második Mutáns bicikli-felvonulásra, háromnegyed hatkor van találkozó rá a Mikszáth téren. "Magasbiciklik, fekvőbiciklik, háromkerekűk, egykerekűk és olyanok, amikről nem lehet elsőre megmondani hány kereke is van. Mutasd meg a többi őrültnek is, mivel közlekedsz! A 3 legegyedibb bringát a nap végén Tilos ajándékcsomaggal díjazzuk" – írják, szóval nosza! 

Fotó: Facebook
Fotó: Facebook
Fotó: Facebook
Távolról sincs vége, olvasson még »

Csak az nem olvas, aki nem akar

hv 2014. június 11., szerda 12:49

terv feketekicsi
Fotó: margofeszt.hu

Lapozz bele a városba!

A 85. Ünnepi Könyvhéttel egy időpontban, mondhatni azt kiegészítve, idén már negyedik alkalommal töltik meg élettel a szövegeket a Margó Irodalmi Fesztivál szervezői és résztvevői. A kicsit mindig hivatalos és belterjes Könyvhéthez képest a Margófeszt a kortárs irodalom oly sokat hiányolt emberközeli és popkulturális oldalát mutatja meg: azt, hogy az irodalom nem feltétlenül csak az elefántcsonttornyokban – avagy romkocsmákban – merengő állástalan bölcsészek szenvedélye és szórakozása lehet.

A jelszó június 11-15. között kétségtelenül az, hogy “Lapozz bele a városba!” A Margó fő helyszíne a Petőfi Irodalmi Múzeum, de lesznek programok a város egyéb pontjain is. Épp ez a lényege: megmutatni, hogy a kortárs kultúra ugyanúgy hozzátartozik egy nagyváros lüktetéséhez, mint az autók zaja, vagy a biciklik suhanása.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Mindentől messze, az olvasóhoz közel

hv 2014. június 10., kedd 17:26

Lovasi András és Lévai Balázs közös szerzeménye kötelező mindekinek, aki volt valaha Kispál-rajongó, zenész, esetleg pécsi, vagy egyszerűen csak kamasz.

Állnak a férfiak

„Ha engem kérdeznek, biztos nem haverkodnék magammal, ezt szögezzük le elöljáróban. Sokszor idegesítő fasz vagyok” – ezzel a felütéssel indul a Lévai-Lovasi páros utóbbit megéneklő, monumentális méretű könyve, amely a stílszerű és hatásvadászIdáig tudom a történetet címet viseli. Bár a címadó sor egy Kiscsillag-nóta, a Sirály refrénje, a közel ötszáz oldal legkevésbé szól róluk. A 23 együtt végignyomott év miatt sokkal több szó esik a Kispál és a Borzról, a főszereplő pedig kétségkívül a modern költő és melankolikus rocksztár, Lovasi András. A könyvet ketten jegyzik, az elbeszélés azonban egyes szám első személyű. Lévai Balázs olyan, mint egy láthatatlan kéz, amelyik meghúzza Lovasi sokszor csapongó sztorizgatását, jó szerkesztőként vezeti végig az olvasót a köteten. A stílus ugyanis egységes, és elképesztően szórakoztató. Sokszor tényleg olyan érzésünk van, mintha egy kocsmában ülve, néhány fröccs mellett hallganánk egy embert, akivel az átlagosnál több vicces, szomorú és elgondolkodtató dolog esett meg.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Rossz darabból hogy lesz jó előadás?

cukorka 2014. június 9., hétfő 15:21

A Studió K fogadta be a Zsámbéki Színházi Bázison tavaly bemutatott Állampolgári ismeretek című előadást, aminek főszerepéért pár hete a Legjobb Férfi Színésznek járó díjat kapta Ivanics Tamás a VII. Kaposvári Biennálén. Elmentünk, hogy megnyugodhassunk, valóban jó kezekbe került-e a legjobb fiatalnak járó elismerés. A rossz hír: a darab sajna nem túl jó. A jó, hogy mégsem kellett csalódnunk. 

Mark Ravenhill neve nem ismeretlen itthon, Shopping and Fucking című darabja a kétezres évek elején már megfutotta nálunk is a címe alapján nem annyira meglepő botrányköröket. Ebben a darabjában az ijesztő címe ellenére hétköznapi problémákat feszeget, túlságosan is ismerős köntösbe bújtatva: tulajdonképpen egy stílusgyakorlat fiatal színészek számára. Talán pont azért, mivel fiatalok tudják csak előadni, az Állampolgári ismeretek mégis inkább volna való a Színművészeti falai, semmint nagyközönség elé, hiszen csupa olyan kérdéssel néz szembe, amivel találkozhatnak, akik játsszák. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Így vélekedett Philip Seymour Hoffman a boldogságról

bb 2014. június 9., hétfő 09:39

A kiváló amerikai színész, Philip Seymour Hoffman 2014. február 2-án hunyt el drogtúladagolásban, halála után került nyilvánosságra az a hanganyag, amelyben a boldogságról beszél - számolt be róla az insidemovies.ew.com. Az öt és fél perces felvételhez pedig ki más készített volna profi animációs rövidfilmet, mint a Blank nevű nonprofit multimédiás szervezet, akik már Johhny Casht, Kurt Cobaint, vagy David Bowie-t is megszólaltatták Famous Names - Lost Interviews projektjük keretében. A csoport a PBS Digital Studiosszal együttműködve dolgozott a hangszalag újragondolásán, íme, hajtás után a végeredmény.

Philip-Seymour-Hoffman
Fotó: blankonblank.org
Távolról sincs vége, olvasson még »

Mert a mennyország az anyák talpa alatt van

pl 2014. június 8., vasárnap 17:02

Ismeri Ön Bahget Iskander munkásságát? Igen, több mint valószínű, hogy ismeri, csak maga sem tud róla. Az 1943-ban Szíriában született fotóművész 1967 óta él Kecskeméten, és tíz évvel ezelőtt kezdte azt a vállalkozást, melynek egy most nyílt kiállítás lett a végeredménye. A nők életének egyik legfontosabb momentumát, az anyává válást mutatja be modelljei segítségével, akik némelyike akár éveket is kellett várjon, hogy a róluk készült képek napvilágra kerülhessenek. Ezek a sokszor intim, vidám, játékos kompozíciók most 70 fényképből álló kiállítássá álltak össze Anyaság címmel.

Iskander munkásságából nemcsak szociofotóit, íróportréit láthatta már a nagyközönség, de számos közéleti személyiségről is készített már fotósorozatokat. Modelljei közt volt már Sebestyén Márta, Vásáry Tamás, Eszterházy Péter, Juhász Ferenc, Illyés Gyula, Faludy György, Sütő András, Kányádi Sándor, Szabó Magda, de hogy messzebbre nyúljunk vissza, még maga Mihail Gorbacsov is állt már a kamerája előtt. Hogy íróportréi mennyire fontosak, ismertek, kiderül a Literán futó fotónaplójából.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Meztelen barátok közt a tengerparton

Steiner Kristóf 2014. június 7., szombat 17:23

MG 4547 1 sscopy

Évről évre egyre több magyar filmest ünnepelhetünk a nemzetközi filmfesztiválokon, és úgy fest, a magyar film valóban feltámadóban van. Nem mintha ehhez az államnak minden esetben köze volna: sok díjazott alkotás valójában nemzetközi piacra készül, és gyakorta állami támogatások helyettbaráti szívességekből, szponzorpénzekből, vagy csak úgy szerelemből dobják össze őket az alkotók.

Seres Luca Magyarországon született izraeli filmes – jövőre diplomázik a Tel Aviv Egyetemen film szakán, egy produkciós cégnél dolgozik film terjesztőként, emellett az MTVA izraeli tudósítójának operatőre is. És bár Seres csupán néhány éve helyezte át székhelyét Izraelbe, úgy fest, ennyi is elég volt, hogy tehetségére felfigyeljenek: a tekintélyes DocAviv Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál DocoChallenge szekciójában második helyezést ért el az izraeli nudistákról készített zenés kisfilmje, a Meztelen barátaim. A filmet magyar felirattal a rendezőnő bocsátotta rendelkezésünkre, vele Tel Avivban Steiner Kristóf beszélgetett. 

Nézze meg a Díványon Seres Luca díjnyertes kisfilmjét!

Meztelen Barátaim - Seres Luca filmje from Luca Seres on Vimeo.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Partra vetett bálna tűnt fel egy németalföldi festményen

bb 2014. június 7., szombat 11:07

Vicces, eddig ismeretlen részletre lett figyelmes a Hamilton Kerr Institute kurátora és restaurátora, Shan Kuang, aki a 17.századi németalföldi festő,Hendrick van Anthonissen egyik 1641 körül festett A Kilátás Scheveningenre című festményét restaurálta. A felújítása során ugyanis kiderült, a képet keletkezése után valamikor átfestették, a festékértegek eltávolítása során pedig előkerült a kép egy újabb szereplője: egy partra sordódott ámbráscet – írja az eredetileg csak a hágai tengerparton sétálókat és egy kisebb, akkor még ismeretlen okból összeverődött csoportot ábrázoló misztikus festményéről a theguardian.com.

A festmény bálna nélkül
A festmény bálna nélkül
Fotó: facebook.com/fitzwilliammuseum
Távolról sincs vége, olvasson még »

Mick Jagger halhatatlan, és kész

Steiner Kristóf 2014. június 6., péntek 13:55

A Rolling Stones első Tel Aviv-i koncertjén Mick Jagger meggyőzött, hogy 70 felett kezdődik az élet. Hogy ő hetvenegy éves létére maga az őstehetség, az elemi szenvedély, a nagybetűs zene, a színtiszta szexualitás, és a halhatatlanság szobra: olyan dögösen rázza a csípőjét, hogy "I can't get no satisfaction"!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Tilos maraton, VHK koncert és össznépi bográcsozás a hosszú hétvégére

Divany.hu 2014. június 5., csütörtök 10:58

Június 5. Csütörtök

Erős programmal indul a hétvégét megnyitó kispéntek, ugyanis ezen a napon ad koncertet az 1975-ben alakult Vágtázó Halottkémek, azaz a VHK és a Korai Öröm a Budapest Parkban, amire a helyszínen 1999 forintért lehet jegyet váltani. Ezzel nagyjából egy időben a Deti Picasso tagok új zenekarának, a Wattican Punk Ballettnek a koncertje lesz az A38-on. A koncert előtt még érdemes betérni a kArtonba, ahol június 6-ig hazai és nemzetközi street art művészek matricáiból nyílik kiállítás a Rákapcsolás StR33t Art Aid Fesztivál Budapest keretében. Ha mégsem Grandpierre Attila rajongókkal vagy utcai művészekkel, hanem inkább divatmániásokkal hangolódna rá a hétvégére, akkor egyértelműen az Anna Amélie x Fufavi x Te! „bulikán” van a helye, ami ráadásul ingyenes a belvárosi Bobban. Ha valami oknál fogva kedveli a kerekasztal beszélgetéseket, akkor ne hagyja ki az idei 3D Printing Dayst, ahol június 5. és 7. között hat országból harminc nemzetközi kiállítóval találkozhat a Design Terminálban.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A film, amiben a színikritikus a legjobb színész

cukorka 2014. június 5., csütörtök 10:25

Novák Erik Fekete leves című akcióvígjátékát még a Titanicon mutatták be, mi is ott láttuk, és hallottuk, jobb a második vetítést megnézni, mert vágni fognak a végeredményen. Végül húsz perc ki is került, mi ezt a verziót néztük meg, és már akkor elgondolkodtunk, vajon számít-e bármit is, ha még vágnak belőle. Végül arra a következtetésre jutottunk, hogy nem.

fl werk
Fotó: Somay Márk / Fekete leves

A Fekete leves tulajdonképpen egy nagyon bájos film. Ha az ember haverjai forgatják le néhány go pro-val, telefonnal, esetleg kézi kamerával, majd vágják össze otthon és mutatják be például az érettségi bankettjükön, akkor még zseniális is. De mozifilmnek sajnos édeskevés. Szinte ordít, hogy pontokba szedjük a hibákat, amiket Novák Erik elkövetett a filmmel kapcsolatban, de talán annyi is elég, ha szép sorjában haladunk.

Távolról sincs vége, olvasson még »

6+1film, ahol a kaja a főszereplő

Steiner Kristóf 2014. június 3., kedd 16:12

Megnézni egy igazán jó filmet, és enni egy csodálatosan finom fogást valószínűleg az élet legnagyobb örömei közé tartoznak. Nem csoda hát, hogy imádjuk az olyan filmeket, amelyek csiklandozzák az ízlelőbimbóinkat is. Néha a filmvásznon feltűnő fogások szinte nagyobb “sztárok”, mint maguk a színészek, és persze olyan is van, hogy egy filmben a művészi és a kulináris értékek egyaránt klappolnak – ilyen mozikat gyűjtöttem egy csokorba... vagy büféasztalra. Igen, a Nagy zabálás, vagy a Szakács, a tolvaj, a feleség és a szeretője kimaradtak, nem véletlenül: ezek megkerülhetetlen darabok és bemutatni sem kell őket. Van viszont annyi más, elsőre talán meglepő választás, hogy inkább ezekből válogattunk.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Krimisorozat színpadra

cukorka 2014. június 2., hétfő 15:51

Rögtön az elején eláruljuk, mi van Bodzsár Márk W. úr üzen című rendezésének. Hangulata. Olyan hangulata, mintha felskiccelt volna egy filmet a színpadra, amit - mint azt nekünk is pedzegette - majd egyszer le is akar forgatni. De az általa írt történetnek addig még nagyon, nagyon hosszú utat kéne bejárnia, hogy ne csak egy újabb Tarantino-koppintás legyen.

W. úrnak (Börcsök Enikő) rendkívül jól áll a színmű plakátján is látott fekete-fehér szerelés, esetleg ha valaki például nővel akarná eljátszatni a Blues Brothers-t, gondolhatna rá, de kinek is jutna manapság ilyesmi az eszébe. Tudjuk persze, hogy a Blues Brothersnek semmi köze se Tarantinohoz, sem pedig a film noirhoz, ami Bodzsár rendezésében – és némiképp írásában is – fel-felüti a fejét, mégis: olyan a hangulata... 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Erre a növényvásárra garantáltan elmenne!

.syl. 2014. május 31., szombat 21:54

Egy kreatív ötlettel még olyan mérsékelten izgalmas eseményekhez is kedvet lehet csiholni, mint amilyen egy növényvásár – és ezt mi sem bizonyítja jobban az alábbi videónál, amit az Idaho állambeli Boise egyik farmjának-kertészetének (Peaceful Belly Farm) munkatársai készítettek. A Huffigton Poston is publikált videó a Blackstreet No Diggityjének paródiája, az eredeti szöveg helyett írtak sajátot, ami egyrészt szórakoztató, másrészt infromatív. Kiderül belőle, hogy a csapat május 31-én Haileyben tartja a növényvásárt, ahová GMO-mentes (genetikailag nem módosított) palántákat visznek, egyebek mellett dinnyét, paradicsomot, uborkát is. Nézze meg a színes-parókás csapat produkcióját, garantáljuk, hogy jól fog szórakozni, majdnem annyira, mint ők, amikor elkészítették!

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 

"Nem az a vágyak természete, hogy elégedetté tegyenek"

maze 2014. május 30., péntek 15:51

Boross Martin rendező és színész, de papíron dramaturg, mégsem szeret hozott szövegből dolgozni. A hagyományos színházi körülmények sem vonzzák, előző darabját, a Promenádot a nézők egy buszon utazva, az ablakon kitekintve nézhették végig (júniusban újra látható). Most a Trafóban rendez a bakancslistáról, de ez sem hétköznapi előadás lesz.

Május 29-én mutatták be a Trafóban a STEREO Akt nevű társulatodnak a Felülről az Ibolyát című előadását. A produkció a 2013-as TITÁNium Színházi Szemle Trafó-díjas előadása, és az emberek bakancslistájáról szól. Mesélnél kicsit arról, mire számíthat, aki bevállalja?

Tartalmilag és formailag is érdekes lesz. Kevert műfajú előadásról van szó, hiszen félig filmes, félig színházi projekt. Az előadást egy videoinstalláció kíséri végig, amin a szereplők emlékeihez kötődő képsorokat látunk. A színpadi események nem egy dramatikus alapú történetet jelenítenek meg, nincsenek szerepek, mindenki saját magát játssza. Van két kiemelt szereplő, plusz egy zenész a színpadon. Maga a szituáció a mesterséges, ami a projekt kedvéért jött létre, hogy ők utánamennek a bakancslista jelenségének. Körülbelül másfél éve tudok arról, hogy van egy ilyen - elsősorban online felületen szerveződő - kvázi mozgalom, hogy az emberek listát vezetnek azokról a dolgokról, amiket szeretnének megcsinálni, mielőtt meghalnak.

A Felülről az ibolyát formátuma enged improvizálni?

Többször fordulunk a nézőkhöz párbeszédet kezdeményezve, tehát az mindig a pillanat műve, hogy mi sül ki. Ezenkívül a szereplők személyes történetei, azok elmesélése, a pillanatok alatt általuk létrehozott álomképek mind nagyon spontánnak ható lesz – még ha nem is lesz az valójában.

Hogyan szerveztek közönséget erre, hiszen ez a fajta színházcsinálás egy igazán szűk rétegnek eladható dolog? Miért erre menjen a néző egy hagyományos Rómeó és Júlia helyett? 

A megszólítottság foka miatt, ahogyan a nézőket tudomásul vettük, vagy az, ahogyan beszélünk majd hozzájuk, különleges élmény lehet. Nem aktivizálásról vagy különösebb interakcióról van szó, hanem inkább hozzáállásbeli kérdésről. Meg talán azért, mert formailag is izgalmas lesz, és önmagában is érdekes, hogy mások, hogyan állnak a bakancslistával. Mindenkinek vannak vágyálmai, és önmagában érdekes, hogy mások hogyan fogalmazzák meg ezeket. Részben ezzel foglalkozik az előadás, hogy milyenek az egyedi, személyreszabott vágyaink, és mik a nagyon általánosak.  

Gondolod, hogy mindenki könnyen meg fogja érteni? 

Ez egy jól fogyasztható dolog lesz, mert sok minden történik, de közügyszerűen, közérthetően. Mintha egy fiatal párt néznénk, aki most költözik be, és dobozokból barkácsolják össze azt, ami majd most jönni fog. Másrészt a filmes rész sem olyan, hogy dokumentáltuk, ahogy a szereplők bungee-jumpingolnak egyet, hanem ennél asszociatívabb, ettől mindenkinek más juthat róla eszébe. Szerintem mindenki találhat benne valamit, ami őróla szól.

Nehéz eldönteni nekem, hogy te mi vagy. Dramaturg, színész, rendező? Vagy az már általános bevett dolognak számít, hogy keverednek ezek a mesterségek? 

Egyrészt az a természetes, ha több lábon tudnak állni az emberek, másrészt jó lenne, ha az oktatás át tudna szerveződni olyan szinten, hogy univerzálisabb alkotókat próbálnának képezni. Ez nem azt jelenti, hogy mindenkinek univerzálisnak kellene lennie, hanem csak annyit, hogy ne skatulyázzák be az embert 18 vagy 23 éves korában, amikor elkezdi az egyetemet. Én elsősorban rendező vagyok, de van előadói tapasztalatom is, hiszen az Artus társulatnak vagyok már majdnem négy éve alkotó-előadói tagja. Képzettség szerint színházi dramaturgia szakra jártam, de dramaturgként soha nem dolgoztam, hacsak azt nem nevezzük dramaturgiai munkának, amiket a saját előadásaimban csinálok. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Utoljára lehet Párnaember és először indián

Dívány 2014. május 29., csütörtök 11:25

Május 29. Csütörtök

Ha még eddig nem látta, itt az idő, ma van ugyanis utoljára Párnaember a Jurányiban. A darabról itt is megírtuk, hogy csak erős idegzetű nézőknek ajánljuk, mert annyira hatása alá tud kerülni az ember, és igazán nehéz kizökkenni ráadásul belőle. Szerencsére, mivel ma kezdődik a Budapest Essentials négynapos "kult+zene+gasztró kombó" minifesztivál, ezért lehet, hogy egy kis zenével mégis sikerülni fog.

Részlet a Párnaember című előadásból
Részlet a Párnaember című előadásból
Fotó: Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorház

A hab a tortán persze a belőlünk csak mérsékelt indulatokat kiváltó Fekete Leves című film premierje és az After Party a PRLMNT-ben (a mérsékelt indulatainkat nemsokára kritikába is öntjük majd). Mondjuk, Péterfy Bori is fellép, ha valaki mégis odamenne a Párnaember után, vigyázzon, nehogy kedvet kapjon egy kis gyújtogatáshoz is levezetésnek.

Május 30. Péntek

Kicsit nehéz megemészteni ennyi program után, hogy még mindig csak péntek van, pedig! Gondoljunk hát elnehezedett gyomrunkra, és nézzünk körbe a Gourmet fesztivál 2014 elnevezésű, vasárnapig tartó rendezvényen, hátha megkínálnak valami könnyűvel. Ha még egy délutáni alvásra is futja, annál jobb, hiszen estére megint ott Whomadewho Dániából és fellép a Hangmás is az Akváriumban. Akit a szex pörget (már zenében), az meg elmehet a Lets Talk About Sex buliba, ahol "egy este erejéig átadjuk magunkat a testi örömöknek a Beat On The Bratben a popzene történetének legfülledtebb számaival a budapesti éjszaka legnagyobb dzsigolói tolmácsolásában". Ha tizedannyira modoros, mint az ajánlója, akár még jó is lehet, nem?

Whomadewho a nemrégiben zajlott berlini fellépésén
Whomadewho a nemrégiben zajlott berlini fellépésén
Fotó: Stefan Hoederath / Europress / Getty

És akkor nem pont ma osztják ki az összes Central European Startup Awards-t? Hát de! Ha feltörekvő ifjú Zuckerbergeket akar látni, oda menjen, és miután sikerült felszednie egy ígéretes jövendőbeli milliárdost, kezdjék el a közös jótékonykodást kicsiben, menjenek át a Jedermannba, ahol a horvátországi árvízkárosultak megsegítésére rántottak össze egy mini segélykoncertet. Jó lesz a társaság Senától Harcsa Veráig, Márkos Alberttől Ónodi Eszterig, nekik boldogan hagyjuk, hogy kimuzsikáljanak valamennyit a zsebünkből, nemes célra teszik.

Május 31. Szombat

Ne legyünk nagyon harmadnaposak, Pünkösd csak a jövő hétvégén kezdődik! De azért szólunk arról is, hogy a Telepen Kipakolás van, ami "nem egy egyszerű garázsvasár", de hogy mitől nem, azt nem árulják el, pedig a leírásban pont annak tűnik, bocs. Lesz még "Csak csajok" Vintage kerékpáros felvonulás is, annak részeként meg Swing és Rockabilly Flashmob a Bazilikánál, ha valami, hát hangulata biztos lesz.

Egy igazi hangulatkép a korábbi évekből
Egy igazi hangulatkép a korábbi évekből
Fotó: Vanik Zoltán / Dívány

Ha nem ennyire sportos, akkor menjen csak Akkezdet Phiai és Egyenlők koncertre a Budapest Parkba, de ha sokat hallgat MR2-t, biztos érdekli, hogy George Ezra is eljátssza ma itt, Budapesten a Budapestet. Sőt, rögtön kétszer is: az Erzsébet téren ingyenes minikoncertet ad, este pedig a Hellobaby bárban lenyomja a teljes műsort. MIért? Hát, az utóbbit azért pénzért. 

Június 1. Vasárnap

Mindenki nyugodjon meg csak délelőtt tizenegykor kezdődik a WAMP az Erzsébet téren, addig bőven ki lehet aludni az előző estét, vagy ha bőven nem is, de ne legyünk telhetetlenek. Jó hír lehet állandó és újdonsült wampolóknak, hogy kedvenc iparművészeti kirakodóvásáruk is bekapcsolódott az idén először megrendezett Budapest Essentials fesztivál programjába, így akik a rendezvény karszalagját viselik, a megjelölt standokon 20% kedvezményt is kaphatnak. Aztán hazamehetnek visszafeküdni.

18-wamp
Fotó: Szécsi István / Velvet

Június 2. Hétfő

Tényleg jó kipihenni magunkat a hosszú hétvégét megelőző hétfőre, ki tudja, mi lesz velünk egy hét múlva ilyenkor. Ha a fenti mondat megfejtése nem okozott nagy gondot, akkor menjen ma Filmklubba a Pótkulcsba, ahol Haneke: Rejtélyét adják Juliette Binoche és Daniel Auteuil főszereplésével. 

10341634 10152448578258255 7176159787755466173 n
Fotó: Facebook

Június 3. Kedd

Szemző Tibor Vágy, hogy indiánok lehessünk című kisfilmjét adja ma az M1, tőlük nem szokatlan módon viszonylag késői időpontban. Pedig a rendező kísérleti filmje Franz Kafka életének utolsó évéről, utolsó szerelméről és legjobb orvos barátjáról a maga huszonöt percében simán fogyasztható lenne normális időpontban is. A film, a maga sajátos képi eszközeivel rekonstruálja a barátság és a szerelem történetét, miközben Kafka, egyáltalán nem nyilvánosságnak szánt magánbeszélgetésein elhangzott gondolatai, érdekes okfejtései is életre kelnek, olyannyira, hogy mindjár neki is ugrik tőle az ember újra az Átváltozásnak.

Június 4. Szerda

Így hét közepére egy jó kis Tej koncertet ajánlunk levezetőnek az A38-on, hiszen "a zenekar a két fő irányelve a táncoltatás és a hangulat maximalizálása. A többnyire elektronikus alapokon nyugvó, változatos projekt zenéit Pálinkás Tamás dalszövegei támogatják meg. A zenekar sosem felejti el felköszönteni a nőket, édesanyákat a megfelelő ünnepeken. A Tej ezúttal megújult formációval, új dalokkal érkezik." Soha véget nem érő Anyák Napja ez az idei!

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87

Blogok, amiket olvasunk

A TASZ JELENTI Azt hittem, jobban járok, ha nem az autót viszem szervizbe, hanem én megyek orvoshoz.

Képzeld el, hogy 15 éve minden nap ugyanazon az útvonalon mész a reggeli csúcsban munkába, majd a délutáni dugóban haza. Újabban visszatérő fájdalmat érzel a lábadban, mikor kiszállsz az autóból.

MAI MANÓ Kép-párok #187

Kép-párok rovatunkban minden alkalommal két olyan fotót láthattok, amelyeket neves fotóművészek készítettek ugyanazon témában vagy olyat, amelyeken éppen egymás munkáira reflektálnak.

HATÁRÁTKELŐ A lakókocsis élet árnyoldalai

Gyakran olvasni, hogy „persze, mert mindig csak a külföldi élet pozitívumairól van szó”, ami mondjuk szerintem nem igaz, de nem is ez a lényeg, hanem hogy a például a furgonlakó létnek is vannak bőven nehézségei.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés