#VILÁGOM

3D nyomtatott városokat hordanak a remeterákok

bb 2014. augusztus 26., kedd 09:38

Első hallásra talán kissé furcsa a japán Aki Inomata legújabb, „Why Not Hand Over a 'Shelter' to Hermit Crabs” néven futó projectje, a művész ugyanis 3D-s nyomtatóval építi fel a különféle nemzetek építészeti sajátosságait idéző átlátszó, műanyagból készült csigaházait. Pedig annak tudatában, hogy a remeterákok kiüresedett csigaház vagy kagyló hiányában általában bármiben, akár fa, kő vagy műanyag tárgyban is meg tudják húzni magukat, már egyáltalán nem is olyan különös a tokiói művésznő elképzelése - írja a boredpanda.com.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Hitchcock hátsó ablakai csótányokra néznek

cukorka 2014. augusztus 25., hétfő 19:32

A Jurányi Inkubátorház épülete valamikor iskola volt, most a Boross Martin rendezésében, a Stero Akt és a Szputnyik Hajózási Társaság koprodukciójában bemutatott Leselkedők című előadáson viszont társasházzá vált. Boross Martin kísérletező figura, az ő színháza sosem hasonlít ahhoz, amit megszokhattunk (interjúnk a rendezővel itt). Feltételeztük, hogy Bodó Viktor társulatával egészen őrült dolgokra lehet képes, és nem is kellett csalódnunk. 

leselkedok ea 01 WEB 002
Fotó: Dömölky Dániel

Egy lakógyűlés kellős közepébe csöppenünk, de nem ám akárhol, hanem a Jurányi hátsó kertjében, fejünkön fülhallgatóval, kezünkben látcsővel (mindkettőt a helyszínen kapjuk), hiszen a színészek három emeleten, az inkubátorház ablakaiból játszanak a kertben ülő nézőknek. A közös képviselő posztját is betöltő házmesternő (Rainer-Micsinyei Nóra) az átkosból magával hozott határozottsággal vázolja az egybegyűlteknek mindannyiuk közös problémáját: mindent ellepnek a csótányok, valamit csinálni kell. Alkalmi dalra fakadások, kiborulások, valamint a házmesternőnek köszönhető lehallgatókészülék segítségével ezután megismerhetjük a lakók álláspontját a rovarkérdésről ugyanúgy, mint ahogy személyiségüket, és minden esetben nyomorult életüket is, mígnem megérkezik a csótányirtó (Kárpáti Pál), hogy rendbe tegye ezt a csótánykérdést. Persze, ahogy ez már lenni szokott, a dolog nem megy olyan könnyen neki.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Mennyire menő ötlet már egy emlékmű szuperhősöknek, nem?

bb 2014. augusztus 25., hétfő 14:40

Szerintünk az, de nem mindenki osztja a lelkesedésünket. Bulgáriában például ezentúl akár bíróság is elé is állíthatják azokat a "vandálokat", akik sorozatosan megrongálják a szovjet korszak emlékműveit - olvasható a bulgáriai orosz nagykövetség közleményében, melyben felszólítják a helyi külügyminisztériumot, hogy a jövőben hatékonyabban akadályozzák meg az efféle, számukra sértő rongálásokat Szófiában.

Szuperhősökké avanzsált szovjet katonák
Szuperhősökké avanzsált szovjet katonák
Fotó: Ignat Ignev / Wikicommons
Távolról sincs vége, olvasson még »

A legmenőbb jelenetek néha nincsenek is a forgatókönyvben

Qrator 2014. augusztus 24., vasárnap 15:16

Csodás videóval örvendeztette meg a filmbolondokat a CineFix, ami összeszedte a szerintük legjobb tíz filmes improvizációs filmrészletet. Olyan jeleneteket kell elképzelni, amikor a rendező engedékenysége folytán a színész szabad kezet kap, és maga alakítja a testbeszédét és szövegét, és ezáltal briliáns részleteket hoz létre; esetleg egy véletlen reakció sül el olyan jól, hogy benne hagyják a kész műben. A nemrég tragikusan elhunyt Robin Williams nagy mestere volt a műfajnak, őt külön ki is emelik olyan remekművek mellett, mint az Apokalipszis most, a Nagymenők vagy a Mechanikus narancs. Nézze meg a videót (találat amúgy a Gizmodóról), aztán megmutatjuk a mi verziónkat is!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Stephen Kinggel készülhetünk az őszre

Divany.hu 2014. augusztus 23., szombat 10:30

B1261590

Most, hogy idejekorán beköszöntött a vénasszonyok nyara (ha nem az volt az egész nyár), ideje újra körbenéznünk, mit érdemes elolvasni, még mielőtt ránk tör egy újabb, hidegebb esős évszak. Elsőként olyan könyvet ajánlunk, amit már mi is olvastunk, mégpedig Pőcze Flóra tollából A Moszkva tér gyermekeit. A kulturális antropológiát tanult írónő két hónapig élt a Moszkva tér hajléktalanjaival, amitől írása érdekes az pedig az, hogy "bár bevonódik, nem tudja kívülállóként, kutatóként figyelni a Moszkva téri Galeri életét, túlságosan közel kerül hozzájuk (ami minden segítő szakmában nehézségeket szokott okozni); ennek ellenére, vagy tán pont ezért jelenik meg előttünk ezeknek az embereknek a személyisége, a nehézségeik, az élethez való viszonyuk, a megéléseik, a stiklik, a drogok, és mindaz, amit nap mint nap átélnek." Ha pedig tudni szeretné, mi történt a könyv után, interjúnkban a szerző mesél erről is.

Távolról sincs vége, olvasson még »

New York és Párizs úgy hasonlít, ahogy különbözik

aa 2014. augusztus 22., péntek 19:58

Elegáns és humoros módját választotta a világ két leghíresebb és legsokoldalúbb városa előtti tisztelgésnek a francia grafikusművész, Vahram Muratyan, aki nemrég egy könyvet dobott piacra Paris versus New York – A Tally of Two Cities címmel. A nagyobb horderejű és a személyes munkák között ingázó grafikus 2010-ben töltött egy hosszabb időt New Yorkban, aminek hatására elindította Paris versus New York néven futó blogját.

Távolról sincs vége, olvasson még »

"Van a barátságnak az a foka, hogy megmondhatom a másiknak, ha már nem emberszerű"

ZZs 2014. augusztus 21., csütörtök 19:24

Pőcze Flóra még 2009-ben költözött ki a Moszkva térre, hogy az ottani hajléktalanokkal együtt élve, tanulmányozza életüket. Könyvét most új fejezetekkel bővítve adták ki újra, ebből az apropóból beszélgettünk az azóta mesterszakos kultúrantropológussal.

Miért írtad meg ezt a könyvet, nem volt elég, hogy ebből írtad a szakdolgozatodat ?

Azért írtam meg, mert a szakdolgozatomból hiányoztam. Ott a száraz tények voltak, adatok, a családi háttere ezeknek az embereknek. De az nem derült ki belőle, hogy a kutató, azaz én eközben mit csinált. Hogy én leírtam, hogy valaki leütött egy BKV ellenőrt, abból nem tudta meg a szakdolgozat vezető, hogy én erre mit léptem. Álltam? Vagy a rendőrt hívtam, vagy esetleg elfutottam? Ez azért készült, mert ebben minden benne van. Az én szemszögem, vagyis a 21 éves szemszögem.

Élethű aranyhalak a csészében, avagy így kell 3D-ben festeni

bb 2014. augusztus 21., csütörtök 09:00

Nem igaz, hogy csak a punci került a művészet fókuszába, többen láttak fantáziát a 3D festészetben is, különös tekintettel valamiért pont a halakra és a vízi világra. A téma egyik legjelesebb képviselője minden bizonnyal a szingapúri székhelyű művész, Keng Lye, aki akrilfestékkel és műgyanta rétegekkel operálva készíti háromdimenziós állatait, melyeket gyakran ábrázol műanyag zacskóba, vödörbe vagy konzervdobozba zárva – írja a festészet és a szobrászat között félúton mozgó fenomenális alkotásokról a ThisisColossal.com.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Csótányles és csupa chillout augusztus utolsó hete

Divany.hu 2014. augusztus 20., szerda 11:09

Augusztus 21. Csütörtök

Kiheverni az augusztus huszadikai mulatságot, vagy akár a B my lake nevű balatoni őrületből tér csak vissza a fővárosba a Jurányiban egy Leselkedők premier vár önre. A STEREO Akt és a Szputnyik Hajózási Társaság közös előadásában a központi téma a házat ellepő csótányok kiirtása. A Leselkedők egy zenés, vizuális alapú színházi előadás, amelyben közösen keresik a választ a kérdésre, hogy hol az igazság a kollektív bűnösség és a felelősség teljes elhárítása között.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Super Mario Marxot is bármikor elmagyarázza

Qrator 2014. augusztus 19., kedd 09:34

Ha önnek volt már filozófia órája bármilyen oktatási intézményben, tisztában van vele, hogy a legnagyobb fanatikusok kivételével mindenkit borzasztóan tud untatni. A való élettől messze álló elméletek és teóriák ütköznek egymással, valamiféle elvont dialektikát feltételeznek ebben a világban, és meg vannak róla győződve, hogy nekik van igazuk. 

Mindezt kiválóan feledteti és emészthetővé teszi a Wisecrack YouTube-csatornáján indult sorozat, a 8 Bites Filozófia (8-Bit Philosophy). Az áprilisban indult projekt rém egyszerű: ismert filozófusok legfontosabb elméleteit ültetik át Super Mario-szerű videojáték formájába, amitől úgy érzi az ember, hogy éppen 1995-ben van, egy konzol előtt ül, csak épp a kis bajszos fickó helyett a nagyszakállast, Karl Marxot irányítja az osztályharc küzdelmei felé. Marx mellett persze más nagy nevek is megjelennek az eddigi kilenc videóban, így Platón, Zénón, Descartes, Kant, Hegel, Kierkegaard, Nietzsche és Sartre tanai is feldolgozódtak videojátékként, szóval ha annak idején elege volt a filozófiai rizsából, most garantáltan megszereti azt!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Könyv interaktív árnyjátékkal, nem csak gyerekeknek

Becca 2014. augusztus 18., hétfő 09:25

Motion Silhouette (Mozgó körvonal) interaktív japán gyerekkönyvet Megumi Kajiwara és Tathuhiko Nijima készítették. Amiért különleges: nem a szöveg a lényeg, hanem a könyvbe épített árnyjáték. A szétnyitott könyv lappárjai közt ugyanis különleges formák várják, hogy megvilágítás hatására ilyen vagy olyan értelmezésben részei lehessenek a történetnek: ami az egyik oldalpáron fa lesz, az ágai közt röpködő madarakkal, a másik oldalpárra vetülve már a városra lecsapó vihar villámaként látszik majd. Innentől már csak a gyerek és az ön képzelete szab határt, hogy mit lát(nak) bele az oldalon lévő rajzokba, és a köréjük vetülő árnyakba. És mivel az árny mozgását ráadásul a megvilágítás szögének változása határozza meg, így lehetőség van arra is, hogy a madár berepüljön a kalitkába, vagy a pillangó fennakadjon a pókhálón.

A könyvvel nem csak a gyerek fantáziáját mozgathatja meg, de játékosan fejlesztheti a gondolkodását is. A könyvet – amit csak rendelésre gyártanak – ehhez képest szinte egészen kedvező áron szerezheti be: 6000 japán jenért, azaz körülbelül 13 500 forintért.

A kiadványnak van előzménye is: a Silhouette, ami szintén nagyon klassz darab. Ebben is különálló, egymástól teljesen független képek segítségével játszadozhat mozgó árnyékokkal.

 

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Távolról sincs vége, olvasson még »

A Moszkva tér gyermekei

ZZs 2014. augusztus 16., szombat 21:07

Fotó: Libri
Fotó: Libri
Fotó: Libri

Pőcze Flóra kulturális antropológiát tanult, ezért úgy döntött, természetes közegükben tanulmányozza a hajléktalanokat. Azaz együtt fog velük élni. Tette is mindezt két hónapon át, meg is írta élményeit. Most a Libri gondozásában már második kiadásánál tart, három új fejezettel bővítve.

A könyv kiindulási alapja, hogy a kulturális antropológiában használt résztvevő megfigyelés  során gyűjt információkat a kutató az adott közösségről. Pontosan ezt tette Pőcze Flóra. Azaz lement a Moszkva térre, és ott élt két hónapig az ottani hajléktalanokkal. Az ő szubjektív érzésein át meséli el, milyen volt velük élni, milyenek azok az emberek, akik mellett elrohanunk, sőt el is húzódunk, hisz gyakran büdösek, részegek, és motyogva pénzt kunyerálnak.

Pont emiatt érdekes a könyv: hogy bár bevonódik, nem tudja kívülállóként, kutatóként figyelni a Moszkva téri Galeri életét, túlságosan közel kerül hozzájuk (ami minden segítő szakmában nehézségeket szokott okozni); ennek ellenére, vagy tán pont ezért jelenik meg előttünk ezeknek az embereknek a személyisége, a nehézségeik, az élethez való viszonyuk, a megéléseik, a stiklik, a drogok, és mindaz, amit nap mint nap átélnek.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A wifi-jel szép, színes és szövevényes

aa 2014. augusztus 16., szombat 12:59

Az építészetet és interaktív formatervezést hallgató Luis Hernan a napokban debütált látványos, Digital Etheral névre keresztelt multimédiás projectjével. A dizájner a Kirlian mobilalkalmazás segítségével fejlesztett ki egy eszközt, ami képes érzékelni a wifi hálózatok erősségét - ebben még nem is volna semmi különös, ha a jeleket színes LED-ek használatával nem fordítaná le és tenné láthatóvá – írja az elsőre ijesztően túlbonyolítottnak tűnő munkáról a gizmodo.com.

Ha ilyet lát, akkor csak a Wi-fi jel kering ön körül
Ha ilyet lát, akkor csak a Wi-fi jel kering ön körül
Fotó: digitalethereal.com
Távolról sincs vége, olvasson még »

Boldogság, gyere haza!

hv 2014. augusztus 15., péntek 15:57

A boldogság kék madara

Augusztus 7-én nyílt, és egészen szeptember 5-ig megtekinthető a budapesti Szupermarket Galériában Szombat Éva és Vida Vera kiállítása Boldogság címmel, amely kifigurázza és új kontextusba helyezi az önsegítő könyvek, szépirodalomnak álcázott közhelygyűjtemények, ostoba ál-pszichológai elméletek, és a giccskultúra elemeit. Az apró galériába belépve azonnal jobb kedvünk lesz, hiszen minden kék, ciklámen, arany és rózsaszín, a falakat delfinek, macskák, vigyorgó lányok és kézzel írt szövegek borítják. „A kiállítás a boldogság megértésére, értékelésére, felfedezésére valamint megtartására született. A népszerű témakört nagy kijelentésekkel és a mindennapjainkban egyszerűen alkalmazható gyakorlatokkal járjuk körbe.” Így a bevezető, a látogató pedig elengedi magát, és felül a boldogság kisvasútjára.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Fesztiválról fesztiválra kallódhatunk a héten

Divany.hu 2014. augusztus 14., csütörtök 18:58

Augusztus 14. Csütörtök

Úgyis tudjuk, hogy mindenki a Szigeten van, éppen ezért szólunk, hogy nem ám csak a bulizásról szól az egy hét együttlét, hanem másról is, ebben az esetben a történelemről. Mivel az új tankönyvek a hírek szerint is igen furcsán értelmezik az általunk ismert vagy alig ismert történelmet, esetleg jól jöhet a Tényleg Sziget Sátor, ahol ma kettőtől például "A finnugor rokonság és a cselszövő Habsburgok"-ról lesz beszélgetés, de akinek ez az időpont túl korai az héttől arról kaphat felvilágosítást, mi is az az összeesküvéselmélet. "Baloldali, és jobboldali történelemértelmező összeesküvés-elméletek, kialakulásuk, működésük, hatásuk" - értik, elég izgalmas beszélgetésnek tűnik...

Augusztus 15. Péntek

Ha valaki azt képzelné csak a Sziget van augusztusban, hát nagyon téved. Ma kezdődik ugyanis a a Bor, mámor... Bénye - Fesztivál az erdőbényei kertekben. Igen, ez ismét inkább a kultúráról szól, semmint a céltalan lerészegedésről, dehát bizonyos kor után ez talán már természetes. "A Tokaji borvidéken a híres borok és a szeretett zempléni ízek mellett 16 helyszínen 45 koncerttel, tematikus sétákkal, író- olvasó találkozókkal, túrákkal és beszélgetésekkel is várják idén augusztusban az Erdőbényére látogatókat a borászok. Idén a tematikus séták teszik még változatosabbá a programot: a Történelmi sétán elénk tárul a Tokaj-Hegyaljai mezőváros élete a 16-19 század között, kiderül, hogy városi polgárok vagy jobbágyok lakták-e Erdőbényét és fény derül Szepsi Laczkó Máté legendájára is. A kulturális programoknak, koncerteknek, beszélgetéseknek és műhelyeknek is a borászok kertjei adnak otthont, 16 kertben kis pódiumon lépnek fel a zenészek, a diófa árnyékában a kiadós beszélgetések alatt készülnek a borokkal harmonizáló fogások miközben a gyerekek a számukra kialakított kertekben játszanak egymással." Persze, ez nem jelenti, hogy nem lesznek koncertek, fellép az Egy Kiss Erzsi Zene, Budapest Akusztik Band, vagy a Szabó Balázs Trió, sőt még a KalapKabát győztes Tükezoo is, de a jazz, a világzene és a népzene rajongói is megtalálhatják számításaikat!

mg 01
Fotó: Martiskó Gábor / Dívány

Augusztus 16. Szombat

És még mindig a vidék, hiszen ma Ricchi e Poveri koncert lesz a Kaposfesten! Igen, ők azok, akik megadták nekünk a Mamma Maria című örökzöldet, vagy ha nem is nekünk, hát a szüleinknek. Így célszerű vagy őket leküldeni Kaposvárra vagy nekünk lemenni, ha lázba hoz az ilyesmi. Ha anyuék lementek, nekünk sem kell otthon maradni, mivel ma Goa Picnic lesz a wndrlnd szervezésében a Margitszigeten. "A nappali buli fénypontja az Olaszországból érkező Shyisma lesz, aki üstökösként feltörő progresszív producer, frenetikus basszusokkal megspékelt álom utazás várható." Boccs. 

Augusztus 17. Vasárnap

Ha anyuék mégsem mentek Ricchi e Poverire, akkor még mindig el lehet őket küldeni ma Szentendrére, ahol a Szentendrei Teátrum ma fél kilenctől Csákányi Eszter: Akit az istenek szeretnek című önálló estjét adja a Ferenczy Múzeum udvarán. A zseniális hangulatú előadásról mi is írtunk, ajánljuk mindenkinek, aki szeretné megérteni a nőket, sőt azoknak a nőknek is, akik szeretnék megismerni saját magukat. 

6M6C2551
Fotó: Takács Attila

Augusztus 18. Hétfő

A Pótkulcsban ma este David Yengibarjan szóló accordion improvizációit hallgathatják meg a vájt fülűek. A jereváni születésű zenész a dzsessz tanszakon tanult hangszerelést és zeneszerzést, majd kiváló tangóharmonikás lett belőle, ebből ad most ízelítőt Budapesten este nyolctól. Javasoljuk, előtte vacsorázzanak egy jót valahol, hátha kivételesen nem szakad önökre az ég.

Augusztus 19. Kedd

Lehet csak a nosztalgia beszél belőlünk, de ahol Európa Kiadó koncert van, arról mi általában megemlékezünk. Ma a Kobuci kert ad helyt a jeles eseménynek, persze csak akkor, ha ön nem utazik szívesebben Bécsbe. Bécsbe menni nemcsak azért jó, mert esetleg a hazai 3 darabos iskolatáska-felhozatalnál többet találhatunk az ezek szerint még mindig nyugatnak számító országban, hanem azért is, mert Cat Video Festival lesz, ha esetleg unná a hazai rendezvényeket, ráadásul ingyenesen! A fesztivál a mindennapi élet rövidfilmjeit mutatja be a világ minden részéről, legyen szó sportokról, zenéről vagy bármi másról.

Augusztus 20. Szerda

"Tavaly igazi hiánypótló elektronikus zenei fesztivállal jelentkeztek a szervezők: a három napos B my lake  soha nem látott LineUppal várta a zene szerelmeseit - techno, tech house, minimal, electro, mindezt a Balaton közvetlen partján! Idén sem lesz másképp, csak megtoldják még egy nappal." - kell ennél több? Ja, igen. Hogy ne essen az eső! A B my lake amúgy azért is menő fesztivál, mert nem lopja el az embertől a hétvégét, hiszen 18-tól 22-ig tart. Alkotmányunk ünnepén, azaz ma Andrey Pushkarev, Barem, Calyx&Teebee, Derrick May, Dinky, Dirtyphonics DJ W!ld, dOP, Firebeatz, Gregor Tresher, Henrik Schwarz,

Hot since '82, Marek Hemmann, Michael Mayer, Levon Vincent, Nina Kraviz, Oliver Schories, Pillowtalk, Sanfranciscobeat, Scuba, Stephan Bodzin és a Tale of us hallható.

Önarcképsorozat arról, hogyan fal fel az Alzheimer

aa 2014. augusztus 13., szerda 18:39

Az elmúlt években New Yorkban és több nagyvárosban is kiállították a londoni származású festő, William Utermohlen 1996 és 2007 között készített szívszorító sorozatát. A művész saját szellemi leépülését örökítette meg önarckép-sorozatán, miután 1995-ben Alzheimer-kórt diagnosztizáltak nála.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Hajdu Szabolcs Délibábja Fabricius Sintérjével együtt debütál Torontóban

Divany.hu 2014. augusztus 13., szerda 12:18

A Torontói Nemzetközi Filmfesztivál szeptember ötödikén kezdődő progjamja már hivatalos, eszerint nemcsak  Hajdu Szabolcs új filmjét, a Délibábot mutatják be a „Contemporary World Cinema” kategóriában, de Fabricius Gábor rövidfilmjét, a Sintért is levetítik a Short Cuts című válogatásban.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Mi történik, ha a vasútmániást keresztezzük a Trónok harca-rajongóval?

Qrator 2014. augusztus 12., kedd 18:22

Vannak teljesen elborult Trónok harca rajongók, és van az a szint, amit Michael Tyznik képvisel. A Guardian számolt be róla, milyen őrületes ötlete támadt a grafikus-designernek: megrajzolta Westeros kontinensének vasúti térképét. A világ nagyvárosainak metrótérképeire emlékeztető alkotás a lap szerint felhívja a figyelmet, hogy nem a sárkány az egyetlen gyors közlekedési eszköz a fiktív világban, hanem van vasúthálózat is. Akadnak persze rejtett poénok is, pl. Harrenhal romos várának is van állomása, bár oda azt írta a készítő, felújítás alatt van, itt nem állnak meg a szerelvények. A térképet nyomtatásban is meg lehet venni itt, de a Flickren is megtekinthető (bár ott nem csak egy kontinens, hanem George R. R. Martin egész univerzuma. Vagyis annak vasútjai).

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 

Robin Williams világa: 9 vallomás az elhunyt színészóriástól

Steiner Kristóf 2014. augusztus 12., kedd 13:35

Jó reggelt Vietnám. Holt költők társasága. A halászkirály legendája. Hook. Mrs. Doubtfire. Csupán néhány filmcím, amelyeken generációk nőttek fel. Robin Williams mindannyiunknak kicsit olyan volt, mint egy távoli nagybácsi, aki ha hírt ad magáról, egyszerre nevettet meg és csal könnyeket a szemünkbe. Ám a nagybácsiért at utóbbi években sokat aggódhattunk: nyíltan beszélt drog és alkoholproblémáiról, fáradtnak, fásultnak tűnt, és láthatóan nem érezte jól magát a szerepében - mint Robin Williams. Feltételezett öngyilkossága számunkra ugyan óriási tragédia, de – tőle származó idézetekből egy csokorba szedett – szavait olvasva bizonyos vagyok benne: Dzsini végre szabad.

Mutassa meg a műanyag kajakon a csiklót!

bb 2014. augusztus 11., hétfő 21:11

Míg a pénisszel való tavaszköszöntés és az óriásméretű falloszokkal való pózolgatás egyáltalán nem probléma Japánban, addig a női nemiszerv közszemlére tételét igencsak sértőnek találják a furcsábbnál-furcsább szokásokban gazdag országban. Az utóbbi időben azonban egyre többen hangot adtak elégedetlenségüknek, miszerint jól láthatóan kettős mérce áll fenn pénisz és a vagina esetében.

A  nők mutogatási egyenjogúságának nevében a 42 éves japán művész, Megumi Igarashi jó ötletnek tartotta, hogy kinyomtassa saját szeméremajkainak 3D-s mását, majd kajakot készítsen belőle – írja spoon-tamago.com a rokudenashi-ko (good-for-nothing-kid) álnéven is dolgozó művészről, akit kajakja miatt szeméremsértés miatt letartóztattak Tokióban.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Cigisminkkel a dohányzás ellen

aa 2014. augusztus 10., vasárnap 09:19

A sokkoló dohányellenes kampányok sosem rejtik véka alá mögöttes üzenetüket. A több millió eurós költségvetésű, könyörtelenül hátborzongató reklámok mögött profi marketing- és grafikus csapatmunka áll, akik egészségi állapotra vonatkozó statisztikák nélkül is képesek érzekeltetni a dohányzás káros hatásait. Világszerte egyre szigorodnak a dohányzásellenes szabályozások, most összegyűjtöttük a leglátványosabb cigiellenes kampányfotókat, amik szintén jócskán megszaporodtak az elmúlt években.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Tudja, hogy kik szemetelik tele a postaládáját?

aa 2014. augusztus 9., szombat 20:05

A Londonban élő spanyol származású fényképész, Cristina De Middel 2012-ben szerzett magának hírnevet azzal, hogy egy nagyon szerethető sorozatot lőtt az 1967-es zambiai űrprogram afronautáiról. Az 1975-ös születésű művész Dél-Afrikai projektjét a kritikusok is elismerték, megkapta többek között a Deutsche Börse Photography díjat valamint az International Center for Photography Infinity díját is az elmúlt évben. Ez terelte a figyelmet egy korábbi munkájára, a Poly-Spam sorozatra: ez azokat mutatja be, akiket mindannyian ismerünk, de sose látta még őket senki. Íme, ilyen a repülőgépszerencsétlenség miatt gazdátlanul maradt milliók lenyúlásához segítséget kérő afrikai banki alkalmazott, a férjétől örökölt vagyon külföldre csempészéséhez segítséget kérő orosz özvegy, vagy a rákban haldokló amerikai üzletasszony.

Távolról sincs vége, olvasson még »

15 éve nem születnek világmegváltó filmek

aa 2014. augusztus 9., szombat 09:09

Az 1999-es évet a mozik utolsó nagy évének tekinti az Esquire.com, amit azzal magyaráz, hogy épp ebben, az új évezred előtti évben mutattak be olyan - ma már kult-, akkor kifejezetten forradalminak számító - filmeket, mint a Harcosok klubja, a John Malkovich menet, a Mátrix, a Magnólia vagy az Ideglelés – The Blair Witch Project. Akkor egyszerűen csak szuperek voltak, ma már tudjuk, mind drasztikus változásokat jósoltak és idéztek elő a filmművészetben.

Listavezető filmek 1999-ben ( bal ) és 2014-ben ( jobb )
Listavezető filmek 1999-ben ( bal ) és 2014-ben ( jobb )
Fotó: Box Office Mojo
Távolról sincs vége, olvasson még »

A [csend] úgy ráz meg, hogy észre sem vesszük

hv 2014. augusztus 8., péntek 19:39

Csend és kiáltás

A hazai gyakorlatban szokatlan [csend] – Egy Holokauszt-kiállítás címmel nyílt tárlat júliusban a budapesti Ludwig Múzeumban. A Holokauszt-emlékévet számos elhibázott ideológiai és politikai döntés és sajtóbotrány övezi. Az elhallgatást, a traumát, a tanúságot és a jelenig erő múlt koncepcióját középpontba állító kiállítás termeiben sétálva ebből szerencsére mit sem érezni. A kurátor Timár Katalin biztos kézzel válogat a kortárs magyar és kelet-európai művészet alkotásaiból, hogy végül olyan egészet hozzon létre, amely okosan vezeti át a jelenből a múltba a látogatót, miközben egy pillanatig sem állítja, hogy a kettő nem egy és ugyanaz.

A közvélekedéssel szemben a kurátor feladata nem csupán az, hogy közös térbe helyezzen különféle műtárgyakat. Az elsődleges cél egy "szellemi sorvezető", elméleti alap megteremtése, amelyhez hozzárendelhetők alkotók, életművek, jelenségek. A [csend] kiállításban mindez együtt van: a figyelmes látogató elég pontos elméleti képzést, és sokféle művet kap ahhoz, hogy rájöjjön, miért beszélnek sok helyen a Holokauszt ábrázolásának lehetetlenségéről.

A 20. század legnagyobb traumái között számon tartott népirtás után a képzőművészet mellett az irodalom és a zene is önértelmezési válságon ment keresztül. Világossá vált, hogy a korábban megszokott technikák nem működnek egy felégetett világ romjain. Hogyan lehet elbeszélni, elmesélni, leképezni azt, amire nincsenek szavak?

Távolról sincs vége, olvasson még »

Keresztény rendőr kontra erkölcstelen csepűrágó

LS 2014. augusztus 7., csütörtök 20:21

Pszichoterápia tömegek előtt – így lehetne összefoglalni azt az ámokfutást, amit Máté Gábor és Horvai István 2003-ban végzett diákjai rendeznek évről-évre. Egy darabig Zsámbékon, később a Jurányiban mutatják meg, milyenek ők valójában.

Az alkalmi társulat, az AlkalMáté Trupp tagjai minden év júliusában összegyűlnek, és kivesézik egyikük életet. A hangsúly azon múlik, mit mesél el a főszereplő magáról, mennyire engedi be az életébe a többieket. Száraz Dénes nem is vett részt a róla szóló előadásban, ennek ellenére sokkoló volt látni életének ilyetén feltárulkozását.

Nem így Gál Kristóf, aki ugyan hét éve nem játszik már, inkább a bűnt üldözi, júliustól pedig az ORFK sajtóügyletese. Ennek ellenére évről-évre visszatér erre az időre, és újra színésszé válik.

Távolról sincs vége, olvasson még »
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87

Blogok, amiket olvasunk

A TASZ JELENTI Azt hittem, jobban járok, ha nem az autót viszem szervizbe, hanem én megyek orvoshoz.

Képzeld el, hogy 15 éve minden nap ugyanazon az útvonalon mész a reggeli csúcsban munkába, majd a délutáni dugóban haza. Újabban visszatérő fájdalmat érzel a lábadban, mikor kiszállsz az autóból.

MAI MANÓ Kép-párok #187

Kép-párok rovatunkban minden alkalommal két olyan fotót láthattok, amelyeket neves fotóművészek készítettek ugyanazon témában vagy olyat, amelyeken éppen egymás munkáira reflektálnak.

HATÁRÁTKELŐ A lakókocsis élet árnyoldalai

Gyakran olvasni, hogy „persze, mert mindig csak a külföldi élet pozitívumairól van szó”, ami mondjuk szerintem nem igaz, de nem is ez a lényeg, hanem hogy a például a furgonlakó létnek is vannak bőven nehézségei.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés