#VILÁGOM

Ijesztő autómosó és hullámzó tenger, avagy mire jó a szivacsnudli és a plexicső

aa 2014. október 21., kedd 15:41

Eszelős installációval rukkolt elő a Les Astronautes formáció három dizájnere, Gabrielle Blais-Dufour, Robin Dupuis és Alexandre Hamlyn, akik az Észak-Amerikai kontinens egyik legidősebb városának, Quebec Citynek a központjába építették meg legújabb látványelemüket – számolt be róla a contemporist.com. A „Delirious Frites” néven futó rózsaszín és narancssárga színekben pompázó nudlik puha szivacshengerekből készültek, és leginkább valami pszichidelikus autómosóra emlékeztetnek.

Modern ötletekkel dobják fel a történelmi városrészt Kanadában
Modern ötletekkel dobják fel a történelmi városrészt Kanadában
Fotó: Les Astronautes
Távolról sincs vége, olvasson még »

Kapitány Ivánnak kommersz az ízlése

maze 2014. október 20., hétfő 19:48

A Legyen a feleségem című vígjáték nem egy film, hanem bulvárdarab a Játékszínben, Kapitány Iván rendezésében, aki először állított színpadra színművet. A bemutató előtt többek közt erről is beszélgettünk vele - meg arról, hogy filmrendezőként ő is vár válaszokat a Filmalaptól, és szerinte az eddig elkészült filmek önmagukban semmit nem mondanak el annak a működéséről.

Honnan jött az ötlet, hogy színházban rendezz?

Régóta szerettem volna már, de a filmes, tévés elfoglaltságok mindig elsodorták a lehetőséget, valahogy azok eddig mindig fontosabbak voltak. A Játékszínben is sok szó esett már ilyesmiről, ahol gyakran megfordulok, mivel itt játsszuk a Beugrót. Most egy véletlen folytán úgy alakult, hogy kaptam egy felkérést erre a darabra. Kérdezték, hogy ráérek-e ekkor és ekkor, azonnal igent mondtam, bár csak annyit tudtam, hogy egy angol vígjátékról van szó, gondoltam, abból nagy baj nem lehet. Utána elolvastam a darabot...

Volt vele bajod? 

Igen, őszintén megmondom, nem volt annyira jó az alapanyag. Egy sitcom-író írta, akiről nem sikerült túl sok mindent kiderítenem. Végül aztán Búss Gábor Olivért kértem meg dramaturgnak, aki az Üvegtigris írója, és ő egy picit más felfogású darabot írt belőle, mint az eredeti. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Soha nem nézett még meg ilyen gyorsan kiállítást

Qrator 2014. október 20., hétfő 15:24

Az antik bölcsesség ugrik be az embernek, ha megnézi a litván-amerikai Žilvinas Kempinas műcsarnokbeli kiállítását, ami igazán gyorsan fogyasztható, mivel kettő installációból áll össze. A most épp ürességtől kongó Műcsarnokban állították ki két művét Ötödik fal (Fifth Wall) címmel. Az ember rögtön belépéskor megláthatja az egyiket, a Forrást: egy pofára ejtett ventillátor hullámoztat szalagokat, a kinetikus cucc pedig valósággal megbabonázza a szemlélőt.

Távolról sincs vége, olvasson még »

"A Játékszínben lehet bohóckodni, aztán meg megyünk vérdrámázni a Macbeth-be"

maze 2014. október 19., vasárnap 15:27

Balsai Mónival a Játékszín büféjében beszélgettünk a kamélonságról és az exhibicionizmusról és új, színpadi karakterszerepéről. A színésznő a Legyen a feleségem című darabban debütált Oroszlán Szonjával, Kovács Patríciával és Nagy Sándorral, Kapitány Iván rendezésében. Utána a Machbeth jön anyaszínházában, de ahhoz, hogy rókatündérként láthassuk, még februárig várni kell.

Bár most lesz bemutatód a Játékszínben, mégis azzal kezdek, hogy mi van a Liza, a rókatündér című filmmel, amiről közel egy éve nyilatkoztad nekünk, hogy már mindjárt készen van, mi meg azóta is várjuk

Úgy volt, hogy november végre bemutatjuk, de most a február tűnik reálisnak. A film készen van. Ez inkább forgalmazói döntés volt, ami mögött marketingszempontok is állnak.

Ettől függetlenül láthattunk újdonságban, például A berni követ című tévéfilmben (kritikánk róla itt). Idén nyáron forgattál?

Most forgatok Tilla készülő filmjében, ami elvileg tavasszal kerül mozikba. Miután itt bemutattuk a Legyen a feleségem című darabot, hétfőn Horgas Ádám rendezésében kezdődik a Macbeth olvasópróbája. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Joan Miró mert pöcsöt rajzolni a plakátra

Qrator 2014. október 19., vasárnap 11:03

Katalán nagyágyú most az igazi sztár Bécsben, mivel az Albertinában Joan Mirónak, a spanyol (de még egyszer szögezzük le így aktuálisan: katalán) képzőművésznek rendeztek Földtől az égig címmel életmű kiállítást. Mirót lehet gyerekesnek nevezni és lehet megszállottan imádni, de egy biztos: a kiállítást olyan osztrák profizmussal rakták össze, hogy az utóbbi halmazba tartozók is találnak benne élvezetet. Bónusz: ha már ott jár, nézze meg ugyanott a Monet-tól Picassóig című állandó kiállítást is, ami a Batliner-gyűjteményen alapul, és nekünk szintén nagy élmény volt.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A Senki szigete kedves blöff a fővárosról

cukorka 2014. október 18., szombat 13:30

Talán az a kulcs, hogy azonnal át kell adni magad a hangulatának. Nem szabad túl sokat gondolkozni, mert akkor nagy a baj. Török Ferenc valami ilyesmit csinálhatott, amikor Senki szigete című új filmjében összeeresztette az Éjszaka a Földön Winona Ryder alakította vagány kis taxisofőrcsaját egy éteri tekintetű, ám hamiskásan csengő királylánnyal és egy százezer wattos mosolyú álompasival, majd kreált köréjük egy valóságosnál sokkal szebb színekben tündöklő Budapestet.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Terhességi teszt, babkonzerv és Playboy filcből varrva

Edicsek 2014. október 18., szombat 10:13

Lucy Sparrow művészete igencsak nem hétköznapi. Hét hónapot töltött azzal, hogy filcből egy konkrét sarki fűszeres egész árukészletét megvarrja élethűen, majd kiállítsa - persze egy üzlethelységet bérelve neki, mintha valódi bolt lenne. Az egész projektet a Kickstarteren kezdte, és ő sem hitte, hogy ekkora sikere lesz. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Én is kihasználtam őket, akárcsak a kuncsaftjaik

ZZs 2014. október 17., péntek 12:52

Amatőrként kapott főszerepet egy nemzetközi filmben Farkas Franciska, aki a Viktória - A zürichi expressz című filmben egy Svájcban futtatott roma prostituáltat kellett megformálnia. A filmről írott kritikánkatitt olvashatják, a főszerepet alakító fiatal roma amatőr színésznővel, Farkas Franciskával a szerepről, a cigánysághoz való viszonyáról és persze ő magáról beszélgettünk.

Kicsoda Farkas Franciska valójában? Szociális munkás? Újságíró? Jeltolmács? Modell?

Ezek időszakok, mindegyik voltam egy kicsit. Színészkedéssel kezdtem, majd más irányt vett az életem. Jött a modellkedés és a szociális munka párhuzamosan. Ezután jeltolmács képesítést szereztem, és aztán megint csak úgy alakult a helyzet, hogy nem találtam munkát. Akkor indult egy ösztöndíjprogram, hogy újságíró képesítést lehet szerezni, eközben pedig dolgoztam.Voltam pultos, szobalány, partiszervező, és közben végig túlélő. Ezért van az, hogy sok mindent csináltam egyszerre.

 Jelentett bármilyen hátrányt, munkakeresés közben, hogy roma?

A modellkedésnél előfordult, hogy túl erősnek találták a karakterem egyfajta munkához, máskor meg épp ellenkezőleg, amikor kifejezetten autentikus karaktert kerestek, ahhoz nem voltam eléggé autentikus. Egyébként pedig már nem nagyon emlékszem ilyenekre, kitörölte őket az agyam. Vagy csak egyszerűen más körökben mozgok.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Más tárgyak, más történetek a Lövölde téren

Dívány.hu 2014. október 16., csütörtök 18:43

Pop-up múzeum és kiállítás a Néprajzi Múzeum új, külső helyszínén a Nyitva! Fesztivál keretében. Tárgymutató, ahol minden hang számít.

Tárgymutató és állatsimogató

A magyarországi múzeumi gyakorlatban egyelőre szokatlan megoldást választott a Néprajzi Múzeum és a MaDok-program, hogy láthatóvá tegye magát a város terében. A Nyitva! Kiadó Üzletek Fesztiválja keretében a Lövölde téren nyitottak pop-up kiállítóteret, ahol október 18-ig látható a Tárgymutató című kiállítás jelenkori tárgyakkal, és sok történettel. A Néprajzi Múzeum weboldalán 2013 januárjától olvasható A hónap kortárs műtárgya című online sorozat: repülőgépablak, molinótáska, kindertojás figura, szandál, biciklitároló, fotel, makett, csizma, öngyújtó, építőjáték, pulóver, kávésdoboz, tálca, graffitis faldarab, műanyagkatona, lámpa, habverő, pisilő és szappantartó. A legfontosabb tárgyszavak: a fogyasztói kultúra, a társadalmi szolidaritás, a szubjektív és a társadalmi emlékezet, az utazás, az elvágyódás és a kivándorlás, a rendszerváltás, a háború, a nemzeti és a szexuális identitás és másság.Az eddig csak virtuálisan olvasható sorozat a számos múzeumban létező, kissé avítt és elcsépelt „hónap műtárgya” kategóriáját frissíti fel, mai emberekre, mai tárgyakra és mai történetekre hangolva. A sorozat és a koncepció kitalálója, a Tárgymutató kurátora Frazon Zsófia muzeológus – aki nem mellesleg az utóbbi évek egyik legfontosabb múzeumi szakkönyvét is jegyzi – tíz éve indította el a MaDok-programot, amely más múzeumokkal együtt a jelenkori társadalom kérdéseit, problémáit vizsgálja.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ezen a héten elég, ha csak koncertekre jár

Dívány 2014. október 16., csütörtök 13:06

Ezen a héten rengeteg olyan koncertre mehet, amik az év nagy dobásának számítanak. Jön Nina Hagen, Kylie Minogue, a Caribou, az OFF! és St Vincent is fellép. De akár új házikedvencet is beszerezhet vagy kortárs galériákba mehet. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Egy középiskolásoknak kötelező Oresztész

cukorka 2014. október 15., szerda 17:40

Sose gondoltuk volna, hogy pont egy görög dráma lesz az őszi színházi évad első olyan darabja, ami őszintén elégedett mosolyt csal az arcunkra. Pedig a Radnóti Színház Oresztész című előadása, nemcsak az ókori görög drámákba vetett hitet adja vissza, hanem akár az egész hozzáállásunk megváltoztathatja a témához. Horváth Csaba rendezése úgy közérthető, hogy tragikus és vicces is egyben, amit a rendezők akkor sem mindig használnak ki, ha ordítva kínálkozik. 

Euripidész zsenialitása ugyanis nem abban rejlik, hogy jól tudott bánni a szavakkal, hanem abban, hogy olyan örökérvényű igazságokat vetett papírra, amik közel 2500 évvel később is teljesen érvényesek, és ha valaki tud olvasni a sorok között, az ezt könnyedén észre is veheti. Horváth Csaba rendező-koreugráfus a jelek szerint tud, ráadásul mozgásszínházas elemekkel tarkítva mutattatta be Élektra bátyjának történetét. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Bringás korszellem, magyar akcentussal

hv 2014. október 14., kedd 11:16

Berlin után most Budapesten látható a BalkanTango bringás dizájnkiállítása, a Velofetish.

Fétis extrákkal

Alig van tárgy, amely szélesebb rétegeket mozgatna meg jelenleg Budapesten, mint a bicikli, amely egyszerre használati tárgy, közlekedési eszköz, kiegészítő és státusszimbólum is lehet. Idén tavasszal a Collegicum Hungaricum Berlinben rendezték meg a Velofetish című kiállítást, amely most a Nyitva! Kiadó Üzletek Fesztiválja keretében Budapesten, a Gerlóczy kávéház tőszomszédságában látható. A kiállítást jegyző, Berlinben, Baselben, Budapesten és Isztambulban is otthonosan mozgó Füsun Ipek és Liptay Bálint a Balkantango nevű, biciklialkatrészekből újrahasznosított kiegészítőket, dizájntárgyakat gyártó céget vezetik, tehát maguk is tagjai a biciklis fétisklubnak. A kiállítás anyagából kiderül, hogy nagyon ismerik a biciklis kultúrát, legyen szó fősodorbeli, vagy egészen alternatív, underground kezdeményezésekről, programokról, alkotókról.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ide jutottak a Twin Peaks szereplői a sorozat után

bb 2014. október 13., hétfő 15:05

Bejött a tippje azoknak a Twin Peaks rajongóknak, akik hónapok óta csak arról hajlandóak posztolni a közösségi oldalakon,hogy a sorozat hamarosan folytatódni fog, a héten ugyanis bejelentették: David Lynch negyed évszázad után ismét belevág a Twin Peaks rendezésébe. A welcometotwinpeaks.com értesülései szerint a 68 éves rendező és Mark Frost forgatókönyvíró a Showtime csatornával szerződtek le egy kilenc epizódos évadra, amit várhatóan 2016 januárjától kezdenek majd el vetíteni. A történet a jelenben játszódik majd, de szorosan kapcsolódik a második évad történéseihez, a készítők pedig beleszövik az elmúlt 25 évet is. Persze, nem is nagyon tehetnek mást.

Sajnos a stáblistáról még nem szivárogtak ki konkrét információk, de állítólag több ismerős karakter is feltűnik majd az új részekben. Addig is nézze meg a hajtás után, hogyan alakult a karrierje a legendás sorozat szereplőinek és készítőinek az elmúlt években!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Minden van, mégsincs semmi

hv 2014. október 10., péntek 14:25

Kiállítás a hétköznapok furcsaságairól, a furcsaságok hétköznapjairól, hibákról és véletlenekről a Latarka Galériában.

Mi minden van

Kicsit nehezen jutunk be a híres Platán Galériával egy helyen található Latarka Galéria alagsori kiállítóterébe, de amikor mégis sikerül megugrani, már örülünk, hogy küzdöttünk érte. Ars poeticája szerint a Latarka olyan alternatív kiállító helyiség, mely a Lengyel Intézeten belül és annak támogatásával lehetőséget nyújt fiatal hazai és külföldi alkotók szélesebb közönség előtti bemutatkozására. A Minden van című kiállítás mindössze három kis teremből áll, de éppen elég munkát találunk a kiállításban ahhoz, hogy indokolt legyen a címválasztás is.

A “minden van” különféle emlék-és vágyképeket kezd el működtetni, a mindenki megvantól a minden megvan felé – hisz ha minden van, nincs semmi ok a szomorúságra. A kiállított alkotásokból azonban világos lesz, hogy az értékkapcsolás korántsem feltétlenül pozitív. A minden megvan gyakran éppen az ellenkezőjét jelenti – semmi nincsen. Nincs meg, nem létezik, vagy ami mégis, az nem lehet a minden. A galéria honlapján olvasható kurátori leírás szerint a cím a már-minden-van beletörődése és a még-minden-lehetséges bizakodása mellett egy olyan szemléletet sugall, amiben abszolút kíváncsiság rejlik a legjelentéktelenebb részletek iránt is.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Jöjjön velünk ingyen moziba!

Dívány 2014. október 10., péntek 09:31

Október 12-én, vasárnap este 7-kor vetítik a Cirkóban a Lavina című svéd filmet, melyre 45 ingyenjegyünk van. És hogy miért érdemes eljönni rá? Mert a vetítés után a Dívány pszichológusával, Kuna Gáborral beszélget majd Gyárfás Dorka újságíró - és persze a nézők közül is bárki, akinek kérdése volna. A film sztorija mindössze annyi, hogy egy jómódú család elmegy síelni az Alpokba, de fenn a pályán, az ebéd fogyasztása közben megindul a szomszédos hegyről a lavina – az apuka pedig ahelyett, hogy a családot és a gyerekeket mentené, felkapja az iPhone-ját és jajveszékelve elfut. A lavina igazából csak porhónak bizonyul, de a kár már jelentős, az apuka mostantól senki szemében nem erős családfő , csak egy gyáva féreg, aki ordítva rohan menteni magát,,ha valami baj van.

Update: A vetítésre minden hely betelelt, de hétfőn ls kedden kedvezményesen 950 forintért lehet megnézni a filmet a Cirkóban.

Az elvtársak még unalmasak is

Qrator 2014. október 9., csütörtök 20:29

Vlagyimir Iljics Lenin ellentmondásos történelmi figura, és akkor a létező legfinomabban fogalmaztunk. Egyfelől ugyan nagy forradalmár, aki meg akarta dönteni az elnyomó cári rendszert, másfelől nem kevés ember vére tapad a kezéhez, ha csak közvetve is. Mindenesetre ha kivesszük az egészből a habzószájú gyűlölködést, pusztán történelmi szempontból el kell ismernünk, Vlagyimir Iljics Lenin egyike a 20. század legérdekesebb figuráinak. 

Tamperében jártunk, a közép-finnországi iparvárosban, ami sok szállal kapcsolódik Leninhez, a bolsevik vezér ugyanis nettó két évet töltött Finnországban, ezen belül Tamperében is (sőt itt találkozott életében először Joszif Visszarionovics Sztálinnal). Mindezek miatt a városban saját múzeuma van évtizedek óta, amit anno természetesen még szovjet pénzből gründoltak.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Emberi sorsok ábrázolásáért kapott Nobelt Patrick Modiano

Divany.hu 2014. október 9., csütörtök 14:48

Úgy fest, a Svéd Akadémia még mindig az ABC M betűjénél tart (sajnos még mindig nem Nádasnál), tavaly ugyanis Alice Munrónak, idén pedig a közel hetvenéves Patrick Modianónak ítélték oda az irodalmi Nobel-díjat, közölte a hírt az MTI. A testület indoklása szerint a 69 éves francia írót az emlékezés művészetéért tüntették ki, amellyel megidézte a legfelfoghatatlanabb emberi sorsokat és feltárta a náci megszállás mindennapjait. Művei tömörségükről és filozófiai mélységükről ismertek.

A francia szerző holland, illetve olaszországi zsidó szülők gyermekeként született 1945-ben Franciaországban. Érettségi után rögtön tudta, hogy mit is akar az élettől, nem tanult tovább, hanem írni kezdett, és 1968-ban meg is jelent első regénye, a La Place de l’Étoile. A vonatkozó Wikipédia szócikk szerint Modiano figyelme eleinte két fő témára irányult: az egyik az önazonosság keresése, a káosz megértésének lehetetlensége és a társadalom változásai. Mint írják, ebből fakad, „hogy az elbeszélőt majdnem mindig megfigyelőként ábrázolja, aki magyarázatot próbál találni az előtte feltáruló eseményekre és aki ezután a részletekből fel tudja építeni saját öntudatát, meg tudja határozni saját magát. Néha Modiano az emlékek mesteri felkutatójaként mutatkozik, felfedi az először jelentéktelennek tűnő részleteket is azért, hogy összefűzze a saját magával kapcsolatos információkat. A detektív és a történész keveredik néha benne. A másik fő témája a német megszállásra vonatkozik. Jóllehet mivel ő csak 1945-ben született, nem ismerhette személyesen azt az időszakot, mégis szünet nélkül a szülei életének körberajzolására törekszik." 

Modianónak eddig négy írása jelent meg magyarul: a Sötét boltok utcája (1980), az Augusztusi vasárnapok (1996), a Dora Bruder (2006) és A Kis Bizsu (2014). Rőhrig Eszter, Modiano fordítója és kutatója a Könyvesblognak kiváló humanista íróként jellemezte Modianót, aki szerinte nagyon megérdemelte a díjat. 

Francia írók közül amúgy legutóbb – 2008-ban – Jean-Marie Gustave Le Clézio részesült a díjban, amely mellé 8 millió svéd korona (272 millió forint) is jár.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 

Magyar és spanyol filmek, koncertek és szabadtéri programok is várják a héten

Edicsek 2014. október 9., csütörtök 12:30

Ezen a héten tovább folytatódik a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál városszerte, elkezdődik a Magyar Filmhét és még néhány szabadtéri program is várja. Az idő állítólag jó lesz, úgyhogy be is tervezheti a programjába. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

A szabadság nehéz képei

hv 2014. október 8., szerda 15:27

A Bőrödön viseled című kiállítás tabukat tör és tükröt tart. Oltai Kata társadalmi konstrukciók vizuális kódjait válogatta össze és állította ki a Capa Központban. Alább a megnyitóbeszéd átdolgozott változata.

Térbeli történet

Ahogyan egy szöveg nem feltétlenül egymás után rakott szavak összessége, úgy kiállítást sem varázsolni, hanem létrehozni lehet. Nem egymás mellé helyezett művekből vagy tárgyakból, hanem gondolatokból, mert a kiállítás: kutatás, koncepció és kontextus. A kiállítás térben elmondott történet. A Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ múlt héten nyílt, Bőrödön viseled című kiállításán pontosan ezt láthatjuk. A kurátor, Oltai Kata nem képzeli orákulumnak magát, nem akarja a látogató fejébe verni, mit és hogyan kell gondolnia. Alapos munkát végez, de nem zsarnok szerzői hangra, hanem kutatásra és koncepcióra alapozva. Engedi, hogy a képek és a szövegek meséljék a térbeli történetet társadalomról, hatalomról, sztereotípiáról, kirekesztésről, elnyomókról és elnyomottakról, engedelmes és lázadó testekről, elhallgatásról, és kulturális identitásról.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Schilling Árpád élveboncolta magát és nejét a Lúzer kedvéért

cukorka 2014. október 7., kedd 13:00

Schilling Árpád megőrült. Megbolondult, mert nem tudta tovább cipelni a meg nem értett művészek terhét, fogta inkább társulatát, és odamondott megint egyet. Hogy hova? Hát mindenhova, de leginkább saját magát dobta oda nézőinek teljes, meztelen valójában.

És az esztelen valójában, mert a Trafóban bemutatott Lúzer tényleg az esztelen valóról szól. Szörnyű utópia, egy kétségbeesett művész fuldokló kapálózása. De ez a művész tökéletesen tisztán látja önmagát kívülről, és öniróniájával sebészkési precizitással hatol át saját testén. Schilling jó, elemelten is jó, még úgyis jó, hogy olykor iszonyatosan nehéz nézni új darabját, ami úgy szól róla, hogy a feleségéről szól. A magyar színésznőről szól. Meg az egyszer majd a pofánkba röhögő Schillingről szól.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A Játékkészítő slágergyára celebekkel startol

maze 2014. október 5., vasárnap 15:57

Mikor kiderült, hogy idén lesz végre egy olyan eventjellegű, egyedülálló esemény, amire a szülő egész évben kuporgathat, hogy a gyerek tudjon minek örülni a fa alatt, megörültünk, és azonnal elrohantunk a musical beharangozó videoklipjének a felvételére. Arról van szó ugyanis, hogy egymillió euróból még a magyarok is simán elhozzák karácsonykor Budapestre Hollywoodot, olyan cirkuszba oltott musicalparádét csapnak, hogy tátva marad az ország szája. Teszik mindezt összesen hatszor, A játékkészítő című szuperprodukció előadásával, amit december utolsó napjaiban láthatnak a celebekért rajongó tinik és szüleik az újbudai Tüske Csarnokban, mintegy keresztpromócióként, hiszen az épületről azért nem hallott még senki, mert csak novemberben adják át.

Az előzetesen látottak arra engednek következtetni, hogy inkább készítik olyanoknak A játékkészítőt, akik hiszen a csodákban, mert azok talán nem veszik észre az óriás átverést mögötte, hanem csak simán tudnak örülni a nagyszabásnak. Egymillió euró elég sok pénz, abból már viszonylag sok rendező tudna például filmet is forgatni - nem közpénzről lévén szó a lélegeztetőgépeket most hagyjuk -, de itt most a kultúra nagyívű terjesztéséről vagy valami ilyesmiről beszélünk, aminek ráadásul nem elhanyagolhatatlan része, hogy a készülő produkció ízigvérig magyar, csak "hollywoodi színvonalú". 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Mennyire vicces egy babzsák?

cukorka 2014. október 4., szombat 16:16

A köztévé legújabb, sokak által várt sorozatának (mármint leginkább azért várt, mert tényleg gyakran vicces emberek írják), a Fapadnak az első része vasárnap este debütál a csatornán, mi is megnéztük, igaz valamivel korábban, a második résszel együtt egy sajtóvetítésen. 

A Fapadon huszonnégy héten keresztül izgulhatunk. Vagy nevethetünk. Vagy csak nézhetjük anélkül, hogy különösebb érzelem megszállna a nézése közben minket. Arról szól, hogy "Szemlő Róbert (Anger Zsolt) kétes hírű vállalkozó úgy érzi, az állati fehérje feldolgozás már nem a legjobb biznisz Magyarországon. Gondolt hát egy nagyot, és elhatározta, hogy fapados légitársaságot alapít, ami nemcsak, hogy menő dolog, de féllegális bevételek tisztára mosására is alkalmas." Ennek a biznisznek a beindulását követhetjük nyomon a részekben, úgy, mintha közben a Fókusz Aktív kamerái vennék őket. De hogy miért? Azt nem tudni, legalábbis az első két részből. De lehet, hogy majd egyszer kiderül.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Hat méteres legószobor készült a legkultikusabb lövöldözős játékból

aa 2014. október 4., szombat 11:30

Gondolta volna, hogy már húsz éve annak, hogy a világ egyik legismertebb videójáték-programozója, John Carmack megírta a világ legelső lövöldözős játékát, a Doomot, amit olyan legendás agyszülemények követtek a sorban, mint a Quake vagy a Wolfenstein 3D? A 44 éves programozó zseni korszakalkotó műve előtt tiszteleg az internetes oldalak legnépszerűbb Lego mestere, Iaian Heath, ismertebb nevén Ochre Jelly is, aki három hónapot töltött azzal, hogy 15.000 Lego darabból kirakja a Doom látványos diorámáját, illetve annak olyan ikonikus hőseit, mint a lidércszerű Cacodemon vagy Pinkydémon.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ilyen lesz Joaquin Phoenix PT Anderson hippi magányomozójaként

Divany.hu 2014. október 4., szombat 09:53

Régóta várjuk Thomas Pynchon Beépített hiba című könyvéből készült filmet, amit ráadásul Paul Thomas Anderson álmodott vászonra. Az Inherent Vice-nak még nincs magyar címe, addig jó nekünk, viszont a trailere a napokban debütált a neten, és hát, finoman szólva is sokat ígér. A forgatókönyvet is jegyző Anderson Joaquin Phoenix, Josh Brolin, Owen Wilson, Katherine Waterston, Reese Witherspoon, Benicio Del Toro, Martin Short, Jena Malone, Maya Rudolph, és a zenész Joanna Newsom főszereplésével rendezte meg az 1970-es évek hippikorszakában játszódó filmet, és ha ennyi nem volna elég, a zenét – mármint a korabeli slágerek mellett – a Radiohead gitárosa Jonny Greenwooddal íratta hozzá. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Nina Hagent, a Tiger Lilliest és Polgár Juditot is elcsípheti most Budapesten

Divany.hu 2014. október 3., péntek 16:07

Péntektől jó igazán budapestinek lenni, hiszen elindul a legjelentősebb kortárs művészeti fesztivál a Cafe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál, ami számos kihagyhatatlan programot kínál egészen október 19-ig. A számokra fogékonyaknak szólunk, hogy idén huszonharmadik alkalommal, negyvenhét helyszínen közel 250 program lesz; a komoly- és könnyűzene mellett a jazz, a tánc, a kortárs zene és opera, a színház és újcirkusz, a képzőművészet, a divat és design, az irodalmi program és fotókiállítás témakörében érdeklődő nézőket várják a szervezők.

Távolról sincs vége, olvasson még »
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87

Blogok, amiket olvasunk

KERTÉSZ Ötletek zöldségágyások beültetéséhez

A nyár általában a pihenés időszaka, ezért a legtöbben ilyenkor már nem akarnak intenzív gondoskodást megkövetelő zöldségeket vetni. Lássuk, mint lehet tenni!

OTTHONTÉRKÉP Hagyd le a képről apu sörhasát!

A nappali ajtaján belógó hatalmas sörhas, egy csak félig látszó kutya vakarózó hátsó lába, lerágott csirkecsont a könyvespolcon – biztosan mindenki látott hasonló vicces vagy visszataszító fotókat ingatlanhirdetésekben.

MÁS TÉSZTA Búzadara dal - megyek panírozni

A nyár minden bizonnyal legújszerűbb dallamos hip-hop slágerében réteslisztről, búzadaráról és kenyérlisztről énekelnek a debreceni egyetem afrikai származású hallgatói. Ne hagyd ki!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés