#VILÁGOM

Újra áll a Berlini Fal

bb 2014. október 31., péntek 18:36

Lichtgrenze című műalkotásával értelmezte újra az egykori Berlini Falat a fényművészként ismert Christopher Bauder és a filmes Marc Bauder. A páros a Fal eredeti útvonalának 15.3 kilométeres részére telepített mintegy 8000 világító lufit, mellyel képletesen a német főváros keleti és nyugati félre való felosztását kívánták felidézni – számol be a fal lebomlásának 25. évfordulójára készített munkáról a Fastcodesign.com.

A berlini fal lebomlásának 25.évfordulóját ünneplik a német fővárosban.
A berlini fal lebomlásának 25.évfordulóját ünneplik a német fővárosban.
Fotó: whitevoid.com
Távolról sincs vége, olvasson még »

Tessék, Mr. Vajna, ilyen filmeket kellene csinálni

LS 2014. október 30., csütörtök 18:05

Igen, elkészült, sikerült végre jó magyar filmet csinálni. Nincs itt lila köd, mint Török Ferencnél, halott apuka, mint Zomborácz Virágnál, sőt Oscarra sem fogják jelölni, ennek ellenére Reisz Gábor képes volt egy olyan filmet letenni az asztalra, amit végig lehetett röhögni, és eközben azonosulni mindazzal, amin a szereplők keresztülmennek.

A Filmhéten mutatták be premier előtt a Van valami furcsa és megmagyarázhatatlan című filmet, amely hétmillió forintból diplomafilmnek készült, majd rövid időn belül sikerült kultfilmmé válnia úgy, hogy a magyar népesség elhanyagolható százaléka látta csak. Reisz ráadásul nem csak rendezte a filmet, ő volt a forgatókönyvíró és az egyik operatőr is. Na, ezeknek a történeteknek szokott rossz végük lenni (nekem első blikkre Tímár Péter filmjei ugranak be, ahol írt, rendezett és vágott egymás után, nem is sikerült a megfelelő távolsággal kezelnie a műveit).

Reisznek szerencsére sikerült megugrania a feladatot, még akkor is, ha néha tényleg látszik, milyen iszonyú kevés pénzből készült el a filmje: nincs két snitt, ahol az operatőri munka egységes lenne, ráadásul a profi színészek mellett sok-sok amatőrrel találkozhatunk.

A sztori alapja az az (egy kicsit a Másnaposokra hajazó) alapszituáció, hogy a filmesztétaként végzett Áron egy nagyon részeg éjszaka folyományaként vesz egy repülőjegyet Lisszabonba. Áronnak van elég baja: nem elég, hogy az anyja teljesen rátelepszik és a csaja is elhagyta, most ráadásul még be is kell vallania a szüleinek, hogy elköltötte a pénzüket.

A főhős elég nyilvánvalóan Woody Allen-i figura, csetlik-botlik, küzd az életéért, néha már legszívesebben megráznánk, hogy figyu má, azért tovább lehetne lépni, de nem tesszük. A főszereplő Ferenczik Áron egyébként szintén rendező szakon végzett, mégis tökéletesen hozza a belül sokat megélő főhőst. A női főszereplő, Jakab Juli pedig alapvetően forgatókönyvíró, de Török Ferenc filmjében is főszerepet kapott, és Reisz is látott benne fantáziát. Persze nem új kapcsolat az övék, Reisz korábbi kisjátékfilmjét, a Külalakot ő írta, egyedi látásmódját már akkor szerettük.

Nem lehet elmenni a Takács Katalin és Kovács Zsolt alakította szülőpár mellett sem, az aggódó, fiát nagyjából nyolcévesként kezelő anya, a hol irányítani képtelen, hol felcsattanó apa kettőse mindanyiunk szüleit ábrázolja. Mészáros Máté igaz csak egy jelenetben tűnik fel, de az tökéletes az első másodperctől fogva. A többi szereplő mind-mind lehetne a haver, aki péntek esténként a Mikában iszik egyet, és közben vagy csajozik, vagy azon moralizál, hogy le kéne már pattani ebből a tetves országból. Vagy mindkettőt egyszerre.

VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan

Bemutató: október 30.

színes, magyar vígjáték, 90 perc, 2014 (16)

rendező: Reisz Gábor

forgatókönyvíró: Reisz Gábor

operatőr: Reisz Gábor

producer: Berkes Júlia, Bosnyák Miklós

vágó: Tálas Zsófia

koproducer: Petrányi Viktória

szereplő(k): Ferenczik Áron (Szentesi Áron) Horváth Miklós (Hamza Miklós) Győriványi Bálint (Győrvári Bálint) Owczarek Tomi (Juhász Tamás)

Színház-és Filmművészeti Egyetem és Proton Cinema koprodukciója, amely a Magyar Nemzeti Filmalap (diplomafilm támogatás) és a Simó Sándor Alapítvány támogatásával jött létre.

Az operatőri munkán lehetett volna még javítani, látszik, hogy többen forgatták le a filmet, és az is látszik, hogy egy még sokkal jobb lehetett volna, ha van pénz megfizetni valakit, aki ebben nagyon penge. Minden sutasága ellenére sem véletlen, hogy 8,8 pontot kapott a film az IMDb-n, sehol nem találkoztunk fanyalgó hangokkal, egyszerűen egy film amin röhögünk másfél órát. Aztán pedig elgondolkozunk, hogy valójában ez az egész kurvára siralmas.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A Hiperkarma-visszatérés vagy a piás bébiszitter Bill Murray simán lenyomja a Halloweent

Dívány 2014. október 30., csütörtök 12:07

Ezen a héten mindenhol Halloween-bulik lesznek, de szerencsére lesz más is, amit csinálhat: nézzen Rembrandt-kiállítást, új Bill Murray-filmet, vagy menjen koncertekre!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Filmértő ovisokat a mozikba!

Edicsek 2014. október 29., szerda 16:20

Ha ön filmszerető ember, akkor bizonyára gondban van, ha a gyerekével nem csak az épp aktuális Disneyket szeretné megnézni a moziban. De mivel érdemes kezdeni a filmművészet megszerettetését, ami a gyereke életkorának megfelelő? És még ha volna is pár tippje igényes gyerekfilmre, a mozik ezeket már nem biztos, hogy játsszák, és az sem biztos, hogy mind elérhető DVD-n. A kisebbekre ráadásul feliratos filmekkel se ronthat rá, hisz olvasástudás híján (esetleg épp az elején járva) nem valószínű, hogy még élvezni is tudnák, amit látnak. Persze mindez nem azt jelenti, hogy rögtön Tarr Bélával kellene kezdeni az általános iskolás éveket, de igen nehéz dolga van a szülőnek vagy a pedagógusnak, ha megfelelő filmet szeretne választani mondjuk egy kisiskolásnak vagy egy kiskamasznak. Ezért örültünk meg nagyon, amikor belefutottunk a Budapest Film Suli-Mozi kezdeményezésébe, ami óriási segítség lehet a szülőknek és a diákoknak egyaránt. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Bowie, Gainsbourg, az Abba és Madonna együtt a világ legnagyobb szupergrupjában

Divany.hu 2014. október 29., szerda 15:42

Újabb ékes bizonyítékot találtuk arra, hogy mi mindenre lehet jó, ha egy előadóművésznek haverjai vannak művészeti iskolákon. A videóklip – amit az izraeli beatboxos Roy Kafrinak készített Vania Heyman, a jeruzsálemi Bezalel Képzőművészeti Egyetem másodéves hallgatója  – híres bakelitlemez borítókat kelt életre, így az hagyján, hogy az is végighallgatja a számot, akinek amúgy esze ágába se jutna, de még jól is szórakozik a klipjén, hiszen Madonna, David Bowie vagy Prince ismerős fotói énekelnek neki közben.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ez sajna egy totál érdektelen szerelem története

cukorka 2014. október 28., kedd 13:21

Hát, Ned Benson nem lesz a kedvenc rendezőnk. Pedig mekkora ötlet jutott az ő eszébe! Hogy két filmet is rendez, ugyanazt a kapcsolatot bemutatva! Mi ebből most az Egy szerelem története: a nő című részt néztük meg, és a látottak alapján egészen biztos, hogy az Egy szerelem története: a férfira már egyáltalán soha, de soha nem fog sor kerülni.

Gyorsan elolvastuk a történet Port-on leírt tartalmát, és rájöttünk, igen, tényleg azt gondolták ennek a szörnyen unalmas másfél órának az elkövetői, hogy a nézőnek nem lesz evidens a szerelmi dráma csattanója körülbelül a hatodik percnél. Pedig az, és innentől kezdve már csak keresgélni lehet az okokat a film miértjére, de igazából nincsenek.

Távolról sincs vége, olvasson még »

James Blunt körbebickilizett a Ligetben, aztán lötyögött az Arénában

Gyulai Bence , Edicsek 2014. október 28., kedd 09:46

Hétfő este James Blunt az Arénában lépett fel, és előtte interjút adott a Díványnak. A koncert hivatalos kezdete előtt három órával, egy bögrével a kezében jött be a beszélgetésre, az a koszos víznek kinéző tejes tea volt benne, amit az angolok annyira szeretnek. Amíg vártunk rá, a Moon Landing album és turné posztere előtt ültünk, amin szinte természetellenesen kékre van photoshoppolva a szeme. Bejött James Blunt, és döbbenet: ez nem photoshop, a valóságban is ilyen a szeme.

Az egykor katonaként szolgált énekes profin válaszolgatott a kérdéseimre, de azért kicsit az a benyomásom volt, hogy a popsztárságból nem az interjúadás a kedvenc része, ezért talán alább jobban visszaadja a hangulatot, ha nem tegeződve, hanem magázódva fordítom le az angol beszélgetést. Egy téma volt csak, amin James Blunt szemlátomást kifejezetten belelkesült, ekkor kezdett el trágár szavakat használni – nem cenzúráztuk ki őket, úgyhogy egyértelmű lesz, hogy melyik az a rész, amit az énekes különösen fontosnak talál. Az interjú alatt koncertbeszámolónkat olvashatja.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Mácsai Pál nem akart Gabriel Byrne lenni

maze 2014. október 27., hétfő 21:06

A hollywoodi interjútechnikákhoz hasonlóan nekünk is alig fél óra alatt volt lehetőségünk hét interjút elkészíteni az HBO Terápia című sorozatának főszereplőivel, alig pár órával a hivatalos díszbemutató előtt. Három asztalnál várták az újságírók kérdéseit a második évad főszereplői, kivéve Kurta Nikét, akinek sajnos előadása volt.

Láttatok más országban játszódó Terápiát már? Megnéztétek saját magatok külföldi verzióit?

Péterfy Bori: Csak belenéztem az amerikai, az izraelibe nem, pedig mondták, hogy nagyon jó az első évad. Találkoztam a saját karakteremmel is, de nem nagyon tetszett. Meg Palit is sokkal jobbnak látom, és ezt nem nyalásból mondom. (Orsolya új szereplő, a sorozatban kemény ügyvédnő szerepben lesz a Mácsai Pál által alakított Dargay páciense - a szerk.)

Máté Gábor: Én nem néztem meg. Nekem is mondták, hogy nagyon jó az izraeli, de nem érdekelt. Általában nem szoktam megnézni, hogy más hogyan játssza ugyanazt a szerepet, mert zavar. Úgy érzem nem szerencsés, hiszen akárhogyan befolyásolhat. Sőt, én saját magamat sem szoktam visszanézni. Pali többször visszanézte, amit csinált, de én már csak kabalából sem mentem oda. Régen amit megnéztem az rendre mindig rossz volt, amit meg nem, az jó... Sajnos belép egyfajta kontroll, bekerülnek olyan elemek, amik csak zavarják az alakítást, ha szabad ezt a kifejezést használnom... ( Ferenc, szintén új szereplő, pánikrohamos betege lesz hétfőnként Dargaynak - a szerk.)

Mácsai Pál: Felmentem a Youtube-ra, belenéztem a Gabriel Byrne főszereplésével játszott amerikai verzióba, de pár perc után elkapcsoltam. Nem azért, mert rossz lenne, sőt! De nem akartam, hogy befolyásoljon, mert ha ebbe a szerepbe beül – nyilván tudattalanul - az utánzásnak akár egy fuvallata, máris nagyon messze kerülök attól az esélytől, hogy őszinte legyek, hogy magamról beszéljek a filmben. Márpedig nekem ez volt az egész koncepcióm. (A Terápia 2. része egy évvel az első után folytatódik, Mácsai Pál, azaz Dargay András már legénylakásban praktizál - a szerk.)

Csákányi Eszter: Belenéztem, de nagyon hamar rájöttem annak a nőnek a titkára. Igazából csak kíváncsi voltam. Annak idején elképesztően komolyan készültem erre a kasztingra, nagyon akartam a szerepet. Két jelenetet küldtek el, és én voltam az egyetlen, aki a komolyabbat választotta. Olyan ruhában mentem, amit a figuráról gondoltam, egyetlen kikötésem volt, hogy csak a Mácsaival vagyok hajlandó próbafelvételt csinálni. Tudtam, amikor elkezdtük, hogy lehetetlen, hogy ne én játsszam ezt a nőt. Annyira más karakter, mint amit rólam gondolnak az emberek! (Ágnes már egy menő tetőtéri rendelőben fogadja majd péntekenként Dargay-t, hogy ő is ki tudja önteni a szívét valakinek - a szerk.)

Szamosi Zsófi: Láttam az amerikaiból az első és második évadot is, de már a forgatás után. Az izraeliből kicsi részleteket. (Ő Petra, aki az első évadban sikereltelenül próbálta meg rendbe tenni házasságát. Az új évadban a Nagy Zsolt karakterével közös gyereküket, Misit viszik Dargay-hoz - a szerk.)

Nagy Zsolt: Én tudatosan nem néztem. Nem érdekelt. (Tamást játssza, Petra volt férjét - szerk.)

Surányi Áron: Nekem anyukám mutatott egy fotót a külföldiről, és kiderült, hogy ő is Áron! (Első filmszerepe, Petra és Tamás fiát, Misit alakítja a sorozatban, aki szintén Dargaytól vár segítséget - a szerk.)

Távolról sincs vége, olvasson még »

Hisztérikus szinglivel és traumatizált gyerekkel indít az új Terápia

etelka 2014. október 27., hétfő 14:30

A Mácsai Pál alakította Dargay András hétfő este újra várja a gyógyulni vágyókat - ma kezdődik ugyanis az HBO saját gyártású sorozatának második évada. Az izraeli alapkoncepción nyugvó, ugyanakkor a magyar viszonyokhoz adaptált sorozatból már 17 országban készült saját verzió, és mindenhol igyekeztek a helyi szokásoknak megfelelően alakítani a szereplőket.

Az HBO bátran húzott lapot 19-re, amikor két nagyjátékfilmest kért fel az első évadra, Gigor Attila  és Enyedi Ildikó mellé becsatlakozott Nagypál Orsolya is, aki eddig kisjátékfilmeket rendezett. A "nagyjátékfilmesek sorozatot rendeznek" című történet többeket töltött el aggodalommal, de az MTVA értékelhetetlen rémálmai helyett egy igen ütős és nézett sorozatot sikerült létrehozni. Pedig az alapsztori semmi extra: egy pszichológus és a kliensei, az ő drámáik alkotják a sorozat törzsét. Látszólag nem is igen történik semmi, emberek beszélgetnek, Mácsai empatikusan kérdez és magyaráz, és néha kiderül, hogy neki sem mindig könnyű, sőt talán neki a legnehezebb.

A második évadban nagy változást jelent, hogy sokkal több a külső helyszín, sőt elég sok trükköt is bevetettek az alkotók. Az első rész hideg rendelőjéhez képest Dargay András (Mácsai Pál) új rendelője és lakása sokkal barátságosabb, intimebb, élhetőbb - persze ennek is megvan a maga oka, de ezt nem spoilereznénk el előre.

Az első öt rész megtekinthető a neten,előfizetés és regisztráció nélkül! Csak kattintani kell: www.hbogo.hu/redirect/12184

Távolról sincs vége, olvasson még »

Kötelező olvasmány könyvmolyoknak

Sáfár Zsófia 2014. október 27., hétfő 13:25

Szeretem, amikor olyan regény akad a kezembe, amelynek hangulata és szereplői szinte csalogatnak, hogy költözzek be fantáziavilágukba. Nos, Gabrielle Zevin Egy könyvmoly regényes élete című legújabb művének főhőse, A. J. Fikry távolról sem ilyen barátságos figura.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Egy 40 feletti nő már csak magához képest nézhet jól ki

ZZs 2014. október 26., vasárnap 10:20

D.Tóth Kriszta úgy tűnik végleg ráállt a könyvírásra, második könyvének a Húszezer éjszaka címet adta.

Mennyire voltál benne a megírásában, és mennyire volt nehéz elengedni az írást?

Számomra is érdekes volt, hogy az első regényt, amely édesanyámról, az ő sorsáról, haláláról szól (Jöttem, hadd lássalak - a szerk.), sokkal könnyebben engedtem el mint a másodikat. Azután, hogy leírtam, hogy vége, úgy éreztem, a történet tovább kavarog bennem. Ültem otthon az ebédlőasztalnál, ahol dolgozni szoktam – nincs külön írósarkom vagy írószobám, mint a menő íróknak -, és néztem a cetlikkel teleragasztgatott falat, meg a karaktertérképet, amelyet a 3-4. fejezet környékén megrajzoltam egy nagy lapra. Rajta a szereplőim jellemzőivel, múltjával, viszonyaival, mindennel. Míg az első regény óriási erővel szinte kiszakadt belőlem, ez organikusan kanyargott kifelé és nőtt egyre nagyobbra. A Húszezer éjszaka ugyan nagyon is ismerős, valóságos környezetben, díszletek között játszódik, a karaktereknek mégis kitalált világuk van, és egyszercsak úgy éreztem, föl kell rajzoljam őket, mielőtt elvesztem a fonalat. Szóval néztem a falat és azt éreztem, hogy akár másnap nekiülhetnék a folytatásnak. Tegnap azért a vacsoránál megígértem a családnak, hgy lassan leszedem a falról a holmit, hiszen a könyv már két hete a boltokban van.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Rendelje házhoz az autósmozit!

Edicsek 2014. október 26., vasárnap 10:12

A szerencsések (és kellőképp gyorsak) igazán különleges módon nézhetik meg a Van valami furcsa és megmagyarázhatatlan című filmet premier előtt. A készítők egy kisbuszt alakítottak át moziteremmé, ami címre rendelhető, és a ház előtt leparkolva várja a maximum hat fős baráti társaságot egy közös mozizásra. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Zárt tárgyalás és csorgó verejték

cukorka 2014. október 25., szombat 17:51

Néha van egy olyan érzésem, a TÁP Színház azért csinál előadásokat, hogy röhöghessen azon, amit a kritikusok írnak róla. Ilyen előadás valahol a Lö csibészek is, amit a Hátsó Kapu nevű helyen ad elő Vajdai Vilmos társulata. A Mózsik Imre tollából és Jean Paul Sartre – Zárt tárgyalás című műve nyomán készült darab egy társulatról szól talán, akik a Zárt tárgyalást próbálják. Vagy inkább a Sartre tárgyalást. Vagy valaki mondja már ki a szerző neve után a darab címét anélkül, hogy beletörjön a nyelve! Na ugye. 

Három ember egy szobában, négy színész egy zárt térben. Miért vannak bezárva? Mi a bűnük? Melyikük a hóhér? Össze fognak jönni? Milyen hatással vannak egymásra? A másik véleményéből szűrik le saját maguk igazságait? És ez jól van így? 

Távolról sincs vége, olvasson még »

A szemének hisz, vagy a művésznőnek?

bb 2014. október 25., szombat 10:35

Egyre nehezebb követni, hogy mi igaz és mi nem az interneten keringő hírek közül. Legutóbb egy 27 éves New York-i székhelyű művész, Lana Newstrom nevével és az ő „szokatlan művészi eljárásaitól” volt hangos a sajtó. „Csak mert nem látsz semmit, még nem jelenti, hogy ne töltöttem volna órákat a művek létrehozásával” – olvastuk Newstrom meglepő bemutatkozását weboldalán, amit egy újabb sokk követett, mikor kiderült, hogy a fiatal művésznő láthatatlan munkáiért akár több milliót is adnának egyes „műgyűjtők” – írja a complex.com a Schulberg Galériában kiállított festményekről és szobrokról.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Iggy Pop horrorfilmmel, Bill Murray musicallel készül az ünnepekre

aa 2014. október 24., péntek 16:46

November nyolcadikáig lehet támogatni a horror egyik élő legendája, a 74 éves rendező, Dario Argento és Iggy Pop közös karácsonyi projektjét, melyhez az indiegogo.com nevű közösségi finanszírozó oldalon járulhatnak hozzá a rajongók. A jelenlegi állás szerint a kitűzött 250 ezer dollárból a furcsa páros már 44.239 dollárt összeszedett arra, hogy megfilmesítik E.T.A. Hoffmann 1816-os klasszikusát, a The Sandmant (A homokember) - írja a finanszírozásra szoruló tervekről a dangerousminds.net.

20141015125018-BIGGER BANNER
Fotó: www.indiegogo.com
Távolról sincs vége, olvasson még »

"Kevés országban feltétele a táncnak a tökéletes nyelvtudás"

maze 2014. október 23., csütörtök 15:16

Mészáros Máté, a Wim Vandekeybus vezette belga Ultima Vez társulat tagja legújabb darabjában az elmúlás-rombolás-újrateremtett valóságok különös háromszögére koncentrál. Alkotótársul olyan magyar táncművészeket választott, akik tanulmányaikat vagy külhoni intézetekben folytatták, vagy jelenleg is külföldön dolgoznak. Ő végül Szeged mellett döntött, elsősorban a családja miatt, de nagyon örül annak, hogy a világ telis-tele van magyar táncosokkal.

Most itthon rendezel a Trafóban, de sokáig éltél és dolgoztál külföldön, Belgiumban például a híres társulattal, az Ultima Vezzel, akik híresek arról, hogy szöveget is alkalmaznak az előadásaikban. Nagyon érdekelne, hogy kell ezt elképzelni: írott műre születik meg a tánc vagy szöveget írtok a mozdulataitokhoz?

Műadaptáció még nem fordult elő, amióta én ott vagyok, hanem mindig a szituációhoz alkalmazkodó párbeszédet írják a táncosok vagy a dramaturg. A színpadon megszólalni táncosként mindig érdekes dolog. Eleinte elég mókásan hangzik, és sokszor nem is nagyon találjuk a hangot, hiszen ez egy másik szakma. De aztán mindig jönnek segíteni színészek, meg beszédcoach-ok, meg általában a rendező sem véletlenül kéri ezt, tehát onnan is inspirálódhat az ember. Egy idő után rá lehet érezni, és onnan kezdve jönnek az ötletek is.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Tudósok, kincsvadászat és pártalálás a program a hosszú hétvégére

Divany.hu 2014. október 23., csütörtök 14:23

Ezen a héten (és egészen november 2-ig) akciósan mehetnek a gyerekek az Állatkertbe, úgyhogy látogasson el velük oda a hosszú hétvégével kezdődő őszi szünetben! De a héten a rockerek is kiüríthetik a pénztárcájukat, a többiek meg meghallgathatják a Budapesten koncertező James Blunttól a dalt, ami saját bevallása szerint is idegesítő. Persze lehet, hogy ennél az is jobb, ha múmiákat nézeget. 

Virágos diszkófénnyel merüljünk el múltunkban

cukorka 2014. október 22., szerda 08:55

Amikor megérkeztünk az Ötvenhatosok terére elsőnek az tűnt fel, hogy egy fehér gömbsátor kitakarja az emlékművet. Pedig csak 13 méterrel kellett volna felhúzni, hogy ne így legyen, de mindegy is, mert nem emiatt jöttünk, hanem a Magyar Nemzeti Múzeum esküvői bulijára építményegyüttesének, a Századok Sátrának (Sziget utáni második) budapesti állomására, ami "világszínvonalú attrakcióval várja az érdeklődőket, leginkább a hátrányos helyzetben élő kisiskolásokat" egészen e hét péntekig. 

A sátorban olyan sötét van, mint egy night klubban, amihez nem piros, hanem lilás fényt varázsoltak, meg óriási fehér lufinak tetsző tárgyakat helyeztek el a tetején, rágyúrva az esküvő hangulatra, amihez persze semmi köze az időszakos kiállításnak. Viszont magasabban is körbe lehet járni. Dr. Császtvay Tünde, a Nemzeti Múzeum főigazgató-helyettese elmondta, nagyon szeretnék a mai fiatal korosztályt elkápráztatni, de hogy ezt miért pszichedelikus drogok vízióit idéző vizuáltechnikai hangulatával kívánták előidézni, rejtély.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Meg akartam mutatni, hogy a terapeuta is csak ember

Steiner Kristóf 2014. október 21., kedd 19:02

Bevallom, nem sok magyar sorozatot néztem az utóbbi időben – öt éve már, hogy Izraelbe költöztem, és őszintén szólva korábban sem lettem rabja egyetlen hazai szappanoperának sem. Fájdalmas volt nézni némelyiket, miután pedig hozzászokott az agyam és a szépérzékem a Mad Men (itthon: Reklámőrültek), a Damages (Hatalom hálójában), és a True Detective (A törvény nevében)-szintű sorozatokhoz, meg sem próbálkoztam azzal, hogy up-to-date maradjak a hazai felhozatalt illetően.

Ám néhány héttel ezelőtt egy barátnőm átküldött nekem egy linket – tudván, hogy világéletemben odavoltam Für Anikóért –, és csupán ennyit üzent a video mellé: “Egy kis csemege itthonról - gondolom nézed az izraelit is.” A honlapra kattintva egy számomra – akkor még – idegen család legbensőségesebb pillanataiba csöppentem: egy házaspár terápiára ment, mert mint kiderült, a nő szeretőt tartott. Ha ez a Barátok közt lenne, ennyi információval meg is elégedhetnénk, és elkönyvelhetnénk X-et gonosz, Y-t pedig jóságos karakternek. Ám ebben a jelenetben – ahogy a való életben sem – nem volt ennyire fekete-fehér a helyzet: a csalfa feleség motivációja, hogy végre ismét élni kezdhessen, a férfi pedig módszeresen hanyagolta a családját, miközben a munkájában grál lovagként tündökölt. A színészek – Mácsai Pállal a terapeuta szerepében – mind brillíroztak, a forgatókönyv minden sora olyan valóságos volt, mintha a szereplők helyettem mondanák ki a gondolataimat, a tálalás (legyen szó a képekről, a ruhákról, vagy a vágásról) pedig csont nélküli “hollywoodi” kvalitásokról árulkodott. Hoppá. Igen, én ekkor és így találkoztam először az itthon Terápia néven futó HBO-sorozattal, ami pedig már világszerte óriási sikernek bizonyult, és aminek az eredetije ráadásul épp új hazámból, Izraelből indult világhódító útjára. És itthon épp most indul a második évada.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ijesztő autómosó és hullámzó tenger, avagy mire jó a szivacsnudli és a plexicső

aa 2014. október 21., kedd 15:41

Eszelős installációval rukkolt elő a Les Astronautes formáció három dizájnere, Gabrielle Blais-Dufour, Robin Dupuis és Alexandre Hamlyn, akik az Észak-Amerikai kontinens egyik legidősebb városának, Quebec Citynek a központjába építették meg legújabb látványelemüket – számolt be róla a contemporist.com. A „Delirious Frites” néven futó rózsaszín és narancssárga színekben pompázó nudlik puha szivacshengerekből készültek, és leginkább valami pszichidelikus autómosóra emlékeztetnek.

Modern ötletekkel dobják fel a történelmi városrészt Kanadában
Modern ötletekkel dobják fel a történelmi városrészt Kanadában
Fotó: Les Astronautes
Távolról sincs vége, olvasson még »

Kapitány Ivánnak kommersz az ízlése

maze 2014. október 20., hétfő 19:48

A Legyen a feleségem című vígjáték nem egy film, hanem bulvárdarab a Játékszínben, Kapitány Iván rendezésében, aki először állított színpadra színművet. A bemutató előtt többek közt erről is beszélgettünk vele - meg arról, hogy filmrendezőként ő is vár válaszokat a Filmalaptól, és szerinte az eddig elkészült filmek önmagukban semmit nem mondanak el annak a működéséről.

Honnan jött az ötlet, hogy színházban rendezz?

Régóta szerettem volna már, de a filmes, tévés elfoglaltságok mindig elsodorták a lehetőséget, valahogy azok eddig mindig fontosabbak voltak. A Játékszínben is sok szó esett már ilyesmiről, ahol gyakran megfordulok, mivel itt játsszuk a Beugrót. Most egy véletlen folytán úgy alakult, hogy kaptam egy felkérést erre a darabra. Kérdezték, hogy ráérek-e ekkor és ekkor, azonnal igent mondtam, bár csak annyit tudtam, hogy egy angol vígjátékról van szó, gondoltam, abból nagy baj nem lehet. Utána elolvastam a darabot...

Volt vele bajod? 

Igen, őszintén megmondom, nem volt annyira jó az alapanyag. Egy sitcom-író írta, akiről nem sikerült túl sok mindent kiderítenem. Végül aztán Búss Gábor Olivért kértem meg dramaturgnak, aki az Üvegtigris írója, és ő egy picit más felfogású darabot írt belőle, mint az eredeti. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Soha nem nézett még meg ilyen gyorsan kiállítást

Qrator 2014. október 20., hétfő 15:24

Az antik bölcsesség ugrik be az embernek, ha megnézi a litván-amerikai Žilvinas Kempinas műcsarnokbeli kiállítását, ami igazán gyorsan fogyasztható, mivel kettő installációból áll össze. A most épp ürességtől kongó Műcsarnokban állították ki két művét Ötödik fal (Fifth Wall) címmel. Az ember rögtön belépéskor megláthatja az egyiket, a Forrást: egy pofára ejtett ventillátor hullámoztat szalagokat, a kinetikus cucc pedig valósággal megbabonázza a szemlélőt.

Távolról sincs vége, olvasson még »

"A Játékszínben lehet bohóckodni, aztán meg megyünk vérdrámázni a Macbeth-be"

maze 2014. október 19., vasárnap 15:27

Balsai Mónival a Játékszín büféjében beszélgettünk a kamélonságról és az exhibicionizmusról és új, színpadi karakterszerepéről. A színésznő a Legyen a feleségem című darabban debütált Oroszlán Szonjával, Kovács Patríciával és Nagy Sándorral, Kapitány Iván rendezésében. Utána a Machbeth jön anyaszínházában, de ahhoz, hogy rókatündérként láthassuk, még februárig várni kell.

Bár most lesz bemutatód a Játékszínben, mégis azzal kezdek, hogy mi van a Liza, a rókatündér című filmmel, amiről közel egy éve nyilatkoztad nekünk, hogy már mindjárt készen van, mi meg azóta is várjuk

Úgy volt, hogy november végre bemutatjuk, de most a február tűnik reálisnak. A film készen van. Ez inkább forgalmazói döntés volt, ami mögött marketingszempontok is állnak.

Ettől függetlenül láthattunk újdonságban, például A berni követ című tévéfilmben (kritikánk róla itt). Idén nyáron forgattál?

Most forgatok Tilla készülő filmjében, ami elvileg tavasszal kerül mozikba. Miután itt bemutattuk a Legyen a feleségem című darabot, hétfőn Horgas Ádám rendezésében kezdődik a Macbeth olvasópróbája. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Joan Miró mert pöcsöt rajzolni a plakátra

Qrator 2014. október 19., vasárnap 11:03

Katalán nagyágyú most az igazi sztár Bécsben, mivel az Albertinában Joan Mirónak, a spanyol (de még egyszer szögezzük le így aktuálisan: katalán) képzőművésznek rendeztek Földtől az égig címmel életmű kiállítást. Mirót lehet gyerekesnek nevezni és lehet megszállottan imádni, de egy biztos: a kiállítást olyan osztrák profizmussal rakták össze, hogy az utóbbi halmazba tartozók is találnak benne élvezetet. Bónusz: ha már ott jár, nézze meg ugyanott a Monet-tól Picassóig című állandó kiállítást is, ami a Batliner-gyűjteményen alapul, és nekünk szintén nagy élmény volt.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A Senki szigete kedves blöff a fővárosról

cukorka 2014. október 18., szombat 13:30

Talán az a kulcs, hogy azonnal át kell adni magad a hangulatának. Nem szabad túl sokat gondolkozni, mert akkor nagy a baj. Török Ferenc valami ilyesmit csinálhatott, amikor Senki szigete című új filmjében összeeresztette az Éjszaka a Földön Winona Ryder alakította vagány kis taxisofőrcsaját egy éteri tekintetű, ám hamiskásan csengő királylánnyal és egy százezer wattos mosolyú álompasival, majd kreált köréjük egy valóságosnál sokkal szebb színekben tündöklő Budapestet.

Távolról sincs vége, olvasson még »
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés