#VILÁGOM

Ez a filmrajongók hete lesz

Dívány 2014. november 6., csütörtök 14:47

Ezen a  héten teljes gőzzel beindult az őszi mozibajárós szezon, minden sarkon tematikus filmnapok: mehet olasz és koreai filmhétre, lesz Hajdú Szabolcs retrospektív és még dokufilmfesztivál is, diavetítésről nem is beszélve . Aki az állóképekre szavaz, annak fotókiállítást ajánlunk, akit meg hagyjunk már a képekkel, azt elküldjük koncertekre.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Íme, az élet sötét oldala Legóból

aa 2014. november 5., szerda 10:33

Az előző, nagy sikerre való tekintettel folytatja megkezdett sorozatát a New York-i származású grafikus- tervező, Mike Doyle, aki 2013-ban debütált Beautiful Lego című munkájával a piacon. Az új, 325 oldalas album ezúttal az élet sötét oldalát kívánja megismertetni a legórajongókkal, akik olyan hátborzongató robotokat és egyéb látványosságokat találnak építőkockákból kirakva, mint Lino Martins fehér bogara,Jason Alleman futurisztikus városa, vagy Kosmas Santosa ijesztő gyárkéménye – írja a 140 ismert Lego-művész legjobb munkáit összefoglaló albumról a ThisisColossal.com.

Távolról sincs vége, olvasson még »

"Én szeretem a kalandokat!" - elhunyt Margitai Ági

maze 2014. november 4., kedd 12:37

A család rövid közleményben tudatta az MTI-vel, hogy Margitai Ági, a Kossuth- és Jászai Mari-díjas, kiváló és érdemes művész rövid, súlyos betegség után november 4-én otthonában, szerettei körében elhunyt. 

A színésznő 1958-ban végezte el a főiskolát, osztálytársa volt Törőcsik Marinak és Bodrogi Gyulának is, tanárai pedig Básti Lajos, Gellért Endre, Várkonyi Zoltán voltak. Közel ötven filmben szerepelt, és több mint ötven évig játszott színpadon; nem véletlenül írták róla, hogy "mindig megújulásra képes tehetsége, szakmai alázata, varázslatos nőiessége és kifogyhatatlan energiái közel hatvan éven át szolgálták a magyar színház- és filmművészetet”.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Kitalálja, mitől volt botrányos ez a reklám?

Gyulai Bence 2014. november 4., kedd 11:13

Meghívást kaptunk a Campari 2015-ös naptárának november 5-i bemutatójára, ahol ott lesz Eva Green is, úgyhogy izgalmamban stréber tanuló módjára előtanulmánynak elmentem aCampari Múzeumba. Mondjuk, nekem ez nem volt különösebben nagy túra, tekintve, hogy Milánóban pár metrómegállóra lakom tőle.

Hétköznap délután volt, úgyhogy én egyedül voltam egy csoport, egy bácsi magyarázta a látnivalókat, kizárólag nekem. Az egykori gyárépületben azonban nem az ital gyártásának érdekességeit mutatják be, hanem művészeti, illetve designkiállításról van szó, ezért is hívják a múzeumot hivatalosan galériának, azaz Galleria Camparinak. Művészi színvonalú Campari-reklámok láthatók benne az elmúlt több mint száz évből: tárgyak, képek és filmek, olyan alkotóktól, mint a futurizmus egyik legnagyobb alakja, Fortunato Depero, vagy a különösebb bemutatást nem is igénylő Federico Fellini. A sok különlegességből az egyik legérdekesebb a fenti plakát, ami annak idején két dolog miatt is botránykőnek számított. Első pillantásra nem igazán egyértelmű, mikkel lehetett a baj, de máris mondom, mit magyarázott róla a tárlatvezető.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Magyar animációs klip a UK Music Video Awards legjobbjai közt

Divany.hu 2014. november 4., kedd 10:15

A világ idei hat legjobb alkotása közé került Simon Balázs, a BKF friss diplomás animációs tervező-rendezőjének Re című animációs kisfilmje Londonban, az UK Music Video Awards fesztiválon. Simon Balázs klipje Londonban a Best Animation in a Video kategóriában versenyez. A Nils Frahm Re című dalához készült animációs film versenytársai a Coldplay, a Metronomy, a James, a Savages és a Throne klipjei. Az eredményhirdetés november 10-én lesz Londonban, Simon Balázs is részt vesz a ceremónián, áll a BKF sajtóközleményében.

„A klip világát leginkább személyes élményeim inspirálták, a koncepció egy norvégiai utazás során fogalmazódott meg bennem. Hosszában autóztuk át az országot, számos esetben szigetről szigetre kompoztunk át" - mondta Simon a film elkészülésének hátteréről. "Ez egy nagyon különleges hely, egyedi hangulattal. Mintha a világ végén járna az ember, s ahogyan halad, egyre több a víz, és egyre kevesebb a szárazföld alatta. Térképen nézve persze mindez logikusnak tűnik, de élőben hihetetlen élmény, tele szabadsággal, izgalommal."

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ezt a Kvartettet nők irányítják

cukorka 2014. november 3., hétfő 14:46

Spiró György Kvartett című színművét a Pesti Színház tűzte műsorra, így nem sokkal a felújított Ünnep (kritikánk a darabról itt) után megint Hegedűs D. Géza főszereplésével nézhettünk meg egy drámát, ezúttal Marton László rendezésében. A rendező személye itt abban a minősítésben is fontos, hogy meglepően friss tudott lenni, a Kvartett ugyanis él. Még úgyis él, hogy Kern András rutinból főszereplője az egésznek, és úgyis él, hogy Hegedűs D. tényleg egyre érezhetőbben fárad.

A Kvartett nem sokkal a rendszerváltozás után játszódik, szereplője egy teljesen átlagos proli család, ahová megérkezik az ötvenhatos menekült (Kern András), hogy megköszönje, amikor a családfő (Hegedűs D. Géza) megmentette az életét, csakhogy az öreg hithű kommunistaként nem ismeri, vagy nem akarja megismerni. Felesége (Börcsök Enikő) beengedi ugyan, de egy pillanatra sem hiszi el, hogy nem biztosítási ügynök, mígnem megérkezik lányuk (Péter Kata), az egyetlen, aki már felismeri a gazdag nemrokonban az anyagi hasznot, de hiába; a kudarc génjeikbe van kódolva. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Nincs jó film macska nélkül és kész

bb 2014. november 2., vasárnap 13:19

A macskákat közismerten nehéz bármire is rábírni, ha épp ők maguk nem úgy gondolják a dolgot, aki pedig jutalomfalattal trükkökre próbálná betanítani őket, valószínűleg megsemmisülne a megvető tekintetek súlya alatt. Ennek ellenére a legismertebb filmesek közt is akadtak olyan elszántak, akik nekiveselkedtek a lehetetlennek, és valahogy sikerült is nekik. Így lehetséges, hogy valódi ikonikus filmekben is akad jópár olyan macska karakter, akik simán lehetnének Lassie vagy Benji riválisai a díjkiosztókon. A TheInterriBang.com szerkesztői összeszedték a filmtörténet legismertebb macskáit. Íme!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Negyvenesen édes a véges élet

cukorka 2014. november 2., vasárnap 08:41

Nem tudtunk szabadulni a 40! avagy Véges élet című előadás este tizes premierjén a gondolattól, hogy tök jó érzés együtt megöregedni egy generációval. Hogy milyen komoly lehetett ugyanez a felismerés bizonyos korokban, és hogy milyen szabadságot ad az, hogy most már nincs adott forma, amire fel kell húzni az adott színdarabot, hanem a szerzők/színészek/alkotók bármit megtehetnek. És hogy a huszadik század elején vajon mondjuk A testőr című Molnár Ferenc drámával lázadtak az idő múlása ellen?

Távolról sincs vége, olvasson még »

Újra áll a Berlini Fal

bb 2014. október 31., péntek 18:36

Lichtgrenze című műalkotásával értelmezte újra az egykori Berlini Falat a fényművészként ismert Christopher Bauder és a filmes Marc Bauder. A páros a Fal eredeti útvonalának 15.3 kilométeres részére telepített mintegy 8000 világító lufit, mellyel képletesen a német főváros keleti és nyugati félre való felosztását kívánták felidézni – számol be a fal lebomlásának 25. évfordulójára készített munkáról a Fastcodesign.com.

A berlini fal lebomlásának 25.évfordulóját ünneplik a német fővárosban.
A berlini fal lebomlásának 25.évfordulóját ünneplik a német fővárosban.
Fotó: whitevoid.com
Távolról sincs vége, olvasson még »

Tessék, Mr. Vajna, ilyen filmeket kellene csinálni

LS 2014. október 30., csütörtök 18:05

Igen, elkészült, sikerült végre jó magyar filmet csinálni. Nincs itt lila köd, mint Török Ferencnél, halott apuka, mint Zomborácz Virágnál, sőt Oscarra sem fogják jelölni, ennek ellenére Reisz Gábor képes volt egy olyan filmet letenni az asztalra, amit végig lehetett röhögni, és eközben azonosulni mindazzal, amin a szereplők keresztülmennek.

A Filmhéten mutatták be premier előtt a Van valami furcsa és megmagyarázhatatlan című filmet, amely hétmillió forintból diplomafilmnek készült, majd rövid időn belül sikerült kultfilmmé válnia úgy, hogy a magyar népesség elhanyagolható százaléka látta csak. Reisz ráadásul nem csak rendezte a filmet, ő volt a forgatókönyvíró és az egyik operatőr is. Na, ezeknek a történeteknek szokott rossz végük lenni (nekem első blikkre Tímár Péter filmjei ugranak be, ahol írt, rendezett és vágott egymás után, nem is sikerült a megfelelő távolsággal kezelnie a műveit).

Reisznek szerencsére sikerült megugrania a feladatot, még akkor is, ha néha tényleg látszik, milyen iszonyú kevés pénzből készült el a filmje: nincs két snitt, ahol az operatőri munka egységes lenne, ráadásul a profi színészek mellett sok-sok amatőrrel találkozhatunk.

A sztori alapja az az (egy kicsit a Másnaposokra hajazó) alapszituáció, hogy a filmesztétaként végzett Áron egy nagyon részeg éjszaka folyományaként vesz egy repülőjegyet Lisszabonba. Áronnak van elég baja: nem elég, hogy az anyja teljesen rátelepszik és a csaja is elhagyta, most ráadásul még be is kell vallania a szüleinek, hogy elköltötte a pénzüket.

A főhős elég nyilvánvalóan Woody Allen-i figura, csetlik-botlik, küzd az életéért, néha már legszívesebben megráznánk, hogy figyu má, azért tovább lehetne lépni, de nem tesszük. A főszereplő Ferenczik Áron egyébként szintén rendező szakon végzett, mégis tökéletesen hozza a belül sokat megélő főhőst. A női főszereplő, Jakab Juli pedig alapvetően forgatókönyvíró, de Török Ferenc filmjében is főszerepet kapott, és Reisz is látott benne fantáziát. Persze nem új kapcsolat az övék, Reisz korábbi kisjátékfilmjét, a Külalakot ő írta, egyedi látásmódját már akkor szerettük.

Nem lehet elmenni a Takács Katalin és Kovács Zsolt alakította szülőpár mellett sem, az aggódó, fiát nagyjából nyolcévesként kezelő anya, a hol irányítani képtelen, hol felcsattanó apa kettőse mindanyiunk szüleit ábrázolja. Mészáros Máté igaz csak egy jelenetben tűnik fel, de az tökéletes az első másodperctől fogva. A többi szereplő mind-mind lehetne a haver, aki péntek esténként a Mikában iszik egyet, és közben vagy csajozik, vagy azon moralizál, hogy le kéne már pattani ebből a tetves országból. Vagy mindkettőt egyszerre.

VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan

Bemutató: október 30.

színes, magyar vígjáték, 90 perc, 2014 (16)

rendező: Reisz Gábor

forgatókönyvíró: Reisz Gábor

operatőr: Reisz Gábor

producer: Berkes Júlia, Bosnyák Miklós

vágó: Tálas Zsófia

koproducer: Petrányi Viktória

szereplő(k): Ferenczik Áron (Szentesi Áron) Horváth Miklós (Hamza Miklós) Győriványi Bálint (Győrvári Bálint) Owczarek Tomi (Juhász Tamás)

Színház-és Filmművészeti Egyetem és Proton Cinema koprodukciója, amely a Magyar Nemzeti Filmalap (diplomafilm támogatás) és a Simó Sándor Alapítvány támogatásával jött létre.

Az operatőri munkán lehetett volna még javítani, látszik, hogy többen forgatták le a filmet, és az is látszik, hogy egy még sokkal jobb lehetett volna, ha van pénz megfizetni valakit, aki ebben nagyon penge. Minden sutasága ellenére sem véletlen, hogy 8,8 pontot kapott a film az IMDb-n, sehol nem találkoztunk fanyalgó hangokkal, egyszerűen egy film amin röhögünk másfél órát. Aztán pedig elgondolkozunk, hogy valójában ez az egész kurvára siralmas.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A Hiperkarma-visszatérés vagy a piás bébiszitter Bill Murray simán lenyomja a Halloweent

Dívány 2014. október 30., csütörtök 12:07

Ezen a héten mindenhol Halloween-bulik lesznek, de szerencsére lesz más is, amit csinálhat: nézzen Rembrandt-kiállítást, új Bill Murray-filmet, vagy menjen koncertekre!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Filmértő ovisokat a mozikba!

Edicsek 2014. október 29., szerda 16:20

Ha ön filmszerető ember, akkor bizonyára gondban van, ha a gyerekével nem csak az épp aktuális Disneyket szeretné megnézni a moziban. De mivel érdemes kezdeni a filmművészet megszerettetését, ami a gyereke életkorának megfelelő? És még ha volna is pár tippje igényes gyerekfilmre, a mozik ezeket már nem biztos, hogy játsszák, és az sem biztos, hogy mind elérhető DVD-n. A kisebbekre ráadásul feliratos filmekkel se ronthat rá, hisz olvasástudás híján (esetleg épp az elején járva) nem valószínű, hogy még élvezni is tudnák, amit látnak. Persze mindez nem azt jelenti, hogy rögtön Tarr Bélával kellene kezdeni az általános iskolás éveket, de igen nehéz dolga van a szülőnek vagy a pedagógusnak, ha megfelelő filmet szeretne választani mondjuk egy kisiskolásnak vagy egy kiskamasznak. Ezért örültünk meg nagyon, amikor belefutottunk a Budapest Film Suli-Mozi kezdeményezésébe, ami óriási segítség lehet a szülőknek és a diákoknak egyaránt. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Bowie, Gainsbourg, az Abba és Madonna együtt a világ legnagyobb szupergrupjában

Divany.hu 2014. október 29., szerda 15:42

Újabb ékes bizonyítékot találtuk arra, hogy mi mindenre lehet jó, ha egy előadóművésznek haverjai vannak művészeti iskolákon. A videóklip – amit az izraeli beatboxos Roy Kafrinak készített Vania Heyman, a jeruzsálemi Bezalel Képzőművészeti Egyetem másodéves hallgatója  – híres bakelitlemez borítókat kelt életre, így az hagyján, hogy az is végighallgatja a számot, akinek amúgy esze ágába se jutna, de még jól is szórakozik a klipjén, hiszen Madonna, David Bowie vagy Prince ismerős fotói énekelnek neki közben.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ez sajna egy totál érdektelen szerelem története

cukorka 2014. október 28., kedd 13:21

Hát, Ned Benson nem lesz a kedvenc rendezőnk. Pedig mekkora ötlet jutott az ő eszébe! Hogy két filmet is rendez, ugyanazt a kapcsolatot bemutatva! Mi ebből most az Egy szerelem története: a nő című részt néztük meg, és a látottak alapján egészen biztos, hogy az Egy szerelem története: a férfira már egyáltalán soha, de soha nem fog sor kerülni.

Gyorsan elolvastuk a történet Port-on leírt tartalmát, és rájöttünk, igen, tényleg azt gondolták ennek a szörnyen unalmas másfél órának az elkövetői, hogy a nézőnek nem lesz evidens a szerelmi dráma csattanója körülbelül a hatodik percnél. Pedig az, és innentől kezdve már csak keresgélni lehet az okokat a film miértjére, de igazából nincsenek.

Távolról sincs vége, olvasson még »

James Blunt körbebickilizett a Ligetben, aztán lötyögött az Arénában

Gyulai Bence , Edicsek 2014. október 28., kedd 09:46

Hétfő este James Blunt az Arénában lépett fel, és előtte interjút adott a Díványnak. A koncert hivatalos kezdete előtt három órával, egy bögrével a kezében jött be a beszélgetésre, az a koszos víznek kinéző tejes tea volt benne, amit az angolok annyira szeretnek. Amíg vártunk rá, a Moon Landing album és turné posztere előtt ültünk, amin szinte természetellenesen kékre van photoshoppolva a szeme. Bejött James Blunt, és döbbenet: ez nem photoshop, a valóságban is ilyen a szeme.

Az egykor katonaként szolgált énekes profin válaszolgatott a kérdéseimre, de azért kicsit az a benyomásom volt, hogy a popsztárságból nem az interjúadás a kedvenc része, ezért talán alább jobban visszaadja a hangulatot, ha nem tegeződve, hanem magázódva fordítom le az angol beszélgetést. Egy téma volt csak, amin James Blunt szemlátomást kifejezetten belelkesült, ekkor kezdett el trágár szavakat használni – nem cenzúráztuk ki őket, úgyhogy egyértelmű lesz, hogy melyik az a rész, amit az énekes különösen fontosnak talál. Az interjú alatt koncertbeszámolónkat olvashatja.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Mácsai Pál nem akart Gabriel Byrne lenni

maze 2014. október 27., hétfő 21:06

A hollywoodi interjútechnikákhoz hasonlóan nekünk is alig fél óra alatt volt lehetőségünk hét interjút elkészíteni az HBO Terápia című sorozatának főszereplőivel, alig pár órával a hivatalos díszbemutató előtt. Három asztalnál várták az újságírók kérdéseit a második évad főszereplői, kivéve Kurta Nikét, akinek sajnos előadása volt.

Láttatok más országban játszódó Terápiát már? Megnéztétek saját magatok külföldi verzióit?

Péterfy Bori: Csak belenéztem az amerikai, az izraelibe nem, pedig mondták, hogy nagyon jó az első évad. Találkoztam a saját karakteremmel is, de nem nagyon tetszett. Meg Palit is sokkal jobbnak látom, és ezt nem nyalásból mondom. (Orsolya új szereplő, a sorozatban kemény ügyvédnő szerepben lesz a Mácsai Pál által alakított Dargay páciense - a szerk.)

Máté Gábor: Én nem néztem meg. Nekem is mondták, hogy nagyon jó az izraeli, de nem érdekelt. Általában nem szoktam megnézni, hogy más hogyan játssza ugyanazt a szerepet, mert zavar. Úgy érzem nem szerencsés, hiszen akárhogyan befolyásolhat. Sőt, én saját magamat sem szoktam visszanézni. Pali többször visszanézte, amit csinált, de én már csak kabalából sem mentem oda. Régen amit megnéztem az rendre mindig rossz volt, amit meg nem, az jó... Sajnos belép egyfajta kontroll, bekerülnek olyan elemek, amik csak zavarják az alakítást, ha szabad ezt a kifejezést használnom... ( Ferenc, szintén új szereplő, pánikrohamos betege lesz hétfőnként Dargaynak - a szerk.)

Mácsai Pál: Felmentem a Youtube-ra, belenéztem a Gabriel Byrne főszereplésével játszott amerikai verzióba, de pár perc után elkapcsoltam. Nem azért, mert rossz lenne, sőt! De nem akartam, hogy befolyásoljon, mert ha ebbe a szerepbe beül – nyilván tudattalanul - az utánzásnak akár egy fuvallata, máris nagyon messze kerülök attól az esélytől, hogy őszinte legyek, hogy magamról beszéljek a filmben. Márpedig nekem ez volt az egész koncepcióm. (A Terápia 2. része egy évvel az első után folytatódik, Mácsai Pál, azaz Dargay András már legénylakásban praktizál - a szerk.)

Csákányi Eszter: Belenéztem, de nagyon hamar rájöttem annak a nőnek a titkára. Igazából csak kíváncsi voltam. Annak idején elképesztően komolyan készültem erre a kasztingra, nagyon akartam a szerepet. Két jelenetet küldtek el, és én voltam az egyetlen, aki a komolyabbat választotta. Olyan ruhában mentem, amit a figuráról gondoltam, egyetlen kikötésem volt, hogy csak a Mácsaival vagyok hajlandó próbafelvételt csinálni. Tudtam, amikor elkezdtük, hogy lehetetlen, hogy ne én játsszam ezt a nőt. Annyira más karakter, mint amit rólam gondolnak az emberek! (Ágnes már egy menő tetőtéri rendelőben fogadja majd péntekenként Dargay-t, hogy ő is ki tudja önteni a szívét valakinek - a szerk.)

Szamosi Zsófi: Láttam az amerikaiból az első és második évadot is, de már a forgatás után. Az izraeliből kicsi részleteket. (Ő Petra, aki az első évadban sikereltelenül próbálta meg rendbe tenni házasságát. Az új évadban a Nagy Zsolt karakterével közös gyereküket, Misit viszik Dargay-hoz - a szerk.)

Nagy Zsolt: Én tudatosan nem néztem. Nem érdekelt. (Tamást játssza, Petra volt férjét - szerk.)

Surányi Áron: Nekem anyukám mutatott egy fotót a külföldiről, és kiderült, hogy ő is Áron! (Első filmszerepe, Petra és Tamás fiát, Misit alakítja a sorozatban, aki szintén Dargaytól vár segítséget - a szerk.)

Távolról sincs vége, olvasson még »

Hisztérikus szinglivel és traumatizált gyerekkel indít az új Terápia

etelka 2014. október 27., hétfő 14:30

A Mácsai Pál alakította Dargay András hétfő este újra várja a gyógyulni vágyókat - ma kezdődik ugyanis az HBO saját gyártású sorozatának második évada. Az izraeli alapkoncepción nyugvó, ugyanakkor a magyar viszonyokhoz adaptált sorozatból már 17 országban készült saját verzió, és mindenhol igyekeztek a helyi szokásoknak megfelelően alakítani a szereplőket.

Az HBO bátran húzott lapot 19-re, amikor két nagyjátékfilmest kért fel az első évadra, Gigor Attila  és Enyedi Ildikó mellé becsatlakozott Nagypál Orsolya is, aki eddig kisjátékfilmeket rendezett. A "nagyjátékfilmesek sorozatot rendeznek" című történet többeket töltött el aggodalommal, de az MTVA értékelhetetlen rémálmai helyett egy igen ütős és nézett sorozatot sikerült létrehozni. Pedig az alapsztori semmi extra: egy pszichológus és a kliensei, az ő drámáik alkotják a sorozat törzsét. Látszólag nem is igen történik semmi, emberek beszélgetnek, Mácsai empatikusan kérdez és magyaráz, és néha kiderül, hogy neki sem mindig könnyű, sőt talán neki a legnehezebb.

A második évadban nagy változást jelent, hogy sokkal több a külső helyszín, sőt elég sok trükköt is bevetettek az alkotók. Az első rész hideg rendelőjéhez képest Dargay András (Mácsai Pál) új rendelője és lakása sokkal barátságosabb, intimebb, élhetőbb - persze ennek is megvan a maga oka, de ezt nem spoilereznénk el előre.

Az első öt rész megtekinthető a neten,előfizetés és regisztráció nélkül! Csak kattintani kell: www.hbogo.hu/redirect/12184

Távolról sincs vége, olvasson még »

Kötelező olvasmány könyvmolyoknak

Sáfár Zsófia 2014. október 27., hétfő 13:25

Szeretem, amikor olyan regény akad a kezembe, amelynek hangulata és szereplői szinte csalogatnak, hogy költözzek be fantáziavilágukba. Nos, Gabrielle Zevin Egy könyvmoly regényes élete című legújabb művének főhőse, A. J. Fikry távolról sem ilyen barátságos figura.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Egy 40 feletti nő már csak magához képest nézhet jól ki

ZZs 2014. október 26., vasárnap 10:20

D.Tóth Kriszta úgy tűnik végleg ráállt a könyvírásra, második könyvének a Húszezer éjszaka címet adta.

Mennyire voltál benne a megírásában, és mennyire volt nehéz elengedni az írást?

Számomra is érdekes volt, hogy az első regényt, amely édesanyámról, az ő sorsáról, haláláról szól (Jöttem, hadd lássalak - a szerk.), sokkal könnyebben engedtem el mint a másodikat. Azután, hogy leírtam, hogy vége, úgy éreztem, a történet tovább kavarog bennem. Ültem otthon az ebédlőasztalnál, ahol dolgozni szoktam – nincs külön írósarkom vagy írószobám, mint a menő íróknak -, és néztem a cetlikkel teleragasztgatott falat, meg a karaktertérképet, amelyet a 3-4. fejezet környékén megrajzoltam egy nagy lapra. Rajta a szereplőim jellemzőivel, múltjával, viszonyaival, mindennel. Míg az első regény óriási erővel szinte kiszakadt belőlem, ez organikusan kanyargott kifelé és nőtt egyre nagyobbra. A Húszezer éjszaka ugyan nagyon is ismerős, valóságos környezetben, díszletek között játszódik, a karaktereknek mégis kitalált világuk van, és egyszercsak úgy éreztem, föl kell rajzoljam őket, mielőtt elvesztem a fonalat. Szóval néztem a falat és azt éreztem, hogy akár másnap nekiülhetnék a folytatásnak. Tegnap azért a vacsoránál megígértem a családnak, hgy lassan leszedem a falról a holmit, hiszen a könyv már két hete a boltokban van.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Rendelje házhoz az autósmozit!

Edicsek 2014. október 26., vasárnap 10:12

A szerencsések (és kellőképp gyorsak) igazán különleges módon nézhetik meg a Van valami furcsa és megmagyarázhatatlan című filmet premier előtt. A készítők egy kisbuszt alakítottak át moziteremmé, ami címre rendelhető, és a ház előtt leparkolva várja a maximum hat fős baráti társaságot egy közös mozizásra. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Zárt tárgyalás és csorgó verejték

cukorka 2014. október 25., szombat 17:51

Néha van egy olyan érzésem, a TÁP Színház azért csinál előadásokat, hogy röhöghessen azon, amit a kritikusok írnak róla. Ilyen előadás valahol a Lö csibészek is, amit a Hátsó Kapu nevű helyen ad elő Vajdai Vilmos társulata. A Mózsik Imre tollából és Jean Paul Sartre – Zárt tárgyalás című műve nyomán készült darab egy társulatról szól talán, akik a Zárt tárgyalást próbálják. Vagy inkább a Sartre tárgyalást. Vagy valaki mondja már ki a szerző neve után a darab címét anélkül, hogy beletörjön a nyelve! Na ugye. 

Három ember egy szobában, négy színész egy zárt térben. Miért vannak bezárva? Mi a bűnük? Melyikük a hóhér? Össze fognak jönni? Milyen hatással vannak egymásra? A másik véleményéből szűrik le saját maguk igazságait? És ez jól van így? 

Távolról sincs vége, olvasson még »

A szemének hisz, vagy a művésznőnek?

bb 2014. október 25., szombat 10:35

Egyre nehezebb követni, hogy mi igaz és mi nem az interneten keringő hírek közül. Legutóbb egy 27 éves New York-i székhelyű művész, Lana Newstrom nevével és az ő „szokatlan művészi eljárásaitól” volt hangos a sajtó. „Csak mert nem látsz semmit, még nem jelenti, hogy ne töltöttem volna órákat a művek létrehozásával” – olvastuk Newstrom meglepő bemutatkozását weboldalán, amit egy újabb sokk követett, mikor kiderült, hogy a fiatal művésznő láthatatlan munkáiért akár több milliót is adnának egyes „műgyűjtők” – írja a complex.com a Schulberg Galériában kiállított festményekről és szobrokról.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Iggy Pop horrorfilmmel, Bill Murray musicallel készül az ünnepekre

aa 2014. október 24., péntek 16:46

November nyolcadikáig lehet támogatni a horror egyik élő legendája, a 74 éves rendező, Dario Argento és Iggy Pop közös karácsonyi projektjét, melyhez az indiegogo.com nevű közösségi finanszírozó oldalon járulhatnak hozzá a rajongók. A jelenlegi állás szerint a kitűzött 250 ezer dollárból a furcsa páros már 44.239 dollárt összeszedett arra, hogy megfilmesítik E.T.A. Hoffmann 1816-os klasszikusát, a The Sandmant (A homokember) - írja a finanszírozásra szoruló tervekről a dangerousminds.net.

20141015125018-BIGGER BANNER
Fotó: www.indiegogo.com
Távolról sincs vége, olvasson még »

"Kevés országban feltétele a táncnak a tökéletes nyelvtudás"

maze 2014. október 23., csütörtök 15:16

Mészáros Máté, a Wim Vandekeybus vezette belga Ultima Vez társulat tagja legújabb darabjában az elmúlás-rombolás-újrateremtett valóságok különös háromszögére koncentrál. Alkotótársul olyan magyar táncművészeket választott, akik tanulmányaikat vagy külhoni intézetekben folytatták, vagy jelenleg is külföldön dolgoznak. Ő végül Szeged mellett döntött, elsősorban a családja miatt, de nagyon örül annak, hogy a világ telis-tele van magyar táncosokkal.

Most itthon rendezel a Trafóban, de sokáig éltél és dolgoztál külföldön, Belgiumban például a híres társulattal, az Ultima Vezzel, akik híresek arról, hogy szöveget is alkalmaznak az előadásaikban. Nagyon érdekelne, hogy kell ezt elképzelni: írott műre születik meg a tánc vagy szöveget írtok a mozdulataitokhoz?

Műadaptáció még nem fordult elő, amióta én ott vagyok, hanem mindig a szituációhoz alkalmazkodó párbeszédet írják a táncosok vagy a dramaturg. A színpadon megszólalni táncosként mindig érdekes dolog. Eleinte elég mókásan hangzik, és sokszor nem is nagyon találjuk a hangot, hiszen ez egy másik szakma. De aztán mindig jönnek segíteni színészek, meg beszédcoach-ok, meg általában a rendező sem véletlenül kéri ezt, tehát onnan is inspirálódhat az ember. Egy idő után rá lehet érezni, és onnan kezdve jönnek az ötletek is.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Tudósok, kincsvadászat és pártalálás a program a hosszú hétvégére

Divany.hu 2014. október 23., csütörtök 14:23

Ezen a héten (és egészen november 2-ig) akciósan mehetnek a gyerekek az Állatkertbe, úgyhogy látogasson el velük oda a hosszú hétvégével kezdődő őszi szünetben! De a héten a rockerek is kiüríthetik a pénztárcájukat, a többiek meg meghallgathatják a Budapesten koncertező James Blunttól a dalt, ami saját bevallása szerint is idegesítő. Persze lehet, hogy ennél az is jobb, ha múmiákat nézeget. 

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87

Blogok, amiket olvasunk

A TASZ JELENTI Azt hittem, jobban járok, ha nem az autót viszem szervizbe, hanem én megyek orvoshoz.

Képzeld el, hogy 15 éve minden nap ugyanazon az útvonalon mész a reggeli csúcsban munkába, majd a délutáni dugóban haza. Újabban visszatérő fájdalmat érzel a lábadban, mikor kiszállsz az autóból.

MAI MANÓ Kép-párok #187

Kép-párok rovatunkban minden alkalommal két olyan fotót láthattok, amelyeket neves fotóművészek készítettek ugyanazon témában vagy olyat, amelyeken éppen egymás munkáira reflektálnak.

HATÁRÁTKELŐ A lakókocsis élet árnyoldalai

Gyakran olvasni, hogy „persze, mert mindig csak a külföldi élet pozitívumairól van szó”, ami mondjuk szerintem nem igaz, de nem is ez a lényeg, hanem hogy a például a furgonlakó létnek is vannak bőven nehézségei.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés