#VILÁGOM

Tessék, ezt csinálják a szuperhősök két világmentés közt

Edicsek 2015. február 28., szombat 11:29

A szuperhősök életéből általában csak annyit látunk, hogy megmentik a világot, vagy hatalmas csatákat vívnak a gonosszal. De mi van az unalmas hétköznapokkal, vagy mikor a nagy csaták után meg kell javítgatni az elszaggatott kosztümjeiket, esetleg rájuk fér egy kis frizuraigazítás? Nem először foglalkoztatják a művészeket a a szuperhősök mindennapjai, tavaly Andreas Englund festményeit mutattuk be, most egy indonéziai fényképész, Edy Hardjoe játssza el kamerája előtt akciófigurákkal a legbanálisabb hétköznapi élethelyzeteiket. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Önnek is bejöttek az állatos magyar eurótervek? Meg is rendelheti őket

aa 2015. február 28., szombat 10:51

Futótűzként terjedt a közösségi oldalakon az elmúlt hetekben annak a mesterképzős magyar grafikusnak a diplomamunkája, aki megmutatta, hogy milyennek szeretné látni a magyar eurót, ha az lenne a fizetőeszközünk. Bernát Barbara ugyanis az elcsépelt híresember/épület vonalról leszakadva mert az öt eurósra fürge gyíkot, a tíz eurósra kerti pelét, a húsz eurósra dolmányos varjút, az ötven eurósra vörös rókát, míg a száz eurósra európai őzet képzelni, külön megbolondítva a koncepciót azzal, hogy UV-fény alatt az állatok csontváza is látszik.

A fiatal tervezőgrafikus a Díványnak elmondta, honnan jött a sorozat ötlete, és mik a tervei a jövőre nézve.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Neil Gaiman unalmában gerilladedikált a reptéren

Edicsek 2015. február 27., péntek 11:19

Neil Gaiman angol fantasy- képregény- és sci-fi regényíró, ha valakinek ez nem mond eleget, ő írta többek között a Sandman képregénysorozatot, de a Csillagpor, a Coraline vagy az Amerikai Istenek című regények is az ő nevéhez kötődnek (és ha ez nem volna elég, Amanda Palmer énekesnő férje).

Gaiman a napokban New Yorkban járt, a John F. Kennedy nemzetközi repülőtéren, ahol várakoznia kellett. Míg más ilyenkor kávézgatással vagy bambulással üti el az időt, Gaiman viszont jófejkedéssel: körülnézett a reptéri könyvesboltban, és titokban dedikálta a könyveit. De tényleg titokban: nem szólt senkinek, csak bement, aláírta legújabb novelláskötete, a Trigger Warning polcon talált darabjait, majd visszatette őket a többi közé. Nincsenek sehogy megjelölve, nem kerülnek többe, a könyvesbolt se tud róluk, egyszerűen csak arra várnak a reptéri könyvesboltban, hogy valaki megvásárolja őket. Gaiman azért adott egy tippet a rajongóinak, mikor mindezt csak úgy mellékesen elhintette a Facebook-oldalán. 

Utazás, konyha, Afrika, cseh filmek és Lamb a héten

Edicsek 2015. február 26., csütörtök 14:28

Ezen a héten nem győzi kapkodni a fejét: lesz mindenfajta kiállítás, utazás, konyha, sőt még biciklik között is válogathat vagy Afrikát is megismerheti jobban. A cseh és szlovák filmnapok mellet frankofón filmhét is lesz, meg egy csomó koncert: jön a Lamb, Jarboe, a Bad Manners, és játszik még egy rakat magyar zenekar. A filmekről vagy éppen Mundruczó Kornél színdarabjáról nem is beszélve. Na meg eljött a dömtő ideje, kiderül ki nyeri az Index dalversenyét. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

1,2 millióért megveheti Sid Vicious talán utolsó fotóját

Edicsek 2015. február 26., csütörtök 12:37

Sid Vicous a legendás Sex Pistols együttes basszusgitárosa, aki 1979-ben halt meg drogtúladagolásban. Vicious az egyik legvitatottabb zenész, leginkább azért mert úgy vált a világ egyik legismertebb basszusgitárosává, hogy nem igazán tudott játszani a hangszeren, viszont annál többet tett hozzá színpadi jelenlétével az élményhez. Most az eBayen árulnak róla egy fotót, ami nagy valószínűséggel a legutolsó, ami az 1979 februárjában bekövetkezett halála előtt készült róla. A fotón félmeztelenül térdel egy ágyon, kezében gitárral. A fénykép hátulján fekete filccel az áll "Nem valami jó kép rólam, de nincs másik". A kép datálását segítheti, hogy a gitár fején látható a kézzel odafirkált Sid '79 felirat, azaz legfeljebb két hónappal készülhetett a basszgitáros 1979 februári túladagolása előtt.

1
Fotó: ebay.com

Az eladó egy szintén kézzel írt eredetiségigazolást is mellékel a vásárláshoz, amelyben a fotó eredeti tulajdonosa tanúsítja, miszerint a kép és a hátán az írás teljesen eredeti, ő maga pedig Jock McDonaldtől vásárolta, aki a The Bollock Brothers nevű brit punkband menedzsere volt, és ilyen minőségében a 70-es években a Sex Pistolsszal és Viciousszel is sok időt töltött.  

Ha Vicious élne, valószínűleg egyáltalán nem tartaná punk dolognak ezt az egész netes árverést. 

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 

Madonna még egy óriási zakózásból is jól jön ki

Steiner Kristóf 2015. február 26., csütörtök 08:52

Azt szokás mondani, hogy Madonna mindig tudja, hogyan szolgáltasson híreket magáról, de a tegnapi Brit Awards után elkezdhetünk azon merengeni, hogy valójában a sors, a karma, vagy egyszerűen csak a jószerencse hordozza őt a tenyerén... és csapja a földhöz, hogy még jobban odafigyeljenek rá.

Madge a britek évente megrendezett zenei díjátadó gálájának fináléjaként lépett színpadra, hogy előadja napokon belül boltokba kerülő lemezének, a Rebel Heartnak első kislemezre másolt dalát, a Living For Love-ot. „A pillanat, amire mindannyian vártunk” – konferálták fel a popkirálynőt, aki drámai Armani köpenyben, két tucat minotaurusz-szarvat viselő táncos kíséretében lépett színpadra... azaz csak lépett volna, ha sikerül időben kikötnie a köpeny fűzőjét. Nem sikerült. A koreográfia szerint az egyik táncos elegánsan lehúzta volna a köpenyt Madonna válláról, ám az énekesnő a szalag fogságában azonnal elbotlott, és hanyadt esve a pódiumra vezető lépcsőkön akkorát zuhant a csípőcsontjára, hogy a mikrofon is kigurult a kezéből. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Miért van értelme lerohadt határátkelőket fotózni?

Edicsek 2015. február 25., szerda 15:35

A lengyel születésű Josef Schulz elhagyott határátkelőket fotóz: képein az országok közötti határellenőrzés megszűnésével feleslegessé vált, lassan rohadó határátkelőhelyek szerepelnek, köztük olyanok is, amelyek azóta már nem is léteznek. Schulz azt szeretné, ha sorozata azt tudná megmutatni, hogy ezek az épületek az egykori határvonalak fizikai megjelenései, vagyis az átkelők ne felejtődjenek el. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Nem csak Patricia Arquette-nek van elege a szexizmusból

Sáfár Zsófia 2015. február 24., kedd 19:11

Valószínűleg nemcsak a hollywoodi sorstársak, de a világ összes nője Patricia Arquette színésznőt ünnepli most az Oscar-díjátadón mondott beszéde miatt, amiben a nők által elszenvedett hátrányos megkülönböztetések ellen emelte fel a szavát. De nem Arquette az egyetlen, aki szereti a nagy nyilvánosság előtt helyretenni a Hollywoodot is mélyen átitató szexizmust. A www.mic.com összegyűjtötte az utóbbi évekből híres nők szexista megjegyzésekre vagy kérdésekre adott legfrappánsabb válaszreakcióit.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Felteteheti a könyvespolcra a Grand Budapest Hotelt

mzd 2015. február 23., hétfő 15:38

Bár rendezői Oscart végül nem nyert, azért a négy egyéb kategóriás szobrával (látvány, zene, jelmez, smink) a tavalyi év egyik legnagyobb durranása volt Wes Anderson Grand Budapest Hotel című filmje. Nem csoda, hogy mi is írtunk már róla többször, például hogy hogyan készült, vagy hogy ezt is utolérte a legósítás. Újabb jó hír a gyűjtőknek: az élményt már könyv formájában is beszerezhetik, bónuszként be is leshetnek benne a kulisszák mögé. Az album 256 oldalán találhatunk eddig soha nem publikált fotókat, jelmez- és díszletterveket és interjúkat is: Anderson az egyikben többek között azt is elárulja, hogy mi inspirálta a művét.

wes-anderson-09
Fotó: designscene.net

A rendezőn kívül olvashatunk Alexandre Desplat zeneszerzőről, Adam Stockhausen látványtervezőről és Milena Canonero jelmeztervezőről, valamint a főszerepet játszó Ralph Fiennes-ról is. A könyv az Amazonon elérhető, és igazán nem mondható luxusnak: alig kicsivel több mint hatezer forintot kérnek érte. A tavalyival ellentétben ebből – egyelőre – sajnos nincsen e-book verzió. Ha kíváncsi több fotóra, a fenti képre kattintva eljuthat hozzájuk!

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 

Sima szerelmesfilmnek indult a Liza, a rókatündér

maze 2015. február 22., vasárnap 13:04

Tomy Tani eredetileg csak a főcímdalt énekelte volna, Gyabronka József játszotta volna Zoltán zászlóst, a mangarajongók először gyűlölték a Liza teaserét, és egy egész hónapig csak arra próbáltak a szereplőkkel, hogy hogyan legyen egységes a játékuk. Ujj Mészáros Károllyal, a film rendezőjével beszélgettünk.

Azt nyilatkoztad, hogy amikor életedben először sushit ettél, az otthon szó jelent meg előtted, ez azt jelenti, hogy valami japán inkarnáció lehetsz?

Furcsa, mert azóta sem történt velem soha ilyen, hogy megjelenne egy konkrét szó, amikor beleharapok valamibe. Ez a kilencvenes évek végén történt, akkoriban nagyon sok japán zenét hallgattam és álmodtam is Japánnal, elég különösöket, például, hogy nagyon idillikus tengerparti halászfaluban vagyok körülvéve gyöngyhalász lányokkal - és arra is kifejezettem emlékszem, hogy az egyik ilyen visszatérő álmom Kobéban játszódik, ami a valóságban egy hatalmas betondzsungel, nem nagyon emlékeztet az álmaimra. Ez csak annyiban érdekes, hogy ha van is bármi köze a reinkarnációhoz, akkor az az énem több száz éve élhetett.

Ezzel szemben "csak" nyolc éve, hogy elkezdtétek megvalósítani a Liza, a rókatündér című filmet (kritikánk itt). Már akkor is a japán vonal volt a fő motívum? Nem féltél tőle, mit fog szólni hozzá a finnyás magyar közönség?

A japán vonal nem egyből költözött a filmbe. A második-harmadik verziónál került képbe, de akkor is csak alig. Először csak arra gondoltam, hogy majd egy japán énekes fogja énekelni a főcímdalt, belőle lett aztán Tomy Tani, a rókatündér-vonal meg még sokkal később jött. Attól a pillanattól viszont, hogy belekerült, egyáltalán nem tartottam attól, hogy ez bármiféle gondot okozhat. Pedig még 2008-ban csináltunk egy teasert, amire rögtön lecsaptak a magyar mangarajongók, nagyon nem szerették, hogy a japán mitológiához nyúltunk. A japán mondavilágban a róka alakja sokkal színesebb, mint nálunk, így a mangában is sok a róka. Remélem, azóta megértőbbek lettek, és ha megnézik a filmet, nem fognak elszomorodni nagyon, hogy mit csináltunk a róka motívummal.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Hableányok márpedig vannak. És hablegények is.

mzd 2015. február 22., vasárnap 12:11

Január elején már második alkalommal rendezték meg Merfest Conventiont, azaz a hableány- és hablegény-találkozót Észak-Karolinában. A cosplay-ről írtunk már korábban, és jópofa dolognak tartjuk, mert nemcsak kreatív, de közösségépítő jellege is van. A tengeri lények eme ünnepének a Triangle Aquatic Center adott otthont Caryben, idén közel 300-an öltötték magukra a sellőjelmezt, az egész rendezvényről pedig a Coolhunting.com jelentetett meg egy pazar fotóösszeállítást.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Sok Karamazov semmiért

cukorka 2015. február 21., szombat 19:02

Pontosan nem tiszta számomra, hogy miért kell nekiesni a legnagyobb klasszikusoknak színpadon, biztos nem véletlen például az sem, hogy nem játsszák színházak a Bibliát. Néha mégis megszállja a rendezőket (ezúttal Valló Péter) az idea, hogy most aztán már itt van az ideje egy nagy dobásnak, és akkor amúgy zseniális dramaturgokkal (Morcsányi Géza) összehúzzák a Karamazov testvéreket, (persze közel sem eléggé) és színpadra állítják azt. 

Szívük joga, meg aztán az sem árt, ha olykor beesnek középiskolások a színházba, de arra már ott van a Radnóti Színháznak az Oresztész. Dosztovejszkij írását a sok húzás és leegyszerűsítés most mégis szappanoperai mélységekbe lökte, miközben az előadás görcsösen megpróbál megmaradni világirodalmi klasszikusnak. Valahol még ez is érthető, a Karamazov család kálváriája leegyszerűsítve nem is lehet több, mégis aligha valószínű, hogy ez lett volna a rendező szándéka.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Nahát, Murakami Haruki nem a saját szexélményeit írja meg a könyveiben

mzd 2015. február 21., szombat 07:38

Az egyik legmenőbb kortárs japán íróról, Haruki Murakamiról legutóbb akkor írtunk, amikor megmutattuk, milyen zenét hallgasson műveihez. Januárban Murakami úgy döntött, tanácsadó rovatot indít honlapján, amelyben az olvasók által feltett kérdésekre/problémákra ad választ, illetve tanácsot. Azóta már több mint 5000 ilyen bejegyzése született – a kedvenc ételeitől kezdve egészen a popkultúráig, sajnos azonban japán nyelven. A Gawker azonban volt olyan rendes, hogy szemezgetett belőlük, szóval tessék egy válogatás, miként vélekedik Murakami az egyes témákról!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Egyetlen ceruzával önből is művész lehet

mzd 2015. február 20., péntek 19:20

Szeretne részesévé válni egy nemzetközi közösségi együttműködéssel összedobott művészeti alkotásnak? Mindössze egy ceruzára lesz szüksége hozzá!

"Izgatottan jelentem be, hogy a Booooooom.com következő nyílt együttműködésű művészeti projektjét a vancouveri Tangible Interactionnel közösen készíti el, a végeredmény pedig egy Spanyolországban felállított installáció lesz" – írja az általa vezetett művészeti- és dizájnportálon Jeff Hamada. "Márciusban Barcelonába utazok egy kreatív konferenciára, ahol egy szobrot szeretnék építeni – méghozzá az önök segítségével. Ez egy mindenkinek szóló felhívás, a Booooom.com olvasóinak és a világ összes emberének egyaránt!" – tette hozzá.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A Queen of the Stone Age-rajongók már várják a hétfőt

Edicsek 2015. február 19., csütörtök 08:46

Ezen a héten Torkos Csütörtök lesz, de eldől az is, hogy a bajai vagy a szegedi halászlé a jobb. Egész szombaton jógázhat, és Oscar-esélyes filmet is nézhet. Vagy mehet menő koncertekre: például a Mark Lanegan Bandére, Yann Tiersenére, esetleg meghallgathat pár Csókolom-dalt zongorakísérettel. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Magyar is, mese is, vicces és jó is, mi az?

cukorka 2015. február 19., csütörtök 08:30

Nagy pofon nekem, hogy a Liza, a rókatündér című filmet az Amelie csodálatos életéhez hasonlítják, mert ha valamitől epét hánytam, akkor az az übercuki, totál kamu Audrey Tautou és bájoskodó története volt. Annyiban azonban talán mégis lehet benne valami, hogy Ujj Mészáros Károly filmje is vagy nagyon bejön az embernek vagy egyáltalán nem - igaz, a bemutatón csak hosszas keresgélés után sikerült egyet találnunk, aki nem szerette. 

De például olyan se nagyon történt még, hogy a sajtóvetítésen tapsoljanak a kritikusok, szóval vannak még csodák, és úgy fest, ebben leginkább pont a film rendezője, a reklámokon edződött Ujj Mészáros Károly hisz. A Liza mesének ugyan kicsit vad, de romantikusnak tényleg romantikus, és egyszerűen elképzelhetetlen, hogy ne csaljon letörölhetetlen vigyort az ember arcára. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Marky Ramone megmutatja, mit tegyen a színpad előtt szelfizőkkel

araya 2015. február 18., szerda 13:06

A Ramones zenekar úgy lett legendás és kultikus, hogy összesen csak két lemezükből lett aranylemez, ráadásul az egyik ebből egy válogatás, a másik pedig egy DVD. Ennek ellenére szinte mindenki ismeri a Ramones nevét (még ha zenéjüket nem is), és logójukat is sokan hordják pólójukon. Erről egyszer Marky Ramone is beszélt nekünk, aki volt annyira punk, hogy még meg is dícsért Ramones-polós embereket, akiknek a reakciójából kiderült, mennyire fogalmuk sincs, hogy éppen az elvileg kedvenc zenekaruk dobosával beszélgetnek. De most egy másik problémára hívja fel a figyelmet, ez pedig az okostelefonos koncertfotózás. Aki gyakran jár koncertre, bizonyára ugyanolyan ideges a színpad előtt egész végig okostelefonnal fényképezőkre és szelfizőkre, mint Marky Ramone. A legendás dobos előállt egy megoldással, ez pedig a Smartphone Swatter, ami igazi punk DIY-projekt: ragasszon egy dobverőre 7 inches punklemezt, és azzal verje ki az ilyenek kezéből a telefont! 

Oké, azért ne vegye száz százalékosan komolyan a dolgot, az akció természetesen reklámfogás, Marky Ramone Punk Rock Blitzkrieg: My Life as a Ramone című életrajzi könyvét harangozza be (ami a bemutató alapján szintén alkalmasnak tűnik arra, hogy kiverje mások kezéből a telefont vele). De tessék, nézze meg Marky Ramone-t, aki megmutatja, hogyan kell ezt profin csinálni! 

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 

Schell Judit fejében gyakran megfordul, hogy abbahagyja a szakmát

maze 2015. február 17., kedd 14:58

Sikeres színésznő, egy felnőtt férfi és két kisgyerek anyukája, mégis gyakran szeretne másfajta életet élni. Most boldog, amiért új helyzetbe hozta a Thália Színház, és annak is örül, hogy végre nem mindig csak meghalnia kell a színpadon. Schell Judittal beszélgettünk.

Kicsit olyan nekem a Thália Színház, mintha a Radnóti kamaraszínháza lenne, már abban a tekintetben, hogy nagyon sok exradnótis játszik most ott. Milyen volt sok év után újra összekerülni velük? 

Nagyon örülök, hogy itt újra találkoztunk! Igaz, közben eltelt tíz év, amíg a Nemzeti tagja voltam, úgyhogy akár eléggé ki is éhezhettem rájuk. Ráadásul ezek az emberek, akikkel most újra összehozott a sors nagyon sokat jelentenek nekem a múltból, hiszen az számomra egy nagyon jó korszak volt. Sok remek történetünk, emlékünk, élményünk van Gyuszival (Szombathy - a szerk.), Tibivel (Szervét - a szerk.) és Sanyival (Csányi - a szerk.), így történhetett, hogy egy egészen jó társulat alakult ki mostanra a Tháliában. Szépen csiszolódunk össze, tudunk jól együttműködni, kíváncsiak vagyunk egymásra és meghallgatjuk egymást, szóval olyan igazi színház-színház szaga van. 

Kimondottan ezt az igényes bulvár-stílust próbálja belőni a színház főprofilként, nem voltak averzióid ezzel kapcsolatban? 

Nem, sőt! Ki is voltam éhezve az ilyen jellegű előadásokra és szerepekre. Gyakorlatilag az utolsó öt évben már majdnem mindig idegösszeomlást kaptam vagy kivégeztek, felnyársaltak. Szóval mindig egy kicsit bele kellett halni a szerepbe, és olyan is előfordult, hogy hiába, ami vitte is az energiát rendesen. Mert az rossz, amikor nincs visszaigazolás - és most nem a kritikusokat értem ez alatt, mert ők más szempontok szerint írnak, hanem hogy a nézők és a szakma részéről sincs igazi visszacsatolás. Azért a Nemzeti inkább volt nagyüzem, nem lehetett egyetlen pillanatra sem megállni és örülni valaminek, egy idő után szinte rutinná vált.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Tóth Kriszta, Karafiáth Orsolya és Gerlóczy Márton is kampányol a diszkriminációmentes házasságért

mzd 2015. február 15., vasárnap 12:11

 "A házasság intézménye folyamatosan változott a történelem folyamán – és változik ma is. Önkényes és igazságtalan az éppen most, éppen Magyarországon hatályos házasság-fogalmat örök érvényűnek tekinteni, és elfogadhatatlan, hogy a magyar szabályozás, illetve gyakorlat „időben visszafelé” halad" – olvasható a mondjigent.tasz.hu oldalon. A jogvédő szervezet célja, hogy a hetero házasságok mellett azonos érvényt szerezzenek az élettársi, az azonos neműek közti, a gyámságra szorulók, vagy a menekültek házastársi kapcsolatainak is.

 A kampány keretében a jogvédő szervezet magyar kortárs írókat hívott segítségül: mindegyikük egy-egy novella segítségével mutat rá, hányféle olyan magyar állampolgár van, akik a jelenleg hatályos jogszabályok szerint nem házasodhatnak össze a szerelmükkel, és miként diszkriminálja az állam a saját polgárait, ahelyett, hogy védelmet és jog előtti elismerést biztosítana számukra.

Távolról sincs vége, olvasson még »

34000 magyar romantikázik a mozikban

etelka 2015. február 14., szombat 22:08

Vannak, akik filmnézéssel ünneplik a Valentin-napot, vagy nem ünneplik, csak annyira unják magukat, hogy inkább elmennek és megnéznek valamit Bálinttól teljesen függetlenül. A Cinema City gyűjtéséből kiderül, tavaly 34499 magyar gondolta úgy, a legjobb a péntek estét a hálózat valamelyik termében tölteni.

50ShadesKiss-1421185528.gif

Az elmúlt évek legnézettebb filmje az ünnep alkalából a Fogadom volt, majd jött a tragikus - de legalább nálunk forgatott - Die Hard 5, ezt követte a Megdönteni Hajnal Tímeát, idén pedig nem árulunk el nagy titkot, ha mindenki azt jósolja, a soft pornónak is gyenge A szürke ötven árnyalata lesz a mozik sztárja. 

Nem fogják elhinni, de tavaly 9 pasas kérte meg kedvese kezét valamelyik mozi vörös szőnyegén, de ami véleményünk szerint ennél is sokkolóbb, hogy 8 friss házas esküvői fotózását is a Cinema City-ben szervezte.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 

20 szerelmes dal 20 feldolgozásban 4 percben

Valentin 2015

Edicsek 2015. február 14., szombat 12:12

A tökéletes Valentin-napi szerelmes dalt megtalálni nagyon nehéz. Ezért most inkább mutatunk olyat, ami nem is egyetlen dal, hanem húsz előadó húsz különböző dala egyben. Eddig nincs is semmi érdekes Anthony Vincent videójában, amiben a csavar még csak nem is az, hogy ő egyedül adja elő mind a huszat. A lényeg a feldolgozásban van, azaz hogyan jön össze Whitney Houston és a Nine Inch Nails,  a Boys II Men és a Type O Negative vagy Frank Sinatra és a Metallica?

Távolról sincs vége, olvasson még »

Tudta, ki van a fotó mögött?

Divany.hu 2015. február 13., péntek 19:33

Tim Mantoani fotográfus az elmúlt kilenc évét azzal töltötte, hogy felkutatott megannyi olyan híres fényképészt, akiknek a fotói ma már kultstátuszban vannak és mindenki ismeri őket, majd lefotózta őket ismertté vált vagy legkedvesebb fotóikkal és ezt egy gyönyörű albumban jelentette meg. A Behind Photographs (Fényképek mögött) című könyv elkészültéről a fotós külön videóban nyilatkozik, hiszen a könyvnek természetesen honlapja is lett. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

“Először meg kell hallgatnunk, mit mond a másik, aztán jöhet a beszélgetés!”

Homoki R 2015. február 12., csütörtök 20:50

Mitől egyéjszakás a kaland?Mit árulnak el rólad a titkaid?Miért nem találod meg az igazit?Mit is jelent az, hogy tökéletes nő?Hogyan leszünk önsorsrontók? Többek között ezekről a kérdésekről írt Tari Annamária és Horváth Gergely a Dívány.hu 2009-ben indult Kettős látás című sorozatában. A témák apropóján párhuzamos véleményeket olvashattunk a pszichológus és a rádiós, egy nő és egy férfi szemszögéből. Az írásokból végül az Athenaeum Kiadó gondozásában könyv született: (2×) 33 gondolat a párkapcsolatról és a romantikaképünkről.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Beleszeretni a partnerbe illúzió, aminek semmi köze a valósághoz!

maze 2015. február 12., csütörtök 17:45

Szávai Viktóriával, a Radnóti Színház színésznőjével beszélgettünk költészetről, Helenés jelmezéről és arról, hogy boldog, kiegyensúlyozott nőt játszani feltehetően dögunalom. Arról is őszintén beszélt, mennyire szorongó kamasz volt, vagy hogy hogyan szokott le arról, hogy úton-útfélen beleszeressen partnereibe.

Közel egy év után újra látható a Radnótiban a Dinyés Dániellel közös Weöres Sándor-ested, a Sárkány lehelet, amit márciustól a Sanyi és Aranka Színházban fogsz majd játszani. Kicsit menjünk vissza az időben, hogy lettél pont te az egyik, aki önálló estet ad a társulatból? 

Büfében zajló beszélgetések során felmerült, hogy nekem kéne megcsinálnom az egyik estet az Irodallam című sorozatunk keretein belül. Magamtól biztos nem vágtam volna ilyesmibe a fejszémet, de igazgatónk, Bálint András addig nyüstölt, hogy végül beadtam a derekamat. Első körben Pilinszkyvel akartam foglalkozni, de aztán elbizonytalanodtam, és az utolsó pillanatban jött az ötlet, hogy nekivágok Weöres Sándor verseinek.

Azért is különlegesek ezek az estek, mert nincs rendezőjük, emiatt leginkább egy Színművészetis vizsgához hasonlítható az út, ahogy az előadás létrejön. Nem vágytál a kontrollra?

Olyannyira nem, hogy még a végén se engedtem senkit a közelébe! Ennek praktikussági okai is voltak, úgy éreztem, hogy ez az én ügyem, nekem kell megbirkóznom ezzel a feladattal. Épp az volt benne a kaland, hogy egy olyan dolgot hozzak létre, ami csak az én fennhatóságom alatt áll, és úgy formálódik, ahogy én akarom, ahogy belőlem jön. Mivel versekről van szó, ez teljesen másfajta szöveg, mint amivel nap mint nap dolgozom, ezért az egész olyan lett, mint egy önvallomás. Saját magam teljes kipakolása egy óra tíz percben.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Tudósok, Valentin-nap és még Cirque du Soleil is lesz a héten

Valentin 2015

Edicsek 2015. február 12., csütörtök 12:40

A hét elején minden és mindenki Valentin-napi lázban ég. Lesznek szerelmes és anti-szerelmes partik, miközben a farsangi bulik is javában zajlanak már, de nyugodjon meg, lesznek teljesen hagyományos koncertek is. A hétvége után pedig filmeket nézhet, vagy a Ludwig Múzeum nagyon menő új kiállítását. 

Távolról sincs vége, olvasson még »
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87

Blogok, amiket olvasunk

KERTÉSZ Ötletek zöldségágyások beültetéséhez

A nyár általában a pihenés időszaka, ezért a legtöbben ilyenkor már nem akarnak intenzív gondoskodást megkövetelő zöldségeket vetni. Lássuk, mint lehet tenni!

OTTHONTÉRKÉP Hagyd le a képről apu sörhasát!

A nappali ajtaján belógó hatalmas sörhas, egy csak félig látszó kutya vakarózó hátsó lába, lerágott csirkecsont a könyvespolcon – biztosan mindenki látott hasonló vicces vagy visszataszító fotókat ingatlanhirdetésekben.

MÁS TÉSZTA Búzadara dal - megyek panírozni

A nyár minden bizonnyal legújszerűbb dallamos hip-hop slágerében réteslisztről, búzadaráról és kenyérlisztről énekelnek a debreceni egyetem afrikai származású hallgatói. Ne hagyd ki!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés