#VILÁGOM

Mit csinál ezentúl vasárnaponként?

mzd 2015. március 15., vasárnap 09:03

Március 15-én a nemzeti ünnep miatt, ezt követően azonban párt atyuska ötlete nyomán már nem nyithatnak ki az üzletek vasárnap, szóval sokaknak hirtelen nagyon sok ideje felszabadul. Ha nem meccsre vagy misére járna bevásárlás helyett, és mondjuk épp kirándulni se jó az idő, kiváló alkalom lehet ez behozni sorozatnézési lemaradását. A Nielsen infógrafikája nemcsak ötletadásként jópofa, de hasznos is: megmutatja azt is, hogy mennyi időbe telne, ha egyhuzamban végignézné ("szaknyelven" ledarálná) az adott sorozatot. Ha csak a vasárnapot szánná rá, akkor a Sherlock lesz a nyerő – a mindössze 3 évaddal 14 óra alatt végezhet is, de a 24 órába belefér még a Különcök és stréberek (Freaks and Geeks) és a Kártyavár (House of Cards) is.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A berlini zsidó múzeum mindannyiunkról mesél

Steiner Kristóf 2015. március 14., szombat 17:56

Az elmúlt néhány év során egyre több izraeli barátom és ismerősöm tekint Berlinre afféle “második otthonként” – pedig az egy emberöltővel idősebb generáció fejében és szívében a város, és összességében Németország még erősen összekapcsolódott a holokauszt borzalmaival. Ám míg egyes országok a második világháború során elkövetett gaztetteket egyszerűen áttestálják a német megszállásra, Németország, és különösen Berlin a teljes felelősségvállalást választotta. Rengeteg zsidót ismerek, akiknek a felmenőit Lengyelországban, vagy Magyarországon mészárolták le, és a trauma úgy megviselte a családot, hogy mai napig nem kívánnak az ősök szülőföldjére lépni, ám Németország évtizedek óta nagyon tudatosan dolgozik azon, hogy a világ minden csücskébe eljusson az üzenet: „tudjuk, hogy van, ami megbocsáthatatlan”.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A Nabucco valójában két erős nő ókori csatája

hv 2015. március 13., péntek 14:54

Hat előadásból álló sorozatban mutatta be az Erkel Színház az újragondolt Nabuccót, Kesselyák Gergely rendezésében. Az összkép monumentális, de vegyes.

Korszerűen hagyományos

Az operabemutatók körüli hazai viták máig legfontosabb eleme a konzervatív és újszerű rendezések egymással ellen történő kijátszása, noha a világ (és az operák) boldogabbik felén ez a dilemma már régen nem ilyen éles szembeállításokon alapul. Túlzás nélkül állítható, hogy Verdi Nabuccója az operairodalom egyik legismertebb alkotása, amelynek híres betéteit még azok is felismernék, akik egyébként irtóznak a komolyzene minden formájától. A „Va, pensiero”, magyarul Rabszolgák Kórusa vagy Szabadságkórus című betétet a különféle szabadságharcok és mozgalmak is zászlójukra tűzték, a szövege ugyanis nem túl áthallásosan írja le a rabságban szenvedő, de új tavaszra vágyó és jövőbe néző nép szenvedését. Az új színrevitelben bemutatott Nabucco kettőssége abban rejlett, hogy mindenkinek tetszeni akart: a nagy tömegjelenetek, korhű jelmezek és ismert történelmi események felelevenítésével a hagyományos darabok kedvelőinek kedveztek, míg az absztrakt díszletekkel és modern vizuális világgal azokat is megpróbálta megfogni, akik nem feltétlenül a 19. századi operahagyomány másolatát akarják viszontlátni a színpadon.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ilyen a tánc egy számítógép szemével

mzd 2015. március 13., péntek 09:03

Arctalan, pontokból és vonalakból álló alakoknak tűnik az ember táncolás közben Maria Takeuchi és Frederico Phillips legújabb kísérleti, as-phyx-i-a című projektjében, amelyben egy hivatásos táncos mozgását rögzítették a Microsoft Kinectjének segítéségével.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Menstruációs betétekkel a nemi erőszak ellen

Homoki R 2015. március 12., csütörtök 18:29

“Mi lenne, ha a férfiak annyira undorodnának a nemi erőszaktól, mint a menstruációtól?”

Ez a tweet adta az ötletet Elonë Kastratiának, hogy olyan intimbetétekre tűzött üzenetekkel ragassza tele lakóvárosát, a németországi Karlsruhet, amelyek a nemi erőszak és a nemek közötti egyenlőtlenség problémájára hívják fel a figyelmet. Kastratia tavaly szeptember óta kereste a megfelelő alkalmat terve megvalósítására, és úgy érezte, hogy az idei Nőnap tökéletes erre. “Azt akartam, hogy az emberek tisztában legyenek ezekkel a problémákkal, és provokálni akartam” - mondta el a The Huffington Postnak. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

A kirekesztés nem biciklitároló

Hermann Veronika 2015. március 12., csütörtök 17:39

Tudtad-e címmel indult ismeretterjesztő kampány, melynek célja, hogy aktuális, sokakat érintő társadalmi problémákra hívja fel a figyelmet.

Tudtad-e?

A projektben részt vevő közel harminc civil szervezet karikatúrákkal illusztrált, egyszerű mondatok segítségével szeretne a mindennapi tudás részévé tenni olyan aktuális társadalmi és emberi jogi témákat, mint a menekültkérdés, a hajléktalanok helyzete, a fogyatékkal élők megítélése, vagy a szexuális kisebbségek ügye. A kampány nemcsak a fontos társadalmi kérdéseket, hanem azok jogi szabályozását és a hozzájuk kapcsolódó következményeket is átláthatóvá kívánja tenni. Március 2-ától 20 munkanapon át 20 egyszerű és közérthető „Tudtad-e?” mondattal, és egy-egy hozzájuk kapcsolódó, Merényi "grafitember" Dániel által készített illusztrációk segítségével hívják fel a társadalom figyelmét azokra a problémákra, amelyek megoldásától a mindenkori politikai hatalom általában látványosan elhatárolódik.

15 tudtade kicsi
Fotó: Grafitember / tudtade.blog.hu

A nem az nem

A kampányban eddig szó esett már a menekültekről, a börtönből szabadultakat sújtó ördögi csapdákról, vagy arról, hogy a hajléktalan emberek több mint ötödének van munkája, a nőnap kapcsán pedig két, a társadalmi nemi egyenlőtlenségeket bemutató üzenet is megjelent.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Zola Jesus, Tudósok, rövidfilmek, tánc és lomtalanítás jön a héten

Edicsek 2015. március 12., csütörtök 08:33

A héten kezdjen el rendet tenni a cuccai között, ugyanis hétvégén eladhatja megunt lomjait – vagy vehet újakat. 10 éves születésnapját ünnepli a Müpa, lesz Tudósok, Devin Towsend Project, Archive és Zola Jesus koncert is, de nézhet menő rövidfilmeket, és megtudhatja, mitől mirelit a mirelit.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Végre online megnézhető Szabó Simon díjnyertes Fal rövidfilmje

mzd 2015. március 11., szerda 12:44

Úgy tűnik, március a kisfilmek hónapja lesz: nemrég írtuk meg, hogy elérhetővé vált az Oscar-díjas Whiplash alapjául szolgáló rövidfilm, most pedig Szabó Simon kisfilmje, a Fal került fel a Youtube-ra - ráadásul HD-ben. A film egy évvel ezelőtt díjat nyert a Tamperei Nemzetközi Rövidfilm Fesztiválján, később pedig a Viktória, a zürichi expressz című magyar film kísérőfilmjeként vetítették a mozikban.

Lacira, a főhösre az utcán talál rá egy munkalehetőség, építkezésre hívják: egy fal felhúzásánál kell besegítenie, amely bérházakat vesz körbe. A film bemutatja az építés fázisait, a végén pedig a fiatal srácot kérik meg, hogy fejezze be a "művet". Ekkor jön el az első pillanat, hogy megnézi, mi is van a falon túl – amit pedig ott lát, új értelmet ad az egész filmnek.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 

Tankkal hódítják meg a könyvek Buenos Airest

Edicsek 2015. március 11., szerda 09:40

Raul Lemesoff argentin művészt a helyiek hajlamosak afféle környék bolondjaként emlegetni, mert mindig csinál valamit. Most éppen ingyenesen igénybevehető mozgó könyvátrat hozott létre, amihez egy 1979-es Ford Falcont alakított át – tankká. A Colossal beszámolója szerint a tankban 900 könyv fér el, Lemesoff ezzel járja Buenos Aires utcáit. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Nyerjen mozijegyet egy skandináv krimire!

Divany.hu 2015. március 9., hétfő 20:22

Egy roppant izgalmas dán krimi, Jussi Adler-Olsen Fácángyilkosok című filmjének premier előtti vetítésére nyerhetnek páros jegyeket, március 17-ére, este fél 9-kor a Puskin Moziba! 

Válaszoljon minél gyorsabban az alábbi 5 kérdésre, és csapjon le az ingyen mozizási lehetőségre!

1. Ki játszotta a szintén Jussi Adler-Olsen regényéből készült, Nyomtalanul című thriller női főszerepét?

2. Mikor mutatták be a Nyomtalanul című filmet Magyarországon?

3. Milyen bűnügyben nyomoz a Q-ügyosztály a Fácángyilkosok című filmben?

4. Ki fordította a Fácángyilkosok című regényt magyarra?

5. Egészítse ki Jussi Adler-Olsen alábbi regényének a címét: A ... - es betegnapló.


A megfejtést küldje el a facangyilkosok@gmail.com e-mail címre ma éjfélig.
A nyerteseket e-mailben értesítjük.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 

Így lesz a villából zsiráf, a kalapácsból meg focista

Edicsek 2015. március 8., vasárnap 19:04

Cristoph Niemann grafikus hétköznap tárgyakat komponál bele a rajzaiba, így nyer teljesen más értelmet egy mandarin, egy tojás vagy egy cipő műalkotásaiban. Amikor dolgozik, akkor a New York Timesba és más lapokba publikál karikatúrákat, szabadidejében viszont olyan illusztrációkat készít, amelyekben szereti kreatívan felhasználni az őt körülvevő tárgyakat. Ezeket a "absztrakt vasárnap" cím alatt futó kis rajzait az Instagramján gyűjti, de már van belőlük egy albumra való, amit az Amazonon is meg lehet venni. Nézze meg milyen az, ha egy rendkívül kreatív illusztrátor csak úgy szórakozásból rajzolgat! 

Távolról sincs vége, olvasson még »

All Is Full of Björk

hv 2015. március 8., vasárnap 11:11

Retrospektív életműkiállítás mindenki kedvenc izlandi énekesnőjéről március 8-tól a New York-i Museum of Modern Artban.

Táncos a sötétben

Björk neve évtizedek óta egyet jelent a furcsa, vizionárius hangzással, a határok átrendezésével, a letisztult minimál és a különc stílusok keveredésével. Björköt vagy nagyon szeretik, vagy nagyon utálják, átmenet nem nagyon van. Amellett, hogy megváltoztatta a popkultúrát, saját magán kívül Izlandot is híressé tette. Az északi szigetország évek óta az egyik legmenőbb úti cél, Reykjavík pedig az egyik leghipszterebb és legkúlabb város lett. Március 8-án nyílik New Yorkban a Björk című kiállítás, amely az énekesnő több mint húsz éves pályafutásának bemutatója. A kiállításon láthatóak lesznek Björk eddigi, igen látványos életművének legfontosabb állomásai, a legkülönfélébb tárgyakkal és médiumokkal megmutatva az általa elmesélt történeteket. Jelmezek, videók, filmek, naplórészletek, hangszerek, és fotók is láthatók a Klaus Biesenbach (alias Herr Zeitgeist) főkurátor vezetésével megálmodott tárlaton, amely kronológiai sorrendben mutatja be Björk karrierjének igencsak változatos állomásait, az 1993-ban megjelent Debut című szólóalbumtól a 2015-ös Vulnicura című lemezig.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Most a múzeumok diszkriminálják a pasikat

zezse 2015. március 8., vasárnap 09:16

Vasárnap Nemzetközi Nőnap, kedveskedni illik a nőknek, ezért sok budapesti és vidéki múzeum is felkínálja nekik a lehetőséget, hogy féláron vehessenek jegyet. 6 év alatt és 70 év felett persze továbbra sem kell fizetni - írja az MTI. Az ötletet az EMMI-nek köszönhetjük, ahogy oldalukon fogalmaznak: "A nők tartják össze a társadalmat, a nemzetet és a családokat, nap mint nap helytállnak az élet minden területén". Ha kíváncsi, hogy mely múzeumokba mehet ma olcsóbban, kattintson, majd nézze meg Excelben a listát.

Csirkehálóból készült acélszobrok, amiktől leesik az álla

mzd 2015. március 7., szombat 11:08

Kendra Haste nem mindennapi elfoglaltságot választott magának: galvanizált acélhálóból készít állatszobrokat, amelyek mérete csak attól függ, hogy kiállításokra szánják őket vagy privát gyűjteménybe. Haste a Royal College of Arton végzett és mint mondja, lenyűgöző számára, hogy egy olyan hétköznapi tárgy, mint például a csirkeháló, mi mindenre képes. "Az állatok tanulmányozásában engem leginkább az egyedi alkotások lelkének és karakterének azonosítása érdekel" – mesélt a művész a munkájáról. "Egy élő, 3 dimenziós tárgyat szeretnék létrehozni." 

Mi az a galvanizálás?

A galvanizálás – elektromos úton történő – tömör és sima fémbevonatok előállítása, a bevonó fém ionjait tartalmazó oldaltból, "fürdőből". Legtöbbször fémet vonnak be vékony fémréteggel, ritkább esetben műanyagot – olvasható a Wikipédián.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Zseniális plakát készült a családon belüli erőszak ellen

etelka 2015. március 6., péntek 11:53

Végre készült egy olyan reklám, melynél van értelme az arcfelismerő szoftvernek – adja hírül az Adweek. A plakáton egy sebes, véraláfutásos arcú nő látható, aki türelmesen pislog: egészen addig nem történik semmi, amíg valaki rá nem néz a plakátra – mert abban a pillanatban, hogy felkeltette valakinek az érdeklődését, azonnal elkezdenek gyógyulni a bántalmazott nő sebei. A Nemzetközi Nőnapra tervezett hirdetést a Women's Aid megrendelésére a WCRS ügynökség készítette, és a lényege az, hogy minél több ember pillant rá az áldozatra, annál gyorsabban gyógyulnak be a sebei.

A plakát azt szimbolizálja, hogy minél többet kommunikálunk a családon belüli erőszakról, minél kevesebben hunyunk szemet felette, annál gyorsabban javulhat a helyzet. A kampány március 5-én került hirdetőtáblákra Canary Wharfban, Kelet-London egyik kiterjedt bevásárló- és üzleti negyedében, de már a tervezési szakaszban megnyerte a 2014-es Art of Outdoor versenyen az interaktív hirdetésért járó díjat. Szavak helyett jöjjön a döbbenetes valóság, nézze meg a videót!

Ide fordulat, ha problémája van

Eszter Ambulancia - gyerekek számára
Telefon: 466-9872
Cím: 1525 Budapest, Pf.: 41.

Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat (OKIT)
Telefon: 06/80-20-55-20 (éjjel-nappal)
e-mail: okit@ncsszi.hu

Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen Egyesület (NANE) -Bántalmazott nők és gyerekek
 06-80/505-101
Hívható: este 18-22 óra között

Magyar Lelkielsősegély Telefonszolgálatok Szövetsége(LESZ)- bárkinek  
116-123 -ingyenesen, minden hálózatról hívható 24 órában

Caritas Lelkisegély Szolgálat - mindenkinek
Telefon: 06-80/505-503
Hívható: este 6 és reggel 6 között
 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 

Zsírkrétából ruhát? Miért ne!

mzd 2015. március 6., péntek 10:43

Érdekes projektet talált ki a Bloomingdale's amerikai luxus áruházlánc az új szezon kezdetére: divattervezőket kértek fel, hogy készítsenek olyan ruhákat, amelyek egyrészt a hagyományos zsírkréták gazdag színvilágát használják, másrészt konkrétan zsírkrétából is készülnek. A felkért tervezők közt akadtak, akik szinte az egész ruhát  "építették fel" ebből az alapanyagból, míg mások csupán a részletekhez (például a gallérhoz) használták fel őket.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Különleges borítót kapott Jim Davistől a 300. magyar Garfield magazin

Edicsek 2015. március 5., csütörtök 14:49

Ki ne ismerné Garfieldot, a kövér és lusta macskát, akinek képregénykalandjait már 25 éve lehet magyarul is olvasni? Ezzel amúgy majdnem élen járunk a világban, egyedül Finnországban jelenik meg régebb óta magazin formájában. Ráadásul most jelenik meg a magazin 300. száma is, amit különleges jubileummal ünnepelnek. A borítót Garfield szülőatyja, Jim Davis rajzolta, kifejezetten a magyar olvasók számára. Az ünnepi szám március 6-án jelenik majd meg.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Fagyi, bor, nőnap, filmek és az utolsó vasárnapi bevásárlás várja a héten

Edicsek 2015. március 5., csütörtök 08:17

Ezen a hétvégén elmehet az első fagyifesztiválra, de akár borokat is kóstolhat, nézhet építészeti filmeket, legót, koalát és érdekes előadásokat is. Lesz nőnap szerte az országban, buli indiai stílusban és néhány jó koncert is, na meg bemutatják a filmet, amiben Tim Burton kilép a fantasy világából. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

A kanadai jegybank is Spock kapitány rajongója

mzd 2015. március 4., szerda 14:46

Február végén, 83 éves korában elhunyt Leonard Nimoy, akit a legtöbben a Star Trek Spock kapitányaként ismertek. A színész akkora népszerűségnek örvend, hogy a rajongói azóta is a legkülönfélébb módokon emlékeznek meg róla. Ennek egyik része a pár napja indult, "Spocking" nevet kapott jelenség, amelyet az generált, hogy valaki rájött: a kanadai ötdollároson található Sir Wilfrid Laurier, az ország korábbi miniszterelnöke pár tollvonással meggyőzően rajzolható át dr. Spockká. Az eredeti felhívás a Design Canadától érkezett, akik meg is osztották a saját verziójukat.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Mit érne meg önnek egy 25 éven át forgatott dokumentumfilm Kurt Vonnegutról?

Edicsek 2015. március 4., szerda 09:21

Majdnem 8 éve már, hogy elhunyt Kurt Vonnegut, akit az egyik legjelentősebb XX-XXI. századi íróként tartanak számon. A Macskabölcső, Az ötös számú vágóhíd vagy a Bajnokok reggelije című könyveiért több generáció is rajongott és világszerte ismerik a nevét. Az amúgy zárkózott életet élő író életében nem nagyon szeretett kamera elé állni, de még ennek fényében is meglepő, hogy nem készült róla egy rendes dokumentumfilm, ami a teljesség igényével dolgozná fel munkásságát és életének nem mindennapi fordulatait. Most azonban elkészülhet az első, nem is akármilyen: filmrendező barátja 25 éven át, egészen halálig filmezte Vonnegutot, és most a Kickstarteren szeretne pénzt gyűjteni rá, hogy a hatalmas archív anyagból film lehessen.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Nézze csak, miből lett a Whiplash!

mzd 2015. március 3., kedd 13:48

Hosszú utat járt be a Whiplash az idei Oscar-gáláig, ahol több díjjal is jutalmazták. Damien Chazelle író-rendező már a kezdetekkor játékfilmnek szánta, azonban nem tudott elég pénzt összegyűjteni rá. Ezért elkészítette a lent látható 18 perces kisfilmet, amit aztán bemutattak a 2013-as Sundance filmfesztiválon. Innentől minden sínen volt, a Bold Films 3,3 millió dollárt adott, és a Whiplash a 2014-es Sundance-en már meg is nyerte a legjobb játékfilmnek járó díjat. 

A kisfilm most már mindenki számára elérhető, és igen, már ebben is J. K. Simmons alakítja a tanárt, aki a későbbi Oscar-díjas alkotást is sikerre vitte. Ha van szűk 20 perce, nézze meg, miből született az idei év egyik legnagyobb zenés filmje. Ha összehasonlítaná, annak a trailerét ide kattintva találja

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Távolról sincs vége, olvasson még »

Banksy dokumentumfilmet forgatott Gázáról

Edicsek 2015. március 3., kedd 10:49

Az angol graffiti művész, Banksy nem csak művei, hanem azok politikai üzenetei miatt is vált világhírűvé. Gyakran hívja fel aktuális politikai vagy éppen társadalmi problémákra a figyelmet, és élesen kritizálja a döntéshozókat. Nem egyszerű üzenetekkel, vagy szlogenekkel operál, hanem olyan képekkel, amihez nem kell mondani semmit, az üzenet egyértelmű mindenki számára. 

Most Gázába látogatott el, ahol a szétbombázott házak között készített egy rövid dokumentumfilmet az ott élők helyzetéről, mindezt azzal az iróniával, amit már képei során megszokhattunk tőle: az egész ugyanis egy utazási iroda reklámjára hajaz. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Lásson velünk Csodákat!

Dívány 2015. március 2., hétfő 14:40

Ismét ingyen mozizhat a Dívánnyal, márciusi cirkós vetítésünk a Csodák című olasz-svájci-német filmdráma. A történet szerint "Gelsomina és három húga életében nagy változásokat hoz az idei nyár. Gelsomina egy furcsa, elzárt birodalom örököse, amelyet apja hozott létre, hogy megvédje családját a világvégétől. Ezen a különös nyáron azonban elkezdenek felbomlani a szigorú szabályok, amelyek eddig összetartották a családot. Az eddigi rend átalakulásának több oka van: megérkezik Martin, az ifjúsági rehabilitációs programban részt vevő német fiú, a helyi közösség pedig szerepet kap a Falusi csodák című televíziós vetélkedőben, amelynek műsorvezetője a titokzatos Milly Catena." 

A vetítés március 4-én szerdán, fél hétkor lesz, ezúton várunk rá minden érdeklődőt. Ha ingyen mozizna, mindössze annyi a dolga, hogy ír egy e-mailt a cirkofilm@cirkofilm.hu címre, a levél tárgya legyen Csodák. A szervezők az érkezés sorrendjében fogadják a jelentkezéseket.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 

Berlin egész évben az egyik legmelegebb világváros

Steiner Kristóf 2015. március 1., vasárnap 13:31

Az utóbbi évtizedben Berlin afféle második aranykorát éli. Az 1920-as évek után, majd egy kerek évszázaddal ismét csodaországként gondolhatnak a városra a szabad(os) élet szerelmesei: a móka sosem ér véget, a város dugig van szórakozóhelyekkel, klubokkal, bárokkal, és a budapestiekhez hasonlóan a helyiek is odavannak a romos (lássuk be, baromi ronda szocreál) épületekből/ben kialakított kreatív terekért. Ahol pedig a művészet, a kreativitás, és a tolerancia a sokféleség iránt együtt tudja megvetni a lábát, ott előbb-utóbb óhatatlanul afféle „meleg-mennyország” kezdi felütni a fejét – igaz ez Londonra, Tel Avivra, és ahogy a 20-as 30-as években is, most (ismét) Berlinre is. Születésnapi néhány napos kiruccanásom alkalmából végigjártunk néhány híres, hírhedt, vagy épp most híressé/hírhedtté váló melegbarát helyet, és mindketten egyetértettünk abban, hogy nem utoljára utaztunk Berlinbe.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Amire emlékszik a test

hv 2015. február 28., szombat 18:23

Nyugtalan nagyvárosi korrajz és egymásra találó testek a Tricks & Tracks folytatásában, Frenák Pál rutinból is szétrobbantja a Trafót.

Mire figyelsz?

1999-ben mutatták be a Frenák Pál Társulat Tricks & Tracks című darabját, amely már akkor is a korszellemet próbálta megidézni, miközben a test és a személyiség, az egyén és a közösség viszonyát boncolgatta. A tavaly márciusban a Trafóban bemutatott, majd most hétvégén, illetve legközelebb 2015. május 20-21-én ugyanitt játszott Tricks & Tracks 2. részben folytatása, részben pedig újragondolása az eredetinek. Vagy persze, ha úgy tetszik, egyik sem, hiszen magában is kiválóan érthető és élvezhető, nemcsak az átgondolt, minden mozdulatot helyére rakó koreográfiának, hanem a mérhetetlenül profi társulatnak is köszönhetően.

A rövid, nem egészen egy órás darabot heten táncolják, a felöltözöttség és a meztelenség különféle fokozataiban – a test ugyanis nemcsak egyértelműen ruhátlan, vagy egyértelműen felöltözött. Ez a kettősség csupán azért tűnhet első látásra egyértelműnek, mert a nyugati kultúrában kulturális értelemben csak a felöltözött test számít elfogadottnak. A meztelenség mindig jelez valamit.

Távolról sincs vége, olvasson még »
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87

Blogok, amiket olvasunk

KERTÉSZ Ötletek zöldségágyások beültetéséhez

A nyár általában a pihenés időszaka, ezért a legtöbben ilyenkor már nem akarnak intenzív gondoskodást megkövetelő zöldségeket vetni. Lássuk, mint lehet tenni!

OTTHONTÉRKÉP Hagyd le a képről apu sörhasát!

A nappali ajtaján belógó hatalmas sörhas, egy csak félig látszó kutya vakarózó hátsó lába, lerágott csirkecsont a könyvespolcon – biztosan mindenki látott hasonló vicces vagy visszataszító fotókat ingatlanhirdetésekben.

MÁS TÉSZTA Búzadara dal - megyek panírozni

A nyár minden bizonnyal legújszerűbb dallamos hip-hop slágerében réteslisztről, búzadaráról és kenyérlisztről énekelnek a debreceni egyetem afrikai származású hallgatói. Ne hagyd ki!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés