#VILÁGOM

Könyvajánló tavaszra: amitől óvakodjon, és amikre érdemes lecsapni

etelka 2015. május 10., vasárnap 14:40

Időről időre kapunk könyveket a legkülönfélébb kiadóktól, akik elküldik a legújabb sikergyanús műveket. Ennek eredményeként a Dívány szerkesztőségében hemzsegnek a szingliregények, fogyókúrás könyvek, és persze az önfejlesztő cuccokból sincs hiány. 

B1344464

Itt van mindjárt Mörk Leonóra, akinek a Holdfény szonátája már a negyedik regény a sorban. Be kell valljam, alapvetően szkeptikus vagyok az iróvá avanzsált újságírók könyveivel kapcsolatban, ráadásul 99 százalékuk nem lép túl a strandirodalmon, szingli nyavalygáson, és értelmiséginek szánt Romana regényeken, de ez érthető valahol, mivel a népek ezt veszik, a csajok ezt írják. A siker szinte garantált, a papírkötéses, két este alatt elolvasható, áldrámákkal és coelhói bölcsességgekkel teletűzdelt mű után két hét múlva jön egy hasonló, csak azt mondjuk Mörk helyett Fejős vagy Vass írta, de a történet ugyanolyan közhelyes, hatásvadász és kiszámítható.

Mörk nem a helyszíneket helyezi át, ahogy Fejős Éva teszi a saját könyveiben, hanem különböző nagyon művelt nőket hoz össze gazdag és művelt férfiakkal. Ebben az esetben egy fiatal lány gyerekkora óta bele van zúgva a híres zongoristába, az osztrák Thomas Thiemannba. A férfi persze nős, siker-siker hátán, a nagyvilág rajong érte, mert véletlenül sem úgy néz ki, mint Fazil Say, hanem inkább Jonas Kaufmannra hajaz. Na ez a két ember találkozik, és nem fogják elhinni, mi történik? Igen, egymásba szeretnek! A lány természetesen anyanyelvi szinten nyomja a németet, a pasi ugyan kicsit depis, mert épp elhagyta a hosszúlábú, szőke neje, de azért mély érzelmekről tesz tanúbizonyságot, amikor szerelmet vall a lánynak. A történetben még szerepel Salzburg, Mozart - naná, ha Salzburg, akkor ki más szerepelne? -, a nácik, egy osztrák gyereket megmentő magyar menekült, és nagyon sok rajongó.

Na innentől már sztorira se futotta, szóval ahogy az előző regény (Hellinger-Madonna) művészettörténésze, Kata egy festményt kutat Németországban, úgy ebben a könyvben a főhősnő, Eszter egy kézirat után kutat Ausztriában.Az egyik esetben hősnőnk a kutatásban segítségére siető ügyvédbe szeret bele, a másik esetben a kézirat kutatásában segítő zongoristába. Természetesen mind a kézirat, mind a festmény számos titkot rejt, és van olyan rendes, hogy elő is kerül, így az évszázados kincsek fölött szárnyat bonthat a szerelem. 

B1286165

Ehhez képest  Jennifer Clement könyve, az Elveszett lányok országa merőben az előző ellentéte. Lányregény helyett egy tizenéves mexikói lány meséli el életének bizonyos eseményeit. Ja, eddig még lehetne lányregény is, némi egzotikummal, kaktuszokkal meg iguánákkal, de ez nem az. Az író ugyanis, aki több mint 10 éven át élt Mexikóvárosban olyan nők történeteit hallgatta végig, akiknek elrabolták a lányukat. Elrabolták, mert szép volt és eladható.

Az országút és az erdő között elterülő faluban élők elcsúfitják a lányaikat, fiúnévvel illetik őket, levágják a hajukat,és biztos ami biztos, üregeket ásnak, hogy ha jönnének a drogkereskedők, el tudjanak bújni. Itt a lányok úgy nőnek fel, hogy leszorítják a mellüket,és ha meghallják a mákföldekre permetet szóró helikoptereket, akkor rohannak a fák közé, mert a helikopterek rettegnek a földek fölé szálln, mert ott lelövik őket (szerencsére az iskola udvara pont jó erre a célra). Ebben a világban él a főszereplő Ladydi és barátnői, köztük Paula, akit elrabolnak. A könyv pont azzal fogja meg az olvasót, hogy szinte érzelemmentesen, tökéletes nyugalommal meséli el az eseményeket egymás után, a külföldi orvosoktól kezdve a menekülésig, a korrupt rendőröktől a női börtönig. Ehhez hozzájárul, hogy a fordító, Mesterházi Mónika, nagyon finoman érzékelteti ennek a világnak a brutalitásátt és egyben a szépségét is. Jól eltalált szavak és mondatok, mégsem érzem, hogy odapasszíroz, és nem nyúlok rögtön a penge után, hanem együtt izgulok a főhössel, és izgatottan várom, hogy kimeneküljön ebből a világból, ahol a nő csak árucikk. A könyvbe itt olvashat bele.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Gay szex és San Francisco

Steiner Kristóf 2015. május 9., szombat 14:58

Szex és New York; Született feleségek; Csajok; Öreglányok - csupa olyan sorozat, amely négy viszonylag szélsőséges karakterre – a neurotikusra, a vehemensre, a szarkasztikusra és a szerényre -  épít, majd mindezt beépíti egy mesélő város díszletébe, megspékelve jó sok szexjelenettel, párkapcsolati hullávasúttal, meg minden olyasmivel, ami érdekelheti a megcélzott huszas, harmincas, negyvenes, hatvanas közönséget. Kipróbált recept, ki zseniálisabban, ki ízléstelenebbül hozza össze, és persze mindig akadnak feltörekvő újoncok, akik a sémát felhasználva a televíziózás számára felfedezetlen szubkultúrát mutatnak be. Ilyen Lena Dunham „hipszer Szex és New Yorkja”, a Csajok, és ilyen a magyarul „Keresem” címen futó Looking is – egy amerikai sorozat a San Francisco-i harmincas melegek megannyi apró-cseprő drámáiról.

Csak azért, mert valami bevált recept, nem szégyen használni: ilyen alapon azt is felróhatnánk a Grimm tesóknak, hogy „túlhasználták” a „szép lány és herceg egymásra talál” sztorit, nem igaz? Úgy fest, ahogy a happy end a mese végén sem válik soha klisévé, a „Szex és New York” felállásban forgatott habkönnyű szórakozás is örök...

Távolról sincs vége, olvasson még »

Íme Frida Kahlo gardróbja!

Dívány 2015. május 8., péntek 12:49

Amikor 1955-ben Frida Kahlo mexikói festőművész elhunyt, férje, Diego Rivera az összes holmiját bezárta közös otthonuk, a híres Kék ház egyik szobájába azzal a feltétellel, hogy a szobát nem nyithatják ki csak az ő halála után tizenöt évvel. Így végül 2004-ben lehetett először megtekinteni a szoba tartalmát, ahol Kahlo személyes holmijai foglaltak helyet - és az ezekről készült fotókból most a  a Guardian közölt egy válogatást.

Még ebben az évben Ishiuchi Miyako fényképész megörökítette a festőnő cuccait, kezdve a napszemüvegétől egészen a híres acélfűzőkig, amelyeket gerincbetegsége miatt kellett hordjon, és amelyeket saját kezűleg dekorált. Az ekkor készült fotókból nyílik május közepén kiállítás a Michael Hoppen galériában Londonban. 

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 

Food Truck Show, pálinka, kenyér, Faust és képregények várják a héten

Edicsek 2015. május 7., csütörtök 09:16

Ahogy jön a jó idő úgy lesz egyre több a szabadtéri program is. Ezen a héten például mehet biciklizni, pálinkázni, Food Truck showra vagy éppen fesztiválozni. De megnézheti, milyen kerteket és közösségi tereket csinálnak a profik, nézhet gyermekfilmeket vagy képregényezhet. Jön az interaktív Faust játék, színházi előadások, és még a lekváros buktákról is megtudhat egy csomó mindent.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Megvan a Dívány kedvenc Agatha Christie-regénye!

mzd 2015. május 6., szerda 15:48

78959025
Fotó: Popperfoto / Europress / Getty

Pár nappal ezelőtt megírtuk, hogy Agatha Christie születésnapjának 125. évfordulója alkalmából keresik az írónő mások által leginkább kedvelt művét. Bennünket azonban sokkal jobban érdekelt, hogy a világ kedvencei mellett önök melyiket szeretik a legjobban, ezért egy saját szavazást is indítottunk – a válaszokat a vonatkozó Facebook-posztunk alá írhatták meg. Íme az eredmények!

Távolról sincs vége, olvasson még »

A Facebook már egy festett mellbimbó miatt is kiakad

mzd 2015. május 5., kedd 14:57

"A Facebook nem szereti Konkoly Gyula festményein látható mellbimbókat – ezért megpróbálta szabotálni a mai utolsó szabadegyetem előadást azzal a cseppet sem elegáns húzással, hogy törölte az eseményt" – olvasható a rövid és gunyoros hír a Ludwig Múzeum Facebook-oldalán. Hozzáteszik rögtön azt is, hogy ettől függetlenül az estet természetesen megtartják és mindenki megnyugodhat: "nem takarnak ki semmit".

Távolról sincs vége, olvasson még »

Nem csak pasik lehetnek ám a Szilícium-völgy számítógépes zsenijei!

mzd 2015. május 4., hétfő 14:31

Lea Coligado a Stanfordi Egyetemen tanul számítástechnikát, és nagyon hamar szembesült vele, hogy sokan még mindig férfi szakmaként tekintenek a tudomány-technika világára. Ekkor pattant ki a fejéből a Women of Silicon Valley (A Szilícium-völgy női) fotóblog ötlete is  – számolt be a fotóblogról a Buzzfeed. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Egy laptop gyártásának mérgező ipari hulladékából épp kijön egy radioaktív Ming-váza

mzd 2015. május 3., vasárnap 10:21

Érdekes vállalkozásba fogott a londoni Unknown Fields Division tervezőiroda: okostelefonok és laptopok gyártási melléktermékeként visszamaradt mérgező anyagokból készítettek Ming-stílusú vázákat – olvasható a dezeen oldalán. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

A festmények az utcára mennek

mzd 2015. május 2., szombat 10:49

Imádunk minden olyan projektek, amelynek célja, hogy az unalmas városképen kreatív módon változtasson. Budapesten ilyen a Színes Város kezdeményezés, a minap pedig a BoredPandán futottunk bele egy érdekes kezdeményezésbe: Outings névre hallgat, a célja pedig az, hogy a lerobbant vagy jellegtelen falakra klasszikus festményeket pingálnak.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Mészáros Blanka még álmában is szerepben van

maze 2015. május 1., péntek 14:54

Idén végez az egyetemen, mégis játszott már Julikát a Liliomból, Gabrielle-t a Petra von Kantból, most a két részes Faustból is kijut neki, miközben máris a Katona József Színház tagja.

Mesélj kicsit erről a Faustról, aminek a második részét gőzerővel próbáljátok a Katonában. Látszik már, milyen lesz?

Amikor nem vagyok a színpadon, akkor természetesen nézem, hogy egyáltalán milyen előadásban szerepelek. Most mentünk először egyben végig a második felvonáson, először láthattam a kórust egyben, és bővült a teljes színészgárda vagy harminc fővel. Nagyon sokféle, nagyon színes előadás lesz, amiben minden másodpercben történik valami. 

Milyen a közhangulat ezzel kapcsolatban? Olyan azért ritkán fordul elő, hogy egy előadás két önálló est formájában, két külön napokon legyen megnézhető, pedig most a Fausttal erre készültök.

Pont azt beszéltünk, hogy inkább amiatt izgulunk, hogy három hete játszottuk utoljára az első részt! Azóta nem is ment le összpróbaként, tehát mi sem láttuk az elejétől még egybe. Az a legfurcsább, hogy az ember tulajdonképpen két darabot próbál, csak egyszerre. Ebből két előadás születik, teljesen más stílussal, díszlettel, jelmezzel! Nem merek elárulni dolgokat, de nagyon izgalmas. Persze azért úgy érdemes megnézni, hogy először az elsőt, aztán a másodikat, de mindkettő működik magában is. Sőt, fordítva is meg lehet nézni, az akkor egy teljesen másik perspektíva, pont ez benne a dupla csavar. A Költészet napján Márton László felolvasásán voltam, és engem is megütött a szöveg sokfélesége az, hogyan játszott Goethe a szöveggel, hogy mindegyik versnek más a dinamikája, a lendülete, és ez a színpadon is ugyanígy fog történni. 

A képekre kattintva galéria nyílik!
A képekre kattintva galéria nyílik!
Fotó: Szécsi István
Távolról sincs vége, olvasson még »

Több napos majális, Mediawave és a visszatérő Strong Deformity várja a héten

Edicsek 2015. április 30., csütörtök 11:58

Nyitnak a szabadtéri szórakozóhelyek, meg amúgy is majális lesz a városban több helyen is, de ha kimozdulna Budapestről, megmondjuk, miért Komáromba kell menjen. De 8 év szünet után újra koncertezik a Strong Deformity, fellép a Quimby, lesz modern balett, megfigyelési botrányos dokumentumfilm és egy kismadár nagy kalandjait is meg lehet nézni. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Önnek melyik a kedvenc Agatha Christie-regénye?

mzd 2015. április 29., szerda 20:13

Nemrég belefutottunk a World's Favourite Christie (A világ kedvenc Christie-je) névre hallgató oldalba, ahol egy közönségszavazás keretében próbálják meg kideríteni, vajon melyik az írónő legjobb regénye.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Az ikon meghalt, a feminizmus él, az egyenlőség menőség

hv 2015. április 29., szerda 10:40

92 éves korában elhunyt a világ egyik leghíresebb feminista ikonjának modellje. Rosie the Riveter, azaz a férfimunkát is elvégezni képes munkáslány a 40-es évek óta nők millióinak jelentette a szabadság és az önazonosság lehetőségét.

Rosie, a szegecselő lány

92 éves korában meghalt Mary Doyle Keefe, aki a világ egyik leghíresebb feminista figurájának, Rosie the Riveternek volt a modellje. Norman Rockwell festménye sok millió nő jelképévé vált, akik a II. világháború alatt, feladva addigi életüket, olyan munkákat végeztek, amelyeket korábban csak férfiak csinálhattak.

Mary Doyle Keefe 19 évesen állt modellt Rockwell festményéhez, amikor egy vermonti telefonközpontban dolgozott. Az eredeti festmény a The Saturday Evening Post című magazin 1943. május 29-i címlapján jelent meg először, és elég hamar népszerű lett. A becenév egy azonos című, 1942-es slágerből származik, amelynek – például a Lili Marleenhez hasonlóan – több változata is ismert. A dal szövege szerint a szegecselő Rosie történelmet ír, megszégyenítve azokat is, akik gyáván csak koktélokat szürcsölnek, ahelyett, hogy a győzelemért dolgoznának.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Kevesebb nagyképűséggel és több alázattal talán az Argo 3 majd jó lehet

cukorka 2015. április 28., kedd 11:45

De az Argo 2-vel több baj is van. Az egyik, hogy minimum öt éve be kellett volna mutatni. Akkor nem kezdődne ilyen fásultan ez a cikk, bár azt még akkor se írtuk volna, hogy ejha, maximum annyit, hogy nahát, nem tűnt el az összes lóvé, amit elvileg a filmre szántak. Arra a filmre, ami arról szól, hogy mindenki kiszabadul a börtönből, akit lecsuktak az előző rész végén 11 (!) éve, és egy véletlennek köszönhetően úgy adódik, hogy Tibi (Kovács Lajos) és béna csapata (Scherer Péter, Bicskey Lukács, Kiss József) egy floppy-t akarnak megszerezni japán gonoszoknak 1 és 20 millió dollár közötti összegért, de mivel nem tudják, mi az a floppy és hogy hova kell dugni egy adathordozó usb-s végét, elrabolnak egy matektanárt (Bán János). És ebben az egészben Kulka János a rosszfiú.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Facebookon búcsúzott Páll Mónika színészhallgató

Edicsek 2015. április 27., hétfő 14:39

Páll Mónika, a Kaposvári Egyetem színészszakos hallgatója sokáig küzdött a betegségével. 2010-ben egy sikeres műtét után visszatért, tanárai és osztálytársai pedig jótékonysági előadásokkal is segítették a kezelését, de betegsége kiújult. A 28 éves színésznő a Facebookon köszönt el a szeretteitől és ismerőseitől vasárnap – adta hírül a Színház.hu.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Magyar fotóst is beválasztottak a World Press Photo mesterkurzusába

Edicsek 2015. április 27., hétfő 13:04

A World Press Photo bejelentette, hogy kik az a 12 fiatal fotós, aki részt vehet az idei Joop Swart mesterkurzuson. A 164 jelentkező közül kiválasztott legjobbak között a magyar Bielik István is helyet kapott. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ön eddig kötögetett, mert az olyan hipszter? Na, akkor rendeljen gyorsan egy kifestőkönyvet!

bb 2015. április 26., vasárnap 19:31

Soha nem látott népszerűségnek örvendenek a kifestőkönyvek a felnőttek körében. A tavalyi év végén mi is bemutattuk Ryan Hunter és Taige Jensen 6 dolláros (kb.1459 forint) munkáját, amit leginkább a kortárs internetes humor ihletett. A Guardian.com azonban utánaásott kicsit a jelenségnek, és annak is, miért akkora hype mostanság felnőtt emberek számára, hogy rákattantak az – eddig a kisgyerekek terepének tartott – kifestőkönyvekre? A rajzolópáros ötlete ugyanis nem egyedülálló a szakmában, így semmi meglepő sincs abban sem, hogy a felnőtteknek készített színezőskönyvek a bestseller listákra is felkerültek az utóbbi időben. Nagy-Britanniában előfordult már, hogy egy tízes bestseller listán öt kifestőkönyv volt.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Még mindig kevés a női író

mzd 2015. április 26., vasárnap 12:00

Ha írókról van szó, hiába ugrik be mindenkinek egész gyorsan Agatha Christie, a Harry Pottert megálmodó J. K. Rowling, vagy a Szürke 50 borzalmas árnyalatához köthető E.L. James neve, még mindig ők, azaz a nők vannak kisebbségben. A mashable.comon futottunk bele egy elemzésbe, ami az elmúlt 5 évet öleli fel, hogy megmutassa, hogyan oszlanak meg nemek szerint a szerzők 2010 és 2014 között. Ha már adottságokról van szó: a férfi és női mivolt mellett azt is megnézték, milyen bőrszínűek a publicisták és írók – és nahát, milyen meglepő, de túlnyomórészt a fehérek vezetnek.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Budapesti fesztiválok, amelyekről talán nem is tudott

Dívány 2015. április 25., szombat 13:26

Szerencsére a fesztivál szó ma már nem kizárólag a Szigetre korlátozódik: a vidéki helyszínek mellett idén nyáron minden eddiginél több program várja azokat is, akik inkább a főváros határain belül kapcsolódnának ki. Most ezek közül mutatunk négyet – a kultúrára éhesek mellett azok is jól járnak, akik inkább az amerikai ételeket kedvelik, és azok is, akik a Hajógyári helyett a Margit-szigeten ráznák a hajukat valamelyik menő külföldi előadó buliján.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Öt sör néha nehéz, néha izgalmas, néha meg unalmas

maze 2015. április 24., péntek 13:06

Likó Marcellről, a tíz éves fennállását idén nyáron ünneplő Vad Fruttik frontemberéről a napokban jelenik meg Géczi János tollából A Bunkerrajzoló című könyv. Az énekes a könyvben teljes természetességgel beszél a múltjáról, hányatott gyerekkoráról és a drogozásairól, nekünk meg arról, mi vitte rá, hogy könyv szülessen róla. Ráadásul a Vad Fruttik is 10 éves lesz idén!
liko bunkerrajzolo
Fotó: litera.hu

36 éves vagy, a napokban jelent meg A Bunkerrajzoló - Likó Marcell-élettörténet-rekonstrukció című könyved, amit Géczi János írt, veled karöltve, rólad. Miért pont most?

Az egész úgy kezdődött, hogy János meghívott az Éjszakai Egyetemre minket Veszprémbe a zenekarral, és az előadásunk után megkérdeztem tőle, hogy tudna-e esetleg segíteni a dalszövegek elemzésében, útmutatást adni arról, hogyan érdemes írni. Szimpatikus embernek tűnt, meg tudtam, hogy ott tanít az egyetemen, gondoltam megkérdem, hátha ért az irodalomhoz is, persze fogalmam sem volt róla, hogy József Attila-díjas költő! Ráállt, hogy segít, így eljártam hozzá, hogy átnézzük a dalszövegeimet, és ő rámutatott azokra a hiányosságaimra, amikre nem figyeltem addig fel, csak éreztem, hogy a mesterségbeli tudásom meglehetősen hézagos. Mellékesen eleinte úgy éreztem magam, mintha Hannibál Lecterhez járnák barátkozni, mert János nagyon művelt, de valahogy félelmetes is – bár az agyamat még nem tálalta fel desszertként. Mindenesetre a szavaiból az tűnt ki, hogy számára az alkotó emberek akkor is érdekesek, ha még fiatalok, és talán ezért is most született meg a könyv – de az egész dolog mozgatója Szabó Tibor Benjamin, az Atheneum kiadó vezetője. Az ő kezdeményezésére kezdtünk el a közös munka ezen irányával foglalkozni, de kellett egy év, mire úgy éreztem, hogy van merszem összerakni Jánossal egy olyan analizálós könyvet, aminek én vagyok az alanya.    

Mit jelent az, hogy élettörténeti rekonstrukció?

Ez az írás stílusának elnevezése, de erről János tudna bővebben nyilatkozni. Én annyit tudok, hogy az élettörténet rekonstrukció pont az, amit sugall – rekonstruál egy életet. És nem az igazságról szól, hanem arról, hogy akkor, amikor ezt a történetet elmeséltem, én hogy láttam magamat, és János hogy látott engem, hiszen ő az író. Tehát még az is számít, hogy milyen állapotban vagyunk éppen akkor, amikor életem sztorijairól beszélgettünk. Sokat beszélgettünk. Olyan volt az egész, mint valami pszichoanalízis. Ha most belegondolok, átbeszéltünk egy egész nyarat, és ennek a sok beszélgetésnek egy töredéke került csak bele a Bunkerrajzolóba. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Mit keres 50 ezer könyv egy divatszalonban?

Divany.hu 2015. április 23., csütörtök 16:25

Totálisan hidegen hagyja a divat, míg él-hal a könyvekért? Szeretne ugyan jól öltözni, de nincs idegrendszere a próbálgatáshoz, meg úgy általában a divatházak milliőjéhez? Akkor önnek Párizsban a helye, méghozzá Sonia Rykiel tervezőnő showroomjában, ahová André Saraiva graffiti művész és aThomas Lenthal, a brand művészeti vezetője igazán lenyűgöző környezetet álmodott meg a ruháknak, írja a Fubiz.net.

Olyannyira lenyűgözőt, hogy ruhák inkább csak elvétve akadnak, van azonban annál több könyv a polcokon, összesen ötvenezer. Így már sokkal szórakoztatóbb lehet a ruhapróba, és ha megunja, akkor kikeres valami izgalmasnak tűnő könyvet, és már ki is léphet a valóságból. Persze, mivel neves divattervezőről van szó, az is lehet, hogy már szimplán az áraktól egy másik világban érzi majd magát, de akkor inkább csak olvasgasson, ha a Saint-Germain Boulevard-on jár.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 

Kezdjük el csütörtökön a hétvégét, minek várjunk péntekig?

Edicsek , maze 2015. április 23., csütörtök 13:41

 

Csütörtök, április 23

Munka utáni borozós, kajamegosztós összejövetel barátokkal és helyi városlakókkal, erre készül ma délután hattól az Wine, bike, piqniq bringás felvonulás. Kivételesen az autósok sem hőböröhetnek, a buli a Gellért hegy tetején lesz, és nem illik - legalábbis a rendezők szerint - nagyon berúgni rajta. Már csak azért sem, mert utána lehet átgurulni az A38-ra, ott vár mindenkit Little Boots, esetleg érdemes lesz meghallgatni, hátha. Azoknak, akik ennél sokkal komolyabban veszik magukat, ajánljuk a 22. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivált, ami bizony a mai napon kezdődik és 26-ig tart. És ha még ez sem volna elég, akkor a Fonó megrendezi a Musique de l' Europe fesztivált, ahol a "nyugat-európai manouche swing találkozik a délkelet-európai balkán tradicionális hangjaival". Animáció-rajongóknak pedig szólunk, hogy nehogy elfeledjék, ma este indul a Kiskakas animációs filmnapok a Toldiban, ahová idén a japán animációs kisfilmeket is meghívták vendégnek. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Felismeri a fogkeféjét ezen a tengerparton?

mzd 2015. április 22., szerda 08:46

Ez a posztunk erősen kapcsolódik a ma tartott Föld Napjához, ugyanis főszereplője Mexikó legnagyobb tengeri természetvédelmi területe, a Sian Ka'An Bioszféra-rezervátum, amely 1987-ben felkerült a Világörökségek listájára. Bár kétségtelenül gyönyörű, a környéket érintő áramlások rengeteg szemetet sodornak a partjaira szerte a világból. Ez ihlette meg a New York-i Alejandro Durant is, aki elkezdte összegyűjteni, rendszerezni, majd a természetbe "visszaültetni" a szemetet, ezzel szemléltetve a természetes és a túlfejlett világok közti ellentétet – olvasható a BoredPandán.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ilyen lesz A kis herceg animációs változata

mzd 2015. április 21., kedd 12:48

A tavaly decemberi rövidke előzetes után most újabb trailerrel jelentkeztek az Antoine de Saint-Exupéry regénye alapján készülő animációs film, A kis herceg alkotói. A két és fél perces, mashable.com-on is publikált videóból kiderül, hogy a főszereplő kislányt szigorúan, hónapokra előre betáblázva neveli édesanyja, ám ő egy napon találkozik egy pilótával, aki megosztja vele a történetét – és ez mi másról is szólhatna, mint magáról a hercegről. A kislányt természetesen elvarázsolja a mesés világ és örül is, hogy a percre pontosan megtervezett életéből egy kicsit kizökkenhet, ez azonban konfliktusokat is eredményez.

A főszereplők (szinkron) között egyébként nem kisebb nevek szerepelnek, mint Marion Cotillard, Rachel McAdams vagy James Franco. Ha Mark Osborne rendező neve esetleg nem lenne ismerős: neki köszönhetjük többek között a Spongyabob meséket és a Kung Fu pandát is. Bárhogy is, A kis herceg az a mese, ami a felnőtteket is megfogja, így ezzel már biztosan van önnek egy programajánlónk nyárra. A filmet itthon várhatóan augusztus 6-án mutatják be, addig is a videón megnézheti, miről is szól majd. Szánja rá azt a pár percet, megéri! 

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 

Tessék, így néz ki a kedvenc zenéje 3D-ben. És meg is hallgathatja.

Homoki R 2015. április 20., hétfő 12:17

Van kedvenc száma? Létezik olyan dal, amit ha meghall, azonnal elöntik az érzések? Vagy mi a helyzet a gyermeke első szavaival? Biztosan emlékszik rájuk - de mit szólna hozzá, ha ezek az érzések kézzelfogható, tapintható tárgyként is megtapasztalhatóvá válnának?  A Reify éppen ezt tudja. Pontosabban azt, hogy szoftverükkel hangokból alkotnak szobrokat 3D-s nyomtató segítségével. Az már csak bónusz, hogy egy app segítségével ezek a szobrok olvashatóak és újra meg is hallgathatóak.

Távolról sincs vége, olvasson még »
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87

Blogok, amiket olvasunk

STÍLER 6 ruhadarab, ami tiltólistás az irodában

Minden munkahelynek más dress code-ja van, és általában rugalmasak a határok. Ez azonban nem jelenti azt, hogy bármit felvehetünk. Legalábbis akkor nem, ha szeretnénk karriert építeni.

SZEMPONT 10 dolog, amiért óvatosan a népmesékkel

Elérkezett az ideje kimondani, hogy a népmesék már nem alkalmasak, vagy önmagukban nem alkalmasak arra, hogy pozitív, adaptív világképet közvetítsenek.

ESKÜVŐ Így néz ki egy 1,7 MILLIÁRD forintos esküvő

Egymillió fehér virág, többméter magas esküvői torta, a márványpadlóba arannyal gravírozott monogram.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés