#VILÁGOM

Rókatündér buli, Gourmet fesztivál és goaparti is várja a héten

Edicsek 2015. május 21., csütörtök 08:52

A héten már indulnak az első fesztiválok, de mehet játékkiállításra is. Kóstolja meg a menő éttermek fogásait a Gourmet Fesztiválon, vagy borozgasson a pincék nyílt napján. Táncoljon a Liza a Rókatündér zenéjére vagy éppen menjen moziba a héten. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Nyugdíjas Roxette nosztalgiázóknak

cukorka 2015. május 20., szerda 13:09

Kedd este a Papp László Sportarénában adott háromnegyed házas koncertet a kilencvenes évek egyik sikerduója, az idén harminc éves Roxette. Ez volt a harmadik koncertjük az országban, de megmondjuk őszintén, az első kettőről szóló hírek valahogy elkerülték a figyelmünket, így csak most lett szerencsénk végre élőben is megnézni őket. Pedig hatodik magasságában az áltisis farsangon Marie Fredriksson voltam az osztályfőnök combig érő(!) csizmájában, kaptam is a beszólást, hogy a Roxette énekesnője mindig mezítláb lép fel. 

Nem vagyok egy nagy koncertrejáró, ide is egyértelműen a nosztalgia vitt, mert hiába volt 27 Roxette plakát a falamon, már annyira régen történt mindez, hogy alig jutnak eszembe az It Must Have Been Love-nak a sorai, nemhogy a kevésbé elcsépelt számoké. De ez a kisebbik baj. A nagyobbik az, hogy a tavalyi (amúgy isteni) Peter Gabriel koncert után ez a második esemény, amin értetlenül állok a küzdőtéren a hangerő hiánya miatt. Komolyan, egy kocsmában hangosabban szól az aláfestőzene, mint a Papp Laciban a nagykoncertek. Tegyük ehhez hozzá, hogy a hangmérnök feltehetően a büfében tölthette az este nagy részét, ugyanis Marie Fredriksson amúgy erős és éles hangját eleinte csak nagyon ritkán lehetett egyáltalán hallani.   

Távolról sincs vége, olvasson még »

Adorjáni Bálint nem türelmes, de gyakorolja

maze 2015. május 19., kedd 20:22

A színészt, ha nincs mi megmozgassa, akkor túlagyalja a dolgokat. Még jó, hogy imád sportolni! Az igazgatóváltás előtt álló Radnótiban kiszolgáltatott helyzetben van a kollégáival, pedig tudja, a döntések nem ott születnek. Interjú.

Messziről indulok, hiszen bár az SZFE elvégzése óta a Radnóti Színház tagja vagy, azért van egy közgazdász diplomád is, sőt jogot is tanultál, azt befejezted?

Az csak egy másoddiplomás képzés volt, nem teljes értékű jog, tehát nem vagyok dr. Adorjáni. Egészen pontosan jogi szakokleveles közgazdász lettem.

Adja magát a kérdés, hogy összeegyeztethető-e a színészet és a közgazdászat?

Gimnázium végén valahogy adta magát. Elég divatos szakma volt, és volt egy barátom, akinek közgazdászok voltak a szülei, vonzó létbiztonságnak tűnt, ahogy ők éltek. Erdélyi vagyok, úgy költöztünk át '89 januárjában, szüleim mindent nulláról kezdtek újra negyven évesen. Jól tanultam, a bátyám orvos lett, anyám építész, talán emiatt is volt egy presszió, hogy polgári foglalkozásom legyen. De pont mert az apám szobrász, anyám foggal-körömmel óvott attól, hogy bármelyikünk is művészi pályára lépjen, aztán egyszer mégis csak kibújt a szög a zsákból. Pécsre vettek fel a Közgázra, ott a Janus Egyetemi Színház színpadán próbáltam ki magam, és utána döntöttem el, hogy felvételizek a Színművészetire. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Széttrollkodta a net népe az új-zélandi zászlóterveket

Edicsek 2015. május 19., kedd 11:41

Az új-zélandi kormány úgy érezte, szükségük volna valami új, egyénibb nemzeti lobogóra az eddigi helyett, és állampolgárai véleményét is kikérte róla, milyet szeretnének. A megkérdezettek egy része komolyan is vette, hogy itt a lehetőség, hogy neve bekerüljön a történelemkönyvekbe és a nemzet hőse legyen azzal, hogy ő tervezte az ország zászlaját. A kevésbé felelősségteljes állampolgárok azonban inkább a dísztroll címére hajtottak a pályamunkáikkal, így jön össze Nyan-Cat a kiwimadárral, szörffel, optimizmussal és a változatos időjárás művészi megjelenítésével.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Így lesz művészeti alkotás a szemétből

Edicsek 2015. május 18., hétfő 19:28

Azt eddig is tudtuk, hogy a PET palack nem rendeltetésszerű használatából nagyon jó dolgokat lehet összehozni: tökéletes egy egyterű iroda munkaállomásaihoz elválasztásához, de készítettek már belőle pólót is. Ha ön is kreatívkodna vele, csináljon belőle téli konyhakertet vagy lakásdíszeket. Esetleg egészen magas szintre is emelheti a kreativitását, csakúgy, mint a cseh Veronika Richterová, aki kaktuszokat, virágot, gombát és különféle lényeket készít PET palackokból. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Fenyőmintás mókus, ha rajong a norvég művészetért

Edicsek 2015. május 17., vasárnap 15:22

A skandináv, de különösen a norvég művészeti alkotások mindig hordoznak magukban valami furcsa-különleges hangulatot: gondoljon csak a filmjeikre, amikben mindig van valami megmagyarázhatatlanul nyomasztó, még akkor is, ha vígjátékot néz. Vagy ott a black metal műfaja, ami gyakorlatilag elválaszthatatlanul összeforrt Norvégiával. Ez a szokatlan hangulat Andreas Lie állat- és egyben tájképein is megjelenik, amiket akár meg is vásárolhat, ha odavan a norvég művészetért.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Lena Dunham anti-önsegítőkönyve "nem olyan" csajoknak szól

Steiner Kristóf 2015. május 17., vasárnap 11:37

Megfejteni Lena Dunham népszerűségét egyáltalán nem egyszerű feladat. Ha sztereotípiákban gondolkodunk, akkor persze egyszerű lerajzolni a képletet: “végre egy hús-vér lány, aki tesz a Barbie- ideálra, és mer úgy öltözködni, beszélni, és viselkedni, ahogy neki tetszik”. Ám a valóságban a helyzet ennél sokkal komplikáltabb – hiszen a Csajok című kultsorozat megálmodója és főszereplője gyakorlatilag mindent elkövet azért, hogy befogadhatatlan jelenség legyen. Unos-untalan meztelenre vetkőzik a képernyőn, cikkeit sokan rasszistának és érzéketlennek bélyegzik, frissen megjelent könyvében pedig világ legnagyobb természetességével beszél arról, mikor gyöngyöket talált a kishúga puncijában – mert az tök normális, hogy ő oda benézegetett.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Nekünk még az adócsalás sem jut eszünkbe magunktól

maze 2015. május 17., vasárnap 09:09

Az HBO jó szokásához fél évvel korábban, azaz a napokban jelentette be, hogy a nagy sikerre (Társas-játék, Terápia) való tekintettel új, nyolcrészes, saját gyártású sorozattal rukkol elő idén novemberben. A sajtótájékoztatóra a Dívány is elment, és megtudott pár dolgot az őszi sorozatról, aminek egyelőre az egyharmadát forgatták le, és ami egy adócsalós thriller lesz. Ezt csak azért jegyezzük rögtön az elején meg (már az adócsalást), mert az alapötlet egyáltalán nem magyar, hanem finn, pedig esküdni mertünk volna, hogy a finnek rendes adófizető polgárok, és egyben elég nevetségesnek tűnik, hogy egy ilyen ötletért egészen Finnországig kell szaladgáljunk, mert itthon sajnos senki nincs, akinek eszébe jutna. Vajon valakiben felmerül a kérdés, hogy mi a töknek van egyáltalán bármilyen forgatókönyvíró szak Magyarországon?

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ha nem látjuk az arcát, akkor már meg is verhetjük

etelka 2015. május 16., szombat 10:55

Sokkoló videóval lepte meg az embereket a Signe Pierce - Alli Coates performance művészpáros, akik egy 14 perces, meglehetősen provokatív kisfilmmel szerették volna felrázni az amerikai közvéleményt. American Reflexxx című filmjükben egy meglehetősen lenge öltözékű, női ruhája ellenére sem egyértelmű biológiai nemű személy (akit egyébként a páros női tagja, Pierce alakított) különös tükörmaszkkal az arcán vonul végig Dél-Karolina Myrtle Beach nevű településének főutcáján, ahol elég jelentős az éjszakai élet, de színvonalában nagyjából a siófoki húspiacnak felel meg. A járókelők reakciója vegyes, de nagyrészt a negatív tartományból kerül ki: a mutogatástól-beszólogatástól a vízzel leöntésig szinte mindenre akad példa. A videó 10:25-nél kulminál, amikor fizikai erőszakra is sor kerül, a járókelők pedig csak néznek, de nem segítenek. A filmet két éve forgatták, de csak múlt héten töltötték fel a Youtube-ra, és bár azóta a helyzet némileg javult, alkotói szerint változatlanul érvényes az üzenete, azaz hogy a transzszexuálisokkal (vagy akár csak bármiféle mássággal) szembeni ellenszenv, a nemi sztereotípiák, a csordaszellem és az erőszak még mindig milyen erősen jelen vannak az amerikai társadalomban. 

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 

Ha autista vagyok, az a baj

mzd 2015. május 15., péntek 14:35

Érdekes flashmobbal találkozhatott az, aki május 5-én a Deák tértől nem messze sétált: az ELTE Gyógypedagógiai karának hallgatói egy vizsgafeladat keretében új dalszöveget írtak egy Bëlga számhoz, és ezt adták elő a Sütő utca végén. 

„A flashmob gondolata az elejétől fogva megvolt, tulajdonképpen ezért készítettük el a számot is. Az esélyegyenlőség napjára, május 5-ére szerveztünk egy performanszot, itt hangzott el először a dal. A cél az érzékenyítés és a figyelemfelhívás volt, no meg az elkészült zeneszám megismertetése a nagyközönséggel. Ekkor már több operatőr is azon dolgozott, hogy egy kliphez – amit végül egy lelkes vágó készített el nekünk – legyen megfelelő képanyag" - mondták a készítők a Kultúrpart.hu-nak.

A dal valójában egy vizsgamunka, Bényi Kati, Gönci Som Kinga, Kovács Vera, és Móricz Laura az ELTE Gyógypedagógiai Karának hallgatói, akik tanáruk, Horváth Péter bíztatására vágtak bele a különleges projektbe, mellyel a fogyatékossággal kapcsolatos előítéletek feloldása és a fiatalok megszólítása, hozzáállásuk átformálása volt a céljuk. Ehhez segítségképp a Bëlga: Az a baj című dalát választották, és a nem mindennapi feldolgozásra az együttes és a kiadó is engedélyt adott, sőt, a zenei alapot is biztosították a munkához. 

A dalszöveghez megkérdeztek több, fogyatékkal élő csoportot is, akik azokat a problémákat sorolták fel, amelyekkel minden nap szembesülnek. Az eredetihez hasonlóan itt is felsorolnak minden lehetséges verziót (például alacsony és magas IQ-t), és persze itt is "minden baj". A kész dal május 5-én, az Esélyegyenlőségi Világnapon debütált egy flash mob keretében, a klip pedig két napja a Kultúrpart.hu-n. Ha pedig bejön a szám, a hétvégi II. Rehab Critical Mass koncertjei közt meg lehet hallgatni!

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 

Ezért a képért 41,7 millió dollárt fizetett valaki

etelka 2015. május 14., csütörtök 20:03

41,7 millió dollárért (kb. 11,2 milliárd forintért) kelt el Roy Lichtenstein amerikai  pop-art művész képe a Sotheby's aukciósház keddi árverésén. A kép ára kb. 20 év alatt a hússzorosára emelkedett, ami igen jó befeketetésnek bizonyult az eladós számára. A gyűrű (Eljegyzés) című kép 1962-ben készült, amikor Lichtenstein éppen válófélben volt első feleségétől, Isabel Wilsontól, de eközben már épp Letty Lou Eisenhauer végzős hallgatóval jött össze. A vevő nevét nem hozták nyilvánosságra, de az aukció összbevétele 88 000 000 dollár (kb. 23,6 milliárd forint) volt. A képet, melynek eddig összesen két tulajdonosa volt, Stefan T. Edlis chicagói műgyűjtő-üzletember adta el, aki nemrég egy 42 darabból álló, összesen kb. 400 millió dollárt érő pop-art gyűjteményt adományozott a chicagói szépművészeti múzeumra

Az aukción elkelt képeket itt nézheti meg, ha pedig arra kíváncsi, hogy mennyibe került a világ legdrágább festménye, akkor ide kattintson.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 

Rehab CM, szemétszedés, állásbörze és Roxette is lesz a héten

Edicsek 2015. május 14., csütörtök 11:38

Ezen a héten sem kell otthon ülnie, mert rengeteg szabadtéri programot ajánlunk. Lesznek gladiátorok a római majálison, sajtok a belvárosban, jóga a hajón, Rehab Critical Mass és egy csomó koncert, előadás és mozi!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ez már nem az a Kapa és Pepe!

cukorka 2015. május 13., szerda 15:10

Féltünk a szereposztástól, de Mucsi Zoltán zseniális Don Quijote. És mellette nem is lehetne más Sancho Panza.

Bíztunk benne, hogy Rába Roland sajátosan fogja feldolgozni Cervantes klasszikusát, hiszen például az is ő volt, aki zombikat rendezett a Trafóban, más kérdés, hogy az a rendezése minket nem igazán győzött meg. Viszont tudjuk, hogy vonzódik a spanyol irodalomhoz, Lorcát is rendezett már a Radnótiban, valahogy meg se lepett minket, hogy idén egy igazi klasszikust vett elő. A rendező megoldása a Nézőművészeti Kft. és a Szkéné Színház közös előadásában egy hihetetlenül kézenfekvő ötlet, aminek ereje pont az egyszerűségében rejlik. Úgy döntött ugyanis, hogy egy diliházba emeli át a leghíresebb lovag képzelt történetét, azaz a Don Quijotét, Parti Nagy Lajos újraértelmezésében. 

Don Quijote története ugyanis mai, sőt örök, csak ügyesen kell az áthallásokat elhelyezni benne, és az önmagát lovagnak képzelő spanyol nemes küzdelmei vélt ellenfeleivel máris felérnek egy komplett társadalomkritikával. Tudja ezt a Rába is nagyon jól, ezért a finom utalásokat az és akkor veszi észre, aki és amikor akarja. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Végre egyben a Munkácsy-trilógia

mzd 2015. május 12., kedd 12:01

Még februárban írta meg az Index, hogy az MNB visszavásárolja a hamiltoni galériától a Munkácsy-trilógia egyik hiányzó darabját, a Krisztus Pilátus előtt című festményt. A hvg pedig úgy tudja, kedden meg is érkezett a mű Debrecenbe, így hamarosan újra együtt látható a Krisztus-trilógia a Déri Múzeumban, ahova a festményt - óriási méreténél fogva - a kupolán keresztül, daruval emelik majd be.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 

Közel 50 milliárdos árral egy Picasso-festmény lett a világ legdrágábbja

mzd 2015. május 12., kedd 11:29

A világ hivatalosan is legdrágább festményévé vált Picasso Algériai nők című műve: a május 11-én tartott aukció során 179.4 millió dollárt, azaz közel 50 milliárd forintot ajánlottak érte a New York-i Christie's árverésén – olvasható a Telegraph oldalán.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Kálid Artúr zsidókról szóló darabban kamatoztatja messiástudatát

maze 2015. május 11., hétfő 19:08

Az állami gondozásban még szent őrült volt, a főiskolán jó befogadónak bizonyult, sokszor adott tanácsokat a körülötte élőknek, most a Zs-kategóriában messiásként akar zavarba akar hozni. Számára nem ér ott véget az élet, hogy bemegy-e másnap a színházba, nem aggódja túl a dolgot, mert szerinte igenis szüksége van a színésznek a feltöltődésre is. Kálid Artúrral beszélgettünk.

A Zs-kategória, önfeledt zsidózás revüvel című darabban messiást (is) játszol, ami viszonylag ritkán adatik meg egy színésznek, milyen?

Most, hogy azt mondta Lombos Marci (az előadás zenei vezetője -  a szerk.), hogy nagyon meggyőző messiás vagyok, szárnyalok! Furcsa érzés amúgy, mert volt egy messiástudatos korszaka az életemnek még a főiskolán, ami nyilván abból adódott, hogy az egész helyzet nekem nagyon új volt. Mivel állami gondozásból kerültem be a főiskolára, a közösségi léthez ugyan hozzá voltam szokva, de a korábbi magányosságom inkább abból fakadt, hogy védekeztem a környezetem ellen; egy kis szent őrült voltam, ültem fent az ágyon, olvasgattam és akkor nagyjából békén hagytak. A főiskolán ezzel szemben megtaláltak a legkülönbözőbb emberek a problémáikkal, én meg jó befogadónak bizonyultam, mert tudtam olyat mondani, amitől esetleg jobb kedve lett az embernek. Ekkor betüremkedett az agyamba meg a szívembe, hogy képes vagyok arra, hogy adjak. 

Aztán az idővel ez elmúlt?

Valamilyen szinten igen, másrészről viszont nem, mert például a színpadi létezésemmel kapcsolatban meggyőződésem, hogy nem véletlen neveznek minket Thália papjainak. Annak tudatában kell lenni, hogy akkor is kint vagy és néznek, ha iszonyatosan szar vagy és nem sikerül az, amit csináltál. Van bennem egy pálca, ami mindig ad egy olyan tartást, amitől a színpadi létezésem, azt gondolom, hogy fontos, annak felelőssége, jelentősége van! Nemcsak szakmának fogom fel a színészetet, hiába kényszerítenének rá, hogy néha így tegyek. Vicces, mert amikor azt mondom a ZS-ben, hogy "Láss!", akkor azt én elhiszem, és az lenne az igazán üdvözítő, ha a nézők is elhinnék, zavarba jönnének és látni akarnának.  

Távolról sincs vége, olvasson még »

Liza, a rókatündér megdöntötte Hajnal Tímeát!

Edicsek 2015. május 11., hétfő 16:38

A Liza, a rókatündérnél rég láttunk jobb magyar filmet, és szerencsére a nézők sem gondolják ezt másképpen. Bemutatása óta már 105.028-an váltottak rá jegyet, amivel a film csúcsot döntött, és ezt készítői a Facebookon egy legalább olyan cuki képpel ünnepelték, mint amilyen maga a film. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Mit keres egy balerina a biciklis felvonulás közepén?

aa 2015. május 10., vasárnap 18:52

Április végén rendezték meg a fővárosban az ezúttal I Bike Budapest elnevezésű biciklis felvonulást, a róla készült fotók közt az egyik legjobb a Clark Ádám téren készült, ahol egy balerina pózol a biciklis menet kellős közepén. Nem hirtelen ötlettől vezéreltetve tett persze így, hanem a táncos múlttal is rendelkező fotós, Tünde Dóra Ballerina Project Hungary néven futó munkája részeként. 

A dolog előzménye a New York-i fotós, Dani Shitagi 14 évvel ezelőtt beindított sorozata, amin a több, mint nyolcmillió lakosú nyüzsgő nagyváros hangulatát mutatja be szokatlan módon: a fotókon ugyanis balerinák pózolnak a legkülönfélébb helyszíneken. A nagy sikerű amerikai projekt (több mint 870 ezren követik csak a Facebookon) után még nagyobb örömmel fogadtuk a magyar változatot, amely - Shitagi sorozatát újraértelmezve - az Operaház, az Operettszínház és a Magyar Táncművészeti Főiskola fiatal táncosaival mutatja be Budapest főbb nevezetességeit, csomópontjait, látványosabb tereit, utcáit, sőt, akár eseményeit is. A fenti Facebook-oldal mellett a projektet követheti a Tumblren és Instagramon is. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Könyvajánló tavaszra: amitől óvakodjon, és amikre érdemes lecsapni

etelka 2015. május 10., vasárnap 14:40

Időről időre kapunk könyveket a legkülönfélébb kiadóktól, akik elküldik a legújabb sikergyanús műveket. Ennek eredményeként a Dívány szerkesztőségében hemzsegnek a szingliregények, fogyókúrás könyvek, és persze az önfejlesztő cuccokból sincs hiány. 

B1344464

Itt van mindjárt Mörk Leonóra, akinek a Holdfény szonátája már a negyedik regény a sorban. Be kell valljam, alapvetően szkeptikus vagyok az iróvá avanzsált újságírók könyveivel kapcsolatban, ráadásul 99 százalékuk nem lép túl a strandirodalmon, szingli nyavalygáson, és értelmiséginek szánt Romana regényeken, de ez érthető valahol, mivel a népek ezt veszik, a csajok ezt írják. A siker szinte garantált, a papírkötéses, két este alatt elolvasható, áldrámákkal és coelhói bölcsességgekkel teletűzdelt mű után két hét múlva jön egy hasonló, csak azt mondjuk Mörk helyett Fejős vagy Vass írta, de a történet ugyanolyan közhelyes, hatásvadász és kiszámítható.

Mörk nem a helyszíneket helyezi át, ahogy Fejős Éva teszi a saját könyveiben, hanem különböző nagyon művelt nőket hoz össze gazdag és művelt férfiakkal. Ebben az esetben egy fiatal lány gyerekkora óta bele van zúgva a híres zongoristába, az osztrák Thomas Thiemannba. A férfi persze nős, siker-siker hátán, a nagyvilág rajong érte, mert véletlenül sem úgy néz ki, mint Fazil Say, hanem inkább Jonas Kaufmannra hajaz. Na ez a két ember találkozik, és nem fogják elhinni, mi történik? Igen, egymásba szeretnek! A lány természetesen anyanyelvi szinten nyomja a németet, a pasi ugyan kicsit depis, mert épp elhagyta a hosszúlábú, szőke neje, de azért mély érzelmekről tesz tanúbizonyságot, amikor szerelmet vall a lánynak. A történetben még szerepel Salzburg, Mozart - naná, ha Salzburg, akkor ki más szerepelne? -, a nácik, egy osztrák gyereket megmentő magyar menekült, és nagyon sok rajongó.

Na innentől már sztorira se futotta, szóval ahogy az előző regény (Hellinger-Madonna) művészettörténésze, Kata egy festményt kutat Németországban, úgy ebben a könyvben a főhősnő, Eszter egy kézirat után kutat Ausztriában.Az egyik esetben hősnőnk a kutatásban segítségére siető ügyvédbe szeret bele, a másik esetben a kézirat kutatásában segítő zongoristába. Természetesen mind a kézirat, mind a festmény számos titkot rejt, és van olyan rendes, hogy elő is kerül, így az évszázados kincsek fölött szárnyat bonthat a szerelem. 

B1286165

Ehhez képest  Jennifer Clement könyve, az Elveszett lányok országa merőben az előző ellentéte. Lányregény helyett egy tizenéves mexikói lány meséli el életének bizonyos eseményeit. Ja, eddig még lehetne lányregény is, némi egzotikummal, kaktuszokkal meg iguánákkal, de ez nem az. Az író ugyanis, aki több mint 10 éven át élt Mexikóvárosban olyan nők történeteit hallgatta végig, akiknek elrabolták a lányukat. Elrabolták, mert szép volt és eladható.

Az országút és az erdő között elterülő faluban élők elcsúfitják a lányaikat, fiúnévvel illetik őket, levágják a hajukat,és biztos ami biztos, üregeket ásnak, hogy ha jönnének a drogkereskedők, el tudjanak bújni. Itt a lányok úgy nőnek fel, hogy leszorítják a mellüket,és ha meghallják a mákföldekre permetet szóró helikoptereket, akkor rohannak a fák közé, mert a helikopterek rettegnek a földek fölé szálln, mert ott lelövik őket (szerencsére az iskola udvara pont jó erre a célra). Ebben a világban él a főszereplő Ladydi és barátnői, köztük Paula, akit elrabolnak. A könyv pont azzal fogja meg az olvasót, hogy szinte érzelemmentesen, tökéletes nyugalommal meséli el az eseményeket egymás után, a külföldi orvosoktól kezdve a menekülésig, a korrupt rendőröktől a női börtönig. Ehhez hozzájárul, hogy a fordító, Mesterházi Mónika, nagyon finoman érzékelteti ennek a világnak a brutalitásátt és egyben a szépségét is. Jól eltalált szavak és mondatok, mégsem érzem, hogy odapasszíroz, és nem nyúlok rögtön a penge után, hanem együtt izgulok a főhössel, és izgatottan várom, hogy kimeneküljön ebből a világból, ahol a nő csak árucikk. A könyvbe itt olvashat bele.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Gay szex és San Francisco

Steiner Kristóf 2015. május 9., szombat 14:58

Szex és New York; Született feleségek; Csajok; Öreglányok - csupa olyan sorozat, amely négy viszonylag szélsőséges karakterre – a neurotikusra, a vehemensre, a szarkasztikusra és a szerényre -  épít, majd mindezt beépíti egy mesélő város díszletébe, megspékelve jó sok szexjelenettel, párkapcsolati hullávasúttal, meg minden olyasmivel, ami érdekelheti a megcélzott huszas, harmincas, negyvenes, hatvanas közönséget. Kipróbált recept, ki zseniálisabban, ki ízléstelenebbül hozza össze, és persze mindig akadnak feltörekvő újoncok, akik a sémát felhasználva a televíziózás számára felfedezetlen szubkultúrát mutatnak be. Ilyen Lena Dunham „hipszer Szex és New Yorkja”, a Csajok, és ilyen a magyarul „Keresem” címen futó Looking is – egy amerikai sorozat a San Francisco-i harmincas melegek megannyi apró-cseprő drámáiról.

Csak azért, mert valami bevált recept, nem szégyen használni: ilyen alapon azt is felróhatnánk a Grimm tesóknak, hogy „túlhasználták” a „szép lány és herceg egymásra talál” sztorit, nem igaz? Úgy fest, ahogy a happy end a mese végén sem válik soha klisévé, a „Szex és New York” felállásban forgatott habkönnyű szórakozás is örök...

Távolról sincs vége, olvasson még »

Íme Frida Kahlo gardróbja!

Dívány 2015. május 8., péntek 12:49

Amikor 1955-ben Frida Kahlo mexikói festőművész elhunyt, férje, Diego Rivera az összes holmiját bezárta közös otthonuk, a híres Kék ház egyik szobájába azzal a feltétellel, hogy a szobát nem nyithatják ki csak az ő halála után tizenöt évvel. Így végül 2004-ben lehetett először megtekinteni a szoba tartalmát, ahol Kahlo személyes holmijai foglaltak helyet - és az ezekről készült fotókból most a  a Guardian közölt egy válogatást.

Még ebben az évben Ishiuchi Miyako fényképész megörökítette a festőnő cuccait, kezdve a napszemüvegétől egészen a híres acélfűzőkig, amelyeket gerincbetegsége miatt kellett hordjon, és amelyeket saját kezűleg dekorált. Az ekkor készült fotókból nyílik május közepén kiállítás a Michael Hoppen galériában Londonban. 

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 

Food Truck Show, pálinka, kenyér, Faust és képregények várják a héten

Edicsek 2015. május 7., csütörtök 09:16

Ahogy jön a jó idő úgy lesz egyre több a szabadtéri program is. Ezen a héten például mehet biciklizni, pálinkázni, Food Truck showra vagy éppen fesztiválozni. De megnézheti, milyen kerteket és közösségi tereket csinálnak a profik, nézhet gyermekfilmeket vagy képregényezhet. Jön az interaktív Faust játék, színházi előadások, és még a lekváros buktákról is megtudhat egy csomó mindent.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Megvan a Dívány kedvenc Agatha Christie-regénye!

mzd 2015. május 6., szerda 15:48

78959025
Fotó: Popperfoto / Europress / Getty

Pár nappal ezelőtt megírtuk, hogy Agatha Christie születésnapjának 125. évfordulója alkalmából keresik az írónő mások által leginkább kedvelt művét. Bennünket azonban sokkal jobban érdekelt, hogy a világ kedvencei mellett önök melyiket szeretik a legjobban, ezért egy saját szavazást is indítottunk – a válaszokat a vonatkozó Facebook-posztunk alá írhatták meg. Íme az eredmények!

Távolról sincs vége, olvasson még »

A Facebook már egy festett mellbimbó miatt is kiakad

mzd 2015. május 5., kedd 14:57

"A Facebook nem szereti Konkoly Gyula festményein látható mellbimbókat – ezért megpróbálta szabotálni a mai utolsó szabadegyetem előadást azzal a cseppet sem elegáns húzással, hogy törölte az eseményt" – olvasható a rövid és gunyoros hír a Ludwig Múzeum Facebook-oldalán. Hozzáteszik rögtön azt is, hogy ettől függetlenül az estet természetesen megtartják és mindenki megnyugodhat: "nem takarnak ki semmit".

Távolról sincs vége, olvasson még »

Nem csak pasik lehetnek ám a Szilícium-völgy számítógépes zsenijei!

mzd 2015. május 4., hétfő 14:31

Lea Coligado a Stanfordi Egyetemen tanul számítástechnikát, és nagyon hamar szembesült vele, hogy sokan még mindig férfi szakmaként tekintenek a tudomány-technika világára. Ekkor pattant ki a fejéből a Women of Silicon Valley (A Szilícium-völgy női) fotóblog ötlete is  – számolt be a fotóblogról a Buzzfeed. 

Távolról sincs vége, olvasson még »
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88

Blogok, amiket olvasunk

SZUBKULT 3 világhírű márka, amit migránsok virágoztattak fel

Három olyan világhírű márka pálfordulását mutatom be, amelyeket a közelmúltban bevándorló tervezők keltettek újra életre.

PSZICHOLIGHT Így állj neki a befejezetlen dolgaidnak

Sok befejezetlen és abbamaradt dolgunk van az életben. Nekem is van vagy féltucat. Egy személyes példán keresztül mutatom be, hogyan gyűrhetjük le ezeket, ha ismerjük az útközben felmerülő buktatókat.

LINGOHOLIC Két szuper trükk német (vagy más) névelőkhöz

Ha sosem értetted, hogyan lehetséges megtanulni minden egyes főnévről, hogy milyen nemű, most mutatok két olyan módszert, ami sokszorosára növeli az esélyeidet!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés