#VILÁGOM

Tarantino lopásai kockáról kockára

Divany.hu 2015. június 9., kedd 09:27

Jacob T. Swinney vágó követte el az alábbi videót, amiben bemutatja, hogy melyik filmekből, pontosan milyen részleteket ollózott ki egy az egyben Quentin Tarantino, aki amúgy is nagyon szereti saját filmjeiben viszontlátni másokéit. Csak hát Árpa Attilával ellentétben neki valahogy mégis sikerül eredetit alkotni még mindezek ellenére is. 

Tarantino soha sem titkolta, hogy videotékás múltjában nagyjából mindent megnézett, ami szembejött, sem a trashfilmek iránti vonzalmát, és hogy ezeknek a filmeknek lelkesen állít emléket saját rendezéseiben. Swinney videójából azonban kiderül, hogy Tarantino a hommage, azaz tiszteletadás gesztusánál eggyel tovább is megy: íme, az összes fontosabb olyan film, amiből Tarantino nemhogy inspirálódott, de konkrét jeleneteket, beállításokat emelt át és forgatott újra. "Sok rendező fejezi ki hódolatát más filmek felé, de Tarantino eggyel nagyobbat lép, ő fogja a műfajok klasszikusait, összekeveri őket, ebből alkotja meg a saját, különleges látásmódját" – véli a vágó.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Kisvideók a női-férfi egyenlőségről, de melyik a legjobb?

Divany.hu 2015. június 8., hétfő 13:38

A Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség (Női Érdek) februárban kiírt Egyenlő-e a nő? című videópályázatáról mi is megemlékeztünk, most figyelmeztetni szeretnénk: már csak egy hete van eldönteni, önnek melyik videó nyerte el leginkább a tetszését! 

Arról van szó, hogy a pályázóknak nők és férfiak a sokat vitatott egyenlősége témájában kellett egy percben a lehető leghatásosabban kifejteniük a véleményüket. Az elsősorban „kreatív szakemberek és hozzáértők" részére, egy közösségi média kampány keretében felhasználható kisfilmek elkészítésére kiírt pályázatra 28 pályamű érkezett, ezeket egyben itt lehet megnézni, és aztán lájkkal szavazni, hogy az önnek leginkább tetsző nyerjen. A pályaművek közül egyébként kettőt tüntetnek ki a 2015. évi Hüpátia Videó Díjjal: egyet a zsűri, egyet pedig a közönség véleménye alapján. A közönségdíjat annak a kifilmnek a készítője nyeri el, amely a legtöbb lájkot kapja, úgyhogy hajrá, szavazzon! A nyertes markát kétszázezer forint üti.  

Íme néhány a pályaművek közül:

Klopfstein László Bálint kisfilmje

Tényleg a nők felelőssége? - Klopfstein László Bálint kisfilmjeHa tetszik, egy lájkkal június 15-én délig szavazhattok is rá az Egyenlő-e a Nő c. pályázat közönségszavazásán.

Posted by Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség (Hungarian Women's Lobby) on 2015. június 3.

 Kovács Barbara és Kovács Máté kisfilmje

Limitált lehetőségek, limitált boldogság - Kovács Barbara és Kovács Máté kisfilmje.Ha tetszik, egy lájkkal június 15-én délig szavazhattok is rá az Egyenlő-e a Nő c. pályázat közönségszavazásán.

Posted by Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség (Hungarian Women's Lobby) on 2015. június 3.

  Lőrinczi Gergely kisfilmje

Besorolás alatt - Lőrinczi Gergely kisfilmje.Ha tetszik, egy lájkkal június 15-én délig szavazhattok is rá az Egyenlő-e a Nő c. pályázat közönségszavazásán.

Posted by Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség (Hungarian Women's Lobby) on 2015. június 3.
 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 

Utálja a reggae-t? Ön proli.

Dívány.hu 2015. június 7., vasárnap 17:18

Egy kutatás keretében tudósok közel 1600, teljesen különböző háttérrel rendelkező embert kérdeztek meg a zenehallgatási szokásaikról. Az eredmények alapján pedig arra jutottak, hogy a jobb társadalmi helyzetben lévők inkább a rockot, a reggae-t, a pop- és klasszikus zenét, illetve az operát kedvelik, ugyanakkor kiveri őket a víz a countrytól és az "örökzöld" slágerektől. Az alacsonyabb státusszal rendelkezők kedvenc műfajai pedig a heavy metal, a rap és a diszkózene, viszont utálják a popzenét – számolt be az eredményekről a DailyMail.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A Ragyogás játszódhatott volna a Grand Budapest Hotelben is

Divany.hu 2015. június 6., szombat 20:31

Wes Andersonnal és alkotásaival idén annyi minden történik, hogy nem győzünk beszámolni róluk. A mostani videóhoz is sok köze van, már abban a tekintetben, hogy az alant bemutatott paródia két klasszikusnak is mondható filmből lett összeollózva, az egyik Stanley Kubrick nagysikerű Ragyogása, a másik viszont Anderson Grand Budapest Hotelje.

Távolról sincs vége, olvasson még »

780 millió forintért kelt el Hantai Simon festménye

mzd 2015. június 5., péntek 17:33

Május közepén írtunk a világ legdrágább festményéről, az 50 milliárd forintért elárverezett Picassóról, most pedig született egy újabb fontos rekord: a 2008-ban, 85 évesen elhunyt Hantai Simon M.C.5 (Mariale) című festményéért 2,5 millió eurót (kb. 780 millió forintot) fizettek a Sotheby's aukcióján. Ez a legmagasabb összeg, amit aukciókon magyar vagy magyar származású művész munkájáért valaha is adtak – olvasható az Artportálon.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Tilos Maraton, Margó fesztivál, VHK és Poszt is lesz a héten

Edicsek 2015. június 4., csütörtök 11:50

A héten ne hagyja ki a Margó Irodalmi Fesztivált, de már mehet a Könyvhétre is; okosodhat a Brain Bar Budapesten, napozhat a Gyerekszigeten, sörözhet a Főzdefeszten, és sokkolódhat, hány éves születésnapját ünnepli a Vágtázó Halottkémek.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Az izé lett mindennek a veszte

cukorka 2015. június 3., szerda 11:39

Vinnai András komoly kérdéseket szeret komolytalanul feszegetni, alkotótársainak írt már a férfiakról, a közepkorúakról, tavasz elején pedig bemutatták a Szóvirágok édes nyelvédesanyánk paradicsomi kertjéből című előadást is, ami, mit ad isten, pont a magyar nyelvről és annak vélt vagy valós elkorcsosulásáról szól. 

Hát, mindenek előtt, nagyon sokat káromkodnak benne. De ez így van jól, hiszen a főszereplők, Teri (Sipos Vera) és Feri (Bánki Gergely) mélysötétségben élő (közel) ősemberek, akik izékben mérnek a széken keresztül a szexig mindent. Az ő szomszédságukban él Nyelvédesanyánk (Elek Ferenc, középső neve: a Katona József Színház színésze), aki nemcsak hogy szépen beszél, de azt a nemes, bár korántsem egyszerű feladatot kapja a jóistentől (magyar hangja: Andrássy Máté), hogy tanítsa meg normálisan kommunikálni a mellette lakókat, különben eltörli a magyar nyelvet. Ahogy eltörölte az összes többi nyelvet is a világon, a nem rendeltetésszerű használat végett.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Margó Fesztivál, avagy csak a szöveg

hv 2015. június 2., kedd 15:31

Méghozzá egy csomó zenével kiegészülve, június 3. és június 7. között a Margón, az irodalmi popfesztiválon.

Ezt is el

Tavaly azt írtuk a Margóról, hogy olyan, mint a könyvhét, csak színesebb – végül az is volt, bár ez csak a műfajok sokféleségére vonatkozik. Idén ötödik alkalommal előzi meg a magyar irodalmi élet jeles eseményét, az Ünnepi Könyvhetet a Margó Irodalmi Fesztivál, amely olyan, azóta ismertté és fontossá vált projekteket is elindított, mint például az írók és zenészek együttműködésére épülő Rájátszás. A kollaboráló művészeknek olyan felvételeket köszönhetünk, mint Erdős Virág és Kollár-Klemencz László Ezt is elviszem magammal című, szívfájdítóan aktuális szerzeménye, amelyet egyforma beleéléssel dúdolhat mindenki, aki inkább kivándorol, mintsem hogy bevándorlózzon ebben az országban. Háy János Beck Zoltán által megzenésített verse, az Aktmodell, vagy Grecsó Krisztián Dezső című műve már nemcsak bölcsészkarok és olvasótermek mélyén, hanem koncertszínpadokon, sőt filmen is menők, népszerűsítve ezzel nemcsak a kortárs magyar irodalmat, de a zenét is. A szombat este fél 9-kor a Petőfi Irodalmi Múzeum udvarán kezdődő Rájátszásban olyan új szerzők is felbukkannak, mint Áfra János, akinek most jelenik meg Két akarat című kötete, vagy Szabó Benedek, akinek a Galaxisokkal közösen jegyzett A legszebb éveink című generációs/hangulat/város/életkor lemezét nagyon szerettük, és rajtunk kívül még kábé az egész magyar sajtó.

Korbucz Sonya, Áfra János és Nagy István
Korbucz Sonya, Áfra János és Nagy István
Fotó: margofeszt.hu
Távolról sincs vége, olvasson még »

Félbeszakadt a fecsegő hölgy nyomozása a Játékszínben

Becca 2015. június 1., hétfő 23:31

Ma már biztosan senki sem tudja meg, hogy ki volt a gyilkos „A hölgy fecseg és nyomoz” című darabban, ugyanis Vári Éva színésznőt baleset érte hétfőn este a darab első felvonása utáni szünetben: rosszul lépett a lépcsőn és megsérült az egyik lába, emiatt meg kellett szakítani az előadást. A színésznőt mentőautóval szállították kórházba a Játékszínből.

kbf 034 jsz aho 481
Fotó: jatekszin.hu
Távolról sincs vége, olvasson még »

Megint tarolt a Liza, a rókatündér

mzd 2015. június 1., hétfő 19:47

Vasárnap ért véget a Madridban a Nocturna Fantasztikus Filmek Nemzetközi Fesztiválja, ahol most nem a Saul fia, hanem a Liza, a rókatündér zsebelt be több díjat is. Ujj Mészáros Károly filmjének több kategóriában (legjobb film, legjobb rendező, legjobb színész, legjobb színésznő, legjobb forgatókönyv, legjobb effektek) is sikerült győznie, írja a hvg.hu.

Hihetetlen!!! A Liza, a rókatündér megnyerte szinte az összes megnyerhető díjat a madridi Nocturna Fantasztikus Filmek...

Posted by Liza, a rókatündér - Liza, the Fox-Fairy on Monday, 1 June 2015

„Gratulálunk minden alkotónak!" – írják az örömhírt is tartalmazó Facebook-posztban a film oldalán, mi pedig csak egyetérteni tudunk. Szerencsére a siker nemcsak külföldön, de itthon is utolérte a sima szerelmesfilmnek induló művet, és rekordokat is döntött.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 

Ilyen, amikor tényleg benne van egy klipben!

Dívány 2015. június 1., hétfő 09:24

Monitort nem tapizunk, munkaidőben nem nézünk klipeket, nem táncolunk ülve, és főleg nem kacarászunk hangosan! Na, ezeket most mind felejtse el, és készüljön a hét legmókásabb videós élményére. Videót teljes képernyőre és készítse az ujját!

A Namie Amuro dalához készült videót a Design Taxin találtuk, a levakarhatatlan vigyorért nekik jár a köszönet. 

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 

Ezek a 21. század legjobb utazós filmjei

aa 2015. május 31., vasárnap 18:53

Kétségkívül a megszállott filmrajongók egyik kedvence műfaja a road movie, ami már a régi hollywoodi filmesek körében is népszerűnek számított. Legalábbis ez derül ki Robert Flaherty 1922-es Nanuk, az eszkimó című korai némafilm- dokumentumfilmjéből valamint Basil Wright 1934-es Ceylon dala című alkotásából. A töretlen népszerűség oka valószínűleg annak is betudható, hogy a többi filmes műfajjal ellentétben a road movie-k esetében sosem születhet két egyforma mű, mivel a készítőket mindig más-más hatások érik az utazásaik során. Road movie-ban utazott Dennis Hopper is hatvanas évek legvégén, mikor elkészítette a 20.század egyik legismertebb kultfilmjét, a Szelíd motorosokat, ahogy Wim Wenders sem ment el a téma mellett, a rendező Párizs, Texas címmel készítette el saját utazós filmjét 1984-ben. Szerettük még a témában a Monty Python 1975-ös vígjátékát, a Gyalog galoppot, illetve a Robert De Niroval forgatott Éjszakai rohanást 1988-ból. De nem csak a XX. században készültek maradandó alkotások a témában: a TasteofCinema.com filmes weboldal szerkesztősége összeszedte, mit tud felmutatni a témában a XXI. század. Íme, a legjobbak a 2000-es évek első feléből!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ha azt hitte, egy kuka nem lehet gyönyörű, nézze meg ezt!

Dívány 2015. május 30., szombat 12:19

A szimmetria csodás dolog, különösen akkor, amikor emberi mozgásokból áll össze. Nem véletlen, hogy a másik iránti vonzalmunk kifejezésekor, tudattalanul bár, de gyakran tükrözzük a másik mozdulatait. A szimmetrikus mozgás erősíti a kapcsolódás érzését, feldob, energizál, szórakoztat. Ezért is lett olyan klassz Phillip Chbeeb, Hokuto Konishi és Di Zhang videója, amiben hétköznapi emberek hétköznapi tárgyakkal alkotnak egyáltalán nem hétköznapi, de annál szimmetrikusabb formákat. Mondjuk a művészetet felesleges túlmagyarázni, inkább nézze meg! 

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 

Viselje Rembrandt albumát a csuklóján!

mzd 2015. május 29., péntek 09:25

Nemrég még virágként nyíló csillárokat csodálhatott meg az amszterdami Rijksmuseumban, most kihirdették és bemutatták a Rijksstudio idei dizájndíjának legjobb tíz pályázatát. A kiírás egyetlen feltételt szabott meg: hogy a művészeti tárgyat a múzeum kollekcióinak valamelyik darabja ihlesse. A 892 pályázó közül a Lyske Gais és Lia Duniker alkotópáros művét ítélték a legjobbnak, pályaművüket, a Rembrandt Book karkötőt a lenti videón részletesebben is bemutatják. 

A második helyezett az Alexandra Schijf-Brigitta van Langeveld alkotópáros lett: ők a kollekció képeit felhasználó csomagolásterveket alkottak. A top 10 pályaművet ide kattintva, illetve a videón nézheti meg, ha pedig úgy érzi, van magában annyi ötlet, hogy saját darabbal is nevezzen a stúdió pályázatán és ezzel megnyerjen 10 ezer eurót (3 millió forintot), akkor itt találja a részleteket. Kéne egy kis inspiráció? Nézze meg a Rijksmuseum kollekcióját!

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 

Gyereknap, Monty Python, Bach és Háy János várja a héten

Edicsek 2015. május 28., csütörtök 09:36

Szombaton és vasárnap is mehet a gyerekekkel a szabadba, esetleg abszurd humoros oratóriumra vagy Stereo MC's koncertre, sőt az is kiderül, hogy melyik magyar zenekar lép fel idén a legmenőbb fesztiválokon. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

A Szomorú szamuráj szavalva még viccesebb

mzd 2015. május 27., szerda 11:59

Youtube-on futottunk bele az alábbi videóba, amelyen Szilágyi Csenge, a Centrál Színház színésznője Kocsor Zsolt (közismert nevén Kozsó) és a neve alatt futó Ámokfutók zenekar egyik slágerét, a Szomorú szamurájt adja elő úgy, mintha az egy vers lenne.

A zenét hallgatva talán fel sem tűnik a tingli-tangli dalszöveg (azért de), itt viszont erősen komikusan hatnak kimondva az "Ihn nikho! Mahna nikho mha nahna e rei! Mha nahno mha nah rikho! Ihni Kohei!" sorok. A hozzászólókat arra buzditják, írják meg, mi legyen a következő feldolgozás – akad, aki Dolly Rolltól választana egy klasszikust, de a Tankcsapda és Soerii & Poolek Vaddisznó című remekét is kérte valaki. Ha esetleg dallamtapadása lenne a számtól, kattintson ide és mutatjuk az ellenszert.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 

Hogy feldobná ezt az érdektelen, régi festményt egy bohócorr, nem? De.

Edicsek 2015. május 27., szerda 09:18

Egy párizsi művész régi, klasszikus, de nem túl sokat érő festményeket formál újjá azzal, hogy egész egyszerűen rájuk fest valami minél inkább oda nem illőt (vagy odaillőt, nézőpont kérdése persze). Lehet egy egy bohócorr egy komoly férfiú arcán, esetleg zenekaros póló, de van úgy, hogy felöltöztet egy aktképet, vagy bandatagot csinál a modellből. Ahogy Blase, vagy polgári nevén Nicolas Saulnier mondja, ezzel a saját stílusát teszi hozzá a sok esetben elhagyatott és régi festményekhez. Blase nem az egyetlen persze, akinek a művészileg értéktelen festmények újrahasznosítása: itthon is van ilyenünk Elekes Károly személyében, aki szintén újraértelmezi a (művészi értéküket tekintve többnyire semmit sem érő), régi festményeket, hogy azzal valami újat alkosson. Nála a művészettörténeti utalások mellett többértelmű és váratlan megoldások is születnek. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

A gótikus angyalok manapság metróval járnak

mzd 2015. május 25., hétfő 14:34

Azt már megszokhattuk, hogy a barokk és gótikus festmények szereplői idillien unalmas környezetben, lugasokban, sziklákon pózolnak. Éppen ezzel megy szembe Alexej Kondakov kijevi művész koncepciója, aki a szereplőket a modern világba (egészen pontosan ukrán helyszínekre) helyezte át.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Wes Anderson karakterei legófigurákként is felismerhetőek

Divany.hu 2015. május 24., vasárnap 15:04

Kéne?

  • 29
    Kéne
  • 4
    Nem kéne
  • 5
    Akkor kéne, ha igazi lenne

Matt Chase grafikus az értelmi szerzője annak a sorozatnak, ami összehoz két különböző területet: a filmművészetet (egész pontosan Wes Anderson filmjeit) és a Legót, számol be róa a Fubizz. Most a San Francisco-i Spoke Art galéria évenkénti "Bad Dads" (Rossz apák) kiállítására tervezett olyan posztereket, amik a rendező filmjeinek híres karaktereit ábrázolják legófigurákként. A poszterékért 10 dolláros (2700 forint) áron lehet hozzájutni a galéria webshopjában

Távolról sincs vége, olvasson még »

A Saul fia kapta a nemzetközi kritikusok díját Cannes-ban

Dívány 2015. május 23., szombat 18:32

Nemes Jeles László első filmje, a Saul fia nyerte el a Nemzetközi Filmkritikusok Szövetségének (FIPRESCI) díját a 68. Cannes-i Filmfesztiválon. 

A díjátadón a rendező "nagyon nagy örömnek, büszkeségnek és megtiszteltetésnek" nevezte, hogy első szereplését Cannes-ban a világ minden tájáról meghívott külföldi kritikusok ilyen jól fogadták. Emlékeztetett arra, hogy a film elkészültét Magyarországon kívül egyetlen más ország sem támogatta, és jóllehet a filmben fél tucat országból szerepelnek színészek, az alkotás teljes egészében magyar film. Az MTI kérdésére a rendező elmondta: a kritikai elismerés azért nagyon fontos, mert új megközelítésű alkotásról van szó, s számára az a legfontosabb, hogy minél többen megnézzék a Saul fiát.

A világ több száz filmkritikusát tömörítő szervezet díjának sorsáról kilenctagú nemzetközi zsűri döntött, amelyben Mario Abbade Neto brazil elnök mellett Franciaország, India, Egyiptom, Dánia, Hongkong, Nagy-Britannia és Törökország vezető filmkritikusai foglaltak helyet. Az idén hetvenéves FIPRESCI-zsűri a cannes-i fesztivál hivatalos versenyprogramjából és az Un Certain Regard (Egy bizonyos nézőpont) válogatásból választott ki egy-egy filmet, valamint egy külön díjat megítélt a párhuzamos programok legjobbjának.

A fesztivál kezdetén a versenyprogramban nagy sikerrel bemutatott, majd óriási visszhangot kapott magyar alkotás, a 38 éves Nemes Jeles László első filmje. Három korábbi kisfilmje (Türelem, The Counterpart, Az úr elköszön) több mint harminc díjat kapott száznál is több nemzetközi filmfesztiválon.

Az auschwitzi koncentrációs táborban játszódó Saul fia című film főszerepét Röhrig Géza, a Színház- és Filmművészeti Főiskola filmrendező szakán végzett, 15 éve New Yorkban élő költő, amatőr színész alakítja. A zsidók gázkamrákba terelésére és a holttestek eltakarításra kényszerített foglyokról, a Sonderkommando tagjairól szóló film végig a főhőst követi úgy, hogy az áldozatokat nem mutatja, s a hanghatásokkal, halálkiáltásokkal, lövésekkel, nyögésekkel a nézők képzeletére támaszkodva idézi meg a megmutathatatlant. A fesztivál legtöbb kritikusa szerint a magyar alkotás az első olyan film, amely választ ad arra a művészi kérdésre, hogyan lehet a holokausztot filmen ábrázolni.

A Saul fia forgatókönyvét Nemes Jeles László és Clara Royer írta, a film producere Sipos Gábor és Rajna Gábor volt, a főszerepeket Röhrig Gézán kívül Molnár Levente, Urs Rechn és Zsótér Sándor alakította. A filmet a június 11-től vetítik a magyar mozikban.

Látott már Lorcát flamencóban elmesélve?

Tuna Judit 2015. május 22., péntek 18:57

Magyarországon egyedülálló táncszínházi előadást tűzött műsorra a  Békéscsabai Jókai Színház, melynek különlegessége, hogy profi flamencobetétek gazdagítják. Federico Garcia Lorca Bernarda Alba háza című művét Béres László vitte színpadra és Bajnay Beáta flamencotáncos koreografálta. Amiért egyedülálló hazánkban ez a produkció: a színészek az andalúzok nemzeti táncával, a flamencóval ötvözik színészi előadásukat, ami július 2-án a Városmajori Szabadtéri Színpadon – a Budapesti Nyári Fesztivál keretein belül – vendégszerepel, illetve szeptemberben a Vidéki Színházak Fesztiválján, a Thália Színházban is megnézhető.  

 

 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Már a színházjegyet is mobilon vesszük!

Divany.hu 2015. május 21., csütörtök 10:59

Egyre több színházjegyet adnak el okostelefonon, és a készüléktulajdonosok jelentős része mobilon keres programot estére, derült ki a Ma este Színház! és a Simple közös felméréséből. A több mint 2500 fő bevonásával készített kutatás szerint minden második megkérdezett vásárolt már jegyet így, adta hírül az MTI.

A számítógépen keresztüli internetes vásárlás mára elfogadottá vált, de a mobileszközükkel online vásárló okostelefon-tulajdonosok száma is folyamatosan nő. A kulturális programok esetében pedig sokan már nemcsak a mozi-, de a koncert- és a színházjegyet is így szerzik be, akár az előadás előtti utolsó pillanatban - derült ki a felmérésből. Mint az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményben áll, minden második megkérdezett vásárolt már jegyet a mobileszközén, többségük rendszeresen választja ezt a megoldást, és igényli, hogy telefonon keresztül vehesse meg és használhassa fel a jegyeket, nyomtatás nélkül.

shutterstock 193113566
Távolról sincs vége, olvasson még »

Rókatündér buli, Gourmet fesztivál és goaparti is várja a héten

Edicsek 2015. május 21., csütörtök 08:52

A héten már indulnak az első fesztiválok, de mehet játékkiállításra is. Kóstolja meg a menő éttermek fogásait a Gourmet Fesztiválon, vagy borozgasson a pincék nyílt napján. Táncoljon a Liza a Rókatündér zenéjére vagy éppen menjen moziba a héten. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Nyugdíjas Roxette nosztalgiázóknak

cukorka 2015. május 20., szerda 13:09

Kedd este a Papp László Sportarénában adott háromnegyed házas koncertet a kilencvenes évek egyik sikerduója, az idén harminc éves Roxette. Ez volt a harmadik koncertjük az országban, de megmondjuk őszintén, az első kettőről szóló hírek valahogy elkerülték a figyelmünket, így csak most lett szerencsénk végre élőben is megnézni őket. Pedig hatodik magasságában az áltisis farsangon Marie Fredriksson voltam az osztályfőnök combig érő(!) csizmájában, kaptam is a beszólást, hogy a Roxette énekesnője mindig mezítláb lép fel. 

Nem vagyok egy nagy koncertrejáró, ide is egyértelműen a nosztalgia vitt, mert hiába volt 27 Roxette plakát a falamon, már annyira régen történt mindez, hogy alig jutnak eszembe az It Must Have Been Love-nak a sorai, nemhogy a kevésbé elcsépelt számoké. De ez a kisebbik baj. A nagyobbik az, hogy a tavalyi (amúgy isteni) Peter Gabriel koncert után ez a második esemény, amin értetlenül állok a küzdőtéren a hangerő hiánya miatt. Komolyan, egy kocsmában hangosabban szól az aláfestőzene, mint a Papp Laciban a nagykoncertek. Tegyük ehhez hozzá, hogy a hangmérnök feltehetően a büfében tölthette az este nagy részét, ugyanis Marie Fredriksson amúgy erős és éles hangját eleinte csak nagyon ritkán lehetett egyáltalán hallani.   

Távolról sincs vége, olvasson még »

Adorjáni Bálint nem türelmes, de gyakorolja

maze 2015. május 19., kedd 20:22

A színészt, ha nincs mi megmozgassa, akkor túlagyalja a dolgokat. Még jó, hogy imád sportolni! Az igazgatóváltás előtt álló Radnótiban kiszolgáltatott helyzetben van a kollégáival, pedig tudja, a döntések nem ott születnek. Interjú.

Messziről indulok, hiszen bár az SZFE elvégzése óta a Radnóti Színház tagja vagy, azért van egy közgazdász diplomád is, sőt jogot is tanultál, azt befejezted?

Az csak egy másoddiplomás képzés volt, nem teljes értékű jog, tehát nem vagyok dr. Adorjáni. Egészen pontosan jogi szakokleveles közgazdász lettem.

Adja magát a kérdés, hogy összeegyeztethető-e a színészet és a közgazdászat?

Gimnázium végén valahogy adta magát. Elég divatos szakma volt, és volt egy barátom, akinek közgazdászok voltak a szülei, vonzó létbiztonságnak tűnt, ahogy ők éltek. Erdélyi vagyok, úgy költöztünk át '89 januárjában, szüleim mindent nulláról kezdtek újra negyven évesen. Jól tanultam, a bátyám orvos lett, anyám építész, talán emiatt is volt egy presszió, hogy polgári foglalkozásom legyen. De pont mert az apám szobrász, anyám foggal-körömmel óvott attól, hogy bármelyikünk is művészi pályára lépjen, aztán egyszer mégis csak kibújt a szög a zsákból. Pécsre vettek fel a Közgázra, ott a Janus Egyetemi Színház színpadán próbáltam ki magam, és utána döntöttem el, hogy felvételizek a Színművészetire. 

Távolról sincs vége, olvasson még »
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87

Blogok, amiket olvasunk

A TASZ JELENTI Azt hittem, jobban járok, ha nem az autót viszem szervizbe, hanem én megyek orvoshoz.

Képzeld el, hogy 15 éve minden nap ugyanazon az útvonalon mész a reggeli csúcsban munkába, majd a délutáni dugóban haza. Újabban visszatérő fájdalmat érzel a lábadban, mikor kiszállsz az autóból.

MAI MANÓ Kép-párok #187

Kép-párok rovatunkban minden alkalommal két olyan fotót láthattok, amelyeket neves fotóművészek készítettek ugyanazon témában vagy olyat, amelyeken éppen egymás munkáira reflektálnak.

HATÁRÁTKELŐ A lakókocsis élet árnyoldalai

Gyakran olvasni, hogy „persze, mert mindig csak a külföldi élet pozitívumairól van szó”, ami mondjuk szerintem nem igaz, de nem is ez a lényeg, hanem hogy a például a furgonlakó létnek is vannak bőven nehézségei.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés