#VILÁGOM

A Sziget Fesztivál nem csak a zenéről szól

Lina 2015. augusztus 12., szerda 10:35

 A sok zenei fellépő és agyeldobós buli mellett méltatlanul keveset olvashatunk arról, hogy a Szigeten milyen egyéb kulturális, nappali és esti programok között válogathatunk. Pedig a felhozatal nem is akármilyen, mutatjuk miket érdemes megnézni, kipróbálni.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Nézze, mennyit változott Ollókezű Edward városa 25 év alatt!

Edicsek 2015. augusztus 11., kedd 18:03

Bármilyen díszletszerű is volt a Johnny Depp és Wiona Ryder főszereplésével készült legendás Tim Burton film, az Ollókezű Edward helyszíne, mégsem az volt: valódi utcák, házak és kertek szerepeltek a filmben. A premier 25. évfordulója alkalmából egy lelkes rajongó újrafotózta az egykori helyszíneket és összevetette a régi filmkockákkal, ahogyan az Ollókezű lakóhelye a filmben kinézett. Sajnos már az elején le kell lőnünk a poént: sehol sincsenek már a menő sövények. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Művészi fotósorozattal kezdi újra az eltávolított állkapcsú modell

mzd 2015. augusztus 10., hétfő 20:11

A 24 éves Elizaveta Bulokhova eleinte jogi tanulmányokat folytatott, majd otthagyta Torontót Londonért, hogy modellkedhessen. Úgy tűnt, tökéletesebb nem is lehetne az élete: hét éve dolgozott sikeres modellként, boldog házasságban élt, férjével beutazták a világot és épp első gyermekét várta, amikor 2014 májusában egyszercsak feldagadt a jobb állkapcsa – mint később kiderült, egy igen ritka típusú csontrák miatt. Bulokhova túlélte a műtétet és a kemoterápiát és bár külseje miatt modellkarrierjéről le kellett mondania, nem várt ajándékot kapott a sorstól: a kemoterápia miatt megszakítandó terhességét végül mégis kihordhatta – olvasható a Vice oldalán. Sorsa megihlette Manolo Ceron torontói fotóművészt, a róla készült sorozatot mutatjuk most be. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Björk fejdísztervezője logók áthímzésével enyhíti a honvágyát

mzd 2015. augusztus 8., szombat 14:55

A Juxtapozon futottunk bele James Merrybe, aki egy izlandi származású, New Yorkban élő művész, és nemrég azon kapta magát, hogy honvágyat érez másik otthona, Izland iránt. Ahelyett azonban, hogy vett volna egy repülőjegyet, érzéseit közismert sportmárka-logók áthímzésében élte ki, amiket Facebook-oldalán meg is osztott, alábbi galériánkban pedig meg is nézheti őket. Merrytől már csak azért sem áll távol a hímezgetés, mert az elmúlt hat évben ő készítette Izland egyik elsőszámú kulturális exportcikke, az énekesnő Björk különleges fejdíszeit (az ő retrospektív életműkiállításáról egyébként pár hónapja írtunk – ha lemaradt, ide kattintva pótolhatja, érdemes).

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ki mondta, hogy gyerekkel nem lehet fesztiválozni?

bb 2015. augusztus 8., szombat 09:41

Idén is már elővételben elkelt szinte minden jegy a világ egyik legmenőbb fesztiváljára, az idei Burning Manre, amit 1986 óta rendeznek meg a nevadai sivatagban található Black Rock Desert nevű városban, ahol ezen kívül nem sok izgalom történik az év nagy részében. Az augusztus 30. és szeptember 7. között megrendezett összművészeti eseményhez igazította Kickstarter projektjét a fotós Zipporah Lomax is, aki 15 éves Burning Man fesztiválozós múltjával igazi veteránnak számít már a helyszínen.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Tudja már, mit olvas idén nyáron?

Lina 2015. augusztus 7., péntek 16:06

Szeretjük a könyveket, de azt még inkább, ha időnk is van kiolvasni őket. Ezért vártuk a nyarat, - pontosabban a szabadságunkat -, hogy az új szerzeményekre végre ne csak sóvárgó pillantásokat vessünk, hanem fejezetről fejezetre elmerülhessünk bennük. Mutatjuk, mi miket pakolnánk a nyaralós bőröndünkbe.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Sziget előtt még irány a Balaton, a lovi, vagy éppen a mozi!

Edicsek 2015. augusztus 6., csütörtök 08:42

A héten már indul a Sziget fesztivál, de van élet azon kívül is. Például a Balatonnál, ahol gyerekkel is szórakozhat, de a jazz kedvelői és a rocker arcok is találnak maguknak programot. Ingyen mehet buliba, ha élőhalottnak öltözik, borozhat spontán a Várban, vagy sötétedés után is lovizhat. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

BRÉKING! TRAGÉDIA! NEM LEHET IGAZ! Miss Röfi és Breki szakítottak!

mzd 2015. augusztus 5., szerda 17:42

Bár februárban úgy tűnt, esküvővel fog végetérni a showbiznisz leghosszabb jegyessége, a Muppet Show legendás szerelmespárja, a bábcelebek Brangelinája, Miss Röfi és Breki most saját Facebook-oldalukon jelentették be, hogy szakítottak - adta hírül a megrázó hírt a Time. Az állapotfrissítésből kiderül az is, hogy valódi profikhoz méltóan a közös munka azért emiatt nem ér véget: idén ősszel ugyanis mindketten feltűnnek az újrainduló Muppet Show tévésorozatban az ABC csatornán. Mint írják, a szétválás után mindketten randigatni kezdenek majd - Brekinek viszont ez annyira jól sikerült, hogy egy tévés beszélgetésen bevallotta: az egyik marketinges lánnyal jár.

A Time nem tér ki rá, de érdemes megemlíteni egy apró különbséget: Miss Röfi Facebook-posztjában azt írja, közösen hozták meg a döntést, Brekiében viszont az szerepel, hogy a feminista ikon sztárkoca maga döntött így. Azért ez elég erős kezdés az őszre, és a Muppet tévésorozat reklámkampánya még el sem kezdődött! Vagy igen...?

Ha esetleg ön is úgy érzi, sírjon velünk nyugodtan, ha pedig úgy, hogy nem minden stimmel a párkapcsolatában, látogasson el Ego rovatunkba és olvassa el, mi a hat jele annak, hogy ideje szakítani.

After careful thought, thoughtful consideration and considerable squabbling, Miss Piggy made the difficult decision to...

Posted by Kermit the Frog on Tuesday, 4 August 2015

Hatalmas pókháló lebeg Boston felett

etelka 2015. augusztus 5., szerda 09:33

Lebegő szobor jelent meg a Greenway park felett - számolt be róla a Boston Globe. Janet Echelman készítette a finom, lebegő, éjszakánként világító alkotást, mely októberig tekinthető meg Boston városának híres parkja felett. 50 ember és hat daru kellett ahhoz, hogy a helyére kerüljön a rozsdavörös, zöld és kék színekből álló, lebegő műtárgy. "Ez a public art coming-outja" - jellemezte Jesse Brackenbury, a város felügyelőbizottságának elnöke a művet, ami nem csak coming out, hanem egyben közös alkotása a kollektív képzeletnek. Nem ez az egyetlen műalkotás a parkban, Boston városa előszeretettel használja a parkot bemutatóteremként is.

Fotó: echelman.com
Távolról sincs vége, olvasson még »

Felismeri a mellbimbót tekergető Barbie babákban a klasszikust?

Edicsek 2015. augusztus 4., kedd 18:19

A francia Catherine Théry klasszikus és gyakorlatilag mindenki által ismert festményeket fest újra, apróbb módosítással: az eredeti főszereplők helyett Barbie babákat szerepeltet, amik ráadásul az esetek többségében teljesen meztelenek. Ha nem volna világos, miért jó ez azon kívül, hogy popkultúra és magasművészet egybegyúrása általában mindig hálás és népszerű eredménnyel jár, Théry célja az, hogy a nőket is bevonja a művészettörténelembe. Műveiből "Not the Ones You Think", azaz Nem azok, akikre gondolsz címmel nyílt kiállítás a párizsi Teodora Galérie-ben, ahol többnyire olyan kortárs művészek kapnak helyet, akik  modern társadalomra és az azt fenyegető veszélyekre reflektálnak. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Egy egész képregényre való női szuperhőssel áll elő a Marvel

mzd 2015. augusztus 4., kedd 09:18

Javarészt a Marvelnek köszönhető az, hogy az elmúlt pár évben egyre nagyobb hangsúlyt kapnak a női szuperhősök – elég csak Thor női verziójára gondolni. Azt már év eleje óta tudjuk, hogy ősszel olyan képregény-sorozat érkezik, amelynek főszereplői nők, és íme, az első borító - a Makers-nek köszönhetően.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Legóravatal és családállítás a színpadon

etelka 2015. augusztus 2., vasárnap 09:53

Ritkán látni ennyi jegyre ácsingózót egy alternatív színház közelében, párnajegyért könyörgő értelmiségieket és szomorúan a fejét csóváló pénztároslányt – pedig ez a kép fogadta a és a belőlük létrejött AlkalMáté Trupp Dömötör András című új előadásának csütörtök esti premierjén a Jurányi Inkubátorház előterébe bepillantókat. A híres Horvai-Máté osztály végzőseiből létrejött társulat sok éve futó nyári színházában minden évben más osztálytárs élete elevenedik meg a színpadon, hol úgy, hogy a címszereplő része a darabnak, hol úgy, hogy köszöni, de nem kér belőle. Külön izgalmat ad a dolognak, amikor pályaelhagyóra kerül sor, ilyen volt tavaly Gál Kristóf, aki a színészmesterség helyett azóta inkább a bűnt üldözi, és szépen artikulálva kommunikálja, mi minden történt a budapesti utcákon.

Mindig az előző évi utolsó előadáson sorsolják ki, ki legyen a következő "áldozat": idén Dömötör Andrásra került a sor. Őróla nagy vonalakban annyit érdemes tudni, hogy egykori tanárával, Máté Gáborral együtt tanít a főiskolán, és jelenleg inkább rendez, Budapest és Berlin közt osztva meg az életét.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Elsőre ugrálóvár, másodikra... mi is?

aa 2015. augusztus 1., szombat 20:05

Aki szívesen elidőzött az ötletes és látványos kinetikus szobrok felett, annak vélhetően tetszeni fog ez a felfújható installációkat tartalmazó anyag is, melyben a mókás és funkcionális munkák mellett azért helye van a provokatívabb és figyelemfelkeltőbb alkotásoknak is. A galériában megmutatjuk, miként alakítja át a környezetünket a mobil építészet egyik legszürreálisabb irányzata, ami - talán nem véletlenül - a művészeti fesztiválokkal egy időben bukkan fel a világ nagyvárosaiban.

Breki és a többiek újra tévésztárok lesznek

Dívány 2015. július 31., péntek 14:41

Ez év őszétől újra visszatér az amerikai képernyőkre a Muppet-show gárdája, akiket annak idején még a magyar tévében is lelkesen követhettünk, csak itt Breki és a többiek címmel futott. Az elmúlt évtizedekben ugyan több nagyfilmben (MuppetsMuppet-krimi: Körözés alatt) is szerepeltek a megszokott karakterek, de ez most más lesz. Egy tévésorozat. Pont, mint régen. Oké, nem teljesen ugyanúgy, az ABC ugyanis újított a stíluson, a 10 perces beetető részt A hivatalhoz és a Modern családhoz hasonló áldokumentum hangulatban forgatta le. A pilot ráadásul átkozottul vicces lett, ha van tíz perce és ért angolul, ne hagyja ki. A Vox szerint sajnos a sorozat nem egészen ilyen lesz majd, de a beharangozó alapján a szerzők biztosan tudják, hogy mit miért csinálnak. És ők már azt is kiderítették, hogy a történet Miss Röfi késő esti beszélgetős műsorának kulisszái mögött játszódik majd, és hát ki ne érdemelne saját beszélgetős műsort, ha nem a világ legtehetségesebb feminista kocája, ugye!

Tudja, miért olyan izgalmasak a reneszánsz csendéletek?

etelka 2015. július 30., csütörtök 12:50

A reneszánszban közkedvelt festménytémáról, a csendéletről köztudott, hogy a festőien egymás mellé komponált tárgyak az esztétikus látványon túl bonyolult szimbólumokat és allegóriákat is megjelenítettek. Van azonban egy teljesen más, de legalább ilyen érdekes vonatkozásuk is: ezekből tudhatjuk meg, hogyan néztek ki a ma ismert gyümölcseink és zöldségeink a nemesítés előtti formájukban.

Erre egy amerikai professzor, James Nienhuis mutatott rá, aki a wisconsini egyetemen tanít, és úgy gondolta, a nemesítés történetéről szóló előadását reneszánsz festményekkel dobja fel.

Itt van például Giovanni Stanchi egyik csendélete, amin dinnyék vannak. Na de milyenek? Nem igazán hasonlítanak a mai, általunk ismert dinnyékhez. A vélhetően 1645 és1672 között készült képen ugyanis az látható, hogyan nézett ki a dinnye a nemesítés előtt. 

 
Távolról sincs vége, olvasson még »

Strandok éjszakája, akciós mozizás, kirándulások és fotókiállítás várja a héten

Edicsek 2015. július 30., csütörtök 08:40

Budapesten is lesz bőven program, például mehet éjjel is fürdeni, vagy borfesztiválra, de lesz retrobuli is. Búcsúztassa el a Heaven Street Sevent, majd menjen le az Ozorára vagy Kapolcsra. Ha pedig kirándulna és a rock zenét is szereti, akkor menjen a Mátrába vagy Székesfehérvárra.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Már Marie Antoinette-et is pornóval járatta le a bulvársajtó

aa 2015. július 29., szerda 12:31

Fotó: giphy.com

Különös párhuzamot vont a dangerousminds.net a nemrég saját magát botrányba keverő majd leégető Gawker médiabirodalom és XVI.Lajos francia király tékozló neje, Marie Antoinette között. Konkrétabban annak az elsőszámú lejáratójaként ismert Libelle brossúrák és a havi több millió olvasót elérő vállalat között. A blog szerzője szerint a Gawker is hasonlóképpen ekézi és teregeti ki a gazdagok és befolyásosok szennyesét, mint egykor a Libelle nevű pletykalap, amelynek elsődleges célja az volt, hogy nyíltan támadja a kiváltságban élőket, vájkáljon azok magánéletében és pénztárcájában.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Nézegessen szuperhősöket reneszánsz környezetben

Dívány 2015. július 26., vasárnap 10:39

Mindenképpen érdemes végigfutni ezt a szuper cosplay fotósorozatot, amit Sacha Goldberger fotós készített, és amin korunk szuperhősei és Star Wars karakterei szerepelnek 16. századbeli ruhákba öltöztetve. A reneszánsz legszembetűnőbb jegyeit viselő figurákról készült képeket a fotós egyéb sorozataival együtt a School Gallery Paris-ban állították ki

Egészen elképesztőek a reneszánsz világába amúgy tökéletesen simuló karakterek, és a kidolgozott apró részletek a jelmezeken, nem is beszélve arról, hogy bizonyos esetekben szinte ordító a hasonlóság az eredeti színész és a képen látható modell között. Ilyen például a Christopher Reeve Supermanjét megformáló Jonathan Tuil, vagy Leia hercegnő (Sabine Graissaguel), aki fegyverével néhány cirádát leszámítva ismerős jelmezben pózol. De említhetnénk a Jokerről készült képet is, senki meg nem mondaná, hogy nem Heath Ledger szerepel rajta... 

A teljes sorozatot itt lehet megtekinteni. 

Így lesz a kávéból Amy Winehouse

etelka 2015. július 26., vasárnap 09:20

Giulia Bernardelli egész különleges művészeti irányzatot választott. Nem, nem a festés az, ami lenyűgöző, hanem a festék, amit ahhoz használ. Ez ugyanis a kávé. A művésznő különböző kávébabokkal operálva alkotja meg műveit, melyeket júliusban Montuában állítanak ki. A mindössze 27 éves Bernardelli a bolognai egyetemen diplomázott, és jelenleg gyerekekkel dolgozik a múzeumban. Munkái teljesen spontán módon készülnek, ráadásul ecset helyett leveleket, gyümölcshéjat vagy élelmiszereket használ. "Soha nem tervezem meg a rajzokat, egyszerűen csak reflektálok azokra a dolgokra, amit a kiöntött kávé ad" nyilatkozta a Huffington Postnak. Szerencsére önnek nem kell messzire utaznia, elég, ha végigpörgeti a galériát, és megnézi, miket alkot a kávéfestő!

Így telt Keith Richards élete a 60-70-es években

aa 2015. július 24., péntek 18:47

A Rolling Stones gitárosát és zeneszerzőjét valószínűleg senkinek sem kell bemutatni. A 71 éves Keith Richards 1963 óta tagja a legendás zenekarnak, zenei teljesítményét pedig a mérvadó Rolling Stone magazin is elismerte 2003-ban, amikor az „A világ 100 legjobb gitárosa” című számban a tizedik helyre sorolták a brit zenészt. Richardsnak azonban úgy tűnik, hogy esze ágában sincsen nyugdíjba vonulni, sőt 23 év után szeptember 18-án kiadja harmadik szólóalbumát, Crosseyed Heart címmel – írja az nme.com. Ha kíváncsi a 15 számot tartalmazó lemezre, akkori ide kattintva máris meghallgathatja az első, Trouble című dalt, az óriásgalériában pedig Keith Richards hihetetlen karrierjét és történeteit követheti nyomon!

Óvszerallergiás sikettel támadnak a franciák

LS 2015. július 23., csütörtök 15:19

A francia filmek általában kedvesek, stílusosak, megnézzük és már el is fejtjük őket, de közben jókat szórakozunk. Ilyen a Bélier család is, aminek bőven vannak hibái, de szerethető alkotás lett, kicsit túl sok klisével és túltolt alapsztorival. A történet rém egyszerű, egy tinédzser lány áll a középpontjában, aki sajtkészítő szüleivel és testvérével él egy tanyán, és éli a mindennapi életét, megfejelve azzal, hogy a családban ő az egyedüli halló, mindenki más siket. Ezért ő árul a piacon, ő tárgyal a szövetkezettel, és ő kezdi el intézni a dolgokat, amikor apja úgy dönt, hogy indul a polgármester választáson.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Nézzen Kis Grófót idéző Gálvölgyit. Nem show-t!!

Dívány 2015. július 23., csütörtök 13:41

Reneszánszát éli a Vers Mindenkinek, ami újabban a Vers Mindenkié címmel híres hazai slágereket vesz elő és mondatja el színészekkel. Azzal kezdődött, hogy Szilágyi Csenge elszavalta Kozsó Ámokfutókjának a Szomorú szamuráját, őt Janklovics Péter követte, aki Vers nem mindegy kinek alcím alatt tolta el Ganxsta Zolee, Ki a fasza gyerek című klasszikusát. 

Nem is annyira meglepő hát, hogy a nagy nevek is kezdenek rákapni a dalszövegszavalás ízére, erre enged következtetni, hogy Gálvölgyi János is beült felolvasni  Pixa & Kis-Grofó Bulibáróját. Különben nem lett rossz, kíváncsian várjuk, ki mit fog még szavalni.  

Ezen a héten ki se kell mozdulnia Budapestről, ha nagy bulit akar

Edicsek 2015. július 23., csütörtök 12:35

Budapesten séta a belvárosban, buli a strandon és jóga a teraszon várja, de lesznek koncertek és filmbemutatók is. Közben kezdődik a Campus fesztivál Debrecenben, a Művészetek Völgye Kapolcson és környékén, Bükön zene- és gasztrofesztivál várja, míg Székesfehérváron rockfesztivál. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

A mesterséges intelligencia már átvette a szobrok felett a hatalmat

aa 2015. július 22., szerda 15:51

A napokban bemutattuk az időjárás változásaira interaktívan reagáló kinetikus építészet legmeghatározóbb épületeit, ezúttal pedig összeszedtük, hogy milyen alkotásokkal reflektálnak a látványos jelenségre a szobrászok. A háromdimenziós, gépi működtetésű, valamint szélenergiával meghajtott alkotásokra az Op art megjelenésével egy időben figyeltek fel, aminek köszönhetően gyakran összemosódik a kinetikus művészet a XX. századi optikai, valamint konstruktivista irányzataival.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Óriás plasztikbálna borzolja az ökotudatot Bristolban

Divany.hu 2015. július 21., kedd 15:35

Hetvenezer műanyag palackot használtak fel ahhoz a bálnaszoborhoz, ami Bristol városában jelképezi mostantól Európa Zöld Fővárosát. A Bristol-bálna névre hallgató plasztikszobor két bálna méretét is eléri, és a brit város Millennium terén várja az érdeklődőket egészen szeptember elsejéig, írja a BBC. 

A szobor nem meglepő módon az óceánok műanyag-szennyezettségét szimbolizálja, külön felhívva a figyelmet a műanyag zacskók, valamint az étel- és italcsomagolások nagy számú elterjedésére élővizeinkben.  A hat tonnás építmény egyszerre ábrázol egy kék- és egy hosszúszárnyú bálnát, amint próbál keresztül úszni az "újrafelhasznált" palackokon, amiket nem mellesleg a Bath Half Marathon és a Bristol 10k nevű futóversenyekről gyűjtöttek be. Szóval, nem a vízből.

Távolról sincs vége, olvasson még »
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87

Blogok, amiket olvasunk

A TASZ JELENTI Azt hittem, jobban járok, ha nem az autót viszem szervizbe, hanem én megyek orvoshoz.

Képzeld el, hogy 15 éve minden nap ugyanazon az útvonalon mész a reggeli csúcsban munkába, majd a délutáni dugóban haza. Újabban visszatérő fájdalmat érzel a lábadban, mikor kiszállsz az autóból.

MAI MANÓ Kép-párok #187

Kép-párok rovatunkban minden alkalommal két olyan fotót láthattok, amelyeket neves fotóművészek készítettek ugyanazon témában vagy olyat, amelyeken éppen egymás munkáira reflektálnak.

HATÁRÁTKELŐ A lakókocsis élet árnyoldalai

Gyakran olvasni, hogy „persze, mert mindig csak a külföldi élet pozitívumairól van szó”, ami mondjuk szerintem nem igaz, de nem is ez a lényeg, hanem hogy a például a furgonlakó létnek is vannak bőven nehézségei.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés