#VILÁGOM

"Kedves Nóra, kedves Erzsébet, kedves Lili, kedves Zsuzsa..."

Farkas Edina Lina 2015. október 2., péntek 13:04

Gárdos Péter rendező és író Hajnali láz című könyve szembemegy a holokausztregények megszokott sztenderdjeivel. Iszonytató jelenetek helyett mindenki számára befogadható love storyval teszi kézzelfoghatóvá történelmünk egyik legbrutálisabb népirtását. Bár regényében mindvégig ott ólálkodik a halál és a közelmúlt borzalma, történetének mozgatórugója mégis a mohó élni vágyás, a szerelem rögeszméje és a jövőbe vetett, már-már érthetetlen hit. Olvasói tapasztalatunk következik.

Végre saját mozitermet kap a magyar Drakula!

mzd 2015. október 1., csütörtök 21:24

Pár hete írtuk meg, hogy ideiglenesen Budán lesz az Örökmozgó Filmmúzeum, és most már azt is tudjuk, hogy mi nyit a helyén: október 1-jén Art+Cinema néven működő mozi várja a kultúra iránt érdeklődőket a VII. kerület Erzsébet körút 39. szám alatt. A nagyterme pedig az egyik leghíresebb magyar, minden Drakulák ősapja, Lugosi Béla nevét viseli majd.

Távolról sincs vége, olvasson még »

"Az írás a fejben anyagozás állapota"

Farkas Edina Lina 2015. szeptember 30., szerda 14:40

Kubiszyn Viktor a totális szétesésből rakta össze első dokumentumregényét, a Drognaplót, ami nemcsak írói karrierjének, hanem életének is fontos állomása lett. Mint mostanra kiderült, ez a könyv valóban az újrakezdés startköve lett számára, amit pár évre rá követett a már szépirodalmi eszközökkel megírt Foglaltház, néhány hete pedig pontot tett fikciós regénye, az Orosz rulett végére is. Vidéki elvonulásából érkezett a belvárosi nyüzsgésbe, hogy beszélgessünk a moszkvai élményekről, a hétköznapok kapaszkodóiról és persze az új könyvéről; az interjú végén pedig exkluzív részletet is olvashatnak a hamarosan megjelenő regényéből.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Szereti Picassót? Varrassa magára!

Divany.hu 2015. szeptember 29., kedd 12:14

Kéne?

 • 41
  Nem kéne!
 • 96
  Ha már tetoválás, legyen ilyen!
 • 116
  Imádom!
 • 57
  Az én bőrömhöz senki se érjen

Berlin az igazi csodapókok városa, nem meglepő hát, hogy pont a német fővárost választotta magának az alkotásra Peter Aurisch tetoválóművész és festő, akinek a mániája, hogy Picasso kubista stílusában rajzolja fel elképzeléseit az emberek legkülönbözőbb pontjaira. A mashable.com is előszeretettel ír róla, mint olyan művészről, aki nem különösebben kedveli a vázlatokat és az előre tervezést, sokkal inkább dolgozik hirtelen felindulásból. 

Aurisch a Johnny Nevada nevű tetoválószalonban alkot, és a honlapján lehet érdeklődnie, ha szeretne valami ilyesmit viszontlátni magán. Szó se róla, izgalmas dolgokat készít, ha rajtunk múlna, egy escheres lépcsőt simán felvarratnánk vele az alkarunkra. Talán majd egyszer...

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 

Quentin Tarantino még mindig a 80-as években él

ermiz 2015. szeptember 28., hétfő 18:47

Bár a jövő elvileg a Netflix és egyéb online tévénéző oldalak irányába mutat, a filmrendező ragaszkodik a régi formátumoz: a videókazettákat kultiválja - írja az Independent. Bár filmjei - beleértve a Pulp Fictiont, a Kutyaszorítóbant vagy a Djangót - a legtöbbet nézettek közé tartoznak az online szolgáltatóknál, a rendező nem hódol be az új trendeknek. Talán nem véletlenül, hiszen pályája kezdetén egy videókölcsönzőben dolgozott (innen hozva a trashfilmek iránti szeretetét), a régi szokásokat pedig nehéz lerázni magunkról. 

Minderről önéletrajzi könyvében ír, amely I Lost It At The Video Store címmel jelenik meg nemsokára az Indiewire kiadásában. Tarantino azt írja: "Nem izgat a streaming. Szeretem, ha valami kézzelfogható van a kezemben, képtelen vagyok a laptopomon nézni filmet. Nem használom a Netlflixet. Van 8000 kazettám és DVD-m, amit akkor vettem, amikor a Video Archives felszámolta az üzletét, én pedig felvásároltam a készletet." 

A rendező gyakran kel ki a digitális technológia ellen, 2014-ben a Pulp Fiction cannes-i vetítése előtt azt mondta, hogy a mozi pont a digitális technika miatt halott. "Az, hogy a legtöbb filmet már nem forgatják le 35 mm-es filmre, azt bizonyítja, hogy elvesztettük a csatát." 

Most benézhet Haruki Murakami dolgozószobájába!

araya 2015. szeptember 27., vasárnap 18:40

Korunk egyik legmenőbb japán írója már nem csak azt mondja el, hogy milyen zenét és hogyan kell hallgatni, miközben a műveit olvassa, hanem meg is mutatja, hol születnek a művek. A baseball meccsen íróvá változott egykori dzsesszbár-tulajdonos Murakami weboldalán most az író dolgozószobájában tehet egy virtuális túrát, ahol a több mint tízezer bakelitlemezből álló gyűjteményt is megcsodálhatja, de azt is megtudhatja, milyen papírnehezék áll az asztalán, milyen bögréből kávézik, és hogy mit keres egy baseball-figura a grafitceruzák mellett. Az író oldalára kattintva most ön is megtudhatja, milyen kellemesen egyszerű és otthonos zene- és dolgozószobában írja a Kafkához, a Kurblimadárhoz, a Norvég erdőhöz vagy az IQ84-hez hasonlóan sikeres műveit. 

Lady Gaga új klipjével kiáll a nemi erőszak áldozatai mellett

mzd 2015. szeptember 26., szombat 18:45

"Til' It Happens to You (You Don't Know How It Feels)", azaz Amíg nem veled történik (nem tudhatod, milyen érzés) címmel jelent meg pár napja minden különösebb felhajtás nélkül Lady Gaga legújabb videóklipje a YouTube-on. Az öt és fél perces fekete-fehér kisfilm alatt hallható dal az Amerikában január elején, a Sundance fesztiválon debütáló The Hunting Ground című dokumentumfilmhez készült és a nemi erőszakról szól. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ki mondta, hogy a dokumentumfilm csak unalmas és nyomasztó lehet?

Lina 2015. szeptember 25., péntek 17:22

"Igazi jó filmek" - hirdeti magát a második alkalommal megrendezett BIDF, azaz Budapest International Documentary Festival, amelyen öt nap alatt 36 alkotást láthat a közönség. Mi is elmentünk az Urániába, ahol a teltházas vetítésekre bepréselődve lemeóztuk, vajon helytálló-e a szlogen.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Bosch és a Ramones jól megfér egy kupac szeméttel

aa 2015. szeptember 25., péntek 14:07

Egyre nagyobb népszerűségnek örvend az internetezők és a művészetkedvelők körében Labrosse Dani, aki 18 éves kora ellenére már számos megbízást mondhat a magáénak. A Skóciában élő francia-magyar képzőművész tervezett már logót és lemezborítót underground zenekaroknak, magyar internetes újságoknak és brit reklámügynökségeknek, de emellett dolgozott már együtt a Greenpeace-el és az espell fordítóirodával is. Egyik tematikus sorozatának darabjai helyet kaptak a világ egyik legmenőbb matricáskönyvében, a Stickerbomb most készülő kiadványában is. Mi a szeptember 25-én a Teslában nyíló budapesti kiállítása kapcsán tettünk fel pár kérdést neki. Interjú a hajtás után!

Távolról sincs vége, olvasson még »

"Van úgy, ha nagyon akarjuk, le tudjuk győzni a halált"

Farkas Edina Lina 2015. szeptember 24., csütörtök 20:16

Gárdos Péter filmrendező és író csak remélni tudja, hogy édesapja megbocsát neki, amiért 50 évig féltve őrzött szerelmes leveleit egy könyvbe sűrítve tárta a világ elé. Szó szerint, ugyanis a Hajnali láz című regényének második kiadása a londoni könyvhét nagy felfedezettje lett: összesen 29 országban fog debütálni a Holokausztot túlélt szülők története. A könyv budapesti megjelenésének apropójából az íróval beszélgettünk, többek között a hosszú évtizedekig őrzött titokról és a szembenézés elkerülhetetlenségéről.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A hipszterherendi létezik, és imádjuk!

Primilla 2015. szeptember 24., csütörtök 13:56

Aki figyeli a hazai design luxuscikkekről és a hungaricumokról szóló híreket, esetleg a két halmaz közös metszetét, alighanem észrevette, hogy a Herendi Porcelánmanufaktúra az utóbbi években kijött egy jó erős trendi vonallal. A hagyományos „nagyis” porcelánok után, elkezdtek fiatalok nagy műgonddal berendezett lakásaiba szánt, menő holmikat gyártani, ezen a vonalon Meixner Etelka iparművész tervei váltak tárgyakká. 

Designer porcelánt gyártani saját szakállra elég megdöbbentő vállalkozás. Ez nem olyan, mint mondjuk a szénrajz, itt hihetetlen mennyiségű anyagra, erőre és energiára van szükség, tonnákat kell közben megmozgatni, és több ezer fokon kiégetni. A porcelánművész szeptember 15-én megnyílt kiállításának a témáját is erről az oldalról fogja meg: mekkora ünnep egy hét után kinyitni a kemencét, és mekkora öröm jó tárgyakat kiszedni belőle. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Capa és a színes szélesvásznú álomkabát

hv 2015. szeptember 22., kedd 19:12

A nagy érdeklődésre való tekintettel október 31-ig meghosszabbították a budapesti születésű világhírű fotóművész színes képeiből rendezett kiállítást a budapesti Capa Központban.

Capa in Color

Az már csak természetes, hogy egy kulturális intézmény a saját névadója munkáiból rendezett kiállítás köré nagy feneket kerít. Az viszont kifejezetten szerencsés, ha ez a bizonyos tárlat tényleg egyedi és impozáns anyagot mutat be. A meg/újranyitása óta teljes gőzzel – minden kultúrpolitikai pikírtség ellenére elismerhetően –, szakmai igényességgel, közönségbarát koncepcióval üzemelő Capa Központ biztosan döntött, amikor Budapestre hozta Robert Capa több mint száz színes fényképét, és Capa in Color címmel nagy kiállítást rendezet belőle. Az anyagot a New York-i székhelyű International Center of Photography bocsátotta rendelkezésre, amelyet a fotográfus öccse, Cornell Capa alapított 1974-ben. Az intézmény több mint negyven éve gondozza Robert Capa hagyatékát, és emellett több mint 3000 fotográfus munkáját mutatta be, hétszáznál is több kiállításon. A budapesti kiállításnak – amelynek kurátora az ICP részéről Cynthia Young, társkurátora pedig Petrányi Zsolt – eddig több mint tizenötezer látogatója volt, és valóban ajánlatos megnézni: olykor megrázó, olykor szédítő, de mindenképpen lenyűgöző, sokszor akár kortársként is olvasható képeket láthatunk, amelyek bizonyítják, hogy Capa a híres háborús tudósításokon kívül is elég jól tudott fényképezni.

Capucine francia modell és színésznő az erkélyen, Róma 1951. augusztus.
Capucine francia modell és színésznő az erkélyen, Róma 1951. augusztus.
Fotó: Robert Capa / International Center of Photography/Magnum Photos
Távolról sincs vége, olvasson még »

Erzsébetvárosi suli kapta Magyarország legnagyobb tűzfalfestményét

Edicsek 2015. szeptember 22., kedd 08:04

A VII. kerületi TűzfalRehab részeként elkészült Magyarország legnagyobb egybefüggő tűzfalfestménye. A több mint ezer négyzetméteres, Vidák Zsolt grafikusművész tervezte alkotást az Alsóerdősor utcai általános iskola udvarán lehet megtekinteni. A festést megelőzően a fal teljes felületét vakolták, mélyalapozták, majd végül sor került a dekorációs festésre. A festési folyamat három hétig tartott, ez alatt közel ezer liter festéket használtak fel.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Fiatalok, menjetek a Mentőcsónakba játszani!

Divany.hu 2015. szeptember 21., hétfő 13:15

A Szputynik Hajózási Társaság, azaz Bodó Viktor társulatának megszűnése szerencsére nem jelentette a Mentőcsónak Egység feloszlását, ami azért nagy szerencse, mert mi is előszeretettel néztük a fiatalok különböző társadalmi tabukat feszegető előadásait, legyen szó gyűlöletkeltésről, vagy éppen mélyszegénységről.

Fotó: Mentőcsónak

Így örömmel vettük a hírt, hogy a Mentőcsónak októberben elindítja ifjúsági csoportját. "Az egész évadon át tartó foglalkozássorozat fókuszában a tehetséggondozás áll, valamint a kérdés: Mi a tehetség sorsa Magyarországon? A program célja, hogy a diákoknak segítsenek megtalálni azt, amiben igazán tehetségesek – színházi, illetve drámapedagógiai eszközök segítségével. Olyan fontos kérdéseket kívánnak megvitatni velük, mint pl. a tehetség és a társadalom egymásra gyakorolt hatása.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Játszana jövő nyáron Gene Kelly-t a Dóm téren?

Divany.hu 2015. szeptember 20., vasárnap 09:51

Ha önben elveszett egy Gene Kelly (vagy Fred Astaire), akkor most jött el az ideje, hogy ezt a nagyvilág is megtudja! Jövő nyáron ugyanis a Szegedi Szabadtéri Játékokon az Ének az esőben című, a némafilmek korában játszódó musical lesz a fő attrakció, és a szervezők vannak olyan nagyvonalúak, hogy megadják mindenkinek a lehetőséget, hogy bizonyítson, így castingot írtak ki a szerepekre, adta hírül a Szinhaz.hu.

A Szegedi Szabadtéri Játékok és a Budapesti Operettszínház Don, Kathy és Cosmo szerepére keresi a jelölteket még idén októberben, de ennek  előfeltétele egy bemutatkozó videó beküldése az enekazesoben2016@gmail.com címre, amit október elseje éjfilig kell beküldeni, hogy a jelölt tudásáról előzetesen képet kapnak az alkotók.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Megvannak az első Magyar Klipszemle nyertesei

Lina 2015. szeptember 19., szombat 16:46

Ahogy a napokban megírtuk, elstartolt az első Magyar Klipszemle és tegnap éjfélkor ki is hirdették a nyerteseket. Természetesen mi is elmentünk tobzódni az elmúlt öt év videós felhozatalában, meg persze kíváncsisak is voltunk, hogy a zsűri kiket választ a legjobbaknak.

Távolról sincs vége, olvasson még »

13 + 1 érdekesség a legendás Jimi Hendrixről

Lina 2015. szeptember 18., péntek 15:20

Ma negyvenöt éve halt meg a popkultúrális ikon, a gitárzseni Jimi Hendrix. A nem túl vidám évforduló alkalmából a pigeonsandplanes.com, a clashmusic.com és egyéb netes források segítségével összeszedtünk 13 kevésbé ismert tényt a 27 évesen elhunyt legendáról. Bónuszként pedig mutatjuk azt is, melyik életrajzi filmet érdemes megnézni róla. A részletekért erre tessék.

Szír menekültek alapítottak zenekart

mzd 2015. szeptember 18., péntek 13:33

Raed Jazbeh, Brémában élő nagybőgős a Facebookon gyűjtötte egybe azokat a zenészeket, akiket a Damaszkuszi Zeneakadémáiról ismert, de idővel szétszóródtak Európában. Az együttesalapítás célja az, hogy az embereknek ne csak a háború borzalmas képei jussanak eszükbe Szíriáról, hanem az is, hogy az ország gazdag kulturális és zenei élettel is rendelkezik – olvasható a Fidelio oldalán.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Nicsak, a West Side Story egy opera!

cukorka 2015. szeptember 17., csütörtök 21:01

Az Erkel Színház idei évadát meglepő módon nem egy operával, hanem Leonard Bernstein klasszikussá vált művével, a West Side Story-val indította, mondván, mi lehet jobb egy jó kis Shakespeare-adaptációnál, hiszen amúgy is a Rómeó és Júlia szerzőjének szentelik az idei évük. Nem klasszikus értelemben vett operához nem klasszikus értelemben vett színházrendező dukál, ezért aztán Novák Pétert bízták meg a feladattal, hogy rendezzen operakompatibilis (értsd: szépen szóló) előadást, amit ő készséggel meg is tett. 

Arról már nem szól a fáma, hogy a szereposztás is az ő ötlete lett volna, mindenesetre elég kacifántosra sikerült. Őszintén szólva nem szeretnék mély operalélektani elemzésekbe bocsátkozni, nem lévén a műfaj különösebb rajongója, de a Miklósa Erika - Boncsér Gergely párosítás leginkább akkor működik, ha az ember becsukja a szemét, és csak a nagyzenekarra és az énekhangokra fókuszál. Akkor viszont nemcsak működik, hanem zseniálisan szól is, bár a premieren voltak azért fennakadások, az például egyértelműen kiderült még számomra is, hogy nem célravezető, ha az énekes nem látja a karmestert. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Elstartol a Magyar Klipszemle 01.

Lina 2015. szeptember 16., szerda 18:04

Úgy tűnik, életre hívnak egy olyan eseményt, ami végre keblére öleli a méltatlanul kevés figyelmet kapó hazai klipeket. A napokban elstartoló Magyar Klipszemléről az egyik ötletgazdát, Vida Verát faggattuk. Részletek a hajtás után!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ettől a könyvtől biztos nem tudja meg, miért nem sikerült bepasiznia

Lina 2015. szeptember 15., kedd 15:58

Kissé poros témának tűnt az internetes társkeresés, főleg ha azt vesszük, hogy a fél életünket online töltjük. Amiért mégis kezembe vettem Sándor András Szenvedélyek hálója - Szex és Net - Ahogy a NŐK látják című könyvét, az az irdatlan mennyiségű interjúanyag, amit öt év alatt összegyűjtött. Úgy voltam vele, ha valaki ennyi energiát és időt szán egy projektre, megérdemli, hogy félrerakjuk az előítéleteinket. Pedig a borító és a cím láttán ez nem volt annyira egyszerű.

Távolról sincs vége, olvasson még »

KultúrFRÖCCS – ahogy ismert kedvenceink szeretik

Lina 2015. szeptember 15., kedd 12:20

Untuk már a sima programajánlót, ezért csavarunk rajta egyet és megkérdezünk néhány ismert arcot, miket preferálnak az őszi programarzenálból. A folytatásban Abodi Dóra divattervező, Horányi Juli énekesnő és Szabó Simon színész elárulja, milyen programokkal töltődtek fel nyáron, miket ajánlanak őszre, hol lennének, ha nem itt, és mi fog velük történni a közeljövőben.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Farkas Franciska egy év alatt roma prostitól Hollywoodon át a Macbethig jutott

Lina 2015. szeptember 14., hétfő 15:13

Farkas Franciska alig ért haza a vidéki Acsáról - ahol a Filmalap támogatásával készülő Brazilok című vígjátékot forgatták - mi már ott ültünk a nappalijában, hogy kifaggassuk a friss élményeiről. A fiatal színésznővel, aki tavaly ilyenkor a Viktória – A zürichi express című filmjével robbant be a köztudatba, az elmúlt egy év sűrű eseményeiről és persze az új filmjéről beszélgettünk.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ilyen London egy hajléktalan szemével

ermiz 2015. szeptember 14., hétfő 13:40

Kickstarteren indult az a rendkívül sikeres gyűjtés, melynek célja egy 2016-os fotós naptár elkészítése Londonról - amiben nem lenne túl sok izgalom, ha az egész naptárat nem ott élő hajléktalanok fényképezték volna. A londoni székhelyű Cafe Art kávézólánc My London 2016 (az én Londonom) projektje idén júniusban indult, amikor a Nemzeti Fotográfiai Egyesület hajléktalanoknak tartott képzést a Fuji egyszer használatos fényképezőgépeinek használatáról. A tanfolyam végén 100 ilyen fényképezőképet osztottak ki a résztvevők közt, amelyek közül 80 vissza is érkezett, több mint 2500 képpel együtt. Ezek közül választott ki  20-at a zsűri, melyek bekerülnek egy naptárba és ki is állítják őket.

További képekért kattintson a fotóra!
További képekért kattintson a fotóra!
Fotó: ROL / Kickstarter

A 2012 óta létező naptárak eddig 45000 font(19,4 millió Ft) bevételt hoztak, idén pedig szeretnék újra kinyomtatni ezeket is - írják a Kickstarteren. A naptár minőségi, FSC minősítésű papírból készül, és a Carter Wong Design (egy nagyon ismert londoni grafikai stúdió) ingyen rakja össze nekik. A beválogatott képek készítőiről is lehet majd olvasni a naptárban.  A nyomtatási költség 5000 naptárra számolva 10000 fontot (4,3 millió forint)  tesz ki, de szerencsére (és a médiaérdeklődésnek hála), a pénz már most összejött, holott a kampánynak még nincs vége. A naptárat egyébiránt helyben, azaz Londonban nyomtatják ki, hogy erősítsék a helyi gazdaságot, és csökkentsék az ökológiai lábnyomot.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 

Szerezzen még egy fesztiváldíjat a Fehér istennek!

bb 2015. szeptember 13., vasárnap 17:37

Míg a Sala Web és a Festival Scope jóvoltából a 72.Nemzetközi Filmfesztivállal egy időben nézheti meg a „Mostra” egyes szekciónak alkotásait, addig az EFA People Choice Awards szervezőinek köszönhetően kedvenc kortárs európai filmjüket is beszavazhatják a filmrajongók a Berlinben megrendezésre kerülő 28. Európai Filmdíjra. Már csak azért is érdemes aktívan segíteni kedvenc filmjének, mert ha igazán szerencsés, akkor önt is kisorsolhatják és személyesen is részt vehet Európa egyik legnívósabb filmfesztiválján. – hívta fel figyelmünket a lehetőségre az EPA oldala.

Fotó: europeanfilmawards.eu
Távolról sincs vége, olvasson még »
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés