#VILÁGOM

Nincs ideje kortárs magyar irodalmat olvasni? Hallgasson!

mzd 2015. december 10., csütörtök 11:08

Összeállt Budapest Főváros Önkormányzata, a BVA Budapesti Városarculati Nonprofit Kft. és a Margó Irodalmi Fesztivál, és közösen létrehoztak valami eszelősen menőt: egy, a kortárs magyar irodalmat népszerűsítő mobilalkalmazást. A Hallgass, olvasó! elnevezésű app tulajdonképp egy hangoskönyvtár, kortárs magyar írók műveit tartalmazza, amiket népszerű színművészek tolmácsolnak. Előbbiek között üdvözölhetjük többek között Dragomán Györgyöt, Grecsó Krisztiánt, Tóth Krisztinát, Bereményi Gézát és Lackfi Jánost, utóbbiak csoportját pedig Básti Juli, Kautzky Armand, Csuja Imre, Kern András, Máté Gábor és Mácsai Pál alkotja.

„A magyar irodalom sokféle, izgalmas és rólunk szól, szeretnénk a karácsonyi időszakban közlekedők számára ezt bizonyítani” - állítják a Budapestet nyaranta immár ötödik éve irodalmi programokkal átszövő Margó Irodalmi Fesztivál szervezői. Állításukat igazolja, hogy a Margó egyre népszerűbb, és idén már a nyári programsorozat mellett egy „őszi különkiadás” is zajlott nagy érdeklődés mellett. A szervezők úgy gondolják, kiemelten fontos, hogy a fesztiválon túl az év többi napján is könnyen elérhetőek legyenek a hazai kortárs írók művei.

A mobil alkalmazás jövőre frissül, így újabb novellák és költemények kerülnek majd bele. Az iOS verziót ide, az Androidot pedig ide kattintva találja.

Tilda Swinton és David Bowie tényleg ikertornyok!

mzd 2015. december 9., szerda 12:20

Az évszázad leleplezésével állt elő a Hint magazin: Tilda Swinton és David Bowie valójában egy és ugyanaz a személy! A konteót viccet félretéve nem, természetesen a zseniális színésznő és az épp mostanában visszatérő énekes két különböző személy, de a TildaStardust című tumblr-oldal fantasztikusan jól összeválogatott képanyagot gyűjtött a két híresség már-már ijesztően hasonló pillanatairól, és elképesztő, hogy mikhez talált a megszólalásig hasonlító fotókat a másik művész pályafutásából, legyen szó akár egy fekete-fehér portréról vagy egy beszélgetőműsorból kiragadott képkockáról. Ha kíváncsi a két, híresen androgün művész tényleg zavarbaejtően hasonlító képpárjaira, a lenti fotóra kattintva megnézheti!

clkt
Fotó: tildastardust.tumblr.com

Mindent El Kazovszkijról - Beszélgetés a túlélő árnyékában

Steiner Kristóf 2015. december 8., kedd 15:00

Aki valaha látott El Kazovszkij művet tudja, hogy igenis léteznek párhuzamos valóságok. A művész, aki Magyarországon élt és alkotott, generációkat ihletett meg - térben és időben gondolkodott, egyszerre volt ösztönös és pontos, és mindenekfelett kompromisszumot nem ismerve őszinte volt - úgy művészetében, mint barátaival szemben. Többször találkoztam Alennel (El Kazovszkij felvett művésznév, a művész valódi neve Jelena Jefimovna Kazovszkaja - a szerk.), az expárom, aki máig becses barátom, Frenkó Zsolt színházi rendező jóban volt vele. Közös barátaink voltak, és számomra, a húszas éveinek elején járó, a világra éhes, művész(kedő) kalandor számára elképesztően izgalmas közeg volt ez. Ennek lassan 15 éve. El Kazovszkij már nincs közöttünk, Zsolttal már nem vagyunk egy pár, de egy csomó minden megmaradt. Olyasmik, amiken nemhogy válások, de még a halál sem változtathat: beszélgetések, amelyekből közelebbről megismerhetjük egymást, és benyomások, melyeknek köszönhetően az idő múlása értelmét veszti. Ilyen a Magyar Nemzeti Galéria "A túlélő árnyéka" című most nyílt, monumentális kiállítása is. Zsolttal a kiállítás utolsó hetében tartunk tárlatvezetést. Fontosnak tartottam, hogy mielőtt belevágunk, üljünk le kicsit, gondoljunk rá, beszélgessünk róla, és valahogy ezáltal egy kicsit vele is - El Kazovszkijjal. 

12244599 10153737134188245 7249664510438264316 o
Fotó: Áment Gellért / Facebook / Magyar Nemzeti Galéria
Távolról sincs vége, olvasson még »

A boldog vég változatai

Zappe László 2015. december 7., hétfő 11:37

Dollárpapa és Egérfogó Nyíregyházán, Mezítláb a parkban Kaposváron

A színház csal. Átejt, átver, becsap. A szemünk láttára, mint Rodolfó. Ott vagyunk, nézzük, meresztjük a szemünket, és nem azt látjuk, ami történik. Az újabbkori színházcsinálók orcátlanul még figyelmeztetnek is rá, hogy csalás az egész, mégis beugrunk nekik. Nem akkor persze, amikor valóban igazat mond, amikor az élet alapvetően tragikus voltára figyelmeztet. Hanem amikor álmokat szolgáltat, a kötelező vígjátéki boldog véggel. Ami nélkül könnyedebb műfajú darabokat nem is lehet eladni.

És a színház nem azzal csal, nem azzal csap be, hogy eleget tesz vágyainknak, megfelel kívánalmainknak, hanem éppen azzal, hogy közben mégis csak elmondja az igazat. Mármint a jó színház természetesen. Amikor már minden összezavarodik, a sors kibogozhatatlan gubanccá kócolja az életet, jön az isten a gépezetből, jön a királyi kegy, kiderül valami csodálatos megmenekülés a múltból, és minden jóra válik. Dupla fenekű, kétértelmű fordulatok zárják a jobb darabokat.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Osztozna 2499 emberrel a tetoválásán?

mzd 2015. december 6., vasárnap 16:13

Érdekes ötlettel állt elő a Massachusetts-ben székelő Litograph: egy sikeres Kickstarter keretében 2500 ideiglenes tetoválást készített, olvasható a DesignFaves oldalán. Ez önmagában még nem formabontó, viszont ezekre az Alice Csodaországban több mint 55 ezer szavát nyomtatták, majd egy-egy mondatot elküldtek azoknak, akik legalább 1 dollárral támogatták a Kickstarteren futó kampányukat.

photo medium
Fotó: Twitter / @bruh_rabelo

Szerencsére az eredményeket is láthatjuk: a cég ugyanis feltöltötte őket a weboldalára, ahol kicsit rendhagyó módon, papírlapok helyett az emberek testén olvashatja el fejezetenként Lewis Carroll művét az, aki szeretné. Természetesen egyes mondatoknak (tetoválásoknak) több értelme van, azonban a testre ragasztva szinte mind a 2500 sor új értelmet nyer.

Lemaradt, de csatlakozna? Van egy jó hírünk: az Alice Tükorországbannal ugyanezt fogják eljátszani, így ha tud angolul és szívesen részt venne a projektben, ide kattintva megteheti!

Hujber Ferike itt most meghal a színpadon

cukorka 2015. december 6., vasárnap 13:41

Mindenkinek kellene írjanak darabot az életéből negyvenéves korára, de Hujber Ferencnek olyan szerencséje van, hogy neki írtak is, egy igazi one man show-t. Hülye egy kifejezés, ráadásul itt nálunk nem is nagyon mond semmit, csak amolyan amerikáskodásnak hangzik és a még mindig gyerekcipőben járó honi stand up-ot juttatja eszünkbe, ezért aztán nem is sejtjük, hogy akár jó is lehet. A Negyvenen vagyok című előadás pedig sokkal inkább egy keserédes monodráma, ami a bulvárnál sokkal mélyebben merül el egy jobb napokat is látott színész életében.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Traktoroslányé az idei Petri György díj

Dívány 2015. december 5., szombat 21:56

Zetor Leila álnéven írt Neszharisnya, majd később Combfiksz című blogjával lett ismert és népszerű Szaniszló Judit, aki az Origó értesülése szerint az idei Petri György díj nyertese. A díjat a 2000-ben elhunyt Petri György halálának tizedik évfordulóján hozta létre az N&N Galéria Alapítvány, átadására évente a költő születésnapján, december 22-én kerül sor. Az elismerést olyan költő, író, drámaíró vagy esszéíró nyerheti el, akinek még nem jelent meg önálló kötete. Szaniszló Juditnak 2016 tavaszán várható az első könyve Beenged címmel a Magvetőnél.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Észrevette Glenn Close-t a Hookban? Mi sem!

mzd 2015. december 5., szombat 19:22

Szinte biztos, hogy látta Steven Spielberg 1991-ben készült Hookját. És vajon felismerte benne Glenn Close-t? Elég nehéz, mivel szakállat visel és egy aprócska szerepet játszik, így nem is rójuk ezt fel önnek - ha viszont hozzánk hasonlóan szeret rácsodálkozni dolgokra, akkor ezt a posztunkat imádni fogja! A MentalFloss-on találtuk azt a 12 filmes jelenetet, ahol hírességek bukkannak fel híres filmek cameo szerepeiben, de annyira inkognitóban, hogy ember/rajongó legyen a talpán, aki kiszúrja őket. Meglepő szereplők a Casino Royale, a Brian élete, vagy A bárányok hallgatnak stáblistáján a folytatásban!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Itt egy szép könyv, ott egy másik

Szaniszló Judit 2015. december 5., szombat 09:01

Nos, ha már eldöntötte, kinek adja tovább a tavalyi illatszeres ajándékcsomagot meg a zoknikat, akkor elérkezett az idő, hogy komolyan belevágjon az ajándékozásba, és az arra érdemeseknek könyvet tegyen a fa alá. Azt már megírtuk, miket ajánlunk a frissen megjelent magyar kötetek közül, most körülnézünk a nemzetközi felhozatalban. Könyvajándék- és olvasmányajánló következik az ünnepekre.

Távolról sincs vége, olvasson még »

KultúrFRÖCCS

Lina 2015. december 4., péntek 18:37

Nincs már nagy relevanciája egy sima programajánlónak, ezért inkább megkérdeztünk néhány ismert arcot, ők mikre kíváncsiak a közeljövőben. Három tehetséges lány: Polgár Odett énekesnő, Farkas Franciska és Hőrich Lili Nóra színésznők mesélnek arról, milyen programokkal töltődtek fel mostanában, miket ajánlanak a téli napokra, hol lennének, ha nem itt, és mi várható tőlük-velük a közeljövőben.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Megszűnhet a Rubicon, a Filmvilág és a Litera.hu is

mzd 2015. december 4., péntek 13:31

A Magyar Narancs hívta fel a figyelmet arra, hogy bár a Nemzeti Kulturális Alap (továbbiakban NKA) kiemelt művészeti lapokkal kötött hároméves szerződése idén jár le, egyelőre nem írták ki sem az új folyóirat-támogatási, sem az egyéves pályázatokat. 41 folyóirat dőlhet be, ha ez nem történik meg időben, a 27 print folyóirat közt van az Alföld, a Filmvilág, a Jelenkor, a Kortárs, a Rubicon, a Színház, a Jelenkor, a Balkon, a Forrás és az Új Művészet, az évi 4 és 11 millió forinttal támogatott 14 online periodika között pedig az Építészfórumot, a Fideliót, a Revizort, a Múlt-Kort és a Litera.hu-t is megtaláljuk. Az ok: a Fekete György-féle MMA az NKA-t is bekebelezte.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Hamis reklámokkal a klímaváltozás ellen

Divany.hu 2015. december 3., csütörtök 17:21

600 plakát lepte el Párizs utcáit nem sokkal a napokban kezdődő ENSZ klímacsúcs előtt, nagyjából arra figyelmeztetve, hogy hiába ülnek össze a nagyhatalmak, ha utána úgysem történik az égvilágon semmi. A poszterek, citylight-ok valójában nyolcvankét művész kritikus beszólása, a klímaváltozás enyhítését sokszor elméletben támogató, valójában a klímaváltozáshoz tevékenységükkel nagyban hozzájáruló óriáscégek álreklámai. A plakátok a világ tizenkilenc különböző országából érkeztek a francia fővárosba, adta hírül a ThisIsColossal.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Schilling Árpád agitátorból újra művész lett

Zappe László 2015. december 2., szerda 16:37

A harag napja, Krétakör a Trafóban

Aki az előzetesben olvassa, vagy az előadás elején meglátja, hogy „egy ismeretlen magyar ápolónő elsőként beszélt a nyilvánosság előtt kíméletlen őszinteséggel a kórházakban uralkodó szakmaiatlan és embertelen állapotokról”, bizonyára a Krétakörtől, Schilling Árpádtól az utóbbi években szokásos politikai-társadalmi pamfletre számít. Valóságos és áldokumentumokkal megtámogatott nyers szókimondásra (vagy legalábbis annak szándékára, néha látszatára). Márpedig a színpadra tett dokumentum valójában álságos dolog. Adott helyen megidézve pontosan azt jelenti ugyanis, amit az alkotó vár tőle. Értelmét összefüggéseiben nyeri el, éppúgy, mint a fikció, éppúgy lehet manipulálni és általa manipulálni.

Ezúttal, A harag napja esetében, Schilling Zabezsinszkij Évával és a társulattal együtt írt története teljes egészében fikció. Igaz, olyan fikció, amelynek bármely részlete, motívuma, fordulata valóságos is lehetne, sőt, biztosan meg is esett a valóságban. Még azt sem zárnám ki, hogy így együtt, ahogyan most a Trafóban láthattuk.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Fedezze fel a spanyolviaszt!

Szaniszló Judit 2015. december 2., szerda 15:35

A Spanyol Filmhétnek már az urániás oldala is meggyőző: tetején Antonio Banderas néz fölfelé 28 évesen és jóképűen, lejjebb ott a kép teljes kockája: Banderas Victoria Abrillal A gyilkolás örömében. Aki pedig veszi a fáradságot, és lepörgeti az oldalt, azt ilyen képek fogadják:

pic 20151124122729 579hpqk2ynv

Meggyőző? Na, ugye, ahogy a klasszikusok mondják. Ez egyébként a 2011-es Nincs kegyelem című film reklámfotója. Merthogy az Uránia Nemzeti Filmszínházban december 2. és 7. között megrendezett Spanyol Filmhét egyfelől a korai filmjeivel tiszteleg a 2015-ben a Spanyol Filmakadémia által életműdíjjal kitüntetett Antonio Banderas előtt, másrészt kortárs hispán alkotásokkal várja az érdeklődőket. A rendezvényt a Spanyol Nagykövetség és a Budapesti Cervantes Intézet szervezi, a filmeket spanyol nyelven, magyar, illetve angol felirattal és magyar hangalámondással lehet megnézni, vetítésenként – mint azt az esemény Facebook-oldalán talált hozzászólásból megtudtuk – egy ezresért. Az ezer forint pedig tényleg aprópénz a kínálat minőségéhez és sokszínűségéhez képest. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Kulka a legnagyobb király!

etelka 2015. december 1., kedd 17:42

A Menedék évek óta sokat tesz a menekültekért, most pedig egy erős húzással olyat találtak ki, amit kevesen vállaltak volna be. Híres emberekhez költöztettek be migránsokat, akik éppen albérletet keresnek, de nem találnak. Az első részben Kulka János egy afgán fiút, Amint lát vendégül, aki nem most érkezett, már 6 éve itt él. Az együtt töltött napokról közösen forgattak, így egy videónaplót lehet követni. Még három részt hoznak nyilvánosságra a Velkám Májgrentsz! kampány keretében november 30. és december 8. közt: Klein Dávid hegymászó, Vranik Roland filmrendező, valamint Jónás Vera énekesnő is forgatott arról, hogyan éltek együtt ideiglenesen egy-egy külföldről érkezettel. A filmek erőssége, hogy személyes történeteken keresztül hozzák közelebb az Iránból, Afganisztánból és Ugandából származó szereplőket, és bemutatják az együttélés hétköznapi helyzeteit. A kampány célja az elfogadás és befogadás segítése mellett az, hogy létrejöjjönegy adatbázis azokból a jelentkezőkből, akik szeretnék a lakásukat vagy a szobájukat kiadni itt élő migránsoknak, és összeköthessék őket azokkal, akiknek nehézséget okoz albérletet találni.

Ha önt sem zavarná, hogy egy külföldi bérli a lakását, jelentkezzen itt! 

A programba bekerülő lakás- vagy szobakiadókat a Menedék szociális munkás és interkulturális közvetítője mentorálja, azaz segíti a felmerülő kérdések megválaszolásában, a zökkenőmentes együttműködésben, és - reményeik szerint - egy szorosabb viszony kialakításában.

Whistler mamája beletrafál a párkapcsolatokba

Farkas Edina Lina 2015. december 1., kedd 11:53

Számára mindegy, hogy kubista, realista, vagy szürrealista alkotásról van szó, bármilyen stílusú festmény áldozatul eshet szarkasztikus humorának: Whistler mamája már több mint két éve fűz humoros – és gyakran kritikus –, kommentárokat ismert vagy kevésbé ismert festményekhez. Bennünket már régóta érdekelt, vajon ki áll az évek óta töretlenül népszerű tumblr oldal mögött, úgyhogy megpróbáltuk rávenni a teremőr néni magyar hangját, ugyan lépjen már elő és mutassa meg magát. Ez részben sikerült is: bár azt továbbra sem tudjuk, ki ő, de készségesen válaszolt néhány kérdésünkre, sőt egy külön alkotást is küldött a Dívány.hu és olvasói számára. Mindez a folytatásban!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Elhamarkodott emberkísérletek

Zappe László 2015. november 30., hétfő 14:29

Charlie Gordon élettörténetét nézhetjük érzelmes, szomorú mesének egy értelmi fogyatékos, ám törekvő, egyszerű, igénytelenül tengetett életével elégedett, mégis okosságra, tudásra, sikerekre vágyó férfiról, akinek vágya teljesül, de ez nem teszi boldogabbá, sőt, hamarosan vissza is hanyatlik korábbi állapotába. Megkönnyezhető sors. Daniel Keyes novellája (1959), majd regénye (1966) azonban az ötvenes-hatvanas évek jellegzetese szellemi terméke is. Hátterében ott van Hirosima emléke, aztán ott van a hidegháború, a szuperhatalmak fegyverkezési versenye a földön és a világűrben, versengés a tudomány terén.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Donald kacsa 81 évesen is tartja magát

Divany.hu 2015. november 29., vasárnap 14:39

Andrej Tarusov orosz grafikusnak jutott eszébe az ötlet, hogy utánaszámoljon kedvenc képregény- és rajzfilmfiguráink valós korának, majd könyörtelenül le is rajzolja őket úgy, mintha rajtuk is fogna az idő. Igaza van, mert micsoda disznóság például, hogy Roger nyúl Jessicája soha nem öregszik meg!

Mondjuk őt pont nem ábrázolta eredeti életkorában a grafikus, viszont Minnie egeret annál inkább, és ahogy elnézzük, ő sem kerülhette el az öregedő filmsztárok plasztikai melléfogásait. És azt gondolta volna, hogy a Kengyelfutó Gyalogkakukk már 66 éves? Pedig így van, és Tarusov rajza szerint a Prérifarkasával együtt, békében öregedett meg, ahogy Tom és Jerry sem kergeti már egymást olyan önfeledten a maguk 65 életévével. 

A Kaliforniában letelepedett művész messzebbre ment, és egész életpályát vázolt fel kedvenceinknek, eszerint például Daisy elhagyja Donaldot a szerencsejáték miatt, Goofy pedig utcára kerül biztosítás híján. És az ő magánnyugíjpénztári befizetésüket még le se nyúlták.

Látta már az igazi Micimackót?

etelka 2015. november 29., vasárnap 08:49

A Northfoto örvendeztetett meg minket két képpel és egy rövid történettel arról, hogy végre meg lehet tekinteni az igazi Micimackót. Vagyis a koponyáját, hogy pontosak legyünk. A Micimackó néven elhíresült mese- és rajzfilmhőst ugyanis írója, Milne valódi medvéről mintázta: a londoni állatkert kanadai feketemedvéjéről, akit Winnipegnek hívtak. A.A. Milne 1926-ben írta meg a történetet, és fiával, Christopher Robinnal együtt rendszeres látogatói voltak a londoni állatkertnek, ahol Winnipeg élt. Fia, Christopher Robin imádta Winnipeget, róla nevezte el kedvenc játékmedvéjét is Winnie-nek (Karinthy ezt magyarította Micimackóra, testvére után). Az alábbi fotó nemcsak Winnipeg miatt érdekes, hanem azért is, mert Christopher Robin testközelből eteti őt mézzel. Winnipeg négy évvel a könyv megjelenése után, 1930-ban múlt ki, de mivel már életében híressé vált, koponyáját megőrizték az utókornak, jelenleg Londonban tekinthető meg. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Sok esküvő és egy újságíró, avagy lehet-e könyvből házasodni?

Steiner Kristóf 2015. november 28., szombat 15:58

Akinek valaha volt már esküvője, pontosan tudja, hogy a felhőtlen örömködést előbb vagy utóbb felváltja a stressz, és mire valóban beköszönt a nagy nap, számtalan észveszejtő próbát kell kiállnia úgy a menyasszonynak, mint a vőlegénynek. Persze minden "honnan lesz nekünk erre pénzünk?", "hogy felejthettük el a nagynénéd unokaöccsét", és "szökjünk el holnap és soha ne jöjjünk vissza"-pillanatot felülír a felhőtlen boldogság az "igen" után. Akinek pedig sosem volt még esküvője, és az amerikai filmeken nevelkedve azt képzeli, hogy az álomesküvő csettintésre történik meg, sajnos keserves csalódás elébe néz... hacsak nem kezdi előre kiokosítani magát. Esküvői magazinok régóta léteznek, és esküvő kiállításokon is lehet inspirálódni már egy ideje, de Magyarországon nincs igazi hagyománya az esküvőkről szóló albumoknak, köteteknek. Bár a jegyespár-oktatás egyre gyakoribb jelenség, de esküvőszervezőt bérelni még mindig luxus, a "majd én mindent megoldok" pedig hamar átváltozhat "képtelen vagyok mindent egyedül intézni"-be. Egy magyar újságíró, Czank Lívia hamarosan megjelenő könyve interjúk és látványos fotók segítségével bizonyítja be: nem kell feltétlen idegösszeroppanást kapni esküvőszervezés közben. 

Dégi Attila fotója
Fotó: Dégi Attila
Távolról sincs vége, olvasson még »

Van kedvenc jelenete a Casablancából?

Lina 2015. november 26., csütörtök 20:39

73 éve, hogy bemutatták a romantikus kultuszfilmet, a Casablancát, amellyel a magyar származású Kertész Mihály végérvényesen beírta magát a filmtörténelembe. Az 1942-ben forgatott drámának híres jeleneteit és mondatait nemcsak az idősebbek, hanem a fiatalabb generáció filmrajongói is ismerik. Nem véletlenül.

Ez is elvitt magával

Szaniszló Judit 2015. november 26., csütörtök 20:07

Tavaly év végére film is készült a Rájátszásról, amit eredetileg egyszeri irodalmi-zenei gegnek szántak a szervezők, mára viszont az egyik legmenőbb kortárs költészeti projektté nőtte ki magát.

A Rájátszás olyat lépett meg, amire manapság kevesen képesek: a költészetet lazán kiemelte a sokak által cikinek, idejétmúltnak tartott skatulyából, ráadásul mindenféle kultúrpedagógiai sallanggal nyakon öntött erőlködés nélkül. Így lett menő a kisboltban a kiflik között Erdős Virágot dúdolni a rádióval együtt. Az első után most megjelent a második album is, Szívemhez szorítom címmel. A lemezbemutató koncert még októberben megvolt, tegnap este az Akvárium Klubban pedig meglepően sok tizen- és huszonéves is együtt énekelte a dalokat a már nem annyira alkalmi író-zenész formációval.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Minden szuper Az éjszakám a nappalodban, kivéve magát a filmet

cukorka 2015. november 26., csütörtök 12:30

Amióta létezik nekünk egy (elméletileg) elfogulatlan Filmalapunk, sokkal könnyebben számon kérhetőek az elköltött forintmilliók (jelen esetben 270 millió, leírjuk betűkkel is, mert ez röhej: kétszázhetven millió forint), mint eddig, amíg fogalmunk se volt arról, hogy kinek, mi alapján osztogatják a közpénzeket a forgatásokra. Látván az azóta készült filmeket merenghetünk azon, hogy ez vagy az vajon mi alapján kapta meg a támogatást, illetve azon is, hogy milyen forgatókönyveket olvashatnak a bírák, ha ezekre mondanak áment. Mert kezd általánossá válni az újkori filmjeinknél, hogy már nem kell a párbeszédek teljes elviselhetetlensége miatt kapaszkodnunk a szék karfájába; a magyar forgatókönyvírók megtanultak párbeszédeket írni. Nincs ez másként Dési András György és Móray Gábor Az éjszakám a nappalod című filmjénél se, a párbeszédek nagyon is életszerűek voltak, maximum a poénok voltak rosszak.

Csakhogy ez a film több szempontból is igazi érvágás. Érvágás, mert igazi nézői átbaszásról van szó, és nem véletlen a kifejezés, mert nagyon, ismétlem nagyon sok jót vártunk tőle. Miért is ne vártunk volna sokat, hiszen ami már látatlanban is látszott, hogy jó a szereposztása, a grafikája, a plakátja, megnézve pedig az is kiderült, hogy jó a képi világa, jó a zenéje, sőt a jó színészek jól is játszanak benne – csak kár, hogy a nagy büdös semmit.

Nem lehet közben nem azon gondolkozni, hogy vajon a szerzők (akik mellesleg a rendezőpáros is egyben) hogyan verték át Vajnáékat (vagy Vajna b. nejét???), egyáltalán, hogy miért nem mondta nekik valaki, aki ért egy kicsit a filmekhez, hogy nincs baj srácok, dolgozzatok még két évet (tíz évig írták amúgy, muhahha) ezen a könyvön, aztán majd meglátjuk. 

De nem. Kell a fekete komédia, ha a fene fenét eszik is! Pedig még az Isteni műszak is megbukott, ami ehhez képest tényleg maga volt a csoda! Jó, most igazságtalanok vagyunk, ha a szarhoz viszonyítunk, akkor könnyedén elmondható az Éjszakám a nappalodról, hogy nem rossz, mit tudom én, így vannak benne jelenetek összevissza, értelem nélkül, ilyesmi. Mert ez tényleg nem rossz egy olyan mezőnyben, ahol valaki pénzt ad egy bármilyen Kabay Barna-filmre. De most tényleg csak azért kéne dicsérjük, mert vannak sokkal rosszabbak is? Aligha. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Mi a közös Poe-ban, egy modern hableányban és John Malkovichban?

Lina 2015. november 25., szerda 13:28

November 25 -29. között, négy helyszínen tartott animációs filmdömpingen, a XIII. Anilogue Nemzetközi Animációs Filmfesztiválon ki fog derülni. Az eseményen nemcsak a versenyfilmeket, hanem még számos izgalmas alkotást is megnézhetünk, sőt, a gyereket is magunkkal vihetjük, mert nekik és készültek rajzfilmekkel és programokkal egyaránt.

Az idei felhozatal sok jóval kecsegtet, olyan alkotók animációt láthatjuk majd, mint Charlie Kaufman (A John Malkovich menet), Roger Allers (Az oroszlánkirály), és a friss japán tehetség, Mamoru Hosoda (Az idő fölött járó lány, Summer Wars). Mutatjuk, bennünket melyek érdekelnek legjobban.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Még a Google is lefeküdt a Star Warsnak

Divany.hu 2015. november 25., szerda 09:46

Ha még nem jön ki a könyökén, hogy nemsokára bemutatják az új Star Warst, akkor szólunk, hogy érdemes kipróbálnia a Google új easter egg-jét: írja be a Google keresőjébe a híres "Réges-régen, egy messzi-messzi galaxisban..." kezdőmondatot akár magyarul, akár angolul, azaz "A long time ago in a galaxy far, far away".

És hogy mi fog történni? Nos, a Google a találatokat úgy fogja feldobni, mintha azok a híres film főcímének, avagy introszövegének részei lennének, így böngészhet csillagok közt. Ez még akkor is nagyon kúl, ha amúgy másra a fent említett mondatrészen kívül eképpen nem lehet rákeresni.

Nem túlzottan meglepő, hogy a Google lepaktált Lucasékkal, az iflscience-n ráadásul rátaláltunk egy másik funkcióra is, amivel a sötét illetve világos oldalhoz lehet csatlakozni, majd élni tovább az életünket, mint egy jedi, már ami a háttérképeinket jelenti, kiváltképp a Gmail, Google Maps, YouTube és Chrome szolgáltatásit illetően. Az erő legyen velünk...

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87

Blogok, amiket olvasunk

A TASZ JELENTI Azt hittem, jobban járok, ha nem az autót viszem szervizbe, hanem én megyek orvoshoz.

Képzeld el, hogy 15 éve minden nap ugyanazon az útvonalon mész a reggeli csúcsban munkába, majd a délutáni dugóban haza. Újabban visszatérő fájdalmat érzel a lábadban, mikor kiszállsz az autóból.

MAI MANÓ Kép-párok #187

Kép-párok rovatunkban minden alkalommal két olyan fotót láthattok, amelyeket neves fotóművészek készítettek ugyanazon témában vagy olyat, amelyeken éppen egymás munkáira reflektálnak.

HATÁRÁTKELŐ A lakókocsis élet árnyoldalai

Gyakran olvasni, hogy „persze, mert mindig csak a külföldi élet pozitívumairól van szó”, ami mondjuk szerintem nem igaz, de nem is ez a lényeg, hanem hogy a például a furgonlakó létnek is vannak bőven nehézségei.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés