#VILÁGOM

Tündérmesék egy ír kocsmából

Zappe László 2016. január 29., péntek 10:46

A gát Kaposvárról jött a Nemzeti Színházba

Előre kell bocsássam, valószínűleg be vagyok oltva az ilyen típusú darabok ellen, amilyen A gát is. Conor McPherson másik műve, a Tengeren, amelyet Budapesten a néhai Bárka Színházban láthattam 2008-ban, főképp azért maradt meg az emlékezetemben, mert ritkán unatkoztam annyira három órán át. Pedig Mucsi Zoltán hatalmasat alakított benne, de ez sem tudta felkelteni bennem az érdeklődést a darabban megjelenített világ iránt. Sem a benne szereplők halmozott nyomora, sem a mögötte ólálkodó misztikus költőiség nem fogott meg. Pedig abban a történetfélében a Mucsi játszotta vak szörnyeteg, aki terrorizálja a környezetét, folyamatosan keltette a feszültséget. A gát című darabjában, amelynek kaposvári előadását most vette át a Nemzeti Színház, még ilyesféle feszültség sincsen. Mindössze tündérmesék, kísértethistóriák utalnak ilyesmikre. Azok a történetek, amelyeket egy este egy ír kocsma vendégei mesélek egymásnak.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Mutatjuk az Oscar-esélyes rövidfilmek trailerét

Edicsek 2016. január 28., csütörtök 14:06

Az Oscar-esélyes filmeket végignézni minden évben nagy kihívás a filmrajongóknak, főleg a rövidfilmek esetében, amiket szinte lehetetlen megnézni egyben, főleg az összes kategória összes jelöltjét. Most azonban egy kicsivel közelebb juttatjuk a célhoz, ugyanis az Indiewire közzé tette a kategóriák ajánlóját, valamint azt is, miről szólnak az egyes rövidfilmek. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Pár négyzetméter a világ

Lina 2016. január 28., csütörtök 12:51

Egy jó könyvet filmre vinni, mindig kockázatos dolog, de Emma Donoghue bestellere, a A szoba című regénye szerencsére jó kezekbe került. Ráadásul maga a szerző írta a filmadaptáció forgatókönyvét is, ami félig garancia volt arra, hogy a könyvhöz hasonlóan a film is betaláljon. A rendező, Lenny Abrahamson pedig már nem először bizonyítja, hogy nemcsak finom érzékenységgel tud hozzányúlni traumatikus témákhoz (emlékezzünk csak a Mit tettél Richard? című alkotására), hanem ahhoz is ért, hogy ezeket a megfelelő módon tálalja a közönségnek. Még ha a sztori annyira nehéz és nyomasztó is, mint A szoba esetében.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Anyáink, nagyanyáink nosza, a moziba be!

cukorka 2016. január 27., szerda 16:23

Kern András új filmjének előzetesét elnézve voltak kétségeink. Nagyon úgy tűnt ugyanis, hogy a Gondolj rám nem lesz sokkal több egy Sztracsatella kettőnél, amiben a művész úr nem karmester, hanem sebész főorvos (doktor Borlai), de nem (teljesen) igazolódott be a sejtésünk. A történet sem állt erős lábakon, mert mekkora hülyeség már, hogy az amúgy igen nárcisztikus főhős pont azt veszi a fejébe, amikor megtudja, hogy halálos beteg, hogy mindenkivel megutáltatja magát, csak azért, mert kímélné őket az elvesztése okozta fájdalomtól. 

De gyorsan elvetettük ellenérzéseinket, főként mert a sajtóvetítés nézőterén ülő ötven pluszos tömeg már az első pillanatoktól kezdve harsány nevetgéléssel reagált Kern belső monológjaira. Leegyszerűsítve ez annyit tesz, hogy a rendező/főszereplő/ (Vámos Miklós novellájából) forgatókönyvíró Kern pontosan tudja, hogy mitől döglik a légy, és még azt is megengedheti magának, hogy rendezzen, mert nézhető, olykor élvezhető film kerül ki a kezei alól. Igaz, ehhez kellenek a színészei is - színészvezetés ugyanis csak nyomokban fedezhető fel a filmben. 

Ám az eredmény még mindig ezerszer jobb lett, mint amikor Görögországba mentek nyaralni a haverokkal, és nem csak azért, mert Kernt ebben a filmben egy másik ismerős, a vígszínházas közeg öleli körül. Ez azonban néhol visszaüt, a rendező képtelen például meghallani, amikor Majsai-Nyilas Tünde a természetellenesnél valamivel természetellenesebben visong arról, hogy a(z akkor még szimpatikus) professzor úr most akarja-e a szexet vagy sem. Igen, mert Kern valószínűleg szerette volna a karaktert már az első pillanattól gyarló embernek beállítani, így a túl szép családi idill: megértő válóügyvéd feleség (Eszenyi Enikő) és kamaszlány (Szilasi Blanka) mögött van szerető, sőt erotikus hangon gőgicsélő feleség legjobb barátnője (Liptai Claudia) is, utóbbi elég jó bőrben. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Borsi Flóra a jelenben dolgozik, de a jövőbe néz

Lina 2016. január 27., szerda 14:28

A nemzetközi sajtóban nem először találkozhatunk a fiatal művész, Borsi Flóra nevével, aki digitális és analóg technikákat egyaránt használva alkotja meg képeit. Fotós projektjeiről írt már többek között a BBC, a Huffington Post, a  My Modern Met, kiállítása volt Detroitban, Londonban, Isztambulban, közös munkán dolgozik a Photoshoppal és születőben vannak az újabb sorozatai is. A nemzetközi elismerés ellenére sem érzi magát sem fotóművésznek, sem grafikusnak, többek közt ennek miértjéről is beszélgettünk most vele.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Petőfi beatboxol és élvezi

Szaniszló Judit 2016. január 25., hétfő 17:33

A magyar kultúra napján, január 22-én valami nagyon durva történt a Petőfi Irodalmi Múzeumban. A Bob és Bobék Orchestra “Mi lárma ez megént?” címmel olyan kristálycsillár-szaggatóan profi verskoncertet adott a PIM dísztermében, hogy több mint másfél órára sikerült totálisan megfeledkeznem róla, hogy én amúgy általános iskola óta zsigerből ódzkodom Petőfitől. Nem vagyok rá büszke, de ez van. Szóval francba immár a bajuszpödrős, csikóbőrös műromantikával, Horváth Kristóféknak hála bárki ráérezhet végre: Petőfi igenis menőbb, mint valaha.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Várja felkészülten az új X-aktákat!

aa 2016. január 24., vasárnap 20:43

A megszállottabb sci-fi és fantasy rajongók már biztos izgatottan várják január 24-ét, mivel az amerikai Fox csatornán ezen a napon debütál a kilencvenes évek egyik sikersorozatának, az X-aktáknak a folytatása. Az új szériát ezúttal is Chris Carter rendezi majd, és persze továbbra is David Duchovny és Gillian Anderson főszereplésével. Bár az ígéretesnek tűnő előzetesekből sok minden kiderül a hat részes produkció koncepciójáról, a hajtás után némi ismétlésképp végigvesszük, mégis mitől lett az X-akták az UFO-összeesküvésekben, paranormális elméletekben, kormánytitkokban és gyíkemberekben hívők és kételkedők egyik legmeghatározóbb alapműve.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A londoni Saatchi csak csajos kiállítással ünnepli a születésnapját

ermiz 2016. január 24., vasárnap 18:25

A Saatchi galéria londoni kirendeltsége 30 éves évfordulóját ünnepli, ebből az alkalomból különleges kiállítással készültek. A január 13-án megnyílt Pezsgő élet című tárlaton ugyanis kizárólag 14 női alkotó műveit mutatják be. "Az évek során mindig is támogattuk a női művészek munkáját, és néhányak közülük azóta a kortárs művészet meghatározó alakjai, de még mindig sok a tennivaló." -nyilatkozott Nigel Hurst, a galéria vezetője a Guardiannek. "A női művészek a kortárs művészetben ma már sokkal jobban megjelennek, mint korábban, de összehasonlítva helyzetüket a férfi művészekével, még mindig ott van az üvegplafon."

A különbség nagyon is jól látható a művészek neme és a beárazásuk között. Ennek bizonyítéka, hogy a legmagasabb áron elkelt, női művésztől származó mű 7,1 millió dolláért kelt el (Yayoi Kusama festményéről van szó), míg férfi művész eseteén ez a szám 58,4 millió dollár (ennyit Jeff Koons egyik szobráért fizettek). A East London Fawcett group 2013-ban auditált jelentése szerint a 134 londoni galériának csak 31 százaléka foglalkozott női művészekkel. 

A kiállítás címe egy amerikai művésznő, Julia Wachtel munkájából származik. A "Champagne Life"-ra refelektál,  Kim Kardashian és Kanye West  fotóját ábrázolja, mellettük egy kék Minnie egérrel. Érdekesség, hogy a kiállítást pont egy időben rendezik egy másik tárlattal, melynek No Man's Land a címe, és 100 női művészt mutat be. 

Mindent anyámért

Szaniszló Judit 2016. január 24., vasárnap 10:50

Egyszer már felhívtuk a héten a figyelmet az LMBTQ filmfesztivál ígéretes és színvonalas programjaira. Most egy olyan filmet ajánlunk a kínálatból, amelyért érdemes feladni a vasárnap délutáni-koraesti punnyadást. Egy földművelő családból származó fiatal lány Odüsszeiája Párizsban – vonzások és választások, egyéni vágyak kontra társadalmi elvárások a hetvenes évek urbánus feminista sodrásában. A Francia nyár január 24-ei, azaz mai 17:30-as vetítésére a jegyek már elfogytak, de a nagy sikerre való tekintettel 21:00 órakor ráadás vetítés az Art+ Cinemában! 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Maroknyi moziimádó mentheti meg a Bem mozit

Uber Elek 2016. január 23., szombat 10:41

Hamarosan ismét szélesvásznon kereshetjük a különbséget a Jó és a Rossz között, valamint azt is eldönthetjük, jogosan kapta-e nevét a Csúf, ugyanis január 21-én, csütörtökön Sergio Leone örökzöldjével, A Jó, a Rossz és a Csúf című klasszikus westernnel nyitotta meg kapuit a pár éve bezárt, az utóbbi időkben csak romkocsmaként funkcionáló Margit körúti Bem mozi. A vetítőgépeket felújító és a mozitermet rendbe hozó csapat egyik tagja a Díványnak elárulta: egyelőre heti pár vetítést terveznek, de szóba jöhetnek az éjféli előadások és a mozimaratonok is. A jelek szerint igény az lenne rá: a csütörtöki vetítésre annyi volt a jelentkező, hogy vasárnap duplázniuk is kell belőle.

bem mozi belül
Távolról sincs vége, olvasson még »

5 ok, amiért még mindig jobb papíralapú könyvet olvasni

mzd 2016. január 22., péntek 13:40

Az e-könyvek közel sem számítanak újdonságnak: már négy évvel ezelőtt megmutattuk önöknek a legjobb lelőhelyeket, utána pedig segítettünk abban is, hogy milyen olvasót válasszon hozzájuk. De bár könyvet olvasni manapság már szinte bármilyen elektronikus kütyün lehet a tablettől a mobilon át a PC-ig, sokaknak még mindig a hagyományos, papírra nyomtatott, valóban lapozgatható, könyvjelzővel jelölhető könyvek felé húz a szíve - és mint a Mental Floss cikke rámutat, joggal. Íme 5 érv amellett, miért érdemes továbbra is papír formátumban olvasni a könyveket (illetve, egészen pontosan az ellen, hogy könyvet bármiféle elektronikus kütyün olvasson), és a valódi könyvek illata még csak nincs is köztük.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Nincs ideje eljutni a múzeumba? Nem baj, azért nézze meg!

mzd 2016. január 21., csütörtök 18:26

Újabb izgalmas anyag jelent meg a Google Kulturális Intézetének honlapján: a Kiscelli Múzeum online kiállításán olvashat dokumentumokat az 1910-es évek híres kurtizánjának, Mágnás Elzának a meggyilkolásáról, illetve nézegethet régi fényképeket, bútorokat és műtárgyakat (például Róth Miksa színes üvegablakát) Budapestről. Ugyanitt nyit kiállítást január 21-én több mint száz másik intézmény mellett a New York-i Guggenheim Múzeum - így már több mint ezer múzeumból, köztük több magyar intézményből is láthatóak itt műtárgyak. Itt mutatkozik be továbbá a világhírű Monet festményről, a Vízililiomokról készült “gigapixeles” felbontású fotó is, mely az egyébként szabad szemmel alig látható részleteket is jól kivehetővé teszi.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Szűz maradsz, mert azt mondtam!

Lina 2016. január 21., csütörtök 11:04

A mozik ma kezdik játszani 2015 egyik nagy durranását, az első filmes török rendező Deniz Gamze Ergüven Mustang című alkotását. Az elmúlt egy évben számos elismerést kapott, köztük a Cannes-i Filmfesztivál díját, sőt a szakértők az egyik legesélyesebb Oscar-várományosként emlegetik. Nem véletlen, ugyanis a Mustang nemcsak egy jó film, amelyben erős színészi játékokat láthatunk, hanem témáját tekintve sem lehetne aktuálisabb és pontosabb.

Távolról sincs vége, olvasson még »

16 éves izlandi kamasz drámáját szavazta a mozikba a Scope100 zsűrije

Divany.hu 2016. január 20., szerda 20:21

Mint arról korábban beszámoltunk december közepén indult a Magyarhangya által szervezett második Scope100 zártkörű online filmfesztivál. A programba beválogatott 100 filmértőnek 2016. január 17-én éjfélig kellett kiválasztania 10 fesztiválkedvenc film közül, hogy melyiket tartják a hazai pályán legígéretesebbnek. Az online fesztivál mellé a Magyarhangya egy forgalmazói-esztétikai mini szabadegyetemet is szervezett, melyet Varró Attila filmesztéta vezetett. A közös vetítéseken a Scope100 közönség fele személyesen is részt vett, a beszélgetések, viták később zárt Facebook-csoportban tovább folytatódtak. Az élő vitákról videofelvétel készült, melyet online a vidéki ScopeKözönség is láthatott.

A résztvevőknek a nekik legjobban tetsző 5 filmet kellett sorba állítaniuk és pontozniuk. A szavazás január 17-én éjjel lezárult, a magyar Scope-nyertes megnyerő fölénnyel a Sparrows lett. Az izlandi film 2016 tavaszán kerül a mozikba. A forgalmazás közösségi alapon működik majd, a kampány megtervezésében a Scope100 tagjai is részt vesznek.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Leszbikus rendőrnők és nemváltó kamaszok találkozása francia feministákkal a filmvásznon

Szaniszló Judit 2016. január 20., szerda 11:28

LMBTQ témában (is) tele van a filmes padlás sztereotípiákkal. Akinek a coming out kifejezésről maximum Csányi Sándor eltartott kisujja jut eszébe, annak nem ajánljuk a január 20-án kezdődő Budapest Pride LMBTQ Filmfesztivált. Aki viszont működő párbeszédekre, hús-vér figurákra, meghökkentő, felforgató, abszurd, fiktív, valóságon alapuló, röhögős és/vagy bőgős emberi történetekre vágyik ebben a témában, annak ott a helye az Art+ Cinema és a Bálint ház vetítésein az elkövetkezendő napokban. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Szerelem és háború a mexikói bőröndben

hv 2016. január 19., kedd 14:30

Robert Capa spanyol polgárháborús képei rejtélyes és romantikus módon, közel hetven év után kerültek elő. A fotókat most Budapesten is meg lehet nézni.

Még bő egy hónapig látható a budapesti Centrális Galériában A mexikói bőrönd című kiállítás, amely a világhírű fotós és haditudósító, Robert Capa elveszettnek hitt, a spanyol polgárháború alatt készült képeit mutatja be. A kiállításon nemcsak Capa, hanem a korabeli hadifényképészet úttörői is megjelennek, a 90-es években előkerült bőröndben ugyanis ott voltak Gerda Taro, a Chim becenévre hallgató David Seymour és Fred Stein képei is – ez utóbbi leginkább Capát és Gerda Tarót fotózta, még békeidőben.

Akiért a harang szól

Kiváló kiállítások, a nevét őrző díjak és központ, valamint az öröksége iránti rajongás is mutatja az óriási kultuszt, amely az utóbbi években Budapesten kialakult Robert Capa személye és munkássága körül. A már tizenhét évesen – a Horthy-rendszer elől – előbb Berlinbe, majd Párizsba emigráló Capa a saját korában szokás szerint nem kellett, most azonban ezeken a kulturális csatornákon keresztül mégiscsak hazatér.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A szomszéd művészek már a Design Terminálban vannak

Primilla 2016. január 18., hétfő 18:48

Aki január 16. és 22. között benéz a Design Terminálba, egészen sajátos válogatást láthat kortárs művészek és designerek munkáiból. Hogy jön a biciklikormányból épített íróasztali lámpa a porcelán tengerszemhez, vagy a viselője által saját kezűleg összeállítandó cipő a matrjoska babához? Hát úgy, hogy azok a művészek, akiknek a fejéből (és keze alól) ezek a tárgyak kipattantak, az elmúlt évben mindannyian vendégeskedtek a NeighbourArt blogon.

A blog Farkas-Zentai Lili újságíró és Farkas Róbert művész szerelméből jött létre több mint két évvel ezelőtt. Koncepciója a következő: valamennyi meghívott művész ugyanazt a 29 kérdést kapja - például, hogy milyen gyerekes szokásától nem tud megszabadulni, a sört vagy a bort, a kutyát vagy a macskát szereti-e –, és valóban érdekes lehet egy művészt erről a nagyon is emberi, vagyis a legmegátalkodottabb laikus számára is érthető és megfogható oldaláról megismerni, megérteni. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

A Saul fia a kritikusok díját is elhozta

Lina 2016. január 18., hétfő 15:32

Egyre nagyobb a nemzetközi ováció a Saul fia körül: egy Golden Globe-díj és egy Oscar-jelölés után most elnyerte a Critics' Choice Awards, azaz a film- és televíziós kritikusok legfontosabb díját a legjobb idegennyelű film kategóriában. További győztesek a hajtás után.

Távolról sincs vége, olvasson még »

"A Giro d'Italián én is végigtekerem azt a három hetet"

Lina 2016. január 17., vasárnap 18:18

Nem lehet egyszerű dolguk mostanság a fotósoknak, tekintve, hogy ugyanarról a pillanatról gyakran egy civil sima telefonnal elkapott képe járja be a világot. Ezzel együtt még mindig vannak olyanok, akik nem hajolnak meg a hírverseny előtt és ragaszkodnak ahhoz, hogy fotóik maximális minőségben jelenjenek meg. Bálint Richárd, aki 19 éve fotóz sporteseményeket, pont ilyen: eddig összesen tíz fotóalbuma jelent meg, a legújabb nem is olyan rég, Giro d'Italia Face to Face címmel. Ebben a híres kerékpárverseny pillanatait örökítette meg úgy, hogy albuma egyben a rangos olasz verseny hivatalos évkönyve is lett.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Piton professzor David Bowie után ment

Divany.hu 2016. január 14., csütörtök 15:12

Alig ocsúdhattunk fel a David Bowie halála okozta sokkból, máris újabb brit ikont vitt el a rák hatvankilenc évesen. Alan Rickman színész halálhíréről a család számolt be ma délelőtt, adta hírül a Guardian.

A londoni születésű színészt kisgyerekkorától vonzotta a színpad, a legnagyobb iskolákban sajátította el a színjátszás fortélyait, sokáig tagja volt a Royal Shakespeare Company-nak is. Rickman számára a világhírt minden kétséget kizáróan a Harry Potter sorozat Piton professzora hozta meg, de ha esetleg valaki elfelejtette volna, hogy ő volt a gonoszak (egyik legsármosabb) főgonosza a Drágán add az életed első részében, már 1988-ban is. 

Valószínűleg a rendezők is ekkor találták meg maguknak, amitől beindult a gépezet és Rickman megannyi negatív főhőst alakíthatott, egészen változatosan, óriási sikerrel. Ki ne emlékezne például az 1991-es Robin Hoodra, amiben Kevin Costner egyik legnagyobb ellenségét formálta meg? A gonosz nottinghami bíró szerepének megformálásáért elnyerte a Brit Filmakadémia díját a legjobb mellékszereplő kategóriában. Az 1995-ös Raszputyin című HBO-filmben is erősen hozta a címszereplő alakját, olyannyira, hogy Emmy-díj és Golden Globe-tulajdonos lett belőle. Utóbbit aztán megkapta mégegyszer, az Egy csoda teremtése című tévés minisorozatért 2004-ben.

 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Oscarra jelölték a Saul fiát

nemoszi 2016. január 14., csütörtök 14:42

Miután vasárnap a Saul fia megkapta a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Golden Globe-díjat újabb sikert könyvelhet el a rendező, filmjét ugyanis Oscar díjra is jelölték a legjobb idegen nyelvű film kategóriában.

Nemes Jeles László rendező munkája az első magyar alkotás, mely elnyerte a Hollywoodban akkreditált külföldi újságírók szervezetének (HFPA) elismerését. A film 2015-ben a Nemzetközi Filmkritikusok Szövetségének (FIPRESCI) díját is elvitte a 68. Cannes-i Filmfesztiválon. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Lánynak dicsőség, asszonynak kötelesség

Hermann Veronika 2016. január 14., csütörtök 14:22

A feminizmus – ellentétben azzal, amit Kövér László gondol – nem valami ellen, hanem valami mellett áll ki.

David Bowie meghalt, a Saul fia pedig Golden Globe-díjat nyert – másfél napja leginkább ezekre a hírekre gondolok. Aztán pedig arra, amit az ezekre adott reakciókról lehet olvasni: hogy a Saul fia egy újabb zsidós film, David Bowie meg amúgy is csak egy buzi volt. Hogy mi köze van ennek a jelenlegi, manipulációra és leegyszerűsítésekre alapuló társadalompolitikához? Elég sok. Honfitársaink ismét bebizonyították, hogy a kormány szimbolikus hadviselése milyen sikeres. Már nyáron, a menekültellenes kampány közepén arról suttogtak kormányközeli think tankek ismerői, hogyha kifullad a migráns-topik, jön majd a következő: a család.

Chant of the Ever Circling Skeletal Family

A család, amelyet ezúttal belső ellenségtől meg kell védeni: az önmagukat megvalósító nők, az őket támogató férfiak, a szinglihordák, és a Soros György által pénzelt idegenszívűek befolyásától. Arra azonban talán senki nem számított, hogy gyors egymásutánban ilyen nagyot megy majd Kövér László és Ákos is, legutóbb pediga KDNP ifjúsági tagozata által szervezett rendezvény verte ki a biztosítékot, ahol arról is vitázni kívántak, hogy legyen-e szingliadó, és államilag támogatott párkeresés. Ez azért is szomorú, mert abban a legtöbben egyetértünk, hogy család alapvetően szuper dolog, csak nem feltétlenül abban az egyetlen, üdvözítő formában, ahogyan azt ők erőltetik, és a hazai statisztikák sem ebbe az irányba mutatnak. A család ugyanis sokféle lehet – ahogyan az emberek is sokfélék, szerencsére.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Rockmagyarok és amerikai amorál

Zappe László 2016. január 13., szerda 12:49

Szomjas György Betyárjátéka a Nemzetiben; Murray Schisgal Második nekifutása a Karinthy Színházban

Szemérmetlenül hazudik, aki azt meri állítani, hogy előítélet és elvárás nélkül, nyitott lélekkel megy színházba. Az előítélet, az elvárás nem tudatos elhatározás kérdése. Észrevétlenül, éppen ezért feltartóztathatatlanul lopózik belénk. Életünkben egyszer megyünk valóban tiszta lappal előadásra: először. Aztán már ahhoz mérünk. Tudatosan vagy tudat alatt – mindegy. És abban is kételkedem, hogy gyakorlott néző a színlapról meg tudja állapítani, mi vár rá. Néha persze így van, és fő vonalakban gyakran. De a meglepetés mindig ott lapul a pakliban. A kellemes és a kellemetlen is.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Major Tom és Ziggy Stardust visszatért a csillagokba

Lina 2016. január 12., kedd 18:07

A 69. születésnapja, és egyben utolsó lemeze, a Blackstar premiere után mindössze két nappal, január 10-én elhunyt David Bowie-t nem véletlenül nevezték a pop kaméleonjának: legnagyobb erőssége mindig is az volt, hogy könnyedén találta fel újra és újra önmagát. Az elmúlt öt évtizedben koncepciózusan, nemcsak zenéjében, hanem külsejében és egyéniségében is képes volt gyökeres, sok esetben trendteremtő változásokra. A folytatásban összeszedtük a kivételes zenész híressé vált alteregóit.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A Life on Mars templomi orgonán is tökéletes

Edicsek 2016. január 12., kedd 11:19

David Bowie hétfői halálhíre az egész világot sokkolta: a legendás énekes alig pár napja ünnepelte 69. születésnapjátés hozta ki legújabb, Blackstar című lemezét, a család közleményéből azonban kiderült, már 18 hónapja küzdött a rákkal. Az internetet azóta elárasztották a Bowie életműve előtt tisztelgő képek, fotók, videók és idézetek. Hogy a zenész munkássága mekkora hatással volt a világra, mi sem bizonyítja jobban, mint ahogy az angliai Hertfordshire St. Albans templomának orgonistája lerótta tiszteletét: az egyik leghíresebb dal, a Life On Mars orgonaátiratával búcsúzott tőle. 

Távolról sincs vége, olvasson még »
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés