#VILÁGOM

Oscart ért a Saul fia

Lina 2016. február 29., hétfő 07:41

Nemes Jeles László, a Saul fia rendezője, éjjel átvette a  legjobb külföldi filmért járó aranyszobrot, ezzel 35 év után újra magyar film került az Oscar-díjas alkotások listájára, De nem csak neki örülhettünk, végre Leonardo DiCaprio is kitört a jelöltek sorából, és hazavitte legjobb férfifőszerepért járó díjat. Az idősödő Sylvester Stallone  elismerés nélkül maradt, ezzel szemben a Mad Max - A harag útja pofátlanul tarolt, de mondjuk a részleteket a folytatásban.

Nem kattantam rá a Click-re

Becca 2016. február 28., vasárnap 18:49

Click” címmel fut egy viszonylag új darab a Bethlen Téri Színházban, amit Ujszászi Dorottya rendezett és koreografált. A Közép-Európa Táncszínház repertoárjában ő az első olyan fiatal koreográfus, akinek a munkája beépül a Bethlen Színház műsorába, az Ifjú Koreográfusok Fóruma tehetséggondozó programjuk keretein belül.

Közép-Európa Táncszínház

A Közép-Európa Táncszínház nagy múltra tekint vissza: Magyarország elsőként alakult táncszínháza, mely a független kortárs táncegyüttesek között a legismertebbek közé tartozik hazánkban és külföldön egyaránt. Ahogy ezt nevében is hirdeti, vállalja egy adott földrajzi régióhoz való kötődést, ebben határozza meg önmagát. Programszerűen kutatja és értelmezi ennek a régiónak mozgásvilágában kódolt sorsát.

 

„Nem biztos, hogy boldog, aki párkapcsolatban él, illetve nem biztos, hogy magányos, aki egyedül van" - mondja a darab szlogenje, és mivel ezzel csak egyetérteni tudok, kíváncsi lettem rá. Amit a színház honlapján találtam róla, csak még kíváncsibbá tett. Természetesen a szerelemé a központi szerep az egyórás előadásban, mindezt azonban nem egyszerűben táncban, de rögtön a consla nevű, kontaktimprovizációra és salsa-alapokra épülő kortárs táncban összefoglalva. És ki az, akit ne csigázna fel egy kis latin-amerikai zene tánccal kombinálva, meg a hozzá annyira jól passzoló szenvedés?! Ha önt igen, akkor csalódni fog: ahhoz, hogy ez az egész jól átérezhető legyen, hitelesnek is kell lennie. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Kálmán Olga Álomországa támpontokat ad, végkövetkeztetést nem

Farkas Edina Lina 2016. február 28., vasárnap 16:35

A köztévéből az ATV csatornájára került Egyenes beszéd című műsor riportere, Kálmán Olga legutóbb írásra adta a fejét, könyvével pedig nem kisebb témát, mint a menekültválságot járja körbe. Hogy a könyv hiánypótló, az tagadhatatlan, a menekültkrízis mentén felvetődött kérdéskörök a mai napig megválaszolatlanok, nemcsak nálunk Magyarországon, hanem szerte Európában egyaránt. Bár Kálmán Álomországa elsőként reagál a felmerülő kérdésekre, válaszokat nem ígér, és persze nem is tudna adni, a szerző maga is leírja, hogy a végkövetkeztetést az olvasóra bízza. A könyv célja, hogy rámutasson: a menekültkrízist nem lehet anélkül vizsgálni, hogy ne ismernénk komplexitásának a főbb rétegeit.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A Vígszínházban is megnézheti a Saul fiát

Divany.hu 2016. február 27., szombat 16:46

Nem, nem arról van szó, hogy máris elkészült volna a film színpadi változata, hanem arról, hogy a Vígszínház olyan büszke arra, hogy a film az Oscar-díj közelébe került, hogy a díjátadót követő estén, azaz február 29-én este nyolc órától mozivá avanzsálódik Budapest legszebb színháza, és levetíti Nemes Jeles László filmjét. Az ittlakunk.hu adta hírül, hogy aznap este nyolckor, egységesen 1500 forintért bárki beülhet a filmre, és ha beigazolódnak a várakozások, akkor már együtt örülhet a magyar sikernek. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Madonna terminátorlédiből valódi ember lesz

Steiner Kristóf 2016. február 27., szombat 12:39

„Eljövök, ki tudja lesz –e még valaha koncertje” – temette egy jóbarátom Madonnát, mikor megkérdeztem: van -e kedve csatlakozni hozzánk egy amszerdami kiruccanásra. Örültem, hogy igent mondott, de az érvvel nem értettem egyet: tény, hogy Madonna már 57 éves, de éppen most turnézza körbe a világot Rebel Heart című lemezét népszerűsítve, és – mint általában tőle az megszokott –, ez sem volt mentes a botrányoktól. Szóval nem véletlen az a "pop királynője" eposzi jelző, nem kell őt félteni az "elnénisedéstől"...

A turnét eleve az az esemény vezette fel, amikor Madonna az album első kislemezét, a Living for Love-ot adta elő a Brit Awards gálán, de az túl szorosra kötözött köpenyzsinórnak köszönhetően a táncosai a földre rántották és három lépcsőfokot zuhant – majd felpattant, mint a gumilabda, és folytatta a műsort. Ironikus módon a dalszöveg is épp azt recitálta: „I'm gonna carry on”, azaz „folytatni fogom”.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Másfél millió forintot kalapolt össze Paizs Miklós

mzd 2016. február 26., péntek 15:23

„Egyebet nem tehetek, minthogy kiírom ide a szégyenemet és a számlaszámomat" – kezdte Facebook-posztját a Sickratman művésznéven is ismert Paizs Miklós. Kiderült, mint fellépő művész, a február a legkiszámíthatatlanabb számára: ebben a hónapban például 32 ezer forintból kell megélnie. Mivel ez az összeg 165 forintra apadt, arra kérte követőit, aki megteheti, utaljon neki valamennyit.

Felmerülhet a kérdés, miért nem néz új állás után. Mint írja, munkát egy darabig keresett, de nem talált – ha pedig igen, akkor abban se volt köszönet. Már nem keres, mert nem tudja, merre mozdulhat. Az üzenet egész sokakhoz eljutott: egy nap alatt több mint 1,5 millió forintnyi utalás érkezett a számlájára.

2. HELYZETJELENTÉSA világ sokkal tovább bonyolódott a szememben az elmúlt pár órában.Kaptam koncertlehetőségeket, aztá...

Posted by Sickratman hivatalos on Thursday, 25 February 2016

  

A történet egyébként (várható módon) nem aratott osztatlan sikert: a felhívást idéző Tumblr-posztra változatos reakciók érkeztek. Volt, aki azt nehezményezte, hogy Paizs nem tudja, hogyan kell működni, így nem is utal neki, többen viszont annyira hálásak voltak a Bëlga dalszövegeiért, hogy kinyitották a pénztárcájukat. Az esetről amúgy Kanye West jutott eszünkbe: ő azért várta az utalásokat, mert szerinte ha az ötleteire költené a pénzét, nem maradna a családjára.

Ön meddig menne el, hogy megtartsa az állását?

Lina 2016. február 26., péntek 12:50

Stephane Brizé filmjétől ne várjuk, hogy kiragadjon minket a valóságból, a Mennyit ér egy ember? pont a hétköznapok realitásáról szól, és a rendező nem is kíván minket eltávolítani főszereplője dilemmáinak érzelmi vonzataitól. A főszereplő, Thierry, azaz Vincent Lindon pedig mindent meg is tesz, hogy involválódjunk: nem véletlenül hozta el a Cannes-i Filmfesztivál legjobb férfi alakításáért járó díjat.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Öten elájultak a londoni Nemzeti Színház új darabján

mzd 2016. február 26., péntek 11:45

Sarah Kane Megtisztulva című, a londoni Nemzeti Színházban újjáélesztett darabjának első hat előadásán öten elájultak és negyvenen hagyták el a termet - írja a TheGuardian. Nem csoda: egy olyan egyetemről szól, ami szadista és totalitárius intézménnyé alakul át. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Vannak anyák, akiket én rohadtul nem akarok megmenteni

Szaniszló Judit 2016. február 25., csütörtök 20:50

A fiatal román rendező, Alexander Nanau több mint egy éven át követte Bukarest egyik peremkerületében a tízéves Toto, két nővére, a tizennégy éves Andreea és a tizenhét éves Ana sorsát. A stáb eredetileg egy családegyesítés történetét készült leforgatni, ám amikor a három gyerek anyja hét év után kiszabadult, szépen lassan más irányt vett a történet. „A végén három gyermeket láttunk, akik rájöttek, hogy jobb nekik az anyjuk nélkül”, mondta maga a rendező a több mint másfél éves utómunkát igénylő dokumentumfilm, a Toto és nővérei sommájaként. Vasárnap este a Gólyában a film projektoros vetítésére voltunk hivatalosak, utána pedig a román valóságban a magyart is megtaláltuk.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Elhunyt Psota Irén

ermiz 2016. február 25., csütörtök 14:00

Életének 87. évében csütörtökön elhunyt Psota Irén, a nemzet színésze, kétszeres Kossuth-díjas és kétszeres Jászai Mari-díjas színművész - közölte a Madách Színház. Psota Irén 86 éves korában, 2016. február 25-én, hosszan tartó betegség után, szívelégtelenség következtében, álmában hunyt el. Psota Irént a Madách Színház saját halottjának tekinti, temetéséről később történik intézkedés -írta a színház honlapján. 

rap 01
Fotó: Rákosi Péter

Szülei Psota István és Dávid Ilona voltak. 1952-ben végezte el a Színház- és Filmművészeti Főiskolát. Rögtön leszerződött a Madách Színházhoz, ahol 1980-ig játszott. 1980–82 között a Népszínház, majd 1982-től 1990-ig a Nemzeti Színház tagja lett. Akkor visszatért a Madáchba, ahol olyan más színészóriásokkal játszott együtt, mint Pécsi Sándor, Kiss Manyi, Tolnay Klári, Gábor Miklós. Minden műfajban otthon érzi magát. Az általa ábrázolt alakoknak szinte nincsenek határai. Szerepei a tragédiától a musicalen át a vígjátékig terjedtek. Minden alakítását összetetten, egyedi módon ábrázolta - írja róla a Wikipedia.     

A Madách színház honlapján így írnak róla: "Egyedi orgánuma és megjelenése különlegessé tette a legkülönlegesebbek között. Szeretett élni és az élet is szerette őt. A Színházi Adattár szerint 127 színházi bemutató fűződik a nevéhez, hatvannál több filmben és számtalan TV-játékban játszott. Három nagylemeze jelent meg. Gazdag és színes pályájáról három könyvet is írt. Az utolsó, 2008-ban megjelent művének címe: Csak a halálom előtt olvasható el, de siess! Utolsó színházi munkája a Psota, Psota, Psota! című önálló estje volt a Madách Színházban. A 80. születésnapja után, 2009. április 11-én, szombaton este játszott utoljára, aznap vonult vissza a színpadtól. Psota Irénnel a Madách Színház és a Magyar Színháztörténet legendás színésznője távozott."

A Test női film, ami földhöz vág

Szaniszló Judit 2016. február 25., csütörtök 10:49

Lehet, hogy nekem volt túl sok igazán fekete humorú filmmel dolgom mostanában, de a legkevésbé sem tűnt fel az, ami a Test című lengyel film ismertetőjében szerepel, miszerint ez az alkotás „a fekete humor segítségével beszél arról, hogy a szeretett családtagok elvesztését hogyan lehetséges átvészelni”. Nekem akkor már a Férfiak és csirkék eszeveszett humora például sokkal közelebb esik a humor pantone-skáláján a szürke legsötétebb árnyalatához, mint a Test bármely viccesnek szánt képkockája.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Mi a bizarrabb egy plüss Van Goghnál? Egy plüss Van Gogh tépőzáras füllel!

Becca 2016. február 24., szerda 17:56

Miután jót irigykedtünk azokra, akik Chicagóban laknak és beköltözhetnek egy van Gogh festménybe potom áron, most azon szerencsések helyében lennénk, akik van Gogh plüsst kapnak ajándékba.

A Redditen bukkant fel a baba, a nocturnalvoice nevű felhasználó osztotta meg a fotót, amin egy 29,95 amerikai dollárba (8375 forint) kerülő játék (?) látható, és ha esetleg nem is ugrana be elsőre, hogy ez bizony a híres festő akar lenni, a figura tépőzárral rögzített, tehát levehető füléről már képbe kerülhet. A vörös plüss egy múzeum boltjában került lencsevégre, különlegessége, hogy „előtte-utána” képet is mutat a festőről. A játék szlogenje ami a levehető fülre van aggatva: add valakinek, akit szeretsz.

NXQedrn
Fotó: imgur

Ezzel nyilvánvalóan arra akartak utalni, hogy van Gogh idején, Franciaországban a bikaviadalok után, a torreádorok szokása volt a legyőzött bika fülének levágása, majd ennek ünnepélyes átadása szerelmüknek, vagy a tribün legszebb hölgyének. 

Azt sajnos soha nem derült ki egyértelműen, hogyan veszítette el híressé vált bal fülét a holland művész. Az egyik verzió szerint szintén festő barátjával, Paul Gauguinnel került összetűzésbe, pengével támadt rá, majd levágta saját fülét, amit később egy prostituáltnak ajándékozott. Így persze már kevésbé romantikus a sztori, de azért ilyen plüsst (vagy plüssfület) kapni azért igenis az! 

Ebben az sem lehet akadály, ha nem teheti meg, hogy egy amerikai múzeumig utazzon ezért a játékért, ugyanis az interneten is megrendelheti, ráadásul olcsóbban, mint a múzeumi ár. És akkor se csüggedjen ha nem rajong annyira a híres festőért, mert a plüss gyártójánál, az önironikus nevű The Unemployed Philosophersnél talál még többek között, Vonnegut, Einstein és Darwin babát is.

 

Ványa bácsiból csak az örök vesztes maradt

Zappe László 2016. február 21., vasárnap 09:37

Vojnyicevék szegényes nappalijában folyamatosan megy a tévé. Általában természetfilmek futnak, és általában senki sem nézi őket. Egyszer, amikor a feldühödött címszereplő rajta tölti ki felgyülemlett keserűségét, véletlenül pornócsatormára vált, meg is rémül tőle rendesen. Szőcs Artúr rendezésének végig fontos mellékszereplője a képernyő. Talán figyelmeztetni akar: hogyan megy ez a természetben. Egyebek közt szarvasbikák küzdenek a párzás jogáért. És később Asztrov is videóval illusztrálja természetvédő előadását, nem gondosan rajzolt, festegetett térképekkel.

A miskolci Játékszínben természetesen ma játszódik Csehov Ványa bácsija, a színlap szerint a látványért felelős Boros Lőrinc félkörívvel lezárt, de az alján mindenféle kacatokra kilátást engedő kopott-koszlott terében. Az sem különösebb csoda hát, hogy Jelena Andrejevna, az öreg professzor fiatal felesége bikiniben érkezik a színre és leheveredik a nézők lába elé napozni. Másrészt mégis csoda a ragyogó, fiatal, eleven test feltűnése az enyhe kriptahangulatban. Ám ennek az érkezésnek lényegibb szerepe van: valójában a bevezető futamok, körök után ezzel kezdődik az előadás.

Távolról sincs vége, olvasson még »

KLIPradar: mit néztünk 2016 első hónapjaiban?

Lina 2016. február 20., szombat 14:35

Új rovatunkban olyan friss magyar klipeket mutatunk, amelyek nem biztos, hogy szembejönnek önnel a legnagyobb zenecsatornákon, és emiatt érdemtelenül kevés figyelmet, nézettséget kapnak. Lesznek köztük ismert és kevésbé ismert bandák szerzeményei, műfaji határokat pedig véletlenül sem állítunk. Mutatjuk, miket találtunk 2016 első hónapjaiban.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Till Attila, Kolosi Péter és Hörcher Gábor megtalálták a valóságshow-kban a korszellemet

Lina 2016. február 19., péntek 14:55

Pár hónappal ezelőtt bukkant fel először a Facebookon a Budapest Zeitgeist közösségi oldala, amiről csak találgathattunk,  vajon mi lesz ez a Zeitgeist mozgalom neve mögé beálló projekt? Csak remélni tudtuk, hogy a szervezők nem egy újabb bőrt akarnak lehúzni Budapest éjszakai életéről, vagy valami haversimogató díjátadót összehozni, hanem valami valós kulturális tartalommal bíró esemény lesz a történet vége. Szerencsére ez utóbbi történt: szerdán este a Mazel Tovban hatalmas tolongás mellett Till Attila, Kolosi Péter és Hörcher Gábor keresték a közös nevezőt valóság és fikció, dokumentumfilm és valóságshow-k világa közt. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Gáz a gőzben

Zappe László 2016. február 19., péntek 12:35

Nell Dunn darabja a Karinthy Színházban

Elnézést kérek a szellemeskedő címért, de ez fejezi ki a legjobban azt az élményt, amelyet a Karinthy Színházban a minap elszenvedtem. Pedig a mostanában nyolcvan éves angol írónő, Nell Dunn darabjáról egy emlékem van, és az nem is rossz.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Mese, mese, meskete, bújj a csirke seggibe

Szaniszló Judit 2016. február 18., csütörtök 17:36

Létezik egy film, amelyben van sok jámbor háztáji állat, jópár komikus karakter, gonosz ármány, családi titok, szerelem, sírás, nevetés és fülbemászó dallam bőven, a végén pedig még valami botcsinálta hepiend is kirajzolódni látszik, és nem, az a film mégsem a Disney-féle Hófehérke. Kit ezért, kit azért, de az biztos, hogy Anders Thomas Jensen legújabb filmje, a Férfiak és csirkék mindenkit odaszegezett a premier előtti vetítésen a székhez. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

A tojástérkép lett 2015 legkreatívabb projektje

mzd 2016. február 18., csütörtök 10:09

Február 10-én zárult le a szavazás a Highlights of Hungary pályázaton, ahol az idei év legkreatívabb projektjeit keresték, most pedig mutatjuk az eredményeket. A díjátadót a Toldi Klubban tartották, itt hirdették ki, hogy az 53 jelölt közül melyik tíz lett a közönségdíjas, továbbá a Forbes, az Instyle, valamint a Budapest Főváros Önkormányzata és a BVA Budapesti Városarculati Nonprofit Kft jóvoltából három különdíjat is átadtak.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Pamela Anderson nem cicababa többé

mzd 2016. február 16., kedd 18:45

Connected, azaz Csatlakoztatva címmel jelent meg Luke Gilford legújabb, egyben futurisztikus és kicsit ijesztő kisfilmje a Short of the Week rövidfilmes portálon, amelynek közel tíz perce a végtelenségig elmagányosodott, öregedő Jackie Bailey (Pamela Anderson) útkereséséről szól. A videóban a coach szerepét Luna (Dree Hemingway) tölti be, aki a középkori válságtól szenvedő Jackie-t invitálja egy olyan wellnessközpontba, ahol majd "csatlakozhat az univerzumhoz".

Távolról sincs vége, olvasson még »

Hallgassa meg Amanda Palmer Bowie-tribute albumát vonósnégyes kísérettel és sztárparádéval

aa 2016. február 16., kedd 11:56

Ahogy az várható volt, David Bowie halálát követően számos zenész rótta le tiszteletét feldolgozások formájába: többek között Robbie Williams, Madonna, Elton John, a Faith No More énekese és Bruce Spingsteen is készített saját átiratot Bowie valamelyik örök klasszikusából. A pálmát azonban valószínűleg a provokációban is otthonosan mozgó énekesnő, Amanda Palmer vitte el, aki egy hat számból álló vonósnégyes átiratú tribute lemezzel jelentkezett, ráadásul sztárparádés közreműködőkkel. A kiadványon férjével, az íróként ismert Neil Gaimannel, az amerikai zenész polihisztorral, Jherek Bischoffal, John Cameron Mitchellel illetve a brit énekesnővel, Anna Calvival működik együtt - számol be az alig két hét alatt, közösségi finanszírozással összerakott lemezről az openculture.com.

Strung-Out-in-Heaven
Fotó: Facebook.com
Távolról sincs vége, olvasson még »

Színezzen tüntető pedagógusokat!

Dívány 2016. február 15., hétfő 16:32

Barts Lívia képzőművész jó érzékkel reagált a szombati pedagógustüntetésre a maga módján. Mivel úgyis nagyon mennek a felnőtt színezők - persze a 10 évvel ezelőtti Mandalák könyvét már mindenki elfeledte, helyettea Titkos kert a menőa színezni vágyók körében - ezért összedobott egy laza kis rajzot, ahol mindenki esernyőbe színezheti a nyűgjét. A színezés annyira menő, hogy olyan nagy cégek is láttak benne reklámpotenciált, mint az Ikea, vagy a kultúránál maradva a Néprajzi Múzeum.  Ha nem érti miért jó színezni, olvassa el emberkísérletünket, vagy csak kapjon elő egy halom ceruzát, és színezzen! 

12747482 10207404590184623 4922395297453207029 o
Fotó: Facebook / Barts Livi‎ / Pedagógus tüntetés a köznevelés helyzetének javításáért!

Szőke nő magyarázza el, miért nem kellett volna hitelt felvenned

Uber Elek 2016. február 15., hétfő 13:47

Ül Margot Robbie szőkén és dögösen a fürdőkádban, s miközben pezsgőzik, elmagyarázza, mi is az a változó kamatozású jelzálog. Mintha Kerekes Vica hívná fel a figyelmet két bugyilehúzás között, miért is kerüljük el messzire a két számjegyű hozamot ígérő befektetéseket. Nem rossz ötlet egyik sem, talán ha utóbbit leforgatták volna, nem futnának olyan sokan ma Magyarországon a félretett pénzük után. Igaz, előbbi is csak most, 8 évvel a nagy gazdasági világválság után látható a mozikban, A nagy dobás egyik jeleneteként, ami annyira jó film, hogy még egyszer meg fogom nézni a 16 éves fiammal együtt. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Van még mit tenni a bántalmazás és a nemi erőszak ellen

Farkas Edina Lina 2016. február 14., vasárnap 20:47

Az elmúlt évben számos borzasztó történet látott napvilágot, legyen szó nemi erőszakról, vagy a párkapcsolati erőszak halálos végkimeneteléről. Gondoljunk csak a gólyatáboros erőszakokra, vagy a fiatal anyára, akinek bántalmazó férje a negyedikről dobta ki a közös gyermeküket. És akkor még szó sem esett azokról az esetekről, amelyeket az áldozatok titokban tartanak: nemhogy a rendőrségnek, de sokszor a saját szűk környezetüknek sem merték elmondani, mi történt velük. Nem véletlenül: a környezet, sőt gyakran a rendőrség reakciója is bagatellizáló, közömbös vagy kifejezetten áldozathibáztató. 

Hogy ez némiképp változzon, továbbra is szükség van tehát azokra a kampányokra, amelyek minél szélesebb körben próbálják elérni a közgondolkodásban az olyan alapvetések tudatosítását, mint hogy nem szexelünk olyannal, aki nem egyezett ebbe bele; nincs olyan, hogy valaki ,,kiprovokálta" a verést vagy a nemi erőszakot, vagy hogy nem hibáztatjuk az áldozatot azért, mert miniszoknyában ment el otthonról. Tavaly készült is jópár okos és elgondolkodtató kampány a fenti témákban, a folytatásban, kiemelve néhány fontos topikot, mutatunk is belőlük párat.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Valentin-napon vége a világnak!

ermiz 2016. február 14., vasárnap 09:45

Elég sok pasi érezheti úgy, hogy ma vége a világnak, de kivételesen nem rájuk gondoltunk, hanem a Szellemirtók II. című filmre, melyben ezt már 1989-ben megjósolták - szúrta ki a Distractify. A filmben ugyanis Peter Venkman showjában tűnik fel egy Elaine nevű egy vendég, aki arról beszél, hogy elrabolták az idegenek, és egy Holiday Innbe (vagy egy annak dekorált űrrepülőbe, de ez most mindegy is) vitték. Ami azonban a lényeg: miközben kísérletezgettek vele, figyelmeztették rá, hogy a világnak 2016 február 14-én lesz vége. Tehát jobb, ha ön sem stresszel tovább a megfelelő ajándékon, hisz minek, egy ilyen film nem tévedhet!

Most megtudhatja, mi mit jelent Hyeronimus Bosch leghíresebb festményén

mzd 2016. február 13., szombat 19:13

Közel ötszáz évnek kellett eltelnie Hieronymus Bosch legismertebb, Gyönyörök kertje című triptichonjának megszületése után, hogy az internet segítségével most már ne kelljen személyesen elzarándokolnia a képhez, ha a legapróbb részletekbe menően, alaposan szeretné megcsodálni. A festő halálának 500. évfordulója alkalmából készült Jheronimus Bosch, The Garden of Earthly Delights című digitális kiállítás formájában most már online, akár narratívával is látható, különlegesen nagy felbontásban nagyítható módon mindenki számára. A honlapon ráadásul nemcsak a legapróbb részletekig nagyíthatóvá válik a festmény, de a múzeumi tárlatokhoz hasonlóan választhat, hogy audiotúrán venne részt, vagy inkább elolvasná az egyes részletekhez csatolt kísérőszövegeket (angoltudás azért mindkettőhöz szükséges). Például így:

Távolról sincs vége, olvasson még »
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés