#VILÁGOM

1973-as horrforfilm az új Radiohead klip alapja

mzd 2016. május 5., csütörtök 12:12

Bár csak május 3-án töltötték fel a Youtube-ra, posztunk megírásáig már 6,5 milliós megtekintésnél jár a Radiohead új klipje. A Burn The Witch című kisfilmben a London Contemporary Orchestra is közreműködött, a készítéséhez pedig bábtechnikát használtak.

A klip megjelenését egy műhiszti előzte meg, ugyanis előtte két napra eltűnt a zenekar honlapja és töröltek minden tartalmat a közösségi oldalakról is. Most már tudjuk azért, hogy tiszta lappal indulhassanak. Sokan a bábthriller kategóriába sorolják, a zene alatti hozzászólásokból pedig kiderül, hogy az égetős sztori ötletét egy 1973-es brit horrorfilm, A vesszőből font ember adta.

Donald Trump mikropénisze visszaütött

ermiz 2016. május 3., kedd 17:46

Megütötték a Donald Trumpról készült grafikájával híressé vált Los Angeles-i feminista festőt, Ilma Gore-t, akinek az a "bűne", hogy mikropénisszel ábrázolta Donald Trumpot. Az elkövető állítólag egy republikánus szimpatizáns - írja a Dazed Digital.

A meztelen elnökjelöltet ábrázoló mű több helyen kiverte a biztosítékot, többek közt a Facebooknál is, és az eBay is folyamatosan leszedte, amiért meztelenséget ábrázol. Gore aki korábban halálos fenyegetéseket is kapott Trump támogatóitól, szombaton posztolt egy fotót Instagramjára, ahol röviden meg is magyarázza, hogy valaki arcon csapta; a művész egyúttal kifejezte abbéli fájdalmát is, hogy Trump és támogatói csak ilyen módon képesek tolmácsolni a véleményüket. Gore egyébként szépen levezette, hogyan kell értelmezni a művet: "Senkit sem szabad csak a péniszére vagy a vaginájára leegyszerűsíteni, nem ezen múlik, hogy ki vagy. A nemi szerveidnek semmi közük a nemedhez, a hatalmadhoz vagy a státuszodhoz. Magyarán: mindegy, mi van a gatyádban, attól még lehetsz óriási fasz".

A művésznő munkáját a kavart botrányok dacára (van épp azoknak köszönhetően) múlt hónapban állították ki Londonban, a Maddox Galériában, és értékét jelenleg 100.000 fontra becsülik (39 millió forint). A művész azt állítja, amiatt is kapott fenyegetést névtelen forrástól, ha esetleg eladja a művet, ebben az esetben a fenyegető jogi lépéseket helyezett kilátásba. 

Today I was punched in the face by a man who got out of his car and yelled, "Trump 2016!" in Los Angeles, just days after I returned home from London just down the road from my house. Though I encourage passion, opinion and emotion, especially though art, I think violence is disgusting. To live in a place where Facebook has given my address to an anonymous third party makes me feel like I am homeless again. This type of violence makes creatives feel like we live in a world where our individual creative input isn't safe. I am sad that this is the state of our America right now. I am sad that Trump, and many of his supporters, don't find words enough to express their opinions - they need walls, waterboarding and punches. @realdonaldtrump Please stop glamorizing and perpetuating violence. Make America Decent Again! #makeamericadecentagain No, they have not been caught, and the men drove off laughing. A detailed police report has been filed.

Illma Gore (@illmagore) által közzétett fénykép,

Sajnos nem ez az első alkalom, hogy a hírhedt politikus követői fizikai erőszakot alkalmaznak, Kaliforniában múlt héten 20 embert vett őrizetbe a rendőrség, miután kocsik ablaküvegét törték be, és téglákkal dobálták meg őket. 

Basszus, ez keményebb, mint a Rambo 3.

Szaniszló Judit 2016. május 2., hétfő 14:35

Az már a film előzetese és ajánlója alapján is sejthető volt, hogy A törzs nem lesz egy könnyű menet. Hülye ötlet pattogatott kukoricával érkezni a moziterembe, ám aki mégis megtette (művészmozi ide vagy oda, volt ilyen ember nem is kevés), annak elég hamar torkán akadt a falat. Több mint két órányi jeges ukrán szocreál iszonyat, szenvtelen kegyetlenség az, amit az arcunkba kaptunk, és a filmben megjelenített túláradó érzelmek ábrázolását sem tudtuk éppenséggel megköszönni. Többen kimentek a vetítés közben a moziból, és bizonyos jeleneteket még az erősebb idegzetűek is inkább csak hallgattak, mint néztek – ami különösen ironikus akkor, ha történetesen egy némafilmről beszélünk. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ilyen volt a Coachella Fesztivál két koncert közt

mzd 2016. május 1., vasárnap 09:36

Az elszállt Burning Man fesztivál kaliforniai kistestvére, az Indioban évente megrendezett Coachella fesztivál nemcsak a zenéről és a klasszikus virágfüzér-szívecskés napszemüveg-csipkeruha szettekről szól, hanem próbál a művészettel és dizájnnal is foglalkozni. Az ArchDaily most egy Instagramos válogatást közölt a fesztivál idei installációiról és óriásszobrairól – ezeket a hajtás után megnézheti.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Psy-nak már volt miért megszületnie: szobrot kapott a Gangnam Style

Becca 2016. április 30., szombat 10:47

Nyilván csekély azoknak a földlakóknak a száma, akik 2012-ben legalább egyszer ne találkoztak volna Psy előadásában Gangnam Style című számmal (meg az azt kísérő lovacskázós koreográfiával). Már akkor is megoszlottak a vélemények a dalról, azt viszont azóta is mindenki elismeri, hogy ennél jobban nem csinálhatta volna a dél-koreai előadó: akkoriban még a celebek is beszálltak a lovacskázós buliba (pedig hol volt még az Ice Bucket Challenge).

A sokkoló sikerű, többszörös sikerlistás és a Youtube-letöltési rekordot megdöntő (egészen pontosan 2 563 055 466-szor meghallgatott) dalnak Psy szülőhazája is szeretett volna emléket állítani. Így némi késéssel ugyan, de annál nagyobb méretben gigaszobrot emeltek tiszteletére, és hát hová máshová tették volna ezt, mint a dalban is megénekelt szöuli városrész, az újgazdagok közt népszerű Gangnam legnagyobb bevásárlóközpontja, a COEX elé. A szobor öt méter magas, nyolc méter széles és nem az énekes arcát mintázza, mégis mindenkinek első ránézésre leesik, miről van szó: a jól ismert lovaglós, "kéz a kézre" pozíciót örökíti meg. De ez még mind semmi: ha valaki elsétál előtte, a szobor körüli szenzorok érzékelik és automatikusan bekapcsolnak a villogó fények, na, meg természetesen az örökbecsű sláger is felcsendül.

A dal által ismertté tett Gangnam negyedben egyébként azt tervezik, hogy minden júliusban megünneplik a szám sikerét, amely megismertette a világgal a nevüket, meg persze a koreai popot. „Speciális turisztikai látványossággá fogom alakítani ezt a helyet, amit feltétlenül látnia kell az erre járó turistáknak" - mondta el Shin Yeon-hee, a városrész polgármestere a Yonhap News Agency-nek. A negyedben úgy érzik, a lovacskázós bronzkezek ugyanolyan híres köztéri szobor és turistalátványosság lesz majd, mint mondjuk a Wall Street híres bikája. Ha ez így van, a kortárs köztéri szobrok mezőnyében felkészül Nashville és Miley Cyrus twerkelő segge.

Szipál Márton élete egy hollywoodi forgatókönyvvel is felért

Lina 2016. április 29., péntek 18:29

Az április 26-án, 92 évesen elhunyt idős fotóművész köztudottan imádott élni, de ami azt illeti meg is volt rá minden oka. Az 1956 -ban disszidált, Kölcsey díjas fotóművész óriási népszerűségnek örvendett a tengerentúlon (később aztán itthon is), a legnagyobb sztárok adták egymás kezébe a Sunset Boulevardon lévő stúdiója kilincsét, csodálatos nőket vett feleségül, a Hollywood Hills-i penthouse lakásában pedig óriási partikat adott. Izgalmas életetútjából összeszedtünk néhány érdekességet.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Dán asszony a teljes idegösszeomlás szélén

Szaniszló Judit 2016. április 29., péntek 11:36

Akinek volt már szerencséje egynél több Thomas Vinterberg filmhez, annak lehet némi sejtése arról, hogy igenis lehetséges a szentimentális érzelmeket különös kegyetlenséggel (és a dán filmek esetében akár fekete humorral is) keverni családi-baráti környezetben – úgy, hogy a dolog ráadásul működik. A Születésnaphoz vagy a Vadászathoz képest a dán rendező legújabb filmjében a drámát ezúttal szentimentális érzelmek és pszeudo-instagram filterezésű családon belüli vívódás formájában kapjuk, de ez nem jelenti, hogy kevésbé volna gyomorszorító végignézni. Thomas Vinterberg filmje, A kommuna csütörtöktől immár a magyar mozikban.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Hallgasson kortárs irodalmat a reggeli dugóban Udvaros Dorottyától vagy Scherer Pétertől!

Edicsek 2016. április 28., csütörtök 20:38

Tavaly decemberben indította el Budapest Főváros Önkormányzata, aBVA Budapesti Városarculati Nonprofit Kft. és a Margó Irodalmi Fesztivál a kortárs magyar irodalmat népszerűsítő mobilalkalmazást, amellyel akár a metrón, vagy a villamoson, a reggeli csúcsban is hallgathat irodalmi műveket. Indulásakor több ezren töltötték le a Margó.fm- Hallgass, olvasó!  hangoskönyv applikációt, ami idén rendszeresen jelentkezik új témákkal, felolvasásokkal, elsőként az Aegon Irodalmi Díjra jelölt tíz könyvből, valamint az Irodalom Éjszakája legjavából válogattak.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Kerekesszékes akciófilm értelemmel és érzelemmel

cukorka 2016. április 28., csütörtök 14:05

Till Attila Tiszta szívvel című filmjével teljes értékű filmrendező lett. Egyelőre ugyan csak két nagyjátékfilmet rendezett, de talán ennyi már elég is neki ahhoz, hogy a soron következő filmjére is kapjon állami vagy bármiféle támogatást. És ez jól is van így. Az ország nagy részének csak Tilla néven ismert műsorvezetője ugyanis filmrendezőként meglepő módon úgy képes feldolgozni fajsúlyos témákat, hogy azok könnyednek hatnak, ez pedig egy olyan képesség, amit a "nagy öregnek" számító filmesek közül is csak keveseknek adatott meg. 

A Tiszta szívvel így tehát egy akció-vígjáték lett, amelynek történetvezetését például nyugodtan eltanulhatná Tillától Árpa Attila. Mert igen, a film forgatókönyvét is a rendező írta, de akkor most már azt is eláruljuk, hogy a Tiszta szívvel egy kerekesszékesekről szóló ámokfutás, ahol a néző mégis valódi bepillantást nyerhet a fogyatékkal élők mindennapjaiba, mindezt olykor képregény formájában. Tilla nagy szerencséjére ehhez asszisztál a két főszereplő is, Fenyvesi Zoltán és Fekete Ádám, mindketten a való életben is mozgáskorlátozottak, és úgy színészek, hogy közben nem azok (Fekete amúgy a Táp Színház tagja, de ott inkább dramaturgként, mint színészként tevékenykedik). 

A történet szerint két képregényrajzoló fiatal megismerkedik az intézetben a frissen szabadult Rupaszovval (Thuróczy Szabolcs), aki bevonja őket viselt alvilági dolgaiba, így ezután együtt járnak bérgyilkolni (itt jegyzem meg, hogy Mucsi Zoltán a börtönjelenetben csak egy villanás erejéig is zseniális, kár, hogy nem kapott nagyobb szerepet a filmben, bár meglepne, ha a megmaradt másfél órányi nyersanyagban nem lenne még jelenete). Persze csak Rupaszov gyilkol, ők meg segítik a három éve megrokkant extűzoltót, ráadásul a gyilkolást is nagyon leoni értelemben művelik, tehát nőket, gyerekeket soha, és amúgy is csak a rosszfiúkat. A szerb vezér (Dusán Vitanovics) egy idő után rájön, hogy embere nem egyedül dolgozik, felszólítja főhősünket, hogy nyírja ki társait, így ő horgászni viszi őket...

Távolról sincs vége, olvasson még »

Dobjuk össze a pénzt a Tilos Rádió filmjére!

aa 2016. április 28., csütörtök 12:55

Ha már 100 százalékban hallgatói támogatással működik, nem meglepő, hogy közösségi finanszírozással szeretné leforgatni és elkészíteni egész estés, zenés dokumentumfilmjét is az idén 25 éves Tilos Rádió. Ehhez az indiegogo.com nevű pénzgyűjtő oldalon kalapozzák össze a munkához szükséges 25 ezer dollárt, azaz kb. 6,8 millió forintot.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ön sír vagy nevet az élőszereplős Family Guyon?

Menő/Ciki

Edicsek 2016. április 27., szerda 19:10

Április 28-án érkezik a Family Guy 13. évada a Comedy Centralra, ennek beharangozásához pedig a csatorna úgy döntött, valódi színészekkel játszatja újra a rajzfilmsorozat rajongók által legjobbnak ítél jelenteit. A kisvideókban a karakterek azért nem hasonlítanak a szereplőkre, mert a szinkronszínészeket vették rá az újrajátszásra, azaz a Petert alakító Kerekes József, Lois hangja, Vándor Éva, a bizarr kisded, Stewie, azaz Dolmány Attila, valamint a sztoikus nyugalmából kizökkenthetetlen eb, Brian, vagyis Schnell Ádám öltöztek be a szerepüknek megfelelően. Schnell még piros nyakörvet is kapott, ráadásul a martinis poharat is pont úgy tartja, mint Brian a kutya, Dolmány Attila pedig csak azért nem csavargatja olyan szögbe a fejét, mint Stewie, mert az már fizikai képtelenség lenne. 

Távolról sincs vége, olvasson még »
4555 szavazat 5590 szavazat

"Minden zenésznek fontos, hogy sokan hallgassák, különben nincs értelme"

Farkas Edina Lina 2016. április 27., szerda 15:15

Még csak négy éve vannak jelen a hazai könnyűzenében, de már túl vannak egy feloszláson, egy jól sikerült visszatérésen, hamarosan megjelenik Razzle Dazzle címmel a második nagylemezük, bekerültek az MTVA és a Volt közös zenei programja, a Nagy-szín-pad  döntőjébe, és erősen esélyesek voltak a győzelemre az Index tehetségkutató versenyén is, ami aztán mégse jött össze nekik. Többek közt ez utóbbiról is beszélgettünk a Fran Palermo frontemberével, Henri Gonzóval, meg a mindjárt érkező új albumukról és minden másról.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Elhunyt Szipál Márton

mzd 2016. április 27., szerda 13:02

Április 26-án, életének 92. évében elhunyt Szipál Márton fotóművész – tudatta a hírt az MTI-vel a család és a művész baráti köre. A magyar fotográfia egyik legismertebb személyiségét délután, az otthonában érte a halál.

Szipál Martin-no watermark
Fotó: Wikipedia

Szipál 1924-ben született Szolnokon, 56-ban pedig az Amerika Egyesült Államokba emigrált, ahol évtizedekig fotózta a hollywoodi sztárokat. 19 évvel ezelőtt tért vissza Magyarországra, ahol több fotósiskolában is tanított. A fotózást Münchenben tanulta, a második világháború alatt pedig pilóta is volt. Munkát a kecskeméti Magyar Fotográfiai Múzeum őrzi, 1955-ben a magyar fotópályázaton, 56-ban pedig a Müncheni Fotópályázaton nyert aranyérmet. 2009-ben Kölcsey-díjat kapott. 

Az Index Szipállal készített februári videóját ide kattintva nézheti meg.

Kicsit vérszegény, de mókás

Zappe László 2016. április 27., szerda 08:19

Ilf és Petrov Tizenkét széke a győri színpadon

Szovjet pikareszk, kalandregény, road movie és természetesen könyörtelen szatíra Ilja Ilf és Jevgenyij Petrov 1928-ban megjelent regénye. De a húszas évek átmenetileg lazább szovjet rendszere enciklopédiájának is mondhatnánk – természetesen folytatásával, az Aranyborjúval együtt.

Amikor Gellért Hugó fordításában magyarul megjelent, Lesznai Anna lényeglátó recenziója méltatta a Nyugat Figyelő rovatában. Így írt 1934-ben: „Világuknak meglepő Jánus-arca van. Minden intézménye merőben új, minden ember-figurinája megrögzötten régi. Ezen a kettősségen épül fel a szatíra. Megláttatja velünk, hogy hiába dőlt romba a cári Oroszország: a vörös Moszkva amerikanizált zsúfolt terein, vidéki kisvárosok immár kollektív termelésbe szervezett álmos sikátoraiban csupa ismerőssel találkozunk. A kapzsi és tolvaj hivatalnok, a lezüllött és ressentiment-jában elfajult nemesi marsal, a gyáva és hiú perecgyáros, a kótyagosan politizáló lakatosmester, úgyszintén a Dollárkirálynő olcsó és bambácska majmolója, s mind a többiek, Csehov és Gogolj tollából kerülhettek volna.”

Hogyan kerül ez a remek, de minden ízében egy egészen sajátos korhoz kötött szatíra 2016-ban Magyarországra, a Győri Nemzeti Színház színpadára?

Távolról sincs vége, olvasson még »

Utálja a régi festményeket? Mostantól imádni fogja őket!

ermiz 2016. április 26., kedd 09:13

Mindezt Kajetan Obarskinek köszönheti, aki világszerte ismert klasszikus festményeket alakít át és gondol újra, sőt mixel egyetlen történetté. Így találkozhatott Jean-François Millet és Vincent Van Gogh, na meg Józef Chełmoński egy-egy képe egymással, de olyan is előfordul, hogy szegény Van Gogh szülinapjára egy fülhallgatót kap. Obarskiről nem sokat lehet tudni, csak annyit, hogy Wroclawban született, Amszterdamban él, egy mizantróp, aki több hangszeren is játszik, és énekel is.  Nem is lehet ehhez mit hozzátenni, csak azt, hogy nézegesse a képeket a művész oldalán.

Kattintson a képre a többiért!
Kattintson a képre a többiért!

Idén sem fog unatkozni a Monostori Erődben

aa 2016. április 25., hétfő 20:24

A harmadik alkalommal megrendezett Mediawave Úton / On The Road Filmfesztivál nemrég díjazott filmjeit is levetítik a jövő héten, április 27-én kezdődő 26. Tartóshullám Mediawave Fesztiválon Együttlét en a komáromi Monostori Erődben. A nyertes alkotások mellett 91 filmet mutatnak be a világ különböző részeiről, Uruguaytól-Iránig. Az április 27. és május 1. között zajló eseményen egyébként több mint 140 film lesz majd látható, a vetítések mellett pedig koncertek és egyéb rendezvények is színesítik a programot.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Fröccsen a vér és villan a mell: ma folytatódik a Trónok harca

Kiszler Máté 2016. április 25., hétfő 15:18

Bizony, ma este 8-kor az HBO-n hatodik alkalommal vágunk bele a Vastrón körüli csatározásokba és találgatásokba. Szerencsére azt már jó előre tudtuk, hogy Havas Jon benne lesz az új évadban, de arról lövésünk sincs, hogy képes lesz-e bosszút állni Cersei Lannister az őt ért megaláztatásért. A fanatikusok már egy lépéssel előttünk járnak: a tengerentúlon magyar idő szerint hajnal 3-kor már lement az első rész. Akadt brit cég, amely ezért fél nap szabadságot adott a dolgozóinak. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Fullajtár Andrea boldogan olvasott ki tíz könyvet másfél hónap alatt

maze 2016. április 25., hétfő 09:22

Idén indul útjára a Libri irodalmi díj, aminek négy fős zsűrijében te is helyet kaptál. Miért volt szükség egyáltalán erre a díjra?

Ezen kívül egyedül az Aegon-díj az, ami kezd bekúszni a köztudatba, mint elismerése a kortárs irodalomnak. A kettő között az a különbség, hogy az míg az Aegon-díjra a kiadók neveznek be könyveket, a Libri irodalmi díj a teljes tavaly megjelent merítést alapul veszi, tehát mind a tavaly megjelent 182 kortárs műből választotta ki azt a tízet, ami felkerült a végső listára. A 182 műből ismert, olvasott emberek először százat, aztán hatvanat, végül tízet választottak ki, és mi vagyunk, akik mindezt elolvassák és eldöntik, melyik kapja május vége felé a díjat. Emellett a közönség is szavazhat a listás tízből, ez lesz a Libri Irodalmi Közönségdíj. 

team
Fotó: Egyed Péter

Főleg szépirodalmi művek kerültek be a tízbe?

Egyáltalán nem, Ungváry Krisztián történész könyve ugyanúgy helyet kap a Libri irodalmi díjban, mint Parti Nagy Lajos interjúkötete Réz Pállal. Ezek egyáltalán nem szépirodalmi művek, hanem kortárs művek, amiknek helye kell legyen az irodalmon belül. Például gyerekkönyv most ugyan nincs közöttük, de jövőre már valószínűleg az is lesz. A lényeg, hogy teljes keresztmetszetet akar adni a tavaly megjelent művekből, nem csak a direkt szépirodalmat. 

A zsűri tagjai melletted Bálint András színművész, Szilágyi Zsófia irodalomtörténész és Károlyi Csaba irodalomkritikus. Milyen érzés közöttük lenni?

Iszonyatosan boldog voltam, amikor felhívtak a Libritől. Azt mondták, hogy olyan zsűritagot keresnek, akinek nemcsak a szakmája az hogy olvas, hanem akiről azt is tudják, hogy olvasott ember és szereti az irodalmat. Nem kevés másfél hónap alatt tíz könyvet elolvasni, de én boldogan vállaltam a felkérést.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Nálam magadra ismersz - Grecsó Krisztián új családregényéről

Szaniszló Judit 2016. április 24., vasárnap 20:21

Nagyon bírtam annak idején már azt az első könyvet – mikor is, te jó ég, több, mint tíz éve –, amit egy csoportos low budget horvátországi nyaralás alkalmával nyomott a kezembe a barátnőm. Isten hozott, szólított meg a címben Grecsó első regénye, és én az egyetlen verőfényes napon végigolvastam egy ültő helyemben a könyvet. Pedig a szállásunk három lépésnyire volt a tengertől, a könyv pedig 320 oldalas volt, csak mondom. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

A Bánkitó Fesztivál idén úgy nézhet ki, ahogy ön szeretné

mzd 2016. április 23., szombat 19:01

Felhívást tett közzé a Bánkitó Fesztivál csapata, amelyben arra buzdítják a kreatív embereket, hogy készítsenek installációkat az idei eseményre. Mint írják, helyspecifikus installációkat (amelyek az adott tér dekorációjaként is szolgálnak) valamint interaktív, a fesztiválozókat együttműködésre sarkalló, programalapú projektek megvalósulását támogatnának legszívesebben.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Lang Györgyi közéleti mesejátékban lett problémamegoldó

maze 2016. április 22., péntek 21:40

A PA-DÖ-DÖ évente friss lemezzel előrukkoló énekesnője megtanult együtt élni a szkelóris multiplexszel, már nem kutatja annak lelki okait. A színház része a mindennapjainak, és már nemcsak a TÁP Színház tagja, hanem a Stereo Akttal is együttműködik. A "We Hear You" című, a tavalyi Sziget Fesztiválon angol nyelven előadott színdarab friss változatában ő kérdezi az utca emberét arról, mi is a baj a világgal.

Viszonylag ritkán készül veled interjú, mi ennek az oka?

Nem szeretek interjút adni. Régen szerettem, amikor elkezdtük a PA-DÖ-DŐ-zést, meg amikor még színész voltam, de amikor felütötte a fejét ez az undorító bulvárstílus, nagyon meggyűlöltem. Mindig oberkodni kell, hogy mi legyen a képaláírás meg a cím, és emiatt inkább abbahagytam.

De most mégis adsz...

Most azért beszélgetünk, mert vélhetőleg az fog megjelenni, hogy játszom egy színdarabban.

Igen, a Stereo Akt újragondolt előadásában, Boross Martin rendezésében. Hogy alakult úgy, hogy te is benne leszel a We Hear You című darabban?

Elképzelésem sincs. Nem is láttam a tavalyi előadást. Felhívott telefonon (ez a darabban is benne van), hogy jöjjek, és mivel amúgy sem állnak távol tőlem ezek a társadalomkritikai meg politikai dolgok, kifejezetten örültem neki.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Prince nem csak magának írt slágereket

Edicsek 2016. április 22., péntek 15:54

Rengeteg embert sokkolt a hír, hogy április 21-én elhunyt Prince, aki nemcsak előadóművésznek volt zseniális, hanem dalszerzőnek is. A Glamour össze is gyűjtött is pár olyan számot, amelyeket másoknak írt. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Elhunyt Prince

Dívány 2016. április 21., csütörtök 20:28

57 évesen elhunyt Prince énekes-előadó, a rendőrség egyelőre nyomoz - írja az Index. Az énekes váratlanul hunyt el, mert bár múlt héten kórházba került egy rövid időre, hamar jobban lett és ki is engedték. A Daily MAil szerint egy ideje influenzás volt, már két koncertet is törölni kellett emiatt. A mai napon a Paisley Park stúdiójához hívták a mentőket.

Prince 1958. június 7-én született Prince Rogers Nelson néven Minneapolisban, apja Lewis Nelson dalszövegíró és zongorista, anyja Mattie Della dzsesszénekes volt. A hetvenes években került a köztudatba olyan számokkal, mint a Wanne Be Your Lover vagy a Why You Wanna Treat Me So Bad. 1993-tól 2000-ig a T.A.F.K.A.P szimbólumot (jelentése: The Artist Formerly Known As Prince) használt neveként, így próbált függetlenedni a Warner Brothers nevű lemezkiadócégtől, amely levédette a Prince nevet, és nem biztosított neki teljes művészi szabadságot - írja a Wikipedia.

1984-ben készített "Purple Rain" című koncertfilmjének betétdalaiért Oscar-díjat kapott.Magyarországon a 80-90-es években szélesebb körben csak Purple Rain c. albumának dalai, azok közül is a címadó Purple Rain vált ismertté: 2011 járt először (és sajnos utoljára) nálunk, amikor a Sziget Fesztiválon adott koncertet. És most mondanánk, hogy hallgasson Prince-t a Youtube-on vagy a Spotify-on, de ő kitartóan harcolt az Internetre felkerült videói és számai eltüntetéséért, úgyhogy nem buzdítjuk kalóz verziók keresgélésére és mi sem teszünk ide videót.

Magyar verseket is talál Banksy fáján

bb 2016. április 21., csütörtök 11:54

Idén második alkalommal szervezte meg a Fizess Verssel Kampány néven futó kezdeményezést a Julius Meinl, melyet stílusosan március 21-én, a Költészet Világnapján tartottak meg világszerte. A programban 34 ország 1294 országa vett részt és több, mint 10 ezren hagytak ott egy-egy idézetet egy kávéért cserébe. Hazánkban például 8000 cetlit gyűjtöttek be a résztvevő helyszíneken.

Mi-am luat o cafea cu 4 versuri. Today is a good day! #JuliusMeinl #PayWithAPoem #PoetryForChange

Una foto publicada por Deliric (@deliric) el

Távolról sincs vége, olvasson még »

Játsszon velünk ingyen mozijegyért!

etelka 2016. április 21., csütörtök 09:45

A Cirkós lányok és fiúk voltak olyan kedvesek, hogy ismét felajánlottak 5X2 darab jegyet legújabb filmjükre. Az Én és Kaminski rendezője az a Wolfgang Becker, aki a Good bye, Lenint rendezte. A film egy feltörekvő és magabiztos műkritikust, Sebastian Zöllnert mutatja be, aki egy idős és vak festőről, Manuel Kaminskiról ír egy életrajzi regényt, a meggazdagodásban reménykedve, ám semmi nem úgy alakul, ahogy eltervezte.

Az egykor ünnepelt festő, Kaminski, Picasso és Matisse barátja mára elfeledve és visszavonultan él az Alpokban. Zöllner abban reménykedik, hogy a művész hamarosan meghal: ebben az esetben jó pénzért adhatná el könyvét. Ráveszi Kaminskit, hogy keressék meg együtt régi nagy szerelmét. A magányos alpesi házat hátrahagyva együtt utaznak el a hegyekből egészen a tengerig. Az együtt töltött idő során Zöllner minden gátlás nélkül igyekszik faggatni Kaminskit régi titkairól és életének minden apró részletéről, de szembesülnie kell azzal, hogy vak és hanyatló egészségű útitársa testileg-lelkileg egyaránt sokkal keményebb, mint gondolta.

Köszönjük, hogy velünk játszottak, a nyertesek: Pásztor László,Boros Kornélia,Pataki Alexandra, Bartha Gábor,dr. Lukács Orsolya. jó mozizást nekik és mindenki másnak is!

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés