#VILÁGOM

90 évesen kezdett festeni Ausztrália legidősebb művésze, 105 évesen Washingtonban állít ki

Edicsek 2016. május 12., csütörtök 12:42

Az biztos, hogy Loongkoonan Ausztrália legidósebb aboriginal festőművésze, akinek nemrég már kiállítása is nyílt. Az már egyáltalán nem biztos, hogy valóban 105 éves, de az Ausztrália nyugati részén a Fitzroy folyó által határolt területen élő halászó-vadászó törzsben, ahonnan származik, nem igazán volt divat anyakönyvi kivonatot vezetni. Vagy éppen festeni. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Crossover operettben – A chicagói hercegnő a Nagymező utcában

Zappe László 2016. május 11., szerda 20:46

Az Operett Színház előadásának szórólapja méltatlanul elfeledettnek mondja A chicagói hercegnőt. Joggal - a feledés valóban méltatlan. De nem oktalan. A történet együgyűségére és mégis túlkomplikáltságára azonban aligha hivatkozhatunk: a Csárdáskirálynő eredeti librettója sem volt sokkal igényesebb. Igaz, A chicagói hercegnő eredetijéről nem is nagyon tudhatunk semmi biztosat: ezt most Lőriczy Attila írta újjá Alfred Grünwald és Julius Brammer eredeti librettójának, valamint Kulinyi Ernő dalszövegfordításainak felhasználásával. De az biztos, hogy A chicagói hercegnőben nincsenek olyan igazi slágerek, mint az Emlékszel még, vagy a Jaj, cica, vagy a Hajmási Péter.

A zseniális Kálmán Imre ez alkalommal ínyencséggel szolgál: ma crossovernek neveznénk, ahogy az amerikai dzsessz alapú szórakoztató zenét keresztezi a balkáni mulató muzsikával. Csárdást a charlestonnal, slowfoxot a valcerrel. Hogy a cselekmény ihlette-e ezt a zenei anyagot, vagy a zenéhez rendelték a szövegkönyvet, biztosan nem tudom, de aligha véletlen, hogy a mese jóformán megköveteli a kétféle zenei világ ütköztetését és összefésülését.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Tilla képregényekről sztorizott, a Vízipók atyja életműdíjat kapott

Szűcs Gyula 2016. május 10., kedd 19:05

12. alkalommal rendezték meg vasárnap Budapesten a tavaszi Képregényfesztivált, ami ugyan nem volt egy San Diego-i Comic Con-kaliberű geekbuli, de jelmezesek, celebek és árusító pultok közt kígyózó sorok azért itt is voltak. Délutánig 1700 képregényrajongó fordult meg a rendezvényen, ahová még Izraelből, Olaszországból és Finnországból is érkeztek híres alkotók. A magyar sztárvendég, Till Attila a Tiszta szívvel kulisszatitkairól mesélt, és itt osztották ki a hazai képregényipar Oscarjának számító Alfabéta-díjakat is.

A helyszín ezúttal is a Dürer Kert volt, ahol a jó idő miatt tényleg a kerti partik hangulatát idézték a ponyvák és napernyők alatt ejtőző, sörözgetve beszélgető képregényrajongók. Akik között a gyerekek legnagyobb örömére fáradhatatlan lelkesedéssel pózoltak egy-egy újabb családi fotó kedvéért a Kylo Rennek és női rohamosztagosnak(!) beöltözött, jelmezekben izzadó Star Wars-rajongók.

Tiszta szívvel a képregényekről

A legnagyobb érdeklődés egyértelműen Till Attila délben kezdődő előadását kísérte. A mozikban most futó (szerintünk nagyon szerethető) kerekesszékes gengszterfilmjében, a Tiszta szívvelben ugyanis a két fiatal főszereplő, Fenyvesi Zoltán és Fekete Ádám karaktere is nagy képregényrajongó. A forgatás kulisszatitkairól szóló kerekasztal-beszélgetésen az is kiderült, hogy Tilla tényleg magyar rajzolókat kért meg arra, hogy készítsék el a filmbéli képregényeket (plusz a filmvégi animált stáblistát). Gondot is okozott, hogy a profik eleinte nem tudták kellőképpen lebutítani a már kiforrott stílusukat a filmbéli karakterek kezdő képregényesekre jellemző, nyers próbálkozásainak szintjére.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Így könnyű földrajzot tanulni!

Becca 2016. május 9., hétfő 10:30

Ha gyerekének eddig nehezen vette volna be a gyomra az „unalmas” földrajzot (amit Magyarországon a középfokú oktatásban hamarosan már nem is tanítanak), most kap egy kis segítséget, ugyanis a 29 éves londoni fotós, Rich McCor játékos műveinek segítségével könnyedén megtaníthatja neki, hol található például a híres Notre Dame, a Big Ben, vagy éppen a Wales-i Millenium Center. Képein ugyanis McCor ismert rajzfilmes karaktereket helyezett a való világ legendás látványosságai mellé, így alkotva újra egyes Disney-filmek híres jeleneteit.

McCor eddig is szívesen kísérletezett papírkivágással és fotózással, de csak tavaly nyár óta kezdte kombinálni a kettőt. „Néhány fotómnak már volt disney-s témája, mielőtt együttműködésre léptem volna a céggel, mert a Disney filmekben van jó pár legendás jelenet" - mondta McCor a Business Insidernek. "Szóval amikor megkérdeztek, van-e kedvem pár ilyet fotózni nekik, könnyű volt igent mondani. Vicces volt elmagyarázni a mellettem elhaladóknak, hogy miért is tartok fekete papírdarabokat a fényképezőgépem elé: 'Ó, hát én csak a Disney-nek dolgozom!'”.

A végeredményért kattintson McCor Instagramjára, és meglátja, hogyan lesz a bristoli Clifton hídból versenypálya a Hihetetlen családnak; hogy a Szörny Rt. Sullyja valójában Cardiffban, a Millenium Centerben dolgozik; vagy hogy ha megfelelő szemmel nézi, a Clyde Auditorium épületében felfedezheti Nemo-t! 

Jézus ráveszi Keresztelő Szent Jánost, hogy szaladjanak át a piroson

ermiz 2016. május 8., vasárnap 09:58

Személy szerint nagyon szeretem a klasszikus festők munkáinak modern térbe helyezését, de úgy tűnik mások is. Már az ukrán Alexej Kondakov projektjei is nagyon tetszettek nekünk (ő barokk festmények alakjait helyezi kortárs környezetbe), és a Canvas Project is hasonló: ebben ismert épületekkel és terekkel párosítják az alkotók klasszikus művek alakjait. Ha több képet nézne, kattintson az Instagramra vagy a Facebook-oldalukra, ott a címben és a címlapképen is szereplő újraértelmezés mellett azt is megtalálja, mik az eredeti festmények, amelyek az új művek alapját képezték! Addig is alább némi kedvcsináló:

  • így kerül a Sao Paolo-i reptér Duty Free Shopjába nemesi sorú árufeltöltő:

**

@the_canvasproject által közzétett fénykép,

  • ...Rio de Janeiro botanikus kertjébe egy szabad szoptatásért kampányoló madonna: 

@the_canvasproject által közzétett fénykép,   

  • ...vagy éppen egy egyetlen szál neglizsében a szép, piros kis bogárhátújával büszkélkedő japán nő a nyílt utcára. Ha úgy érezné, hogy kedvenc festményét szívesen javasolná átalakításra a Canvasosoknak, akkor keresse meg őket, várják az ötleteket!

Grecsó Krisztián uralja a könyves toplistákat

mzd 2016. május 6., péntek 14:36

Kijöttek az áprilisi könyves sikerlisták és a Bookline, illetve a Líra első helyén is Grecsó Krisztián április 4-én megjelent Jelmezbál műve áll. Nem ő az egyetlen magyar kedvenc: Leiner Laura, Spiró György és Röhrig Géza is bekerült a TOP 10-be.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A betárcsázós internet már a múlt, de Jake Smiles örök

cukorka 2016. május 6., péntek 13:25

Cukorka egy padon ül és sír. Ritkán néz meg kétszer egy előadást, de ennek a véleménynek az első változata már egy éve hever parlagon, valahol mélyen megbújva a szerkesztőség kusza, online rendszerében, igazából meg se találja, azért sír. Smilesnak biztosan könnyebben menne. Persze neki minden könnyebben megy, olyasfajta pasi, akit a nő meg akar menteni, a férfi meg le akar kopírozni. Dan Bilzerian másik (pontosan ugyanannyira nem létező) véglete. Ki ne imádná hát?

Bánki Gergely imádata például messziről lerí az általa feszesre (újra)rendezett 1Linkről. Smiles, az író és Smiles, a főszereplő - mindkettejük kiléte totális homály, a Magvető Kiadó és az Origó 2001-es pályázatának nyertes regénye tizenöt év után is csupa kérdőjel, kell ennél több? A szerzőt a rendező azóta sem találja, hogy tavaly májusban előbemutatót tartottak az előadásból. Egy évvel később viszont, Vajdai Vilmos főszereplővel együtt valahogy mégis rátaláltak, ha magára a szerzői jogokat lefölöző íróra nem is, de Smilesra mindenképp.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Túl jón és rosszon - Amerika kapitány: Polgárháború

Kiszler Máté 2016. május 5., csütörtök 16:18

Trombita harsog, nyígnak a bőgők, jönnek már a szuperhősök. De tényleg: annyi A-kategóriás menőt ritkán látni együtt, mint az Amerika kapitány: Polgárháború című filmben, ami úgy hozott már most 200 millió dollárt, hogy az Egyesült Államokban még be sem mutatták. Ott pénteken lesz a premier, a magyar többség mától lesz részese a Marvel legújabb látványorgiájának.

Távolról sincs vége, olvasson még »

1973-as horrforfilm az új Radiohead klip alapja

mzd 2016. május 5., csütörtök 12:12

Bár csak május 3-án töltötték fel a Youtube-ra, posztunk megírásáig már 6,5 milliós megtekintésnél jár a Radiohead új klipje. A Burn The Witch című kisfilmben a London Contemporary Orchestra is közreműködött, a készítéséhez pedig bábtechnikát használtak.

A klip megjelenését egy műhiszti előzte meg, ugyanis előtte két napra eltűnt a zenekar honlapja és töröltek minden tartalmat a közösségi oldalakról is. Most már tudjuk azért, hogy tiszta lappal indulhassanak. Sokan a bábthriller kategóriába sorolják, a zene alatti hozzászólásokból pedig kiderül, hogy az égetős sztori ötletét egy 1973-es brit horrorfilm, A vesszőből font ember adta.

Donald Trump mikropénisze visszaütött

ermiz 2016. május 3., kedd 17:46

Megütötték a Donald Trumpról készült grafikájával híressé vált Los Angeles-i feminista festőt, Ilma Gore-t, akinek az a "bűne", hogy mikropénisszel ábrázolta Donald Trumpot. Az elkövető állítólag egy republikánus szimpatizáns - írja a Dazed Digital.

A meztelen elnökjelöltet ábrázoló mű több helyen kiverte a biztosítékot, többek közt a Facebooknál is, és az eBay is folyamatosan leszedte, amiért meztelenséget ábrázol. Gore aki korábban halálos fenyegetéseket is kapott Trump támogatóitól, szombaton posztolt egy fotót Instagramjára, ahol röviden meg is magyarázza, hogy valaki arcon csapta; a művész egyúttal kifejezte abbéli fájdalmát is, hogy Trump és támogatói csak ilyen módon képesek tolmácsolni a véleményüket. Gore egyébként szépen levezette, hogyan kell értelmezni a művet: "Senkit sem szabad csak a péniszére vagy a vaginájára leegyszerűsíteni, nem ezen múlik, hogy ki vagy. A nemi szerveidnek semmi közük a nemedhez, a hatalmadhoz vagy a státuszodhoz. Magyarán: mindegy, mi van a gatyádban, attól még lehetsz óriási fasz".

A művésznő munkáját a kavart botrányok dacára (van épp azoknak köszönhetően) múlt hónapban állították ki Londonban, a Maddox Galériában, és értékét jelenleg 100.000 fontra becsülik (39 millió forint). A művész azt állítja, amiatt is kapott fenyegetést névtelen forrástól, ha esetleg eladja a művet, ebben az esetben a fenyegető jogi lépéseket helyezett kilátásba. 

Today I was punched in the face by a man who got out of his car and yelled, "Trump 2016!" in Los Angeles, just days after I returned home from London just down the road from my house. Though I encourage passion, opinion and emotion, especially though art, I think violence is disgusting. To live in a place where Facebook has given my address to an anonymous third party makes me feel like I am homeless again. This type of violence makes creatives feel like we live in a world where our individual creative input isn't safe. I am sad that this is the state of our America right now. I am sad that Trump, and many of his supporters, don't find words enough to express their opinions - they need walls, waterboarding and punches. @realdonaldtrump Please stop glamorizing and perpetuating violence. Make America Decent Again! #makeamericadecentagain No, they have not been caught, and the men drove off laughing. A detailed police report has been filed.

Illma Gore (@illmagore) által közzétett fénykép,

Sajnos nem ez az első alkalom, hogy a hírhedt politikus követői fizikai erőszakot alkalmaznak, Kaliforniában múlt héten 20 embert vett őrizetbe a rendőrség, miután kocsik ablaküvegét törték be, és téglákkal dobálták meg őket. 

Basszus, ez keményebb, mint a Rambo 3.

Szaniszló Judit 2016. május 2., hétfő 14:35

Az már a film előzetese és ajánlója alapján is sejthető volt, hogy A törzs nem lesz egy könnyű menet. Hülye ötlet pattogatott kukoricával érkezni a moziterembe, ám aki mégis megtette (művészmozi ide vagy oda, volt ilyen ember nem is kevés), annak elég hamar torkán akadt a falat. Több mint két órányi jeges ukrán szocreál iszonyat, szenvtelen kegyetlenség az, amit az arcunkba kaptunk, és a filmben megjelenített túláradó érzelmek ábrázolását sem tudtuk éppenséggel megköszönni. Többen kimentek a vetítés közben a moziból, és bizonyos jeleneteket még az erősebb idegzetűek is inkább csak hallgattak, mint néztek – ami különösen ironikus akkor, ha történetesen egy némafilmről beszélünk. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ilyen volt a Coachella Fesztivál két koncert közt

mzd 2016. május 1., vasárnap 09:36

Az elszállt Burning Man fesztivál kaliforniai kistestvére, az Indioban évente megrendezett Coachella fesztivál nemcsak a zenéről és a klasszikus virágfüzér-szívecskés napszemüveg-csipkeruha szettekről szól, hanem próbál a művészettel és dizájnnal is foglalkozni. Az ArchDaily most egy Instagramos válogatást közölt a fesztivál idei installációiról és óriásszobrairól – ezeket a hajtás után megnézheti.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Psy-nak már volt miért megszületnie: szobrot kapott a Gangnam Style

Becca 2016. április 30., szombat 10:47

Nyilván csekély azoknak a földlakóknak a száma, akik 2012-ben legalább egyszer ne találkoztak volna Psy előadásában Gangnam Style című számmal (meg az azt kísérő lovacskázós koreográfiával). Már akkor is megoszlottak a vélemények a dalról, azt viszont azóta is mindenki elismeri, hogy ennél jobban nem csinálhatta volna a dél-koreai előadó: akkoriban még a celebek is beszálltak a lovacskázós buliba (pedig hol volt még az Ice Bucket Challenge).

A sokkoló sikerű, többszörös sikerlistás és a Youtube-letöltési rekordot megdöntő (egészen pontosan 2 563 055 466-szor meghallgatott) dalnak Psy szülőhazája is szeretett volna emléket állítani. Így némi késéssel ugyan, de annál nagyobb méretben gigaszobrot emeltek tiszteletére, és hát hová máshová tették volna ezt, mint a dalban is megénekelt szöuli városrész, az újgazdagok közt népszerű Gangnam legnagyobb bevásárlóközpontja, a COEX elé. A szobor öt méter magas, nyolc méter széles és nem az énekes arcát mintázza, mégis mindenkinek első ránézésre leesik, miről van szó: a jól ismert lovaglós, "kéz a kézre" pozíciót örökíti meg. De ez még mind semmi: ha valaki elsétál előtte, a szobor körüli szenzorok érzékelik és automatikusan bekapcsolnak a villogó fények, na, meg természetesen az örökbecsű sláger is felcsendül.

A dal által ismertté tett Gangnam negyedben egyébként azt tervezik, hogy minden júliusban megünneplik a szám sikerét, amely megismertette a világgal a nevüket, meg persze a koreai popot. „Speciális turisztikai látványossággá fogom alakítani ezt a helyet, amit feltétlenül látnia kell az erre járó turistáknak" - mondta el Shin Yeon-hee, a városrész polgármestere a Yonhap News Agency-nek. A negyedben úgy érzik, a lovacskázós bronzkezek ugyanolyan híres köztéri szobor és turistalátványosság lesz majd, mint mondjuk a Wall Street híres bikája. Ha ez így van, a kortárs köztéri szobrok mezőnyében felkészül Nashville és Miley Cyrus twerkelő segge.

Szipál Márton élete egy hollywoodi forgatókönyvvel is felért

Lina 2016. április 29., péntek 18:29

Az április 26-án, 92 évesen elhunyt idős fotóművész köztudottan imádott élni, de ami azt illeti meg is volt rá minden oka. Az 1956 -ban disszidált, Kölcsey díjas fotóművész óriási népszerűségnek örvendett a tengerentúlon (később aztán itthon is), a legnagyobb sztárok adták egymás kezébe a Sunset Boulevardon lévő stúdiója kilincsét, csodálatos nőket vett feleségül, a Hollywood Hills-i penthouse lakásában pedig óriási partikat adott. Izgalmas életetútjából összeszedtünk néhány érdekességet.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Dán asszony a teljes idegösszeomlás szélén

Szaniszló Judit 2016. április 29., péntek 11:36

Akinek volt már szerencséje egynél több Thomas Vinterberg filmhez, annak lehet némi sejtése arról, hogy igenis lehetséges a szentimentális érzelmeket különös kegyetlenséggel (és a dán filmek esetében akár fekete humorral is) keverni családi-baráti környezetben – úgy, hogy a dolog ráadásul működik. A Születésnaphoz vagy a Vadászathoz képest a dán rendező legújabb filmjében a drámát ezúttal szentimentális érzelmek és pszeudo-instagram filterezésű családon belüli vívódás formájában kapjuk, de ez nem jelenti, hogy kevésbé volna gyomorszorító végignézni. Thomas Vinterberg filmje, A kommuna csütörtöktől immár a magyar mozikban.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Hallgasson kortárs irodalmat a reggeli dugóban Udvaros Dorottyától vagy Scherer Pétertől!

Edicsek 2016. április 28., csütörtök 20:38

Tavaly decemberben indította el Budapest Főváros Önkormányzata, aBVA Budapesti Városarculati Nonprofit Kft. és a Margó Irodalmi Fesztivál a kortárs magyar irodalmat népszerűsítő mobilalkalmazást, amellyel akár a metrón, vagy a villamoson, a reggeli csúcsban is hallgathat irodalmi műveket. Indulásakor több ezren töltötték le a Margó.fm- Hallgass, olvasó!  hangoskönyv applikációt, ami idén rendszeresen jelentkezik új témákkal, felolvasásokkal, elsőként az Aegon Irodalmi Díjra jelölt tíz könyvből, valamint az Irodalom Éjszakája legjavából válogattak.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Kerekesszékes akciófilm értelemmel és érzelemmel

cukorka 2016. április 28., csütörtök 14:05

Till Attila Tiszta szívvel című filmjével teljes értékű filmrendező lett. Egyelőre ugyan csak két nagyjátékfilmet rendezett, de talán ennyi már elég is neki ahhoz, hogy a soron következő filmjére is kapjon állami vagy bármiféle támogatást. És ez jól is van így. Az ország nagy részének csak Tilla néven ismert műsorvezetője ugyanis filmrendezőként meglepő módon úgy képes feldolgozni fajsúlyos témákat, hogy azok könnyednek hatnak, ez pedig egy olyan képesség, amit a "nagy öregnek" számító filmesek közül is csak keveseknek adatott meg. 

A Tiszta szívvel így tehát egy akció-vígjáték lett, amelynek történetvezetését például nyugodtan eltanulhatná Tillától Árpa Attila. Mert igen, a film forgatókönyvét is a rendező írta, de akkor most már azt is eláruljuk, hogy a Tiszta szívvel egy kerekesszékesekről szóló ámokfutás, ahol a néző mégis valódi bepillantást nyerhet a fogyatékkal élők mindennapjaiba, mindezt olykor képregény formájában. Tilla nagy szerencséjére ehhez asszisztál a két főszereplő is, Fenyvesi Zoltán és Fekete Ádám, mindketten a való életben is mozgáskorlátozottak, és úgy színészek, hogy közben nem azok (Fekete amúgy a Táp Színház tagja, de ott inkább dramaturgként, mint színészként tevékenykedik). 

A történet szerint két képregényrajzoló fiatal megismerkedik az intézetben a frissen szabadult Rupaszovval (Thuróczy Szabolcs), aki bevonja őket viselt alvilági dolgaiba, így ezután együtt járnak bérgyilkolni (itt jegyzem meg, hogy Mucsi Zoltán a börtönjelenetben csak egy villanás erejéig is zseniális, kár, hogy nem kapott nagyobb szerepet a filmben, bár meglepne, ha a megmaradt másfél órányi nyersanyagban nem lenne még jelenete). Persze csak Rupaszov gyilkol, ők meg segítik a három éve megrokkant extűzoltót, ráadásul a gyilkolást is nagyon leoni értelemben művelik, tehát nőket, gyerekeket soha, és amúgy is csak a rosszfiúkat. A szerb vezér (Dusán Vitanovics) egy idő után rájön, hogy embere nem egyedül dolgozik, felszólítja főhősünket, hogy nyírja ki társait, így ő horgászni viszi őket...

Távolról sincs vége, olvasson még »

Dobjuk össze a pénzt a Tilos Rádió filmjére!

aa 2016. április 28., csütörtök 12:55

Ha már 100 százalékban hallgatói támogatással működik, nem meglepő, hogy közösségi finanszírozással szeretné leforgatni és elkészíteni egész estés, zenés dokumentumfilmjét is az idén 25 éves Tilos Rádió. Ehhez az indiegogo.com nevű pénzgyűjtő oldalon kalapozzák össze a munkához szükséges 25 ezer dollárt, azaz kb. 6,8 millió forintot.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ön sír vagy nevet az élőszereplős Family Guyon?

Menő/Ciki

Edicsek 2016. április 27., szerda 19:10

Április 28-án érkezik a Family Guy 13. évada a Comedy Centralra, ennek beharangozásához pedig a csatorna úgy döntött, valódi színészekkel játszatja újra a rajzfilmsorozat rajongók által legjobbnak ítél jelenteit. A kisvideókban a karakterek azért nem hasonlítanak a szereplőkre, mert a szinkronszínészeket vették rá az újrajátszásra, azaz a Petert alakító Kerekes József, Lois hangja, Vándor Éva, a bizarr kisded, Stewie, azaz Dolmány Attila, valamint a sztoikus nyugalmából kizökkenthetetlen eb, Brian, vagyis Schnell Ádám öltöztek be a szerepüknek megfelelően. Schnell még piros nyakörvet is kapott, ráadásul a martinis poharat is pont úgy tartja, mint Brian a kutya, Dolmány Attila pedig csak azért nem csavargatja olyan szögbe a fejét, mint Stewie, mert az már fizikai képtelenség lenne. 

Távolról sincs vége, olvasson még »
4493 szavazat 5554 szavazat

"Minden zenésznek fontos, hogy sokan hallgassák, különben nincs értelme"

Farkas Edina Lina 2016. április 27., szerda 15:15

Még csak négy éve vannak jelen a hazai könnyűzenében, de már túl vannak egy feloszláson, egy jól sikerült visszatérésen, hamarosan megjelenik Razzle Dazzle címmel a második nagylemezük, bekerültek az MTVA és a Volt közös zenei programja, a Nagy-szín-pad  döntőjébe, és erősen esélyesek voltak a győzelemre az Index tehetségkutató versenyén is, ami aztán mégse jött össze nekik. Többek közt ez utóbbiról is beszélgettünk a Fran Palermo frontemberével, Henri Gonzóval, meg a mindjárt érkező új albumukról és minden másról.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Elhunyt Szipál Márton

mzd 2016. április 27., szerda 13:02

Április 26-án, életének 92. évében elhunyt Szipál Márton fotóművész – tudatta a hírt az MTI-vel a család és a művész baráti köre. A magyar fotográfia egyik legismertebb személyiségét délután, az otthonában érte a halál.

Szipál Martin-no watermark
Fotó: Wikipedia

Szipál 1924-ben született Szolnokon, 56-ban pedig az Amerika Egyesült Államokba emigrált, ahol évtizedekig fotózta a hollywoodi sztárokat. 19 évvel ezelőtt tért vissza Magyarországra, ahol több fotósiskolában is tanított. A fotózást Münchenben tanulta, a második világháború alatt pedig pilóta is volt. Munkát a kecskeméti Magyar Fotográfiai Múzeum őrzi, 1955-ben a magyar fotópályázaton, 56-ban pedig a Müncheni Fotópályázaton nyert aranyérmet. 2009-ben Kölcsey-díjat kapott. 

Az Index Szipállal készített februári videóját ide kattintva nézheti meg.

Kicsit vérszegény, de mókás

Zappe László 2016. április 27., szerda 08:19

Ilf és Petrov Tizenkét széke a győri színpadon

Szovjet pikareszk, kalandregény, road movie és természetesen könyörtelen szatíra Ilja Ilf és Jevgenyij Petrov 1928-ban megjelent regénye. De a húszas évek átmenetileg lazább szovjet rendszere enciklopédiájának is mondhatnánk – természetesen folytatásával, az Aranyborjúval együtt.

Amikor Gellért Hugó fordításában magyarul megjelent, Lesznai Anna lényeglátó recenziója méltatta a Nyugat Figyelő rovatában. Így írt 1934-ben: „Világuknak meglepő Jánus-arca van. Minden intézménye merőben új, minden ember-figurinája megrögzötten régi. Ezen a kettősségen épül fel a szatíra. Megláttatja velünk, hogy hiába dőlt romba a cári Oroszország: a vörös Moszkva amerikanizált zsúfolt terein, vidéki kisvárosok immár kollektív termelésbe szervezett álmos sikátoraiban csupa ismerőssel találkozunk. A kapzsi és tolvaj hivatalnok, a lezüllött és ressentiment-jában elfajult nemesi marsal, a gyáva és hiú perecgyáros, a kótyagosan politizáló lakatosmester, úgyszintén a Dollárkirálynő olcsó és bambácska majmolója, s mind a többiek, Csehov és Gogolj tollából kerülhettek volna.”

Hogyan kerül ez a remek, de minden ízében egy egészen sajátos korhoz kötött szatíra 2016-ban Magyarországra, a Győri Nemzeti Színház színpadára?

Távolról sincs vége, olvasson még »

Utálja a régi festményeket? Mostantól imádni fogja őket!

ermiz 2016. április 26., kedd 09:13

Mindezt Kajetan Obarskinek köszönheti, aki világszerte ismert klasszikus festményeket alakít át és gondol újra, sőt mixel egyetlen történetté. Így találkozhatott Jean-François Millet és Vincent Van Gogh, na meg Józef Chełmoński egy-egy képe egymással, de olyan is előfordul, hogy szegény Van Gogh szülinapjára egy fülhallgatót kap. Obarskiről nem sokat lehet tudni, csak annyit, hogy Wroclawban született, Amszterdamban él, egy mizantróp, aki több hangszeren is játszik, és énekel is.  Nem is lehet ehhez mit hozzátenni, csak azt, hogy nézegesse a képeket a művész oldalán.

Kattintson a képre a többiért!
Kattintson a képre a többiért!

Idén sem fog unatkozni a Monostori Erődben

aa 2016. április 25., hétfő 20:24

A harmadik alkalommal megrendezett Mediawave Úton / On The Road Filmfesztivál nemrég díjazott filmjeit is levetítik a jövő héten, április 27-én kezdődő 26. Tartóshullám Mediawave Fesztiválon Együttlét en a komáromi Monostori Erődben. A nyertes alkotások mellett 91 filmet mutatnak be a világ különböző részeiről, Uruguaytól-Iránig. Az április 27. és május 1. között zajló eseményen egyébként több mint 140 film lesz majd látható, a vetítések mellett pedig koncertek és egyéb rendezvények is színesítik a programot.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Fröccsen a vér és villan a mell: ma folytatódik a Trónok harca

Kiszler Máté 2016. április 25., hétfő 15:18

Bizony, ma este 8-kor az HBO-n hatodik alkalommal vágunk bele a Vastrón körüli csatározásokba és találgatásokba. Szerencsére azt már jó előre tudtuk, hogy Havas Jon benne lesz az új évadban, de arról lövésünk sincs, hogy képes lesz-e bosszút állni Cersei Lannister az őt ért megaláztatásért. A fanatikusok már egy lépéssel előttünk járnak: a tengerentúlon magyar idő szerint hajnal 3-kor már lement az első rész. Akadt brit cég, amely ezért fél nap szabadságot adott a dolgozóinak. 

Távolról sincs vége, olvasson még »
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87

Blogok, amiket olvasunk

A TASZ JELENTI Azt hittem, jobban járok, ha nem az autót viszem szervizbe, hanem én megyek orvoshoz.

Képzeld el, hogy 15 éve minden nap ugyanazon az útvonalon mész a reggeli csúcsban munkába, majd a délutáni dugóban haza. Újabban visszatérő fájdalmat érzel a lábadban, mikor kiszállsz az autóból.

MAI MANÓ Kép-párok #187

Kép-párok rovatunkban minden alkalommal két olyan fotót láthattok, amelyeket neves fotóművészek készítettek ugyanazon témában vagy olyat, amelyeken éppen egymás munkáira reflektálnak.

HATÁRÁTKELŐ A lakókocsis élet árnyoldalai

Gyakran olvasni, hogy „persze, mert mindig csak a külföldi élet pozitívumairól van szó”, ami mondjuk szerintem nem igaz, de nem is ez a lényeg, hanem hogy a például a furgonlakó létnek is vannak bőven nehézségei.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés