#VILÁGOM

Nézze meg Picassót, amíg teheti!

Miklya Anna 2016. augusztus 15., hétfő 12:16

Hány olyan festő van a világon, akinek iskolázottságtól és kulturális környezettől függetlenül mindenki tudja a nevét? Van Gogh vagy Picasso például ilyenek. És mivel a képeikhez nehéz hozzájutni, mert szanaszét szóródtak a világ különböző múzeumai között, a biztosításuk és szállításuk költsége és megszervezése horror, ezért is különleges alkalom egy olyan retrospektív kiállítás, mint ami már csak két hétig, augusztus végéig látható a Magyar Nemzeti Galériában.  

Távolról sincs vége, olvasson még »

Nyalja fel Totorót a borítékra!

aa 2016. augusztus 13., szombat 19:22

Míg az Egyesült Államokban az egyik legismertebb melegjogi aktivista, Harvey Milk arcképét, Finnországban a meleg pornográfia egyik legbefolyásosabb illusztrátorának, Touko Laaksonen (Tom of Finland) illusztrációit, Angliában pedig gyerekbarát állatrajzokat nyomtak a postai bélyegekre, addig a Japán Postahivatal a legendás Ghibli stúdió és az Oscar-díjas rajzfilmkészítő, Hayao Miyazaki előtt tiszteleg azzal a bélyegkollekcióval, amit július 7-től szerezhetnek be a szerencsések és a megszállott bélyeggyűjtők.

Limitált szériás kollekcióról van szó természetesen.
Limitált szériás kollekcióról van szó természetesen.
Fotó: roppongihills.com
Távolról sincs vége, olvasson még »

Lévai Balázs #Sohavégetnemérős filmet forgat a Wellhelloval

maze 2016. augusztus 12., péntek 18:43

A Lévai Balázs vezénylete alatt kitalált #Sohavégetnemérős című mozi egy játékfilm lesz, ami a Wellhello zenéire épülve a mai fiatalok párkapcsolatairól kíván elárulni valamit. A producerrel a film készületeiről és magáról a Wellhello-jelenségről beszélgettünk.

Miért pont a Wellhello-jelenség köré épül fel a #Sohavégetnemérős

Két meghatározó élményt is tudok mondani: az egyik a most 20 éves lányomtól ered, aki egy éve azt mondta nekem, hogy nagyon klassz, hogy a saját generációm legkülönbözőbb popikonjait dokumentumfilm, film vagy könyv formájában felrajzolom szép sorban (Kispál és a Borz, Lovasi, Tankcsapda, Quimby, Csík zenekar), de miért nem foglalkozom egy kicsit a fiatalokkal? Gondoltam, megmutatom neki! A másik élmény: tavaly a Volton délután hatkor, harmincöt fokban húszezer ember bulizik a nagyszínpad előtt. Nem hittem a szememnek. Nagyon sokat járok fesztiválokra, ebben az idősávban maximum pár ezren szoktak téblábolni a nagyszínpad előtt. Akkor döbbentem rá, hogy Fluoréknak háromnegyed év alatt sikerült akkorát szólniuk, amekkorát másnak régóta nem a magyar könnyűzenében. Ezek felismerése után kerestem meg a fiúkat.

Van valami elméleted arra, hogy nekik miért sikerülhetett?

Ha lenne, hetente alapítanék egy zenekart és iszonyú sok pénzt keresnék vele! Ez egy spontán sztori, nem állt mögöttük szuperokos menedzser, aki a összerakta volna a bandát. Fluor és Diaz régóta ismerték egymást és kitalálták, mi lenne, ha csinálnának egy olyan zenekart, ami nem fáj senkinek: laza, de szerethető életérzést tükröz, zenei világában meg retro motívumokra épít. Beletaláltak. Kellett ehhez a profi, fülbemászó zene, de a titok elsősorban a szövegben rejlik szerintem. Fluor nagyon apró dolgokban tudja megragadni ennek a generációnak az érzésvilágát. Egy szó, egy kép, egy érzés, egy helyzet, ami mindenkinek ismerős. Minden nagyon mai, amit ír. Mi is erre próbálunk koncentrálni, ezt a korszellemet és generációs érzést szeretnénk visszahozni a filmben. 

A készülő filmnek a Wellhello, Rakpart című dalának egyik sora a címe. Ez pontosan úgy szól: "Játsszunk sohavégetnemérőset". Miért pont ez a sor?

Az egész film egy izgalmas kísérleti projekt. Sokat gondolkoztunk, hogy mi legyen a címe és arra jutottunk, hogy ez a szó valahogy elég kompakt módon kifejezi az egész sztorit. Ez egy zenés, a Wellhello-hoz kapcsolható történet, amiben jórészt fiú-lány sztorik lesznek, hiszen a játsszunk sohavégetnemérőset a férfi-női kapcsolatokra utal. A forma a szkeccsfilm lesz, hat különálló történetet látnak majd a nézők, amik között nincs tartalmi összefüggés. Az utolsó történet a Volt Fesztiválon játszódik, ahol egy kicsit összefutnak a szálak. Mind a hat sztori egy-egy megismerkedés története lesz, aminek egy-egy wellhellós sor a címe, hiszen ezeket a történeteket a dalok inspirálták. Sok korábbi változat kidobása után jutottunk el odáig, hogy inkább asszociatív módon próbáljuk megfogni, mi is ez az életérzés.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Cate Blanchettet teszi felismerhetetlenné a Massive Attack az új klipjében

dívány.hu 2016. augusztus 11., csütörtök 18:26

A 90-es évek egyik népszerű trip hop zenekara, a Massive Attack utoljára 2010-ben adott ki lemezt, azóta gyakorlatilag nem hallatott magáról. Néhány nappal ezelőtt viszont megjelent egy kétszámos kislemez, amihez gyorsan készült két klip is. Alább az első, a Mazzy Star énekesnőjének, Hope Sandovalnak a hangjával és Cate Blanchett arcával.

A Spoils című számukhoz John Hillcoat rendezte videóban Blanchett ezer arcát mutatják meg különböző megvilágításokkal, digitális trükkökkel a felismerhetetlenségig torzítva, majd a legkülönfélébb módszerekkel ismét felismerhetővé rekonstruálva. Zeneileg teljesen a 90-es évekre jellemző hangzásukat idézi, néha kifejezetten hasonlít egyik legnagyobb slágerüke, a Teardropra, különösen Sandoval éteri énekhangjával és a jellegzetes, szívdobogásszerű alappal.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Miről szövegelnek a fiatal slammerek? Szexről, szerelemről, meg saját magukról

Miklya Anna 2016. augusztus 10., szerda 17:14

A slammel az a helyzet, hogy a műfaj nem a kedvencem, de jónak találom, hogy létezik ilyesmi. A költészetnek valami egészen ősi funkcióját tölti be azzal, hogy odamennek páran, felállnak egy színpadra, és különösebb cenzúra vagy elvárások nélkül csak úgy a világba kiabálják, hogy éppen mi jár a fejükben. De tényleg. Hát van ennél költészetebb költészet?

Távolról sincs vége, olvasson még »

Tibi atya lopott mémjeit Copy Atya leplezi le

dívány.hu 2016. augusztus 10., szerda 14:41

A Tibi atya nevű magyar online figura töretlen népszerűségét (közel 1,2 millió lájk Facebookon) valószínűleg az okozza, hogy Magyarországon továbbra is tragikusan kevesen beszélnek angolul. Az oldalon ugyanis ritka a saját tartalom: leginkább eredetileg angol nyelven született, vicces mémképek, illetve egyéb internetes humorbonbonok magyarításaival találkozhatnak az idelátogatók. Akiknek a jelek szerint minden vicc új, vagy legalábbis frenetikus, ha egyszer a részeges pap neve fémjelzi. Pedig Tibi atya nemcsak közönséges és szexista, de mások poénjait adja el sajátjaként.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Toplista: kamaszoknak szánt napló gyűrte le Esterházy Péter utolsó könyvét

Dívány 2016. augusztus 10., szerda 10:08

A július 14-én elhunyt író utolsó könyve, a Hasnyálmirigynapló vezeti a Bookline júliusi ekönyves toplistáját, a hagyományos kiadványok sorában azonban csak a második helyen szerepel - beelőzte ugyanis egy olyan mű, ami egyrészt kiskamaszoknak szól, másrészt nem is klasszikus értelemben vett könyv, hanem olyan mindennel telepakolt és -aggatott napló, amit tulajdonosa bátran tönkretehet, sőt, ez kötelező. Nem érti? Nézze meg a következő videót, a hajtás után pedig elolvashatja, milyen szerzők kerültek még be a top10-be. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Miért lett vége a Guns N' Rosesnak pont a legnagyobb sikerek idején?

Szűcs Gyula 2016. augusztus 8., hétfő 18:25

Hogyan lett egy seattle-i autótolvaj punkból pár év alatt világ leghíresebb basszusgitárosa? Miért oszlott fel a legnagyobb sikerei csúcsán a Guns N' Roses? Mit csinál egy rocksztár, amikor épp nem világ körüli turnén van, és nem egy stúdióban dolgozik az új lemezén? Létezik olyan drog a Földön, amit ne próbált volna ki valamelyik Guns-tag? Minden zenészt átver és kihasznál a saját producere, ha ezzel minden korábbinál több pénzt kaszálhat? Axl Rose tényleg akkora bunkó még a legjobb barátaival is, mint amilyennek az elmúlt 30 évben megjelent rengeteg újságcikk és könyv lefestette?

Többek között ezeket a kérdéseket járja körbe Michael Andrew McKagan, vagy ahogy a Guns-rajongók ismerik, Duff "The King of Beers" McKagan 2011-ben megírt önéletrajza, ami most már végre magyarul is kapható. A kötet persze nemcsak a Guns N' Roses tündöklésének és bukásának személyes hangú, hiteles krónikája, sokkal több annál, ráadásul olyan téren, hol legkevésbé várnánk: élvezetési tanácsadó kézikönyv is egyben, ami nagyon szépen bemutatja, hogyan lehet a legpusztítóbb alkohol-, drog- és gyógyszerfüggőségből elszántsággal és rendszeres sporttal kigyógyulni, valamint notórius iskolakerülőből self made manként gazdasági fősulit végezni és saját pénzügyi tanácsadó céget gründolni.

Az már tényleg csak bónusz, hogy McKagan mindezt olyan olvasmányos, egyszerre vagányul bazmegelős és regényszerűen választékos stílusban írta meg (köszönhetően a rendszeresen megjelenő Playboy- és Seattle Weekly-újságcikkeinek), hogy simán le lehetne forgatni belőle egy Vinyl-szerű, zeneiparról szóló sorozatot.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Wes Anderson tényleg rajong Stanley Kubrickért

aa 2016. augusztus 6., szombat 19:23

A modern mozi két nehézsúlyú alakja,Stanley Kubrick és Wes Anderson között vont stílusbeli párhuzamot David-Simon Groß és Dante Guerilla, akik egy hat perces mashup-ban mutatják be a 20. század legmeghatározóbb filmesének és a 21.század egyik legnagyobb hatású rendezőjének munkásságát és annak közös pontjait.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Azt se tudja, hová tegye a pénzét?

bb 2016. augusztus 5., péntek 18:23

A „Too Much” azaz Túl sok elnevezésű asztalt (szobrot?) a funkcionális szobrokban utazó Atelier Amarist a plasztik tárgyakban jártas spanyol művésszel, Alejandro Mongéval együttműködve készítette 2014-ben. Bevallásuk szerint még maguk sem döntötték el, vajon a művészet, vagy inkább a dizájn kategóriába sorolható. A sorozatgyártását mindenesetre nem tervezik, viszont kiállításokra azóta is hordják, úgyhogy mi tegyük az előbbi kategóriába.

dining-table-1
Fotó: amarist.com
Távolról sincs vége, olvasson még »

A szavak csodálatos életéből

hv 2016. augusztus 4., csütörtök 16:10

A hiány felmérése címmel tartottak emlékülést Esterházy Péter tiszteletére az ELTE Bölcsészkarán.

Július közepén rázta meg a hazai irodalmi- és kulturális életet, hogy elhunyt Esterházy Péter, a kortárs magyar irodalom egyik, ha nem legfontosabb szerzője, nemzetközileg is magasan jegyzett író. Az 1970-es években jelentkező prózafordulat, avagy a „Péterek nemzedéke” (Esterházy, Nádas, Lengyel) nemcsak elhozta a posztmodern irodalmat Magyarországra, megújítva ezzel nemcsak az irodalmi, hanem a köznapi nyelvhasználatot is, de ráadásul intellektuális oázist jelentettek az állampárt ócska hétköznapjaiban is. Hiába volt közismert súlyos betegsége, ahogyan ezt utolsó könyvében, a felkavaróan gyönyörű Hasnyálmirigynaplóban is szöveggé teszi, halála mégis olyan hiány, amelyet a gyász friss fájdalmában egyelőre – ahogyan az esemény címe is sugallja – legfeljebb felmérni lehet, vagy még azt se.

A szív segédigéi

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem és a Magvető Kiadó közös szervezésében megvalósuló, A hiány felmérése című emlékülésen elsősorban nem tudósok tartottak konferencia-előadásokat, hanem – olykor tudósi minőségüket is félretéve – barátok, kollégák és pályatársak emlékeztek megható és személyes, intellektuális és textuális, társadalmi és privát előadásokban. Nemcsak nyár közepéhez mérten, hanem valóban sokan voltak a Bölcsészkar Múzeum körúti campusán található Gólyavár nagyelőadójában.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Modigliani aktjainak érzékisége még 2016-ban is lélegzetelállító

Fekete M. Zsuzsi 2016. augusztus 1., hétfő 11:30

A 20. századi festészet egyik legnagyobb legendájának életmű-válogatása tekinthető meg a Nemzeti Galériában október 2-ig. Az olasz Amedeo Modigliani rövid élete a klasszikus formavilág bűvöletében telt, mégis a modern művészet kulcsfigurája lett belőle. A múlt század elejének egyik legizgalmasabb időszakában, alig 13 év alatt alkotta meg fő műveit, amikor a világ minden tájáról Párizsba sereglettek a tehetségek, politikai emigránsok és a szabadságra vágyó bohémek. És a kiállításnak sikerült a század ezen első húsz évének hangulatát, azt a művészeti közeget, amelyben Modigliani ki tudott bontakozni, testközelbe hoznia a budapesti közönség számára.

A Nemzeti Galéria tárlata ráadásul világviszonylatban is kiemelkedő: Modigliani 61 eredeti plasztikáját, rajzát és festményét sikerült kikölcsönözni hozzá a világ vezető múzeumaiból és magángyűjteményeiből, és ilyen gazdag anyag nagyon ritkán látható egyszerre.

Mégis szimpatikusan egyszerűen, többnyire kordon és üvegfal nélkül helyezték el a műkincseket. Aprólékosak a teremszövegek, két óra is gyorsan elrepül, olyan sok a referencia, annyi a befogadnivaló. A tárlat azonban szerencsére az első teremszövegtől az utolsó képig a mítoszról – a duhaj, kicsapongó, drogok és nők mámorában élő sztárról – a művész belső fejlődésére, útkeresésére helyezi a hangsúlyt.

Távolról sincs vége, olvasson még »

10 film, amelyben a város a főszereplő

aa 2016. július 31., vasárnap 19:14

Nemcsak a zenei és divatvilágból szeretnek inspirációt meríteni a filmrendezők: az építészet is mindig különös hatással volt a rájuk, aminek köszönhetően egy-egy épület vagy egy város nem egyszer egy film kulcsfontosságú főszereplőjévé is vált. A hajtás után mutatjuk, melyek voltak a filmtörténet legemlékezetesebb építészeti inspirációi Antal Nimródon és Antonionin át Teshigaharáig.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Mondjon menőbbet annál, mint Star Wars díszletek közt fesztiválozni a sivatagban!

Edicsek 2016. július 30., szombat 16:39

Itthon júniusban megkezdődött a fesztiválszezon, ami általában minden egyes rendezvénynél ugyanazt jelenti: felcicomázott színpadok, rengeteg programhelyszín, neves fellépők. Mi viszont megnéztük milyen egy elektronikus zenei fesztivál akkor, ha a sivatagban van, távol minden nagyvárosi vurstlitól. És nem, nem a Burning Manen jártunk, hanem annak egy közelebbi és talán hangulatosabb kistestvérén, a Sound Of Saharán Tunéziában. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Macskás videókkal nyomja le a Hallmark Channel a riói sportközvetítéseket

dívány.hu 2016. július 30., szombat 09:22

A Hallmark csatorna engedett az eddig elnyomott vágyaknak, és 100 százalékosan beleállt abba az állításba, miszerint az élet (és az internet) értelmét a cuki cicás videók adják. 

A csatornától eddig sem álltak távol a különféle állatos programok, de az idei riói olimpia apropóján sikerült az eddigi legnagyobbat gurítaniuk. Amikor ugyanis augusztus 5-én pénteken a világ nagyon nagy része az olimpiai megnyitó ceremóniát nézi majd, akkor a Hallmarkon aKitten Summer Games nevű műsorsorozatba csapnak bele nagy elánnal, ami a nevéből könnyen kitalálhatóan egy nyári olimpia kifejezetten macskáknak - számolt be róla az Entertainment Weekly.

Az izgalmas programról meg is jelent már a fenti, rövid beharangozó, amiből kiderül, hogy nemcsak mindenféle sportágakban mérik majd össze erejüket a macskléták (bocs, ők kezdték a cathlete-vel!! - a szerk.), de még fájdalmas és kevésbé fájdalmas, macskásított sportolóneveket is kitaláltak a versenyzőknek, szóval drukkoljon nyugodtan Cat Lewisnek vagy Hissing Boltnak az idén! Ha pedig már most nagyon izgul, a csatorna oldalán már most megismerkedhet a versenyzőkkel, és bepillantást nyerhet abba is, milyen tiszteletre méltó eltökéltséggel készülnek a nagy nyári megmérettetésre! Na jó, nem olyan naggyal, de akkor is.

Az USA és a fegyvertartás kérdése egyetlen műben

Edicsek 2016. július 29., péntek 17:33

Michael Murphy amerikai művész zavarba ejtő installációja, a Gun Country első ránézésre csak rengeteg, fenyegetően a levegőben lebegő pisztolynak, puskának, géppisztolynak tűnik. A 150 feketére festett, műanyag játékfegyverből összeállított alkotás azonban akkor adja ki a valódi értelmét, ha a néző bizonyos szögből tekint rá: ekkor ugyanis a kirajzolódik belőlük az Amerikai Egyesült Államok körvonala. Az alkotást először az amerikai Grand Rapids város kortárs képzőművészeit bemutató Urban Institute of Contemporary Artsban állították ki 2014-ben, de sajnos változatlanul (vagy egyre inkább) aktuális.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A csajok megmentik New Yorkot

hv 2016. július 28., csütörtök 16:39

Iszonyúan fontos, hogy a világot ezúttal négy okos nő menti meg a gonosztól, a Szellemirtók azonban ettől még nem lesz jó film. Spoileres kritika.

Elnökök és szuperhősök

Ma kezdik vetíteni Magyarországon a nyár egyik kasszasikernek tűnő filmjét, a legendás Szellemirtók újrakevert változatát. A film elképesztően nehéz helyzetben van, hiszen nemcsak hozzányúlt egy legendás formátumhoz – az eredetit 1984-ben, a folytatást 1989-ben mutatták be – de csavart is egyet rajta azzal, hogy az összes főszerepet nők alakítják. Ez már az első trailer megjelenésekor hatalmas indulatokat váltott ki. Az internetet elárasztották a nőgyűlőlő kommentek, a főszereplőket millióan nevezték hülye picsáknak, femináciknak, Paul Feig rendezőt (természetesen) „rossz buzinak”. A geek szubkultúrát eleve szokás nőgyűlölőnek és kirekesztőnek tartani, és sajnos ebben van is némi igazság. Önmagában elképesztő gondolat, hogy valakinek visszamenőleg teszik tönkre a gyerekkorát azzal, hogy nők is lehetnek szellemirtók, vagy geekek, vagy fizikusok, vagy mindhárom. Az pedig végképp elgondolkodtató, hogy mindez mennyire meghatározta a film eddigi fogadtatását.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A nevem Bourne, JasonBourne, és megölök mindenkit

Kiszler Máté 2016. július 28., csütörtök 13:25

Legalábbis ezt sugallja Matt Damon tekintete a Bourne-sorozat legújabb, ötödik darabjában, ami nemes egyszerűséggel a JasonBourne címet viseli. Mondom: ezt sugallja, mert a feledékeny gyilkológépnek a filmben 20 mondatnál nemigen jut több. A kedvencem e tekintetben az a rész, amelyben van egy telefonbeszélgetés főhősünk és CIA igazgatója közt, és Bourne meg sem szólal. Lehet, hogy ez az elpusztíthatatlanság titka.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Szar emberek a Paradicsomban

hv 2016. július 26., kedd 17:48

Marianne Lake, a világhírű – és korábban botrányos, függőségekkel teli életmódjáról ismert –rocksztár éppen egy garatműtét után lábadozik fiatal szerelme társaságában, a Pantelleria nevű festői, vulkanikus olasz szigeten. A sztori idáig akár a bulvárlapok hasábjairól is ismerős lehet. Napozás meztelenül, szex a medencében, iszappakolás és road trip a kacskaringós dombok között: idilli és mindenki által irigyelt nyaralás. A nyugalmat azonban megzavarja a finoman szólva is harsány és élvhajhász Harry érkezése, aki nemcsak Marianne producere, hanem egykori szerelme is. Ráadásul magával hozza frissen megismert lányát, a beszédes nevű, Lolita-szerű Penelopét (ld. még: sziget és nimfácskák). A négy ember nagyon hamar egymás agyára kezd menni a földi paradicsomban: a viszonyok kuszák, a szereplők szépek, gazdagok, és boldogtalanok. A Bigger Splash a pazar fényképezés és a harsogó színek ellenére klasszikus, komor, négyszereplős kamaradráma, amelyben az érzéki felszín mögött tulajdonképpen mindenki szar ember.

bigger splash 001
Fotó: Frenetic Films

Négy szereplő érzelmet keres

A Bigger Splash Luca Guadagnino olasz rendező harmadik játékfilmje. A Szerelmes lettem című előzőt, amelyben szintén Tilda Swinton volt a főszereplő, nagyon szerettük. Ez a munka most furcsán felemás, mert miközben Swinton az énekesnő Marianne Lane, Ralph Fiennes pedig az elviselhetetlenül magamutogató és hedonista Harry szerepében ragyognak, a másik két szereplő – a belga csodafiú Matthias Schoenaerts és A szürke ötven árnyalatában megismert Dakota Johnson – nemcsak szerepük szerint maradnak színtelenek.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Elege van, hogy családja nem érti a tudományos disszertációját? Rajzolja le!

(ja) 2016. július 25., hétfő 17:41

Élete legfontosabb munkája, minden energiáját és tudását beleteszi, mégsem érti meg se a családja, se a barátai, mivel foglalkozik tulajdonképpen? Egy kémiadisszertáció pont ilyen.

A Wisconsin-Madisoni Egyetem kémia tanszék PHD-hallgatójának, Veronica Bernsnek pont ebből lett elege: környezete egy kukkot sem értett a kvázikristályokról szóló disszertációjából. Mivel azonban szerettei körében amúgy is nagy hagyománya volt a rajzolásnak, Berns készített nekik egy képregényt tudományos munkájából Atomic Size Matters címmel.

Berns konzulense szerint ő az első a diákjai közül, aki művészi módon is tálalja a disszertációját. A képregény inkább vicces rajzokból, mint illusztrált szövegekből áll, és Berns úgy dolgozta ki, „mintha egy boríték hátuljára skiccelgetve magyarázta volna el a lényeget.”

A projekt nagy sikert aratott, és nem csak Berns családja körében. A lány ezért közösségi gyűjtésbe kezdett a Kickstarteren, hogy nyomtatásban is megjelenhessen a munka, hisz „nagyon fontos, manapság főleg, hogy közérthető módon beszéljünk a tudományról” - jegyezte meg. A jelek szerint valóban van igény közérthető tudományra (jól mutatja ezt például az egyik legismertebb, tudományos érdekességeket közérthetően tálaló-megmagyarázó blog, azI Fuckin' Love Science sikere), hisz már 14 ezer dollárt, a szükséges összeg dupláját összeszedte rá.

Veronica Berns ma kémikusként dolgozik Chicagóban, de még mindig szakít időt rajzolásra. A rajzos tudománymagyarázat sikerén felbuzdulva ráadásul azóta egy szuper blogot is szentelt az ügynek, amelyen Nobel-díjas tudósok munkáját magyarázza el a már bevált módszerrel.

Valódi festményekké változtatja modelljeit a fotós, aki új szintre emelte a testfestést

Szűcs Gyula 2016. július 24., vasárnap 11:28

Pompás képgaléria jelent meg nemrég a CNN-en egy Alexa Meade nevű, Los Angeles-i fotóművész munkáiról, aki egy bravúros festménysorozattal állította a feje tetejére magát a művészetet. A képei ugyanis nem is festmények, hanem 

festményszerű háttér elé beállított,  festményszerű testfestéssel fedett modellekről készített fotók!

Bonyolultan hangzik? Tényleg az, vagyis valójában pofonegyszerű, hiszen az agyunkat megtréfáló érzékcsalódásról van szó. Én például először nem is értettem, mi a CNN-en megjelent cikk lényege, hiszen elsőre csak közepes tehetségű festő lelkesen összerakott, pin up girl-ös naptársorozatát láttam magam előtt, csupa ilyen képpel:

De akkor hol a trükk? Mutatjuk:

Távolról sincs vége, olvasson még »

15 kulisszatitok, amit eddig nem tudott a Szellemirtókról

aa 2016. július 23., szombat 14:03

Nemsokára már a hazai mozikban is vetítik Ivan Reitman klasszikus sci-fi vígjátéka, a Szellemirtók újragondolt, női rebootját Paul Feig rendezésében. A rég várt folytatáson felbuzdulva összeszedtünk pár érdekességet a több mint harminc éves eredetiről – részletek a hajtás után!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Lovasinak felesége volt a katalizátor

Farkas Edina Lina 2016. július 22., péntek 17:25

A fesztiválszezon sűrűjében ki mást is kaphatnánk el egy rapid interjúra, mint Lovasi Andrást, a Kiscsillag frontemberét. Bár amúgy sem éppen unatkozással tölti a nyarat, az utóbbi hónapokban egy merőben új oldalát is megmutatta a Semmi Konferenciája című koncertszínház darabjában A zenészt még romantikus nyaralása előtt csíptük el egy e-mail interjúra.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A Google miatt már múzeumba sem kell járnunk

(va) 2016. július 21., csütörtök 19:12

Immár ezer múzeum, archívum és intézmény gyűjteményét tárja az internet népe elé a népszerű keresőprogram által létrehozott felülete és alkalmazás, a Google Arts and Culture, amely 1000 múzeum, archívum és intézmény műalkotásait és műtárgyait tárja a művészet és kultúra iránt érdeklődök elé. De a legjobb dobás, hogy ennek segítségével akár az időszámításunk előtti 200 évig bezárólag kereshetünk akár a legextrémebb szempontok alapján. Például azokat a műtárgyakat ahol macskák jelennek meg, vagy a piros szín bukkan fel az Absztrakt Expresszionizmus jegyében készült művekben.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Kirk kapitány kútba ugrott

Kiszler Máté 2016. július 21., csütörtök 17:44

A Star Trek szériába J.J. Abrams lehelt újra életet, amikor átvette a Gene Roddenberry legendás sorozatából készült moziváltozatok rendezését. Szerencsére ezek a filmjei jobban sikerültek, mint az új Star Wars, de épp ez utóbbi forgatása miatt nem tudta vállalni az új rész, a Star Trek: Mindenen túl rendezését (azért egy produceri pozíciót megtartott magának). Így tehát Justin Linre hárult a feladat, hogy végigvigye a hazai mozikban július 21-én bemutatott rész elkészültét, és Lin meglehetősen halálos iramot diktál. Például azzal kezdi, hogy felrobbantja a filmtörténet egyik leghíresebb űrjárművét, majd szanaszét szórja a mindig is az egység erejét hirdető legénységet. Na, innen szép nyerni. 

Távolról sincs vége, olvasson még »
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés