#VILÁGOM

1 milliárdért megveheti Kanye West pucér celebjeit

aa 2016. szeptember 6., kedd 08:07

Kanye West a jelek szerint nem tud hibázni. Nem elég, hogy kirobbanó tehetsége előtt még a nagy német filmrendező, Werner Herzog is fejet hajtott, nemcsak a ruhaiparban kíván nagyot kaszálni, hanem azokkal az ijesztően élethű viaszfigurákkal is, amik az év egyik legbotrányosabb videóklipjében is láthatóak voltak. Emlékeznek, a Famous című mesterművet méltatta elismerően nemrég a német rendező.

Famous Exhibit at Blum & Poe Art Gallery

Una foto publicada por Kim Kardashian West (@kimkardashian) el

Távolról sincs vége, olvasson még »

Mai történet egy múlt századi alvajáró világmegváltásáról

cukorka 2016. szeptember 5., hétfő 17:29

Beregi Tamás, az Egyetleneim című regény szerzője tíz évig (valójában 12) írta legújabb regényét a Noctambulót. A könyv elkészültére nem (csak) azért kellett várni, mert a szerzőnek egyéb elfoglaltságai is voltak a regényírást leszámítva (többek közt filmforgatókönyvek és egy ismeretterjesztő kötet a számítógépes játékok történetéről), sokkal inkább azért, mert (amint az elolvasása közben kiderül) a három fő csapásirányon futó történetet elképesztő mennyiségű kutatómunka előzte meg. Ha az író bemutatkozó regényét, az Egyetleneimet bárki kiforratlannak találta, a Noctambulo már kedvére való lesz: teljesen egyértelmű, hogy Beregi rátalált saját, egyedi stílusára, és a felkészültség és pontosság is legfőbb erényévé vált. 

 A Noctambulo főhőse, a fénykép-restaurátor Jonathan a múlt századforduló Londonjában tengeti az elszegényedett dzsentrik kurvákkal, ópiummal és piával elviselhetőbbé tett életét, de egy furcsa álmának köszönhetően úgy képzeli, megvilágosodik, és rájön: közeleg az apokalipszis. Mikor életének utolsó kedves emléke is végleg elenyészik, talál egy régi fényképet egy nőről, majd ennek kapcsán beleszeret egy prostituáltba, és bár eleinte esze ágában sincs kimentenie őt kilátástalannak tetsző életéből, végül mégis rákényszerül. Innentől együtt menekül Minnával, a lánnyal, akinek sorsához a nagyapja jóvoltából több köze is van. De nemcsak a rendőrség üldözi őket, hanem Jonathan rémálmai is, valamint egy félbehagyott mese, amit Minna anyja és Jonathan nagyapja írtak, és ami a látszólagos kulcs lehet mindkettejük megmeneküléséhez. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Stranger Things: a sorozat, amiért mindenki odavan

Miklya Anna 2016. szeptember 4., vasárnap 19:49

Azt már megtanultuk, hogy a Netflix sorozataira érdemes odafigyelni, hiszen az Orange is the New Blacktől a Kártyaváron át a Sense8ig számos remek szériát ők rendeltek be. De talán még ők se számítottak arra az egyöntetű rajongásra és lelkesedésre, amit a 2016 nyarán bemutatott Stranger Things című sorozatuk nézőkből és kritikusokból is kiváltott: az egyöntetű vélemények szerint ez volt nemcsak a nyár, de (eddig) az év sorozata is. Az elmúlt napok egyik legjobb híre pedig, hogy a Netflix végre berendelte a második szériát belőle – még ha némi üröm is az örömben, hogy leghamarabb csak 2017-ben fogjuk megtudni, hogyan folytatódik a négy kissrác, a titokzatos lány és a szörny története Tótágason innen és túl.

Távolról sincs vége, olvasson még »

100 éves a Bauhaus balett

aa 2016. szeptember 4., vasárnap 14:53

Ha eddig azt gondolta, hogy a Bauhaus csak egy dizájn vagy építészeti stílus volt, akkor talán érdekli, hogy e művészeti mozgalom hatása nem állt meg a képzőművészet határainál. Idén ünnepli 100. évfordulóját a Bauhaus balett, ismertebb nevén a Triadikus balett, amit Oskar Schlemmer fejlesztett ki 1916-ban. A klasszikus balettet az avantgárddal és a német művészeti iskola filozófiájával párosító művész 1920-1929 között turnézott előadásával, amivel a Bauhaus mozgalom szellemiségét kívánta népszerűsíteni. Nagy sikerrel ment többek között a “Mechanikus kabaré”, a “Triád-balett” valamint az “Az ember a kapcsolótáblánál” című darab is.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A nyárnak lehet vége, de a fesztiválszezonnak még nem

Miklya Anna 2016. szeptember 3., szombat 17:12

Elkezdődött az iskola, a nappalok rövidülnek, és nyilvánvalóan jön a borzalmas és szürke tél, amikor nem lehet teraszon ülve fröccsözni a barátokkal, grillezni a kertben, megnézni egy szabadtéri előadást, vagy kimenni porban ugrálni egy koncertre. Amíg azonban tart a jó idő, de már kicsit csillapodnak a kedélyek, a rendezvényszervezők igen jó kis programokat hoztak össze nekünk, kicsiknek, nagyoknak egyaránt. Szemezgettünk a kedvenceink közül, a teljesség minden igénye nélkül.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ki mondta, hogy kutyák nem élvezhetik a művészetet?

etelka 2016. szeptember 3., szombat 11:45

A kutyás családoknál a kutyák már szinte vagy teljesen családtagnak számítanak, ezért is meglepő, hogy csak 2016-ban jutottunk el a kifejezetten őket célzó művészet gondolatáig: a kutyáknak szóló, interaktív kiállításig. Dominic Wilcox brit dizájner, művész és feltaláló nemrég egy kétnapos kiállításon nemcsak megmutatta a kortárs művészetet az ebeknek, hanem ezt egyfajta kutyáknak szóló, interaktív játszóházba is helyezte. Persze az egész egy jól sikerült reklámkampány részeként jöhetett létre, de kit érdekel, ha a végeredmény nekünk is vicces, meg a kutyáknak is jó? 

              

A kiállítás nem öncélú, a More Than biztosító kisállat-biztosítását hirdető #PlayMore kampány keretében nyílt meg Londonban az augusztus 20-i hétvégén, és arra szerette volna rávenni a gazdikat, hogy töltsenek több időt az állataikkal, elsősorban játékos módon. Minden műalkotás állatorvosok bevonásával készült, akik olyan játékokat találtak ki, amely mind mentálisan, mind fizikailag stimulálják a kedvenceket. Volt itt szimulátor, amelyben, mint egy autós utazásnál, ventillátor lebegtette a kutya fülét, ha kidugta a fejét egy papírmasé autó ablakán, és közben még izgalmas régi cipő- és nyershús-illatot is hozott a szél; egyik etetőtálból a másikba "ugráló" vízsugarak; virtuális frizbi, vagy óriási, nasi alakú labdákkal töltött etetőtál, amelybe jó nagy hasasokat lehetett ugrani (a kutyáknak).

Az izgalmas interaktív játékok mellett természetesen festménykiállítás is helyet kapott a tárlaton, erre Clare Mallison, Joanne Hummel-Newell, Robert Nicol és Michelle Thompson alkottak olyan, kutyák számára izgalmas témájú képeket, amelyek például levélbedobó nyílásból hulló borítékokat, meg óriási csirkecombokat ábrázoltak. A festmények természetesen kutyamagasságban kaptak helyet a falon (egy német dog és egy csivava magassága közt vajon hol helyezkedik el a tökéletes látószög?), illetve arra is ügyeltek a művészek, hogy a színeket a sárga-kék spektrumból válasszák, ugyanis ezek a legjobban láthatóak a kutyaszem számára.

"A kortárs művészet már régóta az egyik legfontosabb ihletforrás és hétköznapi varázslat az ember számára, de még soha senki nem próbálkozott azzal, hogy ugyanezeket az érzéseket állatokból próbálja kiváltani vele. Ez volt az egyik legizgalmasabb kihívás a pályafutásom során, és egyúttal nagyon boldoggá tesz, hogy sikerült valóban egyéni és egyedülálló interaktív tárlatot összeállítanom egy ilyen merőben új közönség számára" - örvendezett Wilcox a közönség által farkcsóváló lelkesedéssel fogadott kiállítás megnyitója után. A tárlat sajnos csak két napig volt nyitva Londonban, az augusztus 20-i hétvégén, de alább egy videós összefoglaló róla,ittpedig további fotókat is talál, sőt a művész skicceit is a tervezési fázisból.

Mit csinál egy kisbusznyi prosti a semmi közepén?

nemoszi 2016. szeptember 2., péntek 15:03

A teaser után elkészült a végleges előzetes Gigor Attila legújabb, a Kút című játékfilmjéhez. Az előző nem tartalmazott vulgáris párbeszédeket, szexualitást és erőszakos jeleneteket, ez már kevésbé szelíd. A Nyomozó alkotójának új filmje szeptember 22-től látható országszerte a hazai mozikban.

Gigor Attila legújabb filmje egy benzinkúton játszódó bűntörténetet mutat be. A semmi közepén álló kúton ragad egy kisbusznyi, nyugati munkára tartó prostituált (Irma Milovic, Pokorny Lia, Kurta Niké, Trokán Nóra). Miután az ott dolgozó öreg alkoholista (Kovács Zsolt) rég nem látott fia (Jankovics Péter) is feltűnik, az érzelmek mellett jól őrzött titkok is a felszínre törnek. A filmben szerepel az említettek mellett Udvaros Dorottya, Tzafetás Roland, László Zsolt, Horváth Csaba, Pusztai Ferenc és Apáti Bence is. 

Gigor hét év után készített újra nagyjátékfilmet, azóta többek között a nagy sikerű Terápia című tévésorozat írásában és rendezésében vett részt. Első nagyjátékfilmje, a Nyomozó 2008-ban a Magyar Filmszemlén hat díjat nyert, majd számos nemzetközi elismerést kapott, mások mellett Karlovy Varyban, Varsóban és Pozsonyban, elnyerve többek között a nemzetközi filmkritikusok FIPRESCI-díját.

Ezeket a sorozatokat várjuk szeptemberben

Farkas Edina Lina 2016. szeptember 1., csütörtök 15:13

Ha minden jól ment, akkor mostanra mindenki kipihente, kinyaralta és kifesztiválozta magát, úgyhogy jöhet a képernyő elé kucorodás, meg a sorozatok, amik közül majd párra biztos rácsavarodunk hidegebb estéken. Merítésünkben lesznek visszatérő kedvencek, és ajánlunk pár olyan újoncot is, amikről reméljük, hogy valamelyik magyar csatornán is látni fogjuk őket.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Hogyan lehet lefotózni a hétköznapi szexizmust?

nemoszi 2016. augusztus 31., szerda 08:01

A fiatal kaliforniai művész, Rora Blue érdekes projektekbe vág bele: először "Unsent" című munkájával hívta fel magára a figyelmet, melyről később még ejtünk szót, most pedig "Handle With Care" (kb. Kezeld óvatosan) című képeivel dolgozza fel a hétköznapi szexizmus témáját.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Gene Wilder mémekben él tovább

Dívány 2016. augusztus 30., kedd 20:01

Gene Wilder hétfőn hunyt el, 83 évesen. Nem is kétség, hogy maradandót alkotott a filmvilágban, kezdve a Katasztrofális siker (The Producers) című filmben nyújtott alakításával, amelyért Oscar-díjra is jelölték legjobb férfi mellékszereplő kategóriában, de a Vaklármában Richard Pryorral elővezetett ámokfutása is emlékezetes volt. De említhetnénk az 1971-es Willy Wonka és a csokoládégyár című, Roald Dahl-regényből készült mozit, amiben felejthetetlenül alakította a címszereplő Wonkát.

A filmes szerepei mellett az internet népe másról is egészen biztosan emlékezni fog rá: ő ugyanis az egyik legtöbb mémet ihlető híresség. A mashable.com össze is gyűjtött párat.

gene wilder meme
Fotó: mememaker.net
Távolról sincs vége, olvasson még »

Kapaszkodjon meg: Kanye West született filmrendező zseni

aa 2016. augusztus 29., hétfő 18:02

Igen, jól olvasta a címet, mi sem értjük, hogyan történhetett, de kénytelenek voltunk ezt leírni. De nem mi mondtuk!

A nyár közepén mutatták be az elmúlt évek talán legmegosztóbb videoklipjét, a Famoust. A Kanye West nevéhez fűződő kisfilm (zene: Kanye West, ének: Kanye West, főszereplő: Kanye West, rendezte: Kanye West) többek között arról lett híres-hírhedt, hogy a klipben olyan hírességek (vagy hasonmásaik, esetleg megszólalásig hasonlító viaszmásaik) fekszenek egymás mellett egy végtelen hosszúságú ágyban, mint Kim Kardashian, Donald Trump, George W. Bush, Taylor Swift, Amber Rose, Rihanna, Chris Brown, Bill Cosby, Caitlyn Jenner, Ray J, Anna Wintour, és persze maga a multitalentum Kanye West.

A szám fogadtatása eléggé vegyesnek mondható, de az biztos, hogy Taylor Swift nem tartozik a rajongói közé, pedig az amerikai elnöki posztról is ábrándozó rapper célja állítólag nem holmi beszólogatás meg műbalhé keltése volt, hanem igenis társadalomkritika, meg a paparazzi-kultúra visszásságainak ábrázolása. Mindehhez a rendezőként feltüntetett Kanye West egy amerikai festő, Vincent Desidorio 2003-as “Sleep” című festményéből merített ihletet, bár a hasonlóság alapján akár azt is mondhatnánk, hogy szimplán csak lenyúlta az ötletet.

Távolról sincs vége, olvasson még »

1928 és 1960 között szívás volt nő létedre tehetséges hosszútávfutónak lenni

Farkas Edina Lina 2016. augusztus 27., szombat 16:41

Carrie Snyder A futónő című könyve Aganetha Smart történetét dolgozza fel, aki az 1928-as olimpián aranyérmet szerzett 800 méteres síkfutásban. Ebben a számban ekkor állhattak először nők a rajtvonalhoz az olimpián. Bár a főszereplő kitalált karakter, a könyv mégis hűen visszaadja, milyen volt több mint nyolcvan évvel ezelőtt olyan nőnek lenni, aki más életutat szeretett volna bejárni, mint amit a konvenciók kijelöltek számára.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A felszín alatt mindenkinek van egy története

Edicsek 2016. augusztus 27., szombat 08:13

Nagyon könnyű ítéletet mondani valaki felett már az első találkozás első perceiben, sőt sokszor még nem is kell szót váltani vele, hogy véleményt alkosson róla: elég, ha megnézi. És hiába tudjuk, hogy a külső megjelenés alapján alkotott benyomás hazudhat, mégis gyakran ítélkezünk ez alapján. Az ausztrál fotós, Amy D. Herrmann a Kickstarteren gyűjt pénzt, hogy kiadhassa fotóalbumát, amely arra hívja fel a figyelmet, hogy ne ítéljünk elsőre, hanem szánjunk időt arra, hogy meghallgassuk a másik élettörténetét. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Hétfőtől már építik a színpadot a Red Hot Chili Peppersnek

Edicsek 2016. augusztus 26., péntek 15:52

Szeptember elsején és másodikán Budapesten lép fel a Red Hot Chili Peppers, amiről már mi is írtuk, hogy nem érdemes lemaradni. A buli előkészületei  már hétfőtől javában zajlanak. A zenekar itt indítja el a világkörüli turnéját, ami azt jelenti, hogy a stáb legnagyobb része már hétvégén megérkezik, arról azonban nem szólnak a hírek, hogy a zenekar tagjai mikor jönnek. Annyi biztos, hogy hétfőtől megkezdi a stáb az előkészületeket az Arénában. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ön elveszítené a hitét, ha egy őrült elrabolná a gyerekét?

Miklya Anna 2016. augusztus 25., csütörtök 12:42

A  Palackposta című dán filmben egy brutális sorozatgyilkos keresztény családok gyerekeire vadászik. A film a dán krimiszerző, Jussi Adler-Olsen Q-ügyosztály című krimi-bestseller-sorozata alapján íródott filmtrilógia harmadik része. És szerintem könyvben és filmben is nagyságrendekkel jobb, mint az elhíresült Tetovált lány.  

884292 33
Fotó: port.hu
Távolról sincs vége, olvasson még »

Miért a Pulp Fiction minden idők legcoolabb filmje?

Miklya Anna 2016. augusztus 24., szerda 18:42

1994: Nelson Mandelát megválasztják Dél-Afrika első fekete elnökének; megnyílik a Csalagút Anglia és Franciaország között; O.J. Simpsont letartóztatják a felesége és legjobb barátja meggyilkolásáért, és Japánt földrengés rázza meg. De ez mind semmi ahhoz képest, amekkora hatást a Cannes-i Fesztivál nyertes filmje, a Pulp Fiction okozott. Évtizedekre meghatározta a filmkészítők és a filmnézők gondolkodásmódját, olyannyira, hogy augusztus 25-től például ismét mozikba kerül itthon. Összeszedtünk pár okot, miért is annyira cool – és korántsem az összeset.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Tessék, Magyarország tényleg halszagú!

nemoszi 2016. augusztus 24., szerda 16:55

Nemrég jelent meg a magyar kormány Desmond Child zeneszerzőtől rendelt 56-os pophimnusza, az "Egy szabad országért", melynek szövegéért Orbán Tamás felel: ez utóbbi azért is fontos, mert a legtöbben az első pillanattól kezdve nem értették, pontosan mit akarhat a pátoszos-mulatós (egyébként újrahasznosított) dal mondani. Az első mondat ugyanis valami olyasminek hallatszik, hogy "Magyarország halszagú", és bár hivatalosan természetesen nem ezt éneklik, ezek után tulajdonképp nem is érdekes, mi is a valódi szöveg. Az elképesztően magas labdára pedig le is csapott az Apa Zenél, így elkészült végre a valódi "Magyarország halszagú" című nóta, ami sajnos semmivel sem rosszabb, mint az eredeti.

Tudta, hogy ’36-ban két olimpiát rendeztek?

Miklya Anna 2016. augusztus 23., kedd 15:28

Az OSA Archívum Olimpia és politika - Berlin/Barcelona 1936 címet viselő kiállítása hátborzongató összeállítás. Nem mintha olyan sok szörnyűséges dolgot lehetne látni a tárlaton, hanem mert a filmhíradó-részletekből, a mozdulatokból, a sajtó stílusából (mindkét oldalon) már élesen kirajzolódik a közelgő háború előszele. Közben pedig szép, fiatal, egészséges emberek mosolyognak a napsütésben. Az eredetileg augusztus végéig tervezett érdekfeszítő, ingyenes kiállítást szerencsére meghosszabbították, így még szeptember tizedikéig megtekintheti.  

Távolról sincs vége, olvasson még »

Fortepan: nézegessen 70 éve készült esküvői fotókat!

Dívány 2016. augusztus 21., vasárnap 07:40

Régi fotókat böngészni az egyik legjobb időtöltés, beillik egy belső utazásnak is, és amióta a Fortepan létezik, erre egyre többször adódik rá lehetőségünk. Olyan régi fotókat digitalizálnak és tesznek elérhetővé, amelyek létezéséről eddig nem is tudtunk. Poros padlások, penészes pincék, költözéskor előbukkanó dobozok sötétjéből kerülnek elő a legváltozatosabb és legérdekesebb darabok, melyek betekintést nyújthatnak letűnt korok világába.

A Fortepan jóvoltából most nyilvánosságra került több mint ezer fotó valószínűleg a legboldogabb ezer fotó lehet az archívumukban, ugyanis a rajta szereplők életének – ha minden menetrendszerűen alakult – egyik legboldogabb pillanatát örökítik meg; a felvételek 300 esküvőt dokumentálnak. Pedig nem a legkönnyebb időszakból valók: 1946 és 1950 közt készültek.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Látta már Sarka Katát, Rogán Cecilt vagy Zimány Lindát... olvasni?!

bb 2016. augusztus 20., szombat 19:19

Pár napja kapta fel az internet Krnács Ágota nemrég készült, I am READy (kb. Olvasásra készen) című sorozatát, mellyel olyan, a közösségi oldalakat szorgosan használó celebnőket figuráz ki, mint Sarka Kata, Zimány Linda, Dukai Regina, Tatár Csilla vagy Rogán Cecília. A hírességek szelfifotóin az okostelefonokat olyasmire cserélte, amit eddig náluk nem láthattunk: könyvekre, sőt, rögtön a magyar irodalom klasszikusaira. Megkérdeztük a szerintünk jó humorérzékkel megáldott grafikust, hogyan jött az ötlet, amellyel még a villantásaikról ismert hírességeknek is képes volt új oldalát megmutatni.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ilyen is lehet a street art

aa 2016. augusztus 20., szombat 08:33

Míg hazánkban többek között a fotorealisztikus stílusú graffitikben utazó TakerOne teszi látványosabbá Budapest utcáit, addig Franciaországban Patrick Commecy és kreatív csapata dobja fel hangulatos falfestményekkel a városképet.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Napi morbid: Vegye meg Truman Capote hamvait!

Dívány 2016. augusztus 19., péntek 16:31

Mindig is szerette volna megkaparintani egy híres ember, mondjuk egy író földi maradványait? Nem, eszébe sem jutott, hogy ilyet kellene tennie, sőt, hogy ez egyáltalán lehetséges? Pedig úgy tűnik, hogy lehet, már ha erre vágyik és elég sok pénze van. Ősszel például az amerikai irodalom egyik legfontosabb szerzője, Truman Capote hamvai kerülnek majd kalapács alá a Julien's Auctions jóvoltából - számolt be a hírről a New York Daily News.

GettyImages-2667023
Fotó: Keystone / Getty Images Hungary

"Ez az első alkalom, hogy hamvakat bocsátunk árverésre. Sokak szerint ez morbid, de Capoténak biztos tetszene. Imádta a sokkoló dolgokat, szerette a hírverést" - nyilatkozta Darren Julien, az aukciós ház alapítója. Reményeik szerint a hamvak - amelyek az eredeti, temetkezési vállalkozó által lepecsételt csomagolásban, egy szépen faragott kis fadobozban kerülnek kalapács alá - legalább 6000-8000 dollárért (vagyis 1,6-2,2 millió forintért) találnak majd gazdára az Icons & Idols aukción, amit szeptember 23-24-én tartanak majd Los Angelesben.

A Hidegvérrel és az Álom luxuskivitelben szerzőjének hamvai egyébként a híres televíziós, Johnny Carson második nejének, a 2015-ben elhunyt Joanne Carsonnak a hagyatékát képezték. Capote és Joanne Carson akkor barátkozott össze, amikor esküvője után Carson is beköltözött abba a New York-i házba, ahol az író is lakott. Igen közeli barátokká váltak, Truman Capote 1984-ben az asszony otthonában hunyt el, és a hamvai is hozzákerültek. Ugyan a maradványokat tartalmazó fadobozt egyszer ellopták tőle, de valaki később visszaszolgáltatta azt.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Én Sing Streetes vagyok, hát te?

cukorka 2016. augusztus 18., csütörtök 11:42

Dublin, 1985. Most, hogy itt azonnal abba is hagyták az olvasást mindazok, akiknek ez az évtized az égvilágon semmit nem jelent, beszélhetünk a Sing Street című filmről. Mert az oké, hogy mostanában nagy divatja van a retrónak, de az, hogy ezt valaki annyira tökéletesen eltalálja, mint John Carney rendező-forgatókönyvíró ezzel az ír-amerikai-angol zenés filmmel, kisebb csoda számomra. Kisebb csoda még akkor is, ha Carney előző zenés filmjeivel (Szerelemre hangszerelve, Can a Song Save Your Life?) már bőven bizonyította: van helye a szakmában. 

Mostantól szuperlatívuszokban fogok szólni egy zenés(!!!) filmről, mert a Sing Street olyan hangulatot teremtett a Puskin mozi kistermében, amilyet moziban már nagyon régen nem éreztem. Ez részben köszönhető annak is, hogy visszahozott egy olyan kort, ami a divattörténelemben talán a legrosszabb, a zenék tekintetében viszont számomra a legszebb volt. Tette mindezt ráadásul gyerekek főszereplésével, amitől az egész még bravúrosabbnak tűnik. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Mocskos idők

hv 2016. augusztus 17., szerda 17:45

Dénes József alias Dönci könyve sok mindenről szól, de leginkább talán arról, milyen nyomasztó és felemelő volt egyszerre a nyolcvanas évek budapesti undergroundja.

A 2008-ban elhunyt gitáros és zeneszerző, Dénes József – vagyis Dönci, ahogyan mindenki ismerte – elsősorban az Európa Kiadóban és a Balatonban játszott, gyakorlatilag viszont szinte mindenhol, ahol lehetőség nyílt rá. Pár hete megjelent, Szökésben című könyve nemcsak zenei pályafutásáról, hanem egész életéről szól: elképesztően szerencsétlen családjáról és gyerekkoráról ugyanúgy, mint későbbi, házasságokkal, szektákkal, közösségekkel való próbálkozásairól. Éppen ezért nehéz megmondani, hogy a könyv tulajdonképpen micsoda: hiszen lehet prózai önvallomás is, de napló, önéletrajz, vagy akár emlékirat is. Kicsit mindegyik, valójában viszont egyik sem – ami egyszerre előnye és hátránya.

A könyvet Dönci még a halála előtt befejezte, de kiadni csak most lehetett, ahogyan ez a Legát Tibor által írt, sajátos utószóban is olvasható. Nemcsak vágyott arra, hogy kiírja magából a vele történteket, de – szintén az utószó alapján – a kéziratért kapott pénzre is nagy szüksége lett volna, hiszen gyakorlatilag nyomorban élt családjával. A sors újabb kicseszése vele, hogy amikor még életben volt, nem kellett senkinek, hogy aztán sok évvel a halála után jelenjen meg, egyfajta síremlékként Dönciről, és legalább annyira egy nagyon fontos korszakról.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ilyen lesz, ha Ernelláék beugranak Farkasékhoz

Szűcs Gyula 2016. augusztus 16., kedd 10:06

A külföldi forgalmazóknak szánt, angol feliratos trailer után kijött végre a magyar mozik számára készített előzetes is Hajdu Szabolcs díjnyertes filmjéhez, az Ernelláék Farkaséknál című, fekete humorú családi drámához. Íme:

Távolról sincs vége, olvasson még »
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés